餐廳: 蟹慶
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
國泰會員於夥伴餐廳消費可賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 會員每次可賺取「亞洲萬里通」里數之消費額上限為港幣10,000元。
  • 會員於國泰夥伴餐廳用膳,結賬時出示國泰會員二維碼,每消費港幣4元可賺取1里數。
  • 渣打國泰Mastercard®客戶憑卡消費可享每港幣4元賺取2里數,包括合作夥伴餐廳合資格消費之餐膳里賞(每港幣4元賺取1里數)及基本餐飲類別之合資格簽賬獎賞(每港幣4元賺取1里數)。
  • 賺取之「亞洲萬里通」里數將根據餐飲與膳食消費,包括服務費、稅項及小費的總和而計算。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別「賺里餐廳」查詢。
  • 賺取的「亞洲萬里通」里數將於認可餐膳消費交易後7個工作天內存入會員的賬戶。
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-02-02 1931 瀏覽
剛有老同學由加拿大返港旅遊, 知道她喜歡吃日本餐, 我訂位 銅鑼灣 ,  來個日式蟹宴  !  步入餐廳, 看見大蟹缸, 毛蟹足足有 10 多隻.店長介紹今期特選會席 蟹宴, 每兩位 $1,988- 先送上一盤子前菜:   松葉蟹肉三文魚籽沙, 伴有小碟牛蒡和八爪魚肉,  美觀吸引.  沙律菜好鮮爽, 拌上柚子醋.  蟹肉, 三文魚籽,  夠豐富又開胃.  芥辣八爪魚,  鮮度高, 口感爽.蟹肉多士 ~ 用日式扇型盛器, 金光閃閃, 擺設超豪. 法式多士烘脆, 上面鋪滿蟹肉蟹籽, 一級好味. 季節刺身三點 ~ 赤蝦刺身 ,  深海池魚刺身,  大拖羅刺身, 色澤明亮, 好新鮮又肥美. 赤蝦刺身, 大隻兼肉厚,  肉質彈牙. 大拖羅刺身, 肥美, 肉質鮮甜, 入口軟嫰. 蒸物:  黑魚子海膽蟹肉蒸蛋  ~ 蒸蛋入口細滑, 蛋香味濃, 混上高級食材, 金黃色的馬糞海膽, 黑魚子, 菇菌,白果 , 口感非常豐富. 北海道時令活毛蟹 ( 兩 食)  ~ 蟹殼內藏有厚厚蟹膏, 放上菊花.   毛蟹已拆肉,  放在蟹蓋上,  配柚子啫喱, 面上鋪滿金黃蟹籽.  伴上特製水雲醋, 有助提鮮.蟹肉肉質
剛有老同學由加拿大返港旅遊, 知道她喜歡吃日本餐,
我訂位 銅鑼灣 [蟹慶],  來個日式蟹宴  !
步入餐廳, 看見大蟹缸,
毛蟹足足有 10 多隻.
店長介紹今期特選會席 蟹宴, 每兩位 $1,988-
前菜: 松葉蟹肉三文魚籽沙, 伴有小碟牛蒡和八爪魚肉
蟹肉多士 ~ 用日式扇型盛器, 金光閃閃, 擺設超豪.
蟹肉多士
法式多士烘脆, 上面鋪滿蟹肉蟹籽, 一級好味.
季節刺身三點: 赤蝦刺身 , 深海池魚刺身, 大拖羅
赤蝦刺身, 大隻兼肉厚,  肉質彈牙.
大拖羅刺身, 肥美, 肉質鮮甜, 入口軟嫰.
黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
北海道時令活毛蟹 ( 兩 食)
伴上特製水雲醋, 有助提鮮.
蟹肉肉質幼嫩, 加上柚子啫喱, 更覺鮮甜.
蟹肉肉質幼嫩, 加上柚子啫喱
 蟹膏甘香滑溜.
師傅好細心, 蟹腳已預先剪開,  蟹肉滑滑,  食得滋味.
蟹腳已預先剪開
松葉蟹甲羅燒 ~ 蟹蓋內滿滿蟹膏精華,  蟹肉. 蟹稃,  另備米通同食.
松葉蟹甲羅燒
把蟹肉蟹膏等混合,  入口甘香幼滑, 鮮味濃郁, 塗上香脆米通真好食.
浜燒鱈場蟹 ~ 燒得好香口, 拆開啖啖肉, 肉質鮮嫩, 味道甜美.
浜燒鱈場蟹
松葉蟹肉釜飯 服務員送上熱爐, 傳統日式(釜飯), 釜飯內有蟹肉, 蟹鉗,  加入黑松露, 蔥花,  及三文魚籽,
好幸福的米飯,  米飯用的是珍珠米,   口感細滑.  蟹鉗肉鮮嫩, 蟹籽卜卜脆,  真滋味, 好飽了!!
松葉蟹釜飯
汁物:  鯛魚湯 ~有濃厚魚香, 食完餐飲碗熱熱湯, 有助暖胃.
鯛魚湯
餐後甜品:   宇治抹茶奶凍  ~  北海道牛乳鋪上宇治抹茶粉, 甜度適中,  口感滑溜.   加上紅豆, 軟棉棉.  一塊蕨餅, 好煙韌, 食得出色.
宇治抹茶奶凍
師傅廚藝精湛,  食材講究, 吃得開心,  大家都好回味.  服務員態度殷勤, 會再來.
前菜: 松葉蟹肉三文魚籽沙, 伴有小碟牛蒡和八爪魚肉
蟹肉多士
季節刺身三點: 赤蝦刺身 , 深海池魚刺身, 大拖羅
黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
北海道時令活毛蟹 ( 兩 食)
蟹肉肉質幼嫩, 加上柚子啫喱
  • 大拖羅
  • 蟹肉肉質幼嫩
  • 加上柚子啫喱
3天前 0 瀏覽
位於銅鑼灣的日本風情海鮮餐廳,以新鮮肥美的螃蟹為主打,更有多款日式經典菜色,為食客帶來豐富的味蕾體驗。1. 大蝦沙律: 新鮮甜美的大蝦搭配清新的沙律,開胃又健康。2. 季節刺身3點: 廚師精選最佳時令魚類,刺身鮮美多汁,口感細膩。3. 松葉蟹肉三文魚籽蒸蛋: 蟹肉鮮甜,與三文魚籽相映成趣,蒸蛋細滑香濃。4. 鹽焗活蟹: 蟹肉飽滿鮮甜,鹽焗手法讓其入味更添風味。5. 燒蟹腳: 肥美可口,燒烤香氣四溢,讓人垂涎欲滴。6. 龍蝦天婦羅: 龍蝦肉質細嫩,天婦羅外酥內軟,口感豐富。7.松葉蟹肉濃湯素麵: 濃郁的蟹肉湯汁配上彈牙的素麵,盡顯日式精髓。8. 抹茶果凍: 清新爽口,顆粒感十足,完美收尾。

4. 鹽焗活蟹: 蟹肉飽滿鮮甜,鹽焗手法讓其入味更添風味。

5. 燒蟹腳: 肥美可口,燒烤香氣四溢,讓人垂涎欲滴。

8. 抹茶果凍: 清新爽口,顆粒感十足,完美收尾。
4天前 0 瀏覽
放工同朋友去咗銅鑼灣呢間專食蟹嘅日式餐廳,入邊裝修主要係木系嘅感覺,所有設計都好日式🫶🏻蟹慶海鮮會席2人餐($1388)特令沙律🥗蟹籽蟹肉沙律, 有鮮蟹肉絲,味道鮮甜, 仲配咗海蜇同埋牛蒡做前菜🥰季節刺身3點🐟火炙過喜之次入口爽口鯛魚軟熟有魚香赤身魚味好濃郁三文魚籽茶碗蒸🥚蒸蛋蟹肉入面仲有三文魚子、蟹籽、菇同埋帶子,蒸蛋好滑❤️汁煮海参海參食落好軟熟,炆到好淋,好入味😍鹽燒老虎蟹🦀老虎蟹肉質好結實,仲食到陣陣嘅海水味🫶🏻海鮮寄世鍋🍲個火鍋好豐富,有菜、豆腐、菇、蝦、蟹鉗、冬菇、皇帝菜、蟹鉗、蘿蔔、生蠔、帶子、大蔥同粉絲,個湯清甜濃濃嘅海鮮味,好味🥰雜炊🍚將飯雞蛋同埋蔥加落火鍋嘅湯底度煮成粥,啲粥朔晒啲海鮮嘅精華,超好食❤️抹茶布甸🥚抹茶味香濃,食落香滑🫶🏻

蟹慶海鮮會席2人餐($1388)
特令沙律🥗

季節刺身3點🐟
火炙過喜之次入口爽口
鯛魚軟熟有魚香
赤身魚味好濃郁

三文魚籽茶碗蒸🥚
蒸蛋蟹肉入面仲有三文魚子、蟹籽、菇同埋帶子,蒸蛋好滑❤️

汁煮海参
海參食落好軟熟,炆到好淋,好入味😍

鹽燒老虎蟹🦀
老虎蟹肉質好結實,仲食到陣陣嘅海水味🫶🏻

海鮮寄世鍋🍲

雜炊🍚

抹茶布甸🥚
抹茶味香濃,食落香滑🫶🏻
2024-07-10 0 瀏覽
套餐好抵!500蚊內有八道菜!😍😍😍前菜🤩季節刺身3點(三文魚,赤蝦,吞拿魚)三文魚的鮮美和軟嫩質地令人愉悅,赤蝦的鮮甜口感帶來豐富的海洋風味,而吞拿魚則提供了豐富的蛋白質和獨特的風味。這道刺身組合展示了不同魚種的風味👏👏🤩松莱蟹肉三文魚杼茶碗蒸:結合了松莱蟹肉和三文魚,並以茶碗蒸的方式烹調。松莱蟹肉的鮮甜與三文魚的柔嫩相互融合,茶碗蒸的烹調方式使食材保持了原有的鮮味😍😍🤩鹽焗活蟹鹽焗烹調能夠保持蟹肉的鮮嫩和甜美,同時使蟹肉充滿了鹽的風味。這種烹調方式保留了蟹肉的原汁原味🫶🫶🤩龍蝦天婦羅呈現出金黃色的外皮和嫩滑的龍蝦肉。這種烹調方法使龍蝦肉質更嫩,同時保留了龍蝦的鮮甜❤️❤️🤩鯛魚白湯以鯛魚熬煮而成,呈現出清淡而濃郁的口感。鯛魚的鮮味與湯的滋補效果相得益彰。這道湯品的清爽口感和鯛魚的鮮美讓人賞心悅目🙌🙌🤩松葉蟹肉濃湯素麵湯麵結合了松葉蟹肉和濃湯,呈現出豐富的口感和濃厚的湯底。松葉蟹肉的鮮美和濃湯的滋味完美融合,為湯麵帶來了獨特的風味👍👍🤩紅豆綠茶布甸和黑糖蕨餅布甸口感綿密,搭配著紅豆和綠茶的香甜滋味。黑糖蕨餅帶有濃郁的黑糖香氣,每一口都帶來滿足的甜蜜感受。
套餐好抵!500蚊內有八道菜!😍😍😍

前菜

🤩季節刺身3點(三文魚,赤蝦,吞拿魚)

🤩鹽焗活蟹

🤩龍蝦天婦羅

🤩鯛魚白湯

🤩松葉蟹肉濃湯素麵

🤩紅豆綠茶布甸和黑糖蕨餅
2024-07-10 0 瀏覽
嗰日陪咗我一個好鍾意食蟹嘅朋友去食蟹嘅專門店😯喺銅鑼灣好方便勁近地鐵,一入到去就見到魚缸養住啲蟹,隻隻都好生猛🤩我哋叫咗海鮮料理會席$1388/二人前💫🥗時令沙律上面有少少蟹肉,沙律菜好fresh。✨刺身三點赤身同埋其他刺身都非常新鮮。🌸三文魚籽茶碗蒸蟹肉蒸蛋入面本菇同埋蟹籽,好滑。⭐️汁煮海參海參好彈牙好入味。🦀鹽燒老虎蟹燒得好香,蟹肉鮮甜,不過拆蟹肉就需要時間。🦐海鮮寄世鍋海鮮鍋入面有大蝦、蟹鉗、生蠔、生菜、本菇,個湯見冇乜顏色以為冇乜味,點知原來超清甜,我仲喺度不停飲個湯💕🍚雜炊食晒啲餸之後就可以加啲飯落去,吸收晒啲湯嘅精華,可以食多兩碗。🍰甜品有蕨餅同埋抹茶布甸。

我哋叫咗海鮮料理會席$1388/二人前💫

🥗時令沙律
上面有少少蟹肉,沙律菜好fresh。
刺身三點
赤身同埋其他刺身都非常新鮮。
🌸三文魚籽茶碗蒸
蟹肉蒸蛋入面本菇同埋蟹籽,好滑。
⭐️汁煮海參
海參好彈牙好入味。
🦀鹽燒老虎蟹
燒得好香,蟹肉鮮甜,不過拆蟹肉就需要時間。
🦐海鮮寄世鍋
🍚雜炊
🍰甜品
有蕨餅同埋抹茶布甸。
2024-07-09 0 瀏覽
平時出街很少食蟹🦀因為總是覺得價錢很貴但今次光顧的蟹宴截然不同絕對是性價比極高的高級享受😎一進入餐廳已看見一個清澈魚缸放滿蟹同時亦看得出餐廳很有心思卡座放了蟹咕臣甚至連筷子座🥢亦是蟹造型十分可愛今次品嚐的是蟹愉Deluxe Set (優惠價$410/位)套餐除了主角蟹之外更有刺身、龍蝦和甜品🫘等很豐富✤ 前菜是大蝦沙律酸甜清爽非常醒胃🦐✤ 季節刺身3點雖說餐廳主打食蟹但刺身質素毫不遜色當日刺身有金目鯛、油甘魚🐟和三文魚每款刺身厚切之餘還非常新鮮魚肉質感富彈性而且很肥美✤ 松葉蟹肉三文魚籽茶碗蒸作為第一道蟹菜式實在令我感到驚艷茶碗蒸🥚滑到不得了內裏充滿一絲絲鮮甜松葉蟹肉絲再加上一粒粒脆卜卜咸鮮的三文魚籽無論口感和味道都一百分✤ 鹽焗活蟹離遠已飄來陣陣花椒八角香氣鮮橙色的活蟹🦀賣相很美由於師傅已將其一開二所以很方便食用看見內裏爆滿的蟹膏已經流口水🤤蟹膏軟綿且香氣十足加上少少香料鹽味🧂令整體鮮味再提升✤ 龍蝦天婦羅龍蝦尾🦞起殼切件炸成天婦羅能夠啖啖肉地吃非常滿足龍蝦肉質爽彈而旁邊的蔬菜天婦羅也同樣出色✤ 鯛魚白湯奶白色的魚湯魚味濃郁✤ 松葉蟹肉濃湯素麵素麵🍜屬很幼身那種相當軟滑能夠掛滿濃濃湯
平時出街很少食蟹🦀
因為總是覺得價錢很貴
但今次光顧的蟹宴截然不同
絕對是性價比極高的高級享受😎

一進入餐廳已看見一個清澈魚缸放滿蟹
同時亦看得出餐廳很有心思
卡座放了蟹咕臣甚至連筷子座🥢亦是蟹造型十分可愛
套餐除了主角蟹之外更有刺身、龍蝦和甜品🫘等很豐富

✤ 前菜是大蝦沙律
酸甜清爽非常醒胃🦐

✤ 季節刺身3點
雖說餐廳主打食蟹
刺身質素毫不遜色
當日刺身有金目鯛、油甘魚🐟和三文魚
每款刺身厚切之餘還非常新鮮

紅豆抹茶奶凍和蕨餅
奶凍滑溜得很還帶有濃烈抹茶香味🍵
相信不嗜甜的朋友也會愛吃

2024-07-05 0 瀏覽
今日去銅鑼灣食蟹 我哋叫咗唔同款嘅蟹料理 有焗蟹燒蟹等等松葉蟹肉三文魚籽蒸蛋 蒸蛋滑捋捋 面頭有一梳梳松葉蟹肉 仲有一咬爆汁嘅三文魚子鹽焗活蟹 隻蟹食得出好新鮮 蟹肉實淨又鮮甜 加埋面頭鹽焗嘅味道 鹹鹹鮮鮮 好味道松葉蟹肉濃湯素麵 擺盤非常精緻 有個蟹鉗加埋蟹子喺面 麵底食落似幼版既上海麵 加上濃湯非常吸汁黎得食蟹當然想試下唔同煮法嘅蟹 所以我哋亦叫咗個燒蟹腳 鱈場蟹腳冰燒 蟹肉實淨鮮甜 唔會燒過龍 保持到肉汁最後仲有個鯛魚白湯 個湯好重魚味 清清地又暖胃 裏面仲有魚肉同啲菇菌
今日去銅鑼灣食蟹 我哋叫咗唔同款嘅蟹料理 有焗蟹燒蟹等等

2024-07-04 30 瀏覽
今日去銅鑼灣食蟹 餐廳位於sogo隔離嘅澳門逸園中心地庫而家有個恆生信用卡2人套餐做緊7折 優惠價HK$820 (原價HK$1,188)都幾抵食首先嚟個大蝦沙律 面頭有啲蟹子仲有爽彈嘅大蝦同埋新鮮嘅沙律菜 伴上酸酸甜甜嘅沙律醋開下胃季節刺身3點 當日安排嘅係油甘魚 三文魚 赤蝦 新鮮肥美鮮甜鹽焗活蟹 焗蟹一上枱就已經聞到好香嘅鹽焗味 如果覺得唔夠味仲可以點下盤上嘅鹽 更加帶出蟹嘅鮮甜美龍蝦天婦羅 啖啖肉 天婦羅嘅脆漿唔會太厚 可以大啖大啖食龍蝦非常滿足個餐仲包埋茶碗蒸 / 湯 / 松葉蟹肉濃湯素麵等等 非常豐富又抵食
今日去銅鑼灣食蟹 餐廳位於sogo隔離嘅澳門逸園中心地庫

2024-06-27 41 瀏覽
這間蟹店位於銅鑼灣澳門逸園中心,主打日式蟹料理,自設魚魟養飼日本直送的時令活蟹。店內環境寬敞舒適,以日式居酒屋為主題,卡位擺放清酒瓶及蟹公仔作裝飾,適合約會或多人聚會。指定2人套餐7折 – 優惠價$820*恆生信用卡專享大蝦沙律新鮮翠綠的沙律菜,伴以酸甜的柚子醋,有爽滑彈牙的去殼大蝦,亦有爽脆的櫻花蝦充滿香氣。季節刺身3點三文魚脂肪紋路清晰,有著豐富的魚脂,嫩滑甘香;吞拿魚赤身脂肪雖少,但勝在魚味極濃郁;鯛魚細緻柔軟有淡雅的鮮味。松葉蟹肉三文魚籽蒸蛋滑溜的日式蒸蛋富蛋香好鮮味,有絲絲香甜的蟹肉及爽脆的三文魚籽,鮮味十足。鹽焗活蟹原隻開邊活蟹鮮甜滑嫩,蟹身有著肥美飽滿的蟹肉好細嫩,有少許甘香的蟹膏,還有豐富的蟹鉗肉。鹽焗能保留蟹最原始的味道,賦予蟹肉一絲咸香,將鮮味濃縮更突出。龍蝦天婦羅香酥鬆脆的日式天婦羅透薄且毫不油膩,拆出緊實有彈性的龍蝦肉,肉汁香甜又爽滑,還有蔬菜平衡膩感。鱈場蟹腳浜燒 +$128蟹腳有滿滿鮮甜的蟹肉,入口鮮甜彈牙又多汁,充滿大海的鮮甜味,浜燒更增添獨特的微焦香氣。鯛魚白湯每日新鮮熬製的魚湯呈奶白色,有層薄薄的魚油相當鮮甜清新。松葉蟹肉濃湯素麵彈牙順滑的素麵掛滿濃稠
指定2人套餐7折 – 優惠價$820
*恆生信用卡專享
鱈場蟹腳浜燒
鱈場蟹腳浜燒
鱈場蟹腳浜燒 +$128
鯛魚白湯
每日新鮮熬製的魚湯呈奶白色,有層薄薄的魚油相當鮮甜清新。
松葉蟹肉濃湯素麵
彈牙順滑的素麵掛滿濃稠的蟹肉濃湯,有香甜的蟹肉及甘香的蟹膏,更有一隻松葉蟹鉗,再撒上爽脆的蟹籽,蟹味十足。
甜品
幼滑細膩的抹茶布甸富奶香,又有清新高雅的茶香,還有軟糯綿密的紅豆蓉;香甜的黑糖蕨餅煙煙韌韌,蘸滿了黃豆粉。
2024-06-24
2024-06-27 29 瀏覽
這間位於銅鑼灣的日本菜餐廳,主打日式蟹料理,真係蟹迷必到👍🏻餐廳環境舒適,還有不少獨立卡位,私隱度不錯。最近餐廳還有優惠二人餐,可以七折優惠價$820/2人品嚐高質抵食🦀蟹之二人盛宴。.🥗大蝦沙律沙律菜新鮮爽脆,配上鮮甜彈牙海蝦等配料,酸甜開胃。.🐟時令刺身三款有三文魚、甘目鯛、赤身三款刺身,每款都好新鮮,而且是厚切,入口鮮甜肥美。.🥚松葉蟹肉三文魚籽茶碗蒸香滑濃郁的蒸蛋,配上鮮甜蟹肉、爽脆三文魚籽,每口都鮮味十足,層次豐富。.🦀鹽焗活蟹原隻活蟹開邊上,十分吸睛。蟹肉鮮甜富咸香的鹽焗味,令味道更提升。蟹膏不算太多,但整體份量剛剛好。.🦀鱈場蟹腳浜燒 +$128我地重加錢追加了鱈場蟹腳,真係啖啖蟹肉,輕易就可拔起一絲絲,味道鮮甜美味,令人回味。.🦞龍蝦天婦羅天婦羅新鮮炸起好香脆,龍蝦肉彈牙鮮甜,伴碟還有一些蔬菜天婦羅,同樣出色。.🐟鯛魚白湯鯛魚湯用上足料熬煮至奶白色,味道濃郁鮮甜。.🍜松葉蟹肉濃湯素麵松葉蟹肉鮮甜美味,素麵口感彈牙,每條都沾滿香濃湯底和蟹子,味道濃郁美味。.🍮甜品黑糖蕨餅口感清爽,抹茶布甸口感軟滑,而且抹茶味香濃,為完美一餐作結。
🥗大蝦沙律
沙律菜新鮮爽脆,配上鮮甜彈牙海蝦等配料,酸甜開胃。

🐟時令刺身三款