2019-05-17 130 瀏覽
忙裏偷閒放半天假陪媽媽行下街食下嘢,作為預祝母親節,近近地走到赫德道試試呢間和食店。木系傢俬裝修感覺簡潔,玻璃透光柔和,加埋粉色既磚牆特別悠閒,仲好啱selfie影相添~好好享受下午時光點杯加左燒酎既西柚高球有枝西柚汁膠管可隨意添加西柚汁~酸酸甜甜酒味唔太重,好啱女仔❤媽媽點左抹茶甘酒latte,甘酒其實無酒精成份,營養非常豐富,被譽為神仙水,當中含有酵素、維他命B和氨基酸,可美白、抑制色斑、去黃去暗啞等多種功效!細味一下有米趜既味道。呢度嘅午餐主要提供三品定食,除左麵豉湯、沙律仲有冷盤、燒/炸物、鍋物主菜~藜麥沙律菜,醋汁開胃得黎又fresh!  媽媽揀既香煎胡麻豆腐蓉拌菠菜,用日本豆腐壓碎加埋胡麻,豆香味濃。另一份係三文魚南蠻漬煎香既三文魚加上酸酸甜甜醋汁,先開開胃,清爽又帶有濃醇風味。牛肉可樂餅酥脆既外層香口之餘,一咬下去綿密滑順,薯仔餡夾雜住牛肉既味道。茄子味噌田樂燒軟嫩既茄子加上味噌煎烤過後,口感柔香,雖然材料簡單,但味道口感均有層次~主食用小鍋盛住~西京赤豚汁 唔好睇佢細細個,都幾多配料,五花豚肉片、 豆腐、紅蘿蔔、牛蒡、洋蔥、大蔥等~湯頭野菜味濃又有肉香~柚子風味清酒煮藍
好好享受下午時光點杯加左燒酎既西柚高球
有枝西柚汁膠管可隨意添加西柚汁~
酸酸甜甜酒味唔太重,好啱女仔❤

媽媽點左抹茶甘酒latte
甘酒其實無酒精成份,
營養非常豐富,被譽為神仙水,
當中含有酵素、維他命B和氨基酸,
可美白、抑制色斑、去黃去暗啞等多種功效!
細味一下有米趜既味道。
西柚高球
藜麥沙律菜,醋汁開胃得黎又fresh!
另一份係三文魚南蠻漬
牛肉可樂餅

酥脆既外層香口之餘,一咬下去綿密滑順,
薯仔餡夾雜住牛肉既味道。
茄子味噌田樂燒
軟嫩既茄子加上味噌煎烤過後,口感柔香,
雖然材料簡單,但味道口感均有層次~

主食用小鍋盛住~
西京赤豚汁
湯頭野菜味濃又有肉香~
柚子風味清酒煮藍青口
本身都中意清酒煮藍青口,加上柚子汁令鮮味更細膩!
好想試下呢度既pancake,不過lunch time 唔供應 pancake,就點杯芭菲吧!!
Tiramisu Parfait

賣相好靚,咖啡軟雪糕上面灑滿可可粉、可可豆,雪糕香濃幼滑🍨
下層有咖啡寒天冧酒蛋糕
Tiramisu Parfait
另外甘酒美人軟雪糕🍦,
其實係全素雪糕
充滿住豆香同埋甘油既米趜清甜~

見好多愛文芒喺雪柜,原來呢度既甜品/飲品都有期間限定,呢期就以愛文芒為主~
平日既下午喺呢個舒服既環境跟媽媽食下講下,放慢一下節奏,真係好relax !
2019-05-07 298 瀏覽
之前黎過這間餐廳食pancake,其實果陣係想試下定食的,但因為當時時間太晏,未有機會試,所以今日特地再來這間餐廳,試試他們的定食。午市定食跟餐廳一樣好有日本家庭式的感覺,我跟友人也是點了自選三主菜定食,我們還追加了飲品和把甜品加錢轉芭菲。三文魚南蠻漬+蒲燒鰻魚+東子風味清酒煮青口($128),三文魚雖然係凍食,但係已經煮熟,面頭有甜甜地既醬汁,幾特別。鰻魚唔會燒得太淋,鰻魚汁剛剛好,唔會太濃。青口有淡淡的清酒味。除了有這三個主菜,定食還有沙律、面豉湯、蒟蒻、白飯和甜品,甜品是咖啡味雪糕,咖啡味都幾濃,這個定食食完都已經好飽了!香煎胡麻豆腐蓉拌菠菜+風味照燒雞+豚角煮($128),驟眼看上去以為豆腐蓉是沙律,食落去雖然好淡,但清清地,唔錯。照燒雞扒的雞皮煎得脆卜卜,雞肉嫩滑!豚角煮的豬肉整得好淋好入味,雖然有點肥,但入口即溶,再配有清甜的白蘿蔔能除去豬肉的油膩感!而我揀選了健康的十穀飯,食落好有口感!山楂梳打($38),整杯酸酸甜甜,能夠減去食完定食飽飽地的感覺。檸檬鹽高球($58),友人突然酒癮起,下午都要飲返杯,這杯檸檬聯高球外型特別,加入了雪到變冰的檸檬片,還有自行加入燒酌, 好
自選三主菜定食
三文魚南蠻漬+蒲燒鰻魚+東子風味清酒煮青口($128),三文魚雖然係凍食,但係已經煮熟,面頭有甜甜地既醬汁,幾特別。鰻魚唔會燒得太淋,鰻魚汁剛剛好,唔會太濃。青口有淡淡的清酒味。除了有這三個主菜,定食還有沙律、面豉湯、蒟蒻、白飯和甜品甜品是咖啡味雪糕,咖啡味都幾濃,這個定食食完都已經好飽了!

梅子梳打
檸檬鹽高球
檸檬鹽高球($58),友人突然酒癮起,下午都要飲返杯,這杯檸檬聯高球外型特別,加入了雪到變冰的檸檬片,還有自行加入燒酌, 好特別!

提拉米蘇芭菲
提拉米蘇芭菲($88),食定食可以以9折把定食甜品轉做芭菲。這個芭菲也整得好靚,咖啡軟雪糕上放上類似美綠波,雪糕下還有蛋糕和咖啡味啫哩,食完呢個雪糕真係好飽好滿足!

因為我們食lunch的時段是沒有pancake買的,所以今次沒有加點Pancake,下次要再黎食pancake!
2019-05-06
自選三主菜定食
檸檬鹽高球
提拉米蘇芭菲
2019-05-02 301 瀏覽
五一勞動節中午嚟到尖沙咀蒲,搵咗呢間餐廳醫肚。餐廳簡樸以淺色木系為主,有望牆/街景位,一個人食都唔會尷尬揀咗兩個三主菜定食,夠多嘢食得嚟碟碟精緻定食1 $128-豆腐拌菠菜夠曬健康又易入口照燒鳥雞肉嫩滑,雞皮燒得香脆豚角煮好入味,咸度剛好定食2 $128-雜穀飯比起白飯多咗啲口感,亦更健康三文魚南蛮漬食落好有魚油香蒲燒鰻魚鰻魚汁好重味!魚夠滑又唔會有骨仔飛龍頭好似獅子頭,但就用雞肉同入面有黑松露,食落好腍亦有淡淡黑松露香味餐包有自家製雪糕,係冇落雞蛋同牛奶,素食者都可以食咖啡京茶軟雪糕-咖啡加上京都焙茶,好香濃咖啡味,亦都夠creamy轉美人軟雪糕+$10-豆乳加甘酒,相當香甜,Kiwi我就鍾意呢隻味多啲冇咁重口味叫咗兩款甘酒飲品,唔好比個名呃到,甘酒係無酒精嫁,味道香甜又有營養甘酒紅豆冰$48-紅豆冰本身已經甜甜地,加上甘酒更加美味焙茶甘酒拿鐵$48-香濃焙茶味,又帶點甘酒嘅香味睇餐牌啲班戟都好吸引,可惜三點先供應,下次嚟試下先得!

揀咗兩個三主菜定食,夠多嘢食得嚟碟碟精緻
定食1 $128-
豆腐拌菠菜夠曬健康又易入口
照燒鳥雞肉嫩滑,雞皮燒得香脆
豚角煮好入味,咸度剛好

定食2 $128-
雜穀飯比起白飯多咗啲口感,亦更健康
三文魚南蛮漬食落好有魚油香
蒲燒鰻魚鰻魚汁好重味!魚夠滑又唔會有骨仔

餐包有自家製雪糕,係冇落雞蛋同牛奶,素食者都可以食

甘酒紅豆冰$48-紅豆冰本身已經甜甜地,加上甘酒更加美味

焙茶甘酒拿鐵$48-香濃焙茶味,又帶點甘酒嘅香味

睇餐牌啲班戟都好吸引,可惜三點先供應,下次嚟試下先得!
2019-05-01
1K
2019-05-02 236 瀏覽
星期日尋覓新食事,知道有家蜜庵本膳以米粉代替麵粉做班戟,而且在宣傳照片見到一道咖哩和王牛漢堡班戟,未試過鹹吃班戟,覺得有趣,於是言行一致,出發!和式店子,簡約、光猛、整齊,出入以日語歡迎及送行,令客人感覺良好。下午茶時段,決定嚐一鹹一甜的班戟,再配上甘酒及軟雪糕。和王牛漢堡咖喱米粉班戟 $188 熊本産 100% A5和皇牛配特製香辣咖喱汁我唔知道以米粉做的班戟與麵粉做的有何分別,這個班戟就是鬆軟棉棉,新鮮好吃。的和王牛製的漢堡牛肉餅,咬落鬆軟多汁,偏滑不嚡但保持適當牛肉咬口,日本咖喱汁香濃。和王牛漢堡咖喱米粉班戟,這個組合成功,效果不錯。雙茶蜜糖米粉班戟 $98 自家製抹茶、焙茶、黑糖蜜三款蘸料,甜蜜而自然的蜜糖味道,能明顯分辨抹茶、焙茶及黑糖的風味。蜜.檸.薑 $38 甜蜜自然,杯內有少量檸檬及薑粒,倍增口感。之前不知道甘酒是什麼,Google 一吓馬上知,原來是有用酒粕做、亦有用米麹做的,後者價錢更高且不含酒精,相信是此店是用這一款。香蕉甘酒 Amazake $48飲落香蕉奶昔,點點米香,據說是健美飲品,味道可口,飲得安心。甘酒美人軟雪糕 $38  +  京茶咖啡軟雪糕 $38

下午茶時段,決定嚐一鹹一甜的班戟,再配上甘酒及軟雪糕。

和王牛漢堡咖喱米粉班戟 $188
熊本産 100% A5和皇牛配特製香辣咖喱汁

和王牛漢堡咖喱米粉班戟

和王牛漢堡咖喱米粉班戟,這個組合成功,效果不錯。

雙茶蜜糖米粉班戟 $98

蜜.檸.薑 $38

蜜.檸.薑

甜蜜自然,杯內有少量檸檬及薑粒,倍增口感。

香蕉甘酒 Amazake $48

香蕉甘酒 + 蜜.檸.薑

甘酒美人軟雪糕 $38  +  京茶咖啡軟雪糕 $38

甘酒美人軟雪糕,無蛋無奶的軟雪糕,這次,甘酒成份有點份量,比較剛才的香蕉甘酒,更感米香四溢,豆乳味香濃,質感非常軟滑,好吃!

同伴選了京茶咖啡口味,類似港式鴛鴦配搭,口感很滑,香郁咖啡的味道,幼滑不過濃。
米粉班戟與甘酒甜點幾有趣,不妨一試,店子環境舒適,食物有點新意,值得重臨看看午餐和晚餐會如何。

2019-04-28
蜜.檸.薑
香蕉甘酒 + 蜜.檸.薑
2019-04-30 227 瀏覽
日本人出名長壽,健康嘅飲食習慣應記一功,今晚哈日友人帶我去呢間主打健康飲食嘅食店裝飾佈置以淺色木系作主題,相當和風系!餐牌上設有主食及小食類,食材大部份來自日本,以和洋色烹調方法,保留原有食物風味呢客係豚三味丼 - 三味即係西京燒豚,豚角煮,燒黑豚腸,有漬物及麵豉湯送未食先聞到豚肉香味,肉上有幾粒甜椒粒,一貫和食視覺系享受西京燒半肥瘦豚肉,燒至微微脆身,肉味幾出; 而燒黑豚腸就入口咇出肉汁,送飯好岩數!最後一味原來藏係飯入面,肉汁已經滲入飯粒中,亦可以整碎佢黎撈飯,都好好味!呢度仲有特色飲品,係外邊真係未飲過,以下呢2杯就係 :焙茶就飲得多,但加埋梳打就真係第一次飲,估唔到又幾夾喎,味道有焙茶香味但又有氣,健康過飲汽水,好岩夏天飲!今晚仲認識左咩係甘酒,全靠呢杯甘酒紅豆冰,原來甘酒並不含酒精成分,為天然發酵飲料,適合大人及小朋友飲用。飲用除左能夠保健養生,仲有美容功效!  採用日本產原粒大納言紅豆,味道真係一杯紅豆冰,紅豆已變成蓉,令紅豆味更出!呢度主食除左丼/烏冬外,仲有米粉班戟個人選擇呢客唐揚鷄腿肉米粉班戟鷄腿肉炸至皮香肉嫩,唔會食到一口油,點埋他他醬一齊食,好味程度再加多D每件米

裝飾佈置以淺色木系作主題,相當和風系!

未食先聞到豚肉香味,肉上有幾粒甜椒粒,一貫和食視覺系享受

呢度仲有特色飲品,係外邊真係未飲過,以下呢2杯就係 :

呢度主食除左丼/烏冬外,仲有米粉班戟

個人選擇呢客唐揚鷄腿肉米粉班戟

每件米粉班戟外型精緻得意,伴住碟邊一個跟一個,顏色吸引

口感鬆軟,配埋加拿大產100%有機楓樹糖漿,甜香味美,整個餐有咸有甜,作為主食都幾特別!

食完主食仲有空位,當然要食埋甜品啦......................

美人軟雪糕,豆乳配上甘酒雪糕,無奶成份,素食人士都食得

自家製入口好滑,味道帶有甘酒天然甜味,亦食到豆嘅香味!

呢客提拉米蘇芭菲,材料豐富,底層有RUM酒餅,芝士醬,中間有咖啡茶軟雪糕,邊位有咖啡寒天,頂部灑上有機可可豆,開心果碎

軟滑咖啡茶雪糕,連埋脆口可可豆一齊食,幾種味道都食到; 而咖啡寒天偏帶苦味,又另一番味覺享受; 而RUM酒餅拼芝士醬又係另一種味道,成客甜品層次及口感都各有不同,並不單係一個"甜"字!

食完呢餐,對於日本菜又有另一種體會

3天前 1 瀏覽
喺網上面見到呢一間日式小店有好多好靚嘅pancake,所以今日專程來食。不過因為我哋太早到,pancake仲未供應,雖然有小小失望,但一場嚟到就試吓呢度其他嘅食物🙂我同朋友兩個人一人嗌咗一個《一湯一飯三主菜定食》$128 如果覺得唔夠,仲可以加$35多一款主菜,或者加$10多一碗飯。 餐湯-麵鼓湯:清清甜甜好暖胃。沙津-藜麥沙津:沙律菜新鮮爽脆,配上藜麥更健康。飯類-十穀米:穀類好豐富,為飯粒帶多左份香氣,而且飯粒好有咬口,好好味。冷盤主菜-南蠻雞:酸酸甜甜,好開胃,仲有牛蒡👍🏻-香煎胡麻豆腐蓉菠菜:清清淡淡,帶少少煎香,好健康。燒/炸物主菜-塩燒安格斯肉眼:燒得好香,口感軟嫩多汁,可以點埋加左藜麥既麻醬,送飯一流👍🏻-可樂餅:炸得好酥脆,又唔會油膩,薯味好香👍🏻👍🏻-茄子:焦燻味香得黎保留到入面既菜汁,而且有清甜既味道,唔錯。鍋物主菜-柚子風味清酒煮藍青口:份量好多,有成七隻,清清地既柚子味令青口更提鮮👍🏻-西京赤豚肉汁:豚肉薄薄一片好嫩口!肥瘦剛好,完全唔會膩。呢個同樣有牛蒡,煮得入味🥰餐後仲有雪糕送,佢哋嘅雪糕係自家制而且純素,冇用雞蛋、牛奶、雪糕粉,用豆乳取代牛奶。白色係《

餐湯
-麵鼓湯:清清甜甜好暖胃。
沙津
-藜麥沙津:沙律菜新鮮爽脆,配上藜麥更健康。
飯類
冷盤主菜
-南蠻雞:酸酸甜甜,好開胃,仲有牛蒡👍🏻
-香煎胡麻豆腐蓉菠菜:清清淡淡,帶少少煎香,好健康。
燒/炸物主菜
-可樂餅:炸得好酥脆,又唔會油膩,薯味好香👍🏻👍🏻
鍋物主菜

餐後仲有雪糕送,佢哋嘅雪糕係自家制而且純素,冇用雞蛋、牛奶、雪糕粉,用豆乳取代牛奶。白色係《美人雪糕》加入左大量甘酒,米味香,同時豆乳味道好濃,口感都幾滑,好味👍🏻另一款係《咖啡焙茶雪糕》,焙茶嘅味道較為突出,苦苦定有回甘既味道,比美人雪糕更濃味,個人更喜歡。

飲品方面嗌左《抹茶甘酒拿鐵》$48
抹茶味好濃,加入甘酒後多左一份米香,味道好特別,幾好飲👍🏻不過甜左少少。

《日本山楂梳打》$38
山楂味酸酸甜甜,唔會死甜👍🏻

呢款定食又健康,又可以選多款自己鐘意既配菜,更令人滿足!而且店員稱餐牌配菜每星期都會轉,唔會悶👍🏻下次夜晚再黎試pancake🥰
4天前 0 瀏覽
今日約咗個好姊妹出街,好姊妹今日帶埋仔仔出嚟,路經赫德道,見到新開左一間餐廳,咁啱又到食飯時間,所以就入去試吓我哋去到餐廳大概係2:00左右,呢段時間餐廳有供應午餐,下午茶就由3:00開始,主要供應PANCAKE同小食由於我哋好肚餓嘅關係,所以等唔到3:00啦由於有小朋友既關係,店員好細心地安排左bb凳比我地跟住就睇下食咩好,Set lunch 分咗三款,分別可以揀一至三款主菜,三心兩意嘅我哋就梗係每人揀三款,如果三款滿足唔到你,可以加$35再追加一款, Set lunch 都係包左面豉湯同沙律, 如果需要配飲品, 可以半價加配咖啡/ 茶/ 蘇打類飲品我地叫左2個Set lunch, 2款都好精緻, 味道都唔錯當中最鍾意既菜式就係塩麴三文魚牛油果香芒沙律同埋牛肉可樂餅三文魚係刺身粒輕輕煎過個, 加埋牛油果同芒果味道清新又好夾, 可樂餅個外皮炸得好脆, 又唔會太厚皮, 味道比得上日本食既可樂餅飲品方面, 我叫左杯西柚高球, 係由金宮燒酎, 新鮮西柚果肉再加蘇打水組合而成酒精濃度係25度, 但加入左蘇打水同西柚果肉稀釋左之後就好易入口, 味道好fresh食完主菜就到甜品, 甜品係軟雪糕,

由於我哋好肚餓嘅關係,所以等唔到3:00啦
由於有小朋友既關係,店員好細心地安排左bb凳比我地

當中最鍾意既菜式就係塩麴三文魚牛油果香芒沙律同埋牛肉可樂餅
若鳥南蛮漬/ 牛肉可樂餅/ 柚子風味清酒煮藍青口
塩麴三文魚牛油果香芒沙律/ 塩燒安格斯肉眼/ 西京赤豚汁鍋

西柚高球

食完主菜就到甜品, 甜品係軟雪糕, 我地一般食既雪糕都離唔開牛奶同蛋
呢度既自家製雪糕材料係全素, 主要既成分係日本豆乳, 大米同菜籽油
食落去好香豆奶味又唔會好甜, 幾有特色
甘酒美人軟雪糕/ 京茶咖啡軟雪糕

埋單既時候見到雪櫃上面有D好得意既布章
原來餐廳仲會將賣布章既部份收益捐比慈善團體, 值得一讚
下次要預返時間黎試下PANCAKE先

5天前
若鳥南蛮漬/ 牛肉可樂餅/ 柚子風味清酒煮藍青口
塩麴三文魚牛油果香芒沙律/ 塩燒安格斯肉眼/ 西京赤豚汁鍋
甘酒美人軟雪糕/ 京茶咖啡軟雪糕
4天前 0 瀏覽
香港地日本餐廳開到周街都有,但家庭式食和風料理就少之又少。今日意外地品嚐到一間真係帶到正宗係日本食和風料理的感覺。餐廳以木調為主調,都文青風路線,假日嘆返個和風料理都真係幾寫意。今次點了一份三主菜定食,選了十穀飯,沙拉,三文魚南蠻漬,照燒雞扒,豚角煮,餐湯。先講麻麻地的:沙拉普通,麵鼔湯無味好似沖水一般。照燒雞扒得個樣,硬到傻!有驚喜的反而係三文魚南蠻漬,炸過的三文魚粒,加入秘制醬汁,冷食但係十分入味,個人覺得值得一試。豚角煮炆得豚肉好軟身,入曬味,醬汁送飯也是一流的。最後健康之選一定係揀十穀飯,營養一流。飲品方面加左一杯抹茶soda,個名就夠曬特別!不過個人都係覺得抹茶同soda分返開平凡d好!最後甜品方面有美人雪糕之稱的甘酒雪糕,白雪雪,但帶點酒的味道,食完有護膚美白功效,梗係要試下啦!

5天前 0 瀏覽
日本人出名長壽 可能因為食得夠健康簡單尖沙咀呢間新開的#蜜庵本膳 就夠吸引以木為主的簡約設計 LunchMenu可以揀1/2/3個主食 有前菜熱食主菜仲有飲品甜品我地就試左南蠻雞 牛肉可樂餅 西京汁豚肉配白飯三文魚牛油果芒果沙律 照燒雞 野菜鍋配十穀米🍱價錢合理 一人一Set都幾開心🥳最後食埋個#Tiramisu 芭菲就完美🤤雪糕係招牌特製咖啡京茶軟雪糕極品京茶焙茶配上新鮮烘焙咖啡底層係吸左冧酒的蛋糕 加上咖啡寒天同茶味脆波波配上芝士醬朱古力醬 有機可可豆開心果 口感豐富有層次🥰
日本人出名長壽 可能因為食得夠健康簡單

配上芝士醬朱古力醬 有機可可豆開心果 口感豐富有層次🥰
6天前
早餐
  • 提拉米蘇芭菲
相約好友食飯 但天氣不似預期☔難得撞啱假期終於可以約到好友食飯啦!!友人本身早左到達尖沙咀諗住行住街等我,點知天氣不似預期,突然落好大雨〜友人唯有搵個地方坐底等我啦。根據友人share 比我嘅location 好容易就搵到哩間餐廳啦,門口睇入去有一啲似日本家庭式餐廳,入面嘅燈光都好柔和比人一種好舒服嘅感覺,裝潢都好簡約整潔。一入店,店員就好有禮貌上前招呼,而且馬上就幫我拎左把遮放好,而友人已經拎左枱坐好係度等我了,店員遞上餐牌 然後亦好細心咁解釋左一次下午茶menu 及推介左一啲受歡迎嘅菜色。經過介紹後, 本身只想食咸點嘅我地都對由米粉代替麵粉做嘅日式班戟非常有興趣😍 所以到最後都追加咗一個做飯後甜品 🥞第一道上嘅菜係煙燻鮭魚沙律,個汁少少酸酸地咁非常開胃,煙燻鮭魚熟到剛剛好唔會over cook , 本人非常喜歡♥️之後有下午茶嘅咖哩雜菜烏冬同咖哩炸雞烏冬,分量剛好,炸雞好好味,咖哩都做到好有日式咖喱少少甜唔會覺得辣嘅感覺 (因為本人非常鍾意食咖哩但又好怕辣,日式咖哩啱曬我口味😋)再來有個店員推介嘅黑毛豬鞍,我本身係一個牛魔王,對豬興趣不大,但哩個實在係太有驚喜啦,肉質恰到好處,一啲都
相約好友食飯 但天氣不似預期☔

難得撞啱假期終於可以約到好友食飯啦!!

再來有個店員推介嘅黑毛豬鞍,我本身係一個牛魔王,對豬興趣不大,但哩個實在係太有驚喜啦,肉質恰到好處,一啲都唔會靭,味道好正 加埋佢配咗岩鹽超夾 (店員mention 岩鹽唔夠亦可無限添加👍🏻)

最後甜點終於黎啦,店員推介 當造嘅愛文芒🥭
芒果超甜,無推介錯!!份量唔會好似出面咁勁大份勁濟,質感鬆軟 好特別 (初時因爲已經有少少飽仲好擔心會食唔落,但一啲都唔會 一啲都唔濟)

Over all, 店內環境舒適,店員好有禮貌好耐心介紹,食物質素亦算中上,價錢亦唔貴,絕對推介大家經過可以去試下喔

2019-05-17 0 瀏覽
PANCAKE 係香港都興左一排蜜庵本膳唔止有甜的PANCAKE,仲有咸食的PANCAKE今次點左一個甜,一個咸PANCAKE咸方面點了炸雞PANCAKE一上檯成碟都好靚個炸雞是即叫即炸 所以一食入口好脆仲好熱更可配沙拉醬食個PANCAKE 係可以沾楓糖漿食而甜方面點了新推出的愛文芒果PANCAKE近排是芒果的季節 而愛文芒果更是芒果界的大熱入口香甜 配著PANCAKE 食更是一流最後,飲品點了紅豆冰和COCKTAIL
PANCAKE 係香港都興左一排
蜜庵本膳唔止有甜的PANCAKE,仲有咸食的PANCAKE
今次點左一個甜,一個咸PANCAKE
咸方面點了炸雞PANCAKE
一上檯成碟都好靚
炸雞是即叫即炸 所以一食入口好脆仲好熱
更可配沙拉醬食
個PANCAKE 係可以沾楓糖漿食
而甜方面點了新推出的愛文芒果PANCAKE
近排是芒果的季節 而愛文芒果更是芒果界的大熱
入口香甜 配著PANCAKE 食更是一流
最後,飲品點了紅豆冰和COCKTAIL
2019-05-17 4 瀏覽
今日和朋友即興去尖沙咀下午茶,朋友想食pancake!而我記得蜜庵本膳的pancake不錯所以我地就去了Tea一Tea。餐廳的裝修很有日本風味,感覺溫馨令人放鬆,而且餐廳的角落的地方也有擺放一些美麗的鮮花。友人太肚餓!他點了一個下午茶餐的(炸鷄烏冬)和雙茶蜜的pancake,餐廳的熟食和pancake都是即叫即整!所以烏冬來的時候還是熱辣辣,很暖胃的。烏冬的湯底可以選擇咖喱/清湯。友人選擇了清湯,烏冬口感QQ彈彈的!加上炸鷄肉汁豐富惹味。整體很不錯!唐揚雞腿肉米粉班戟:這是一款咸的pancake,我之前已經食過一次,但還是很懷念它的味道。炸好的雞塊加上鬆軟的米粉pancake,再沾上蜜糖!那種口感豐富又有層次無論吃多少次都不會膩。雙茶蜜:這一款是甜的pancake,可以選擇(抹茶/培茶)。我們就選擇了培茶口味!pancake上散滿了培茶茶粉,醬料方面可以選擇點黑糖/十勝紅豆一起食。我個人就比較喜歡沾紅豆一起食,因爲感覺甜甜的紅豆和鬆軟的pancake是絕配的。吃完pancake後我們點了兩杯茶(午夜伯爵和游樂無罪),這兩杯茶都是有解油膩的功效,而游樂無罪更能幫助消脂,我們慢慢的品茶的同

炸鷄烏冬

雙茶蜜

吃完pancake後我們點了兩杯茶(午夜伯爵和游樂無罪),這兩杯茶都是有解油膩的功效,而游樂無罪更能幫助消脂,我們慢慢的品茶的同時順便慢慢透過餐廳落地玻璃窗觀看著人來人往的尖沙嘴。
午夜伯爵
游樂無罪