2019-02-13 38 瀏覽
除夕個晚我地主要係要避開人群🚧好彩去尖沙咀赫德道個邊無咩人,快快手食個飯🍴然後行超級市場都行左好耐🛒買左好多零食同飲品,一齊返屋企同埋爸媽一齊倒數🎉睇電視睇煙花🎆⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹和王牛漢堡丼($158)⭐️5/10我一見到個粒蛋黃真係雙眼發光😍蛋黃撈飯我都肯架👅因為個件和牛漢堡真係好唔掂,話用100%熊本產和王牛整成,我覺得係浪費左隻牛🐮件漢堡整到舊乾柴咁,又鞋又硬👹好在有粒蛋黃同有啲醬汁先搞得掂碗飯咋🍳(朋友比左2件雞比我🐔)-🔺明明之前呢度食過Lunch,覺得好高質🎖但原來夜晚無幾餸飯既set,被迫叫呢啲丼😖下次都係食返lunch好了~
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🔹和王牛漢堡丼($158)⭐️5/10
2019-02-13 60 瀏覽
這次跟舅父一次愉快經歷,雖然同地鐵站有少少遠。不過仍然是一次經歷。餐廳裝修雅致,由牆上日本裝飾點綴,到天花垂落嘅燈,都富有濃厚藝術色彩,新年後開市,當然唔少得揮春炮仗等等嘅飾物,到達餐廳時,已經有唔少人光顧,現場有大圓枱又有卡位,無論三五知己,抑或一家老少,都適合光顧餐廳主打japan菜,午餐時段更有不同午餐,點餐紙上有嘅食物,都可以任點任食,茹素還是喜歡吃肉人士絕對可以盡情大快朵頤和牛漢堡正。採用日式純正和牛嘅牛肉,空運到港成本非常高,舅父食到很開心。肉質鮮嫩非常有牛肉味,跟出邊餐廳冇得比。希望遲啲復活節可以再食。咖啡雪糕。這個雪糕不是用牛奶做,而是採用豆粉做。加上仲有得意大利咖啡,可以做到色香味俱全。缺點是比較甜。欣賞他們的咖啡就好像去咗意大利米蘭參觀時裝週一樣。🐶🐶🐙

和牛漢堡正。
希望遲啲復活節可以再食。

咖啡雪糕。
欣賞他們的咖啡就好像去咗意大利米蘭參觀時裝週一樣。🐶🐶🐙

2019-02-12 59 瀏覽
假日就係要悠閒一下,感受下文青風格~一行二人黎到呢間環境以木為主既裝修,簡單樸素,係談心嘅好地方。🌻講番正題,今次叫咗一個定食套餐,可以揀白飯或者穀飯,另外仲有三款小食,有沙律仲有湯。🌻以定食黎講,個人非常欣賞套餐嘅組合,每種小食都係小份量,但係可以品嚐到唔同嘅食物味道而且每種小食嘅食物質素都唔差,特別係佢嘅雞扒雞扒有柚子之香,係特色之處。另外仲有野菜鍋、玉子🌻順帶一提,套餐附送甜品 豆乳雪糕雪糕嘅豆乳味非常濃郁,係市面上較少見嘅種類,而且低卡路里哦但係如果你本身唔係好豆乳味,個濃味感覺就未必適合喇~🌻最後,一定要提嘅就係餐廳主打嘅米粉pancake!米粉Pancake採用日本米磨成既米粉、雞蛋、北海道粟米粉製成,口感頗軟熟,味道同一般嘅pancake差唔多,但緊記要趁熱食
假日就係要悠閒一下,感受下文青風格~

而且每種小食嘅食物質素都唔差,特別係佢嘅雞扒
雞扒有柚子之香,係特色之處。

另外仲有野菜鍋、玉子

🌻順帶一提,套餐附送甜品 豆乳雪糕

雪糕嘅豆乳味非常濃郁,係市面上較少見嘅種類,而且低卡路里哦
但係如果你本身唔係好豆乳味,個濃味感覺就未必適合喇~

2019-02-11 177 瀏覽
今晚約了阿妹在尖沙咀食嘢然後再去西九看大戲。行到赫德道附近忽然記起附近有一間日式餐廳,雜誌曾介紹過這裏的食物旣fusion又有創意;最重要是廚師以米粉代替小麥粉來造 pancake, 不含麩質故體質敏感D人亦可放心享用。我倆一於就去嘗試吓。餐廳以日式簡約風格為主,落地玻璃窗;故地方不大但坐落亦覺舒適。沈默的搖籃曲餐飲名改得很優雅,很有童話卞通感覺。原來飲品成份有甘草,洋金菊,菊花,薑和有機金戔花等。有豐富葉黃素,能保養眼睛,舒緩咳嗽,喉痛和感冒療效。和王牛漢堡咖喱pancake班戟以米粉製造都是第一次嘗試,造形與一般班戟完全一樣。材料用日本米磨成米粉,加入日本雞蛋,北海道粟米粉和法國發酵牛油調配。故食落口感比較煙韌鬆軟而且好香噴噴。另一個新嘗試是咸食,以100%A5和王牛造成漢堡扒再配特製咖喱,原來夾埋班戟一齊食都好好味;而醬汁混埋 pancake 其中亦毫無影響其口感,這種食法頗為特別。美人軟雪糕餐廳自家製的雪糕亦不會用雞蛋或牛奶整,一樣皆以豆乳為主元素;再加添少許甘油,令整個雪糕口感軟滑無比入口即溶。食落因有甘酒的甜香和豆乳香,令整個味道增加不少層次。👍

沈默的搖籃曲
沈默的搖籃曲

和王牛漢堡咖喱pancake
和王牛漢堡咖喱pancake

2019-02-09
2019-02-10 106 瀏覽
我的新年悠長假期還有數天,所以我仍處於悠閒模式,很遲起床,第一餐已經是下午茶。在日本流行的米粉班戟,現在香港也可以嚐到,而且聽朋友說蠻不錯的,我決定今天下午茶就吃米粉班戟。朋友愛嚐鹹味的班戟,她早已心繫和王牛漢堡咖哩米粉班戟。天啊,咖哩像瀑布般從班戟上流下來,上演一場咖哩米粉班戟秀,旁邊香烤的小蕃茄讓罪惡感下降不少。手打的王和牛漢堡非常扎實,用料絕不馬虎,教朋友如何不迷戀。南瓜芝麻米粉班戟表面滿滿的南瓜芝麻醬,讓原本充滿米香的班戟更香氣四溢。南瓜芝麻班戟入口香甜,金黃綿密的南瓜,脆脆的南瓜籽,呈現兩種口感,多麼天然美味。大家一聽到甘酒,一定會以為是酒吧,我們亦是,但原來甘酒是日本近年來女性所熱捧的美顏食物,是米所發酵出來的酵素。熱可可甘酒使用法國產100%純可可粉,鮮奶及甘酒調製,濃濃的可可香味,踏實舒服,亦不死甜。抹茶甘酒拿鐵越喝越有韻味,日本抹茶蜜逐漸釋放出其清香,經過甘酒催化,所有甘甜一併釋放,絕對不比朋友的熱可可甘酒遜色,我是第一次喝到如此神奇的抹茶甘酒拿鐵呢。這裡雪糕令我們喜出望外,不是使用傳統的牛奶和雞蛋製作,而是採用豆乳,雪糕柔滑細緻。愛美是女性的天性,看見美人軟雪糕,很
和王牛漢堡咖哩米粉班戟

南瓜芝麻米粉班戟

熱可可甘酒,抹茶甘酒拿鐵

熱可可甘酒

抹茶甘酒拿鐵

美人軟雪糕,咖啡京茶軟雪糕

愛美是女性的天性,看見美人軟雪糕,很難不心動。美人軟雪糕純樸的豆乳風味充滿口腔,伴隨著偶而迸出的甘酒甘香,卻不甜膩。
美人軟雪糕

咖啡京茶軟雪糕可謂日版的鴛鴦軟雪糕,濃厚的新鮮烘焙咖啡結合極品京都焙茶,為舌尖帶來非一般的鴛鴦口味,濃醇回甘,嚐出其精妙之處。
咖啡京茶軟雪糕
美人軟雪糕,咖啡京茶軟雪糕
咖啡京茶軟雪糕
3K
2019-02-10 42 瀏覽
店舖名字另我好奇心又嚟了,到底是什麼料理呢!踏進店內,感覺裝潢單調,有種襌味感覺。翻看過餐牌,原來不是素食店,但是採用有機的,或用米,米粉材料來替代一些奶類製品,可謂食得健康有營。紀州梅梳打 $38近年我愛上了梅酒,凡是跟梅有關的我都不會放過。採用了紀州南梅汁和蘋果醋,毋庸置疑紀州的梅是最有名,品質有番咁上下。味道清甜且酸,純天然,好飲。醬油豚角烏冬 $128烏冬梢為軟腍,但又帶點韌性,山椒和芝士的配搭夠新鮮,夠入味。山椒的微辣增添食欲感。粒粒豚肉香而濃,不嚡口。香腸煎得美味可口。提拉米蘇芭菲 $88材料有焙茶,烘焙咖啡和豆乳,質感滑溜,有香濃的咖啡味道又不失焙茶的甘味。配以咖啡味啫喱,絕配。滿足又有新鮮感的一頓晚餐。
店舖名字另我好奇心又嚟了,到底是什麼料理呢!
踏進店內,感覺裝潢單調,有種襌味感覺。

紀州梅梳打 $38
近年我愛上了梅酒,凡是跟梅有關的我都不會放過。

醬油豚角烏冬 $128

提拉米蘇芭菲 $88

滿足又有新鮮感的一頓晚餐。
2019-02-09
2019-02-09 40 瀏覽
今日試左呢間主打米粉pancake🥞嘅蜜庵本膳試左個可可香橙🍫🍊pancake,用嘅係日本米磨成嘅米粉,而唔係麵粉,口感食落相對軟綿綿一d,d橙都係有煮過,好花心思架🤗另外試左美人軟雪糕🍦,其實佢係豆乳配上甘酒嘅雪糕,第一次試甘酒味嘅嘢,原來甘酒係冇酒精架😮,只係一啲發酵左嘅嘢,食落幾香甜,仲要佢d雪糕都係用米做,好特別架👍🏻仲試咗個咖啡京茶軟雪糕🍦,食落咖啡味好濃,都係第一次食到咁嘅味道😋
今日試左呢間主打米粉pancake🥞嘅蜜庵本膳
2019-02-07
今日約左牙醫,睇完才回公司,睇完牙醫已經午飯時間,所以就順便在附近食埋午餐。透過玻璃見到蜜庵本膳店內明亮簡潔感覺很舒服,單人午餐都很豐富,一於試下。**************蜜庵本膳店內以淺木色作主調,讓人感覺很輕鬆舒服。座位有分普通餐桌和牆邊的高座,高座都有三腳和USB充電位,非常貼心。由於甫到時才12點,店內只有一兩枱客,但之後就開始多人,所以平日午飯時間最好要早點到。午餐為自選三主菜定食($128),套餐包括飯、三款主菜、沙律、湯和甜品。飯可以選白飯或十穀飯,之後冷盤、燒/炸物和鍋物每樣都可以三選一,另外亦可以以優惠價追加主菜、飲料或加飯。定食我選了十穀飯、明太子玉子燒、柚子風味燒雞和牛肉薯仔鍋。十穀飯飯量不算多,不過食完整個定食都一定夠飽。十穀飯包含十款不同穀物,健康之餘,賣相比普通紅米飯討喜,而且加入穀物令白飯更有咬口,味道沒有想像中差。沙律醋下得足,所以雖然只有沙律菜和粟米,酸香十足也很開胃美味。蒟蒻浸在辣油內,彈牙得來但點微辣,幾特別。明太子玉子燒不會太甜,但玉子燒不夠滑,味道普通。柚子風味燒雞雞皮薄而微脆,調味適中,不過柚子味不太突出,小小一碟已經有五件雞,份量算多。

**************

定食我選了十穀飯、明太子玉子燒、柚子風味燒雞和牛肉薯仔鍋。
自選三主菜定食
十穀飯
沙律
蒟蒻浸在辣油內,彈牙得來但點微辣,幾特別。
蒟蒻
明太子玉子燒不會太甜,但玉子燒不夠滑,味道普通。
明太子玉子燒
柚子風味燒雞
小小的牛肉薯仔鍋內放滿牛肉、薯仔、芋絲、紅蘿蔔和洋蔥,非常足料。湯頭很甜,我特別喜歡芋絲,因為很爽彈。
牛肉薯仔鍋
美人雪糕(跟餐加$10)

定食內每日會指定一款雪糕,如果想轉口味都要加$10。見這款美人雪糕幾特別,所以即管加$10試試。美人雪糕是豆乳加甘酒,食得出豆香味和甘酒的獨有甜味,幾特別,侍者說店內的雪糕都沒有用奶和蛋,所以即使對蛋和奶有敏感的食客都食得。
美人雪糕
日本天然山楂梳打(跟餐半價$19)

山楂梳打比較少見所以想試下,梳打酸酸甜甜,非常適合現在回暖的天氣。
日本天然山楂梳打
午餐雖然不算便宜,但食物份量足味道亦不錯,環境整潔舒適,如果不趕時間,在這裡吃午餐應該幾寫意。
自選三主菜定食
十穀飯
沙律
柚子風味燒雞
牛肉薯仔鍋
美人雪糕
日本天然山楂梳打
2019-02-08 29 瀏覽
覺得呢個點名好得意,見到網上其他人嘅相都幾吸引,就同朋友去食,原來「蜜庵」係代表食甜品休息嘅地方,而「本膳」係代表食和食。。間餐廳令我覺得有少少似muji, 都係以木為主。餐廳嘅賣點係米粉pancake,用米粉、蛋、粟米粉和法國牛油。因為pancake 係即叫即做,等咗大概15分鐘就有得食啦。。炸雞米粉pancake $128呢個賣相幾靚,仲有啲糖漿提供,啲炸雞揸得幾金黃色,排成一座小山,而pancakes上面就已經有白色嘅醬汁, 個人覺得上面嘅醬汁已經足夠,唔需要再加上糖漿呢,由於佢係用米粉造成,所以唔會食完之後一陣風,反而食完真係好飽肚。。Latte $38另外叫咗杯飲品,佢個拉花幾靚,咖啡都算唔錯,下一次可以再嚟試吓其他pancake呢。

炸雞米粉pancake $128

Latte $38
2019-02-07 27 瀏覽
During Chinese New year, a lot of restaurants and cafes are still opened thus dining outside is not a problem. Today we walked around Tsim Sha Tsui and walked into Mitsuan Honzen for lunch. It was located at Hart Avenue, few minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR.                             During lunch, they offered 3 dishes lunch set, consisting of rice, cold dish, grilled dish, pot dish, soup, salad and desserts. Besides that, they have beverage menu as well. Banana amazake - It was blended til

Banana amazake - It was blended till smooth and milky, tasting like banana milkshake but of healthier version.

White rice was fragrant and chewy, not too sticky either. Pumpkin with tofu in soy sauce was very smooth, having strong soya bean taste. Grilled salmon with red salt was grilled till crispy and flavourful, soft as well. Curry chicken pot was thick in gravy, going well with the rice. Chicken was juicy and smooth and a lot of vegetables in it. Soup was sweet and clear and salad was fresh and crunchy.

Coffee ice cream - It was of healthier version, using without milk and egg. The taste was quite unique, having strong coffee taste too.
2019-02-06 25 瀏覽
今日捉咗朋友同我去試吓呢一間日本米粉pancake,餐廳喺酒吧街,喺酒吧當中有一間日式甜品店,感覺好特別。餐廳嘅裝修以木為主,非常光猛,最喜歡餐廳樓底夠高。而且牆壁下座位都設有插頭,可以俾人叉電,呢一個做法真係相當貼心。.下午茶的時分,除了可以選擇火鍋一人錢,也可以選擇這裏的招牌,米粉pancake。材料有:米粉、蛋、粟米粉、和法國牛油。因為即叫即做,所以需時等候10至15分鐘呢。期間限定芝士醬士多啤梨米粉pancake$138呢個賣相係100分,而且每粒士多啤梨,都切成心形,pancake 上面有滿滿嘅芝士醬,呢個pancake 同soufflé pancake完全唔同,由於佢係用米粉造成,所以佢蛋香唔算重,絕對唔係空氣感,食完真係好飽肚。.抹茶甘酒拿鐵$48日本抹茶蜜,自家釀製甘酒呢一杯唔係抹茶咁簡單,囉不過佢係冇酒精成份,呢杯飲品嘅顏色好有層次,最底下係抹茶蜜,試咗一啖覺得好甜,不過拌勻之後就會比較好。

期間限定
芝士醬士多啤梨米粉pancake
抹茶甘酒拿鐵$48
日本抹茶蜜,自家釀製甘酒
2019-02-05 56 瀏覽
閨蜜T 好久不見,忽然打電話約食tea。地點是在尖沙咀赫德道❤️ T説它的班戟用米粉做,覺得很特別!所以,想約我一起試試👻班戟選擇很多,有咸有甜,全部都好吸引,不知從可選擇👻飲品選擇也很多,有茶、咖啡、蘇打仲有酒精飲品🤩因為我哋平時不喝酒,而且多數飲咖啡和茶,所以,選了平時餐廳少有提供的蘇打飲品😊和王牛漢堡咖喱:選用熊本A5和皇牛,牛肉口感不錯,有肉味,咖哩香濃🤩草莓百利甜蜜戀人:So sweet! 雖然不是同戀人,我和閨蜜都選了這個😻 草莓鮮甜美味,百利酒香醇,吃在嘴裡甜蜜芳香,正👍🏻😻😻😻

班戟選擇很多,有咸有甜,全部都好吸引,不知從可選擇👻

飲品選擇也很多,有茶、咖啡、蘇打仲有酒精飲品🤩

日本天然山楂soda  x    抹茶soda

和王牛漢堡咖哩

草莓百利甜蜜戀人

和王牛漢堡咖哩
草莓百利甜蜜戀人
同呢條尖沙咀酒吧街截然唔同嘅呢間木系日式cafe真係極吸引我🎏🤩小文青風格 地方光猛又帶點悠閒嘅氣息🥰環境的確加分不少.同同行嘅小妹妹👧🏻本來對食物無過高期望~~曾經食過唔少日式餐廳呢一種set仍然情歸muji不過竟然呢度嘅比我愛嘅muji常餐略勝一籌😳.當日冷盤揀左❶明太子玉子燒、燒物揀左❷花魚一夜干、鍋物就揀左❸辛香咖哩雞鍋.而澱粉就有白飯同十穀米可以揀 諗都唔諗就選擇較煙韌嘅後者~.❶玉子燒好嫩滑富蛋香 而明太子係微辣個種 脆卜卜為整體帶來唔少口感🤤.❷花魚唯一要挑剔係比較多骨 食起黎唔太方便我食啲懶人 但烤得外皮香脆 肉質亦保持嫩滑表皮掛汁❸咖哩雞鍋就係惹味之選~最愛的雞肉唔柴😍咖哩香濃但又唔會太稠對了~~~十穀飯煮得剛剛好 煙韌程度絕對是我的菜🤤😗.$128比muji略貴 但包左甜品、餐湯同沙律誠意亦可以係味噌湯發現!唔係用湯包 入面仲好足料有齊大根、紅蘿蔔🥕同海苔~.甜品🍮亦係必定要留肚食嘅一款 無奶無蛋雪糕🍦軟滑幼細嘅口感一試難忘😆❤️比雪糕有過之而無不及!味道係驚喜嘅甘酒豆乳同焙茶咖啡口味~~.呢間是推介必試的🥰有機會下次試埋班戟~
小文青風格 地方光猛又帶點悠閒嘅氣息🥰環境的確加分不少

不過竟然呢度嘅比我愛嘅muji常餐略勝一籌😳

而澱粉就有白飯同十穀米可以揀 諗都唔諗就選擇較煙韌嘅後者~

對了~~~十穀飯煮得剛剛好 煙韌程度絕對是我的菜🤤😗

$128比muji略貴 但包左甜品、餐湯同沙律

味道係驚喜嘅甘酒豆乳焙茶咖啡口味~~

呢間是推介必試的🥰有機會下次試埋班戟~
2019-02-01 818 瀏覽
本來約咗人,今晚去蒲吧,點知又俾放飛機,唯有孤伶伶一個人去食嘢。度度下,見到地下出現個餐廳招牌倒影,都幾出位,被吸引了,就入咗去。裡面都幾有人氣,主要都係年輕人。我坐咗吧檯位,面對外面馬路,見住啲人行來行去好似好忙,而我就好悠好hea,你哋唔幸得咁多喇!叫咗碗醬油豚角煮山椒芝士醬烏冬,拌菜有醃藕片,食落好爽脆,醃漬味道唔錯。上層有些好絲,原來係山椒。初初食只香,唔覺辣,後來才體會到after taste,好彩都唔算太辣,仲接受到。烏冬質地都OK,軟得來又有煙韌感。豚肉入味,一咬就融化。香腸煎得好香,油甘味豐富。飲品就要咗一杯檸檬鹽高球。佢係一杯燒酒和梳打混合體,再加上成個切片鹽醃過的檸檬。第一啖覺得似檸雜,酒味唔多夠。於是,就唧晒啲燒酒落去杯嘢到,嗯! 味道唔同晒,好好飲。食完烏冬,飲完燒酒,仲好似差緊啲嘢咁。原來係差咗個甜品,於是,叫咗杯咖啡京茶軟雪糕來滿足一下個脾胃。咖啡味好特出,雪糕質地亦好軟滑,嗯! 終於滿足晒!

裡面都幾有人氣,主要都係年輕人。

烏冬質地都OK,軟得來又有煙韌感。

豚肉入味,一咬就融化。

香腸煎得好香,油甘味豐富。

2019-02-01 472 瀏覽
今晚無人約,可以食得自由啲。逛完K11,走番出嚟赫德道,唔休無好嘢食。離遠就望到有間好嘢,食新派日本料理。裡面環境唔錯,修裝簡潔得來又新派,Kitchen 係半open,簡單嘅嘢會喺外邊煮,重頭戲就喺裡面廚房整。叫咗杯【魅惑之梅酒】。呢杯梅子Sake甜甜地,好易入口,酒精含量都唔係少,所以無大啖飲,反而係慢慢dep,都幾滋味㗎。日本有好多出名嘅嘢食,譬如係和牛同埋咖喱,今晚一於兩樣都食,食個和王牛漢堡咖喱pancake。個擺碟都幾特別,用淡黃色薯片和紫薯片襯住中間個和牛咖喱pancake,旁邊仲有啲車喱茄,以顏色嚟講都算絕。啲咖喱汁其實都幾邪惡,但係佢又鬼死咁惹味。切開個和牛漢堡仲見到裡面嘅嬌紅色。食落好腍,牛味香濃,熊本來的果然不同凡響。Pancake 好軟熟,蘸上咖喱汁一切食,比食咖喱飯更好食。最後食多個雪糕,我咁貪靚梗係食 “美人雪糕” 啦。其實,佢係用加入咗甘酒來造的,食起上嚟,有酒味之餘,又覺香滑。一支公,慢慢嘆,好寫意!

啲咖喱汁其實都幾邪惡,但係佢又鬼死咁惹味。

一支公,慢慢嘆,好寫意!