要喺香港搵到一間好味嘅韓國料理唔簡單❤️今日比我喺灣仔遇到一間回頭率比較高嘅韓式新料理❤️而且位置就直接喺男朋友做嘢嘅新鴻基中心附近👍佢算係一種新型嘅韓式扒房一入到門口嘅時候位置闊落裝修新穎佢哋自己有一個熟成牛肉櫃 ,經了解之後28至45日既熟成牛肉再有一路既跟進調整既熟成程序, 所以每塊都有唔同既味道同埋佢地都有主打西式厚切熟成扒今次我哋每人要左steak omakase selected set 價錢唔貴😛👍首先要佢哋韓式特製前菜, 醃蘿蔔係我最愛👍經過特別調製嘅泡菜特別適合香港人嘅口味 ,唔會太辛辣之後就有一個醃漬沙律入口味甜, 蝦仁爽滑彈牙,而且上面嘅生菜都佔有醬料 特別開胃👍配有一個朝鮮小品 我哋要咗韓式豬手 , 由於太掛住韓國🤪非常之有驚喜,因為同之前喺韓國食嘅味道非常相似 加上佢哋仲有大白菜同埋特製嘅醬料喺隔離做伴碟👍所以呢幾樣野都已經令我哋胃口大開🤣去到重頭戲就有一個肉類拼盤❤️😍而且進食嘅次序已經根據味道嘅濃厚安排好店員亦都好落力幫手首先有韓式三筋肉同和牛羽下肉味道肉味濃厚 而且好juicy 我地唔使調味料已經好滿意 👍👍之後有我地最愛既韓國五花肉肉質鮮美 分厚鮮明 而且烤
要喺香港搵到一間好味嘅韓國料理唔簡單❤️

佢算係一種新型嘅韓式扒房
一入到門口嘅時候位置闊落裝修新穎

價錢唔貴😛👍

首先要佢哋韓式特製前菜, 醃蘿蔔係我最愛👍
經過特別調製嘅泡菜特別適合香港人嘅口味 ,唔會太辛辣

之後就有一個醃漬沙律

配有一個朝鮮小品

所以呢幾樣野都已經令我哋胃口大開🤣

去到重頭戲就有一個肉類拼盤❤️😍

而且進食嘅次序已經根據味道嘅濃厚安排好
店員亦都好落力幫手

首先有韓式三筋肉同和牛羽下肉
之後有我地最愛既韓國五花肉
肉質鮮美 分厚鮮明 而且烤得好香 再配合埋泡菜 / 生菜 非常好❤️
!!! 熟成醬油牛肋肉 , 已經用左醬汁雪梨等調整成醬汁同油脂豐富既牛肋肉 味道甜甜地!!! 好好食
女仔入口會覺得好suitable 佢地牛味亦好濃 👍

我地見唔夠喉就加左韓國新鮮鰻魚😙

staff 仲好好人咁教我地幫我哋燒
因為我同男朋友都係第一次烤新鮮鰻魚
所以都好有新鮮感
見到韓國嘅鰻魚好肥美 , 而且燒咗一陣已經有香味飄出黎🤣❤️
食落去嘅時候覺得好surprise 因為果種魚油香真係好good

呢個時候就有我地既main course

• 和牛三角
  • Steak Omakase
  • 和牛羽下肉
2021-11-17 35 瀏覽
呢一間店舖嘅Steak Omakase $380每人,真係好高質。牛肉嘅款式好多,而且仲好親民,環境舒服同,朋友兩個人一齊嚟,可以傾到計又可以食到靚牛肉,真係好正❤🥰我哋試咗$380/人set 再追加和牛羽下肉,同兩杯飲品。韓式前菜最愛經典酸辣泡菜,生菜包及自家包飯醬爽口又香濃。🤤韓式蒸蛋夠嫩滑,自選朝鮮小品嘅牛肉他他精緻賣相,😙入口清爽。平壤冷麵有柔韌咬口。😍熟成醬油牛肋骨,和牛羽下肉,是日熟成牛肉,韓國五花肉,😋肉類款式繁多,最愛牛肋,因為醬汁夠入味。甜品最愛焦糖雪糕,🤩滑之餘都好香焦糖味。

甜品最愛焦糖雪糕,🤩滑之餘都好香焦糖味。
2021-11-16 541 瀏覽
韓式燒肉新店貊炙 與一般韓國燒烤不一樣加入高級西式扒房專用的乾式熟成櫃供應廚師發辦特色套餐可一次過品嚐韓式開胃前菜小碟、小品、蒸蛋、冷麵及四款精選肉經過熟成過程後牛肉更加濃縮肉味之餘質感也更為細緻嫩滑,燒烤起來份外甘香精選套餐,包前菜任食,自家包飯醬沙律,韓式小菜小碟,主選係4種肉品韓國五花肉,韓式三筋肉,和牛羽下肉熟成醬油牛肋肉,最後配上冷麵或大醬湯飯每位$420就可以品嚐高級燒肉體驗無論環境同服務都係頂級一流難怪開業幾個月仍然每日爆場好難訂位前菜沙律小菜,最好係食泡菜,又香又辣好好食仲有脆瓜同蘿蔔條可沾醬食,韓式得黎帶點西式紅酒杯上係精品綠茶,影相都好靚飲起黎都好清香前菜主食,韓式豬手,滷煮得好入味,肉質細緻配埋韓式漬物一齊食,味道香之餘又夠味道沙律份量唔多,有蝦同青瓜沙律菜,幾清新食完前菜小碟,第一款先食追加既韓國鰻魚一向少食鰻魚,但非常有驚喜,原隻去骨專人代燒,燒到皮脆肉嫩,完全無腥味,又有肉汁韓國五花肉,韓式三筋肉,和牛羽下肉熟成醬油牛肋肉三筋肉,脂少口感軟韌,有油香又嫩滑,肉汁豐富油花纖細且均勻分佈有如羽毛般的細緻,能夠感受到肉質的彈性與脂香韓國五花肉,好有肉香,一層肥一層
韓式燒肉新店貊炙 與一般韓國燒烤不一樣
加入高級西式扒房專用的乾式熟成櫃
供應廚師發辦特色套餐

可一次過品嚐韓式開胃前菜小碟、小品、蒸蛋、冷麵及四款精選肉
經過熟成過程後
牛肉更加濃縮肉味之餘
質感也更為細緻嫩滑,燒烤起來份外甘香

精選套餐,包前菜任食,自家包飯醬
沙律,韓式小菜小碟,主選係4種肉品
韓國五花肉,韓式三筋肉,和牛羽下肉
熟成醬油牛肋肉,最後配上冷麵或大醬湯飯
每位$420就可以品嚐高級燒肉體驗
無論環境同服務都係頂級一流
難怪開業幾個月仍然每日爆場好難訂位

前菜沙律小菜,最好係食泡菜,又香又辣好好食
仲有脆瓜同蘿蔔條可沾醬食,韓式得黎帶點西式
紅酒杯上係精品綠茶,影相都好靚
飲起黎都好清香

前菜主食,韓式豬手,滷煮得好入味,肉質細緻
配埋韓式漬物一齊食,味道香之餘又夠味道

沙律份量唔多,有蝦同青瓜沙律菜,幾清新
食完前菜小碟,第一款先食追加既韓國鰻魚
一向少食鰻魚,但非常有驚喜,原隻去骨
專人代燒,燒到皮脆肉嫩,完全無腥味,又有肉汁
韓國五花肉,韓式三筋肉,和牛羽下肉
熟成醬油牛肋肉

三筋肉,脂少口感軟韌,有油香又嫩滑,肉汁豐富
韓國五花肉,好有肉香,一層肥一層肉
燒得黎好搶火,食個陣夾埋醬同生菜食
完全唔油膩好好食

最後一道菜係熟成醬油牛肋肉
經過傳統韓式醬油醃過,食到淡淡甜味
燒到有點微焦香氣十足,肉質細緻嫩滑有肉味

換一下口味就上水泡菜同韓式小菜食下先
冷麵味淡,食韓國燒肉係會最後會食一碗麵結尾
大醬湯飯係麵豉濃湯加牛肋肉,好入味好嫩
配埋飯食,味道濃香好食

雪糕冰涼清爽解開牛肉的油膩,雪糕味道恰度到好處,作為飯後甜品可謂一絕。

MAEK JEOK 貊炙
地址:香港灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A, 106-108室
營業時間:星期一至日 11:30-22:00
2021-11-15 200 瀏覽
電話訂座星期日晚上,提早半小時已到達,但可以立即入座,我們被安排一間4人的房間房間有鈴,如需找人可按鈴,不過有3次都要按2次才有人回應服務不算差,但又真算不上好了好的地方是有位妹妹經常為我們加水不好的地方是開爐要叫,關爐要叫,食晒燒用收晒野後,原來要叫先上跟餐的湯和麵上食物流程是平價餐廳方式我們一家四口選了$680/位的餐2位另外加了韓式蒸蛋,熟成雪濃湯,牛小排,菊花純米酒原本想試韓式三筋肉,但當天沒有,和牛羽下肉也沒有想叫個啤酒洋蔥圈給我細仔吃也沒有呢!主餐牌唔算多選擇,咁多食物沒有,也唔太好吧!落單後好快以下的食物差不多同時上枱調味料3小碟(wasabi,鹽,洋蔥豉油)洋蔥豉油不太咸甜甜地好好味醃包飯醬,韓式生菜,前菜泡菜海鮮醃漬卷熟成麻油拌生牛肉,醬油盛合菊花純米酒韓式蒸蛋熟成雪濃湯突然成枱滿晒,好有茶餐廳feel醃包飯醬(跟餐)是一碟大醬,坦白講我唔知怎吃生菜(跟餐)新鮮前菜(跟餐)調味普通,唔算好味泡菜海鮮醃漬卷(跟餐)即場員工幫我們剪開,泡菜甜不太辣好開胃,不過海鮮我只發現一隻細細的雪蝦,但有2-3件好硬的豬腩肉熟成麻油拌生牛肉,醬油盛合(跟餐),這個真心麻麻地,牛肉欠牛味
房間有鈴,如需找人可按鈴,不過有3次都要按2次才有人回應
服務不算差,但又真算不上好了
好的地方是有位妹妹經常為我們加水
上食物流程是平價餐廳方式

我們一家四口選了$680/位的餐2位
另外加了韓式蒸蛋,熟成雪濃湯,牛小排,菊花純米酒
原本想試韓式三筋肉,但當天沒有,和牛羽下肉也沒有

想叫個啤酒洋蔥圈給我細仔吃也沒有呢!
主餐牌唔算多選擇,咁多食物沒有,也唔太好吧!

落單後好快以下的食物差不多同時上枱
醃包飯醬,韓式生菜,前菜
泡菜海鮮醃漬卷
熟成麻油拌生牛肉,醬油盛合
熟成雪濃湯
突然成枱滿晒,好有茶餐廳feel

醃包飯醬(跟餐)是一碟大醬,坦白講我唔知怎吃
生菜(跟餐)新鮮
前菜(跟餐)調味普通,唔算好味
韓式生菜,醃包飯醬,前菜

泡菜海鮮醃漬卷

熟成麻油拌生牛肉,醬油盛合(跟餐),這個真心麻麻地,牛肉欠牛味,飽魚沒鮮味,醬油味也不合我口味,不過飽魚質感彈牙
熟成麻油坢生牛肉,醬油盛合

菊花純米酒(散叫)好清新,12.5%酒精,好易入口,推介
菊花純米酒

韓式蒸蛋(散叫)我本人覺得這蒸蛋好普通,就是中間好多空氣的蒸蛋,蛋味不香不濃,調味不明顯,不過我家小弟弟係咁食,差不多成個食晒
韓式蒸蛋

熟成雪濃湯(散叫)有4片牛𦟌,2件牛肋肉,小小麵,湯好濃,肉淋重牛味,性比價全晚最高的一度菜
熟成雪濃湯

牛小排(散叫)隨後好快便送到,雖然不是熟成肉,但牛味重,都好味,一碟6片,三十多元一片
牛小排

Multi Beef Feast(跟餐), 4款牛都好味,牛舌爽口,醬油牛肋肉無論口感或味道都是最好味的
是日熟成肉,熟成醬油牛肋肉,和牛牛舌,和牛横膈膜肉

(跟餐)水泡菜好酸,解油膩感,餐後5小碟中有2碟和前菜重複,整體不見出色,只是辣魷魚較好味但也太咸
餐後小食

(跟餐)大醬湯配飯份量好足,湯都不少配料,味道普通,飯都算好
大醬湯配飯

平壞拉麵(跟餐)的麵黏在一起及什麼味道也沒有,份量也小,不過可自行加入配上的酸汁和芥辣,總括可以不選此麵
平壤冷麵

我之前看食評見其他人食$380/位都有軟雪糕做甜品,但點解我吃$680/位都沒有呢!唔清楚是漏了還是真的沒有甜品,不過因為已經叫開爐,叫關爐,再叫上湯和麵,真沒有好氣再叫了,不如回家路上買雪糕給倆仔還好...
2021-11-14
牛小排
是日熟成肉,熟成醬油牛肋肉,和牛牛舌,和牛横膈膜肉
2021-11-15 39 瀏覽
貊炙 Maekjeok (灣仔)行過見到呢間新開左冇幾耐嘅韓式扒房,佢哋嘅特色係有熟成牛肉食,門口已經見到有個熟成櫃,大部份都係28至45日熟成。佢哋會自行調整程序,所以每舊肉嘅味道都有啲唔同。除咗有西式厚切熟成扒之外,仲可以叫熟成牛肉Omakase,裏面仲包左韓式前菜同配菜。如果想私隱度高啲,仲可以book佢哋獨立嘅大VIP房。。Steak Omakase $420/person🌟醃製沙律落完order之後會先上沙律、韓式前菜同生菜包等等。沙律有蝦同牛油果,味道正常。。🌟韓式前菜、生菜包及包飯醬前菜有泡菜、菠菜、芽菜、蘿蔔,前菜食完可以再refill。生菜包除咗生菜,仲有青瓜、大蒜、辣椒、紫蘇葉等。。🌟自選朝鮮小品前菜係有幾個選擇,我哋揀咗吞拿魚他他。係吞拿魚刺身撈埋自家製醬汁,上面仲有啲洋蔥,味道都唔錯。Omakase set 入面有四款肉,按以下進食次序🌟和牛羽下肉油脂唔算好多,肉質偏實但唔柴,本身冇調味,點鹽或者醬汁都幾唔錯。。🌟韓國五花肉好大條嘅五花肉,先燒兩面再剪開燒香。油脂比較多,都幾搶火,比較易燒燶。店員建議包生菜食,味道都幾夾。🌟方切和牛油脂都幾重,唔算太難咬,不過
貊炙 Maekjeok (灣仔)

Steak Omakase $420/person
🌟醃製沙律

🌟韓式前菜、生菜包及包飯醬

🌟自選朝鮮小品

Omakase set 入面有四款肉,按以下進食次序

🌟和牛羽下肉

🌟韓國五花肉

🌟方切和牛
油脂都幾重,唔算太難咬,不過有少少筋,本身冇咩調味,就咁點鹽已經幾好食。

🌟熟成醬油牛肋肉
覺得係裏面最軟嘅一款肉,牛肉味重,燒完嘅肉都仲好軟嫩,唔會有筋。即使唔點其他調味都夠味。

🌟水泡菜、餐後五小碟

🌟平壤冷麵、🌟大醬湯配飯
可以自選兩款主食,平壤冷麵比較適合燒肉之後食,凍凍地帶少少酸,中和下啲油膩感。

🌟韓國鰻魚 $380
店員會先幫手燒,肉質都幾紮實,幾新鮮。本身冇咩味,可以點鰻魚醬一齊食,仲可以包住紫蘇葉食。

🌟蜂蜜雪糕 $72
🌟意式經典提拉米蘇 $72
兩款甜品都有驚喜,蜂蜜雪糕上面竟然有蜂巢,食落好香好甜。

提拉米蘇有好香咖啡味,又有好厚嘅忌廉,配埋大少少苦味嘅朱古力粉,味道好豐富。但都幾大份,食完真係會好飽。

🌟柑橘梳打 $48
🌟青檸檬梳打 $42

📍灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖
2021-11-14 33 瀏覽
貊灸個個朋友都大推呢間韓式扒房,呢到有28-45日熟成牛肉 ,特設熟成櫃,自行調整及跟進熟成程序,每舊肉都係獨一無二味道真係好堅呀😍呢到主打西式厚切熟成扒,配韓式前菜今日叫左Steak Omakase $420/per person❤️吞拿魚他他真露加紅䓤頭打出嚟嘅醬,唔怪之得有淡淡的酒味,吞拿魚裏面生外面熟,雙重口感,正!❤️醃漬沙律一d 都晤hea ,starter 黎講好就質,有鮮蝦,牛油果,青瓜,生菜 配埋沙律汁10分開胃👍🏻❤️熟成醬油牛肋骨由店員幫我地燒,見到雪花分明,未食已經流晒口水,超大片,剪開好多片,味道甜甜地,入口溶化,CP 值超高,必食!❤️韓國五花肉賣相非常吸引,肥瘦分明,食韓國燒肉必點,夾住生菜一齊食加埋大醬一齊食,無得輸👍🏻👍🏻❤️和牛羽下肉入口有濃濃嘅牛味,好有咬口❤️角切和牛已經醃製咗,甜甜嘅肉味,入口即溶,和牛真係唔同啲!❤️韓國鰻魚即燒鰻魚真係第一次食,有店員幫手燒,鰻魚肥大肉厚,配搭埋秘製醬汁,甜甜地,鰻魚爽口彈牙,外皮香脆,必叫!❤️大醬湯配飯超有誠意,入面有牛肉,蘿蔔,冬菇,蜆肉,濃濃嘅大醬湯配埋紫菜飯真係冇得輸食完之後,好掛住韓國呀,呢到Full House
貊灸

個個朋友都大推呢間韓式扒房,

今日叫左Steak Omakase
$420/per person

❤️吞拿魚他他

❤️醃漬沙律

❤️熟成醬油牛肋骨

❤️韓國五花肉

❤️和牛羽下肉
入口有濃濃嘅牛味,好有咬口

❤️角切和牛
已經醃製咗,甜甜嘅肉味,入口即溶,和牛真係唔同啲!

❤️韓國鰻魚

❤️大醬湯配飯

食完之後,好掛住韓國呀,呢到Full House ,記得記得要book 位!我想話原來呢到有3間獨立而空間大VIP房,下次一大班friend 黎先得。我已經忍唔住book咗下個月再嚟食喇,記得bookmark
2021-11-13 38 瀏覽
黎到呢間韓式扒房🥰🥰🥰仲有3間獨立而空間大VIP房而且用28-45日熟成牛肉 (先設熟成櫃,自行調整及跟進熟成程序每舊肉都係獨一無二味道)另外呢西式厚切熟成扒配韓式前菜🤤🤤🤤🤤夜媽媽我好掛住你🥺服務高質+矮物質素高質 咁好唔掂喎我想日日黎食會食窮我🥲😂 不過呢到的確都係約會好地點😎因為燈光環境裝潢非常有feel~ 想知咩feel你地就去返次feel下啦😂我拍大片都搞唔掂🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️何況我部小手機🌝🌝🌝慶祝首選收藏點可能無呢間!講返啲套餐係抵食因我以為4款肉好少份量咩😌原本我都擔心食唔飽我個肚不過最後係食到投降😳😳所以套餐係抵食架同樣小菜可以refill 當店員主動問我地加唔加時我嚇到即刻放低筷子耍手唔加住🤣🤣🤣🤣諗返都好好笑事實性價比超高水準對我而言🥰🥰🥰下個月11月有朋友生日我偷偷地留定日子到時帶佢再黎慶祝😍😍提提你地3個vip房都係傾生意既好地方或者三五好友圍喂威岩曬😉👌🏻👌🏻

黎到呢間韓式扒房🥰🥰🥰
仲有3間獨立而空間大VIP房
而且用28-45日熟成牛肉
(先設熟成櫃,自行調整及跟進熟成程序
每舊肉都係獨一無二味道)另外呢西式厚切熟成扒
配韓式前菜🤤🤤🤤🤤夜媽媽我好掛住你🥺
服務高質+矮物質素高質 咁好唔掂喎
我想日日黎食會食窮我🥲😂
不過呢到的確都係約會好地點😎
因為燈光環境裝潢非常有feel~
想知咩feel你地就去返次feel下啦😂
我拍大片都搞唔掂🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
何況我部小手機🌝🌝🌝
慶祝首選收藏點可能無呢間!
講返啲套餐係抵食因我以為4款肉好少份量咩😌
  • 和牛羽下肉
  • 芝士蛋糕
  • Steak  Omakase
  • 生菜包
壽司阿媽家姐就食得多,韓燒阿媽家姐,喺香港都真係第一次😎👏🏻大家要有心理準備,預咗同韓國食係冇得比🤣呢間勁難book,剛開業嘅時候打電話去,週末基本上要早一個月先有位🥺依家開咗差唔多半年,大家都要預起碼早兩三星期訂位😀今次好彩排waiting list都有位!用餐時間冇限時的,呢點幾好,可以坐成晚同朋友chicchat! 韓燒店舖來講裝修好靚,成個感覺好似grand ! 真心好似江南區嘅高級燒肉店,同香港一般嘅燒肉店唔一樣!就叫咗佢個推介Set $420@per head ,再叫咗支紅酒,紅酒配牛肉真係good fit👏🏻其實佢叫自己做燒肉廚師發板,其實嚟到啲肉都係自己燒🤣🤣同埋冇廚師發板嘅成份😂少呢度就真係要扣分啦不過整體裝修環境都好靚,好適合一班女仔嚟嘆下紅酒再食燒肉,抽風系統都尚可!燒肉質素就唔算特別出色,價錢其實應該都係食佢個環境,當然加錢食其他高級韓牛嘅話會更加好😂所有上菜嘅setting都好靚,餐具同菜式嘅擺位都靚!肉嘅質素同一般韓國街燒肉店冇分別!個套餐望落去好少嘢食,不過其實食完都好飽下🙈🙈要注意嘅係,呢度真係fine dining 😂😂上菜速度係奇慢!可以食足三個鐘,

要注意嘅係,呢度真係fine dining 😂😂上菜速度係奇慢!可以食足三個鐘,同埋店員好多都唔熟手咁,開左成半年,呢個情況比較少有,可以改善一下!

***真金白銀自費付款嚟食!

兩個人埋單大約$1400 ,結論係俾錢食佢個環境,個人覺得都值得來一試,始終香港第一間高級韓式燒肉店,但千祈唔好有太大期望!

————————————————————————

貊炙 (灣仔)
2021-11-07
真露煮蜆真露就是燒酒~ 取代外國的白酒 ~ 不過都同時加上牛油🧈 口感厚身豐富。和牛羽下肉羽下肉——按店員所講,是牛肩膀附近的位置。雖然少少韌、但肉味滋味~韓國三筋肉三筋肉算是我最中意食的一款,雖然眼見脂肪不太多,但肉味足夠、不會太痴牙太韌,soft and tender !! 五花腩五花腩味道不算濃烈、但就以肥膏取勝;但配合的醬似是麵豉湯那種棕啡色的醬,夾埋菜就好好味。熟成醬油牛筋條可能因為放過係熟成櫃🤔 一燒烤就好快有得成,而且韓或醬油都幾入味!而牛筋都不算韌。燒鰻魚 焼きうなぎ蒲燒鰻魚食得多,但即燒再點鰻魚燒汁再一齊食,就可以有碳燒香脆的口感;肉質保持到。而且店員係隨時ready 燒,就算複雜嘅鰻魚都唔洗煩。平壤冷麵我在小火焰都食過,但呢度就更加好。因為麵身更加幼細,不會韌到咬不斷,要搵鉸剪。而且,餐廳有創意畀黃芥末醬拌麵一齊食,tasty ~和牛泡菜炒飯其實就連配菜都稱得上好味,特別中意小魚乾和蓮藕。而泡菜就不會太辣,甚至乎算是有辣中帶甜。地方超大,仲有三間VIP房⋯ 坐得好闊落

和牛羽下肉
三筋肉

韓國三筋肉
燒五花腩

燒鰻魚 焼きうなぎ
燒鰻魚

配菜

柚子真露

地方超大,仲有三間VIP房⋯ 坐得好闊落
2021-11-07
10 分鐘 (堂食)
$807.25 (晚餐)
三筋肉
燒五花腩
燒鰻魚
配菜
柚子真露
  • Steak Omakase
2021-11-11 47 瀏覽
「Maekjeok 貊炙」,位於灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓,係一間以熟成牛肉作賣點的韓式扒房。入門即見到一個玻璃熟成櫃,一舊舊靚牛肉就放裏面風乾熟成。餐廳內部以酒紅色為主調,配以木系座椅,營造高雅時尚格調。餐廳以卡座為主,另設有獨立寬闊VIP房,好適合私人聚會或商務交流。 呢度除環境舒服外,店員服務都好專業、禮貌同有耐性,亦會主動介紹每款食物特點。店員介紹店舖主賣28-45日熟成牛肉,因應熟成時間不同,故每舊肉味道都係獨一無二。點咗店員推介每位$420 "Steak Omakase Selected Cuts",另單點一份$290和牛羽下肉(原味厚切) "Steak Omakase" 包有韓式前菜、沙律、自選一款朝鮮小品、燒肉拼盤、湯飯/湯麵等 🥢韓式餐前五小碟 🥢大蝦牛油果沙律軟滑牛油果,加上脆口大蝦、新鮮生菜,入口清爽 🥢韓式蒸蛋(自選朝鮮小品)脹卜卜熱辣辣蒸蛋,上枱即聞香濃蛋香味,入口除蛋香外,仲有上湯鮮味,蒸蛋口感蓬鬆、柔軟,加上蟹柳、香茹、蝦籽、葱花,非常美味 燒肉拼盤:韓式三筋肉、和牛羽下肉、韓國五花肉、醬油熟成牛肋肉店員好主動幫忙處理燒肉,亦會建議食每款不同肉類之前,

🥢韓式餐前五小碟

🥢大蝦牛油果沙律
軟滑牛油果,加上脆口大蝦、新鮮生菜,入口清爽

🥢韓式蒸蛋(自選朝鮮小品)

店員好主動幫忙處理燒肉,亦會建議食每款不同肉類之前,先以清水沖沖味蕾,再去品嚐下一款燒肉味道
🥢韓式三筋肉:油脂豐富呈雪花状,牛肉味十足,肉質細嫩唔油膩,味甘香

🥢和牛羽下肉:油花分佈均勻,肉質甘香,口感豐富,牛味越嚼越香濃

🥢韓國五花肉:五花肉肥瘦層次分明,入口肉質爽口,韓燒不可以少的肉

🥢醬油熟成牛肋肉:店員介紹,這款熟成肉,以生果醃製,入口帶有甜甜果香味,肉質鬆軟嫩滑

🥢餐後五小碟

🥢大醬湯配飯
大醬味濃郁,唔咸,入口清爽

🥢平壤冷麵
冰涼冷麵,麵質入口煙韌,加入白醋、黃芥末,清爽解膩

2021-11-10 54 瀏覽
紀念一下拍拖日子👫🏻去間有情調小小既韓式扒房慶祝先🥂入到黎暗暗既氣氛加少少射燈,幾浪漫。係餐廳門口,已經見到個熟成牛肉櫃😍已經想試熟成牛好耐!我地叫左個omakase set😈都幾抵食,有沙律、前菜、4款燒肉,仲配多款主食同野飲😍都係先$420一個人,食到頂住左個肚!吞拿魚他他:輕輕燒左既吞拿魚sashimi再加洋蔥同沙律醬,食落好清新,唔油膩!有成5大片!醃漬沙律🥗:有大蝦、牛油果、青瓜同沙律菜🥗好fresh,少少地又唔會好飽和牛羽下肉:食落肉質有彈性、油脂飽滿,但未夠三筋肉嫩滑,建議燒6-7成熟就已經夠五花肉:好邪惡,一路燒d油脂係咁滴落去,係咁起火,燒完食,好爽,好好食!夾住生菜再加埋泡菜真係好match😈三筋肉:三筋肉係係牛既肩甲骨內側,連住三條筋腱,筋位比較多,所以食既時候要輕輕剪一剪!一隻牛得小小架咋,所以好矜貴,呢到幾多脂肪下,食落好嫩滑,牛味好重👍熟成醬油牛肋肉:waiter提我地呢個要最後先食,因為佢係最濃味既,個肉葉得好入味,餐廳已經預先將成塊界開,等佢地索曬d汁,燒完完全唔使點任何醬汁,已經好香好好味同嫩滑大醬湯飯:湯既味道幾香濃,入面仲有唔少配料,豆腐、洋蔥、蜆

大醬湯飯:湯既味道幾香濃,入面仲有唔少配料,豆腐、洋蔥、蜆…食完咁多肉再食呢碗湯飯真係飽曬

平壞冷麵:冷麵汁酸酸地幾開胃,麵質幾有彈性,食完熱氣既燒肉,食返個冷麵冷靜下

泡菜和牛炒飯:套餐+$120就可以upgrade做泡菜和牛炒飯,入面有好多舊嫩滑既和牛,飯面頭仲有蔥同埋蟹籽,食落啖啖口感好爽😍加分

🌸set配紅/白酒或者其他野飲都得,幾多選擇下😇

🌸如果同一大班朋友黎聚聚,呢到仲有成3間幾大既vip房!感覺幾高私隱度👍

☘️waiter好貼心,會等你食完一樣野,先再上另一樣!

🌱waiter仲會逐樣食物介紹😍等我都認識下唔同部位既肉

對於我黎講,呢度個服務總算對得起個價錢😏
2021-11-10 52 瀏覽
今日同朋友去慶祝😙,就決定黎呢間好多人推薦嘅韓式扒房啦🥳,呢間餐廳有西式厚切熟成扒😛,配上韓式前菜,呢度設有熟成櫃😌,處理28-45日熟成牛肉。環境方面呢度都好正😆,仲有3間空間好大嘅VIP房,係傾生意嘅好地方😎.Omakase Set $380/person韓式前菜有六款前菜,仲可以不停再加添😋.韓式蒸蛋蒸蛋火候啱啱好🔥,而且裡面都有幾種海鮮味道更加豐富😆.和牛他他呢個菜式好特別🤩,有生嘅和牛再加生蛋,肉質都好細嫩,用紫菜包埋食好正😜.Steak Omakase終於黎到今日嘅主角🌟,有韓國五花肉、是日熟成牛肉、熟成醬油牛肋骨、和牛羽下肉😎。我就最鍾意和牛羽下肉,口感一流😝,好有入口即溶嘅感覺,而且牛味都好重😍.和牛羽下肉(原味厚切) $290食完呢款肉覺得唔夠所以再加多一份厚切😂,厚切食落更加滿足❤️.大醬湯配飯.甜品:焦糖牛乳雪糕.飲品:柚子檸檬梳打$45+白酒Misiones $88
Omakase Set $380/person
韓式前菜
有六款前菜,仲可以不停再加添😋

韓式蒸蛋
蒸蛋火候啱啱好🔥,而且裡面都有幾種海鮮味道更加豐富😆

和牛他他

Steak Omakase

和牛羽下肉(原味厚切) $290

大醬湯配飯

甜品:焦糖牛乳雪糕

飲品:柚子檸檬梳打$45+白酒Misiones $88
2021-11-09 39 瀏覽
全港首間韓式扒房正式登陸灣仔啦💫呢間韓燒店自設熟成櫃,主打西式28日乾式熟成肉扒,食材高質🥩熟成牛肉會比一般肉扒口感更軟嫩,精心挑選嘅頂級牛肉會吊掛喺店鋪嘅自設熟成櫃入面28日,正~💰STEAK OMAKASE SELECTED CUTS $380韓式前菜、生菜包及自家包飯醬、韓式蒸蛋、朝鮮小品、四款精選牛肉、主食、甜品店員仲會係你食之前同你確定你揀選嘅肉,確保大家知道自己食緊咩🤪而且仲會幫食客燒肉同分肉,貼心位加分❤️📍MAEK JEOK 貊炙🔎地址︰香港灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A, 106-108室

📍MAEK JEOK 貊炙
2021-11-09 835 瀏覽
前日去咗一直好想去嘅韓式扒房「貊炙」😍主打熟成牛肉🐄而且仲有3間獨立而空間大VIP房,作為傾生意商務地方都幾好🗣.熟成麻油拌生牛肉配醬油盛盒🐮28-45日熟成牛肉肉色光澤✨表面放上魚子醬🖤嫩滑帶鮮味😋而醬油盛盒是醬油醃製鮮蝦仁及鮮鮑魚🦐爽口帶甜😆.泡菜海鮮醃漬卷🌶用青蔥紮緊原個泡菜,剪開後見到入面有帶子、蝦仁、五花肉🐖泡菜同海鮮好夾👍🏻.前菜🥢有菠菜、芽菜、醃蘿蔔🥕另外附上蔬菜盛盒🥬🥒🧄包飯醬、洋蔥豉油🧅.USDA帶骨肉眼650g🥩西式厚切熟成扒,店員將牛扒煎到金黃🔥切開後內裡呈粉嫩💗然後逐一燒,最後沾上4款不同鹽巴🧂食到香濃且juicy嘅肉眼🤤.韓國鰻魚🐟鰻魚先塗滿檸檬汁🍋然後燒至外層微脆,再搽上鰻魚汁😉可用紫蘇葉同薑絲包住食😬.章魚泡菜🐙水泡菜(2份)、藕片、辣魚乾🐠.大醬湯配飯🥣🍚湯入面有花菇🍄翠玉瓜、豆腐、豬肉等🐷飲落濃得嚟唔會過鹹😙.平壤冷麵🍜麵條煙韌,加入白醋同黃芥末😍清涼解膩🧊.蜂蜜牛乳雪糕🍨一小塊蜂巢加上蜂蜜牛乳雪糕🍯濃郁奶香🥛又帶香甜蜂蜜.茉莉花水果綠茶🫖清香茉莉花綠茶🌼帶淡淡橙香🍊.提子梳打,🍇清爽又唔會太甜☺️
章魚泡菜🐙水泡菜(2份)、藕片、辣魚乾🐠
平壤冷麵🍜麵條煙韌,加入白醋同黃芥末😍清涼解膩🧊
茉莉花水果綠茶🫖清香茉莉花綠茶🌼帶淡淡橙香🍊
提子梳打,🍇清爽又唔會太甜☺️
  • 韓式前菜
  • 生菜包及自家包飯醬
  • 是日熟成牛肉
  • 甜品
  • 前菜
2021-11-09 38 瀏覽
Maekjeok 貊炙扒房食西餐就見得多,韓式扒房都係第一次。餐廳有提供28-45日熟成牛肉,一入門口就會見到個熟成櫃,佢哋會自行調整及跟進熟成程序,每舊肉嘅味道都係獨一無二。店員介紹有提供西式厚切熟成扒,套餐會配韓式前菜同主食。餐廳面積都算幾大,除咗有唔同嘅卡位之外,仲有獨立大間既VIP房可以食得更舒服。。🌟 House Dry Age Steak $620/person 包左以下七款小菜同食品,鰻魚同飲品係另外單叫。肉類二選一,另外主食都可以加錢轉做和牛炒飯。。🌟熟成麻油拌生牛肉。醬油盛合有三款包括係每人兩件魚子醬生牛肉、一件蝦同半隻鮑魚。蝦同鮑魚都係醃製過,已經夠味,都仍然食到鮮味。生牛肉可以捲着魚子醬一齊食,就唔使額外點調味料都夠味,但略為有少少難咬。。🌟泡菜海鮮醃漬卷用蔥泡菜捲着幾舊泡菜,泡菜卷裏面有蝦、五花肉、帶子同青瓜。五花肉意外地好食,而且呢款泡菜唔會好鹹,就咁食又得,包生菜同肉食都得。好啱做開胃菜。。🌟醃包飯醬。韓式生菜。前菜🥬🥕🥒🌶有幾款前菜,包括係芽菜、菠菜、酸蘿蔔同一兜蔬菜。每款都食完可以再加。用嚟包肉食都唔錯。。🌟USDA prime bone in Ribe
Maekjeok 貊炙

🌟熟成麻油拌生牛肉。醬油盛合

🌟泡菜海鮮醃漬卷

🌟醃包飯醬。韓式生菜。前菜🥬🥕🥒🌶

🌟USDA prime bone in Ribeye 650gram
30日熟成帶骨肉眼 🥩
保持喺一至兩度嘅恆溫唔會產生細菌,肉嘅纖維會自動分解,肉質食落更軟嫩,表皮會有風幹效果,脂肪熟成後燒既話會有淡淡芝士香味。
店員會幫手燒咗兩面先,表面會焦糖化,再切骨同切細佢,之後在一件件咁燒,大概7成熟就可以食用。店員會幫手燒到每件嘅外皮都帶點焦脆嘅口感。熱成牛肉會比平時嘅牛肉多汁而且更加重肉味。食完成舊都有種意猶未盡嘅感覺。

🌟水泡菜& 餐後五小碟
食完牛肉之後會先上餐後伴菜同水泡菜。

🌟大醬湯 配飯🍚
大醬湯味道好濃,有少少似麵豉醬既味,裏面有牛肉、豆腐同蔬菜,要撈埋紫菜飯一齊食,如果唔係會太鹹。

🌟平壤冷麵🍜
韓國好興食完燒肉就食冷麵,依家終於明點解。冷麵嘅味道好清爽,可以解燒肉嘅油膩感。麵質比較幼而且彈牙。

🌟韓國鰻魚 $380
另外加嘅韓國鰻魚,會連紫蘇葉,薑絲同鰻魚醬一齊上。先燒脆外皮再燒魚肉,好易燒燶,不過會有店員幫手燒,所以唔使擔心。肉質好彈牙完全唔梅,點少少鰻魚醬就更加好食。

🌟柚子檸檬梳打 $ 45
🌟柑橘梳打 $ 48
兩杯梳打都幾好飲,帶點酸酸甜甜。

📍 灣仔港灣道30號新鴻基中心一樓104A,105A,106-108