2018-06-21 37 瀏覽
食完呢碗拉麵之後最深嘅記憶就係佢嗰份豚肉,因為係非常之厚身,炆得好入味,好淋,食完之後非常之滿足。我講緊嘅就係加$32就可以享有嘅精選配料,精選配料入面有蛋,有蔬菜。但係我覺得佢嘅主角就係呢一排豚肉叉燒,本身跟餐嘅叉燒係薄身嘅一片,但係精選配料入邊嘅叉燒係一舊好厚身嘅肥肉,一層脂肪,一層肥肉,非常之好食。非常之鼓勵大家加呢一個精選嘅配料。再講返佢佢骨湯拉麵今日我就選食咗黑油拉麵,佢呢一度嘅黑蒜油味道幾香,但係又唔會太多油,我覺得非常之好。另外佢嘅豬骨湯底食完之後個嘴都會有黏液感覺,骨膠原非常充足。另一個就叫咗呢一個海老虎嘅拉麵,佢嘅湯係混合龍蝦湯同豬骨湯嘅味道。我最鍾意係佢另外會配上有啲辣椒粒,因為我本身個人好鍾意食辣。食拉麵嘅時候往往就加唔到啦,因為如果加辣椒油就會影響佢本身拉麵嘅味道,但係呢幾粒指天椒相落去完全唔會影響面嘅,味道仲可以有辣辣地嘅感覺,非常之正。呢度嘅飲品除咗汽水之外仲會有啲特色嘅日本飲品,例如呢一個水蜜桃嘅碳酸飲品遊戲又甜甜地,非常之消暑解渴。

2018-06-20 35 瀏覽
喺大阪食過,知道灣仔開左,專登來再吃的!🤩拉麵🍜麵條軟硬適中,也是蠻掛湯的,分量也十分足夠,不需要額外替玉。👍🏻至於湯底,跟一般拉麵店一樣備有大路的湯底選擇,包括豚骨湯,海老麵豉湯,黑蒜湯及辣湯。個人推薦海老麵豉湯,食到濃濃海蝦鮮🦐甜味。拉麵另一重點是叉烧,叉烧入口有濃烈豬肉鮮味,而且肥瘦適中。如果多兩片就更好啦!😂叫左小食:炸雞及餃子也是即叫即做,新鮮香脆,做得好好!跟我在大阪吃的一模一樣!日本人做事就係甘好!👍🏻
喺大阪食過,知道灣仔開左,專登來再吃的!🤩

叫左小食:炸雞及餃子也是即叫即做,新鮮香脆,做得好好!
跟我在大阪吃的一模一樣!日本人做事就係甘好!👍🏻
2018-06-18 37 瀏覽
又一次被電視的飲食節目吸引了。上次介紹一幻,今次介紹同樣在灣仔,在大阪有五間分店的神虎麵商店。看電視後的第二日就馬上去試。可能是夜晚近9點,又不是在大街,所以唔使排隊等候,可惜我最想食的义燒飯賣晒了!我們兩人點了神虎、海老虎拉麵、炸雞塊和神虎餃子。服務員說麵店只有一位師傅煮麵,請我們耐心等候。神虎拉麵豬骨湯底很濃,唔鹹,加了些油脂保持湯的溫度。有兩粒肉丸、义燒、溫泉蛋、木耳和蔥。麵條軟硬適中,溫泉蛋就一般啦;最特別是肉丸和义燒,據稱店內的豬肉是用西班牙豬,肉丸是手打,不錯,很彈牙,略嫌size細一點;义燒顏色不像坊間拉麵店的义燒,帶少少紅色,很焾很好味海老虎拉麵材料大致同神虎一樣,少了溫泉蛋但加了櫻花蝦。個人較喜歡呢個味噌和櫻花蝦湯底,覺得比神虎還要濃,但沒有膩的感覺炸雞一客四件和餃子五件,兩款都很大件,雞肉很滑,冇雪味;餃子是自家製,很足料。可能我們太飽,所以覺得冇乜驚喜。總括來講,我們點的食物不錯,下次再來,一定要試到佢地嘅义燒
神虎拉麵

海老虎拉麵

可能我們太飽,所以覺得冇乜驚喜。

總括來講,我們點的食物不錯,下次再來,一定要試到佢地嘅义燒
2018-06-17 572 瀏覽
呢間嚟由大阪嚟既拉麵店,話係主打豚骨湯底加蔬菜煲到超濃厚!拉麵店仲有黑蒜、辣味及海老蝦味豚骨湯,勁多野擇!神虎係元虎既濃厚豚骨湯,只係加左蛋,流心蛋!濃厚豚骨湯咸得嚟但都唔係死咸,好香濃都,濃味十足,但愛咸者會更喜歡。入面已經有手打豬肉丸子,但我仲加在紫菜靈魂之中,同埋豚腩肉。本身得豚肩肉!紫菜10蚊有4張,每人可以食到2張,我仲以為10蚊得1張大少少啦,覺得好抵呀!點湯包麵就係爽囉!紫色唔咸係原味,好味!爽脆木耳yummy yummy~ 份量中等,但好爽口,早知加多一份啦!飲湯食一粒,好好味。麵係有少少曲咁,但都頗彈牙,仲有d蛋味!豚腩肉推薦!店寫明係西班牙豬肉,一開始叫係覺得拉夾要有d肥肉先好食啦,以為勁多肥肉,要有排夾少d肥肉。點知完全係半肥瘦多瘦!岩哂我地女仔口味,又想食下肥肉,但又怕肥既心態呀!豚腩肉有醬油味,少少咸,一層肥肉,油光十足,幾好!慢煮既方式令豬肉唔會得個乾字,有齊肉汁油光同豬肉絲既味道感覺!手打豬肉丸子好似小籠包子既料,少少蔥香,細細粒,唔係食彈牙,係食肉汁味!赤虎係中辣,朋友食!我就食唔到啦,佢食開三哥3小,覺得真係有料到,見佢食得好開心!湯底辣得好滋味好濃郁

神虎

赤虎係中辣,朋友食!我就食唔到啦,佢食開三哥3小,覺得真係有料到,見佢食得好開心!湯底辣得好滋味好濃郁,有又d蔥添香。

佢都中我一樣覺得麵都幾好口感。

無蛋既佢加左味付溏心蛋同味付筍,哈哈!溏心蛋勁正,勁正宗!蛋白有蛋香同有流!蛋黃勁流,流得嚟有少少蛋黃膏咁,睇到覺得正,好彩一人一隻,我食返自己個隻啦!

交單時,店員話神虎餃子係每日新鮮包,問我地叫唔叫?!聽到新鮮就要左啦!

皮薄有微q咸,底有點焦但仲係脆既!入面白菜豬肉散身d,但食到係自家味道,唔會好咸味精急凍!

有別香港一般拉麵店,坐得好舒服同次所好乾淨!
  • 豚腩肉
2018-06-17 53 瀏覽
神虎麵商店.來自大阪的拉麵店! 主打豚骨湯底🐷第一次先試試原味的”原虎”和配蛋的”神虎”! 豚骨湯入口順滑 豚骨味濃 又不會過咸☺️ 拉麵是曲身麵 軟硬度劃一 自己喜歡吃硬麵 所以覺得稍軟了一點 如果可以自選麵條的軟硬度就好了! 叉燒是沒經過炙燒的豬肩肉 脂肪比例較低 肉質不柴 但個人還是喜愛有肥膏的叉燒🙆🏻‍♀️ 另一樣特別的配料是豬肉丸! 味付溏心蛋 溏心程度剛好 不會太生 又保留了溏心半熟的狀態😍 入味而有蛋香 不錯! 整體味道都不錯啊
神虎麵商店.

不要以為吃日本菜就只有銅鑼灣區最集中,其實在灣仔小巷也可發掘不少拉麵小店,這天放工後,就來到新開張不久、來自大阪的神虎麵商店,吃碗熱騰騰的日本拉麵。店面雖然不大,新開張裝潢仍是新簇簇,風格簡約,環境光猛整潔,店員態度親切有禮,更有日本師傅坐鎮,煮出地道的和風拉麵。餐牌亦是獨沽一味賣拉麵,總共有5款拉麵款式:元虎、神虎、黑虎、赤虎以及海老虎。神虎 (配蛋)  $98神虎已包括兩塊豬肩肉叉燒、兩粒手打丸子、木耳及一隻溏心蛋,一上枱熱得燙口的拉麵便已經散發著陣陣濃郁骨香。豬骨湯底顏色乳白,淬取骨髓中的膠質,令湯身略帶濃稠,香濃但不膩口。溏心蛋的軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩的蛋黃,一咬開正在流心中,滿溢濃濃蛋香。麵條偏粗身,掛湯能力高,麵質彈牙滑口,不會煮得過軟,而且麵量對女生來說已經極之飽足。海老虎 $98有別於一般常見的豚骨系,海老虎拉麵以蝦味噌醬調味,鮮香四溢撲鼻而來。湯頭色澤橙黃,加上粒粒小巧玲瓏的櫻花蝦,讓蝦鮮味滲透口腔每處味蕾,雖然口味相對濃重,但吃後卻不會覺得口渴涸喉。手打丸子以豬肉製成,內裡夾雜著蓮藕屑,更添爽口。豬肩肉頗大片的,卻又切得很薄身,肉質軟嫩不死實。神虎餃子 $42雖然這

神虎 (配蛋)  $98

海老虎 $98

海老虎

手打丸子以豬肉製成,內裡夾雜著蓮藕屑,更添爽口。
海老虎

豬肩肉頗大片的,卻又切得很薄身,肉質軟嫩不死實。

神虎餃子 $42
雖然這裡是主打吃拉麵,但想不到餃子的水準也是相當不俗,薄薄的外皮不會過厚,煎得金黃脆口。
神虎餃子

一咬開餃子餡料扎實多汁,豬肉混合白菜絲,令內餡豐滿鮮嫩而清爽。

炸雞塊 $38
份量出乎意料之外地澎湃,足足有四大件雞件,這真的是小食嗎?! XD 以這價錢來說,可說是抵食,本來吃完一整碗拉麵已經吃得很滿足,但吃完這份小食簡直是撐破肚皮了。
炸雞塊

外皮炸得乾身不油膩,香脆的外皮和嫩滑多汁的雞肉互相結合的絕妙口感,一口咬下肉汁滿溢。
炸雞塊
2018-06-07
2018-06-14 33 瀏覽
海老虎拉面有肩肉、木耳、手打丸、直身幼麵、另配上櫻花蝦,成個面都色彩好豐富。而係味道方面,面係非常之幼身,而且非常之滑,而且食六日都會非常爽口啦面亦都會吸收左湯底嘅精華湯底應該係加左呢一個嘅蝦味噌,令個湯更加香,甚至令個味道更加昇華。而且,拉麵即附上辣椒醬亦都唔會太辣,有興趣既拉面既你絕不容錯過。赤虎拉面配料有豚腩肉、紫菜、糖心蛋、荀。湯底呢食落去會辣辣地,即使可能唔食辣嘅你都不妨試一試因為真係唔會好辣,而且湯底亦都帶點豬骨味。而且呢佢個湯底再配埋呢一個面呢食落其實都幾開胃再加上其實配埋兩個配菜,包你一定會食到飽,呢個湯嘅豚腩肉亦都非常之厚身,而且肉汁鮮嫩,咬落去淡淡都係肉又唔會太硬,軟熟度岩岩好。唐揚雞堂楊炸雞唔單止食落去非常之爽脆,而且皮脆肉滑,加上每件都大大件炸既時候會有多肉汁,而且炸到金黃色,超靚,為我這一餐增添了不才色彩。煎餃子煎餃子呢間主張係由自己嚟到去包餃,唔單止包得好有心機而且外皮煎到啱啱好會有啲爽脆甚至乎會煎到金黃色,而且裏面嘅餡料亦都非常之好食係一d豬肉餡,再配埋果兩個拉麵,簡直係攞滿分💯。

海老虎拉面

赤虎拉面

唐揚雞

煎餃子

2018-06-14 99 瀏覽
太高興見到神虎回歸了!很開心能夠再嚐到非常想念的味道!也加入新口味 — 海老虎,雖然也有蝦油,但沒有其他蝦麵的油膩感,亦不減蝦湯的濃味。叉燒用上西班牙豬肉,拉麵中除了叉燒,還有兩粒小豬肉丸,以前是沒有的。炸雞比想像中和相片大,很嫩滑啊!下次希望能試試他們的叉燒飯,因為之前很多時候都賣光光,只吃過一次。個人超級喜歡蒜末,就算拉麵已經包含了蒜頭或蒜油,仍然喜歡再添加,如果有的話就更錦上添花了!
太高興見到神虎回歸了
!很開心能夠再嚐到非常想念的味道

炸雞比想像中和相片大,很嫩滑啊!

4件炸雞
黑虎
2018-06-13
4件炸雞
黑虎
  • 炸雞
2018-06-12 41 瀏覽
拉麵怪又去試新拉麵店喇😬今次去左來自大阪嘅神虎麵商店我同朋友仔都要左元虎精選 ($118)聽講豚肉湯用豬骨熬上至少8個鐘豚肉味比較濃 好香👍🏻佢哋採用西班牙豬烹調出豚肩肉幾厚身 配上湯 份外突出豚肉味除此之外拉麵仲附上手打肉丸唔會好油膩 食落去都爽口而神虎餃子 ($42) 都煎得好香 好味😛________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
拉麵怪又去試新拉麵店喇😬
今次去左來自大阪嘅神虎麵商店
我同朋友仔都要左元虎精選 ($118)
聽講豚肉湯用豬骨熬上至少8個鐘
________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
元虎精選拉麵
元虎精選拉麵
2018-06-12 537 瀏覽
放工后,在灣仔的橫街小巷遊走,在不遠處見到一個大紅燈籠放於店外,和風味十足,十分吸引。在google一搜之下,原來這家是曰本大阪過江龍麵店!它們分別在日本設有五間店,而香港這一家,是它們海外的分店。今晚一於同honey 試一下。這兒的餐牌很簡單,一目瞭然,共有六款拉麵$86-$118,分別是元虎、黑虎、赤虎、海老虎、神虎同神虎精選。還有三款小食$8-$42, 或採用曰本米的三款飯$14-$52,相對其他拉麵店,他們的選擇唔少。海老虎$98加精選配料$32(香港限定)這個拉麵認真豐富!除了本身的肉丸、叉燒、櫻花蝦同木耳外,還有精選配料。精選配料有齊味付溏心旦,極叉燒(豚腩肉),味付筍和紫菜,大滿足!肉丸細細粒,肉味鮮甜;叉燒軟稔透薄有肉香;溏心旦半熟流心,連旦王也十分入味,正!海老虎的湯底十分鮮美,既有味噌湯的濃香,又有淡雅的蝦味!加上櫻花蝦濃鮮的香味,蝦味十足,一如正宗大阪風拉麵,唔會過份油膩,味道濃而不鹹,實在不錯。神虎精選$118這個拉麵集结了這兒的精選,肉丸、味付筍、溏心旦、極叉燒(豚腩肉)、味付筍和紫菜,大滿足!肉丸鮮美、溏心旦旦味十足,筍絲爽脆,而紫菜索哂D湯汁,味道唔錯。不

海老虎$98加精選配料$32(香港限定)

;叉燒軟稔透薄有肉香
;溏心旦半熟流心,連旦王也十分入味,正!

神虎精選$118

肉丸鮮美、溏心旦旦味十足,筍絲爽脆,而紫菜索哂D湯汁,味道唔錯。不得不讚那極叉燒,真係好正!那極叉燒烤得表面微焦,一咬下去,入口即化,充滿肉香
。肉質極之細嫩,滿口都是豐厚的豚肉味,脂香馥郁,太美妙了!!而那豚骨湯底味道鮮甜,味道濃郁,帶有少少骨膠原的微稠質地,配上掛湯力十足的幼身拉麵,十分滋味。

神虎餃子$42

這餃子一客有五件。餃子皮薄如蟬翼,底部香脆,肉餡鮮甜
,仲夾有菜蔬爽爽的口感,沾上醬油,香口又惹味。

今晚真是大滿足,不用飛到日本,也能品嚐大阪風味拉麵。相對其他過江龍拉麵如一燈、蔦或一幻,這家的拉麵定價唔高,加上質量有水準,不錯!

2018-06-12
灣仔店是香港唯一一間店日本則有數間灣仔區午餐時間好難“搵食”,神虎麵商店是難得不用排長龍不過亦因價錢不算便宜一碗拉麵要九十幾蚊。但水準黎講,是值呢個價的。先喝一口湯,今次叫的是赤虎拉麵,即辣湯底湯底則很濃郁,有濃濃豬骨湯味,辣度則未必每人可以,算是中辣吧,但辣味與豬骨湯味有適當平衡曾經睇過日本嘅拉麵特集,佢地指湯底面頭有一粒粒水晶咁嘅油粒,代表豬骨湯底好新鮮及隻豬嘅油脂比例靚而呢間嘅湯頭會明顯見到成個面都係水晶粒粒在香港真係第一次見到成片都係呢~。上面會有少少紫洋蔥【香港黎講較少有】,同青蔥,木耳。我係香港食日本嘅拉麵最著重嘅部分係麵質有好多時香港所謂嘅拉麵店麵質都唔係正宗的,又粉口又唔爽呢到嘅麵一夾起就已經知道個質感是爽爽的入口更馬上知,真的是日本的麵餅,爽口配湯又超入味【雖然麵底是日本人份量……即是太細個……不過店家可加12蚊比多個麵餅,下次食一定要加】。至於個唯一一片叉燒,其實就係日本嘅傳統,日本人的確細食叉燒不是薄到爛個隻,是有口感個隻而其實佢嘅橫切面係有個碗嘅直徑咁大,算係唔錯啦,軟硬度亦適中。整體黎講,碗面嘅湯底及麵條是重點呢相信亦會有下次光顧【雖然今日等左30分鐘先有得食
灣仔店是香港唯一一間店
日本則有數間
灣仔區午餐時間好難“搵食”,神虎麵商店是難得不用排長龍
不過亦因價錢不算便宜
一碗拉麵要九十幾蚊

但水準黎講,是值呢個價的

先喝一口湯,今次叫的是赤虎拉麵,即辣湯底

而呢間嘅湯頭會明顯見到成個面都係水晶粒粒

在香港真係第一次見到成片都係呢~

上面會有少少紫洋蔥【香港黎講較少有】,同青蔥,木耳

我係香港食日本嘅拉麵最著重嘅部分係麵質
有好多時香港所謂嘅拉麵店麵質都唔係正宗的,又粉口又唔爽
呢到嘅麵一夾起就已經知道個質感是爽爽的
入口更馬上知,真的是日本的麵餅,爽口配湯又超入味

至於個唯一一片叉燒,其實就係日本嘅傳統,日本人的確細食
叉燒不是薄到爛個隻,是有口感個隻

整體黎講,碗面嘅湯底及麵條是重點呢
相信亦會有下次光顧
【雖然今日等左30分鐘先有得食】
赤虎拉麵
  • 赤虎拉麵
2018-06-11 38 瀏覽
如果鍾意食拉麵嘅朋友仔可能覺得喱間拉麵店熟口熟面🤔冇錯,其實之前都係港島區開過😌今次再開返緊係要黎試下😎喱度啲拉麵嘅麵質,粗幼,湯底嘅濃度通通都係冇得揀嘅😆啱哂有選擇困難嘅朋友仔🤣拉麵都算係幼身,湯底都幾濃,不過就唔算油膩😎#黑虎 ($93)😋好味指數:(7/10)豚肩肉×肉丸黑蒜油係經過師傅嚴選出黎架😆👍🏼上枱睇落同一般既黑蒜油拉面已經有d 分別🤔無咗一層厚厚既油脂浮係面之餘,蒜油味可以好好咁混埋豬骨湯,唔會有種油還油湯還湯嘅感覺😎而且食落無油膩感,有陣淡淡嘅香味😋豚肩肉質感方面都煮得好淋,做到入口即溶嘅口感😍#神虎精選 ($118)😋好味指數:(7/10)豚肩肉×豚腩肉×肉丸×溏心蛋×紫菜×荀個湯底唔算太突出🤔不過值得講下嘅就係隻流心蛋😍一咬隻蛋,啲蛋黃就咇哂出黎😚而肉丸就有兩粒,食落雖然唔係好彈牙,不過勝在肉味重😜另外嘅焦點就係埋豚腩肉😎食落嘅方質都唔錯,大部份位置都好淋,唯獨是有啲位就會有少少韌😆👍🏼#海老虎 ($98)😋好味指數:(7.5/10)豚肩肉×肉丸喱個拉麵好有驚喜,剩係試咗過湯底都眼凸🤪個湯係用蝦麵豉整出黎,勁勁勁重蝦膏嘅味道😍另外喱個拉麵都會配埋碗辣椒碎,鍾意食辣

#黑虎 ($93)
豚肩肉×肉丸

#神虎精選 ($118)
豚肩肉×豚腩肉×肉丸×溏心蛋×紫菜×荀

#海老虎 ($98)
😋好味指數:(7.5/10)
豚肩肉×肉丸
喱個拉麵好有驚喜,剩係試咗過湯底都眼凸🤪個湯係用蝦麵豉整出黎,勁勁勁重蝦膏嘅味道😍另外喱個拉麵都會配埋碗辣椒碎,鍾意食辣嘅朋友仔可以加少少入碗麵度😚

#神虎餃子 ($42)
😋好味指數:(6.5/10)
餃子方面份量都算多,同朋友仔嗌黎share食都係唔錯選擇😗不過食落就冇咩特別🤔

#炸雞塊 ($38)
😋好味指數:(7/10)
雞肉好juicy,肉質都好嫩滑😆👍🏼唔會話炸到好乾,襯熱食更加正😎

⭐溫馨小提示
📌如果想追加拉麵嘅話,就記得留返啲湯喇😋
📌豚腩肉同豚肩肉都係採用西班牙嘅🐷

係日本有成4間分店,以豚骨湯為主既拉麵店 開係灣仔到 緊係要黎見識下♥️♥️拉麵款式分別有 元虎,神虎,黑虎,赤虎同海老虎。咪住。。。唔係仲有款咩?哦~~果款係佢地精選,基本上係大包圍,咩都有一陣再介紹😁😋我覺得食拉麵最緊要掛湯同有咬口,佢真係做到嫁,雖然單菜張野冇得俾你選擇拉麵既軟硬度,但你都可以寫係側邊,同店員講返♥️炸雞賣哂😭😭😭佢地既豬肉係用西班牙黑毛豬,唔會過肥/過瘦♥️口感十足精選拉麵 所有拉麵都會有兩粒佢地手打丸,食落口唔會覺好膩🤩🤩蝦味噌醬湯底既海老虎拉麵, 除左有豬骨味仲會有多一份蝦既味道😋如果想食辣可以問店員拎一碟自家制既辣醬😗 雖然佢唔似辣醬 (同埋影之前偷食左小小🤣) 但真係辣味十足,唔好睇小佢呀🙆🏿‍♀️你睇下幾多料。。。🤡🤡又厚又既 豬腩肉🐷亮晶晶既蛋♥️又滑又香😌神虎餃子 免治豬肉+椰菜,外面煎得好脆個餡好juicy 食到仲有d汁,而且佢地個餃子汁用左醋,豉油同黑椒溝埋一齊 更加與眾不同♥️而且煮麵畀你食嗰個,唔係普通嘅廚師嚟㗎,佢真係一個日本人。嚟咗香港住咗幾年 識聽廣東話,隻身離開自己屋企,為左帶好食既拉麵黎香港,呢份心意同行動真係好值得欣賞♥️♥️

炸雞賣哂😭😭😭

佢地既豬肉係用西班牙黑毛豬,唔會過肥/過瘦♥️口感十足

你睇下幾多料。。。🤡🤡

又厚又既 豬腩肉🐷

亮晶晶既蛋♥️又滑又香😌

• 神虎餃子
  • 海老虎
  • 神虎精選
2018-06-10 409 瀏覽
香港人一向愛吃拉麵,尤其是對日本過江嘅拉麵店,更是趨之若鶩,有時甚至要喺門口大排長龍,亦在所不惜。筆者雖然未至於係拉麵痴,但都幾鍾意食拉麵。早前從臉書上得知,來自大阪的「神虎麵商店」進駐灣仔,瀏覽過網上食評,見評價正面,而且聽說店子還有日本拉麵師傅坐鎮,所以趁周末閒著,就決定拉埋老公兩口子一起到訪。店子位於大王東街 6-16 號安東大廈地下,門口掛了一個寫上店名的紅色紙燈籠,非常搶眼,十分易認。到埗後先在門外跓足細看,原來「神虎」除咗喺大阪擁有 5 間店舖外,暫時海外分店就只有 2 間,分別設於香港同中國長沙。拉開趟門內進,地方唔錯,簡潔舒服,除了吧檯位外,座位全部都以靠牆為主,中間通道非常闊落,空間感十足,比起現時流行的迷你型拉麵店寬敞得多。細心一數,座位不多,只有約廿餘個,如果是繁忙時間到訪嘅話,應該會十分旺場。由於瞄準這裡的拉麵而來,所以入座後就先每人點碗拉麵。拉麵主打豚骨湯底,至於口味方面,暫時就一共有 7 款可供選擇,除咗一款每日限量供應嘅醬油拉麵外,其他都以「虎」字命名,包括有元虎、黑虎、赤虎、海老虎、神虎及神虎精選,另外當然亦有小食和飯類供應,不過款式就唔算多。小食只有神

由於瞄準這裡的拉麵而來,所以入座後就先每人點碗拉麵。拉麵主打豚骨湯底,至於口味方面,暫時就一共有 7 款可供選擇,除咗一款每日限量供應嘅醬油拉麵外,其他都以「虎」字命名,包括有元虎、黑虎、赤虎、海老虎、神虎及神虎精選,另外當然亦有小食和飯類供應,不過款式就唔算多。小食只有神虎餃子、炸雞塊同辛辣大豆芽菜,而飯類就只有叉燒飯、窩蛋拌飯同白飯。既然一場嚟到,就一於試埋三款小食。

小食先上,這款是辛辣大豆芽菜,芽菜清新爽脆,食落頗香口,不過就辣勁十足,令人胃口大開,嗜辣的朋友應該會喜歡。接著上桌嘅呢款係神虎餃子 ($42),餃子據說是師傅的拿手好戲,於店內每日新鮮自家包製,食得出唔係急凍貨色,入口不但外層香脆,而且內裡肉汁充盈,所以咬開時一定要小心,以防肉汁四濺。

另外這款小食是炸雞 ($38),雞件非常大塊,新鮮即炸,放上桌時仍熱辣辣,香氣迫人。馬上挾起一件入口,外層炸皮脆口鬆化,內裡雞肉非常嫩滑,而且咬下去還有肉汁,蘸點碟上的沙律醬同吃,能減輕炸雞的油膩感。

食完幾款小食就輪到吃主角拉麵,選了神虎拉麵 ($98)  同海老虎拉麵各一。先品嘗前者,拉麵湯底以大量豚骨加蔬菜熬製,煲好後再由日本空運到港。先嘗一口呈淡淡奶白色的湯頭,豚骨味超濃厚,味道清甜,一點也不覺油膩。據知店方會跟足日本拉麵傳統,在每碗拉麵內加入背脂油,所以湯底飲落特別甘香,而且油脂有助保溫,故拉麵由開始至吃完,湯底仍然熱度十足!至於麵條,店裡暫時只得一款,屬直身偏幼,食落口感爽彈,而且掛湯力亦不俗。

配料方面,除咗基本嘅叉燒外,仲有手打丸子、木耳同溏心蛋。門外掛牌有標明叉燒是選用西班牙豬肩肉製作,挾起細看,勁大塊,不過望落就唔算好厚身,但肉質唔錯,非常柔軟鬆化,而且有肉鮮味。從未見過拉麵會配丸子,初頭的確感覺有點怪怪的,但估唔到這兩粒以免治豬肉、蓮藕和自家醬汁等手打製成的丸子,口感可以咁清爽鬆化,老公還說:「得兩粒咁少,真的有點不夠喉」。另外這隻味付溏心蛋,生熟度亦掌握得唔錯,蛋黃呈軟滑流心狀,入口蛋汁甘香。

至於另一客海老虎拉麵 ($98),基本上配料與麵條同神虎拉麵相同,有肩肉、木耳、手打丸同直身幼麵,只係欠咗溏心蛋,不過湯底就加入咗蝦味噌,另外湯面亦撒上了一大把色彩鮮豔的櫻花蝦。先呷一口湯底,質感濃厚,充滿骨膠原,香而不膩,而且蝦味澎湃。再舀起帶橙紅色的櫻花蝦入口,咬下鬆脆芳香,而且味道層次豐富。每碗拉麵都會附有辣椒蝦醬,不過由於兩口子都不大吃得辣,加上剛吃了 spicy 嘅辛辣大豆芽,所以就請店員不用送上。

總括來說,兩碗拉麵都令人吃得十分滿意,甚至連小食都做得很用心,非常之有水準,趁人龍未現,看來要盡快再來品嘗多一次。
2018-06-09
2018-06-10 83 瀏覽
今日放工就想去食野,一個人而且屋企人無煮飯:咁就諗要食啲咩嘢。突然之間好耐無食拉麵,所以去搵下有咩拉麵店未食過。上網見到有間鋪頭係關西嘅拉麵,咁就決定去呢間餐廳。餐牌我望下個餐牌,見到有6 款主打拉麵。本身我想叫赤虎,之後我問一問個待應姐姐:係咪好辣?.....佢話大約係中辣程度,所以轉食海老虎拉麵。食物海老虎拉麵上菜嘅時侯,係有煙出。都幾熱。眼睇有嘅材料有櫻花蝦、肉丸、木耳、紅洋蔥,當然有主角叉燒啦。湯底顏色都幾濃燈色,我第一啖食肉丸,好彈牙而且好豬肉本身嘅肉味。叉燒好大塊而且無咩脂肪,食落去好淋,麵質比較圓身,而且都幾掛汁。湯就豬肉味濃,但飲落去不油膩。櫻花蝦有鮮香味而不腥。餃子餃子一份五件。外皮好薄,好似用牛油紙包住:肉眼就咁睇都睇到裏面嘅餡料。食落去時候餃子裏面有好香豬肉味,而且好多肉汁。服務本人都係諸多要求,先問個侍應赤虎係咪好辣?當然個侍應都答得。臨走嘅時候,個日本師傅同其他嘅侍應都會講「ありがとうございます😊」可見佢地客人嘅服務態度係好好。所以我亦回態一句「おおきに!」呢句大阪回應。

餐牌

食物