2020-05-29 65 瀏覽
胡爐終於重開啦,馬上上來吃火鍋。今天我們叫了佛跳牆雞翅湯底,雖然定價好像很高,但是裡面非常足料,完全是物超所值。湯料有娃娃菜、海參、鮑魚、花膠、雞件、雞翅,而且每個種類至少有5-6件,兩個人吃湯料已經半飽了,而且花膠很入味,雞件一點都不鞋,非常嫩口。而且一定不能錯過雞油令整個湯到最後喝起來超級鮮🍽麻辣雲耳(前菜)餐廳會先送上一碟前菜,麻辣雲耳對港人的味蕾是蠻辣的,但是不會麻,而且雲耳很入味,也是令人驚喜的前菜。🍽胡爐牛拼盤(牛舌芯+安格斯手切肥牛+極上手切牛頸脊+牛胸爽+霜降牛粒)這個拼盤非常好吃!牛舌薄薄一片,但是牛味非常濃,是其中一個我最喜歡的。手切肥牛當然不能錯過,肥瘦均勻,完全不會過肥,而且安格斯有品質保證,肉質一點不會鞋口而且牛肉味也很出。牛頸脊條紋很美,而且和其他比比較瘦,更能吃到牛肉本身的味道,很鮮嫩。牛胸爽不是很多地方有,整塊都是肥膏,一咬下去滿滿的油脂湧出來,而且比較爽口,很特別。霜降牛粒有很多,而且一小口吃下去又能吃到那一層肥膏,有能吃到牛肉,肥瘦剛好。🍽皇帝柱貝墨魚丸這個是侍應推薦的材料之一。首先墨魚打得非常彈牙,而且每一刻都有超大塊柱貝在裡面,這個配搭很新鮮有很
胡爐終於重開啦,馬上上來吃火鍋

🍽麻辣雲耳(前菜)

🍽皇帝柱貝墨魚丸
這個是侍應推薦的材料之一。首先墨魚打得非常彈牙,而且每一刻都有超大塊柱貝在裡面,這個配搭很新鮮有很搭,柱貝的味道很出,配上墨魚肉的口感很特別,很好吃。

🍽香菇韭黃帶子餃
這個也是今期推介之一,每一刻餃子都很大,看得出餐廳出手很重。一咬下去就能吃到帶子的香味,然後就有韭黃再來有香菇為餃子增添口感。我也是第一次吃帶子水餃,非常特別而且比普通肉餃更鮮又不膩。

🍽新鮮卜卜蜆
另外叫了一個海鮮,份量比我想像中多,而且每一塊都很肥美,沒有什麼沙,還可以每一口都喝到湯的精華,非常清甜。
「食飯過天下第一爈的胡蘆火鍋做人做事無欏梳😂😂😂😂😂😂」食過好好食的胡爐火鍋,不過呢間分店係第一次去食,因為之前疫情期間都無開,只得柯士典道果間有開,所以想食都會去果間,而家全部開哂真係開心,之前食都係尖沙咀區食過佛跳牆,最近又食咗好特式既火焰雞濃湯,又係非常之好食,今日又想食火鍋,又係附近,所以又唸起胡爈,今日要食難忘的佛跳牆😉😉❤️佛跳牆雞翅鍋——呢個足料火鍋,一定要係火鍋落食物前飲D湯,D湯又甜又足料,包魚,花膠、海蔘、鏍片、素翅、魚唇、及其他配料......等等,包魚大隻新鮮爽口彈牙,大大件成個煲足料花膠,又甜又爽的海蔘,足料食物,足料甜甜的湯👍👍吃得甜在心的佛跳牆。自家制魚皮——-新鮮即炸脆卜卜之餘,面頭黏滿脆香的咸蛋王,又香又脆又好味道又特式的自家制魚皮👍👍👍👍👍脆鯇腩——只有係呢到既脆鯇腩係食到我嘅心意,又厚又爽脆👍👍👍👍👍紐西蘭草飼羊——羊肉嫩口肉質靚,熟了的羊肉也不會靭⋯⋯梅菜豬肉丸——-好特別的自家制梅菜豬肉丸,平日吃的中菜梅菜蒸肉餅就食得多,食火鍋就第一次吃,好特別,用新鮮豬肉自家製,肉質滑滑帶小小甜味的梅菜豬肉丸,滑溜好味道⋯⋯牛骨牛汁丸——特式的用牛🦴汁做的牛丸
「食飯過天下第一爈的胡蘆火鍋
做人做事無欏梳😂😂😂😂😂😂」

紐西蘭草飼羊——羊肉嫩口肉質靚,熟了的羊肉也不會靭⋯⋯

牛骨牛汁丸——特式的用牛🦴汁做的牛丸,咬落充滿油脂,甜。

油麥菜——-新鮮爽甜健康的蔬菜🥬

酸梅柑桔🍊蜜——好香濃新鮮味道的金🍊酸梅湯,解渴甘甜的健康飲品。
環境服務招呼又係好到要比💯💯💯💯💯💯
2020-05-27 33 瀏覽
天氣熱左都無減我對打邊爐既愛♥️呢間朋友成日讚好食 今次同兩個fd一齊黎招牌鮮椰青雞鍋 ($298)店員會先將鍋內既雞件 淋上酒點火炒香 之後再加入新鮮椰青水 同奶白色既濃湯店員會停低 比我影相打卡再落湯 好細心haha椰子湯好鮮甜 係咁飲 雞都幾嫩滑😋😋手切頂級安格斯肥牛 (小$228, 大$338)雖然係最平個款牛 但係都好好食 一啲都唔un 而且脂肪既分佈好平均🥰黑松露蟹肉餃 (半份$68)放落鍋一分鐘就可以食 好少可食到蟹肉餃 不過黑松露味有啲蓋過蟹肉 但味道不錯👍🏻西洋菜帶子餃 (半份$58)西洋菜餃不嬲都好香 配帶子又幾特別芝心墨魚丸 (半份$52) 墨丸大大粒 係手打墨丸 入面有溶左既芝士 正😍手打蝦滑 ($98)新鮮 超彈牙而且份量都算多👍🏻紫菜炸響鈴 ($88)呢個係即叫即炸 好大舊 但唔好浸太耐 會易淋日本鱈埸蟹棒 ($68)係蟹棒唔係cheapcheap😍厚切萵芛片 ($58)食萵芛最怕好多渣 但呢度幾新鮮 唔老豆苗 ($68)稻庭烏冬 ($32)都真係幾多烏冬 食到超飽丫!
天氣熱左都無減我對打邊爐既愛♥️
呢間朋友成日讚好食 今次同兩個fd一齊黎

招牌鮮椰青雞鍋 ($298)
店員會先將鍋內既雞件 淋上酒點火炒香
之後再加入新鮮椰青水 同奶白色既濃湯
店員會停低 比我影相打卡再落湯 好細心haha
椰子湯好鮮甜 係咁飲 雞都幾嫩滑😋😋

手切頂級安格斯肥牛 (小$228, 大$338)

黑松露蟹肉餃 (半份$68)
西洋菜帶子餃 (半份$58)
西洋菜餃不嬲都好香 配帶子又幾特別
芝心墨魚丸 (半份$52)
墨丸大大粒 係手打墨丸 入面有溶左既芝士 正😍
手打蝦滑 ($98)
新鮮 超彈牙而且份量都算多👍🏻
紫菜炸響鈴 ($88)
呢個係即叫即炸 好大舊 但唔好浸太耐 會易淋
日本鱈埸蟹棒 ($68)
係蟹棒唔係cheapcheap😍
厚切萵芛片 ($58)
食萵芛最怕好多渣 但呢度幾新鮮 唔老
豆苗 ($68)
稻庭烏冬 ($32)
都真係幾多烏冬 食到超飽丫!

• 鮮椰青雞鍋
  • 紫菜炸響鈴
  • 芝心墨魚丸
胡爐開番了,又可以聚腳打邊爐 必食!濃湯佛跳牆雞翅鍋當看到餐牌的時侯,一般的港式湯底都十分常見,但火鍋湯底用翅湯底就真係第一次見到。平日雞翅鍋都是高級中菜,用作火鍋真增添不少的奢華感!明乎其實..食好D!!!!!見到雞翅鍋完全是意料之外。 當打開鍋蓋之際,裡面寬真材實料實在太豪華了。足料!一鍋裡面有原隻大鮑魚X2,鮑片,雞,花膠,海参,翅!單單上面的食材已經值回票價。而且用料毫不吝嗇,花膠不是碎花膠,而是大大片,厚肉的花膠。鮑魚是原隻新鮮大鮑魚。超級驚喜!!所以在火鍋之前,先整番碗..補一補身。 在品嚐完雞翅鍋之後,馬上進入火鍋環節。湯底與平日的濃味湯底不太一樣,本身花膠,雞,鮑魚的鮮味就已經係湯裡面。相當清甜,當加入蔬菜及牛肉等的配料,佢地自身的味道反而沒有被遮蓋,更食出食材美味。 手切安格斯肥牛$238,價格雖然貴,但入口即溶,牛肉味道超級好,既香,牛油份又夠。但不會太肥。實在是不錯,火鍋不能沒有牛肉。 手工乾貝帶子餃比較少見的餃類。所以諗都沒有諗,就決定叫了。實在是幾特別,是帶子打成的餡料。裡面不像平日的豬肉餃,反而帶有彈牙和濃濃的帶子香。 黑松露墨魚丸墨魚丸除了原味,仲有芝心墨
胡爐開番了,又可以聚腳打邊爐

必食!濃湯佛跳牆雞翅鍋
當看到餐牌的時侯,一般的港式湯底都十分常見,
火鍋湯底用翅湯底就真係第一次見到。
平日雞翅鍋都是高級中菜,用作火鍋真增添不少的奢華感!
明乎其實..食好D!!!!!見到雞翅鍋完全是意料之外。
濃湯佛跳牆雞翅鍋

當打開鍋蓋之際,裡面寬真材實料實在太豪華了。足料!
一鍋裡面有
原隻大鮑魚X2,鮑片,雞,花膠,海参,翅!
單單上面的食材已經值回票價。
而且用料毫不吝嗇,花膠不是碎花膠,而是大大片,厚肉的花膠。
濃湯佛跳牆雞翅鍋

鮑魚是原隻新鮮大鮑魚。超級驚喜!!
所以在火鍋之前,先整番碗..補一補身。
濃湯佛跳牆雞翅鍋

在品嚐完雞翅鍋之後,馬上進入火鍋環節。

$238,價格雖然貴,但入口即溶,牛肉味道超級好,

手工乾貝帶子餃
比較少見的餃類。所以諗都沒有諗,就決定叫了。

黑松露墨魚丸
墨魚丸除了原味,仲有芝心墨魚丸及黑松露墨魚丸供選擇,因為覺得黑松露墨魚丸好特別,所以叫了。實在相當相當正,幾特別。而且墨魚依舊彈牙,所以覺得好好味。
黑松露墨魚丸

最後,還叫了豆腐及烏冬。再次強調,烏冬與雞翅一齊食,真是好奢華,自我感覺良好,而且一口花膠,一口烏冬,覺得自己升Lv 了..哈哈哈。
好特別的一餐
黑松露墨魚丸
一直都有聽聞胡爐打邊爐係好正,今次終於到自己去試下啦,見到佢有個濃湯佛跳牆雞翅鍋,即刻二話不說就揀咗呢個湯底,係等緊湯底嚟嘅同時,同朋友望望餐廳,個氣氛都令人幾舒服, 好快地餐前小碟同埋醫料都上啦,打邊爐有嘅醫料基本都有。重點期待嘅濃湯佛跳牆雞翅鍋終於上場,嘩⋯見到一大鍋都係魚翅、鮑魚、海參、金華火腿、花膠、螺片,仲有雞肉,成個湯底都係十分足料咁熬出嚟,成個湯好濃郁好多膠質,配上白菜,令到成個湯更加清甜,我哋都差不多飲咗半煲湯,好好飲!!其實個湯底咁足料,食咗都有一半飽。另外,我哋都叫咗一碟珊瑚蚌,材料新鮮,放入一陣就食得,口感爽脆而手打牛丸好彈牙,肉汁鮮,越咬越有牛肉味。黑松露墨魚丸,好濃嘅黑松露味,好啱鍾意食黑松露嘅我,而且墨魚丸都好彈牙,同樣有墨魚嘅味道。鵝腸條條都好大條好長,仲要好新鮮肥美,好爽口。冇經過漂白黑柏葉,可以食到原本嘅味道,食材新鮮。不得不講,酸梅柑桔蜜真係好推介大家飲,唔係好似其他地方飲咁甜,酸味都係啱好,仲加上有陳皮,飲落去好甘甜,又有種可以清濟嘅感覺!整個用餐體驗都係非常好嘅,係笑住咁食,啲材料係用心選用新鮮的,湯底都係好有誠意落足料的!

而手打牛丸好彈牙,肉汁鮮,越咬越有牛肉味。
鵝腸條條都好大條好長,仲要好新鮮肥美,好爽口。
冇經過漂白黑柏葉,可以食到原本嘅味道,食材新鮮。

2020-05-19
  • 濃湯佛跳牆雞翅鍋
  • 珊瑚蚌
  • 鵝腸
「叫煲佛跳牆~炆得咁鬼香~」😍好耐冇出過街打邊爐,要食梗係食最好啦!捉埋朋友嚟銅鑼灣時代廣場附近嘅依間胡爐火鍋店,香港第一火鍋❤️👍🏻店員服務態度超好,同我哋推介好多特色食物,而且每樣食物都好高質,鮮味火鍋之選😍湯底方便,店員介紹我哋食濃湯佛跳牆雞翅鍋真係好正好足料!裏面有雞翅、娃娃菜、鮑片、花膠,可以就咁當湯飲!勁鮮甜,我連續飲咗好多碗😆❤️估唔到打邊爐都可以食得咁健康😛西班牙黑毛豬豚肉比我想像中份量都好多,臀肉同脂肪比例啱啱好,多到我哋爭啲食唔晒🤣黑松露墨魚丸推介,好香黑松露味,而且墨魚丸好彈啊!值得一食啊!🤩西洋菜帶子餃餃子好足料,皮薄餡靚👍🏻紅薯片分量超多,而且好彈牙,超飽😚
「叫煲佛跳牆~炆得咁鬼香~」😍

湯底方便,店員介紹我哋食濃湯佛跳牆雞翅鍋

西班牙黑毛豬豚肉

黑松露墨魚丸
推介,好香黑松露味,而且墨魚丸好彈啊!值得一食啊!🤩
西洋菜帶子餃
餃子好足料,皮薄餡靚👍🏻

紅薯片
分量超多,而且好彈牙,超飽😚

2020-05-19 37 瀏覽
而家呢個時勢,都應該唔會再去中國食椰子雞,咁啱朋友話試過呢間好食,咁就同佢試下啦!招牌鮮椰青雞鍋($298)一上個鍋,店員就先將椰子同雞爆香,再加酒點火,勁Photogenic!然後就加入原個椰青水同湯底,記得飲多幾碗湯先落配料同叫佢加湯,因為真係勁甜,加完湯就會淡好多。手打蝦滑($98)超足料嘅蝦滑,爽口彈牙,入面仲有好多大大隻嘅蝦仁,口感十足,仲有埋蟹籽,令味道更鮮!黑松露蟹肉餃($68/4)一咬開,就食到濃厚嘅黑松露醬味,除咗蟹肉絲外,餃子仲有好多雞脾菇粒,令口感更豐富。
而家呢個時勢,都應該唔會再去中國食椰子雞,
咁啱朋友話試過呢間好食,咁就同佢試下啦!

招牌鮮椰青雞鍋($298)
一上個鍋,店員就先將椰子同雞爆香,
再加酒點火,勁Photogenic!
然後就加入原個椰青水同湯底,
記得飲多幾碗湯先落配料同叫佢加湯,
因為真係勁甜,加完湯就會淡好多。

手打蝦滑($98)
超足料嘅蝦滑,爽口彈牙,
入面仲有好多大大隻嘅蝦仁,
口感十足,仲有埋蟹籽,令味道更鮮!

黑松露蟹肉餃($68/4)
一咬開,就食到濃厚嘅黑松露醬味,
除咗蟹肉絲外,餃子仲有好多雞脾菇粒,
令口感更豐富。
2020-05-17 65 瀏覽
香港人喜歡火鍋,所以火鍋店,到處也有,為了爭取生意,只能各出奇招,因為火鍋全靠客人烹調,所以取勝之處,全靠湯底及食材新鮮程度。胡爐是有名的火鍋店,有數家分店,但也是第一次過來品嚐。剛好朋友想吃火鍋,而用Eatigo訂座,有30% off折扣,便相約一試。桌面座位,如果能寬敞一點,則更為理想員工非常友善,耐心介紹,殷勤服務炸物,即叫即炸,香脆可口,紫菜炸響鈴,值得一試我們點了火炙龍蝦海鮮鍋,先炒了龍蝦,加入濃湯,然後吃了龍蝦和飲過濃湯後,再加入蕃茄湯,用來打邊爐食材也是新鮮,但說不出那一樣特別回味出色,但整體中上,價格也是合理,滿足的一餐

桌面座位,如果能寬敞一點,則更為理想

員工非常友善,耐心介紹,殷勤服務

炸物,即叫即炸,香脆可口,紫菜炸響鈴,值得一試

• 火焰龍蝦海鮮鍋
  • 紫菜炸響鈴
2020-02-02 146 瀏覽
果然名不虛傳~~呢度既鮑魚花膠雞煲魚翅真係冇得彈~兩個人叫左呢個湯底其實足夠已經唔洗點其他野食~~湯底已經本身有鮑魚、魚翅、干貝仔、花膠、海參、娃娃菜飲左幾碗湯即刻飽晒~~~影相都好架勢㗎~前菜個陳醋雲耳都好出色其實醬料可以唔洗落,個湯底已經夠晒味右手邊係菠菜墨魚滑食落其實唔係好食得出菠菜味,但係個墨魚就好彈左手邊係梅菜豬肉丸好得意其實本身我唔鍾意食肉餅但係梅菜豬肉丸真係我打邊爐必點嘅個梅菜味好出打完邊爐仲好Juicy添帶子菠菜餃,成件事好矜貴炸枝竹就冇乜特別位於位之間都好有私密度絕非浪得虛明
果然名不虛傳~~

呢度既鮑魚花膠雞煲魚翅真係冇得彈~

兩個人叫左呢個湯底其實足夠已經唔洗點其他野食~~

湯底已經本身有鮑魚、魚翅、干貝仔、花膠、海參、娃娃菜

飲左幾碗湯即刻飽晒~~~

影相都好架勢㗎~前菜個陳醋雲耳都好出色

其實醬料可以唔洗落,個湯底已經夠晒味

右手邊係菠菜墨魚滑

食落其實唔係好食得出菠菜味,但係個墨魚就好彈

左手邊係梅菜豬肉丸

好得意其實本身我唔鍾意食肉餅

但係梅菜豬肉丸真係我打邊爐必點嘅

個梅菜味好出打完邊爐仲好Juicy添

帶子菠菜餃,成件事好矜貴

炸枝竹就冇乜特別

位於位之間都好有私密度

絕非浪得虛明
2020-01-30 56 瀏覽
I went here for a few times. It's one of the best hotpot places i've been to in HK!I tried their lobster soup base. The staff started serving by firing the lobster and add ingredients to the pot. It's very instagrammable to be honest. Then we started drinking the lobster soup base - so delicious! Beef and dumplings are also of high quality. We kept ordering cause the soup base with fresh ingredients is so good!Staff are very friendly as well. We also ordered snacks like duck tongue and egg york

We also ordered snacks like duck tongue and egg york fried fish skin. Taste heavenly.

Will definitely come back again for the soup base, food, friendly staff and great atmosphere!
  • lobster soup base
  • egg york fried fish skin
2020-01-26 1383 瀏覽
「胡爐」除左係尖沙咀H8有一店,近排發現佢係銅鑼灣百樂中心呢幢銀座式餐飲食肆大廈也有一分店,趁仲係冬天,都想打埋最後幾次邊爐,而友人都係港島返工,所以揀左銅鑼灣分店。裝潢行中式古典風,木系屏風、木凳,以及金黃色及印有雕刻紋既瓦碗碟等等,都能散發出那傳統中式風格。爵士佛跳牆湯鍋 ($398): 相當奢華既一個火鍋湯底,有鮮鮑魚、海蔘、螺片、魚翅及金華火腿,湯底鮮味濃郁,有金華火腿調味,湯底更為鮮香。食火鍋前,可先飲飲湯,食下各式名貴湯料。鮑魚鮮味,爽口彈牙;海蔘質感爽滑,份量都唔少;而螺片可謂唔錯既襯托,整個佛跳牆鍋都幾有性價比,並唔係有錢人專享,可謂Affordable Luxury...... 飛禪A5和牛 ($338/小): 雖份量不多 ,但重質不重量,光看這個賣相已食指大動,牛肉帶有大量脂肪,油香極為豐富,食落除左肉香豐富外,油香亦十分突出,友人嘖嘖稱奇!牛骨牛汁丸 ($88/全份): 丸類當中必食之選,爽滑牛丸夾心含有豐富牛骨牛汁,牛味極之濃郁到位。花雕鮮雞件 ($138/小): 採用半隻鮮雞,因此價位比一般冷鮮雞稍高。以杞子花雕酒醃製,酒香撲鼻,濃郁入味,唯獨是雞肉不夠嫩滑.

花雕鮮雞件 ($138/小): 採用半隻鮮雞,因此價位比一般冷鮮雞稍高。以杞子花雕酒醃製,酒香撲鼻,濃郁入味,唯獨是雞肉不夠嫩滑...
2020-01-20
2020-01-26 57 瀏覽
爵士佛跳牆鍋底有好多料:有海參,花膠,鮑魚鮑魚,雞肉,螺片,瑤柱,金華火腿等等。最啱冬天食,超補身。我覺得湯底先係佢哋嘅精粹。1️⃣紫菜響鈴 $88點一下湯,一下好啦!即刻拎返上嚟。咁先保存到仲有少少脆小小淋。有紫菜嘅響鈴幾特別。🙆🏻‍♀️美味指數:7/10 2️⃣芝心墨魚丸 $98嫩滑彈牙,芝士用咗韓國芝士腸手信嗰隻芝士。🙆🏻‍♀️美味指數:7/10 3️⃣安格斯肥牛肥牛切成薄片,肉味幾重。🙆🏻‍♀️美味指數:8/10 💡整體來講,性價比高,湯底真係冇得頂,好足料。胡爐 (銅鑼灣) 地址🐾:銅鑼灣耀華街3號百樂中心3樓
[銅鑼灣~胡爐]
1️⃣紫菜響鈴 $88
🙆🏻‍♀️美味指數:7/10
2️⃣芝心墨魚丸 $98
嫩滑彈牙,芝士用咗韓國芝士腸手信嗰隻芝士。
🙆🏻‍♀️美味指數:7/10
3️⃣安格斯肥牛
肥牛切成薄片,肉味幾重。
🙆🏻‍♀️美味指數:8/10
💡整體來講,性價比高,湯底真係冇得頂,好足料。
胡爐 (銅鑼灣)
地址🐾:銅鑼灣耀華街3號百樂中心3樓
2020-01-21 51 瀏覽
對於鍾意日打夜打,夏天又打冬天又打邊的人來說,胡爐係首選,食環境食味道食心意都有整。v仔同麗妹今次衝出九龍,去港島區行街,咁一定少不了搵野食。我地在銅鑼灣時代廣場附近搵左間火鍋店,就腳行完時代廣場就慢慢地過去。v仔好欣賞佢嘅服務,牛肉嘅選擇同出色嘅湯底。當夜唔算好多人,侍應哥哥有心有時間去照顧每一台人嘅需要,好好咁先提我地先飲左個湯底,又不時細心留意每一台客人嘅雖要,我未開聲,佢已經知道客人需要咩,主動隔油,加湯,完全是唔用開聲。一開始,我已經被個湯底吸引,鮑魚,響羅片,多到食唔晒嘅花膠,翅頭同半只雞。嘩,個湯底已經夠晒料。頭啖湯果然係‘正’,濃郁雞湯翅,我同麗好每人先飲三小碗。之後我地都不停飲啲湯,一邊食雞同花膠,又一邊飲湯,小哥幫我哋加左好多次湯。凈值個鍋底已值回票價。除咗湯底我哋叫咗牛脊肉,墨魚餃同兩份餃子🥟。牛脊牛牛味十足新鮮有交口。我哋先食個鍋底嘅餸,都已經飽飽地,加埋另加左幾個,十分夠了。食物絕對新鮮,特色足料湯底加有質素嘅牛肉,如下次可以選下其他牛肉有飛驒牛。下次一於試吓。
v仔好欣賞佢嘅服務,牛肉嘅選擇同出色嘅湯底。

• 佛跳牆雞湯翅鍋
2020-01-21 71 瀏覽
今晚食好野,黎到胡爐打邊爐,首先黎左個正湯底,濃湯佛跳牆雞翅鍋(有驚喜,好足料亦好多料,鮑魚、花膠、元貝、海參、螺片、雞等等,先飲飲碗足料湯,味道好豐富,感覺用既材料都吾錯,一口氣先飲兩碗😋,再食食鍋裏既野,雞味鮮、花膠有膠質......)點啲火鍋食物,選擇都幾多,有啲都特別,紫菜響鈴(大大條,夾埋紫菜加埋濃濃既湯,好好食),黃金墨魚丸(彈牙既墨魚丸包住咸蛋),自家製韭菜餃(新鮮),飲埋杯庶茅根水,好爽呀!
紫菜響鈴
竹庶茅根水
紫菜響鈴
今日寶寶話股票嬴錢帶我打邊爐近近地係銅鑼灣 棟大廈個lift就慢左d覺得呢個勺 實在太實用喇店員介紹呢個濃湯佛跳牆雞翅鍋雖然係有d貴 但真係超足料成個湯有海參 螺片 鮑魚 花膠 火腿 魚翅 瑤柱 仲有雞件 娃娃菜 其實淨係個煲底都好多料好夠飽食之前飲左個湯先~清甜好正 飲落唔覺有味精味 忍唔住飲左兩碗先開始食😂花膠好量好多 鮑魚都有兩隻!另外 我地自己叫左肥牛、蜆兩樣睇落都好新鮮 牛食落去好香牛味有質素嘅肥牛店員推介呢兩個左邊係梅菜扣肉丸 食落好得意 味道唔差右邊係黑松露蟹肉餃 呢個真係好好食 足料味正佢仲推介左呢個黃金炸魚皮最近愛上左食魚皮 呢個炸得好脆 而蛋黃醬係面 所以唔會淋 食落又唔膩 推介飲品有唔同酒可以揀 亦都有非酒精類我地最後叫左荔枝梳打一扎幾大支 裡面仲有果肉粒 唔算好甜 覺得幾岩飲呢餐邊爐高質食材好有誠意~
今日寶寶話股票嬴錢帶我打邊爐
近近地係銅鑼灣 棟大廈個lift就慢左d

覺得呢個勺 實在太實用喇
店員介紹呢個濃湯佛跳牆雞翅鍋
雖然係有d貴 但真係超足料

花膠好量好多 鮑魚都有兩隻!

另外 我地自己叫左肥牛、蜆
兩樣睇落都好新鮮 牛食落去好香牛味有質素嘅肥牛

佢仲推介左呢個黃金炸魚皮
飲品有唔同酒可以揀 亦都有非酒精類

我地最後叫左荔枝梳打

一扎幾大支 裡面仲有果肉粒 唔算好甜 覺得幾岩飲
呢餐邊爐高質食材好有誠意~
2020-01-15
黃金炸魚皮