餐廳: 貊炙
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-11-05 55 瀏覽
其實韓式omakase扒房餐廳一向並不多,而且韓風飲食文化與及材料質素也不馬虎,心癮起與好友相眾兼放鬆是個不錯之地!餐廳自設熟成櫃主打多款熟成牛,即切即燒味美品嚐套餐Set之餘一次過「六款前菜」添層次口腔味蕾「吞他魚他他」豐富油脂賣相極緻細嫩配上漿汁濃郁蛋香讓人口水直流滑順軟綿質感「韓式蒸蛋」讓每一口滿足你的胃,貴精不貴多食不停口熟成醬油牛肋骨/和牛羽下肉/韓國五花肉/追加埋和牛羽下肉 (原味厚切),嚼勁牛味重、肥瘦紋理細緻以原味取勝,吃埋熱乎乎窩心「大醬湯飯加精選甜品」好大愛呀 !
一次過「六款前菜」添層次口腔味蕾
「吞他魚他他」豐富油脂賣相極緻
細嫩配上漿汁濃郁蛋香讓人口水直流
2021-10-27
  • 韓式蒸蛋
  • 甜品
2021-11-04 55 瀏覽
屋企人喺呢邊返工,成日都同我講話呢一間餐廳佢經過覺得好似幾好食,所以我就特登星期六嘅時候同屋企人一齊嚟食。呢一間餐廳係主打韓燒,但係係高級嗰種,無論係環境定服務質素,你都會感受到非一般嘅享受!當日嚟到呢一間餐廳,見到啲侍應全部都好有禮貌笑容滿面咁,佢哋亦都好熟悉餐牌,亦都會好貼心咁幫你燒。Steak Omakase廚師發板除咗日式之外,韓燒都可以咖!包括左牛肋骨、和牛羽下肉同五花肉。同時間都會提供生菜同其他唔同嘅蔬菜,仲有啲生蒜,成個味道豐富咗好多。大醬湯配飯入面嘅食材都幾豐富,味道唔會好鹹。豆腐好滑,飲啲湯成個人都會暖身啲。和牛他他喺香港要食到和牛他他多唔算多地方,無論係口感同味道都好特別,而且上面嘅蛋黃撈埋之後,再配埋啲紫菜配料一齊食,一大享受。和牛三角就咁睇都已經覺得啲牛質素好高,食落口脂肪比例幾好,但真係食唔到好多舊,會好容易滯😂呢度嘅甜品雪糕真係出奇地好食,佢嘅牛乳雪糕好滑身,而且唔會好甜。

大醬湯配飯

和牛他他

和牛三角

2021-11-04 36 瀏覽
朋友是牛魔王,最近他找到了一間韓國菜,竟然是Steak Omakase,套餐食物感覺奢華但價錢也挺貼地,怎可不試!在新鴻基中心,餐廳好靚,燈光昏暗有格調,餐廳門口已見到熟成櫃,滿滿熟成牛肉,風乾後的牛肉會更稔更有風味!$380/位的Steak Omakase,另外加一份和牛羽肉!坐低一陣就來了五小碟,包括韓式泡菜、醃漬雜菜茄子、小魚乾、芽菜和大蔥沙律! 可以免費續呢,泡菜的味道好合我胃口,小魚乾也很惹味,我encore了2次!韓式蒸蛋來到熱呼呼的,有蟹籽及冬菇,請個碗很保溫,可以慢慢食,蛋好軟綿,幾鮮!生菜包有甘筍條、生菜、紫蘇葉、青瓜條、車厘茄、青椒、蒜片,可以配搭燒肉來吃!前菜有幾款可以揀,我們選了和牛他他,配紫菜、雪梨和生雞蛋,生的感覺更嫩滑,是多層次的搭配。來這裡吃飯好舒服,有店員幫忙燒,不用擔心把這麼靚的肉燒焦了,等吃就是了!五花肉 油香四溢,肉質帶點爽口,加生菜或者紫蘇葉都好夾,一定要加自家包飯醬一起更惹味!是日熟成牛肉是日牛肉是美國USDA Prime西冷,西冷熟成口感軟嫩,牛味濃郁,稔得來又有點咬口,確實不同食法!和牛羽下肉肉汁四溢,油花比較多!熟成醬油牛肋骨 想不到這

五花肉

是日熟成牛肉

和牛羽下肉肉汁四溢,油花比較多!
熟成醬油牛肋骨
想不到這個牛肋骨給我驚喜,醬油醃製,食落去甜甜的,醃得非常入味,店員說用了梨汁醃,所以特別稔又帶點清甜味!
我們特別加了份和牛羽肉,和牛背部側邊靠近脖子的部位,油花均勻,肉質香甜有口感越嚼越香,不會有那種吃到膩的感覺!

主食選了平壤冷麵,凍冰冰好清新,超彈牙!

最後還有奶味十足的軟雪糕,好滿足!
2021-10-25
2021-11-04 76 瀏覽
一早bookmark 咗呢間餐廳好耐😌今日終於可以同先生去撐枱腳因為見到有熟成牛肉😋所以好有興趣去試吓差啲自己走咗入房😂三間獨立大VIP房安靜舒服😌 係聚會同埋傾生意嘅好地方 好有mood所以 即刻叫番杯紅酒🍷俾老細😂我自己就飲檸檬柚子梳打再加兩set Omakase selected cut 自選嘅韓國小食叫咗韓式豬手😋之後好快上咗一個沙律俾我哋,沙律入邊仲有我最愛嘅蝦同埋牛油果🥑韓國餐廳一定唔少得就係韓式前菜 生菜🥬 同埋佢哋自家製嘅拌料 大醬值得點名讚一讚佢個泡菜👍🏻👍🏻我係非常之鍾意食泡菜 一般好多時食到嘅泡菜都係好濕同埋「稔」但係呢一個係好清爽!而且仲食得到大白菜本身嘅甜味 醃製嘅醬汁亦唔會過多 啱啱好! 好鍾意食佢呢個泡菜😌望落去晶瑩禿透嘅豬手 咬落去feel到(骨膠原呀!)😂而且調製嘅味道啱啱好!已經停唔到口主菜嚟啦 steak omakase個擺盤賣相非常之吸引 當我擔心緊如果我自己燒嘅話 一定會燒到燶嘅時候😂女服務員已經好細心咁準備幫我地燒 😌(安心晒)而且仲喺燒之前每一款肉都會介紹同埋話俾我哋聽每一款肉嘅部位同埋邊一款西式厚切熟成扒配韓式前菜/醬料最好韓式三筋肉同和
一早bookmark 咗呢間餐廳好耐😌

好有mood所以 即刻叫番杯紅酒🍷俾老細😂
我自己就飲檸檬柚子梳打

再加兩set Omakase selected cut

自選嘅韓國小食叫咗韓式豬手😋
之後好快上咗一個沙律俾我哋,
沙律入邊仲有我最愛嘅蝦同埋牛油果🥑
值得點名讚一讚佢個泡菜👍🏻👍🏻
但係呢一個係好清爽!

韓式豬手

主菜嚟啦 steak omakase

服務員已經好細心咁準備幫我地燒 😌(安心晒)
而且仲喺燒之前每一款肉都會介紹同埋話俾我哋聽每一款肉嘅部位
同埋邊一款西式厚切熟成扒配韓式前菜/醬料最好
韓式三筋肉同和牛羽下肉 牛嘅雪花都好靚!
加少少鹽或者Wasabi帶返出個肉香已經好好食 😋
韓國五花腩油脂比較重~ 服務員建議可以配埋芝麻葉同埋配菜一齊食😋
其實食到呢度我已經覺得好滿足同埋飽😂
個份量真係唔少
熟成醬油牛助肉

之後見最後一款啱啱燒好 諗住比PP食
之後自己食咗一舊 😳(哇呢個超級啱我口味呀!所以個人肥真係有原因)😂
之後問返服務員係呢款係熟成醬油牛肋肉
(用咗蘋果同埋雪梨醃製)
相信呢個牛肋肉應該係我暫時食過最好食嘅
入口鬆軟不失爽口,而且佢中間嘅油脂分布啱啱好,燒嘅時候醃製肉嘅果糖產生焦糖化嘅狀態,所以嗰少少窿邊啊係甜同埋趣口😌😌
外脆內軟完全冇平時出邊食嘅炭燶味!明明好飽都成條自己食晒😂😂😂
燒嘅途中都有同服務員傾咗幾句 想了解多啲熟成牛肉😊
原來呢度韓式扒房自家設熟成櫃再28-45日熟成牛肉自行調整😮再有專人跟進熟成程序❤️

所以每舊肉都係獨一無二味道
多謝服務員Mandy 細心嘅服務同埋介紹
好鍾意食好野嘅同時可以長知識
傾完計發現我哋仲有一個冷麵同埋大醬湯😂

食飽抱住個肚走 原來發現都食咗成兩個幾鐘
辛苦晒🤟🏻🍷👍🏻
📍地址:灣仔港灣道30號新鴻基中心一樓104A,105A,106-108
2021-11-03
  • 和牛羽下肉
  • 韓國五花肉
  • 前菜
2021-11-04 44 瀏覽
@灣仔好耐冇食韓式燒肉,今次嚟到灣仔嘅「Maekjeok 貊炙」試下佢啲熟成肉。佢哋係一個韓式扒房,啲牛肉都係佢哋自行調整28至45日嘅熟成牛肉。店員有講佢哋有個熟成櫃自己整,每教育都係獨一無二嘅味道。除咗西式厚切熟成扒,佢哋仲會有韓式嘅食物。行入去仲見到三間獨立而空間大VIP房,超級正;今日我坐出邊環境暗暗地氣氛一流。STEAK OMAKASE SELECTED CUTS WITH KOREAN ACCOMPANIMENTS ($420PP)我哋叫咗呢個套餐,最少兩個人起跳,一個人就唔可以嗌啦。個餐都好多嘢,一開始就放好咗啲洋葱豉油,好想快啲食肉。韓式前菜有泡菜蘿蔔芽菜菠菜,經典嘅韓式小菜。醃漬沙律沙律都幾大碟,除咗蔬菜仲有蝦同牛油果。生菜包及自家包飯醬另外仲有一點生菜包,有瓜同蘿蔔仲可以加埋佢哋嘅肉醬放入去食。我哋可以揀一個韓國前菜,我就揀咗「布拉塔」試。呢個菜式佢芝士,中間仲有少少流心,撈埋個醬食超香起正!Steak Omakase 熟成醬油牛肋肉:勁大條,甜甜地好鬆軟。和牛羽下肉:肉質鮮嫩,牛味十足!韓國五花肉:脂肪比例好好,好油脂咁!韓式三筋肉:熟成後充滿肉汁,爽。侍應服務態
@灣仔

韓式前菜
有泡菜蘿蔔芽菜菠菜,經典嘅韓式小菜。

醃漬沙律
沙律都幾大碟,除咗蔬菜仲有蝦同牛油果。

生菜包及自家包飯醬

Steak Omakase
熟成醬油牛肋肉:勁大條,甜甜地好鬆軟。
和牛羽下肉:肉質鮮嫩,牛味十足!
韓國五花肉:脂肪比例好好,好油脂咁!
韓式三筋肉:熟成後充滿肉汁,爽。

侍應服務態度好好,細心介紹食嘅次序。有需要可以叫佢哋燒。由淡到濃,牛肋肉最濃,所以要最後先食。一開始啲生菜仲可以包住啲肉食添。

和牛羽下肉(原味厚切)$290
四款唔夠喉,我哋仲單點多一碟羽下肉。份量都唔細喎!

水泡菜、餐後五小碟
食完曬啲肉又有韓式小碟,係有少少辣嘅魚仔蟹仔同埋蓮藕。本身以為水泡菜係湯,第一次食幾特別。

主菜
差啲唔記得仲有主菜,呢個餐食到好飽!
大醬湯配飯
大象湯好入味,有豆腐蘿蔔等等。

平壤冷麵
冷麵真係好凍,第一次食有冰嘅面!

柚子檸檬梳打 $45:清新
茉莉花水果綠茶(熱)$50:估唔到佢成壺咁上,好香!

地址:灣仔港灣道30號新鴻基中心一樓104A, 105A, 106-108
#貊炙 #maekjeok #맥적 #hongkong #koreanrestaurant #koreanfood #koreanbbq #dryedgedbeef #和牛 #肉食 #熟成牛 #韓式扒房
2021-11-04 45 瀏覽
天氣涼涼地,食番個韓式燒肉真係冇得輸,搵到呢間食熟成牛嘅扒房,裝修係西式簡約風格,食裝修都唔錯。食steak 都有omakase? 原來會選唔同嘅新鮮牛部位比客人,下個月會轉新餐牌。首先黎一些前菜,前菜都唔馬虎,最要一提係個泡菜,比起岀面食開嘅帶多點甜,好易入口,好味。Burrata cheese,岀面係solid cheese 裡面係柔滑嘅cream,口感好好,配埋個青醬同韓式芝麻,食落唔會漏。有四款肉,羽下肉,熟成肉,五花肉(油脂比較多,用菜包住食),牛肋骨。由軟身嘅肉開始食,最後先食濃味嘅牛肋骨。個羽下肉非常柔軟,加上rosemary一齊煎,已經唔需要點醬汁都好好味。加上仲有專人幫我哋燒,有服侍的,哈!呢個餐仲有韓式蒸蛋同大醬湯飯,好抵食!食左咁多肉,飲番個 茉莉花水果綠茶 先。最後甜品有焦糖軟雪糕,大滿足呢!

由軟身嘅肉開始食,最後先食濃味嘅牛肋骨。

呢個餐仲有韓式蒸蛋同大醬湯飯,好抵食!

食左咁多肉,飲番個 茉莉花水果綠茶 先。

最後甜品有焦糖軟雪糕,大滿足呢!
2021-11-03 47 瀏覽
我們叫了帶骨肉眼套餐 ,見到$620真係太吸引了。套餐很抵食,當晚都有唔少人點呢個套餐。今次有幾款前菜,每款都很精緻,有藕片,蘿蔔粒,菠菜,大豆芽菜,很清爽又入味。熟成麻油拌生牛肉配醬油盛盒牛肉比較大塊,仲要28-45日熟成牛肉,肉色光澤,周邊微微煎至金黃,牛肉上有一小撮魚子醬,甚為矜貴,醬油盛盒是醬油醃製鮮蝦仁及鮮鮑魚,軟滑鮮美,肉質爽口鮮甜,食材矜貴。泡菜海鮮醃漬卷原個泡菜上碟,用青蔥紮實,外表是鮮豔橙色,很奪目。店員用剪刀十字劃分剪開,散開就好似花朵盛放,入面有五花腩肉, 帶子,蝦仁都係熟的,泡菜酸辣中帶點甜味,食落爽口,配上燒肉,真係清曬成碟USDA帶骨肉眼650g 都夠2-3人食,非常厚身,店員幫我們煎牛扒,每邊煎至金黃脆皮,肉扒煎到2成熟,再切開,仲有煎香rosemary ,掃一掃牛扒,好惹味。按自己的喜好再在爐上燒,點上鹽巴,食到香濃的牛味和牛羽下肉散叫品嚐高質的牛肉,香軟重牛味,色澤粉嫩帶有光澤,賣相及口感一流套餐仲有大醬湯飯,湯底有牛肉,金菇,韓國大醬味道香濃,不怕太辣,仲飲到肉湯香味。平壤冷麵煙韌,加入白醋,仲有冰粒,食完燒肉,食個麵,正食完燒肉,仲有飲品透心涼,我

熟成麻油拌生牛肉配醬油盛盒

泡菜海鮮醃漬卷

USDA帶骨肉眼

和牛羽下肉

食完燒肉,仲有飲品透心涼,我們叫了柑橘梳打,提子梳打,果味香濃,薄荷葉配搭很清新。

今日去到韓式扒房,門口已經見到一個熟成櫃,裡面有著28-45日熟成牛肉,調整及跟進熟成程序,每舊肉都係獨一無二咁-餐廳提供西式厚切熟成扒,配韓式前菜。我覺得有別於一般燒肉店,佢係一道一道食,由前菜,沙律,燒牛,仲有餐後前菜,再食主食,唔似平時一次過出曬,可以一樣一樣食。-見到有幾間獨立大房,出面都已經好舒務,房私人度更高,傾生意傾秘密都唔怕人聽到。 今日揀了一個set, 由前菜到燒肉主菜,慢慢食。首先當然係韓式前菜,然後係沙律,沙律係大蝦牛油果沙律,作為一個開始。朝鮮小品方面,揀了醬油鮑魚,其實仲有好多選擇,但鮑魚一直係我最愛,味道好好,好味,熟既程度亦岩岩好。 肉方面,作為一個Steak Omakase店員可以幫你燒,也可以你自己黎。店員好nice,好主動介紹每一款肉。 和牛羽下肉-油花均勻,口感彈性與嚼勁,和牛甘甜油脂入口即化,所以加多左一份。好好味 韓式三筋肉-筋肉屬於前腕肉既一部份,三筋肉因為位於肩甲骨處所以活動量較少-脂肪比較多,柔軟。 仲有韓式五花肉及熟成醬油牛筋肉。熟成醬油牛筋肉,作為熟成牛肉,個個味道好特別,肉質也與之前既肉唔同。好特別。韓式五花肉,可以夾生菜食, 之後

今日揀了一個set, 由前菜到燒肉主菜,慢慢食。

肉方面,作為一個Steak Omakase

熟成醬油牛筋肉
韓式三筋肉
韓式五花肉

之後黎既係餐後前菜!
餐後前菜,覺得好特別,其實係水泡菜,再加魚仔,蟹仔。水泡菜既酸又再一次打開個胃。
餐後前菜

主食叫了平壤冷麵,仲有就係大醬湯配飯。
在這個時侯再食一份主食就岩岩好,而且大醬湯煮得好香。

飲品方面,就係青檸梡打及提子梳打。

熟成醬油牛筋肉
韓式三筋肉
韓式五花肉
餐後前菜
2021-11-03 28 瀏覽
Maekjeok 貊炙 (灣仔)📍灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖老婆講咗好耐想試呢間韓式扒房 今日一於帶佢嚟試吓一入到餐廳已經比個熟成牛肉櫃吸引住 主打28至45日熟成餐廳有自行調整同跟進熟成程序每片肉味道都係獨一無二侍應哥哥推介左我哋食Steak Omakase $420/pp一個餐就有晒推介嘅牛肉 唔使諗咁多淨係韓式前菜都已經有八款 款款都好出色真露煮蜆原來用咗刀貝 好有驚喜 食落啖啖肉 好鮮味醃漬沙律大蝦牛油果沙律 大蝦好彈牙 生菜新鮮 夠晒refreshing熟成醬油牛肋肉 熟成左嘅牛肉比普通嘅更濃味 而且有肉嘅甜美 真係好特別 好唔捨得食晒和牛羽下肉 肉質比較滑嫩 肥瘦分明 和牛油香出色韓國五花肉 肥瘦分明好有香 最好配埋蔬菜 自家製包飯醬 一齊食 可以平衡該油膩感韓國三筋肉 呢款肉質較有咬口 肉味同樣濃郁大醬湯配飯 鍾意濃味嘅人可以叫呢款湯飯入面亦都有牛肉 白飯都加左紫菜 好有誠意平壤冷麵 冷麵好煙韌 配上白醋 酸酸地 食多都唔會覺得飽食燒肉點可以唔飲凍野另外叫咗 提子梳打 柑橘梳打 夠晒透心涼原來呢度仲有3間VIP房
Maekjeok 貊炙 (灣仔)

老婆講咗好耐想試呢間韓式扒房 今日一於帶佢嚟試吓

另外叫咗 提子梳打 柑橘梳打 夠晒透心涼

原來呢度仲有3間VIP房 私隱度極高
下次朋友多 或者老細開會可以嚟呢度
2021-11-03 23 瀏覽
新鴻基Maek jeok環境幾優雅,店員服務夠 nice, Steak omakase selected cuts套餐,有多款韓式前菜,泡菜入味香辣夠開胃!牛油果大蝦沙律,綿滑牛油果夠香嫩鮮甜。蝦肉爽甜,沙律菜清新幾正,汁醬唔會太膩,真露煮蜆,好突出既牛油香!蜆肉夠飽滿無沙幾乾淨,食落夠鮮甜。肉拼盤到了,店員會為我們操刀,先用牛既油脂起火,先食三筋肉,色澤紅潤有油花,口感嫩滑!再配上菜加醬夾埋食,口感層次更突出,無膩感!韓國五花腩,燒到香脆,肉香十足。五花腩肥而不膩。和牛羽下肉,新鮮亮麗,入口有回甘感,肉質夠淋唔乾,非常好食!熟成醬油牛肋肉,經過醬油調味後更加入味!大醬湯飯,牛肉湯夠濃又熱,好入味,配上飯食更好味。
新鴻基Maek jeok環境幾優雅,店員服務夠 nice,
肉拼盤到了,店員會為我們操刀,
先用牛既油脂起火,
先食三筋肉,色澤紅潤有油花,口感嫩滑!
再配上菜加醬夾埋食,口感層次更突出,無膩感!

韓國五花腩,燒到香脆,肉香十足。五花腩肥而不膩。

熟成醬油牛肋肉,經過醬油調味後更加入味!

大醬湯飯,牛肉湯夠濃又熱,好入味,配上飯食更好味。
秋冬又係食燒肉既季節,朋友正日生日當然要食餐好,千挑萬選擇左呢間性價比高既燒肉,位置唔算好就腳,係灣仔區,但食物勁高質👍🏻好滿意。.主要係叫set,每人一個Set,一個餐已經包括:幾款肉、生菜、蒸蛋、前菜、主食、甜品。就好似食緊Omakase咁,燒肉採用Dry Aged steak ,肉質更嫩滑,牛肉味更特出。由於牛既油脂真係好正,如果怕膩既記得要用生菜包著肉食。食完烤肉之後仲上埋主食同甜品,岩岩好大滿足。.🍴Steak omakase $380熟成醬油牛肋骨和牛羽下肉韓國五花肉生菜包及自家包飯醬韓式蒸蛋自撰。朝鮮小品吞拿魚他他平壤冷面精饌甜點.叫完個餐其實都夠食,不過好想食厚切和牛,就加左呢個「和牛羽下肉(原味厚切)$290」,和牛又淋又Juicy,有好靚既霜降紋理,油香豐富。.餐無飲品,要另加,飲品不過不失,「提子梳打$48」同「柚子蜜$32」都適合配燒肉😬

🍴Steak omakase $380
熟成醬油牛肋骨

生菜包及自家包飯醬

韓式蒸蛋

自撰。朝鮮小品
吞拿魚他他

平壤冷面

精饌甜點

我哋嗌左呢個USDA熟成帶骨肉眼set🐮,呢餐飯未到主角都已經好豐富,韓式小碟有六樣,其中辣醬八爪魚好好食😝USDA 帶骨肉眼 650g呢個熟食牛不得了,一上枱勁大嚿超級厚身😮,職員幫我哋先將牛嘅表面燒到焦香又脆卜卜,切走牛骨再將肉切成一片片,然後再每塊幫我哋燒到七成熟,加上少少Rose Mary。一食落口真係外脆內軟,個火候拿捏得非常準確,裏面一啲都唔鞋,好有牛味之餘又食到外面嘅焦脆,呢個好推薦👍🏻👍🏻熟成醬油牛小排 + 熟成醬油五花肉呢兩碟似返一般個種韓式燒肉,都係有調味過嘅,水準就正正常常,不過不失。和牛羽下肉(散叫)見到呢碟和牛嘅花紋就知唔簡單🤤,靚靚仔仔,食落亦都合乎預期,好軟好juicy,勁滿足。

USDA 帶骨肉眼 650g

熟成醬油牛小排 + 熟成醬油五花肉

和牛羽下肉(散叫)
🥩🥩《貊炙MAEK JEOK》 古代人👨🏽‍🦳為了要保存動物🐷過身之後的肉質鮮嫩😙,都會以熟成方法🤓,令肉質不會變硬。現代人更勁😎,利用熟成櫃去控制溫度、濕度和時間,令肉更幼嫩更提鮮😋。今日跟住呀大人去試 Omakase 熟成肉😍。近門口位置,已經擺放了兩座熟成肉櫃,入邊放著不同日期、分類和重量的熟成肉🐷,好像焗緊桑拿一樣🤣🤣。🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷❤️ Steak Omakase HK$420@ X2❤️ Upgrade泡菜和牛炒飯 +HK$120❤️ 韓國鰻魚 $320 (時價)❤️ 苿莉花水果綠茶 /熱 HK$50❤️ 柚子檸檬梳打 HK$48🔹🔹▪️🔹🔹▪️▪️🔹🔹🔹▪️🔹▪️1️⃣💜 韓式餐前四小碟、生菜包及自家包飯醬🔺不得不提店家的自家製泡菜🥬!師傅話他們的泡菜,除了一般基本醃料外,還加了雪梨汁和蘋果汁,讓泡菜的味道更加清甜可口開胃!而且餐前幾小碟是可以無限添食的😋!2️⃣💜 吞拿魚他他🔺小編在6款Appetisers 中揀了吞拿魚他他🐟配洋蔥🧅忌廉汁!估唔到洋蔥🧅忌廉汁如斯清甜,和吞拿魚他他很夾!3️⃣💜 醃漬大蝦牛油果沙律🔺蝦、牛油果、青瓜、櫻桃蘿蔔、羅馬生菜🥬,很彩色繽
🥩🥩
《貊炙MAEK JEOK》

🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷

❤️ Steak Omakase HK$420@ X2
❤️ Upgrade泡菜和牛炒飯 +HK$120
❤️ 韓國鰻魚 $320 (時價)
❤️ 苿莉花水果綠茶 /熱 HK$50
❤️ 柚子檸檬梳打 HK$48
🔹🔹▪️🔹🔹▪️▪️🔹🔹🔹▪️🔹▪️

1️⃣💜 韓式餐前四小碟、生菜包及自家包飯醬

2️⃣💜 吞拿魚他他

3️⃣💜 醃漬大蝦牛油果沙律
🔺蝦、牛油果、青瓜、櫻桃蘿蔔、羅馬生菜🥬,很彩色繽紛的沙律🥗啊😆!粒粒大細切到剛剛好入口👍🏻,也比想像中大碟。

4️⃣💜 韓式三筋肉
🔺廚師👨‍🍳會在客人面前介紹食材的獨特性,之後就開始燒肉😋。他先用豬油膏慢慢擦鍋再落肉。三筋肉入口軟腍腍,多汁嫩滑🥰!

5️⃣💜 韓國五花腩
🔺好爽脆的肉🤩!師傅將它烤到超香!只點海鹽已經好味到暈😙!

6️⃣💜 和牛羽下肉
🔺牛羽下肉即牛肩部份,已斷筋位,入口超Juicy💦!小編覺得和三筋肉一樣,和生菜🥬、生蒜🧄和包住飯醬嚟食是最爽的😆!

7️⃣💜 小食燒物:白菇、杏鮑菇、燒菠蘿、韓國年糕
🔺燒熟成醬油牛肋肉之前,師傅會間燒小食給客人清清味蕾😋。原來白菇反轉,輕燒到自己出滿兜水,就可以一併水連菇食,好香好香👍🏻,味道似飲緊蘑菇湯一樣😆!

8️⃣💜 熟成醬油牛肋肉
🔺廚師上枱前已經將醃好的牛肋肉切成風琴狀💥!目的是要切開曬它的筋膜位,幼化肉的纖維🤓。肉質入口溶☺️!加上已醃醬油在前,根本不用再調味😚!肉汁和醬油互相牢牢鎖上🔓,肉汁和唾液在口裏翻騰,點解唔可以多幾塊啊師傅😭😭!

9️⃣💜 韓國鰻魚 $320 (時價)
🔺出乎意料之外咁彈身🤩!魚肉比師傅烤得金黃香脆!勁脆口勁彈牙🥳!又有魚脂香🥰!

🔟💜 水泡菜、餐後四小碟:
🔺為了讓客人清清味蕾,飯麵之前間了幾個小食😊,特別要提水泡菜。用少少醋水連少少瓜菜浸住食,酸酸甜甜小小辣,好鬼正!另外還有活魷魚🦑、魚仔乾、醃蓮藕和泡菜。

1️⃣1️⃣💜 平壤冷麵
🔺食到冷麵,其實個胃已full了十一成半!冷麵條中間蕎麥粒粒,麵質Q彈,配白醋和黃芥辣一齊食,爽!

1️⃣2️⃣💜 Upgrade泡菜和牛炒飯 +HK$120
🔺碎泡菜和牛蟹籽蔥粒炒飯,粒粒分明,炒得均勻,泡菜汁餵曬飯粒之中,啖啖濃郁夠曬韓feel!

1️⃣3️⃣💜 Drinks:
苿莉花水果綠茶 /熱 HK$50
柚子檸檬梳打 HK$48
🔺一大壼水果茶入面有好多不同嘅生果,開始飲時未出曬味,第二壺就完全飲到茶香果甜;柚子梳打味道天然,仲有粒粒果肉,有誠意!

🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷

🫑:貊炙MAEK JEOK
🥩:灣仔新鴻基中心一樓104,104A,105A
2021-11-02 39 瀏覽
今日做嘢過開灣仔,等埋朋友放工一齊食飯,我地有間bookmark咗一排嘅韓燒,終於呢日可以試下!呢到最吸引我地嘅係門前呢一櫃熟成牛🤤🤤餐廳主打28-45嘅熟成牛肉,自設熟成櫃,方便自家調節熟成進度。✨Steak Omakase selected Cuts $380/per one-韓式前菜有茄子、魚仔小食、泡菜湯、大蔥沙律、泡菜、大豆芽,所有前菜都可以追加,每款都好吸引,當中泡菜最啱我口味,味道帶點甜,辣度剛剛好,我地忍唔住refill左好幾次。大蔥沙律幾有特色,用蔥來做主菜再加d檸檬汁&雪碧,味道配合出色。-韓式蒸蛋韓式蒸蛋口感鬆軟,就好似棉花咁,而且入口充滿蛋香,仲有蟹柳蟹籽等配料,加上用石鍋上,熱辣辣好正!-自撰。朝陽小品(和牛他他)從未食過生牛肉嘅我,終於可以試下。店員教我地先將可生食用嘅雞蛋同和牛他他搞勻,之後再用紫菜、雪梨等包住食。和牛他他好滑溜,好鮮味,而且夾住雪梨一齊食,味道出奇地夾!好清甜而且唔膩。-肉類 (熟成醬油牛肋骨、薄切及厚切和牛羽下肉、五花肉)薄切同厚切和牛羽下肉既油脂分佈好完美,食落整個口腔充斥住濃郁嘅牛香,好好味!而我同朋友最愛係牛肋骨,肉質好腍滑,好重

-韓式前菜

-韓式蒸蛋

-自撰。朝陽小品(和牛他他)

-肉類 (熟成醬油牛肋骨、薄切及厚切和牛羽下肉、五花肉)
而我同朋友最愛係牛肋骨,肉質好腍滑,好重牛味,而且醃料非常入味,必食!!
佢地嘅肉類真係好出色,唔怪得見枱枱都叫呢個set啦!

-生菜包及自家包飯醬
燒肉加埋生菜夾住食,可以減油減膩,包飯醬似味噌,配燒肉好正!

-大醬湯配紫菜飯
好有韓式風味,熱辣辣。

-柑橘梳打 $48
-柚子檸檬梳打 $45
飲品酸酸甜甜,好清爽!

-甜品雪糕
朋友極度大讚呢個雪糕,好creamy + 好重雲尼拿味,超正!
2021-11-02 121 瀏覽
🌸灣仔韓燒🌸貊炙🔥華麗韓燒Omakase🇰🇷今晚到了一間位於灣仔的高質華麗主打韓燒Omakase的韓式扒房「貊炙」享受晚餐。餐廳非常寬敞舒適,座位寬闊,裝修優雅,還設有3間獨立而空間大VIP房,絕對是洽談生意的好地方。餐廳主打矜貴的28-45日熟成牛肉 ,這些牛肉的處理過程繁複,首先要設立熟成櫃並把牛肉放置在櫃內,再自行調整和貼心跟進熟成牛肉程序,因此每一件牛肉也具獨一無二味道。除了韓式肉食之外,扒房還會提供西式厚切熟成扒。肉食種類非常多元化。店員服務亦相當殷勤周到,會悉心為客人燒煮食物而且還會𣎴時替客人收拾餐碟及更換韓燒網❗我們一行2人共點了以下餐點:1️⃣🌟Steak Omakase Selected Cut 每位$420🥗醃漬沙律醃清沙律有青蔥翠綠生菜、香滑牛油果及鮮甜大蝦等豐富清新配料,味道清新怡人。🥬韓式前菜、生菜包及自家包飯醬套餐包括非常豐富的韓式前菜,包括青瓜、爽口蘿蔔粒及泡菜等。生菜包十分豐富,有爽脆蔬菜、青瓜、小蕃茄、青椒及蘿蔔條。自家包飯醬香濃惹味,配搭生菜包把烤肉包裹食用一流❗🐟吞拿魚他他吞拿魚他他是鮮味吞拿魚刺身配香濃芝士,吞拿魚肉質鮮嫩,入口即溶。🥩Steak O
🌸灣仔韓燒🌸貊炙🔥
華麗韓燒Omakase🇰🇷

熟成牛
我們一行2人共點了以下餐點:

🥗醃漬沙律

🥬韓式前菜、生菜包及自家包飯醬

🐟吞拿魚他他
韓式前菜、生菜包及自家包飯醬
🥩Steak Omakase
🐂熟成醬油牛肋肉
餐廳主打矜貴的28-45日熟成牛肉,份量十足,燒煮後完全不會靭,肉質鮮嫩,以秘製醬料醃製,相當入味,不用額外塗抺其他醬料已經非常惹味❗

🐂韓式三筋肉
韓式三筋肉油脂分佈均勻,燒煮後肉質仍意然相當軟淋,味道一流❗

🐂和牛羽下肉
和牛羽下肉呈厚切長條將狀,油脂分佈均勻,肉質鮮嫩肥美多汁,口感完全不會韌,十分滋味。

🐖韓國五花肉
韓國五花肉相當肥美,肉質嫩滑,肥瘦均勻的五花肉經燒煮後相當惹味❗

還有香甜菠蘿片、杏鮑菇及韓式年糕🤩
Steak  Omakase
🐠第二輪韓式前菜
吃完燒肉菜式後,便會奉上第二輸韓式前菜,包括惹味醃製魚乾、小蟹乾、脆口蓮藕片及冰凍開胃水泡菜。
🍲大醬湯飯
新鮮熱烘烘的大醬湯飯為韓式大醬、蘿蔔粒及鮮嫩牛肉等豐富配料烹製而成的傳統韓式料理,大醬湯香濃惹味,送飯一流❗
韓式大醬湯配飯
🍜平壤冷麵
少有的平壤冷麵,冷麵條冰凍涼快,有韓國香甜梨切片、熟雞蛋及蘿蔔片等配料,湯底味道清新。
賣相指數:⭕⭕⭕⭕⭕️
2️⃣🌟 追加 和牛羽下肉 $290
食過番尋味,再追加了肉質鮮嫩美味的和牛羽下肉❗️和牛羽下肉呈厚切長條將狀,油脂分佈均勻,肉質鮮嫩肥美多汁,口感完全不會韌,十金分滋味。
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️
3️⃣🌟茉莉茶水果綠茶 $50
份量十足的一壺由茉莉茶、綠茶配合新鮮水果調製而成的香茶,茶味清新香濃回甘,帶陣陣水果清甜味❗️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️

4️⃣🌟提子梳打 $48
提子梳打帶有香甜提子味,有薄荷葉點綴,酸酸甜甜,十分開胃❗️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此餐廳的韓燒菜式相當高質,加上餐廳裝修典雅,提供熟成牛肉❗是灣仔一帶必到高質華麗韓式扒房之選❗
l
2021-10-27
10 分鐘 (堂食)
熟成牛
韓式前菜、生菜包及自家包飯醬