2021-12-07 42 瀏覽
朋友係食肉獸🤪,生日就約咗嚟呢間裝修幾有格調嘅韓式扒房慶祝🪅sᴛᴇᴀᴋ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ $𝟺𝟸𝟶/位先嚟個▪️韓式前菜有泡菜、大豆芽、醃蘿蔔….可無限添加▫️醃漬沙律🥗沙律菜好新鮮,有埋牛油果同爽彈嘅大蝦,食落好開胃▪️吞拿魚他他吞拿魚他他配以洋蔥忌廉汁,口感味道都唔錯🥩熟成醬油牛肋肉味道醃得剛剛好,帶有小小甜味,入口油香滿滿🥩和牛羽下肉係牛嘅肩胛下方近肋骨位置,香濃又軟嫩🥩韓國五花肉厚切豬五花燒到脆邊,入口軟腍,包埋生菜🥬、泡菜同蒜粒食就更滋味🥩角切和牛肉味香濃,豐沛肉汁,口感豐富軟嫩韓國鰻魚 $380店員將鰻魚燒得非常焦香,而且完全無骨,肉質彈牙又肥美水泡菜、餐後五小碟食完肉肉,再以水泡菜清一清味蕾,味道酸酸甜甜帶有小小辣😋另外仲有魚仔乾、活魷魚、醃蓮藕…平壤冷麵冷麵麵質彈牙,配黃芥辣同白醋食,清涼解膩!提子梳打 $48荔枝梳打 $42最後當然要叫返個甜品品嘗啦!蜂蜜雪糕 $72焦糖海鹽雪糕 $72牛奶雪糕甜度剛好,濃郁奶香整體食物質素都好高,餐廳環境又舒適,加上店員服務有禮,又會主動幫手燒肉,唔使自己燒🤪咁就可以同朋友輕輕鬆鬆吹下水

sᴛᴇᴀᴋ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ $𝟺𝟸𝟶/位
先嚟個
▪️韓式前菜
有泡菜、大豆芽、醃蘿蔔….可無限添加
▫️醃漬沙律🥗
沙律菜好新鮮,有埋牛油果同爽彈嘅大蝦,食落好開胃
▪️吞拿魚他他
吞拿魚他他配以洋蔥忌廉汁,口感味道都唔錯

🥩熟成醬油牛肋肉
味道醃得剛剛好,帶有小小甜味,入口油香滿滿
🥩和牛羽下肉
係牛嘅肩胛下方近肋骨位置,香濃又軟嫩
🥩韓國五花肉
🥩角切和牛
肉味香濃,豐沛肉汁,口感豐富軟嫩

韓國鰻魚 $380
店員將鰻魚燒得非常焦香,而且完全無骨,肉質彈牙又肥美

水泡菜、餐後五小碟
食完肉肉,再以水泡菜清一清味蕾,味道酸酸甜甜帶有小小辣😋
另外仲有魚仔乾、活魷魚、醃蓮藕…

平壤冷麵
冷麵麵質彈牙,配黃芥辣同白醋食,清涼解膩!

提子梳打 $48
荔枝梳打 $42

最後當然要叫返個甜品品嘗啦!
蜂蜜雪糕 $72
焦糖海鹽雪糕 $72
牛奶雪糕甜度剛好,濃郁奶香

呢間係灣仔嘅韓式燒肉扒房之前黎過一次因為佢有自己嘅熟成櫃,主要食28-45日嘅熟成牛肉,同埋餐廳都會自己調味,所以可能每次黎食啲肉都會唔同味😋今次同朋友慶祝生日,一於再黎😌🥢前菜五小碟有啲醃蘿蔔、泡菜、芽菜等等全部都可以refill😆呢度嘅泡菜好好食,辣度酸度岩岩好,非常balanced🥗醃漬沙律啲醬少少酸,食落好開胃啲蝦都大隻同新鮮,菜好爽口🥢真露煮蜆用真露黎煮真係十分韓式😆食落有酒嘅清香,另外仲有牛油同蒜味味道黎講算好rich,蜆都大隻鮮甜👍🏻Steak Omakase🥢角切和牛有啲咬口同重牛肉味👍🏻🥢和牛羽下肉呢款比較林同油脂感重啲,用生菜包住黎食就好夾😇🥢熟成醬油牛肋肉可能係熟成嘅關係,啲肉好軟身好易咬開餐廳都好細心,切左啲坑紋,易燒好多😆雖然用左醬油醃,但都唔會過咸🥢韓國五花肉今次嘅五花肉比上次厚身少少😋燒到2邊香脆,再用生菜、泡菜、蒜頭一齊食真係好似去左韓劇咁🥰因為啲肉厚身左,所以都比上次Juicy👍🏻🥢韓國鰻魚好少燒鰻魚,好彩有專人幫我地燒😆首先吱啲檸檬汁係面,防止痴底個面煎到好脆,啲汁唔會好搶味,仍然食到鰻魚嘅鮮味☺️不過就有啲骨,食個陣要小心啲🥢餐後五小碟有水泡菜、魚仔
呢間係灣仔嘅韓式燒肉扒房之前黎過一次
今次同朋友慶祝生日,一於再黎😌

🥢前菜五小碟
有啲醃蘿蔔、泡菜、芽菜等等
全部都可以refill😆
呢度嘅泡菜好好食,辣度酸度岩岩好,非常balanced

🥗醃漬沙律
啲醬少少酸,食落好開胃
啲蝦都大隻同新鮮,菜好爽口

🥢真露煮蜆
用真露黎煮真係十分韓式😆
食落有酒嘅清香,另外仲有牛油同蒜味
味道黎講算好rich,蜆都大隻鮮甜👍🏻

Steak Omakase

🥢角切和牛
有啲咬口同重牛肉味👍🏻

🥢和牛羽下肉
呢款比較林同油脂感重啲,用生菜包住黎食就好夾😇

🥢熟成醬油牛肋肉
可能係熟成嘅關係,啲肉好軟身好易咬開
餐廳都好細心,切左啲坑紋,易燒好多😆
雖然用左醬油醃,但都唔會過咸

🥢韓國五花肉
今次嘅五花肉比上次厚身少少😋
燒到2邊香脆,再用生菜、泡菜、蒜頭一齊食
真係好似去左韓劇咁🥰
因為啲肉厚身左,所以都比上次Juicy👍🏻

🥢韓國鰻魚
好少燒鰻魚,好彩有專人幫我地燒😆
首先吱啲檸檬汁係面,防止痴底
個面煎到好脆,啲汁唔會好搶味,仍然食到鰻魚嘅鮮味☺️
不過就有啲骨,食個陣要小心啲

🥢餐後五小碟
有水泡菜、魚仔咁

🍚大醬湯配飯
都好足料,有好多舊牛肉係入面😆
就咁飲比較濃味,配飯食就岩岩好

🥢平壤冷麵
本身個麵係淡嘅
可以加跟埋嘅酸汁同芥末
因為啱啱食完燒肉都幾油膩,個麵加咗酸汁食會比較好,十分解膩
而芥末令到成個面嘅味道提升左😆

Overall一定會再黎😉
  • 熟成醬油牛肋骨
  • Steak Omakase
2021-12-06 37 瀏覽
[#kwfoodie韓國菜]🍽貊炙在香港首間開立的韓式扒房,以28-45日熟成牛肉作為招徠,融合了西式熟成技術和韓式燒烤💕餐廳設有熟成櫃,由專人調整和跟進熟成程序,每一塊熟成牛肉也是獨一無二味道❤️餐廳氣氛一流,座位舒適而且闊落,餐廳更設有三間獨立VIP房,寓工作於燒肉也不是不可能❣️同時餐廳🍴亦引入了韓式自動送餐機,可以看見機械人送餐到客人的桌上🤣#HouseDryAgeSteak $680/1❤️熟成麻油拌生牛肉·醬油盛合使用了麻油和醬油醃製的生牛肉,頂部放上了鹹鮮的魚子醬🥰整體層次較為豐富,牛肉味道不會太重,反而麻油香會較重,而醬油盛合包括了醬油鮑魚和醬油蝦,醬油鮑魚口感較軟🤩肉質仍然結實;醬油蝦口感則較軟腍,醬油味亦較淡一點🧐🧡泡菜海鮮醃漬卷使用了大泡菜包裹著的泡菜海鮮醃漬卷,會由侍應到桌前為客人剪開整個醃漬卷🥳泡菜味道香而不鹹,包裹著切成碎粒的海鮮和豬肉,整體感覺頗為特別😚💛前菜・韓式生菜・包飯醬前菜包括了三款韓式小食,菠菜、豆芽和蘿蔔,菠菜的蒜味香濃,讓人想一吃再吃🤪而韓式生菜🥬則是蔬菜拼盤,有小蕃茄、生菜、蘿蔔條等💚USDA帶骨肉眼套餐中可選的帶骨肉眼是Prime級,進熟成櫃的
[#kwfoodie韓國菜]
🍽貊炙

#HouseDryAgeSteak $680/1
❤️熟成麻油拌生牛肉·醬油盛合

🧡泡菜海鮮醃漬卷

💛前菜・韓式生菜・包飯醬

💚USDA帶骨肉眼
套餐中可選的帶骨肉眼是Prime級,進熟成櫃的原因是分解牛肉上纖維組織😛令肉質變得較軟身,而熟成櫃的溫度會保持在1-2度低溫,所以十分安全👍🏻而經風乾硬化後,表皮的水份會被抽乾,所以較硬,不過同時肉味變得濃香,令牛肉帶有芝士香味😻由於油脂經軟化後保留在牛肉內,所以油香味十足~但肉質仍然嫩滑😋

💙大醬湯配飯
每位可選一款主食,而小編分別點了大醬湯和平壤冷麵☺️主食是迷你大小,大醬湯清澈但味道濃郁,不會太鹹,內裡添加了不少牛肉和洋蔥🧅等配料

💜平壤冷麵
小編最喜歡的平壤冷麵!味道較清淡,可以添加一旁送上的醋和芥末,麵質較幼細和軟☺️
味道小評分:😋😋😋😋/5

#韓國鰻魚 $380
另外點了韓國鰻魚,亦有專人替我們燒好,雖然燒鰻魚帶出了鮮味😛但略為燒焦了,所以焦味亦影響了鰻魚味道🥲
味道小評分:😋😋😋/5

#HouseRedWine $88
入口不澀並頗為順滑,酒味香醇而不嗆喉🥰
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#焦糖海鹽雪糕 $72
雪糕的牛奶🥛比例較重,所以雪糕🍦口感十分順滑而沒有冰粒感,焦糖的味道剛剛好,不會太甜,而且海鹽令雪糕帶微鹹,整體不會膩
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#士多啤梨芝士蛋糕 $72
造型滿分💯的士多啤梨芝士蛋糕🍰芝士蛋糕弄成士多啤梨🍓的形狀,芝士味道偏淡,內裡的忌廉會較多,但蛋糕口感輕盈而鬆軟,不會太甜
味道小評分:😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸📸/5
2021-12-05 30 瀏覽
#meloin @maekjeok大家對日式Omakase 應該一點也不陌生,但韓式omakase 又有沒有食過? 今日專程來到韓式扒房,體驗韓式omakase。💫Steak Omakase Selected Cuts $420/位💫醃漬沙律沙律菜配合鮮蝦、牛油果🥑,係開胃菜好選擇💫自撰 •朝鮮小品🐷韓式豬手韓式豬手肥肉部份少,不會過度油膩肉類有四款🐮熟成醬油牛肋肉:牛肋肉經過醬油醃製,味道適中,包上生菜🥬食味道更佳🐮和牛羽下肉:這部位比較瘦,牛味濃郁🐷韓國五花肉:肥瘦分明,一條巨型五花肉捲在一團,油脂不斷流入火爐中,火花四焰🐮角切和牛:和牛始終油脂較多🍵茉莉花水果綠茶(熱)一個透明大茶壺🫖內盛裝了新鮮水果,內有荔枝、🍊西柚、🍋檸檬等,淡淡的水果味中和了肉類的油膩🍇提子梳打(凍)提子梳打是利賓納混合梳打水🍇假若有一至兩粒新鮮提子作點綴會更好💫泡菜和牛炒飯(加$120)炒飯份量適中,粒粒分明,加入和牛特別香口,💫平壤冷麵冷麵迷你,加入酸醋味道更佳。🐟 韓國鰻魚$380韓式鰻魚特別,有專人為我們燒烤😛兩面煎至香口,再加上燒汁繼續燒👍🏼👍🏼肉質嫩滑🍯🍦 蜂蜜雪糕$72雪糕牛奶味重,加上蜂蜜,
#meloin @maekjeok

💫Steak Omakase Selected Cuts
$420/位

💫醃漬沙律
沙律菜配合鮮蝦、牛油果🥑,係開胃菜好選擇

💫自撰 •朝鮮小品🐷韓式豬手
韓式豬手肥肉部份少,不會過度油膩

肉類有四款

🐮和牛羽下肉:這部位比較瘦,牛味濃郁
🐮角切和牛:和牛始終油脂較多

🍵茉莉花水果綠茶(熱)

🍇提子梳打(凍)

💫泡菜和牛炒飯(加$120)
炒飯份量適中,粒粒分明,加入和牛特別香口,

💫平壤冷麵
冷麵迷你,加入酸醋味道更佳。

🐟 韓國鰻魚

🍯🍦 蜂蜜雪糕
雪糕牛奶味重,加上蜂蜜,不會過甜,反而帶出雪糕的香濃

🍰🧀特濃芝士蛋糕
特濃巴斯克芝士蛋糕口感滑,芝士味濃郁❤️

🥩餐廳門口備有28-45日熟成牛肉 (先設熟成櫃,自行調整及跟進熟成程序,每舊肉都係獨一無二味道)

🥩西式厚切熟成扒,配韓式前菜

💼商務的朋友都唔洗擔心,餐廳另備3間獨立而空間大VIP房,絕對是傾生意的好地方

📍 貊炙 (灣仔)
灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖

2021-12-04 46 瀏覽
之前睇廣告話呢間餐廳係韓式扒房同Omakase,今日同我隻佬黎會一會佢。因為我地有訂位既關係,完全唔駛等,一入去就有個熟成櫃係你既右手邊,吊住左好多 dry aged 既牛肉,28-45日熟成牛肉不等,正 ~我地坐二人卡位,好舒服,燈光暗暗好有情調咁 !! 侍應有推介我地食佢地既 Omakase,因為我地唔係好餓,我地最後選左 $420 既餐。再加其他野。首先黎左個醃漬沙律,韓式前菜,生菜盤,同佢地既自家包飯醬。沙律既份量都幾大碟,入面除左羅馬生菜之外,仲有牛油果同大蝦。小菜都仲4款,除左泡菜,仲有芽菜仔、菠菜同酸蘿蔔。食燒肉梗係唔少得野飲啦,我地叫左個青檸梳打同埋茉莉花水果綠茶。再黎就係餐入面既朝鮮小品,我地選左韓式豬手,我諗呢個一定係必食啦 ! 味道唔錯,如果你覺得淡加佢既辣醬同包飯醬配埋個酸菜同大葉,岩岩好 !再黎就係今日重頭戲,有4款唔同既豬牛肉,都係廚師推介。分別有和牛羽下肉、和牛羽下肉、韓國五花肉同埋熟成醬油牛肋肉呢4款,入面仲有d蔬菜俾你,當中既菠羅都真係一解油膩。侍應姐姐話我地知由淡味食到濃味,仲幫我地燒,實在太好喇 ~個和牛羽下肉牛味好濃,但太有口感,其他都好正 ~侍

再黎就係今日重頭戲,有4款唔同既豬牛肉,都係廚師推介。
侍應姐姐話我地知由淡味食到濃味,仲幫我地燒,實在太好喇 ~
個和牛羽下肉牛味好濃,但太有口感,其他都好正 ~

侍應姐姐幫我地燒得太好。之後再黎就係水泡菜同埋韓式小菜。當中個醬潰蟹仔好好食 !!

我睇開飯,個個都有叫呢個鰻魚,而我又好掛住韓國果條,問準隻佬就叫,哈哈 ~ 因為我地驚食唔哂,當然最後都飽到呢 !
個鰻魚唔錯,但可以再燒耐少少令到皮可以脆D。但可以一解我冇得飛想念 ~

再黎就係餐既主食,我地選左大醬湯飯同埋平壤冷麵,細細份實在太好。要提提個大醬湯,真係正 ! 配飯既咸度剛剛好。入面好似羅白炆牛腩既味咁濃,呢個可以 Encore !!

食左個完美既飯,當然要食多個甜品開心吓。我叫左個蜂蜜雪糕,有件蜂巢係道好正 !
2021-11-22
有幾次經過灣仔都會見到呢間韓國排房,店面果隻韓服機械人,非常吸睛而且好有時尚感,今日決定同女朋友黎試下,結果如我所料,可說是我食過咁多間韓國排房,整體各方面都係一個頂級既水平。環境: 樓底好高,成個空間感覺好闊落,環境影響下,食野都食得好舒暢。餐廳設有多個大卡位,韓式排房最出色既係有好多種類既前菜,一碟碟放滿成張台,所以咁大既卡位絕對坐得非常舒適。服務:店員好有禮貌同笑容,點菜時會慢慢同你介紹講解。到燒肉既時間,為左令你享受到高級韓牛既質素,店員會全程幫你燒,好貼心,間唔中都會同你傾下計講解下咁。店員話佢地有3間獨立而空間大VIP房,3個VIP房係傾生意商務好地方,經常都會有人book VIP房傾生意,食住韓牛咁傾,生意都易傾得成啦其實。我同女朋友點左一個 House Dry Age steak $680 per person好記得店員話餐廳用左28-45日熟成牛肉,會先設熟成櫃,再自行調整及跟進熟成程序,每舊肉都係獨一無二味道。佢地既西式厚切熟成扒,亦會配韓式前菜。佢黎左既熟成麻油拌生牛肉 配 醬油盛合生牛肉好好味,上面仲有魚子醬,作為開頭好開胃。醬油盛合仲好食,有醬油蝦同埋醬油鮑魚

我同女朋友點左一個

佢黎左既熟成麻油拌生牛肉 配 醬油盛合
生牛肉好好味,上面仲有魚子醬,作為開頭好開胃。醬油盛合仲好食,有醬油蝦同埋醬油鮑魚,呢間所有控制都好好,非常新鮮,味道亦好高水準。

黎到主菜我地叫左Multi beef feast
(包含是日熟成肉,熟成醬油牛肋肉,和牛牛舌,和牛橫隔膜肉)
當中我最鐘意食係和牛橫隔膜肉,聽個名都知呢位係比較少,佢油花分佈平均得黎亦好有牛香同好淋,可以稱得上完美。
其次係熟成醬油牛肋肉,用醬油帶出另外一個層次,甜甜地咁。好高水準。
Multi beef feast

和牛三角 $280
食牛食到興起,另外加多個油花分佈最好既和牛三角,睇到佢粉紅既色就知佢好有牛油香,而家睇返都流口水。
和牛三角

叫左一杯紅酒 Allees de Cantermerle 2013 $108
呢隻酒我之前都飲過,個人覺得配紅酒幾夾,佢帶點藍莓同士多啤梨果香,中段有少少木桶味,餘韻則有少少朱古力奶油感覺,係一隻比較溫柔既酒。
Allees de Cantemerle 2013

泡菜和牛炒飯
味道比起平時食帶少少辣香,味道好夠,而且有好多牛肉。

大醬湯配飯
大醬湯既調味好夠,夾埋白飯一齊食係享受,當然湯內既牛亦係用上店家既熟成肉。

最後食埋個甜品
義式經典提拉米蘇 $72
好大份,但呢個真係超好食,底有咖啡汁,女友最愛。
義式經典提拉米蘇

焦糖海鹽雪糕 $72
海鹽味同焦糖一向都係最佳配搭,為呢段美食之旅作一個美滿既結尾。

焦糖海鹽雪糕

• 韓式前菜
  • 是日熟成牛肉
  • 熟成牛肉
2021-12-02 54 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑想食韓燒非常推介呢間餐廳!首先店內空間大,燈光昏暗有情調🥂每張枱都係卡位而且有一定間隔,想一班朋友聚會仲可以包房,私隱度夠晒高👍🏻✅韓式前菜有菠菜、白蘿蔔、芽菜同泡菜,好鍾意韓國菜嗰種有一堆小菜放喺面前,豐盛同家嘅感覺🏠✅真露煮蜆蜆大隻飽滿, 有好香牛油味🧈酒味比較淡,唔洗驚會食醉🤣❇️Steak Omakase有4種肉,根據味道嘅淡濃,推薦食用次序為和牛羽下肉➡️韓國五花肉➡️角切和牛➡️熟成醬油牛肋骨🔆和牛羽下肉肉嘅紋理非常漂亮,口感實在,咬落有嚼勁🔆韓國五花肉燒得金黃芳香,入口爽勁彈牙,適合配埋生菜包食,特別係紫蘇葉🔆角切和牛用角切方式切走晒啲筋,留返嫩嘅位🐮入口味道清爽,肉味濃郁🔆熟成醬油牛肋肉先將牛肋肉熟成再用梨汁醬油醃12小時🍐肉質非常軟嫩帶甜味❇️韓國鰻魚另外點左一份鰻魚,店員好熱心咁幫我哋燒埋🧑🏼‍💼先將外皮燒至微焦,再切細塊慢燒,見到個爐搶火就知條鰻魚油脂有幾豐富🐷搽上鰻魚汁再將側面燒熟就大功告成啦🙆🏼‍♀️鰻魚爽口彈牙,連埋香脆嘅外皮一齊食特別滋味😋旁邊有檸檬、薑絲同鰻魚汁令口感層次提升🌈✅水泡菜、餐後小碟食完燒肉店員遞上水泡菜、

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅韓式前菜

✅真露煮蜆
蜆大隻飽滿, 有好香牛油味🧈酒味比較淡,唔洗驚會食醉🤣

❇️Steak Omakase

🔆和牛羽下肉
肉嘅紋理非常漂亮,口感實在,咬落有嚼勁

🔆韓國五花肉
燒得金黃芳香,入口爽勁彈牙,適合配埋生菜包食,特別係紫蘇葉

🔆角切和牛
用角切方式切走晒啲筋,留返嫩嘅位🐮入口味道清爽,肉味濃郁

🔆熟成醬油牛肋肉
先將牛肋肉熟成再用梨汁醬油醃12小時🍐肉質非常軟嫩帶甜味

❇️韓國鰻魚

✅水泡菜、餐後小碟
食完燒肉店員遞上水泡菜、醃製魷魚同魚乾🐟前者酸甜帶微辛,主要用嚟清一清味道;後者味道較濃,用嚟配搭套餐最後嘅主食

✅大醬湯配飯
一餐飯有碗暖笠笠嘅湯飲真係好幸福🥰仲附上韓式紫菜飯,一啖湯一啖飯,非常暖胃,好啱呢種天氣♨️

✅焦糖海鹽雪糕
香滑嘅雲呢拿雪糕上面淋上焦糖海鹽醬🍦仲有3塊脆脆,為美好嘅一餐飯帶來最後嘅點綴

特別要提呢度嘅店員服務好好,會主動幫你燒仲好有耐心🙌🏻今次主要serve我哋嘅係Boris🧑🏼‍💼因為佢服務實在太好我必須要點名讚佢👏🏻我哋好多嘢都係Boris幫手燒,而且佢再忙都會不時嚟關心啲嘢啱唔啱食同有冇嘢要幫手,燒嘅中途仲教識我哋唔同嘅肉要點燒同點觀察熟未🔍呢餐飯咁美滿好大程度要歸功於Boris同其他店員💞
2021-12-01 39 瀏覽
西式扒房都去過唔少,今次試下韓式扒房呢間貊炙原來開左唔係好耐,係高級韓式餐廳,出名食西式厚切熟成扒,有職員幫我地燒埋,仲好有心機介紹啲牛,原來啲牛係28-45熟成牛肉係門口睇到個熟成櫃,可以由返餐廳自行調整及跟進熟成程序,每舊肉都係獨一無二味道第一次食韓燒有兩round 配菜,真係好驚喜,原來第二round 係濃味配菜,用來配飯面食,唔係去高級韓國餐廳都唔會知咁多今次個燒牛omakase set有好多野食,任食既前菜已經可以食到飽主菜肉有熟成醬油牛肋肉+角切和牛+韓國五花肉+和牛羽下肉呢個肉拼盤,樣樣肉都唔錯,最回味真係個熟成醬油牛肋肉,又淋又重牛味,回味無窮食完成盤肉,仲有飯同冷面,仲要係勁好味😋韓國燒鱔好掛住係韓國燒鱔,所以另外都點埋,職員好細心問我地要脆皮定淋啲既皮,有人serve 真係好正,啲鱔好肥美,點埋啲醬,真心以為自己去左弘大食鱔最後其實有甜品,但真係食唔落,唔想浪費,所以都叫上了下次再來真係要空腹耐啲,食多啲配菜
西式扒房都去過唔少,今次試下韓式扒房

主菜肉有熟成醬油牛肋肉+角切和牛+韓國五花肉+和牛羽下肉

食完成盤肉,仲有飯同冷面,仲要係勁好味😋

韓國燒鱔

最後其實有甜品,但真係食唔落,唔想浪費,所以都叫上了

下次再來真係要空腹耐啲,食多啲配菜
2021-12-01 49 瀏覽
聞說貊灸是香港首家主打自家乾式熟成肉韓燒店在未進入餐廳吃東西前完全不知道什麼是熟成肉這道餐 完全是一個學習 品味的體驗..餐廳裝潢有格調空間感也十足再配以昏黃燈光和原木系座椅營造低調奢華的時尚風格一家韓式扒房餐廳內有3間獨立而空間大VIP房 而服務更是fine dining級數在全程聊天之下了解到店員服務都是以酒店式訓練滿分🥇 ..當天下單了House Dry Age Steak套餐怕未能盡興 也追加了韓國鰻魚 甜品 飲料..🥬泡菜海鮮醃漬卷以泡菜包裹著蝦仁 五花腩 青瓜的醃漬卷辣度適中 酸酸甜 開胃味道香之餘又夠味道會不自覺地多吃幾口..🍤熟成麻油拌生牛肉 醬油盛合生牛肉配魚子醬 奪目生牛肉沒有腥味有咬勁 醬油盛合有生蝦 跟 鮑魚最為突出是鮑魚經醬油醃製的鮑魚保留彈牙口感同時 醬油味很濃..🥩USDA 帶骨肉眼 650G (Aged 30-45 Days) 科普一下 什麼是熟成肉是把頂級牛肉吊掛28天以上達至最佳熟成期目的是令牛肉外層與表皮油脂水份風乾鎖住肉汁因此入口比一般燒牛更加 外脆內軟油脂浸透出濃濃牛味我們是全權交給店員幫忙燒肉店員先會將熟成肉端上 打卡!再整塊牛扒放燒盤上燒
聞說貊灸是香港首家主打自家乾式熟成肉韓燒店

鎖住肉汁
因此入口比一般燒牛更加 外脆內軟
油脂浸透出濃濃牛味
我們是全權交給店員幫忙燒肉
店員先會將熟成肉端上 打卡!
再整塊牛扒放燒盤上燒至3成熟

作為飯後甜品可謂一絕

🍹飲料
柑橘梳打 爽而且很多果肉
味道夠濃
而茉莉花水果綠茶(熱)
就能慢慢滲出清幽綠茶
同時亦有酸甜的果香
消滯解膩
建議水壺可改為保暖款式
長期保持水溫

❤️420 Steak Omakase肉肉拼盤 好彈牙既牛羽下肉+醬汁好好味 非常嫩滑既角切和牛+ 睇落好肥但入口完全唔會太油膩既韓國5花肉+蘋果&梨醬汁醃製既熟成牛肋肉,真係好好好好正🧡韓國饅魚 全程由職員幫手,非常專業咁燒到皮同邊邊都好香脆,魚肉非常彈牙,點埋個醬食真係完勝💛大醬湯配飯 同平時偏咸既大醬湯唔同,味道更岩香港人既口味,配埋魚仔 蓮藕 呢d濃味小菜食非常送飯💚甜品 有個蜂巢咁既型既蜜糖+滑滑既雪糕,好睇又好!Cheese cake 微微甜好香芝士味,質地好鬆軟職員唔止好熟練咁幫手燒肉燒鰻魚,仲介紹左熟成牛肉就係門口個熟成櫃到,自己調整熟成程序,每舊肉都會熟成28-45日左右,所以舊舊都有d 唔同,獨一無2架!!好中意呢度服務好好,職員又nice 又專業~由於時間關係,已經同老闆介紹左呢間韓式扒房仲有3間好大間既VIP 房,希望year end 聚餐可以係度搞啦😂

2021-11-28
2021-11-29 45 瀏覽
呢到個個都話正,今日終於放假可以嚟食下喇😝,主打28-45日熟成牛肉 ,特設熟成櫃,自行調整及跟進熟成程序,每舊肉都係獨一無二味道真係好堅呀😍呢到主打西式厚切熟成扒,配韓式前菜Steak Omakase 每位$420❤️韓式豬手叫左個appetizers ,食韓國嘢點可以唔叫豬手😍我食到好多骨膠原呀😍❤️醃漬沙律有青瓜,蝦,牛油果,生菜 好開胃👏🏻❤️熟成醬油牛肋骨最最最好味嘅牛,店員幫我地燒埋,牛肋骨肉呢一個切法,完全無筋,好淋好淋,超大塊,可以剪開好多片,甜甜地,入口溶化,必食!❤️韓國五花肉食親韓國燒肉必點,肥肉瘦肉好分明,夾住生菜同大蒜一齊食,減低油膩感😋😋❤️和牛羽下肉近肩夾背位,有小小肥重牛味,有啲好似牛奶嘅香味禁添❤️角切和牛三角形方式角切用梨醃製醃夠12個鐘,所以肉味會甜甜地,入口即溶😋❤️大醬湯配飯呢個餐真係好抵食,仲包埋大醬湯配飯,入面有牛肉,蘿蔔,豆腐,脆肉瓜,夠哂濃,好咩歌喺韓國食嗰啲添呀,暖笠笠配埋紫菜飯😆好飽呀最後叫多個蜂蜜雪糕同埋特濃芝士蛋糕,非常圓滿,呢個價錢咁多道菜性價比爆高,食完之後,好掛住韓國呀,呢到Full House ,記得記得要book 位!我想話原來呢到

Steak Omakase 每位$420

❤️韓式豬手

❤️醃漬沙律
有青瓜,蝦,牛油果,生菜 好開胃👏🏻

❤️熟成醬油牛肋骨

❤️韓國五花肉

❤️和牛羽下肉
近肩夾背位,有小小肥重牛味,有啲好似牛奶嘅香味禁添

❤️角切和牛

❤️大醬湯配飯

最後叫多個蜂蜜雪糕同埋特濃芝士蛋糕,非常圓滿,呢個價錢咁多道菜性價比爆高,食完之後,好掛住韓國呀,呢到Full House ,記得記得要book 位!我想話原來呢到有3間獨立而空間大VIP房,下次一大班friend 黎先得。我已經忍唔住book咗下個月再嚟食喇,記得bookmark

貊炙 (灣仔)
2021-11-29 49 瀏覽
韓式扒房Maekjeok貊炙,主打28-45日熟成牛肉,設有熟成櫃,自行調整同跟進熟成程序,每舊肉都係獨一無二味道‼️其中西式厚切熟成扒最為signature,配埋韓式前菜更係韓氣十足🥰另設有3間獨立而空間大VIP房,岩晒慢慢促膝長談,細嘗美食😋餐廳食物款式選擇多,睇到我地眼花繚亂,最後試左Steak Omakase ($420/位)。無錯😂韓燒都有Omakase!!😜首先上枱既係醃漬沙律🥗以牛油果🥑生菜🥬鮮蝦為主,味道平衡開胃。跟住係豐富既韓式前菜☺️當日泡菜、豆芽、菠菜同醃蘿蔔,仲有生菜包、自家包飯醬,一陣就可以夾埋肉食~☑️真露煮蜆套餐可自選1款前菜。湯底非常清甜,蜆肉超級大粒😍食落無沙彈牙,滿口鮮味~☑️和牛羽下肉肉味濃偏有咬口,點少少洋蔥醬汁會更提味😉☑️角切和牛油脂超豐富😍滿口油香,入口即化~☑️韓國五花肉層次分明,份量十足。充滿油脂,包菜食一流‼️☑️熟成醬油牛肋肉肉質嫩滑,醃得入味👅陣陣醬油香甜,單食或包菜各有風味~☑️餐後五小碟、水泡菜第一次試水泡菜,原來係凍食😱味道酸甜開胃,中和返岩岩食咁多肉既膩感~另外仲有醃魷魚、魚乾仔同蓮藕,款式幾特別😋最後套餐仲包埋一人一客主食~☑️平壤冷麵湯底

☑️真露煮蜆

☑️和牛羽下肉
肉味濃偏有咬口,點少少洋蔥醬汁會更提味😉

☑️角切和牛
油脂超豐富😍滿口油香,入口即化~

☑️韓國五花肉
層次分明,份量十足。充滿油脂,包菜食一流‼️

☑️熟成醬油牛肋肉
肉質嫩滑,醃得入味👅陣陣醬油香甜,單食或包菜各有風味~

☑️餐後五小碟、水泡菜

☑️平壤冷麵
湯底夠凍,味道清新😚鐘意既可以加少少黃芥末食~

☑️和牛泡菜炒飯
炒得粒粒分明,挺有鑊氣🥰調味香濃,男朋友表示就算食完咁多肉都忍唔住食晒成碗炒飯🙂

☑️韓國鰻魚 ($380)
意猶未盡再試埋鰻魚🤤店員會幫手燒埋,手法
亦專業👍🏻魚肉外脆內嫩,一啲都唔腥,點少少鰻魚汁更惹味~

☑️蜂蜜雪糕 ($72)
糕如其名🤣真係有舊蜂蜜係雪糕上面🍯都幾有誠意,唔係就咁得啲醬。整體唔算好甜,牛乳雪糕底亦香濃😜

☑️義式經典提拉米
底層係浸滿咖啡既手指餅☕配上cream、可可粉、朱古力碎,幾新奇~
📍Maekjeok貊炙
📍灣仔港灣道30號新鴻基中心一樓104A,105A,106-108
#貊炙 #maekjeok #맥적 #hongkong #koreanrestaurant #koreanfood #koreanbbq #dryedgedbeef #和牛 #肉食 #熟成牛 #韓式扒房
2021-11-29 59 瀏覽
I had a meeting at Sun Hung Kai Center the other day and discovered this amazing Korean barbeque place with comfortable seating, nice interior design, and great meat & eel..When you entered the restaurant, you will see a cabinet at the door with matured beef. Then I saw a small robot! The staff said the robot is for transferring dishes. It wasn’t in use when I was there but it’s a cute idea. The restaurant gave me spacious feeling by having reflection from the glasses. The seating was comfortabl
When you entered the restaurant, you will see a cabinet at the door with matured beef. Then I saw a small robot! The staff said the robot is for transferring dishes. It wasn’t in use when I was there but it’s a cute idea. The restaurant gave me spacious feeling by having reflection from the glasses. The seating was comfortable. I must highlight their grill pan as well. The hot air comes from the side instead of from the top like many other Korean BBQ restaurants. Thus, there is more space from the ceiling and makes the restaurant looks even more spacy.

My colleague and I ordered two sets of Steak Omakase. There were loads of food in the set – appetizers, meat, rice/noodle, dessert.
For appetizers, they had salad (shrimp and avocado), kimchi, radishes, spinach, and sprouts etc. They are all in small dishes and can be refilled.

For veggies, they had lettuce slices (for wrapping with meat later), carrots, cucumbers, garlics, tomatoes.
For meat, they had four types.
1. 和牛羽下肉 Wagyu feather meat
There was not a lot of fat, the meat is solid. There wasn’t any seasoning. Tastes well with the salt and sauce on the table
2. 韓國五花肉 Korean pork belly
There was a lot of fat. Big strips of pork belly. You can first cook on both sides, then cut and fragrant. Because of the fat, you will see a lot of fire cooking them and they are also relatively easier to be burned. The staff suggested us to wrap the pork belly with the lettuce slices. I loved the combination. The freshness of the lettuce came really well with the fattiness of the pork belly.
🌟方切和牛 Square cut Wagyu
The fat is heavy, it's not too hard to bite, but there are some tendons. There was no seasoning so just by eating it with the sale & sauce on the table was good enough.
🌟熟成醬油牛肋肉 Marinated Soy Sauce Beef Rib
The texture was very soft. The beef had a strong taste as it was seasoned. It was tender and there is almost no gluten. Since the meat is already seasoned by soy sauce, the staff suggested us not to dip the salt/sauce on the table.

The set meal followed with some other small dishes including sour kimchi in soup, squids etc. Then rice/noodle.

For rice/noddle, each omakase set comes with either Pyongyang cold noodles or miso soup with rice. Since we were two people, we ordered one for each. I personally like the miso soup with rice as I just like hot soup.

Korean Eel 韓國鰻魚 + $380 (not included in the omakase set)
The omakase set doesn’t come with eel, but I really liked it. It tasted so fresh and the staff helped us cook it so cooking was just as right. I would definitely order this again. My favorite of the whole meal.

For the last part of the meal, it was dessert. Drinks included.
I liked the tiramisu as the ladyfingers were not very wet. I could still taste the crispiness.
For drinks, we ordered a glass of white wine, and tea.
Overall, it was a very pleasant dinner. Would recommend. The service of the staff was surprisingly good as well. They helped us cook many times and explained how to eat them would bring out the best taste of the food.
1K
2021-11-27 253 瀏覽
早陣子在附近吃東西的時候看到這裡有間新開的韓式扒房,看到又有用機械人,門口又放了一堆牛扒在櫃內不知道是作什麼用的,然後在網上查了一下,原來是牛肉的熟成櫃,店家會因為程況將牛肉熟成28至45天左右,令每一件牛肉吃出來的味道都不會一樣的,看完就很想試一下,就馬上約朋友來一起吃了!Steak Omakase Selected Cuts (420元/人)醃潰沙律這個加上了大量的沙律醬把蔬菜和蝦仁混合在一起,吃起來香甜解膩,蝦仁爽滑!韓式前菜。生菜包及自家包飯醬這個韓式前菜真的有非常多款,每一款都挺特別的,而且都可以再叫的,我特別喜歡醃蘿蔔,菠菜,小魚干!而這裡也很特別的提供了一款凍湯,喝起來酸中帶辣,內裡加了很多的蔬菜,挺有意思!至於生菜包及自家包飯醬,這整理得很美,而且配有多款蔬菜,連辣椒都有,這想吃什麼口味都可以配搭到了!飯醬吃起來是鹹香的感覺自撰朝鮮小品—韓式豬手豬手是偏向有點嚼勁的,有點爽口的感覺,味道不會太濃,但配上蔥花和店家提供的醬料一起吃,味道挺不錯,鹹香鹹香的!燒肉拼盤這看起來好像不是很多的樣子,但因為肉都疊在一起,其實份量還可以的,而且不單止有肉,還有菠蘿,蘑菇和年糕!牛肉就

牛羽下肉

生菜包及自家包飯醬

自撰朝鮮小品—韓式豬手
韓式豬手

燒肉拼盤

這看起來好像不是很多的樣子,但因為肉都疊在一起,其實份量還可以的,而且不單止有肉,還有菠蘿,蘑菇和年糕!牛肉就分別有熟成醬油牛肋肉,韓國五花肉,角切和牛和和牛羽下肉。每一款的油花都非常不錯,應該會上了挺高級的肉了,燒到五成熟左右,吃起來肉質嫩滑,肉汁豐盈,油香十足,特別是牛羽下肉!而這裡的招牌熟成醬油牛肋肉,油花也非常不錯,而且非常大的一條,雖然是用上醬油來熟成,但吃起來完全感受不到有鹹味,牛肋肉吃起來都是帶點甜的,但牛肉味挺香,肉質軟滑!而且桌上提了不同的醬料給你配合牛肉一起吃,我比較喜歡胡椒鹽!
角切和牛
和牛羽下肉
熟成醬油牛肋肉
蘑菇
年糕
菠蘿

主食
大醬湯配飯

這湯喝起來鹹香十足,而且醬香味挺濃的,但會帶點回甜,用來拌飯挺不錯,而且還放了有牛肉,蜆和蔬菜,吃起來不會很單調!

平壤冷麵

這個是對比起大醬湯的話,是非常清淡的,冷麵吃起來非常嫩滑,冷麵湯是帶點甜酸味的!

韓國鰻魚(380元)
韓國鰻魚

我非常喜歡吃鰻魚的,看到這裡竟然有韓國鰻魚,那就當然要試一下有沒有什麼不一樣了!這裡的鰻魚肉挺厚的,由於不太會燒魚類,所以就叫了店員幫我們一下,他先用檸檬刷一下鐵網,再放魚下去燒,這樣好像不會太沾網,先燒魚皮那一面,燒到焦焦的樣子,再燒魚肉,然後刷點燒汁的樣子繼續燒。燒完以後放在碟上,就可以吃了,看到魚皮那邊焦焦的吃起來非常香,而且鰻魚的油脂很多,入口爽滑,帶有鰻魚香,而醬汁是鹹甜口味的,吃起來非常惹味!非常推薦!

特濃芝士蛋糕(72元)
特濃芝士蛋糕

這個一次試到兩種不同的質感,愈接近中間的部位愈軟滑,入口即化的感覺,而靠近邊的部位就質感較濃密,芝士味會香一點

蜂蜜雪糕(72元)
蜂蜜雪糕

這個挺特別的,竟然是連著蜂巢一起上的,給了一小部份的蜂巢,蜂蜜遇到冷冷的雪糕後,質感變得有點硬,像焦糖的感覺,但非常香甜,味道濃厚,不像平常加了水的樣子,配上香甜軟滑的雲呢拿雪糕後,更能突出蜂蜜的味道!

柚子檸檬梳打(45元)
柑橘梳打

這個柚子味挺香的,帶點檸檬的酸,又有柚子的澀,配上大量的氣泡的梳打水,跟起來挺清爽!

柑橘梳打(48元)
柚子檸檬梳打

看到這個竟然比其他貴了3元,覺得挺特別,就想試一下!這喝起來既帶點橙的香味,但又不像橙的感覺,酸酸甜甜的,挺特別!

PS. 還看到有獨立的VIP房,如果人多又不想人打擾的話,就可以訂一下!
2021-11-26
蜂蜜雪糕
柑橘梳打
柚子檸檬梳打
2021-11-27 82 瀏覽
首先一入餐廳已經充滿和牛的油脂香,但最神奇係無油煙😮 呢個真係好加分🎊 同朋友成程都食得好舒服,輕輕鬆鬆傾下計,坐耐啲都唔怕成身油煙味😙因為每樣都想試少少,今次就無散叫,直接試Omakase Set,簡單落單就等食😆😆前菜試左醬油蝦,本身想叫醬油蟹但又驚食唔哂(想留肚食牛🤪),試下醬油蝦都唔錯,有醬油的純香,少少鮮辣椒、檸檬提味,係好開胃的前菜,仲隻隻有膏😍😍推薦試✨✨
沙律的調味都好適合香港人,唔會過酸或者過淡👍🏻 生菜、鮮蝦(爽甜~~)、牛油果,勁快清哂🤤🤤食下食下主菜就到,啲和牛同平時食燒肉個啲唔同,唔係一塊塊而係一舊舊(初頭仲有少少擔心會唔會好實好韌),但侍應好好人🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ 佢見我地唔知點算就黎幫手,佢地燒真係好好味😋😋仲會問你想生啲定熟啲,服務同一般韓燒餐廳無得比😌四款肉試完,其實每一款都無伏🤨喜歡食牛的話一定滿意,個人比較喜歡「羽下肉」,牛香較濃而不膩,唔係下下油花多就一定好食,食和牛都想試到牛肉原本的肉香,呢度的和牛在油香和肉香之間平衡得好唔錯👍🏻✨好啦,見到隔離枱燒鰻魚勁香!!忍唔住跟機叫左一份🤣🤣 真係比較少機會試到!想讚下呢度同事燒肉手勢都十分專業,燒魚我地

四款肉試完,其實每一款都無伏🤨

好啦,見到隔離枱燒鰻魚勁香!!忍唔住跟機叫左一份🤣🤣 真係比較少機會試到!想讚下呢度同事燒肉手勢都十分專業,燒魚我地真係搞唔掂,佢地十分有心機幫手慢慢燒,燒到兩邊都好香脆,再淋上醬汁,不得了🤤🤤🤤
外脆內滑,韓式醬汁同日式唔同,韓式不只是甜,仲多左啲層次,亦比較容易食到鰻魚本身的味道,鰻魚本身食落亦十分新鮮,無後悔跟機🤪🤪

食Omakase就係食個種食極都未食完的滿足感🥰🥰 之後就到另一輪小菜,魚仔乾好味😙
最後仲有兩份主食,一人揀一份🙆🏻‍♀️ 份量岩岩好,勁推介香港唔容易食到的✨平壤冷麵✨,食完燒肉後食啲清爽的冷麵平衡返☺️

想同朋友坐多陣傾計💕💕 所以食埋甜品,本來係專食肉的餐廳嗌甜品都唔會有特別太高期望🤔 但個蜂蜜雪糕真係估佢唔到,香甜蜂蜜加埋牛奶雪糕真係好難抗拒🥰🥰 十分十分推介🎊🎊好肯定就算食飽左都一定會清得哂🤣🤣

呢度出品芝士餅都一樣拿捏得好好,芝士餅濕潤軟滑,一樣又唔過甜,又係一道食飽左再食都唔會太heavy的甜品😌🙆🏻‍♀️💕
配合埋全程用餐時侍應細心的安排(例如適時換碟、解釋食材)💕💕

再加埋舒適的用餐環境🌟(一啲都無油煙,🙅🏻‍♀️枱椅亦唔會油淋淋)可以同朋友慢慢食慢慢傾,絕對係用餐體驗十分好的餐廳✨🥰