2021-12-06
11月作為我嘅生日月都食咗唔少好嘢,蟹慶就係其中一餐生日飯。鱈場蟹腳浜燒幾乎台台都有叫,幾舊蟹腳都有我手掌咁長,好足料。 天婦羅係水準以上,就算放喺天婦羅專門店都好對板。 同炸蝦一樣咁粗嘅炸蟹腳鮮味幾出,仲有蟹棒同蕃薯仔雖然都係普通野,但食得出係靚料,幾滿意。松葉蟹肉波波好似食咗粒蟹肉版獅子頭咁,感受到專人幫我拆蟹肉嘅爽,啖啖肉完全冇渣。 尤其鍾意水雲酸酸地好清新,沙律嘅部份都合格。喺蟹嘅專門店叫刺身雖然有啲九唔搭八,但係有驚喜嘅。 食到全部都好新鮮,好仔細咁㗳嘅餘味都完全唔腥,仲食到可以話係我呢一年食過最甜嘅赤貝,一大班人叫都幾開心。細個睇得小丸子多,食燒年糕一直係我嘅夢想,估唔到幸福來得太突然,今晚有機會一試,香脆嘅表面完全係腦入面有燒到起泡嘅畫面,年糕本身剩係得淡淡的米味,同大量紅豆一啖放入口真係好正好夾。