2022-01-22 57 瀏覽
蟹慶會席前菜(3點)蟹肉沙律,牛舌,魷魚勁多蟹肉呀!作為前菜沙律真係一流牛舌有少少泡菜style精選廚師發辦刺身金木鯛吞拿魚凡立貝赤蝦刺身非常新鮮,刺身好甜蟹肉蒸蛋又係勁多肉,差唔多同蛋既比例係1:2! 啖啖肉勁鮮味蒸雪場蟹鮮甜!完全係食緊雪場蟹嘅鮮味,新鮮唔痴蟹殼!隻䨇腳都好長。啖嘮肉好滿足浜燒鱈場蟹腳加左鹽燒,味道咸少少,同蒸蟹腳比另有一番風味蟹甲羅味噌燒 永遠都冇得輸嘅一道菜,配左佢哋嘅蝦片,更加食得出蟹膏嘅味道松葉蟹釜飯加左松露去拌,味道好搶,但超級好食,份量多啲就好
蟹慶會席
前菜(3點)
蟹肉沙律,牛舌,魷魚
勁多蟹肉呀!作為前菜沙律真係一流
牛舌有少少泡菜style

精選廚師發辦刺身
金木鯛吞拿魚凡立貝赤蝦
刺身非常新鮮,刺身好甜

又係勁多肉,差唔多同蛋既比例係1:2! 啖啖肉勁鮮味

蒸雪場蟹

浜燒鱈場蟹腳
加左鹽燒,味道咸少少,同蒸蟹腳比另有一番風味

蟹甲羅味噌燒
永遠都冇得輸嘅一道菜,配左佢哋嘅蝦片,更加食得出蟹膏嘅味道

松葉蟹釜飯
加左松露去拌,味道好搶,但超級好食,份量多啲就好
2022-01-17
2022-01-16 86 瀏覽
琴日日同老婆行銅鑼灣買嘢,經過呢間餐廳門口,有個姨姨拉客,望一望,原來係主食蟹,我老婆即時兩眼發光,唯有去試下🤣環境方面:裝修好靚,好乾淨👍卡位仲放咗蟹嘅公仔😍連厠所都好乾淨服務方面:職員好有禮貌,耐心介紹食物,最後我哋叫咗個二人套餐。食嘅期間,仲介紹我哋食嘅方法,俾個讚先。食物方面:前菜- 蟹肉蟹籽沙律+墨魚+牛脷粒,幾清新,賣相又吸引- 蟹肉蒸蛋,好鮮甜,又夠滑刺身- 有蝦、帶子、吞拿同金鯛,一食就知道好新鮮,可惜每款一人得一件😆主菜- 鱈場蟹極新鮮,唔似其他地方咁重海水味,一整條肉咁食,好有滿足感,另外有一份係浜燒,有炭香,另有一番風味😋- 蟹甲羅味噌燒,呢款類似食蟹藝,味道濃郁,可以用米餅伴食,幾特別,我都幾鍾意。😎- 天婦羅,ok,正常,唔會油膩- 蟹湯,清甜,正常- 蟹飯,超級正,黑松露伴飯,黑松露味香,飯濃郁入味,成個套餐最好嘅食物👍👍👍甜品,我無食,因為我老婆話好好食,所以😒總結:食材非常新鮮,環境舒適,服務都好好,不過偏向貴,好彩疫情期間有八折,不妨一試

環境方面:
裝修好靚,好乾淨👍卡位仲放咗蟹嘅公仔😍連厠所都好乾淨

服務方面:

食物方面:
前菜
- 蟹肉蟹籽沙律+墨魚+牛脷粒,幾清新,賣相又吸引
- 蟹肉蒸蛋,好鮮甜,又夠滑

刺身

主菜
- 鱈場蟹

- 天婦羅,ok,正常,唔會油膩

- 蟹湯,清甜,正常

甜品,我無食,因為我老婆話好好食,所以😒

2022-01-15
  • 浜燒鱈場蟹腳
2022-01-15 51 瀏覽
朋友介紹來到這間專門吃蟹的餐廳打卡,對於蟹痴的我一定要試一試啦!午餐晚飯最好訂檯,疫情期間都好多人來午餐的,店裡裝潢具日式風格,整潔乾淨,服務員們都熱情招待又有禮貌,一來到已經殷勤地向我們介紹特色的套餐及食品。我們最後點了二人會席,全部食材都是蟹!真期待!套餐食物豐盛,一邊等一邊吃,都吃了個半小時左右。食物包括前菜3款:蟹子沙拉,牛舌青瓜及生魷魚刺生,讓味蕾醒覺一些,好等待一會兒的蟹肉盛宴。廚師發板刺生四款:金目鯛魚、吞拿魚、帶子和新鮮蝦,刺生不過不失,第一次吃金目鯛,口感特別,軟軟糯糯的。蟹肉蒸蛋:蛋蒸得又滑又嫩,蛋裡面佈滿蟹肉絲及蟹汁,清淡得來又不失蟹的鮮味,正。蒸鱈場蟹、浜燒鱈場蟹、鱈場蟹腳天婦羅、蟹甲羅味增燒及松葉蟹釜飯:一系列都是用不同的烹制的,先說說蒸鱈場蟹,蟹味道鮮美,但不似自助餐吃的急凍蟹腳有海水味,但廚師配製了一份醋汁用來蘸點蟹肉,確實不錯,更帶出蟹肉的鮮味。個人來說比較喜歡燒的鱈場蟹肉,燒完後,蟹肉更甜美,但絕不會乾身,看得出廚師把火候控制得很好,而天婦羅則一般,新鮮的食物當然要吃新鮮的,炸過後反而失了蟹的鮮味;吃蟹我一定連蟹膏同吃,也不管高不高膽固醇了,用蟹膏做的
套餐食物豐盛,一邊等一邊吃,都吃了個半小時左右。

一系列都是用不同的烹制的,先說說蒸鱈場蟹,蟹味道鮮美,但不似自助餐吃的急凍蟹腳有海水味,但廚師配製了一份醋汁用來蘸點蟹肉,確實不錯,更帶出蟹肉的鮮味。個人來說比較喜歡燒的鱈場蟹肉,燒完後,蟹肉更甜美,但絕不會乾身,看得出廚師把火候控制得很好,而天婦羅則一般,新鮮的食物當然要吃新鮮的,炸過後反而失了蟹的鮮味;吃蟹我一定連蟹膏同吃,也不管高不高膽固醇了,用蟹膏做的蟹甲羅味增燒味道濃郁,配上淡味的小型蝦脆餅,蟹膏的味道更特出。

好物藏櫃底,最後吃的松葉蟹肉飯,服務員幫我們先混好黑松露醬汁,然後加三文魚子和蔥花,最後放上小小的松葉蟹腳,未送進嘴裡,黑松露的香氣已經引得我口水直流,這個蟹肉飯一試難忘,珍珠米有口感,而且混合蟹肉,冬菇,蓮藕等食材,吃起來味道層次豐富,才幾口就已經把大半碗的飯吃得光光的了。

最後喝完一個蟹肉清湯和一份甜品就頂著大肚子離場了。甜品也必須表揚一下那個抹茶紅豆豆腐布丁,甜度適中,抹茶味濃,布丁又嫩滑,對我這個抹茶控來說連我老公那一份也吃掉了,哈哈。

總的來說,吃完這個豐盛的蟹肉盛宴,身心滿足。
  • 浜燒鱈場蟹腳
2022-01-15 41 瀏覽
疫情關係沒有得去日本食蟹,由於非常喜歡食蟹的緣故,我們找了一間位於銅鑼灣專門食蟹的日本餐廳。一埋位就點了二人前晚餐, 前菜先來一碟充滿蟹子的雜菜沙律和芥辣八爪魚。 前菜非常新鮮, 芥辣八爪魚亦非常彈牙醒胃。跟住先上一客精選廚師發板刺身, 包括有赤貝、 池魚、蝦、拖羅。所有食材的質素非常之高, 魚生刺身嘅肉質實在是非常肥美,十分爽口彈牙之餘,新鮮度十足。主菜當然係浜燒鱈場蟹, 賣相絕對冇得輸,甘香味十足, 濃沃嘅蟹味加埋燒烤嘅味道, 真係好似置身日本食蟹嘅餐廳一樣。蟹甲羅味噌燒,亦做得非常出色, 蟹肉加蟹膏混合埋一齊嘅味道真係好好食, 另外配一碟小蝦片伴碟一齊上,非常之有心思。松葉蟹釜飯又係熱辣辣 ,黑松露非常甘香, 滿滿的蟹肉加埋一隻小蟹鉗, 滿足感爆棚。綠茶味超重的布甸, 口感嫩滑, 香甜可口。 黑糖蕨餅甜品,甜味適中, 煙韌彈牙。絕對沒有失望, 值得一讚。

2022-01-11 43 瀏覽
平時我唔鐘意食蟹咖,除非拆好晒肉、夾爆晒d殼啦~蒸蟹就最保留到蟹嘅鮮味,但燒蟹香好多喎!兩樣都要晒啦由蟹籽出發,食個開胃沙律先。油甘魚脂肪高,食落最好口感同香味,甜蝦都好鮮甜茶碗蒸勁多料,蟹肉唔洗講,勁香柴魚高湯味,三文魚籽,帶子蒸雪場蟹配咗水雲醋,有少少海草之類嘅東西,味道幾好蟹腳勁大條又多肉,仲幫你夾爆晒,食得好方便~碳燒蟹多咗陣碳味,勁香!完全唔會乾聽講夜晚叫sake有9折,職員介紹食蟹要配花香重d嘅,朋友order咗。蟹甲羅味噌燒,啖啖都係蟹嘅濃鮮味!OMG好似上次飲蠔湯咁,再濃d嘅口感~~~每啖都係精髓!!!配搭嘅米餅淋咗,可以ignore~吸物-湯好簡單清澈,但愈簡單嘅野就愈難!應該係柴魚、鰹魚湯底,加上豆腐,蝦,菇松葉蟹炊飯,即場係你面前將配料加入飲,燒熱嘅石鍋入面炒,加入黑松露,三文魚籽同洋蔥,成件事提升咗幾個層次!最後放埋真松葉蟹上去,睇得又食得,掂啊!完美甜品係款茶紅豆糕,口感超級滑,好似penne cotta

平時我唔鐘意食蟹咖,除非拆好晒肉、夾爆晒d殼啦~
蒸蟹就最保留到蟹嘅鮮味,但燒蟹香好多喎!兩樣都要晒啦

由蟹籽出發,食個開胃沙律先。

油甘魚脂肪高,食落最好口感同香味,甜蝦都好鮮甜

茶碗蒸勁多料,蟹肉唔洗講,勁香柴魚高湯味,三文魚籽,帶子

蒸雪場蟹配咗水雲醋,有少少海草之類嘅東西,味道幾好
蟹腳勁大條又多肉,仲幫你夾爆晒,食得好方便~
碳燒蟹多咗陣碳味,勁香!完全唔會乾

蟹甲羅味噌燒,啖啖都係蟹嘅濃鮮味!OMG
好似上次飲蠔湯咁,再濃d嘅口感~~~
每啖都係精髓!!!配搭嘅米餅淋咗,可以ignore~

最後放埋真松葉蟹上去,睇得又食得,掂啊!完美
甜品係款茶紅豆糕,口感超級滑,好似penne cotta
今日同我的travel buddy 食晚飯,疫情前我倆成日plan 日本旅行trip 一齊飛日本吃喝玩樂,太掛住日本了今餐食個日本蟹宴思鄉一下🥺🥺叫左個二人餐。前菜-想highlight 個蟹籽蟹棒沙律,蟹籽份量好足,沙律菜一人一碟大大份。廚師發辦刺身-原隻活赤貝非常鮮甜,肉質爽口-油甘魚腩超級超級厚切,入口即溶蒸&浜燒鱈場蟹-一入口已經食得出蟹好新鮮,完全冇雪藏味,蟹味鮮甜到不得了-肉質唔散,蒸/燒都好拆出來的蟹肉非常完整-蒸的蟹鮮味更突出蟹肉更顯嫩,燒的就更香口蟹甲羅味噌燒-濃濃的蟹膏味,入面有葱花同蟹肉碎,就咁食已經大滿足松葉蟹釜飯-店員會mix 葱花&黑松露落去,最後加埋三文魚籽,製成品好惹味!惹味並不是話佢調味好濃,而係葱香松露香蟹香,全部都食到,並唔會調味鹹或某種味道太濃,而係原汁原味咁食返食材的味道。成餐飯二個人2000左右,唔算平但真心高質!

廚師發辦刺身
-原隻活赤貝非常鮮甜,肉質爽口
-油甘魚腩超級超級厚切,入口即溶
廚師發板刺身

蒸&浜燒鱈場蟹
-一入口已經食得出蟹好新鮮,完全冇雪藏味,蟹味鮮甜到不得了
-肉質唔散,蒸/燒都好拆出來的蟹肉非常完整
-蒸的蟹鮮味更突出蟹肉更顯嫩,燒的就更香口
蒸鱈場蟹

浜燒鱈場蟹

蟹甲羅味噌燒
-濃濃的蟹膏味,入面有葱花同蟹肉碎,就咁食已經大滿足

松葉蟹釜飯

成餐飯二個人2000左右,唔算平但真心高質!

2021-12-27 53 瀏覽
年尾迎接之後的假期,今晚要食全蟹宴開心下!二人套餐蟹慶會席好豐富,食物一樣接一樣上枱。🥰沙律魚子醋十分開胃。前菜蒜頭漬物,經醃製後嘅蒜頭味道超濃郁。廚師發板刺身:赤蝦及帆立貝也很鮮甜。深海池魚及鱲魚是完全相對的質感,一邊有嚼勁,另一邊軟嫩。蟹肉蒸蛋,細細碗熱辣辣,蒸蛋嫩滑,而且材料豐富。浜燒蟹腳,全部蟹腳預先剪開了,輕輕一推便脫殼了,十分方便。份量好足,啖啖肉很鮮甜。松葉蟹煲,滾熱辣上枱,同樣有很多隻已剪開的蟹腳,鍋底湯料鮮甜,有菇有菜,好飲又好食!蟹甲羅,濃郁而鹹甜嘅蟹膏,搭配在蝦片上,一片一片分享受,在口裡久久不散,正!極品海鮮天婦羅盛盒,一次一碟有不同炸物,喜歡!松葉蟹釜飯,預先準備好的釜飯,再即場混合了黑松露及香蔥,味道香濃,另有兩隻蟹鉗,好滿足啊!甜品,綠茶味為主,布甸跟紅豆蓉尤其好味。

蟹肉蒸蛋,細細碗熱辣辣,蒸蛋嫩滑,而且材料豐富。

極品海鮮天婦羅盛盒,一次一碟有不同炸物,喜歡!

甜品,綠茶味為主,布甸跟紅豆蓉尤其好味。

2021-12-08
2021-12-22 70 瀏覽
年尾出花紅就黎試下呢間餐廳。前菜有八爪魚,蟹肉沙律 和魷魚,沙律很新鮮,有很多一條條的蟹肉。精選廚師發辦刺身有金木刁,深海池魚 ,赤蝦和帶子,池魚魚味很重,赤蝦很大隻,全部都很新鮮。蟹肉蒸蛋 蛋上面有蟹肉及三文魚籽,很香很滑。蟹肉菜煲今日冇蒸毛蟹轉咗做蟹肉菜煲,有菜, 金菇,磨菇,面和蟹, 成個湯都很鮮甜。浜燒鱈場蟹腳 啖啖肉, 超長蟹腳,肉質鮮嫩,點上蟹醋更加鮮甜。甲羅味噌燒配上蟹味的脆片,突出蟹醬的味道。吸物材料有有蝦,豆腐,蟹,菇,清淡之選。松葉蟹釜飯店員問我地食唔食七彩芝麻,黑松露和葱,之後再幫我地攪拌和分飯。飯的材料有蓮藕, 菇,蟹肉,加上黑松露很很香,很有質素的炒飯。綠茶布甸綠茶布甸的綠茶味很重, 加上綠茶厥餅 ,正。
年尾出花紅就黎試下呢間餐廳。

精選廚師發辦刺身

蟹肉蒸蛋
蛋上面有蟹肉及三文魚籽,很香很滑。

蟹肉菜煲

浜燒鱈場蟹腳
啖啖肉, 超長蟹腳,肉質鮮嫩,點上蟹醋更加鮮甜。

甲羅味噌燒
配上蟹味的脆片,突出蟹醬的味道。

吸物
材料有有蝦,豆腐,蟹,菇,清淡之選。

綠茶布甸
綠茶布甸的綠茶味很重, 加上綠茶厥餅 ,正。
2021-12-21 121 瀏覽
Not sure why this restaurant got so many good reviews. I went with my family tonight. We are all very disappointed with the food, interior, service and overall cleanliness of the restaurant. Food is not authentic and portion is small. For over $1,300 per head, I would expect something nice and authentic. The food at this restaurant tastes like cha chan teng with some crab meat on them. The wait for each dishes is extremely long. It took us three hours to get all the dishes on the sets we ordered and it was a torture. Not to mention the toilets are extremely smelly and the kitchen looks dirty. I will not recommend this restaurant at all.
2021-12-21 1437 瀏覽
位於銅鑼灣的蟹慶,是間日本蟹料理專門店。冬天是吃蟹的季節,一齊把握吃蟹的好時機,一齊去蟹慶啦~ 餐廳走高檔路線,價格中上。曾經到訪過數次,每次質素都不錯,是慶祝特別日子的好地方。 蟹慶會席 $998/人 $1978/2人 包括: 前菜、精選廚師發辦刺身、蟹肉蒸蛋、蒸香箱蟹、浜燒松葉腳、蟹味噌甲羅燒、湯、松葉蟹釜飯和甜品。 前菜有蟹肉蟹籽沙律,味道清新。 精選廚師發辦刺身,有帆立貝、牡丹蝦、深海池魚等等。刺身件件厚切,令人非常滿足。 蟹肉蒸蛋用料豐富,有圓潤甘甜的三文魚子和大量蟹肉絲,口感豐富。 皇室御用食材香箱蟹,蟹籽份量激多,蟹肉亦比松葉蟹鮮甜哦~ 大大隻浜燒松葉腳,蟹肉結實鮮美,啖啖肉的感覺,令人陶醉。 浜燒松葉腳蟹味噌甲羅燒新鮮煮焗的松葉蟹釜飯,鮮味盡現。釜飯會拌入黑松露、芝麻和香蔥,味道層次更加豐富,大量蟹肉,超幸福的~ 最後的甜品是紅豆抹茶布丁和抹茶厥餅,而且可以向店家要求寫字哦。
位於銅鑼灣的蟹慶
,是間日本蟹料理專門店。

冬天是吃蟹的季節,一齊把握吃蟹的好時機,一齊去蟹慶啦~

蟹慶會席 $998/人 $1978/2人

前菜有蟹肉蟹籽沙律,味道清新。

浜燒松葉腳

蟹味噌甲羅燒

2021-12-14
2021-12-20 59 瀏覽
來到銅鑼灣食蟹慶。前菜 (3點) - 分別有八爪魚,蟹沙律 和魷魚,很新鮮,很爽口。精選廚師發辦刺身,有金木刁,深海池魚 ,赤蝦 和帶子,全部都很新鮮。蟹肉蒸蛋 蛋很滑,上面舖滿蟹肉及三文魚籽,調味剛剛好。浜燒鱈場蟹腳 - 超長蟹腳,肉質鮮嫩,鮮甜。蟹湯 - 材料有菜, 金菇,磨菇和面 , 很多蟹, 湯很鮮甜。甲羅味噌燒很重蟹膏味,滿滿的蟹肉和蟹膏,齒頰留香,附上蟹味的脆片。海鮮湯 - 有蝦,豆腐,蟹,菇。松葉蟹釜飯- 有七彩芝麻,黑松露,有蓮藕, 菇,蟹肉,黑松露味很香,很有質素的炒飯。綠茶布甸,綠茶味很重, 很滑,上面有紅豆,加上綠茶厥餅 - 煙煙銀銀,有口感,為今餐劃上句號。
來到銅鑼灣食蟹慶。

蟹肉蒸蛋
蛋很滑,上面舖滿蟹肉及三文魚籽,調味剛剛好。

浜燒鱈場蟹腳 - 超長蟹腳,肉質鮮嫩,鮮甜。

甲羅味噌燒
很重蟹膏味,滿滿的蟹肉和蟹膏,齒頰留香,附上蟹味的脆片。

海鮮湯 - 有蝦,豆腐,蟹,菇。

2021-12-16 74 瀏覽
做得咁辛苦,總要慰勞下自己同屋企人。我同家姐都幾鍾意食蟹,今次揀左*蟹慶*,食返餐好既。今次揀左會蓆呢個餐,有前菜、刺身、蟹、蟹腳、甲羅燒、湯、飯同甜品。前菜有3樣野蟹柳沙律,蟹肉同蟹籽都幾多鋪面,個汁酸味味,好醒胃。青瓜牛舌,牛舌入味好腍。蒜粒,好特別,食落去好爽,無乜蒜味, 瞇埋眼食完全唔覺係蒜頭。刺身有4款,赤蝦、油甘魚、金目鯛、帆立貝,樣樣好鮮甜。蟹籽蟹肉蒸蛋,熱辣辣,蒸蛋超滑。蒸毛蟹,雖然細細隻,但超多蟹膏,邪惡死。浜燒鱈場蟹腳,好粗既蟹肉,結實有咬口,咬落又多肉汁。甲羅味噌燒,店員叫先試一試就咁食,之後再試夾個米餅一齊食,各有特色。松葉蟹釜飯,店員會將七色芝麻,黑松露同葱花去拌個飯,令成個飯都超香。飲埋熱辣辣味噌湯,飽飽。甜品係日本蕨餅同抹茶奶凍,好食,食埋甜品超滿足。
做得咁辛苦,總要慰勞下自己同屋企人。

我同家姐都幾鍾意食蟹,今次揀左*蟹慶*,食返餐好既。

前菜有3樣野
蟹柳沙律,蟹肉同蟹籽都幾多鋪面,個汁酸味味,好醒胃。
青瓜牛舌,牛舌入味好腍。

刺身有4款,赤蝦、油甘魚、金目鯛、帆立貝,樣樣好鮮甜。

蟹籽蟹肉蒸蛋,熱辣辣,蒸蛋超滑。
蒸毛蟹,雖然細細隻,但超多蟹膏,邪惡死。

浜燒鱈場蟹腳,好粗既蟹肉,結實有咬口,咬落又多肉汁。

飲埋熱辣辣味噌湯,飽飽。
甜品係日本蕨餅同抹茶奶凍,好食,食埋甜品超滿足。
2021-12-16 59 瀏覽
近排忙於照顧囡囡,好耐都沒外出食好野😋,今天相約好友來到銅鑼灣蟹慶晚餐。餐廳環境是日式的高級雅緻,好適合聊天, 服務員態度親切有禮。我地選了蟹慶會席, 食物好豐富,前菜有蟹柳蟹籽魚籽沙律,配搭青瓜紅蘿蔔牛舌和蒜頭漬,酸酸甜甜,真開胃。精選廚師發辦刺身就有赤蝦、油甘魚、金目鯛、帶子,非常鮮甜爽口。蟹肉蒸蛋材料豐富,放滿蟹絲和蟹籽,而且入口香滑。🦀蒸毛蟹超鮮甜,好多蟹膏和蟹肉😍,蘸醬汁更加一流,新滿分。浜燒鱈場蟹腳多肉又彈牙😁,每隻蟹腳都好細心剪開了,方便客人把整條腳棒一次過吃掉,極品海鮮天婦羅盛盒有蝦、番薯,炸得有薄又脆。 天氣冷最緊要就有碗熱既豆腐蝦肉吸物暖暖胃。 店員即場將香蔥、黑松露菌醬及芝麻放落松葉蟹釜飯裡攪勻,超多蟹肉同魚籽,好惹味!最後甜品就是抹茶紅豆布甸和warabi,幸福滋味!🥰

蟹肉蒸蛋材料豐富,放滿蟹絲和蟹籽,而且入口香滑。

🦀蒸毛蟹超鮮甜,好多蟹膏和蟹肉😍,蘸醬汁更加一流,新滿分。

極品海鮮天婦羅盛盒有蝦、番薯,炸得有薄又脆。

天氣冷最緊要就有碗熱既豆腐蝦肉吸物暖暖胃。

最後甜品就是抹茶紅豆布甸和warabi,幸福滋味!🥰

2021-12-15
2021-12-14 1188 瀏覽
每次經過銅鑼灣,也會被門口這些蟹字燈飾所吸引,這晚終於有口福,與好友一起食蟹宴。我們選了蟹慶會席餐,真的包了很多食物,先吃個沙律前菜開開胃,旁邊還有蒜頭漬物及牛脷,甜甜酸酸的頗開胃。精選廚師發辦刺身有帶子、赤蝦、深海池魚及𩶘魚各兩片,非常新鮮無魚腥味。蟹肉蒸蛋多材料,上面放滿蟹絲蟹籽,蛋質滑溜易入口。蒸毛蟹超級鮮甜,每隻蟹腳也細心的剪開了,方便打開蓋把整條腳棒一次過吃掉😋又厚肉又肥美好正呀!天氣凍,有季節限定松葉蟹腳湯鍋,熱湯補暖好舒服啊!多條蟹腳啖啖肉,又有鮮菇、金菇、魚蛋及菜等,健康清新飲多幾碗。甲羅味噌燒是推介之選,整個蟹蓋鋪滿蟹膏,食整唔完鹹香非常,配卜脆同吃完全是味覺享受。極品海鮮天婦羅盛盒有南瓜、蝦、一口番薯等,油份出奇不多而且炸粉少,是上等做法的天婦羅。松葉蟹釜飯即叫即做,店員會在客人面前煮熟,再放入葱粒及黑松露等撈勻,即時爆發濃郁的黑松露香,加配兩雙蟹鉀仔,正呀!吸物是豆腐帶子湯。甜品有宇治抹茶布甸及蕨餅,搽茶味較濃又滑滑的。
蟹肉蒸蛋多材料,上面放滿蟹絲蟹籽,蛋質滑溜易入口。
天氣凍,有季節限定松葉蟹腳湯鍋,熱湯補暖好舒服啊!
  • 蟹肉蒸蛋
2021-12-12 73 瀏覽
#蟹宴 一人一隻季節香箱蟹~ 呢間位於銅鑼灣的 #蟹慶 岩哂我懷念在大阪掃蟹的慾望😋 每位$988 就可以食到全蟹宴喇~▫️前菜三點不外乎是沙律菜,冷盤(好悶…)▫️廚房發板刺身刺身有4款,正正常常(唔算吸引我)▫️蟹肉蒸蛋- 好味~▫️季節香箱蟹- 季節當造、如可以幫忙拆埋肉撈落蟹春度一齊食就更過癮。▫️浜燒雪場蟹腳/ 松葉蟹腳- 蟹味香,但聞到「魚缸水味」🧐▫️海鮮天婦羅& 蟹甲羅味噌燒- 同樣做得幾好。▫️蟹湯- 呢個湯正,蟹殼味好香好濃。▫️松葉蟹斧飯- 全餐最滿足,可以食前考慮加唔加黑松露。▫️甜品- 頭盤雖然不外乎沙律菜同小點(其實可以skip🥲)

每位$988 就可以食到全蟹宴喇~
▫️前菜三點
不外乎是沙律菜,冷盤(好悶…)
▫️廚房發板刺身
刺身有4款,正正常常(唔算吸引我)
▫️蟹肉蒸蛋- 好味~
▫️海鮮天婦羅& 蟹甲羅味噌燒- 同樣做得幾好。
▫️蟹湯- 呢個湯正,蟹殼味好香好濃。
▫️松葉蟹斧飯- 全餐最滿足,可以食前考慮加唔加黑松露。
▫️甜品-

頭盤雖然不外乎沙律菜同小點(其實可以skip🥲)