2021-11-22 129 瀏覽
今次去左灣仔一間韓式扒房既韓燒! 入到去已經俾餐廳樓底高既大空間吸引住,暗暗既燈光,座位好寬敞好舒服,就算多人都唔會嘈,可以靜靜咁享受🤩 原來呢度仲有3間獨立而空間大VIP房! 餐廳附近都係辦公大樓,都幾適合係度邊傾下生意商務邊食下美食既好地方☺️. .入門口既旁邊見到有餐廳自設既乾式熟成櫃,擺放28-45日熟成牛肉,餐廳會自行調整及跟進熟成程序,每件肉都係獨一無二味道! 主打韓式燒肉,與一般韓國燒烤唔同,除左加入高級西式扒房專用的乾式熟成櫃,仲供應廚師發辦的特色套餐,西式厚切熟成扒配韓式前菜,咁當然要食下佢地既套餐既牛肉啦🤩 ..我地就食左一人一份Steak Omakase set:🔺熟成醬油牛肋肉🔺和牛羽下肉🔺韓國五花肉🔺韓式三筋肉▫️韓式前菜▫️醃漬沙律▫️生菜包及自家包飯醬▫️韓式蒸蛋▫️大醬湯配飯▫️平壤冷麵▫️水泡菜、餐後五小碟▪️韓國鰻魚 (加配)▫️提子梳打▫️青檸梳打.首先Steak set既唔同肉類會擺哂係一個盤度,旁伴有菇類同菠蘿,逐項燒,店員會建議你燒邊樣先,如果有需要都可以叫店員幫我地燒👍🏻 牛肉好新鮮好juicy,肉味甘香濃郁,口感好豐富! 五花肉烤得香,好軟嫩! 配埋醬汁同生菜
我地就食左一人一份Steak Omakase set:
▫️生菜包及自家包飯醬
▫️韓式蒸蛋
▫️大醬湯配飯
▫️平壤冷麵
▫️水泡菜、餐後五小碟
▪️韓國鰻魚 (加配)
▫️提子梳打
▫️青檸梳打
首先Steak set既唔同肉類會擺哂係一個盤度,旁伴有菇類同菠蘿,逐項燒,店員會建議你燒邊樣先,如果有需要都可以叫店員幫我地燒👍🏻 牛肉好新鮮好juicy,肉味甘香濃郁,口感好豐富! 五花肉烤得香,好軟嫩! 配埋醬汁同生菜包住食,好fresh!!.
另外加配既韓國鰻魚,肉質軟,配搭鰻魚醬汁超鮮甜!! 燒鰻魚的部份,建設叫店員幫手燒,因為佢地會有特別既步驟來燒,燒一陣就搽上醬汁在魚肉,然後再剪開一塊塊,令鰻魚可以均勻受熱兼鎖住肉汁! 好食呀! 韓式蒸蛋好特別,開頭以為好似日式果D好細杯,原來係以石鍋裝住,蒸蛋面頭仲有蟹柳絲、蟹籽、菇類同蔥花! 好香! 沙律有驚喜,好大碟,仲有爽口既蝦,好fresh!.
大醬湯配飯真係好適合係凍天氣食用,飲完好暖身! 大醬其實就係韓國版的味噌,比日本的味噌更濃,而且大醬湯既料都幾多,有排骨、白蘿蔔、大蔥等等,湯汁惹味,撈飯食好有飽足感! 平壤冷麵既味精就真係好特別,未食過! 以為好似日本既冷麵咁,但原來呢碟冷麵,味道主要係酸甜! 因為加左醬醋落去食,冷麵爽口彈牙,幾特別!.
以為配菜主要都係餐前,通常都係泡菜呀芽菜呀咁,原來仲有餐後五小碟! 包括有蓮藕片、魷魚、銀魚乾、水泡菜等等,清一清味蕾,再飲返杯梳打,完滿了
2021-11-08