秋風又起啦🍁,最啱梗係打邊爐🍲,同男友去完深水埔福華街整車之後,見附近有間火鍋店新開張,就隨便試下啦。 打邊爐點可以唔混醬,基本嘅配料都有齊。 先揀個湯底先,男友想要甘荀粟米豬骨鍋🐷,但我又想點蕃茄薯仔鍋...最後我哋免得嗌交,加$28叫個雙拼,咁就解決咗個問題啦。 😛個湯底非常足料,甘荀粟米豬骨鍋啲甘荀🥕粟米🌽超甜,有啖啖胡椒香味,啲豬骨🐖煲到稔晒,好入味,完全係精華所在!而蕃茄薯仔鍋一片橙紅色,勁多蕃茄🍅,絕對係真材實料。未落食物之前已經飲咗2碗,正! 🔺️香酥墨魚脆:用油炸鬼包住墨魚脆,口感幾特別,外表鬆脆。墨魚仔爽口彈牙。 😋🔺️招牌鴛鴦滑:賣相好可愛,整到兩條魚仔咁🐟🐟,一條墨魚滑 (加上蟹籽),一條蝦滑 (加上黑松露),兩條都係手打,爽口彈牙,味道新鮮👍。 🔺️美國頂級肥牛🐮:將啲牛肉卷起然後疊起一層層,賣相已經好靚,肉質鮮嫩,牛味足夠,雖然係肥牛,但唔會過份肥膩。 🔺️特色黑松露餃:用咗一個半月彎嘅碟裝起,一隻一隻好靚咁整齊排列,呢度啲擺盤真係好靚,未食先興奮。每隻餃都好大隻,而且包法好似整到成朵花咁🌷。餃子餡料豐富,亦有啖啖黑松露香味。 🔺️日本黑豚肉🐖:豚肉鮮嫩多汁,油脂甘香,

打邊爐點可以唔混醬,基本嘅配料都有齊。

🔺️日本黑豚肉🐖:豚肉鮮嫩多汁,油脂甘香,肉味濃郁。

🔺️金絲麻脆花:金黃鬆脆,有適當芝麻香,糖漿絕對係成碟嘅靈魂,加埋上去令個菜色增加層次感,如果再多啲糖漿就更加正。

晚餐後仲會送埋甜品-桂花糕,味道清香,唔會太甜,亦有清熱功效,打完邊爐食就最好不過。

呢度仲有新鮮刺身食㗎,下次有機會要試埋先
2020-11-02
2020-11-14 17 瀏覽
🦦懶洋洋既季節黎啦~ 開始無間斷打邊爐令我驚喜既係...佢竟然有埋刺身😍 🥕三文魚、赤蝦、帆立貝、八爪魚刺身每一件都好肥美😋 三文魚肉質細嫩又唔腥帆立貝特別鮮甜又爽又滑仲有我最鍾意食既赤蝦🥰🥕滋潤百姓湯(花膠 螺頭 哈密瓜 雞湯) $338我以為真係得雞湯😭 原來係成隻雞上湯底勁真材實料咁煲出黎 每啖湯都係精華雞肉仲要超滑真係半粒哈密瓜扔落去煲🍈佢見我地雞手鴨腳咁將隻雞分屍~仲主動走黎幫我地剪開 順便分埋哈密瓜🥰 保留左哈密瓜既甜味🥰同時仲有雞湯既精華無諗過有湯底有雞🦦 所以叫左超多野食🤦🏼‍♀️ 🥕頂級安格斯牛頸脊 (細) $238靚靚既油花~油脂分布都平均肉質幾結實 充滿住彈力🥰食落口好鮮嫩 仲有濃郁既牛香味🥕大蜆 時價 $68蜆都都好新鮮 而且無沙😍 如果有卜卜蜆 沙白就好啦😍🥕鮮墨魚滑 $98😂擺盤勁靚打卡一流 但真係好大份🦦 墨魚含量高 所以勁彈牙爽口又好夠鮮味🥕手打鮮蝦丸 $88🥕粟米 $28蝦滑仲見到嘅蝦🦐 勁足料 大大粒好爽脆嫩滑又彈牙😍粟米都好甜😚🥕竹蔗茅根 $48睇到勁足料煲出黎🥰 偏甜 但可以下火最後送埋紅棗桂花糕🥰啲調味料本身係用保鮮紙包好左🤪 好衞生 辣椒好新
🦦懶洋洋既季節黎啦~ 開始無間斷打邊爐
令我驚喜既係...佢竟然有埋刺身😍

🥕三文魚、赤蝦、帆立貝、八爪魚刺身

每一件都好肥美😋

我以為真係得雞湯😭 原來係成隻雞上
湯底勁真材實料咁煲出黎 每啖湯都係精華
雞肉仲要超滑

真係半粒哈密瓜扔落去煲🍈
佢見我地雞手鴨腳咁將隻雞分屍~
仲主動走黎幫我地剪開 順便分埋哈密瓜🥰

辣椒好新鮮😆
大蜆
手打鮮蝦丸
竹蔗茅根
今晚本身想去深水埗食雞煲,行過見到呢間新開既火鍋店好似好正,決定試試。.呢間火鍋店午市有點心食,晚市做火鍋、小食。.先叫左款小食 醫住肚先- 蒜泥白肉 $48.做得好出色!一塊薄既半肥瘦豬腩肉片夾住一塊薄既青瓜片,配以惹味既蒜泥醬汁。.香茜皮蛋湯拼甘筍栗米豬骨鍋.湯底好足料!甘筍、粟米、大豬筒骨,越煲越濃味。.香茜皮蛋湯就有大量芫茜,夠晒清熱。.美國桶蠔 $168嘩!好大隻美國蠔,而且好新鮮好肥美而冇腥味,呢個真係好正。.美國頂級肥牛 $138砌成一卷卷既肥牛肉,賣相精緻。涮燙30秒,牛肉油脂分布平均、肉味香濃。.豬腰 $48呢間火鍋店將豬腰處理得好好,淥完好爽口。.皇帝菜 $38打邊爐最鍾意嗌呢種菜,只要新鮮就掂。.洛神花茶 $48火鍋店自家製,唔甜又健康。

呢間火鍋店午市有點心食,晚市做火鍋、小食。
先叫左款小食 醫住肚先- 蒜泥白肉 $48

香茜皮蛋湯拼甘筍栗米豬骨鍋
湯底好足料!甘筍、粟米、大豬筒骨,越煲越濃味。

香茜皮蛋湯就有大量芫茜,夠晒清熱。

美國桶蠔 $168

嘩!好大隻美國蠔,而且好新鮮好肥美而冇腥味,呢個真係好正。

美國頂級肥牛 $138
砌成一卷卷既肥牛肉,賣相精緻。

涮燙30秒,牛肉油脂分布平均、肉味香濃。

豬腰 $48
呢間火鍋店將豬腰處理得好好,淥完好爽口。

皇帝菜 $38
打邊爐最鍾意嗌呢種菜,只要新鮮就掂。
洛神花茶 $48
火鍋店自家製,唔甜又健康。
2020-11-02
2020-11-14 15 瀏覽
今日同朋友約咗嚟深水埗打邊爐聽講新開左一間又有得嗌點心又有得打邊爐嘅舖頭有時會怕同一時間做兩樣野會兼顧唔到不過食完之後發現原來諗多咗,打邊爐好高質。講返今晚嗌左啲乜嘢首先個湯底叫咗雙拼:粟米豬骨湯同埋麻辣湯個粟米豬骨湯有三舊大豬骨,勁足料,粟米都十分甜,超推介叫呢個湯底。麻辣既辣度岩岩好,有好多辣椒乾同埋花椒,好惹味。配料方面,全部都好新鮮,唔會似某d邊爐店雪藏好耐既貨咁。叫咗一個細份安格斯牛頸脊:牛頸脊係厚切既,雪花分布好均勻,完全唔會un,入口即溶既感覺。兩個人share 岩岩好。黑毛肚,好爽,大大塊,烚幾秒就夠。 鴛鴦滑(黑松露蝦滑+ 蟹籽墨魚滑):超好食呀,口感好彈牙,真材實料,唔會成口粉既感覺, 墨魚滑食落好似有d粒粒咁,好正!一份唔夠喉,好想再食。應該要各點一份,唔知各自既份量會唔會多d。鴨血:食麻辣必叫,唔會腥臭, 鴨血口感就係好有咬口, 無得輸。蜂巢豆腐:係係台灣食完念念不忘既野,建議放豬骨湯,索哂豬骨湯既味道超正,超軟綿同Juicy~之後仲叫左雞髀菇等等大枝裝啤酒🍻$38 買二送一 我只買一枝因為酒量差但店員都比冰桶我,好好服務,仲幫我斟酒,太好人了總結黎講真係幾好食
今日同朋友約咗嚟深水埗打邊爐
聽講新開左一間又有得嗌點心又有得打邊爐嘅舖頭
有時會怕同一時間做兩樣野會兼顧唔到
不過食完之後發現原來諗多咗,打邊爐好高質。
講返今晚嗌左啲乜嘢
首先個湯底叫咗雙拼:粟米豬骨湯同埋麻辣湯

配料方面,全部都好新鮮,唔會似某d邊爐店雪藏好耐既貨咁。

叫咗一個細份安格斯牛頸脊:
黑毛肚,好爽,大大塊,烚幾秒就夠。

鴛鴦滑(黑松露蝦滑+ 蟹籽墨魚滑):

之後仲叫左雞髀菇等等

大枝裝啤酒🍻$38 買二送一
我只買一枝因為酒量差
但店員都比冰桶我,好好服務,仲幫我斟酒,太好人了

總結黎講真係幾好食,趁新開未有咁多人食,可以book位試下!食材十分新鮮,可惜疫情關係唔算好爆場,同埋可能新開無咩人知。
最後湯底個豬骨筒都比我食到一乾二淨

仲要送甜品🍮 好驚喜
仲有做點心
  • 頂級安格斯牛頸脊(大)
  • 鴛鴦滑
  • 粟米豬骨湯
天氣開始轉涼,最好就一定係去打邊爐啦,上網見到呢間評價唔錯就試試佢,果然真係值得推介。話說而家搵去邊道食飯我都會順便搵埋邊道有得泊車,發覺唔係好多打邊爐既地方有得泊車,呢間餐廳就有樣非常好既地方就係附近都有好多咪錶位,咁當然都要睇運氣啦,但係我覺得附近有車位絕對係值得讚既地方。其次我覺得餐廳既裝修都充滿本土味道,份外有親切溫暖既感覺,當然餐廳都非常乾淨企理,仲要完全無油煙味,感覺良好。食物質素方便更加係唔錯,首先一定要講既係呢道有得叫一款唔係好多地方都有既食物,就係豬黃喉。豬黃喉即係豬既主動脈,食起上黎 清脆爽口有彈性,而且營養價值又高,絕對值得一試。另外招牌四寶丸又係必叫,四款味道各有特色,彈牙有口感,賣相一流。仲有叫左好多野食,黑毛肚爽口,水餃份量多料又多,滑牛肉更加多無得頂,最緊要係價錢唔貴,絕對值得一試。

2020-11-13 28 瀏覽
深水埗真是很容易找到正美食今次我就跟朋友黎到這裡打邊爐,唔黎唔知,原來深水埗都有間甘出色的打邊爐!最緊要環境空間很寬落,座位無壓迫感令人舒服很多呀!^^而湯鍋底方面有好多款式選擇,各有特色。想一邊打邊爐又一邊養身的話可以選擇 :滋潤百姓湯,杏汁白肺湯,姫松茸竹絲雞湯等等...食起上黎都比較健康不太熱氣啦而今次我就選擇了我朋友最愛的 四川麻辣鍋&番茄薯仔湯底~因爲原材料番茄辣椒香蔥配菜等都很足夠,另到整個湯底夠曬濃厚有層次,不會只得咸味。羊肉片一片片排好,望落紅通通都算幾新鮮呀!厚薄適中,一落鍋幾下就會熟,非常肥美囌香。醉雞(半隻)一上來就聞到有不少濃郁的花雕酒醉味道,我自己本來就對酒香情有獨鐘,所以很喜歡^^而經過落鍋後都食到酒味都算香濃的,説明真的腌製了充足的時間!雞肉剛剛熟就可以,才能保持肉質嫩滑韭菜餃一顆顆漲卜卜,皮薄餡多。韭菜最緊要新鮮~~而這裡就真的做到了,所以很香呀這裡有個特別之處,除了打邊爐,重有不同種類的其他美食可以order~!例如刺身拼盆,大閘蟹等等...有更多選擇自然食得更開心啦~~刺身拼盆:肉質非常新鮮大閘蟹:推介給蟹的喜愛人士,我剛剛好這2只裏面都有很多蟹黃膏
深水埗真是很容易找到正美食

今次我就跟朋友黎到這裡打邊爐,
唔黎唔知,原來深水埗都有間甘出色的打邊爐!

最緊要環境空間很寬落,
座位無壓迫感令人舒服很多呀!^^

而湯鍋底方面有好多款式選擇,各有特色。
想一邊打邊爐又一邊養身的話

食起上黎都比較健康不太熱氣啦

而今次我就選擇了我朋友最愛的
 四川麻辣鍋&番茄薯仔湯底~
因爲原材料番茄辣椒香蔥配菜等都很足夠,

另到整個湯底夠曬濃厚有層次,不會只得咸味。

羊肉片
一片片排好,望落紅通通都算幾新鮮呀!
厚薄適中,一落鍋幾下就會熟,
非常肥美囌香。

醉雞(半隻)
一上來就聞到有不少濃郁的花雕酒醉味道,
我自己本來就對酒香情有獨鐘,所以很喜歡^^
而經過落鍋後都食到酒味都算香濃的,
説明真的腌製了充足的時間!
雞肉剛剛熟就可以,才能保持肉質嫩滑

韭菜餃
一顆顆漲卜卜,皮薄餡多。
韭菜最緊要新鮮~~
而這裡就真的做到了,所以很香呀

這裡有個特別之處,除了打邊爐,
重有不同種類的其他美食可以order~!
例如刺身拼盆,大閘蟹等等...
有更多選擇自然食得更開心啦~~

刺身拼盆:肉質非常新鮮

大閘蟹:推介給蟹的喜愛人士,
我剛剛好這2只裏面都有很多蟹黃膏,每一口都很滿足!

2020-11-13 7 瀏覽
上星期同家人來呢度打邊爐, 個湯底好正! 所以決定寫下食評未食火鍋之前,店員話最近做優惠,每人交一隻大閘蟹大閘蟹都算大隻,而且好多膏,真係食完仲想繼續食呀! 值得一讚係店家準備埋薑茶,雖然係贈送嘅,但都做得咁足醬料就係最basic果幾款:湯底揀左杏汁白肺湯,店員叫我地打邊爐之前飲番2碗,真係好正喎!因為佢幾多料下,有雞腳、豬骨同豬肺,所以成煲湯乳白色,而且好濃香。豬肺洗得乾淨,點d豉油食都幾爽彈。我地叫左幾款食材:日本黑豚肉,黑豚肉厚薄適中,都幾有豬味,口感唔柴白鱔片, 最鐘意呢個,肉質新鮮,食落有魚脂感又帶有少少爽彈生根, 平時都好少叫生根,但個湯底好味之餘又唔油膩,生根吸左d湯汁,好味椒鹽粟米份量都幾多,夠3-4人食, 粟米炸過但唔會炸到無晒水份椒鹽亦好香,岩做餐前小食
上星期同家人來呢度打邊爐, 個湯底好正! 所以決定寫下食評

未食火鍋之前,店員話最近做優惠,每人交一隻大閘蟹

醬料就係最basic果幾款:

我地叫左幾款食材:
日本黑豚肉,黑豚肉厚薄適中,都幾有豬味,口感唔柴

白鱔片, 最鐘意呢個,肉質新鮮,食落有魚脂感又帶有少少爽彈

椒鹽粟米
份量都幾多,夠3-4人食, 粟米炸過但唔會炸到無晒水份
椒鹽亦好香,岩做餐前小食

2020-11-10 16 瀏覽
行過見到這間店門外擺放了很多花籃,花香四溢, 非常吸引, 抬頭一看 ,原來是老百姓火鍋刺身店新開張, 反正晚飯時間到, 入去試下新嘢😍😍環境裝修雅緻, 霓虹字句有噱頭😁😀疫情期間, 海鮮刺身欠奉。 店員推介四川麻辣鍋, 怕太辣另外叫多一款甘筍粟米豬骨鍋, 有辣有唔辣, 但都怕上火,叫了一渣竹蔗茅根水加強清熱麻辣鍋赤紅色,個樣似勁辣, 湯面布滿了辣椒、花椒、八角和各種香料,但入口只覺嘴唇和口腔內痺熱帶辣,激活味蕾, 香濃而不太辣豬骨湯清甜美味,剛好中和了 麻辣口味😋😋醉雞半隻雞肉新鮮, 酒香撲鼻,非常入味陳年花雕肥牛雪花牛肉片滲滿花雕酒味, 每一口都酒味濃郁,而且肉質軟硬適中,越食越好味招牌四寶丸 + 自家製四拼餃粒粒新鮮,叫雜錦最好,可以試不同口味,賣相有心思,放在半圓形碟上,每粒都有青瓜片墊底, 牛丸和蝦丸較為突出,特別彈牙爽口, 菠菜餃和水餃餡料多,食過不停魚鰾第一次在火鍋店有這款食物,大大隻脹卜卜,非常新鮮但切記在放湯之前一定要刺破表皮, 否則預熱時會爆烈,引發燙傷😛😛, 熟了的魚標,煙靭有嚼勁似食花膠,一定要試蔬菜雜菌拼盤 金菇、冬菇、 雞髀菇、西洋菜、生菜、 娃娃菜…等,種類

環境裝修雅緻, 霓虹字句有噱頭😁😀

豬骨湯清甜美味,剛好中和了 麻辣口味😋😋

醉雞半隻

雞肉新鮮, 酒香撲鼻,非常入味

陳年花雕肥牛

招牌四寶丸 + 自家製四拼餃

魚鰾

第一次在火鍋店有這款食物,大大隻脹卜卜,非常新鮮

蔬菜雜菌拼盤

金菇、冬菇、 雞髀菇、西洋菜、生菜、 娃娃菜…等,種類繁多,抵食😋😋

最後有杞子桂花糕送,可以滋潤降火,這餐非常滿意,滿足

• 陳年花雕肥牛
  • 招牌四寶丸
2020-11-10 24 瀏覽
​#merry豬覓食在深水埗📍​ ​老百姓火鍋刺身來到了11月香港天氣秋意漸濃,氣溫也日益見涼,很容易為自己食火鍋找到籍口。今日約了個朋友收工後去深水埗逛電腦商場然後去打邊爐。深水埗區食肆林立,好的火鍋店也很多,一時難以抉擇。這時想起朋友極力推薦在福華街39號的“老百姓火鍋刺身”店做緊8折優惠,俗話說:好酒不怕巷子深,我地行了7-8分鐘就來到了老百姓火鍋刺身店,離遠就見到店鋪外的霓虹燈牌,店舖內裝修新潮、整齊和乾淨,環境相當唔錯,座位分隔合理完全達到防疫的要求,特別適合幾個知己好友圍爐吹水同時嘆火鍋。​​​​➖➖ 店內的menu上所提供豬、牛、羊、河鮮、海鮮、各類肉丸魚蛋和齋菜讓​​客人選擇,各種火鍋食材供真係琳瑯滿目,讓人目不暇接。​​➖➖ ​📌​ 老百姓湯底 (花膠 螺頭 哈密瓜 雞湯) $338打邊爐最重要係湯底,我點了menu上首薦的滋潤百姓湯底。唔到幾分鐘一大鍋滋潤百姓湯就端到台上,滋潤百姓湯呈現濃郁的乳白色,開爐煲了幾分鐘就香氣撲鼻,湯底有半隻老雞,半個哈密瓜,十塊左右的花膠,多個螺頭同多塊拳頭大的豬脊骨,絕對係足料和夠火候的靚湯,滋潤百姓湯飲落既有密瓜的清甜,又有老火湯的
​#merry豬覓食在深水埗

📍​ ​老百姓火鍋刺身

​​​​➖➖
​📌​ 老百姓湯底 (花膠 螺頭 哈密瓜 雞湯) $338
打邊爐最重要係湯底,我點了menu上首薦的滋潤百姓湯底。唔到幾分鐘一大鍋滋潤百姓湯就端到台上,滋潤百姓湯呈現濃郁的乳白色,開爐煲了幾分鐘就香氣撲鼻,湯底有半隻老雞,半個哈密瓜,十塊左右的花膠,多個螺頭同多塊拳頭大的豬脊骨,絕對係足料和夠火候的靚湯,滋潤百姓湯飲落既有密瓜的清甜,又有老火湯的精髓,絕對係秋涼滋潤進補的不二之選。我地兩個在食野前忍唔住每人都先飲了2-3碗滋潤靚湯和食了唔少湯料。來這店打​邊爐滋潤百姓湯是絕對不容錯過的。

​📌​ 美國頂級肥牛 $138
脂肪均勻味道濃郁,肉質鮮嫩,唇齒留香

📌滑牛肉 $88
大小厚薄均勻,食落牛肉味道香濃

📌即炸響鈴 $48

爽口彈牙鮮美

​📌​ ​竹蔗茅根水
​清甜去熱氣

​➖➖
這裡的火鍋食材絕對係新鮮的真材實料,而且分量足夠,外面的火鍋放題​​與之相比真係不可同日而語。這店鋪也提供早茶點心和午市滿足附近街坊的需求,另外,店鋪也提供適時應節的大閘蟹讓蟹痴堂食或外賣。
個人極力推薦:滋潤百姓湯,一分錢一分貨,並建議:盡量多飲滋補靚湯,飲完湯後再加一般的火鍋湯水打邊爐。我地這次人丁單薄無法多試其它火鍋食材,有小小遺憾,下次一定班多D人再來嘗試其它的美味的火鍋食材。
地址:深水埗福華街39號地舖

2020-11-10 10 瀏覽
I ❤️Da Bin Lo——————————呢區不嬲都多嘢食,所以有時間都會去昵區食吓嘢,經過見到呢到有間新開火鍋店,望入去乾淨衞生,地方大,舒適座位,愛打邊爐的我又入去睇下有無好嘢食先😋,入到去有個大招牌,真係我的心聲😁「I ❤️Da Bin Lo」😂😂😂————————-🟩🟣原來入座即送大閘蟹🦀👏👏食落仲好新鮮,肉都幾甜😋————————-🟣滋潤百姓湯(花膠、螺頭、哈密瓜,雞、上湯):呢個湯認真足料,機乎成煲都係花膠👍仲要係大大件靚材料,足料湯底,雞🐔、螺頭,🐔腳,材料又夠火喉又夠腍,夠新意,原來哈蜜瓜都可以用嚟煲湯,而且仲好匹配,又甜又正,咁足料咁甜既湯,真係要飲多幾碗,完全係精華所在足料滋潤湯底👍👍😋😋————————-🟫招牌四寶丸:自家鮮製手打,粒粒足料彈牙,🐂牛丸,🐷豬肉丸、墨魚🦑丸、蝦🦐丸、食物擺設吸引,未吃已唾唌三呎😂😂———————-🔵皇帝菜:呢個菜味道特別,喜歡吃(唐hold菜)的人一定喜歡,味道兩者比較相對較甜和較嫩🥰———————🟧雞髀菇:有益健康,我又是喜歡的蔬菜🍄菇類的一種,咬落有口感又爽甜,健康之選😋—————————🔴桂花蚌:海鮮類的一款,易熟,灼幾下就食
I ❤️Da Bin Lo

——————————
「I ❤️Da Bin Lo」😂😂😂

🟩🟣原來入座即送大閘蟹🦀👏👏
食落仲好新鮮,肉都幾甜😋

————————-
🟣滋潤百姓湯(花膠、螺頭、哈密瓜,雞、上湯):
呢個湯認真足料,機乎成煲都係花膠👍

🟫招牌四寶丸:

———————-
🔵皇帝菜:
———————
🟧雞髀菇:
—————————
🔴桂花蚌:
海鮮類的一款,易熟,灼幾下就食得,又爽又甜,咬落口質感我最愛吃

—————————-
🟪脆肉鯇魚腩:
最鍾意用脆肉鯇打邊爐,鍾意食佢既脆肉口感,點滾都唔會散,有咬口,食落有質感,咬落(short short)脆的魚🐟

————————
🟡日本黑豚肉:
肉質嫩滑、味道鮮甜,又是我愛打邊爐的菜式之一😋

——————-
🟩洛神花茶:
有助養神、清肝,降火、降脂..........等等👍👍👍👍打完邊爐飲返杯
👍👍👍👍清涼解渴益身心

🔺 開心就係咁簡單
😂😂😂😂😂😂😂😂
—————————-
2020-11-09 23 瀏覽
忍左好耐,終於可以去打邊爐啦~作為一個連洗野都唔想做嘅懶鬼,行過深水埗見到一間人少少的火窩店,啱晒!我真係唔鐘意人多又嘈嘅地方,特別係疫情期間。第一樣令我非常驚訝係個湯底-杏汁白肺湯,打邊爐除左個爐好緊要之外,湯底係可以令食變得各有特色的魔術師,呢個湯底足料,可以直接當湯飲都非常高質,唔放邊爈料落去都飲左兩碗先,杏汁味出得嚟又好夾,其實有D人唔鐘意杏汁味,但呢個味又夾得非常合理,係正嘅!其他推介:頂級安格斯牛頸脊牛味濃,入口夠滑,而且咬落有彈力但唔係橡根口感,鐘意牛可以食!鮮墨魚滑個人最愛墨魚滑,因為鐘意佢彈牙,呢度都好唔錯特別特別推介:淮山麵可能我孤陋寡聞,但真係少見有淮山麵的邊爐店,呢個麵加上特濃湯底,真係不得之了,麵吸收晒湯味,入口香濃!成為今晚最驚喜之作!
忍左好耐,終於可以去打邊爐啦~

其他推介:

鮮墨魚滑
個人最愛墨魚滑,因為鐘意佢彈牙,呢度都好唔錯

特別特別推介:淮山麵
淮山麵

2020-10-21
1 分鐘 (堂食)
淮山麵
  • 頂級安格斯牛頸脊(大)
  • 手打鮮墨魚丸
2020-11-09 7 瀏覽
最近公司附近新開左間火鍋店🥘, 所以今晚朋友就約左小妹去試下, 6點幾去到已經有幾枱客食緊, 餐廳環境乾淨企理, 地板亦無油淋淋嘅感覺, 怖置比較新派, 牆上面掛住左好多霓虹燈牌! 湯底方面有多款選擇, 由清淡至麻辣🌶都有, 而食物方面, 除左有各式各樣嘅火鍋配料例如肉類🥩, 丸類, 餃類🥟, 蔬菜🥬同時令海鮮🦀🦐🦞🦑, 另外仲有一d特色小食甜品!駌鴦湯底小妹叫左甘筍粟米豬骨湯底🥕🌽🐖🦴同蕃茄薯仔湯底🍅🥔, 豬骨湯呈奶白色, 豬骨味濃, 蕃茄湯質感極濃稠, 味道鮮甜, 推介!脆炸魚皮🐟炸魚皮好香脆, 放落湯底到一秒快閃, 索哂d湯, 正!唐生菜🥬美國特級肥牛🐂份量算多, 肉質同脂肪分怖平均!滑牛肉🐂牛肉色澤粉嫩, 口感爽滑無筋!珊瑚蚌色澤鮮豔, 口感爽脆幾鮮甜!香酥墨魚脆熱辣辣炸起, 外層酥脆, 墨魚滑爽口彈牙, 而且一d都唔油膩, 推介!😋杞子桂花糕桂花糕幾足料, 味道清香, 甜而不膩!

駌鴦湯底

脆炸魚皮🐟
炸魚皮好香脆, 放落湯底到一秒快閃, 索哂d湯, 正!

唐生菜🥬

美國特級肥牛🐂
份量算多, 肉質同脂肪分怖平均!

滑牛肉🐂
牛肉色澤粉嫩, 口感爽滑無筋!

珊瑚蚌
色澤鮮豔, 口感爽脆幾鮮甜!

香酥墨魚脆

杞子桂花糕
桂花糕幾足料, 味道清香, 甜而不膩!
2020-11-03
  • 香酥墨魚脆
2020-11-09 7 瀏覽
又到打邊爐嘅最佳季節,雖然一年四季都可以打邊爐,但都係覺得呢啲涼涼地嘅天氣打邊爐先至最有feel。今日黎到老百姓火鍋,一於就同朋友去「烚下烚下」拉。.🔷刺身(甜蝦,三文魚腩,帆立貝,八爪魚)火鍋店內都有提供咁新鮮、肥美嘅刺身都算唔話得,呢到嘅三文魚腩同帆立貝都切得夠哂厚身,勁鮮甜。.🔷滋潤百姓湯 💰338 💙90/100(花膠,螺頭,哈蜜瓜,雞湯)個湯底真係超足料,有半隻雞、花膠、螺頭等,兩個人食真係夠有凸。而最特別嘅係有半個哈密瓜加入個湯底,令到個雞湯底好鮮甜。上鍋果時,職員已經提到個湯滾咗可以飲咗湯先,飲落真係勁正又甜,飲多幾碗先夠喉。.🔷頂級安格斯牛頸脊(細)💰238 💙75/100打邊爐點少得牛肉,今次嗌咗安格斯牛頸脊,份量都好多,兩個人都分分鐘食唔晒。好濃牛肉味,油脂感又夠。.🔷白鱔片 💰118無魚不歡,鱔片切得夠薄,又新鮮又爽,滿足我嘅味蕾。.🔷黑毛肚 💰78黑毛肚夠大塊,擺落邊爐浸幾秒已經食得,爽口得黎又方便。.🔷招牌鴛鴦滑 💰108鴛鴦滑分別在面頭加上嘅蟹籽同黑松露墨魚滑,夠彈牙又精美。.🔷蔬菜雜菌拼盤 💰88呢個可以話係打邊爐必備嘅材料,有西洋菜,生菜,娃娃菜,仲有

🔷刺身
(甜蝦,三文魚腩,帆立貝,八爪魚)

🔷滋潤百姓湯 💰338 💙90/100
(花膠,螺頭,哈蜜瓜,雞湯)

🔷頂級安格斯牛頸脊(細)💰238 💙75/100

🔷白鱔片 💰118
無魚不歡,鱔片切得夠薄,又新鮮又爽,滿足我嘅味蕾。

🔷黑毛肚 💰78
黑毛肚夠大塊,擺落邊爐浸幾秒已經食得,爽口得黎又方便。

🔷招牌鴛鴦滑 💰108
鴛鴦滑分別在面頭加上嘅蟹籽同黑松露墨魚滑,夠彈牙又精美。

🔷蔬菜雜菌拼盤 💰88
呢個可以話係打邊爐必備嘅材料,有西洋菜,生菜,娃娃菜,仲有成四種不同嘅菇,每樣蔬菜菇都好新鮮。

🔷枝竹 💰28
對枝竹真係又愛又恨,用黎打邊爐索晒啲湯汁,真係超好味夠香口。

🔷竹庶予根(一渣) 💰48 💙80/100
竹庶予根好足料咁煲製出嚟,都幾大渣,勁清甜。
🔷杞子桂花糕
最後,仲有甜品送贈杞子桂花糕,爽口好濃郁桂花香味,黎個完美ending。
2020-11-09 1 瀏覽
深水埗向來是個搵食的好地方,皆因消費平、選擇多,而且老店新舖滙聚一堂,最適合識飲識食的港人。上兩個星期同老公去咗福榮街食石燒牛扒,吃得非常滿足,所以今晚有人又再蠢蠢欲動,而今次嘅目標就係呢間近排喺網上有不少人推介嘅「老百姓火鍋刺身」。店面裝修一點也不馬虎得,大門用上落地玻璃作設計,感覺開揚,可以清楚看到內裡的佈置。牆上有不少霓虹燈裝飾,色彩鮮豔,繽紛絢麗,令人目不暇給。先揀湯底,原來選擇都唔少,足足有成 9 款,心大心細,最後揀咗個滋潤百姓湯 ($338)。點完湯底,店員隨即送上一份刺身。原來餐廳而家做緊優惠,凡惠顧晚市火鍋,每檯客人可免費享用刺身一客。拼盤上有帶子、甜蝦、三文魚、北寄貝,當中最喜歡是肥美的三文魚,油脂分佈平均,肉質油潤,鮮味十足。帶子和甜蝦質素亦不俗,前者鮮甜柔軟、後者甘甜粘糯。湯鍋接著送上,嘩!材料非常豐富,有花膠、螺頭、哈密瓜、鮮雞、豬骨、雞腳。滾起後,店員會主動替客人把鮮雞和哈密瓜代為切開。先呷一啖湯底,好香好清甜,螺頭滋陰補腎,加上滑溜又彈牙的花膠,啖啖骨膠原,十分可口。趁人哋飲緊湯,先自行「混醬」,醬料選擇雖然唔多,但最基本嘅蔥、蒜蓉、芫茜、辣椒粒等都有齊,
趁人哋飲緊湯,先自行「混醬」,醬料選擇雖然唔多,但最基本嘅蔥、蒜蓉、芫茜、辣椒粒等都有齊,而且呢度無另外收醬芥錢,非常抵食。
配料方面,先來一客小食香酥墨魚脆 ($68)。原來所謂墨魚脆,即係墨魚膠釀油條,油炸鬼食落好鬆脆,墨魚膠彈牙味鮮,拌上甜酸醬,既開胃又能中和油膩感。其實亦可以放進湯鍋內數秒,讓墨魚脆盡吸湯底嘅味道,吃起來更加惹味。
美國頂級肥牛 ($138)  肥牛賣相好靚,捲成一卷卷,脂肪分佈平均,紅肉與油花相間,只需在湯中輕涮至稍稍變色即可,入口牛味極濃,而且嫩滑軟腍,值得推薦。
日本黑豚肉 ($108)  質素亦唔錯,脂肪含量不多,入口可以感受到豚肉嘅纖維細緻,而且食落完全無臊味,肉質結實有咬勁,吃到豬的原始味道。
自家製四拼餃 ($98)  擺盤好精美,用一個半月形托板盛上,四款餃子分別為招牌水餃皇、鮮蝦雲吞、特色黑松露餃及韭菜餃。幾款餃子味道都唔錯,皮薄餡靚。鮮蝦雲吞足料又新鮮,黑松露餃入口帶獨特的黑松露香氣,而韭菜餃淥熟後亦幽香飄逸,汁豐味美。
即炸響鈴 ($48)  響鈴即叫即炸,放入湯底後讓其吸收湯汁精華,雖然浸過湯,吃下去仍然酥脆,沒有油溢味,絕對係必食推介!
食完咁多肉同香口嘅炸物,當然要點番啲蔬菜中和下,揀咗油麥菜 ($38),入口新鮮嫩綠,相當清甜,用嚟放湯真係一流。
臨尾仲點咗渣竹蔗茅根 ($48)  店員話係自家製,啱啱新鮮煲起,入口仲暖笠笠,非常清甜,啱曬打邊爐飲用。
2020-11-09 8 瀏覽
秋風起,除左想打邊爐,仲想食大閘蟹🤤今次撞正見到依間火鍋店竟然做promotion送大閘蟹,就去試一試。成間餐廳都好乾淨,唔會好似舊式火鍋店咁濕漉漉,而且好多打卡位😝我哋唔想咁滯所以叫咗個芫荽皮蛋湯底,本身諗住佢只係普通清湯加料,但飲咗啖,竟然同我喺屋企自己煲嘅味道差唔多,好香濃又唔覺有味精,最正係佢有好多馬蹄,仲要粒粒都好甜!湯底簡單得嚟比我想像中好!嘢食方面,我哋叫咗:大閘蟹(送):哇真係估唔到唔洗錢嘅都咁多膏,仲要都幾重手,同自己特登出去買嘅大閘蟹質素差唔多!喜出望外!佢哋仲幾細心比埋薑茶我哋飲。火鍋材料:滑牛肉:依個真係必叫,牛肉夠滑有牛味,就算煮耐咗都唔un,而且份量都好足,好正美國肥牛:肥瘦適中,有牛味,份量都好多。雜丸:咁多隻丸個人覺得最正係蝦丸,蝦肉新鮮彈牙,牛丸都正,彈牙重牛味。鴨血:依排好興食佢,但唔係度度都好食,依度啲鴨血真係唔錯,有鴨血獨特香味,重點係質地夠企身唔會散。脆肉鯇魚腩:好襯個湯底,而且魚肉唔腥有鮮味,肉質好爽滑彈牙,唔多骨啖啖肉。我哋仲叫咗蜂巢豆腐,薯粉同萵筍,唔錯總括嚟講,依間火鍋店的確比到驚喜我,用料好,服務都好周到,好在比我留意到送大閘蟹嚟試咋
秋風起,除左想打邊爐,仲想食大閘蟹🤤

嘢食方面,我哋叫咗:

火鍋材料:

美國肥牛:肥瘦適中,有牛味,份量都好多。

我哋仲叫咗蜂巢豆腐,薯粉同萵筍,唔錯

總括嚟講,依間火鍋店的確比到驚喜我,用料好,服務都好周到,好在比我留意到送大閘蟹嚟試咋🤣
2020-10-18
  • 鴨血