2021-11-22
《貊炙》同朋友慶生,緊係要搵間正嘢!上網見到唔少人都話呢間香港首間韓式扒房好正,而且未試過steak omakase🤤 於是就揀咗佢!入到去已經覺得勁high class, 佢地有3間獨立而空間大VIP房~ 見到佢地有個雪櫃,店員話入面放咗28-45日熟成牛肉(Dry aged steak) ,係自行調整及跟進熟成程序,所以每舊肉啲味都係獨一無二😍我地點咗$420/person既steak Omakase 🐂😋 包括醃漬沙律、4款韓式前菜、生菜包及自家包飯醬、自撰朝鮮小品、4款steak omakase,2款飯/麵~~~ 🍭醃漬沙律、韓式前菜、生菜包及自家包飯醬,自撰朝鮮小品醃漬沙律係生菜+蝦沙律~ 韓式前菜係菠菜、蘿蔔、芽菜同泡茶~ 全部都好正,仲有得refill! 生菜包就留返同牛一齊食~ 而自撰朝鮮小品我地揀咗tuna他他~ 開初以為係溶但原來係一片片既~ 擺盤靚又清清地❤️🍭Steak omakase -韓國五花肉-和牛羽下肉-角切和牛😋😋-熟成醬油牛肋肉😋😋😋成盤擺盤好靚,仲有菠蘿、年糕同菇!年糕唔知係咪燒得太耐關係⋯ 硬過我條命🤣🤣 開初唔知食邊款牛同點樣燒~ 店員除咗話牛肋
🍭醃漬沙律、韓式前菜、生菜包及自家包飯醬,自撰朝鮮小品
🍭Steak omakase
-韓國五花肉
-和牛羽下肉
-角切和牛😋😋
-熟成醬油牛肋肉😋😋😋
成盤擺盤好靚,仲有菠蘿、年糕同菇!年糕唔知係咪燒得太耐關係⋯ 硬過我條命🤣🤣 開初唔知食邊款牛同點樣燒~ 店員除咗話牛肋肉留最後因為最濃味~ 仲幫我地燒埋!大家見到有張相係剪緊既就係我目前為止食過最好食既牛肋肉!😍 本身對牛肋肉已經好有好感,牛味濃同好嫩!但估唔到可以嫩成咁😍😍 入口牛味同油脂爆發,香口得不得了!必食!另外角切和牛都好正!
🍭和牛三角($280)😋😋😋
由於食完佢地個steak omakase 覺得超正,就加多個好熱門既和牛三角!大家睇第2張相就見到佢啲雪花分佈超靚,燒既時候因為油脂豐富,所以啲火都好猛烈!比較容易燒濃要小心~ 食落入口即溶,香口好食!
🍭餐後五小碟、大醬湯配飯,平壤冷麵
食完靚牛就會有2款主食~ 嚟主食之前會有2碟水泡菜同3碟小菜(包括魷魚、魚乾同蓮藕)~ 都幾少見同特別!大醬湯比起平壤冷麵吸引~ 入面仲要有好多牛~ 幾好食!
🍭蜂蜜雪糕($72) 😋😋😋
🍭特濃芝士蛋糕($72)
食晒成個set 後意猶未盡,加些見到甜品都好吸引!咁開心緊係點2款試下😝 佢個蜂蜜雪糕係有幾舊蜜磚😍 雪糕滑得不得了,奶味濃,蜜糖甜甜地煙靭有咬口,超正!芝士蛋糕相對冇咁驚喜但都好食!
🍭荔枝梳打($42)
🍭熱茉莉花水果綠茶($50)
荔枝梳打好重荔枝味,唔錯但太多冰~ 茉莉花水果綠茶淡淡地幾解膩!