2020-11-14
秋風又起啦🍁,最啱梗係打邊爐🍲,同男友去完深水埔福華街整車之後,見附近有間火鍋店新開張,就隨便試下啦。 打邊爐點可以唔混醬,基本嘅配料都有齊。 先揀個湯底先,男友想要甘荀粟米豬骨鍋🐷,但我又想點蕃茄薯仔鍋...最後我哋免得嗌交,加$28叫個雙拼,咁就解決咗個問題啦。 😛個湯底非常足料,甘荀粟米豬骨鍋啲甘荀🥕粟米🌽超甜,有啖啖胡椒香味,啲豬骨🐖煲到稔晒,好入味,完全係精華所在!而蕃茄薯仔鍋一片橙紅色,勁多蕃茄🍅,絕對係真材實料。未落食物之前已經飲咗2碗,正! 🔺️香酥墨魚脆:用油炸鬼包住墨魚脆,口感幾特別,外表鬆脆。墨魚仔爽口彈牙。 😋🔺️招牌鴛鴦滑:賣相好可愛,整到兩條魚仔咁🐟🐟,一條墨魚滑 (加上蟹籽),一條蝦滑 (加上黑松露),兩條都係手打,爽口彈牙,味道新鮮👍。 🔺️美國頂級肥牛🐮:將啲牛肉卷起然後疊起一層層,賣相已經好靚,肉質鮮嫩,牛味足夠,雖然係肥牛,但唔會過份肥膩。 🔺️特色黑松露餃:用咗一個半月彎嘅碟裝起,一隻一隻好靚咁整齊排列,呢度啲擺盤真係好靚,未食先興奮。每隻餃都好大隻,而且包法好似整到成朵花咁🌷。餃子餡料豐富,亦有啖啖黑松露香味。 🔺️日本黑豚肉🐖:豚肉鮮嫩多汁,油脂甘香,
打邊爐點可以唔混醬,基本嘅配料都有齊。
🔺️日本黑豚肉🐖:豚肉鮮嫩多汁,油脂甘香,肉味濃郁。
🔺️金絲麻脆花:金黃鬆脆,有適當芝麻香,糖漿絕對係成碟嘅靈魂,加埋上去令個菜色增加層次感,如果再多啲糖漿就更加正。
晚餐後仲會送埋甜品-桂花糕,味道清香,唔會太甜,亦有清熱功效,打完邊爐食就最好不過。
呢度仲有新鮮刺身食㗎,下次有機會要試埋先