餐廳: 蟹仙海鮮蒸碢大公館
資訊:

2022-07-17 79 瀏覽

We had a nice dining experience here as all the waiters are very nice and friendly. The simple steaming method can bring out the freshness of seafood, which we really liked a lot! They got all the crabs, lobsters, shrimp, abalone, oysters and some seashells. The best and fresh ingredients usually do not need strong seasoning, so do the food here. Personally, I really loved the congee after they steam all the seafood, the congee is full of the essence of seafood. The corn served in the veggies bowl are very sweet and nice as well!!

Need to note that the waiters here are really nice, they will patiently introduce the seafood we are going to have and help us to steam layer by layer! Think I will come here next time for the nice seafood again with my friend and family😋
2022-07-17 31 瀏覽
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$500-600+Address: 蟹仙 Crab Fairy, Causeway Bay呢間有好多朋友推介咗好耐,老闆係做海鮮批發,所有嘅海鮮都非常新鮮,原汁原味,有時候都需要獎勵自己食返餐好!店舖設有魚缸,確保客人食到最新鮮嘅海鮮我哋揀咗專貴海鮮套餐,一共有10款海鮮($499一位)最值得一讚一定係罕有大黃奄蟹,未開始蒸已經見到蟹膏爆棚,蟹隻係以半素食嘅方式養大,所以蟹膏呈現綠色,比坊間食到嘅黃色更加香濃。太平洋饅頭蟹雖然比較細,但係肉質更加鮮甜。澳洲青年龍蝦🦞,係用大隻龍蝦,肉質好鮮甜,仲有好多龍蝦膏,似蛋黃嘅質感,同樣新鮮。其他海鮮都同樣唔錯,分別有越南大虎蝦、大西洋野生青口、台灣九孔鮑魚、紐西蘭刀具蚌、月亮貝、韓國慶南珍珠蠔,最後飲一碗由所有海鮮蒸完嘅粥底,充滿海鮮嘅精華。再食一碗椰汁燉雪燕,非常滿足!

🇭🇰Hong Kong

我哋揀咗專貴海鮮套餐,一共有10款海鮮($499一位)

2022-07-06 92 瀏覽
香港對美食的要求甚高,各國的美食也能吃到,但想不到,就連海鮮,都可在一頓飯裡,吃齊各國最靚的海鮮~尊貴海鮮套餐包括有罕有大黃奄蟹、太平洋饅頭蟹、澳洲青年龍蝦、台灣九孔鮑魚、越南大虎蝦、太平洋野山青口、紐西蘭刀貝蚌、日本大元貝、韓國慶南珍珠蠔、有機蔬菜籃套餐超級豐富,各地靚海鮮都集齊,而海鮮質素也甚高,每樣都十分新鮮,能看到海鮮新鮮的光澤吃起來時,還會有海鮮的鮮味及彈牙口感,而韓國珍珠蠔的,還能吃到海水的鹹香味~吃到最後,最底部還有一鍋粥底,吸盡剛才頂部蒸海鮮的精華,鮮甜的味道爆燈,必吃~餐具還會在吃海鮮前,即時在枱前即蒸殺菌,海鮮清洗也很乾淨,全程吃得很安心~

尊貴海鮮套餐

2022-07-04 67 瀏覽
好耐冇食蒸氣火鍋🍲所以揀咗銅鑼灣呢間蒸氣火鍋餐廳,我哋揀咗一個尊貴海鮮套餐,每人大概四百幾蚊包左10款唔同嘅海鮮🦞店員首先會幫我哋用蒸氣鍋消毒餐具,好乾淨太平洋饅頭蟹一大隻蟹分成兩份,蟹肉幾新鮮,幾清甜,我哋食得幾滋味~台灣九孔鮑魚好大隻鮑魚,食落覺得煙煙韌韌,幾有咬口,配埋醬汁幾好味😋太平洋野生青口蒸熟左嘅青口帶有海水嘅鹹香味,幾特別,同樣咁新鮮韓國慶南珍珠蠔好大隻生蠔🦪蒸熟左嚟食入面有好多肉汁,一咬啲肉汁就流晒出嚟,超級Juicy芋頭粥蒸完海鮮之後職員幫我哋攞起上層嘅碟,下面就係一大鍋芋頭粥,食落有粒粒芋頭,有海鮮嘅清甜味,幾正椰汁爽冰我哋每人有一份飯後糖水,喺香甜嘅椰汁爽冰🥥凍凍地,蒸氣火鍋之後食好好味😋

店員首先會幫我哋用蒸氣鍋消毒餐具,好乾淨

太平洋饅頭蟹
一大隻蟹分成兩份,蟹肉幾新鮮,幾清甜,我哋食得幾滋味~

台灣九孔鮑魚
好大隻鮑魚,食落覺得煙煙韌韌,幾有咬口,配埋醬汁幾好味😋

太平洋野生青口
蒸熟左嘅青口帶有海水嘅鹹香味,幾特別,同樣咁新鮮

韓國慶南珍珠蠔

芋頭粥

椰汁爽冰
2022-06-28
2022-07-03 42 瀏覽
我同阿媽都好鍾意食海鮮🦞尤其係食蟹~趁住阿媽放假,同佢嚟到銅鑼灣呢間專門食蟹嘅蒸氣火鍋餐廳試吓~一個人大概$500就可以食到豐富嘅尊貴海鮮盛宴罕有大黃奄蟹一大隻蟹,我同阿媽一人一半,有超級多膏肉,食落有好香嘅蟹膏味,肉質幾滑,感覺幾新鮮澳洲青年龍蝦一大隻龍蝦🦞食落蝦肉覺得幾鮮甜,同樣咁新鮮咁好味😋越南大虎蝦好大隻虎蝦,好爽口,同普通嘅蝦肉感覺好唔同,食得出佢嘅鮮味紐西蘭刀具蚌蒸熟嘅蚌肉食落覺得鹹鹹地,有浸海水嘅感覺,唔使加豉油都食出佢嘅風味日本大元貝好大隻元貝,覺得好新鮮,仲有好多汁流出嚟,幾正有機蔬菜籃有生菜🥬娃娃菜,粟米🌽蒸完食感覺幾特別,而且幾健康

罕有大黃奄蟹

澳洲青年龍蝦
一大隻龍蝦🦞食落蝦肉覺得幾鮮甜,同樣咁新鮮咁好味😋

越南大虎蝦
好大隻虎蝦,好爽口,同普通嘅蝦肉感覺好唔同,食得出佢嘅鮮味

紐西蘭刀具蚌

日本大元貝
好大隻元貝,覺得好新鮮,仲有好多汁流出嚟,幾正

有機蔬菜籃
有生菜🥬娃娃菜,粟米🌽蒸完食感覺幾特別,而且幾健康
2022-06-27
2022-07-02 39 瀏覽
喜之次,由於味道完全取決於食材本身, 而其鮮味無比令人難忘北海道赤蝦,蝦殼好剝、蝦肉超Q彈也超甜,不用沾醬吃原味就很棒食落鮮甜多汁,肉質爽滑彈牙。蒸鮑魚, 只需清蒸就能品嘗到海鮮特有的鮮甜味道, 口感比較彈牙,實在是令人回味無窮紐西蘭青口, 味道鮮甜,口感極佳, 海水味濃,亦係最鮮味澳洲龍蝦, 入口啖啖肉,毋須額外調味,已非常鮮甜爽口!不只是看起來很大隻的體型非常霸氣,菲律賓海蟹, 肥美大大的蟹面真的很多細緻的肉, 也有蟹膏蒸煮期間海鮮會滲出天然油分,最後食粥底, 海鮮嘅鮮味 滴漏在粥,非常鮮甜。一連吃了好幾碗
喜之次,由於味道完全取決於食材本身, 而其鮮味無比令人難忘

紐西蘭青口, 味道鮮甜,口感極佳, 海水味濃,亦係最鮮味

菲律賓海蟹, 肥美大大的蟹面真的很多細緻的肉, 也有蟹膏

2022-06-27 48 瀏覽
第一次來到銅鑼灣既蟹仙食蒸海鮮❤️之前去過其他分店,呢度環境更大更寬敞。😍今日同老公來食海鮮🐟🦐🦀, 大家都食得開心。蒸海鮮夠健康,吾油膩, 我地選擇了尊貴海鮮套餐,優惠價每位449元!主角:奄仔蟹、饅頭蟹招牌菜一定要試,前者夠大隻又爆膏,饅頭蟹就蟹膏creamy軟滑套餐仲有台灣鮑魚、虎蝦、青口、紐西蘭刀貝蚌、韓國珍珠蠔、澳洲青年龍蝦🦞。鮑魚新鮮嫩滑、龍蝦肉質鮮甜結實,啖啖肉🌈。青口濃濃海水味。最後粥底吸收曬海鮮嘅精華, 每人分到2碗💯!最後既甜品椰汁雪燕必食,好高質❤️!
第一次來到銅鑼灣既蟹仙食蒸海鮮❤️

之前去過其他分店,呢度環境更大更寬敞。😍

主角:奄仔蟹、饅頭蟹

鮑魚新鮮嫩滑、龍蝦肉質鮮甜結實,啖啖肉🌈。青口濃濃海水味。

最後粥底吸收曬海鮮嘅精華, 每人分到2碗💯!

最後既甜品椰汁雪燕必食,好高質❤️!

2022-06-21
2022-06-26 47 瀏覽
朋友即將移民我哋同佢餞行,決定食佢最愛嘅海鮮,呢度有唔同套餐可以比我地選擇,我哋叫咗尊貴海鮮套餐。呢度嘅海鮮真係勁新鮮,過黎食一定唔會唔會後悔。呢度服務很好,店員會每樣食材計住時間幫我地蒸,自己唔使郁手就可以食到海鮮啦。日本大赤蝦呢隻蝦係刺身級,唔使整得太熟就已經可以食,蝦身爽口彈牙。肉蟹我哋加錢要咗肉蟹,勁多蟹膏,超級好食,好甜。台灣九孔鮑魚洗得好乾淨,時間啱啱好肉質唔會鞋烚烚。澳洲青年龍蝦大西洋野生青口紐西蘭刀背蚌日本大元貝爽口彈牙,裙邊好食。韓國慶南珍珠蠔蠔味濃郁,好juicy。琵琶龍蝦第一次食,外表雖然很奇怪但肉質鮮甜無比。食完海鮮仲有粥底,粥底係精華黎,好甜,我食左3碗。

日本大赤蝦
呢隻蝦係刺身級,唔使整得太熟就已經可以食,蝦身爽口彈牙。

肉蟹
我哋加錢要咗肉蟹,勁多蟹膏,超級好食,好甜。

台灣九孔鮑魚
洗得好乾淨,時間啱啱好肉質唔會鞋烚烚。

澳洲青年龍蝦
大西洋野生青口
紐西蘭刀背蚌

日本大元貝
爽口彈牙,裙邊好食。

韓國慶南珍珠蠔
蠔味濃郁,好juicy。

琵琶龍蝦
第一次食,外表雖然很奇怪但肉質鮮甜無比。

食完海鮮仲有粥底,粥底係精華黎,好甜,我食左3碗。
蟹仙海鮮蒸碢大公館 銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓-----朋友生日想約銅鑼灣打邊爐,但係佢就話想要特別啲,想要一啲平日少啲餐廳有嘅打邊爐。所以最後我就揀咗粥底火鍋同佢慶祝。.呢間粥底火鍋喺行內都幾出名,佢哋嘅海鮮係用野生海鮮,冇打過針,亦都唔係自家養,所以海鮮嘅本身就帶有天然嘅鹹味,豉油都唔使點用。.我哋食嘅海鮮套餐有10款海鮮,食完海鮮之後就會食蔬菜,最後餐廳嘅職員就會幫我哋煮埋。而海鮮嘅蒸煮過程,都有專人負責好方便。.而全部海鮮裏面印象最深刻嘅就係非常彈牙嘅澳洲青年龍蝦、台灣九孔鮑魚。爽口加上蝦肉爆膏嘅越南大虎蝦,仲有唔多地方食得到嘅饅頭蟹,同大黃奄蟹。饅頭蟹海水味嘅極其濃郁,好特別,蟹鉗最多肉食,由於好難捕捉,所以比較平時難食到,係幾特別,但要說味道,個人就更愛大黃奄蟹,啖啖蟹膏啖啖肉,令人欲罷不能。蒸完海鮮之後再蒸有機蔬菜籃,令本來平平無奇嘅蔬菜都變得特別鮮甜而全餐嘅精髓所在,就係最後嘅粥,吸盡海鮮嘅精華,鮮美非常,不錯,加上服務優質,總體來講位朋友帶黎開心嘅生日飯體驗。
蟹仙海鮮蒸碢大公館
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓
-----

加上服務優質,總體來講位朋友帶黎開心嘅生日飯體驗。

2022-06-24 31 瀏覽
粥癮起,超正海鮮粥~~~好耐好耐冇食粥底火鍋,心血來潮突然粥癮起,即刻搵間最近公司嘅海鮮粥底火鍋店擦一擦佢。😁~~~佢地嘅餐牌選擇頗多,我地就揀選咗中間價位嘅套餐。~~~呢個套餐嘅其中一個特色之處就係有太平洋饅頭蟹,唔多地方有得食,這種係季節限定饅頭蟹係一種非常難捕捉嘅蟹,一年得好少嘅時間先會浮上淺水嘅地方,可見呢間餐廳係一間不時不食嘅餐廳,揀選嘅海鮮都幾因時制定。~~~整體來講佢哋嘅海鮮全部都好高質,龍蝦彈牙,鮑魚大隻,虎蝦啖啖肉。連青口都同平時食開嘅青口唔同,佢話係因為佢哋野生海鮮全部都冇激素全天然,所以所有嘅海鮮都會食到大自然嘅天然海水味,高質。~~~食完海鮮之後就會有幫我哋煮粥,粥底同樣唔需要多餘嘅調味,由於已經吸曬海鮮嘅精華,所以啖啖都好鮮甜,可encore👍🏻。~~~蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓
粥癮起,超正海鮮粥
~~~
佢地嘅餐牌選擇頗多,我地就揀選咗中間價位嘅套餐。
~~~
蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下-1樓
2022-06-24 33 瀏覽
中意食海鮮,但又懶買餸,洗洗切切,出街食過蒸氣海鮮就最岩,$449套餐就食都多款新鮮海鮮。銅鑼灣分店位置都幾易搵,總統戲院對面, 約埋一班朋友好方便。💕總共10樣食物:大黃醃蟹、太平洋饅頭蟹台灣九孔鮑魚、越南大虎蝦、青口、 紐西蘭刀貝蚌、日本大元貝、韓國珍珠蠔、 澳洲青年龍蝦🦞,蔬菜籃🥬🌽每樣都新鮮,食到海鮮嘅原汁原味💯最中意食蟹,夠多膏。最後仲可以食埋粥底,一定夠飽👍😊👏下次再來試下其他套餐先。

💕總共10樣食物:

大黃醃蟹、太平洋饅頭蟹

每樣都新鮮,食到海鮮嘅原汁原味💯最中意食蟹,夠多膏。

最後仲可以食埋粥底,一定夠飽👍

😊👏下次再來試下其他套餐先。

• 澳洲青年龍蝦
  • 罕有大黃奄蟹
2022-06-18 61 瀏覽
因為見OpenRice一致好評所以揀咗呢間餐廳星期六晚慶祝父親節環境闊落舒服店員態度好好揀咗四百零蚊豪華同埋二人餐頭幾樣蝦、蠔、貝都算新鮮但尚有進步空間琵琶龍蝦尚算不錯每款食物都有不同蒸煮時間但可能唔夠人手 每轉食物都等得相對耐時間頭一次上蟹等左半個鐘 上到枱都仲有旭 係新鮮切點知蒸完出嚟兩隻蟹膏同肉都係苦店員解釋因為蟹是草食品種 所有間中有同樣情況馬上跟進上新一輪新嘅蟹雖然膏仲有少少苦同唔香 但肉質係香甜嘅可惜苦嘅蟹膏已經落晒去粥底到最後我地個粥都太咸太苦十分失望但最不滿係本來兩個鐘食完嘅飯食左三個幾鐘店員最後有送糖水俾我地道歉但係都補唔返成個體驗加埋飲品平均每人六百蚊埋單😕 整體感覺好失望

環境闊落舒服店員態度好好

揀咗四百零蚊豪華同埋二人餐
頭幾樣蝦、蠔、貝都算新鮮但尚有進步空間
琵琶龍蝦尚算不錯

2022-06-18
慶祝紀念
父親節
2022-06-17 33 瀏覽
平日晚上都有不少嚟到蟹仙食蒸海鮮。呢度有多款套餐,我哋揀咗個 $449 嘅餐,有10款海鮮。首先上嘅係一條叫喜知次嘅魚,因為好肚餓所以一嚟就食哂。條肉無乜骨,啲肉質地比較實。再蒸兩隻虎蝦, 好夾甜。然後到各式貝類,有鮑魚,生蠔,刀貝,扇貝。鮑魚蒸得剛好,唔會過熟。重頭戲主角龍蝦同奄仔蟹出場。龍蝦開邊好快食得,蝦頭位仲有啲膏,正。奄仔蟹非常多膏,絕無欺場。套餐附送一份菜,有粟米,生菜及娃娃菜。最後以帶有海鮮精華的豬骨粥結尾,非常滿足。

。奄仔蟹非常多膏,絕無欺場。

2022-06-15
2022-06-16 25 瀏覽
蟹仙海鮮蒸鍋, 位於銅鑼灣謝斐道, 餐廳老闆經營海鮮入口數十年, 亦自設魚池於餐廳之內, 以確保所有海鮮能以最新鮮送上。餐廳店員服務一流,主動積極推介每一款套餐,而且對每種海鮮亦非常熟悉。尊貴海鮮套餐,每位$449,全部共十款海鮮蔬菜,款款新鮮美味鮮甜。清蒸半條喜知次,日本魚肉質比較實淨,嫩滑,餐廳配偏蒸魚醬油,不算多骨。奄仔蟹非常多膏,蟹肉實膏軟硬殼,半隻份量剛好。半隻澳洲青年龍蝦,鮮甜好食。鮑魚貝類款款新鮮,款款精彩。餐後的海鮮粥,味道極濃。滿足的一餐

餐後的海鮮粥,味道極濃。滿足的一餐

2022-06-15
2022-06-16 20 瀏覽
到了銅鑼灣蟹仙食蒸海鮮,海鮮只要係新鮮就基本上贏哂,所以食材好緊要!蟹仙老闆經營海鮮批發多年,確保拎到最靚既海鮮,新鮮既自己 keep左先!所以全部 A grade貨,海鮮愛好者不能夠錯過!喜之次,日本3大名魚之一,原來清蒸都好食!只要新鮮的話,肉質厚肉,夠實又有嫩口!魚味幾足,唔會過多細骨,真係啖啖肉。北海道赤蝦,蝦頭大量膏!吸啜蝦頭既精華好正,又濃又鮮,正宗野生蝦!又甜又彈牙!好得。鮑魚, 煙煙靭靭,蒸完都唔會太過縮水,彈牙有質感,唔會乾爭爭。紐西蘭青口,青口飽滿漲身!野生同養殖幾大分別!野生殼會有條海草,鮮嫩漲卜卜。澳洲龍蝦,本人全晚驚喜!非常好食,大約手掌 size, 肉質好有彈性,keep到 juicy感覺。任何配料都唔需要加,食原味才是王道!菲律賓海蟹,膏爆澎滿瀉,creamy鮮味多汁, 蟹肉鮮甜一嗦嗦!最後食粥底, 海鮮嘅鮮味 滴漏在粥,非常鮮甜。

喜之次,日本3大名魚之一,原來清蒸都好食!只要新鮮的話,

北海道赤蝦,蝦頭大量膏!

澳洲龍蝦,本人全晚驚喜!非常好食,

菲律賓海蟹,膏爆澎滿瀉,

creamy鮮味多汁, 蟹肉鮮甜一嗦嗦!

最後食粥底, 海鮮嘅鮮味 滴漏在粥,非常鮮甜。