2020-06-29 60 瀏覽
跟媽媽去時代廣場逛街,就想起胡爐的火鍋😋😋😋服務好,食物質素高又新鮮,而且還很清潤,一點也不燥👍👍真正能享受火鍋的樂趣😎鮮椰青雞鍋~雞湯很清甜,原個椰青水起鍋,職員會幫忙抄雞整湯,雞肉嫩滑超鮮味😍😍😍梅菜豬肉丸~很特別,獨有的,比平常吃肉餅的感覺更彈牙,好吃👍黃金墨魚丸~黃金是指咸蛋黃,還有少少漏油,墨魚丸鮮味,正🤗自家製韭菜餃~皮較薄身,肉惹味,但建議用大匙去整,會較易吃不散炸芋頭~先落酒炸過才落湯整,好味指數加分🤣紅薯粉~把雞湯都吸了,特別好吃😍😍竹庶茅根水~價錢合理,足料,不太甜,火鍋必備😋😋

黃金墨魚丸~黃金是指咸蛋黃,還有少少漏油,墨魚丸鮮味,正🤗

炸芋頭~先落酒炸過才落湯整,好味指數加分🤣

紅薯粉~把雞湯都吸了,特別好吃😍😍

竹庶茅根水~價錢合理,足料,不太甜,火鍋必備😋😋
2020-06-29 57 瀏覽
自問食過胡爐幾次,次次都比到我驚喜,今次又再黎銅記呢間打個靚邊爐先。叫左個金翅花膠乳鴿湯底,特別之處就係有成隻乳鴿,足料嘅翅同埋花膠,底下仲有個南瓜,都可以想像到個湯會有幾濃郁。呢個木耳都調味調得唔錯,辣辣地,酸酸地,都幾開胃。鴨血拎黎打邊爐更加不得了,因為好滑同埋夠扎實。手打墨魚滑真係好驚喜,因為啲料係多到,同埋好大支,個陣我一野整哂落個煲度,幾乎填滿呀,哈哈。丸類我叫左兩碟,但係因為想食多啲味所以揀左半份黎嗌,而且仲嗌左碟菜平衡一下。今次要狂食牛,所以我地嗌左胡爐牛拼盤嘅大版,真係咩都食到,包括牛舌芯,手切安格斯牛,牛頸脊,霜降牛粒,牛胸爽等,講真個句啲牛真係好靚,呢種紅白配搭簡直係吸睛,食牛之人必叫之選。皮蛋酸薑係我朋友想叫嘅,但意外地我係食得最多,因為無諗到皮蛋同酸薑都咁正,通常我都驚食酸薑,今次一反態食得勁多。所以我都話去親胡爐食,次次都會有驚喜,咁樣先至令自己有繼續黎食嘅動力。

呢個木耳都調味調得唔錯,辣辣地,酸酸地,都幾開胃。

鴨血拎黎打邊爐更加不得了,因為好滑同埋夠扎實。

• 金翅花膠乳鴿鍋
2020-06-28 25 瀏覽
好耐冇打邊爐啦!雖然呢排天氣熱,但無改我要去滾既決心。黎左胡爐,先叫左個豪華既花膠PIGEON湯底,成隻幾大隻既PIGEON,好重量級,店員幫我地CUT成4份,湯一滾,我同朋友各人先食左4份之1,去到就黎打完邊爐就食埋其餘部份,口感好唔同,我中意開頭食,MEAT較結實,但尾尾先食就SOFT D,亦令湯底好有味,各有所好。食左一陣,我地就食埋已經好SOFT既南瓜啦!好SOFT好似蕃薯既質感,正!配料每樣都好有誠意,黑松露墨魚丸真心少見,呢排迷上黑松露味既食品,好濃味好高貴。另外叫左皇帝杜貝墨魚丸,食丸都食到咁高級。呢兩隻丸都係呢度既皇牌呀!我仲叫左X0鮑魚鮮蝦雲吞,好大隻,有我中意既鮑魚同蝦,真係絕配,XO SAUCE好吊味添。最後就食左碟脆鯇,口感是脆的,份量亦多,好抵食呀!打邊爐點少得有氣既野,唔想成日飲可樂,LIME SODA真係好既選擇!清新好飲!店員間中會幫我地清走湯既DIRTY物,又幫我地CUT PIGEON同南瓜,好服務!
2020-06-23
2020-06-28 22 瀏覽
今日屋企人生日,指明要食中餐。銅鑼灣西餐就食得多,中餐真係無咩貨。好彩朋友介紹左胡爐畀我,一睇menu見到佢地湯底咁補咁潤就已經即刻打去訂枱。 果日嘅湯底係金翅南瓜湯,一打開蓋見到佢啲翅金光閃閃,成屋人都即刻好興奮,個個手機食先。餸菜menu都好多選擇,除左一般嘅肥牛、豬頸肉、雞柳等等,仲有好多新鮮選擇,好似牛骨髓咁。不過牛骨髓嘅口感唔算好爽,有點似食緊豬粉腸嘅感覺,本人就唔算好喜歡。飲埋個湯簡直唔記得左頭先有幾熱、燥底,果種感覺好舒服。佢個南瓜係原個半邊放落去煲,好香好清甜。但係佢地嘅黑松露餃子、魚麵都好好食,大推!尤其係魚麵唧盡麵仲有成煲都係😂😂

2020-06-27 21 瀏覽
明明大把位要所有人係外面企半個鍾,一定無下次。等已經勁熱又無位坐。成座大廈大把其他野食,價錢又貴,廚房又勁污糟,坐得又迫。佢個廚房嗰啲湯擺喺地下極嘔心。食你唔屙算你好彩。
2020-06-27
35 分鐘 (堂食)
2020-06-26 23 瀏覽
最近疫情冇咩本地個案, 依家都放心左打邊爐~~好友約左我黎到CWB既胡爐, 我地一黎到先攪個調味料.之後點左個金翅花膠乳鴿鍋 ,呢個鍋真係真材實料,入面有好多翅架,仲有個靚靚乳鴿,底下原來仲有南瓜。飲左啖湯底,唔錯,湯味鮮甜又濃,而且唔會好咸!點左鴨舌,望落油亮光滑,越食越香!蝦丸同黃金墨魚丸(半份),食落好爽口彈牙,不過中間既蛋黃就麻麻地。 仲叫左個安格斯牛,睇望鮮嫩,食落易入口,牛肉味濃!2 個女仔真係食唔到好多野, 個鍋入面真係勁多料, 好抵食!! OVERALL 坐得舒服, 價錢合理, 下次可以帶屋企人黎~
最近疫情冇咩本地個案, 依家都放心左打邊爐~~
好友約左我黎到CWB既胡爐, 我地一黎到先攪個調味料.
飲左啖湯底,唔錯,湯味鮮甜又濃,而且唔會好咸!

點左鴨舌,望落油亮光滑,越食越香!
仲叫左個安格斯牛,睇望鮮嫩,食落易入口,牛肉味濃!

2020-06-17
2020-06-25 22 瀏覽
雖然天氣咁熱,但係身為火鍋控嘅我,當然一年四季都要打邊爐!因為疫情,已經好耐冇打過邊爐,胡爐終於開返啊,今次試咗店員推介嘅新湯底,金翅花膠乳鴿湯。-成隻乳鴿上,仲有大量嘅湯料,翅花膠南瓜金華火腿瘦肉等等。好滋潤嘅湯底,我同朋友都飲咗幾碗湯先開始打邊爐!湯底非常清甜,最適合而家嘅天氣飲啦。-牛拼盤一次過可以食到唔同部位,最啱晒心大心細嘅我。牛丸好juicy 鮑魚珊瑚蚌非常新鮮同埋爽口,呢個湯底最適合食海鮮啦,可以帶到海鮮嘅鮮味出嚟。-整體食物同服務都好好,高級享受,枱同枱中間仲有板隔住,有晒私隱度,亦都唔怕附近食客的飛沫會傳過嚟,疫情期間可以令人放心去食嘅火鍋店。

牛拼盤

鮑魚珊瑚蚌

2020-06-24 37 瀏覽
最近又迷上了海鮮火鍋,想起前幾個月一間位於時代廣場附近湯底很贊的海鮮火鍋店,今晚特登返去再encore;最中意胡爐既地方係不同配搭的湯料,和一般火鍋店不同的是這裡的湯完全可以比媲媽媽煲既靚湯,對中意飲湯既我來說是種享受;今次點的卜卜蜆鮮蟹鍋,尤其鮮美,店員會先炒起蜆同蟹腳再加上料酒,最後淋上清湯,十分講究;店員見我地遲遲未選好海鮮,貼心地推薦menu沒有的海鮮拼盤,有多款不同海鮮滿足我地;另外再點上次都有叫既安格斯肥牛同黑松露蟹肉餃,味道依舊如記憶般出色,而服務依舊良好,食完格外滿足
2020-06-23 69 瀏覽
一排無出街食飯,而家就勁食,最近食到間好需要介紹下嘅!胡爐有幾間分店,尖咀及銅鑼灣,我揀左銅鑼灣,放工就食邊爐好西。價錢絕對唔平,一份餸百幾,但佢唔似人地食出名或食裝修咁,百幾蚊得果四粒,以手打丸為例,百幾蚊有8粒,其實唔算勁貴!揀左龍蝦湯底,近400,兩位食一啲都唔平,但見到原隻龍蝦又新鮮,仲有蜆,加湯都係加濃濃龍蝦湯,實在覺得物有所值。食好西就係咁架啦另外好推介紫菜響鈴,可能新鮮現炸,因為同時間落單但係好遲先上枱,勁脆勁香無益味,又大條,$88 有6條,激讚!

2020-06-22 1188 瀏覽
因為約了朋友在時代廣場買點東西,到了晚飯時間就想說一起火鍋。店裡的私隱度很足夠很適合朋友聚會,而且設計很有中國古代傳統屏風的感覺,走著復古的路線。因為太久沒有吃火鍋的原因,今天想說要吃好一點,疫情下我們點了金翅花膠乳鴿湯,出奇地湯底料很足,有5、6片花膠,裡面還有一隻乳鴿、金翅、南瓜,所以味道很鮮甜很滋補,到最後食材跟南瓜蓉融為一體,湯底不得了!!花膠很足料!充滿膠原蛋白一眼望過去別桌的大家都點了竹蔗矛根水,甜甜的很下火。我們也點了。特別推介黑松露蟹籽魚蓉麵,唧到湯中滾一下就可以吃,口感像蝦滑的彈牙,又有麵的勁道,火鍋店中少見的,很特別。西班牙黑毛豬入口沒有豬腥味,而且肥瘦分明,很爽口。丸類我們點了牛骨汁牛丸,一咬下去牛丸會噴汁,鮮味十足,唯一可以改進的是牛丸的油脂可以少一點。另外要值得一提的是店員收盤子很快,而且很耐心的講解吃法。這間店的食材新鮮,值得一試。但有點好奇餐廳桌上沒有水?
因為約了朋友在時代廣場買點東西,到了晚飯時間就想說一起火鍋

花膠很足料!充滿膠原蛋白

西班牙黑毛豬入口沒有豬腥味,而且肥瘦分明,很爽口。

另外要值得一提的是店員收盤子很快,而且很耐心的講解吃法。

這間店的食材新鮮,值得一試。但有點好奇餐廳桌上沒有水?

• 西班牙黑毛豬豚肉
  • 金翅花膠乳鴿湯
2020-06-20 36 瀏覽
今日Team head請食飯,我就提議book呢間胡爐!7點幾去到百樂中心樓下,勁多人等Lift。不過胡爐係3樓,我地就行樓梯上去!因為呀頭鐘意食乳鴿,見到呢個金翅花膠乳鴿鍋當然要即刻叫啦!個湯好濃郁,而且花膠份量都幾多,仲有大大個南瓜,身為南瓜控嘅我超surprise!肉類方面,叫咗牛舌芯同西班牙豬肉,一片片排得咁靚,真係好吸引。另外,手唧黑松露蟹籽魚蓉麵真係必點!唧嘅時候都要幾用力,可以發泄一下工作壓力,煮起之後成煲都係,至少有5碗!一切嘅努力都係值得嘅!最後飲返杯青檸梳打,Cheers!勁爽快呀!
今日Team head請食飯,我就提議book呢間胡爐!
7點幾去到百樂中心樓下,勁多人等Lift。
不過胡爐係3樓,我地就行樓梯上去!

因為呀頭鐘意食乳鴿,見到呢個金翅花膠乳鴿鍋當然要即刻叫啦!
個湯好濃郁,而且花膠份量都幾多,
仲有大大個南瓜,身為南瓜控嘅我超surprise!

肉類方面,叫咗牛舌芯同西班牙豬肉,
一片片排得咁靚,真係好吸引。

另外,手唧黑松露蟹籽魚蓉麵真係必點!
唧嘅時候都要幾用力,可以發泄一下工作壓力,
煮起之後成煲都係,至少有5碗!
一切嘅努力都係值得嘅!

最後飲返杯青檸梳打,Cheers!
勁爽快呀!
2020-06-19 844 瀏覽
夏日炎炎,胡爐以夏天限定金翅花膠乳鴿鍋作招徠。乳鴿據說有消暑功效,幫助下火,而且乳鴿比雞肉更少脂肪,作為湯底湯色更加清澈。胡爐店舖面積不太,枱與枱之間有活動木屏風隔開,古色古香。麻辣木耳餐前小食為麻辣木耳,含有豐富膳食纖維,微辣爽脆。金翅花膠乳鴿鍋此鍋有一整隻乳鴿,上面鋪滿素翅,花膠亦有數件,質感厚身爽口,南瓜有半個之多,侍應建議南瓜可以多滾一會,稍為會代為切開細件。乳鴿南瓜湯湯色金黃,湯味濃香鮮甜,不油不膩,夏天飲用又有消暑功效,難怪餐廳以此作為推介。手切頂級安格斯肥牛打邊爐必備肥牛,安格斯牛肉雪花分佈均勻,牛肉切得比較厚身,牛味香濃。黑松露墨魚丸黑松露幽幽香氣,墨魚丸內有墨魚粒,入口鮮甜,爽口彈牙。牛骨汁牛丸此牛丸比一般牛丸更多汁牛味濃,入口有爆汁效果,若果不是食量有限,真的很想多叫半份。蘿蔔夏天蘿蔔通常比冬天的質素略遜,但是夜的蘿蔔無渣鮮甜,再吸收湯底味道更加鮮甜。稻庭烏冬稻庭烏冬較為腍身,同樣吸收湯底後,烏冬滑不溜口,味道濃郁。

胡爐店舖面積不太,枱與枱之間有活動木屏風隔開,古色古香。

麻辣木耳
餐前小食為麻辣木耳,含有豐富膳食纖維,微辣爽脆。

手切頂級安格斯肥牛

黑松露墨魚丸
黑松露幽幽香氣,墨魚丸內有墨魚粒,入口鮮甜,爽口彈牙。

牛骨汁牛丸

蘿蔔

稻庭烏冬
稻庭烏冬較為腍身,同樣吸收湯底後,烏冬滑不溜口,味道濃郁。
金翅花膠乳鴿鍋
上年同朋友食過一次胡爐覺得提供既湯底好正,環境好(設計每枱都有間隔,私隱度滿分)今晚帶埋全家人二次幫襯 上次要左佛跳牆,今次試下新野-卜卜蜆鮮蟹鍋($298) 店員即場炒起海鮮鍋,有巨多蜆、蟹件,西芹等加上酒炒起再落湯煮;打邊爐湯底真係好重要,有d火鍋店求求其其湯底同清水冇分別,但呢間係可以飲幾碗湯先湯真係好濃好鮮味 加埋打邊爐必備既肥牛,完全入口即溶成餐最驚艷係黑松露蟹肉餃($68)黑松露味超香超濃,入口已經充斥著滿滿既松露味!仲有椰青($48)可以解渴,雖然貴左少少但幾大隻下,唔會兩啖飲完

上次要左佛跳牆,今次試下新野-卜卜蜆鮮蟹鍋($298)
卜卜蜆鮮蟹鍋
湯真係好濃好鮮味
手切安格斯肥牛
加埋打邊爐必備既肥牛,完全入口即溶
黑松露蟹肉餃

卜卜蜆鮮蟹鍋
手切安格斯肥牛
黑松露蟹肉餃
2020-06-19 41 瀏覽
又再一次來到銅鑼灣胡爐,曾經因為疫情暫停營業現已重開,相隔了一段時間,這次已經是第四次來了,可能由於疫情漸遠,大家都急不及待共聚晚飯,星期三晚上7點多,朝爐已經座無虛席。是夜嘗試了餐廳新推出的金翅乳鴿南瓜湯底,湯底用料十足用半個南瓜,原隻乳鴿,再加上真材實材的魚翅,素翅,花膠,螺片,單單飲湯底已經可以半飽,再加上餐前小食麻辣雲耳,食物未到已經非常滿足。推介幾款必點食物-紫菜炸響鈴,黑松露雜菌餃,安格斯肥牛等等。

2020-06-17
在糾結要點那個湯底之時,侍應給我們推介菜單上首三個招牌湯底,其實我是在想兩個人要一個鍋,點一個較便宜的比較划算,最後因為被推介而點了龍蝦湯底,yo~ho~,幸好沒有吝嗇,這個$398 的龍蝦湯底性價比很高!➡️ 火焰龍蝦海鮮鍋 $398,份量有整整一隻龍蝦,還有蜆,侍應給我們現煮,又點火又灑酒,最後倒入龍蝦湯,以為加湯只是加般上湯,怎料都是那瓶龍蝦湯,光是龍蝦湯我們就喝了3 jar,況且龍蝦鮮甜爽口,你說性價比高不高!➡️ 單看價錢是高價位的,但他份量不算少,半份數十元,份量已有4pcs,我們點了相片中的食物,飽到吃不下了。➡️ 紫菜響鈴是必點的!真的!現炸似的,又香又脆,建議不介意口水翻點湯的話,每次少部分點湯,吃時也叫到沒點的部分,勁脆,超級推介!

• 紫菜炸響鈴
  • 火焰龍蝦海鮮鍋