2019-09-29 645 瀏覽
放工約了友人一聚,到尖沙咀食飯,找了一間人氣和風小店,主打米粉班戟、美人雪糕及日系輕食,感覺健康有特色,晚飯時段勢必多人,預先Book位唔洗等。 店子裝潢以簡約木系為主,柔和的燈光,感覺舒適。 Menu,和食有丼、燒物、茶漬飯及小食等、甜品有班戟、雪糕、刨冰及芭菲等。 廣島蠔橄欖油漬,$68,有三件,廣島蠔飽滿,味道清新鮮味。 和王牛漢堡丼,$158。 只限晚市供應,厚身的和牛漢堡扒,牛味香濃,肉質鮮嫩,口感帶點嚼勁,有水準,配合醬油漬蛋黃伴食,味道增添一份甘香,紅色的米飯,賣相特別,據簡介是用紅酒及紅菜頭混合醬汁而成,入口有微微的酒香味,感覺清爽,炸蓮藕片香脆不膩。 蜜瓜美人芭菲,$108。 芭菲有日本蜜瓜、美人雪糕、茉莉花寒天、香檸啫喱及哈蜜瓜等,密瓜味道香甜,美人雪糕,用甘酒及豆乳而成,雪糕香滑微甜,食落有豆香味及少少酒味,底層的配料寒天、香檸啫喱及哈蜜瓜粒味道清香,焦點所在的小班戟,口感煙韌,十分清新的甜品。食物味道不俗,坐得舒適,服務態度幾好,可惜太飽食唔到主打的米粉班戟,下次有機再食呀。
店子裝潢以簡約木系為主,柔和的燈光,感覺舒適。
廣島蠔橄欖油漬
廣島蠔橄欖油漬,$68,有三件,廣島蠔飽滿,味道清新鮮味。
和王牛漢堡丼
和王牛漢堡丼,$158。
蜜瓜美人芭菲
蜜瓜美人芭菲,$108。

2019-08-06 1882 瀏覽
今日又陪女友在附近做facial,見到這間店好似新開無的,又未試過,而且標榜健康食材,就入去一試鋪頭主打健康飲食,入到來看都裝修很簡約,很舒適,環境好乾淨,有簡約feel,坐得好舒服午市自選三主菜定食($128)定食配搭相當豐富,可以揀白飯或者十榖飯,配三選一嘅冷盤、燒物/炸物、鍋物菜,連餐湯、沙律同甜品。這定食稱為「一汁三食」:一碗湯、三道菜式配一碗飯,日本飲食文化常見的,這可達至選擇多樣性與及均勻飲食 女友選了白飯配若鳥南蠻漬、季節野菜鍋和蟹肉忌廉薯餅白飯-特別選用岩手縣珍珠米,粒粒飽滿分明,口感軟糯,充滿飯味,好好吃若鳥南蠻漬-睇名完全估唔到係冷盤,雞醃很入味,凍食肉質更有彈性季節野菜鍋- 有慈菇,冬菇,大蔥,菇,南瓜,女友話清清地,非常喜歡蟹肉忌廉薯餅- 好creamy,有淡淡嘅蟹香而我選了十榖飯配塩麴三文魚牛油果香芒沙律、西京赤豚汁和塩燒安格斯肉眼十榖飯-有多款穀物,又健康,又有咬口塩麴三文魚牛油果香芒沙律-芒果配用塩麴醃製的三文魚好清新,配上牛油果醬入口更香西京赤豚汁-赤豚煮亦非常入味,送飯一流,醬汁有點淮山味,幾特別,又好食塩燒安格斯肉眼-牛味重,啖啖肉,完全無根左邊是焙

午市自選三主菜定食($128)

女友選了白飯配若鳥南蠻漬、季節野菜鍋和蟹肉忌廉薯餅

蟹肉忌廉薯餅- 好creamy,有淡淡嘅蟹香

十榖飯-有多款穀物,又健康,又有咬口

塩燒安格斯肉眼-牛味重,啖啖肉,完全無根

左邊是焙茶梳打,右邊是日本天然山楂梳打

焙茶梳打-完全無加糖,濃厚的焙茶味隨著梳打的蒸發香氣四溢,配搭很好

日本天然山楂梳打-酸酸甜甜,好好飲,又醒神,仲有山楂果蓉嘅甜味

焙茶梳打  和  日本天然山楂梳打

京茶咖啡軟雪糕-完全無落奶,無蛋,係全素軟雪糕,吃落味道有點像齋啡雪糕,但竟然非常香滑濃郁,原來是因為在濃香的咖啡之中混入優質的京都焙茶粉,這可謂‘日式鴛鴦口味’

京茶咖啡軟雪糕

柚抹茶柚芒果-名字很特別的芭菲,食字,但固名思義‘有抹茶有芒果’,仲有柚子添

佢由清甜的外文芒果加上柚子雪葩,底部是紅酒寒天和抺茶寒天,頂部還有少少cream,材料豐富高級又特別,又係甜品又係藝術品

柚抹茶柚芒果

細節睇得出餐廳用心,食物賣相精緻,我倆一定會再多來

焙茶梳打  和  日本天然山楂梳打
  • 十穀飯
  • 白飯
  • 塩麴三文魚牛油果香芒沙律
2019-07-18 1425 瀏覽
這間蜜庵本膳,之前有吃過甜品,一直想試試他家的晚餐,這天便決定過去。餐廳很旺場,除了吧枱都坐滿了。滿喜歡這裡的簡約的裝潢設計。相信這裡的甜品都是用這些水果和果汁弄的呢。正在做芒果系列,愛芒果的我當然不會錯過。愛文芒沙冰 $48天氣熱很適合喝沙冰,入口冰爽清甜,芒果味十足,沙冰也打得很細滑。日本夕張哈蜜瓜沙冰 $68一樣打得很細滑,送過來已聞到陣陣哈蜜瓜香,入口更是會想嘩一聲叫出來,因為味道真的很香甜,是甜蜜蜜的那種,而且味道也不假。和王牛漢堡丼 $158賣相很好看,粉紅色的飯很少女心,牛漢堡是吃得出用料不錯,沒多餘調味,但有點煮過火,口感粗糙了少許,還好蛋漿保持吃下去的濕潤感,加上味道甜甜的又不會太濃的醬汁,還算不錯的。海膽和風卡邦尼烏冬 $168海膽片片分明,味道鮮甜,口感creamy ,煙肉煎得很香又不會太乾硬,也不會太鹹,配上卡邦尼醬汁和口感煙韌有彈性的烏冬,整體配合得不錯。愛芒黑魔法班㦸 $138除了米粉做的班㦸,還有愛文芒果、可可醬、可可忌廉和松露軟心朱古力 ,不只賣相吸引,也真的豐富。他們的班㦸是用日本米磨成的米粉、雞蛋和北海道粟米粉,加上法國牛油即製而成,更是不含麩質。班

餐廳很旺場,除了吧枱都坐滿了。

滿喜歡這裡的簡約的裝潢設計。

相信這裡的甜品都是用這些水果和果汁弄的呢。

正在做芒果系列,愛芒果的我當然不會錯過。

愛文芒沙冰 $48

日本夕張哈蜜瓜沙冰 $68

和王牛漢堡丼 $158

海膽和風卡邦尼烏冬 $168

愛芒黑魔法班㦸 $138

班戟真的很香,而且吃下去感覺輕巧,口感亦濕潤綿密,配上鮮甜的芒果,香濃的朱古力醬、味濃軟滑又不太甜的忌廉,大滿足。

價位不算便宜,但感覺很治癒,還是忍不住會想再去。

2019-07-07 1312 瀏覽
午餐時間經過呢間餐廳,見到幾多人食,坐滿晒咁,已經食過午餐所以決定下午茶再嚟試吓。下午茶時間冇咩人食,行入去就有位坐,其實靜靜地幾舒服。下午茶餐牌幾吸引,淨係睇個菜名已經覺得唔簡單同好好食。餐廳環境好日系又簡約。連茶都特別過人,咁特別都只係$32!我哋叫兩份下午茶:豆乳枝豆豚肉冷烏冬柚子合鴨冷蕎麥麵下午茶跟日本玄米煎茶一杯。先黎柚子合鴨冷蕎麥麵👇🏻賣相好得👍🏻超精緻!😍靚到以為自己去咗高級餐廳食日本菜。柚子味好清新好好味,最岩夏天食!好食到停唔到,鴨胸肉又夠滑!不過份量得好少,一人食得個兩啖就冇晒lu。再黎豆乳枝豆豚肉冷烏冬👇🏻賣相一樣咁靚😍食完柚子味先食佢會覺得佢清淡咗啲,同埋個汁唔夠凍,只係室溫咁,食落好古怪,會扣左分。豚肉都好食既,有調過味。其實都好味,不過有比較之下柚子味個碟好食好多。起碼夠凍先!份量一樣咁細碟。食完兩碟好好味嘅蕎麥面同埋烏冬,到喉唔到肺咁,一於叫多個甜品食下。我哋叫咗個番石榴愛芒雪葩👇🏻$58佢聲稱呢個係自家製嘅雪葩,好香甜,真係食得到番石榴同芒果味!下面仲有幾粒綠茶同紅豆啫喱。又係細細杯。一間好食,食物好精緻,但係食唔飽嘅餐廳。收我呢個價錢,係有啲高級嘅。不

連茶都特別過人,咁特別都只係$32!

我哋叫兩份下午茶:
柚子合鴨冷蕎麥麵
下午茶跟日本玄米煎茶一杯。
日本玄米煎茶

先黎柚子合鴨冷蕎麥麵👇🏻

再黎豆乳枝豆豚肉冷烏冬👇🏻
份量一樣咁細碟。

我哋叫咗個番石榴愛芒雪葩👇🏻$58
番石榴愛芒雪葩
一間好食,食物好精緻,但係食唔飽嘅餐廳。收我呢個價錢,係有啲高級嘅。不過食物質素係有水準既!雖然係貴但值得一試。
2019-06-29
日本玄米煎茶
番石榴愛芒雪葩
之前流行空氣班戟 而家有新選擇啦 就係米粉班戟❤️先介紹下米粉班戟係點樣製造先啦餐廳採用左日本米磨成既米粉,雞蛋同北海道粟米粉,全部都係日本貨,加埋牛油平均要整10-15分鐘先有得食。開心果芒果米粉班戟餐廳會根據時令生果,會轉menu務求將最當造既生果整成甜品☺️今期當造既係芒果,所以餐廳都介紹我地食menu以外既款式。今次哩個係用開心果製成既開心果醬汁,加上忌廉,淋係米粉班戟上。班戟邊仲有當造既芒果粒,加上其他醬汁,真係甜到入心💝可可香橙米粉班戟哩個班戟上淋左濃郁可可醬+海鹽吉士醬,而且仲有主角蜜煮香橙🍊。食班戟除左點醬汁之外,仲可以將切左片既蜜煮香橙,夾埋班戟一齊食,有另一番香橙風味!😋美人甘酒芭菲食完班戟都只係填滿左其中一個甜品胃,緊係未夠喉喇,再叫多個芭菲!美人甘酒芭菲,其左主角既美 人軟雪糕 之外,仲有好多配料,分別有薑蜜蕃薯🍠、艾草玉子、紅豆、甘煮黑豆。薑蜜蕃薯🍠哩個配料真係好特別,好甜蜜!加上艾草玉子好有𡁻頭。成個芭菲都好好食😋飲品飲品方面,我地就叫左餐廳特色既甘酒系列。香蕉甘酒甘酒紅豆冰我既為食寶寶仲要叫多份雞翼添😂
之前流行空氣班戟 而家有新選擇啦 就係米粉班戟❤️
先介紹下米粉班戟係點樣製造先啦

開心果芒果米粉班戟

可可香橙米粉班戟

美人甘酒芭菲

飲品

飲品方面,我地就叫左餐廳特色既甘酒系列。

香蕉甘酒
甘酒紅豆冰

我既為食寶寶仲要叫多份雞翼添😂
今日出尖沙咀剪頭髮,晏就飯係附近食,當然要download個新app睇下有咩小店,可以用金錢懲罰下佢。搵到一間食蜜瓜做甜品出名嘅一間日本風嘅餐廳。去到二點到,吾算多人,一入到去已經好有日本小店嘅風味,簡簡單單但好有detail 同好relax. 仲可以叫到佢嘅lunch menu, 本身都擔心佢份量夠吾夠飽,好似無咩野食,一條魚一碗飯。點知一黎到有魚有飯,之外有沙律有湯,我想講份量剛剛好,吾太飽吾會餓。仲有,黎得日本餐廳,一定要飲咖啡,果然好好好好飲!😍
仲有,黎得日本餐廳,一定要飲咖啡,果然好好好好飲!😍
最近不停找良心食店幫襯,呢一間可算是數一數二好食!我地兩個人叫左一咸一甜既野食,呢個係和牛漢堡丼。的確,佢份量係細左d,不過一食落去係勁驚訝我只係食左啖飯,個牛肉味濃到好似食緊牛肉咁!好好食!日本米煙煙韌韌,我覺得個飯已經有8分!再加埋蛋汁同和牛,我明白點解要呢個價錢,因為真係一分錢一分貨黎到呢度一定要叫pancake 啦,我叫既係水果pancake,而佢會按依加當造既係水果黎比你,今次係水蜜桃🍑一黎到,見到個❤️HK已經好開心第一啖我先試下個醬同pancake,係開心果味唔係度度有咖~我個人超級喜歡!佢個pancake 唔係梳乎厘個d,但都唔係熱香餅個d。呢個pancake味度我第一次食!好特別又好味!好似有少少蜜糖味喺pancake 入面咁,就咁食個pancake 已經好好味加埋水蜜桃🍑perfect ~
最近不停找良心食店幫襯,呢一間可算是數一數二好食!

我地兩個人叫左一咸一甜既野食,呢個係和牛漢堡丼。

的確,佢份量係細左d,不過一食落去係勁驚訝

一黎到,見到個❤️HK已經好開心
第一啖我先試下個醬同pancake,係開心果味
加埋水蜜桃🍑perfect ~
  • 和王牛漢堡丼
  • 開心果水蜜桃米粉班戟
見比較多foodie食日式家庭料理lunch 但我就唔啱時間 所以兩次都係食晚餐 正餐同樣出色!🍽️ 尤其海膽carbonara烏冬🍜🍝 fusion有特色得黎海膽鮮甜 厚切嘅煙肉亦煎得香脆而唔肥膩🍖 烏冬唔會係cheap cheap酸嘅麵 而係有咬口又有麵香😋尤其海膽carbonara烏冬🍜🍝 fusion有特色得黎海膽鮮甜 厚切嘅煙肉亦煎得香脆而唔肥膩🍖 烏冬唔會係cheap cheap酸嘅麵 而係有咬口又有麵香😋梳乎厘pancake都興咗一段時間 呢間餐廳賣嘅係米粉日式pancake🥞 雖然無平時好厚嘅梳乎厘pancake咁吸睛 但係做法大同小異 一樣有香濃蛋味同牛油味🥚🐄 而且口感比souffle pancake扎實💪🏼 口味非常多 日式西式鹹甜款都有 生果會因應季節而有所調整 例如士多啤梨🍓唔當造 會轉咗做當造嘅桃🍑 每款$100-138不等🤑

豚雙味

普羅旺斯海鮮拌烏冬

鮮果開心
雙茶蜜
題外話/補充資料: 貪新鮮嘅港女=我🙋🏻‍♀️好少會短期內幫襯一間餐廳兩次😳 但呢間香港人開嘅良心小店值得食多幾次!🔥
豚雙味
鮮果開心
雙茶蜜
係蜜桃嘅季節呀🍑~🍑~🍑~之前facebook/instagram睇到介紹呢間日本cafe有蜜桃米pancake,作為蜜桃控,當然要同港女朋友嚟試下再打埋卡啦。加上標榜pancake係用米做嘅,又幾特別。海膽和風卡邦尼烏冬Fusion之作,carbonara加上海膽,新鮮嘅組合。bacon亦不是一般嘅bacon, 係厚切五花煙肉,一片片同海膽鋪上carbonara烏冬上面,食落好creamy好滑,原來carbonara同海膽又幾夾架喎。鮮果開心 Pistachio Pancake with Seasonal Fruits呢期蜜桃當造,所以seasonal fruit就係蜜桃喇!造型十分少女,粉紅碟襯上深綠色pistachio jam, 深紅色berry jam,白雪雪白桃,深紅色 pouched pear, fluffy嘅cream,好悅目嘅顏色。好可惜,蜜桃完全未熟,食落去好硬,都幾失望。不過好彩其他elements拉返分,主角pancake好好食,唔會好似啲梳乎厘pancake咁一陣風咁食左等於無食,亦都唔會太heavy,雖然食唔到米做嘅感覺,但硬係覺得同平時用麵粉整嘅唔同啲。cr
係蜜桃嘅季節呀🍑~🍑~🍑~

海膽和風卡邦尼烏冬
呢期蜜桃當造,所以seasonal fruit就係蜜桃喇!造型十分少女,粉紅碟襯上深綠色pistachio jam, 深紅色berry jam,白雪雪白桃,深紅色 pouched pear, fluffy嘅cream,好悅目嘅顏色。好可惜,蜜桃完全未熟,食落去好硬,都幾失望。不過好彩其他elements拉返分,主角pancake好好食,唔會好似啲梳乎厘pancake咁一陣風咁食左等於無食,亦都唔會太heavy,雖然食唔到米做嘅感覺,但硬係覺得同平時用麵粉整嘅唔同啲。cream都整得好fresh好light,唔鍾意食cream嘅我都覺得好好食。一啖cream一啖pancake,好滿足!
2019-09-26 52 瀏覽
今晚係尖沙咀覓食,看見這間餐廳外貌很日式Feel,今晚是平日也有頗多食客,心想應該不錯吧,所以就推門入去試試!全間店舖已木色為主,置身其中進食,有一種溫馨嘅感覺。我們倆人要了一個飯和一個意粉來一起分享。和王牛漢堡丼($158)飯的賣相很吸引,蛋黃很大,而飯是淺紅色的,食得出是我喜愛的珍珠飯,和牛漢堡有濃郁牛味,還能鎖住肉汁,伴碟還有兩塊脆蓮藕添。海膽和風卡邦尼烏冬($168)海膽好鮮甜,卡邦尼汁好香,上面那幾塊肉,不是一般簿切的肉片,而是好像五花腩般而帶著煙薫味,好味又有口感呢!看見周圍都有人食pancake、已經決定下次再來的時候,一定要一嘗pancake嘅滋味。
全間店舖已木色為主,置身其中進食,有一種溫馨嘅感覺。
我們倆人要了一個飯和一個意粉來一起分享。
和王牛漢堡丼($158)
海膽和風卡邦尼烏冬($168)
2019-09-17
2019-09-25 34 瀏覽
今日7:30 左右去到餐廳🍴已經見到有人等緊位啦😃好在有book 位可以立即入去❤️眼見員工們態度都唔錯,係一間親切小店呀試左海膽撈烏冬,味道唔錯呀。小店雖然主食選擇唔多,但樣樣睇落都唔錯。份量唔太大,不過唔夠飽都可以叫埋小食試下呀再試埋招牌pancake 🥞,我叫左果款就有橙味加salted chocolate🤤都幾特別~可以打卡又得食又好味😋Pancake 面頭仲寫住HK嫁見到隔離慶祝生日🎂 幾個女仔仲叫左🍑桃pancake 好似好正咁喔!下次都會再黎試試👍

眼見員工們態度都唔錯,係一間親切小店呀

Pancake 面頭仲寫住
HK嫁

• 海膽和風卡邦尼烏冬
  • 開心果士多啤梨班戟
2019-09-25 39 瀏覽
哈哈今日去尖沙咀,朋友找到一間好特別的餐廳!食pancake 但是有咸食的食法!🤔又咸又甜的好怪!😂🤣咁就去試下!一內餐廳,清新簡潔的裝修!我們點了一個和牛漢堡🤣😂看圖就覺得怪怪!明明看到是pancake那是漢堡!朋友說好食嫁!😂味道不錯和牛漢堡扒好好食!咸咸甜甜好好味!👍🏻我們還點了一個提拉米蘇芭菲是一個正常的甜品味道也不錯!上面有脆脆的粒粒!好香濃的提拉米蘇!不過有點貴 ! 提拉米蘇芭菲 $88
又咸又甜的好怪!😂🤣咁就去試下!
一內餐廳,清新簡潔的裝修!
我們點了
一個和牛漢堡
🤣😂看圖就覺得怪怪!明明看到是pancake

那是漢堡!朋友說好食嫁!😂
味道不錯和牛漢堡扒好好食!
咸咸甜甜好好味!👍🏻

我們還點了一個提拉米蘇芭菲
是一個正常的甜品

提拉米蘇芭菲 $88
2019-09-23 39 瀏覽
看到ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ上的 “香港加油”,感覺得很窩心💛在這個時期我們很需要互相鼓勵💪🏽這間的ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ 係用左日本米粉代替了麵粉喔!水蜜桃🍑很甜又多水😘ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ上的ᴄʀᴇᴀᴍ是開心果忌廉,不會很溜王和牛漢堡丼食的份量好適合女生喔!不多也不小和牛漢堡上有隻生雞蛋🥚,食之前吉穿佢先蓮藕片正呀~而且飯是粉紅色的米不是白米,很健康
看到ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ上的 “香港加油”,感覺得很窩心💛
在這個時期我們很需要互相鼓勵💪🏽

王和牛漢堡丼
食的份量好適合女生喔!不多也不小
和牛漢堡上有隻生雞蛋🥚,食之前吉穿佢先
蓮藕片正呀~而且飯是粉紅色的米不是白米,很健康
2019-09-23 35 瀏覽
多數人都知赫德道一向多酒吧,比我發現原來有間日式甜品店喺呢條街,鍾意食甜品嘅我,決定入去試吓。睇睇餐牌,原來呢度唔只得有甜品,仲有晚餐主食,我地2個女仔叫咗1個主食同一個甜品share食。和風海膽卡邦尼烏東-海膽crossover卡邦尼都係第一次食,原來個味道係咁match,海膽好鮮甜好新鮮,卡邦尼個汁好creamy好滑,烏東係手打烏東,好煙韌,吸收晒d汁,好好食。鮮果甜心-店員一早已經同我地講咗,今日鮮果係桃,個桃好清甜,好香桃味,班戟有6層咁多,班戟好香蛋味,試上面仲一層勁厚嘅開心果制成嘅cream,好香滑,個cream仲有開心果碎喺入面,配埋班戟食係一絕。

2019-09-22 45 瀏覽
最近朋友介紹推薦呢間pancake🥞鋪頭唔算好大,都幾full fa都有幾多甜品選擇架,有成三大板除咗甜品之外,仲有好多唔同嘅主食添!《赤紫蘇柚子梳打》$48柚子味唔算太出,但係赤紫蘇陣味就比較重~《和王牛漢堡丼》$158和牛漢堡扒肉質鬆軟,以漢堡扒黎講牛味都幾濃!上面仲有流心蛋黃,撈飯黎食一流,蛋黃加和牛都好吸引😋呢個飯我個人覺得幾正,推薦!《海膽卡邦尼烏冬》$168雖然佢叫卡邦尼,但可能因為要配合烏冬既關係,個汁唔會好似平時果啲咁杰身,同埋會冇咁漏,不過仍然保留小小既芝士同蛋黃味~呢到既烏冬係用稻庭烏冬,口感非常好!夠煙韌👍🏻《開心果蜜桃pancake》$138最後點少得甜品!呢到既pancake咁出名緊係要試下🥞呢到唔係梳乎厘pancake,但係每一片都幾鬆軟,最令人驚喜既係開心果醬!完全冇諗過可以咁夾,令整體唔會太甜,但好香好fresh🤩中意開心果味既一定要試!另外啲桃都好甜😋🍑呢間下次都會同朋友再黎!
最近朋友介紹推薦呢間pancake🥞
鋪頭唔算好大,都幾full fa

都有幾多甜品選擇架,有成三大板

除咗甜品之外,仲有好多唔同嘅主食添!

《赤紫蘇柚子梳打》$48
柚子味唔算太出,但係赤紫蘇陣味就比較重~

《和王牛漢堡丼》$158
和牛漢堡扒肉質鬆軟,以漢堡扒黎講牛味都幾濃!

《海膽卡