在尖沙咀赫德道行街經過一間和式的小店,見到門外餐單展示了不少日式飯、烏冬、芭菲及日式班戟,看來都非常吸引,於是向友人提議到此店嚐下順便食個晚飯。餐廳的環境裝潢簡約,樓底都幾高,燈火通明,感覺都好舒適又不會坐得太迫,而且座位有插頭可以充電及掛鉤可以排手袋,店方在這方面都做到好貼心。在店員安頓了我座位後,我們先點一些飲品,飲品的選擇都好有創新,飲品餐牌上會寫著飲品的成份,而且列明該飲品的功效。店員服務都好熱誠,極力推介我試本店招牌和牛漢堡、米粉班戟及酒精飲品。先與友人一齊點杯飲品先,我點了日本產艾草豆乳甘酒 ($48 )甘酒amazake 其實是無酒精,是飲用的神仙水,北海道直送的生麴發酵,造成維100%新鮮甘酒,當中製成大量營養,例如有維他命B、葡萄糖、氨基酸等,將營養放入飲品中,在日本現在都好流行,成為了女士的美容液及健康飲品,飲落此飲品,似是乳酪般口感,滋補養顏,這杯甘酒加入日本產的艾草,將艾草、豆乳及甘酒blend埋一齊,飲落有清新芳香的草青味,甘酒味晤會太重,反而艾草味較濃烈,又有豆乳creamy,而且冰涼又可口 (艾草能理氣血、溫經脈、逐寒濕、止冷痛)一會兒,是時候開始吃晚飯,

日本產艾草豆乳甘酒

一會兒,是時候開始吃晚飯,這裡的晚飯之選有飯或者烏冬,我與友人分別選擇了一個豚三昧丼($128)及柚子溫泉雞佐蜂蜜香辣汁($98),兩者的米飯都是來自日本米,吃起來都是香軟煙韌,先講下豚三昧丼,飯內有軟嫩的豚角煮,滲入白飯之中,吃得已是滋味,白飯上的黑豚肉,製法是味噌燒,黑豚肉肉味已經濃郁,入口鬆化有嚼勁,外層燒至惹味內腴,同時帶點油潤脂香,以淡淡味噌提味,吃起來滑潤不膩,再配上燒黑豚腸,肉富彈性,咬下外脆鮮嫩,帶點鹹香,真是令人愛不釋口。

豚三昧丼

另外一款主食是柚子溫泉雞佐蜂蜜香辣汁,端上來時已經被色彩繽紛的食物配搭吸引著,真是好吸晴,配搭多款的蔬菜加上用上嫩滑的溫泉雞肉,真是食得健康又不會單調,咬下的慢煮溫泉雞肉帶有啖啖清新的柚子香,肉質嫩滑又Juicy ,佐上蜂蜜香辣汁更是甜香惹味。旁邊配料的蔬菜非常新鮮,蕃茄仔好鮮甜,還有茄子片及脆口的翠玉瓜,再配上清甜日式麵豉湯,讓人吃得回味無窮!

柚子溫泉雞佐蜂蜜香辣汁

食完晚飯又是到甜品時間,先來兩杯雪糕,先來是美人軟雪糕($38)豆乳配上甘酒(無酒精)等天然材料~甘酒的味道較突出,入口有啖啖豆乳香,質感細滑又晤太甜,雪糕中沒有加入牛奶及蛋,比較健康,另一款是咖啡京茶軟雪糕 ($38)採用極品京都焙茶配上新鮮烘培咖啡和豆乳等天然材料自家製作軟雪糕,咖啡與焙茶的配搭互相交替,令味道更茶味及咖啡的甘醇,帶出濃郁焙茶味,帶出少許咖啡天然的苦澀,如果你是咖啡愛好者,你應該都會喜歡此味道雪糕,整體味道都好搭配 ,兩款雪糕都讓素食者多個選擇
咖啡京茶軟雪糕 ($38)美人軟雪糕($38)

主打的米粉班戟都有鹹食或甜食,我們點了開心果士多啤梨米粉班戟($138 )班戟材料主要採用來自日本米磨成的米粉、日本雞蛋、粟米粉及法國發酵牛油製成,一個order大約等10至15分鐘,即哪即做,班戟疊成六塊,上面塗上西西里農場開心果醬再加上日本產的士多啤梨,聽起來都已經令人心動,一切開班戟已散出一縷香噴噴的白煙,明顯地夠晒熱辣辣,吃起來好綿密鬆軟,軟熟的班戟超濃蛋香,再配上滑溜的開心果醬,帶出少許果仁香又順滑,再吃一口香甜又大大粒日本士多啤梨,讓今晚的晚餐劃上原美的句號 。

2019-03-05
10 分鐘 (堂食)
日本產艾草豆乳甘酒
柚子溫泉雞佐蜂蜜香辣汁
咖啡京茶軟雪糕 ($38)美人軟雪糕($38)
開心果士多啤梨米粉班戟
「蜜庵本膳」這家餐廳,我早早就聽過了,它以米粉代替麵粉製作日式米粉班戟,還會配上當季時令水果,口感吃起上來介乎梳乎厘班戟及普通班戟之間,也蠻鬆軟可口的。 在門口走入餐廳以前,就可以看看這邊的廚師在炮製班戟時的情景。 小店並不大,可卻感覺蠻闊的,坐在吧台尤其寫意。 先來看看Menu,食物的款式也蠻多的,回家後發現原來我沒有把全部Menu拍下來…………….. 一行四人點了四份食物,我就把我最深印象的其中三份食物寫出來吧。 和王牛漢堡丼 ($158) 用上熊本產100% A5 和王牛、日本蛋黃醬油漬、自家製漢堡香汁。剛放在面前,就見到一個黃得要很的蛋黃,放在漢堡上面,香氣撲鼻。漢堡肉味蠻濃郁的,而且煎到外香兼略脆,而中間則十分Juicy,這是相當有驚喜的。至於飯跟蛋黃混合以後,多了點點蛋香,亦多了點點黏黏的感覺,不錯。 唐揚雞腿肉 ($128) 用上他他醬和加拿大產100%有機楓樹糖漿,當然還有米粉班戟,暖暖的班戟入口鬆軟,而且食落並沒有滯或是膩的感覺。加入100%有機楓樹糖漿,更為甜更為美味。至於唐揚雞腿肉,沒有油油的感覺,反而是Juicy的,實在不錯。 芝士士多啤

小店並不大,可卻感覺蠻闊的,坐在吧台尤其寫意。

芝士士多啤梨米粉班戟($138),班戟上有厚厚的芝士醬,鋪在鬆軟的班戟上面,旁邊有著不少士多啤梨。本來這樣子的吃,縱使士多啤梨內有醬料亦可,感覺都會很乾的,可這個卻相反,沒有乾涸的感覺,反而有種愈吃愈美味的感覺。加上伴碟用上很甜美的士多啤梨,為班戟增添色彩。
這樣子的,我們都覺得這邊的食物味道是不錯的,可是份量卻相對小了一點,要是可以價錢不變而又增添點點食物份量的話,性價比一定會大大提高。
同事介紹尖沙咀有間pancake質素有如日本當地, 好姊妹就快生日, 又喜歡食pancake, 正好相約佢食餐生日飯~餐廳面積不大, 裝修簡約整潔Menu上有中日對照, 每款都標註食物成份, 夠哂清晰! 提供丼飯、烏冬、Pancake, 款式唔算多, 不過款款都包括由日本食材所製。 【和王牛漢堡丼】HK$158嫌丼飯份量太少, 唔多夠食! 丼飯呈淺紅色, 米香味突出, 和牛漢堡扒厚厚的, keep到肉汁, 肉味幾重, 有隻生雞蛋黃, 撈埋一齊食, 蛋汁令個飯較黏口。【芝士醬配日本士多啤梨】HK$138Pancake賣相精緻, 六件掌心般size既Pancake疊起, 質地鬆軟, 有淡淡蛋香味, 淋上較挺身而口感很滑既芝士醬,, 芝士醬不算太濃郁, 跟pancake確實perfect match, 伴碟既日本士多啤梨, 甜甜的, 係一個睇得又食得既甜品, 正~【抹茶梳打】HK$42有汽梳打加入了抹茶, 茶香很重, 梳打很夠汽【蜜檸薑】HK$38熱飲, 朋友話飲落好似飲緊港式薑醋不得不讚呢度既軟雪糕, 的確好滑!! 雪糕以豆乳取代牛奶所製, 味道與別不同, 豆香味突出!【美人軟雪糕】HK$

餐廳面積不大, 裝修簡約整潔

Menu上有中日對照, 每款都標註食物成份, 夠哂清晰!

【和王牛漢堡丼】HK$158
和王牛漢堡丼

【芝士醬配日本士多啤梨】HK$138

芝士醬配日本士多啤梨

【抹茶梳打】HK$42
有汽梳打加入了抹茶, 茶香很重, 梳打很夠汽

【蜜檸薑】HK$38
熱飲, 朋友話飲落好似飲緊港式薑醋

【美人軟雪糕】HK$38
以白米製成既甘酒所製, 甘酒不含酒精, 食落又淡淡飯香, 很有特色!

【咖啡京茶軟雪糕】HK$38
味道很濃郁, 甘香京茶加上濃郁咖啡, 味道近似齋啡, 喜歡飲咖啡既朋友不可錯過!
2019-03-05
5 分鐘 (堂食)
芝士醬配日本士多啤梨
2019-03-07 49 瀏覽
工作關係,要跟同事在尖沙咀做事,工作完畢之後,跟同事找一點東西吃,路過這間日式餐廳,裝修很有日本風格,於是前去一試。餐廳內很有日本少女風的簡約感覺。燈光開揚,乾淨衛生。餐廳主打pancake,但也有各款特色的飯及烏冬。店員積極推介酒類飲品及和王牛漢堡。於是點了一款檸檬鹽高球的飲品,入口清新,還可以依着自己的接受程度加入酒精,非常貼心。推介的和王牛,肉汁鮮嫩,外脆內軟,吃得出是非常高質的牛肉產品。最後點了主打的pancake,生果十分新鮮,pancake亦是剛剛做起,非常熱。
餐廳內很有日本少女風的簡約感覺。燈光開揚,乾淨衛生。
餐廳主打pancake,但也有各款特色的飯及烏冬。
  • 開心果士多啤梨班戟
  • 美人軟雪糕
2019-03-06 86 瀏覽
Blue Monday 還要下著毛毛細雨,心情灰上加灰。跟朋友經過蜜庵本膳,一家裝潢簡約舒適的和風小店,就進來試試看。翻翻餐牌,有主食、班戟、甜品、特式飲品,種類蠻多的呢!先來杯魅惑の桃酒 $58 掃走鬱悶,是丸石釀造純米酒調配的果酒,好自然的香甜桃香,低酒精濃度,非常易入口又不會喝醉。朋友喜歡喝焙茶,點了杯焙茶甘酒拿鐵 $48,焙茶味適中,泡沫亦夠厚,舌頭有甘酒的餘韻,非常輕微的米酒酸。主食就點了醬油豚角煮山椒芝士醬伴烏冬 $128,豚角好入味,肥瘦得宜,有入口溶化的感覺,醬汁更隱約滲出山椒的輕微麻辣,而那香腸亦相當惹味,不錯啊!朋友點的和王牛漢堡丼 $158,幾乎每枱客人都點這個,刺穿蛋黃流到肉及飯中,看得治癒。牛漢堡肉味香濃,連帶軟糯的珍珠飯粒也有肉香。2款主菜也不錯呢! 雖然食物味道偏淡,但又覺得好好味,有種家的味道。始終是輕食,還覺得有點肚餓啊~就再來個甜點囉,芭菲、雪糕、米粉班戟,我們對米粉班戟特別感興趣,因為是用上盛日本米磨成的米粉、雞蛋和北海道粟米粉,全部日本直送,加上法國牛油即製而成,除了不含麩質,更有鹹甜選擇。芝士士多啤梨班戟 $138,以粉紅色陶瓷碟盛著,輕易攻陷

翻翻餐牌,有主食、班戟、甜品、特式飲品,種類蠻多的呢!

魅惑の桃酒

焙茶甘酒拿鐵

醬油豚角煮山椒芝士醬伴烏冬

和王牛漢堡丼

始終是輕食,還覺得有點肚餓啊~

芝士士多啤梨班戟 $138,以粉紅色陶瓷碟盛著,輕易攻陷少女心。有賣相之餘,班戟口感亦綿密,加上日本草莓,甜蜜感up,芝士醬濃稠得宜又豐盈,好好味。

芝士士多啤梨班戟

唐揚雞腿肉班戟 $128,雞腿肉超嫩滑又不油膩,班戟則配加拿大100%有機楓樹糖漿及他他醬,雖說是鹹班戟,原本怕格格不入,想不到又幾搭配,推介!

2019-03-04
魅惑の桃酒
焙茶甘酒拿鐵
醬油豚角煮山椒芝士醬伴烏冬
芝士士多啤梨班戟
2019-03-05 35 瀏覽
看賣相好靚所以好想試,但原來自己想試嘅係lunch set,晚上來試變咗有點兒失望。叫咗3個定食兩杯飲品一杯雪糕,飲品真心偏貴,食物份量也小,味道一般,比較可讚是米飯夠黏口。美人雪糕味道特別 但裝出來有點求其。環境其實挺舒服 四周是吧枱 自己一人來食也不尷尬 服務也ok 只是食物有點失望
美人雪糕味道特別 但裝出來有點求其。
2019-03-05 56 瀏覽
所謂聞名不如見面, 期待已久,今日終於來試這間走清新風的日式餐廳。大約晚上8時正,門口竟然還有人在排隊?!這裏走清新風格, 裏面都是木系的顏色, 清新得來帶點舒服。我和朋友們點了和王漢堡丼 ,炸三文魚烏冬, 還有開心果士多啤梨班戟。 另外還點了咖啡和甘酒豆乳雪糕。和王是a5中的至尊級數, 所以出來的漢堡牛味十足, 油香豐富, 還有一粒生蛋黃在上面拌飯,非常開胃。炸三文魚炸得出色 ,烏冬煙煙韌韌,不下日本本土質素。班戟賣相吸引 ,女生們最愛。雪糕標榜沒有用雞蛋做, 但仍然非常香滑。我另外叫了一杯艾草豆乳甘酒, 艾草味非常濃烈, 店家特別附上一杯黑糖 ,令飲品更易入口。價錢算是合理,這裏不妨一試。
大約晚上8時正,門口竟然還有人在排隊?!
這裏走清新風格, 裏面都是木系的顏色, 清新得來帶點舒服。

和王漢堡丼

炸三文魚炸得出色 ,烏冬煙煙韌韌,不下日本本土質素。
炸三文魚烏冬

班戟賣相吸引 ,女生們最愛。
開心果士多啤梨班戟

雪糕標榜沒有用雞蛋做, 但仍然非常香滑。
咖啡雪糕,豆乳雪糕

艾草豆乳甘酒

價錢算是合理,這裏不妨一試。
2019-03-05
2 分鐘 (堂食)
$200 (宵夜)
和王漢堡丼
炸三文魚烏冬
開心果士多啤梨班戟
咖啡雪糕,豆乳雪糕
2019-03-05 23 瀏覽
好鍾意啲有一碟碟小菜嘅定食所以我覺得呢間野好正xp佢地個menu成日都轉嘅今次我就嗌咗咖喱雞😙味道嚟講所有野都唔錯但係其實主要都係食佢嘅特色😂值得一提嘅係佢地嘅雪糕因為用豆奶整嘅所以好香豆奶味😌呢個係另一款主菜亦即係牛肉sukiyaki💁🏻‍♀️望落去個色好淡但係食落啱啱好我覺得呢間舖嘅野食質素其實幾好只不過性價比唔高🤭如果想食得清清地嘅話呢間都係唔錯嘅選擇😗另外呢到嘅環境係好舒服嘅餐廳幾靜所以想傾計嚟呢到都唔錯
好鍾意啲有一碟碟小菜嘅定食
呢間都係唔錯嘅選擇😗
另外呢到嘅環境係好舒服嘅
餐廳幾靜所以想傾計嚟呢到都唔錯
2019-03-01 51 瀏覽
其實都係咁岩睇到j2台介紹佢既pan cake,之後再搵地址,終於搵到個lunch time尼食入到去比想像中細但位置多得尼5算逼,而且出奇地lunch time5洗等位入到去其實有d似入左muji咁,不過氣氛真係好有日本style, 店員好詳細解釋可以點落單,但lunch time就得定食menu睇到menu選擇都5少架wor ,價錢算合理市價上碟好令,其他仲有揀左炸山竽,明太子蛋卷牛尾雖然係得一舊但係大大舊而且好嫩,淡淡肉,蘿白又入晒味,超讚!飯我就揀左十穀飯,好少見咁多種mix, 食落ok, 口感5算朝太大分別食晒既份量岩岩好,仲有甜品咖啡焙茶雪糕,店員有指出無用蛋同奶製造,素食人士都食得!味道我就覺得太甜啦,但咖啡同茶味都好香,希望下次可以試甘酒雪糕我會再去食甜品架

睇到menu選擇都5少架wor ,價錢算合理市價
上碟好令,其他仲有揀左炸山竽,明太子蛋卷

食晒既份量岩岩好,仲有甜品

我會再去食甜品

2019-03-01
2019-02-26 74 瀏覽
自選定食Lunch setCost💰: $118#Taste 😋: 3.5/5#Service 💁🏻‍♂: 5/5#Atmosphere 💐: 4/5Miss Y嘅選擇:- 十穀米- 田舍煮茄子- 豚肉西京燒- 味噌豆乳煮雞- 配餐湯、沙律、雪糕總有一個配搭你滿意🥰簡單、樸素、舒適、燈光柔和、文青風 – 全部來形容蜜庵本膳最貼切❣係談心嘅好地方!!如果為米粉班戟/松餅來🥞請唔好犯同樣嘅錯中午飯係無松餅食,要大概3點到先開始供應
自選定食Lunch set

- 十穀米
- 田舍煮茄子
- 豚肉西京燒
- 味噌豆乳煮雞
- 配餐湯、沙律、雪糕
總有一個配搭你滿意🥰

係談心嘅好地方!!
如果為米粉班戟/松餅來🥞請唔好犯同樣嘅錯
中午飯係無松餅食,要大概3點到先開始供應
2019-02-07
只睇個店名 你可能抓曬頭 咩黎架但細心諗下 都應該同日本有D關係簡簡單單既裝修 乾淨又光猛 總係有一種日本家既感覺 係個咁輕鬆既環境下 真係會坐耐D lol當日食完晚飯 就係到Googlemap下呢間野係邊係周邊都係酒吧下 終於都揾到呢間小清泉點估到係呢個位架XD好野! 唔使等位只係知道呢到最有名就係用日本米磨成的米粉班戟想不到原來有飯食﹐下次可以試下同朋友食左2款:1.       開心果士多啤梨班戟💰:$138.呢到既班戟打正其號用日本米磨成的米粉、雞蛋和北海道粟米粉,加上法國牛油即製而成.圓圓的5小塊班戟仔🥞放到落黎已經好香 影相個陣已經心癢癢想拿拿聲食架喇🤤媽呀!班戟仔🥞口感軟綿 開心果醬滿瀉又香又濃 同班戟仔好夾一定要讚既士多啤梨🍓清香且甜味十足 我好珍惜咁切黎小小咁食🤩整體黎講 係值得黎食下個班戟😍聽講 班戟仲會不時有期間限定架🤫.2.      雙茶蜜💰:$98.朋友食既 由於不太愛茶類 所以無食不過佢話好食
只睇個店名 你可能抓曬頭 咩黎架

💰:$98
朋友食既 由於不太愛茶類 所以無食
不過佢話好食
2019-01-03
$110 (宵夜)
1. 開心果士多啤梨班戟
  • 開心果士多啤梨班戟
2019-02-21 70 瀏覽
一向對尖咀呢間米粉班戟印象良好,今次主要想試佢個鹹食班戟✨ 我成日都講好鐘意食鹹甜錯配嘅嘢,例如食M記早餐最鐘意倒糖漿落薯餅同豬柳度,然後成日俾身邊朋友話奇怪,發現呢度個炸雞班戟都係有跟糖漿證明我都唔係好怪啫😂其實成個班戟口味變化都幾大,除咗糖漿同他他沙律醬之外,碟邊仲有幾點檸檬醬提鮮解膩,而我呢個混醬怪就當然倒完蜜糖再點他他醬啦,成個感覺好豐富✨ 當然米粉班戟比平時坊間嘅班戟唔同,煙韌感再重啲,細細塊都可以幾飽肚😌另一款就係店家新推出嘅限定款:草莓黑魔法米粉班戟,真係用朱古力醬畫咗個魔法陣出嚟㗎😂 賣相雖然好邪惡,但食落又相反,個朱古力忌廉無論質感定味道都係好輕盈,女士們應該會好鐘意,我呢啲重口味怪就會想甜啲😏話說呢度意外地係有酒飲的,賣嘅都係日本果酒同埋燒酎cocktail,朋友揀咗杯山楂酎高,有支試管裝酒俾你隨意調較濃度,然後滴出嚟係好似星空酒咁啲閃閃液散開超級靚😍最後仲俾餐牌介紹吸引咗叫埋個雪糕食,首先個雪糕本身冇用牛奶而轉用豆乳製成,質感同樣幼滑再挺身啲,兩種口味都好正,美人軟雪糕用甘酒但冇酒精的,因為甘酒係用白米釀造所以食落有啖啖飯香,味道非傳統感覺過癮✨而咖啡京茶就係用京

而咖啡京茶就係用京都焙茶加新鮮烘焙咖啡,同美人相反可以話係本格派口味,茶同咖啡混配合得好好,甘而不苦,兩種味都食得出唔會搶咗任何一邊,好高質✨
2019-02-17 57 瀏覽
平時食開疏乎厘pancake就食得多,米粉pancake就真係好少聽到,聽講米粉pancake係用米磨成嘅米粉黎做pancake,食落去嘅口感會比較鬆軟同埋甜,但係成份比較天然同埋健康食落去仲加上左日本直送嘅材料食落去嘅口感濕潤軟綿綿,口感同埋味道都好好食而且餐廳嘅裝修都非常之舒服,主要都係又係嘅裝修,我同朋友就係因為俾佢嘅裝修同埋食物吸引左所以就搵咗一晚嚟呢度食嘢因為晚餐做緊定食同埋單點pancake,我哋兩樣都想試所以我就叫咗一個咖喱和牛米粉pancake黎食,而朋友就叫咗豚三味丼。兩款嘅食物賣相都非常之吸引首先我嘅pancake係咸式,本身以為鹹嘅pancake會比較奇怪,但係食落去嘅感覺有幾特別,加上配埋一塊和牛漢堡扒同埋咖喱汁食落去嘅味道都幾夾而且其實食落都幾飽,米粉pancake大概有五至六塊,食落去濕潤軟綿綿嘅感覺陪埋咖喱汁其實都幾開胃,好欣賞食物唔單止賣相靚而且用了亦都非常高質,食落去嘅漢堡扒同埋咖喱汁都絕對唔係hea整出黎另外朋友叫咗個日式豚三味丼,其實就即係三款豚肉嘅定食,分別係三款用豬肉製成嘅料理,睇落好似好細分咁,其實內裏有乾坤除咗飯面頭上面嘅斷咗之外煩嘅下低仲

另外朋友叫咗個日式豚三味丼,其實就即係三款豚肉嘅定食,分別係三款用豬肉製成嘅料理,睇落好似好細分咁,其實內裏有乾坤除咗飯面頭上面嘅斷咗之外煩嘅下低仲有一啲有醬汁嘅豚肉片,可能因為用咗珍珠米嘅關係所以食落去嘅飯都非常之軟綿綿非常之開胃

另外飲品我哋就叫咗兩款,因為佢哋嘅嘢飲都非常吸引每一款都好特別唔單止有普通飲品仲有一啲叫做米酒同埋日式嘅cocktail!因為我自己就唔鍾意飲酒所以就叫咗一款抹茶米酒,我問店員乜嘢係米酒佢哋就話俾我哋聽原來米酒係冇酒精但係味道好香甜而係經過發酵所造成嘅飲品,而且聽講米酒仲有養生嘅功效添,飲落去嘅味道係甜甜地配埋抹茶嘅味道我就覺得幾夾

而朋友就叫咗一杯焙茶cocktail ,諗到用茶利加入酒精其實都係一個幾新穎嘅諗法,飲落去嘅飲都焙茶嘅味道亦都飲到有少少酒精嘅味道雖然唔算非常之夾但係我覺得味道亦都唔會難飲想是新口味嘅朋友都可以試下

2019-02-16 49 瀏覽
今天與好友逛過 The ONE 的飛天少女豬事丁展覽,便到附近酒吧街的蜜庵本膳歎下午茶~店內以簡約和式裝潢為主,燈光柔和,加上落地大玻璃的自然光透入,滿舒適的~和王牛漢堡咖喱米粉班戟,面層熊本A5和牛鬆軟細嫩,肉汁豐盛,牛味濃郁,底層的米粉班戟鬆軟煙韌,香綿不膩,淋上特製的咖喱汁,鹹香辛口,辣度溫和,獨特滋味~ 配菜小蕃茄酸甜多汁,非常醒胃~南瓜芝麻米粉班戟,賣相吸引,入口鬆軟香綿,加上多粒南瓜、南瓜籽及南瓜芝麻醬,口感豐富,滿口天然甘甜的南瓜味,甜香不膩~抹茶甘酒拿鐵,溫熱暖和,醇香細滑,高貴濃厚的抹茶味,融合清香甘甜的甘酒味,充滿高級感的味道,難怪朋友愛不釋口~熱可可甘酒,不含酒精,口感順滑細緻,既有甘酒的甘醇味,也有可可的香甜味,兩者味道合襯,加入溫順的鮮奶,醇香味美~美人軟雪糕,雪糕以天然的豆乳與及以米發酵成的甘酒製成,香滑細軟,其中豆乳酸香味尤其突出,有點像酸乳酪的味道,同時散發出甘酒味,味道層次豐富~咖啡京茶軟雪糕,口感軟滑細緻,濃香微澀的咖啡,配搭醇厚甘甜的京都焙茶,味道襯絕,濃醇甘甜,令人回味!與好友邊聊天,邊歎甘甜細緻的下午茶,又度過一個輕鬆快樂的好時光~

2019-02-12
  • 熱可可甘酒
  • 美人軟雪糕
  • 和王牛漢堡咖喱米粉班戟
  • 抹茶甘酒拿鐵
距離情人節(2月14日)只有短短幾天,大家計畫到哪兒與愛人慶祝佳節?而我當然有計畫,但未到個日既時候,我遇上了一樣好特別的精緻甜品,很多人都會一窩蜂地追捧輕如浮雲的梳乎厘班戟,但罕見的米粉班戟絕對吸引!尖沙咀新開的一間日式和食店【蜜庵本膳】,位於尖沙嘴赫德道,它推出以米粉代替麵粉製作的日式米粉班戟,仲會配上當季時令水果,或其他配料,還有多款日式定食選擇。夠晒滿足!木製桌椅倍添和式小店感覺。光看餐牌描述已讓人期待!三主菜午市定食 $128-會有沙律同面豉湯-冷盤主菜、燒物/炸物、同鍋物都各有三款可以選-飯可以揀白米/十穀米-跟餐有雪糕南瓜豆腐煮,南瓜好腍,好香又甜甜地,配上豆腐中和了很多。燒物選了柚子風味燒雞!好吃!雞皮煎至好脆身,配上獨特的柚子風味醬,雖然柚子不算重,但整體調味剛好,清新!不會太淡,而雞肉肉質嫩滑。咖喱雞炆到十分淋,而且亦都十分入味,咖喱汁用黎撈飯真係一流。十穀飯很喜歡,飯粒軟硬適中有咬口。感覺上十穀飯健康及高纖另外有白飯可選。軟雪糕亦可隨午市定食附送,份量不少,頗抵食。甘酒豆乳雪糕,甘酒豆乳突出,亦富豆乳香。無奶無蛋,健康美顏!美人軟雪糕 同樣加入甘酒,以豆乳製成不含

木製桌椅倍添和式小店感覺。
光看餐牌描述已讓人期待!
三主菜午市定食 $128
-會有沙律同面豉湯
-冷盤主菜、燒物/炸物、同鍋物都各有三款可以選
-飯可以揀白米/十穀米
-跟餐有雪糕
三主菜午市定食
南瓜豆腐煮,南瓜好腍,好香又甜甜地,配上豆腐中和了很多。
三主菜午市定食
軟雪糕亦可隨午市定食附送,份量不少,頗抵食。
甘酒豆乳雪糕
美人軟雪糕 同樣加入甘酒,以豆乳製成不含蛋和奶,適合過敏人士及素食人士,健康養生之餘,亦較低卡。非常香滑好吃
點了兩杯飲品。
甘酒紅豆冰 $48 日本「Super Food」的甘酒,雖然叫作酒,但實質上並無酒精,味道香甜。另外紅豆冰奶味重。
甘酒紅豆冰
抹茶甘酒拿鐵 $48,無酒精成份,抹茶味濃郁,不會過甜!但相對甘酒味較重,像豆味,
果然用用米+米麴發酵釀造的 ,因為米味愈飲愈出。呢杯同甘酒紅豆冰麵好好飲。
抹茶甘酒拿鐵
最後都點多樣甜品吃,因為季節限定,期限是2月14日。Romantic !!!

草莓百利甜蜜戀人 $158,我最愛的百利甜酒!
多層扁平早餐熱香餅狀組成外面加上醬汁,班戟層層疊至4-5塊高喔,賣相很美,但個量比想像中細,千其唔好將佢同平時外而既班戟一概而論呢。
草莓百利甜蜜戀人
一般班戟會用麵包製作,而米粉班戟用嘅係北海道粟米粉,因此對麵包成分「麩質」敏感嘅人士都可以放心食用!米粉班戟被加入了豆乳的鮮打忌廉覆蓋,以半煎焗方式慢慢製作,香綿不膩,質感更加鬆軟,每一啖都食到鬆軟又唔肥既班戟!
草莓百利甜蜜戀人
口味配搭新穎,草莓+百利甜酒打破一貫悶局,又靚又好食!

價錢方面可能會相對比街外嘅餐廳貴少少。但無添加製作真係唔容易呢。
草莓百利甜蜜戀人
【蜜庵本膳】「庵」喺日本古時係解作俾人聚集嘅地方,慢慢食,慢慢chill,「蜜」字解作甜品,成個名嘅意思就係提供甜食嘅地方。CHill住比人聚集慢慢食甜食再配以輕量定食,相信是老闆最想既概念吧!
讓客人吃出樸實好滋味。日本無添加嘅健康飲食概念相信會被更多香洗人發掘呢。
午餐
甘酒豆乳雪糕