2019-02-01 472 瀏覽
今晚無人約,可以食得自由啲。逛完K11,走番出嚟赫德道,唔休無好嘢食。離遠就望到有間好嘢,食新派日本料理。裡面環境唔錯,修裝簡潔得來又新派,Kitchen 係半open,簡單嘅嘢會喺外邊煮,重頭戲就喺裡面廚房整。叫咗杯【魅惑之梅酒】。呢杯梅子Sake甜甜地,好易入口,酒精含量都唔係少,所以無大啖飲,反而係慢慢dep,都幾滋味㗎。日本有好多出名嘅嘢食,譬如係和牛同埋咖喱,今晚一於兩樣都食,食個和王牛漢堡咖喱pancake。個擺碟都幾特別,用淡黃色薯片和紫薯片襯住中間個和牛咖喱pancake,旁邊仲有啲車喱茄,以顏色嚟講都算絕。啲咖喱汁其實都幾邪惡,但係佢又鬼死咁惹味。切開個和牛漢堡仲見到裡面嘅嬌紅色。食落好腍,牛味香濃,熊本來的果然不同凡響。Pancake 好軟熟,蘸上咖喱汁一切食,比食咖喱飯更好食。最後食多個雪糕,我咁貪靚梗係食 “美人雪糕” 啦。其實,佢係用加入咗甘酒來造的,食起上嚟,有酒味之餘,又覺香滑。一支公,慢慢嘆,好寫意!

啲咖喱汁其實都幾邪惡,但係佢又鬼死咁惹味。

一支公,慢慢嘆,好寫意!