2017-11-23 107 瀏覽
LunchTime等約15分鐘今次試限量發售既「神山つけ麵」$85,另加一。豚肉~~厚切再燒過,甘香好味,夠林麵質~~粗身、彈牙、掛汁湯汁~~濃淡適中、不太鹹、有鏗魚味温泉蛋~~流心濃郁份量~~適合女仕,男仕可能不足夠五星評分:色:⭐️⭐️⭐️⭐️香:⭐️⭐️⭐️味:⭐️⭐️⭐️⭐️温:⭐️⭐️⭐️價:⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
LunchTime等約15分鐘
今次試限量發售既「神山つけ麵」$85,另加一。

豚肉~~厚切再燒過,甘香好味,夠林
麵質~~粗身、彈牙、掛汁
湯汁~~濃淡適中、不太鹹、有鏗魚味
温泉蛋~~流心濃郁
份量~~適合女仕,男仕可能不足夠

五星評分:
價:⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
神山つけ麵
2017-11-23
15 分鐘 (堂食)
神山つけ麵
在神山麵屋開業的第一天其實已很想試試看,但是那天要等八十多個籌,我跟朋友都沒可能等這麼久吧,最後選擇放棄。今晚又再看看入座情況,只是等十個籌入座,媽媽也願意跟我等一等,我可以跟大家說終於吃到神山麵屋了。在等待拉麵與沾麵的時間,吃小食最好不過。見到雙色牛舌,我立即心花怒放,一次過享用冷熱牛舌滋味。冷的牛舌燉煮得相當軟嫩,再以沙律醋汁入饌,吃起來胃口大開。黑椒牛舌無法抵抗其魅力,香氣撲鼻而來,黑椒汁非常濃郁,與凍牛舌比是另一種風味,肉質脆彈,厚度恰到好處,放入口腔咀嚼幾下,牛舌的鮮牛肉味隨之而來。煎餃子浸在熱湯中究竟是怎樣的味道,對於神山湯餃子,媽媽好奇起來。餃子酥脆金黃的外表,光是視覺就贏了,餃子並沒有因湯浸泡而變得軟爛,餃皮依然脆口。餃子一口咬下,首先經過酥脆的表皮,接著來到富有彈性的扎實肉餡,口中殘留滿滿的香氣四溢,再喝一口充滿魚鮮味的蔥花湯,尋尋覓覓,總算嚐到美味的湯餃子。茄子披薩亳不普通,茄子作為披薩底部,丁點油膩感也沒有,然後茄子表層再披上香辣肉粒與濃郁的芝士,輕輕一咬迷人的辣味在口中蔓延開來,讓人一口接一口吃過不停。唐揚豆池魚迷你可愛,恰到好處的金黃色澤,外表香脆,不管您是大

茄子披薩

唐揚豆池魚迷你可愛,恰到好處的金黃色澤,外表香脆,不管您是大人小孩,一定會愛上它,豆池魚可原條吞吃,不用啃骨外,還有多春魚那種卜卜作響的口感,無比滿足。
唐揚豆池魚

蕃茄叉燒拉麵湯頭意想不到的鮮甜,因為很多拉麵湯頭都只用茄膏提味,神山麵屋的蕃茄湯清新芳韻在口裡回甘,喝下去一點都不負擔,那種滋味就如媽媽煮的蕃茄湯,吃完不乾渴,貨真價實蕃茄湯。
蕃茄叉燒拉麵

麵條軟硬適中,帶點爽度,滿分。
蕃茄叉燒拉麵

叉燒的細滑度要命的滑,軟嫩不柴口,鮮甜多汁,超棒的說。
蕃茄叉燒拉麵

我非常喜歡黑神山沾麵,因為有別於一般沾麵,沒有可怕的過於濃稠膩味,湯頭層次豐富,滑順鮮美。
黑神山沾麵
沾湯裡還有爽脆的筍乾,半肥瘦的叉燒肉粒,香氣十足。
黑神山沾麵
半熟玉子蛋黃水嫩極致,蛋白部份非常入味,醃漬時間很足夠。
黑神山沾麵

沾麵麵條較一般拉麵粗身,彈性富嚼勁,沾湯後充滿豚骨黑蒜和叉燒粒強烈香味,卻不會濃膩。
黑神山沾麵

再約紫菜撕開放進沾湯攪拌,與沾麵享用,更多一層風味。
黑神山沾麵

叉燒一口即化,也不像一般叉燒油膩,不用甚麼香料調味已很味美。
菠蘿特飲、雜果特飲

不論菠蘿特飲或是雜果特飲都很出色,繽紛可愛,多層果香酸甜宜人,清爽討喜度破表,就算冰塊融化,特飲依然絕佳甘美,交織爽朗熱情的風味,越喝越好喝。
菠蘿特飲
茄子披薩
菠蘿特飲、雜果特飲
菠蘿特飲
2017-11-21 171 瀏覽
當然不是第一次吃沾麵早一兩個月前才食過近鵝頸橋那間的沾麵, 十分有驚喜, 可惜再看openrice時發現已結業神山麵屋的沾麵選擇不多, 最多人揀應該都係「聲稱」限量發售的豚角沾汁麵店員表示要等15-20分鐘, 而實際上都真係需要咁耐後尾才覺得奇怪, 之後再講簡單講下:湯汁濃, 稠身, 味道本來中規中距但竟然係唔熱, 有食過沾麵都知, 麵係凍凍地既, 靠個湯加熱個湯唔熱已經係一大敗筆, 另外, 開首提到的沾麵店係有熱石提供, 等湯變涼後可再度加熱而呢間拉麵店係無既...麵身較硬, 喜愛與否就因人而異豚肉唔錯, 份量多之餘亦唔會太肥太瘦 但流心蛋控制得唔夠好, 我果隻好流心, 但同行果位就無流心效果講番等15~20分鐘點解奇怪麵係凍既, 即係一早整好放涼, 豚肉,蛋都入味, 亦不是即煮, 而湯亦唔熱, 而且不可能立即整好咁究竟要客人等咁耐既原因係邊? 真係一個迷
當然不是第一次吃沾麵

店員表示要等15-20分鐘, 而實際上都真係需要咁耐
後尾才覺得奇怪, 之後再講

簡單講下:
湯汁濃, 稠身, 味道本來中規中距
而呢間拉麵店係無既...

麵身較硬, 喜愛與否就因人而異
豚肉唔錯, 份量多之餘亦唔會太肥太瘦

講番等15~20分鐘點解奇怪
咁究竟要客人等咁耐既原因係邊?

真係一個迷
2017-11-19
2017-11-21 77 瀏覽
食開拉麵悶悶哋,可以試下食沾麵。記得當初新開張時等位要等到天昏地暗,見到人龍都放棄,今次經過APM,可能係下午茶時段所以唔洗排即有得入,一埋位職員即遞上熱茶,今次就叫咗個义燒沾汁麵。細望裝修,依同上手鋪無分別o既。好快麵到了,咬落去麵底都幾彈牙,如果有加底就更好,其實幾中意個蛋,流心啱啱好,如果有提示食沾麵可加湯飲埋湯底就更好了。
2017-11-16
2017-11-17 2458 瀏覽
朋友知道APM新開了一間搵麵店想食,今晚找了我跟他食新餐廳。經理給我們推薦了兩個麵,一個拉麵,一個沾麵;因為朋友沒有食午餐,非常餓,所以再點了四個小食!*神山沾汁麵 ($85)沾麵是比較濃味的,麵條比較粗身和比較吸得住沾汁。經理說這兩舊厚厚的叉燒,像五花腩的,用了很多時間煮的,所以很入味;首先要蒸兩小時,又要煮兩個小時,再浸一小時,再燒;吃的都是功夫呀!沾麵汁濃得來不會太咸。*旭日醬油拉麵 ($85)醬油拉麵的叉燒是薄切的,少一點脂肪;這個麵比較清淡一點;湯底不會太咸和太油;麵條的硬度適中。跟麵的玉子,蛋白部分很有豉油味,中間的蛋黃超流心。*牛蒡甘辛煮 ($35)牛蒡有炸過,味道甜甜地、辣辣地,口感好爽。*神山手造餃子 ($38)餃子皮薄,餡多;不過如果整隻餃子都是脆口就好了!*沖繩風豚足 ($48)這個豬手仔充滿骨膠原,超入味超淋!旁邊的菜一點都不求其,食落口就知很嫩,似菜苗;蘿蔔又是煮了很耐,吸收了精華,一口咬落有好多湯汁。*唐揚豆池魚 ($45)掙扎梗要鱈魚乾還是豆池魚 ,經理就推介了豆池魚 。果然沒有介紹錯!細細條的池魚沾上薄薄的炸粉,不會太膩太油;吃落口感有點似多春魚。*雜果

經理給我們推薦了兩個麵,一個拉麵,一個沾麵;
因為朋友沒有食午餐,非常餓,所以再點了四個小食!

*神山沾汁麵 ($85)
沾麵是比較濃味的,麵條比較粗身和比較吸得住沾汁。
神山沾汁麵

首先要蒸兩小時,又要煮兩個小時,再浸一小時,再燒;
吃的都是功夫呀!
神山沾汁麵
沾麵汁濃得來不會太咸。
神山沾汁麵

*旭日醬油拉麵 ($85)
醬油拉麵的叉燒是薄切的,少一點脂肪;
這個麵比較清淡一點;
湯底不會太咸和太油;
麵條的硬度適中。
旭日醬油拉麵
跟麵的玉子,蛋白部分很有豉油味,中間的蛋黃超流心。
旭日醬油拉麵

*牛蒡甘辛煮 ($35)
牛蒡有炸過,味道甜甜地、辣辣地,口感好爽。
牛蒡甘辛煮

*神山手造餃子 ($38)
餃子皮薄,餡多;
不過如果整隻餃子都是脆口就好了!
神山手造餃子

*沖繩風豚足 ($48)
這個豬手仔充滿骨膠原,超入味超淋!
旁邊的菜一點都不求其,食落口就知很嫩,似菜苗;
蘿蔔又是煮了很耐,吸收了精華,一口咬落有好多湯汁。
沖繩風豚足

*唐揚豆池魚 ($45)
掙扎梗要鱈魚乾還是豆池魚 ,經理就推介了豆池魚 。
果然沒有介紹錯!
細細條的池魚沾上薄薄的炸粉,不會太膩太油;
吃落口感有點似多春魚。

唐揚豆池魚

*雜果特飲 ($15)
這裡的飲品可算是價錢合理,酸酸甜甜的,不錯!
2017-11-13
牛蒡甘辛煮
神山手造餃子
沖繩風豚足
2017-11-16 108 瀏覽
因為呢個鋪位上一手係麵屋武藏所以對呢間野都無咩期望果然無咩期望之下有驚喜餐廳要求齊人先可以入座覺得合理!冇問題但因為兩人用餐既關係 要搭枱仲要好近隔離 咁就覺得一般點左個叉燒沾麵(辣)第一下飲個湯覺得都幾辣 不過適應左之後都ok個湯都係唔錯既個溏心蛋完全岩晒我心水, 勁中意佢個蛋白唔會仲有d生, 但係個黃仲係全液體簡直一流小食方面order左個牛舌雙食一凍一熱, 凍個個食落去完全係冇左牛舌既口感極失望, 熱個個就唔錯, 有返d脆口彈牙既感覺個汁咸咸地都較得唔錯餃子就普普通通 不過不失埋單一人一百出頭, 算合理價錢
因為呢個鋪位上一手係麵屋武藏所以對呢間野都無咩期望
果然無咩期望之下有驚喜

餐廳要求齊人先可以入座
覺得合理!冇問題
但因為兩人用餐既關係 要搭枱
仲要好近隔離 咁就覺得一般

點左個叉燒沾麵(辣)
第一下飲個湯覺得都幾辣
不過適應左之後都ok
個湯都係唔錯既
個溏心蛋完全岩晒我心水, 勁中意
佢個蛋白唔會仲有d生, 但係個黃仲係全液體
簡直一流

小食方面order左個牛舌雙食
一凍一熱, 凍個個食落去完全係冇左牛舌既口感
極失望, 熱個個就唔錯, 有返d脆口彈牙既感覺
個汁咸咸地都較得唔錯
餃子就普普通通 不過不失

埋單一人一百出頭, 算合理價錢
叉燒拉面
餃子
牛舌
溏心蛋
2017-11-15
叉燒拉面
溏心蛋
2017-11-16 91 瀏覽
嘩,呢間神山一開張已經超大人氣,原本開張第二日想去但點知多人到要等50張枱,無奈下放棄。今次特登平日6pm就去,果然無咁多人,yeahhh 咩要試啊!餐牌除左拉麵原來仲有好多小食,先來萍果沙律,沙律醬味道酸酸甜甜好開胃,萍果亦夠曬爽甜,做前菜一流。之後我見枱枱都食呢隻豬手,果然骨膠原非常豐富,咬落好黏口,好入味,食完一隻都唔覺溜,女生特別喜愛。男生愛飲啤酒所以呢碟魚仔,一啖一口剛剛好,外脆內軟,送酒啱曬。再來一碗鮫子,餃子一粒都算細,而且皮薄饀多,皮好滑,咬落入面好juicy,好味。主角來啦,來呢度就係為左呢碗沾麵,麵身較粗,好有口感,點埋醬汁一齊食,味道超濃郁,最正係個舊燒過的厚切义燒,肥瘦剛好,好嫩滑,超入味口感同味道都一流,一定要試。但我個人覺得一個人食曬整碗沾麵會有少少溜,所以叫一碗湯麵,每人食一半剛剛好,呢碗醬油拉麵每日限量,我早去又可以試埋,真開心!湯拉麵麵身幼d,湯低好濃郁,食完都無見口渴,證明真材實料,真心好味,難怪被網上瘋狂推薦。走個時廚房入面個日文廚師仲超nice地同我地byebye,一定會再來,但下次希望唔洗排咁耐隊就好了。

2017-11-14 1705 瀏覽
有假但無時間去東京,未有機會嘗美食。神山來襲,可以(扮)係富士山下嘗拉麵,唔駛明白*要擁有必先懂失去怎接受*嘅入正題,不嬲都怕過江龍嘅嘢會貴好多又唔會好好味,呢個係算幾有驚喜嘅。三個餓到傻嘅,一直等緊機會有一張枱係唔齊人,門口嘅職員好好,幫我地寫定單,我地一有位就即煮。餐牌又係睇到我地唔知點揀好,既然價錢唔差太遠,我就試限量嘅豚角沾麵。小食都有好幾款,不過我地無要到。先講下朋友個兩碗:呢碗係黑神山豚肉片拉麵,其實湯底即係黑蒜,油份夠嘅關係,溫度夠熱,朋友食到流哂汗,味道唔會好濃。呢碗係赤神山叉燒拉麵,我地覺得還可以,(辣度朋友就啱,我覺得辣左小小)建議食豚肉或豚角會仲正。終於到我個碗,見個價錢唔差得多,又係「限量」兩粒字,抗拒唔到。沾汁唔算熱,初初以為淡味,味道唔會太鹹,豬骨同醬油味溝得唔錯,唔會漿住喉嚨。重點係舊豚角,夠肥美,食落去有啲味噌味,有炭燒味,啲肥油同炭香溝埋係好爽,俾多幾元有多一層感受,抵!麵條同其他兩碗唔同,粗身啲同有紋,可以沾多汁我估。隻蛋我留最後食,啲蛋黃流晒出嚟,又夠滑,仲煮得好醬油味!讚!沾汁越沾越濃,去到最後已經完,剛剛好。

小食都有好幾款,不過我地無要到。

先講下朋友個兩碗:

麵條同其他兩碗唔同,粗身啲同有紋,可以沾多汁我估。

沾汁越沾越濃,去到最後已經完,剛剛好。

15 分鐘 (堂食)
2017-11-14 88 瀏覽
今日去APM睇戲,咁梗係喺下醫肚架啦,聽人講APM開咗間新拉麵 ,咁梗要試下㗎。試野梗試招牌野,佢話限量,都唔知係咪真,8點幾9點都未買晒都叫限量,不過有得食就唔理佢限唔限LU神山沾麵魚介味算濃,啱我口味,但我鐘意係舊肥肉厚切加埋火炙,冇得輸 個流心蛋就唔係我個TYPE ,一咬佢D黃就流晒出黎,唔係漿住個隻個牛舌都幾好,有兩款,一冷一熱,送酒一流我呢D酒鬼點可以冇酒,黎個凍SAKE 配牛舌 簡直人生一大享受
神山沾麵
魚介味算濃,啱我口味,但我鐘意係舊肥肉
厚切加埋火炙,冇得輸
個牛舌都幾好,有兩款,一冷一熱,送酒一流
2017-11-06
30 分鐘 (堂食)
  • 神山沾麵
2017-11-13 92 瀏覽
#fridayla_kwuntong⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🇯🇵神山麺屋🍜🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🇯🇵Kanzan Menya🍜🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀日日身在觀塘,越漸覺得呢度真喺唔會缺乏新鮮事物😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀因為人流多,各種過江龍,同埋Pop up store都會選擇喺呢度落腳😍😍 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀可是,幸福之外,亦讓人若有所思。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀香港飲食業競爭有幾激烈,相信大家都知儘管,觀塘既新餐廳層出不窮😳😳但又有誰,會留意那些意興闌珊的呢?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀唉,作為消費者,都喺食左先講😌😌 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣神山麺屋個名源自日本富士山,又名神山,寓意將所有烹飪既細節都一絲不苟地做到最好。神山麺屋於2009年喺東京神田開張,主打蒲燒叉燒,標榜經長時間熬煮的五花腩豬肉,不僅將多餘油分去掉,而且表面烤得異常香脆,總括而言,又喺必試既過江龍😍😍 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fridayla_kwuntong
🇯🇵神山麺屋🍜
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
🇯🇵Kanzan Menya🍜
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
日日身在觀塘,
越漸覺得呢度真喺唔會缺乏新鮮事物😳
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
因為人流多,各種過江龍,
可是,幸福之外,
亦讓人若有所思。
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
香港飲食業競爭有幾激烈,相信大家都知
儘管,觀塘既新餐廳層出不窮😳😳
但又有誰,會留意那些意興闌珊的呢?
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣牛舌兩吃💲45
💭醬油燒牛舌,焦香味好正🤤🤤
💭口感微辣而甘甜,牛舌凍食😍😍
💭入口幾溶,而且牛味頗濃😝😝 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2⃣神山沾汁面(限定發售)💲85
💭竹筍含有好香既醬油味😍而且口感彈牙
💭奉行左冷麵熱湯既原則😎面本身無多餘水分
💭但面身較粗,有韌勁得黎都好彈牙🤤🤤
💭重點喺可以逐條夾起😎😎唔會糊埋一堆
💭個熱湯本身幾濃😍而且配有芝麻及麵試
💭可以適當彌補下d面因為較粗😳
💭而掛湯能力不足既弱點😳😳
💭重有點獨特既酸味,都幾開胃🤤🤤
💭塊豚肉燒得焦香,加左魚介及秘製醬油😎
💭再用慢火熬製12小時😍所以肉質唔會過韌
💭而且肥膏入口即融,但約佔五成😌所以較膩
💭同埋個玉子有失火候😌只做到四成流心😌
3⃣黑神山叉燒沾汁面💲79
💭叉燒較薄,但今次玉子熟度拿捏得剛好🤤
💭而個黑蒜豚骨湯底微酸,但偏鹹😌
💭但湯汁好濃厚,而且好香黑蒜味🤤🤤 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘Lunch都喺極級多人😌記得要提早d排隊
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #lunch #ramen #ramennoodles #japanese #japan #日本 #拉麺 #ラーメン #卵 #たまご #noodles #hkfoodblogger #dinner #沾麵 #tsukemen
2017-11-13 144 瀏覽
官塘apm樓上以前間麵屋武藏變咗神山麵屋,咁咪中午走去試下食咗會唔會變神仙囉!😑查實同武藏真係冇分別,由廚房到裝修,湯同麵條到小食,真心冇分別!只係我個豚角底部d肉好乾,好似食緊樹皮咁,最後都係放棄,好彩一碗得兩舊。#神山麵屋 #instafoods #foodblogger #foodbloggerhongkong #hkfoods #foodie #foodlover #yummy #eat #hkig #foodforfoodies #foodstagram #eatinghealthy #andiefoodtour #食玩焗煮遊世界 #foodporn @ 神山麵屋

@ 神山麵屋
2017-11-09 1327 瀏覽
拉麵食得悶悶地, 有時又想食下其他野, 就會食下沾麵~ 沾麵平時都係係過海食過, 估唔到神山沾麵都衝到黎喇!!!而且仲係開係APM~ 舊址都係家日本拉麵店, 裝修好似比之前既店更日式, 開業都算係新店, 今日同朋友一行三位黎到, 晚飯時間都幾多人嫁! 仲要攞飛等位, 不過今日唔算話太多人, 等左大概幾個字就安排到入座. 大家都係個為食之人, 不過又食得唔係太多野, 最後叫左2個麵同多款小食, 因為麵既份量都幾多, 如果一個人食一碗以我宜家既食量都真係會食唔晒, 可以share就岩岩好喇~~~~ 唐揚豆池魚-份量都有好多啊! 池魚細細條, 廚師用左好薄好薄好薄既炸麵放係池魚面再將佢炸, 控制個時間我覺得幾好, 因為唔會話好炸身, 入面唔會好乾而且沾上檸檬汁令池魚帶點提鮮既fresh感覺, 我地食到仲要介紹埋格離枱叫, 對方都話幾好食啊!! 個人推介神山湯餃子-平時食開煎餃多, 今次點左呢個有神山湯既餃子, 其實就好似係屋企食水餃既感覺, 因為有湯令到煎餃冇咁油膩, 不過我係個中意較為熱氣野既人, 所以覺得味道就遜色左少少沖繩風味豚足-呢個好味! 呢個好味! 呢個好好味! (重要既事要請3

沖繩風味豚足-呢個好味! 呢個好味! 呢個好好味! (重要既事要請3次!!!) 沖繩風味係煮豬手的, 豬手煮到好林好軟熟, 雖然豬手某d部份係有好多骨位, 不過骨與骨之間既軟骨都已經煮到好易咬開, 而且睇落豬手會係好多皮同好多脂肪? 你就錯喇! 入口有種軟綿綿既感到, 完全唔會覺得好膩口, 因為3個人share所以覺得肉有d少, 如果2個人黎食既一人一半就岩岩好喇

燒鱈魚棒-乾脆利落既鱈魚片沾上幾多既日式醬油, 烤得乾乾的, 脆身又可口!
神山沾汁麵-終於到左今日既主角出場喇! 黎得神山麵屋當然要食返個沾麵~ 沾麵有好多, 我地可以3個人開心share都依然食得好飽, 沾麵既湯單飲都唔會話好咸, 個人覺得有d好似加左鰹魚係個湯度, 湯品唔算杰身, 所以掛湯程度未如理想~ 不過幸好既係味道真係好似我係東京地下街有間都幾出名既沾麵店食果種味咁, 麵底保留到口感, 整體而言係個好味既沾麵!

舊豬肉好厚好大舊, 瘦肉同肥肉層次分明, 味道都唔錯, 不過始終係肥肉....好邪惡呀~~~~
番茄叉燒拉麵-除左沾麵之外仲叫左個湯拉麵, 又食左豬手又食左咁大舊靚豬肉, 真係要食返d有湯品既野食一解油膩感覺~ 番茄湯底都幾香濃, 入喉好舒服的!! 拉麵口感軟硬適中, 配上番茄湯底既味道都唔錯~個人覺得幾好味

2個味道都好味, 朋友就比較中意食沾麵, 不我就中意食有湯既拉麵, 正明大家既口味唔同感覺都會唔同, 2者中如果中意較濃咪既可選沾麵, 中意較為淡身少少既就可選湯品拉麵~ 今晚又可以用朋友聚下又可以食到間咁好既沾麵店, 回頭率都幾高啊!!!!!!

2017-10-31
慶祝紀念
生日
  • 神山沾汁麵
  • 沖繩風味豚足
  • 唐揚豆池魚
神山岩岩開店個陣門口好多人,試過幾次好想食,但係真係太多人等唔到今日有朋友早啲到左拎定左位等我地所以終於可以一嘗最近瘋傳熱話既神山沾麵3個人諗完之後終於決定左食咩,落左野食準備等食黎黎小食,第一個係炸雞軟骨,份量唔錯,炸得幾好唔會好似出面咁食粉,而且我地叫左酒飲,絕對係同酒絕配第二個小菜係池魚,細細粒,一小口就可以食完一條唔錯,炸得表面脆口,肉仲可以保留到啲水份,助酒小食推薦之一湯水餃,平時食開都係煎餃,所以哩個幾特別,不過味道普通最後一個小食係牛舌,佢分左2個煮法,顏色豐富啲既個汁係甜甜地幾得意,而右面果個係比較淡口好似你一個冷盤咁 ,凍凍地幾好食哩個菜幾特別之後去到重頭戲,神山沾麵外表唔錯先加分,食個陣見到拉麵好掛湯好正,而且哩個招牌菜,個汁好濃濃郁,味道豐富又厚實,好滿足我既食慾,而且個沾汁溫度適中,唔會好凍好似食緊冷面咁,又唔會好似食湯麵咁好熱,岩岩好唔錯,豚肉方面半肥半瘦,食落口唔錯之後到蛋,好流心好正食拉麵既其中一個精髓就係哩隻蛋,哩個做得好好中間我地有叫酒,放工之後要開懷下另外一個朋友食左黑蒜沾麵,哩隻沾麵既汁比較稀,但係稀唔表示唔濃郁食落口都係可以食到濃厚既汁味不過要提
3個人諗完之後終於決定左食咩,落左野食準備等食

湯水餃,平時食開都係煎餃,所以哩個幾特別,不過味道普通

一個冷盤咁 ,凍凍地幾好食
哩個菜幾特別

之後去到重頭戲,神山沾麵

唔錯,豚肉方面半肥半瘦,食落口唔錯

之後到蛋,好流心好正
食拉麵既其中一個精髓就係哩隻蛋,哩個做得好好

中間我地有叫酒,放工之後要開懷下

食落口都係可以食到濃厚既汁味

不過要提既係,唔知係咪隻蛋因為同沾汁湯一齊放,所以放耐左之後有機會變左少少唔流心,哩個可以改善下

因為神山沾麵個汁好濃好滿足,最後太飽都食唔哂,仲有幾條係到,下次再黎試下個蕃茄湯味既拉麵先

2017-11-09
  • 神山沾麵
2017-11-08 919 瀏覽
位於觀塘的神山沾麵,是最近大熱的人氣拉麵店。不少拉麵友吃後一致大讚,作為一位拉麵愛好者,怎能不來嚐嚐呢。餐廳請日本師博坐陣,今晩一於帶愛吃拉麵的男朋友來吃啦,我好期待阿。旭曰拉麵$85全新的 旭曰拉麵,是限量發售的哦。旭曰拉麵,意念原於曰本的富士山,具有逆富士山的意念,充滿意景呢。湯頭以鰹魚,鯖魚,豚肉,雞肉等烹製而成,其後混入日本醬油,成為清澈香濃的醬汁湯底,清中帶鮮,鮮中帶鹹,但並不過火,質素甚高呢。麵條是曲身黃麵,幼身滑彈,沒有鹼水味,麵粉香略為不足。溏心蛋是另一出色之作,蛋體滑溜,充滿光澤,一咬溏心爆發,蛋汁漂亮地緩緩溢出,做得剛剛好呢,惟燻香味濃一點更好哦。神山沾麵$85餐廳的招牌主角 神山沾麵,一場來到,必需一試呢。沾麵是限量發售,有機會嚐的朋友,不吃沒機會啦。神山沾麵湯,採用大量豚骨,上等豚肉,日本魚介,秘製醬油等慢火烹調12小時。湯頭呈奶黃色,面層有一片油脂,黏口濃郁,超級鮮甜,濃而不鹹,油而不膩,感覺豚骨精華完完全全熬製於沾麵湯中,令我吃不停口。神山沾麵可選兩種不同的叉燒,包括:叉燒片和豚角叉燒。豚角叉燒賣相和味道勻非常出色,採用厚身肥美的五花肉,烹煮後燒有炭紋,肉香
位於觀塘的神山沾麵,是最近大熱的人氣拉麵店。

旭曰拉麵$85

溏心蛋是另一出色之作

神山沾麵$85

餐廳的招牌主角 神山沾麵,一場來到,必需一試呢。
沾麵是限量發售,有機會嚐的朋友,不吃沒機會啦。

神山沾麵可選兩種不同的叉燒
,包括:叉燒片和豚角叉燒。豚角叉燒賣相和味道勻非常出色,採用厚身肥美的五花肉,烹煮後燒有炭紋,肉香更甚,撲鼻迷人。

五花肉的脂肪部位基乎入口即溶
,油脂豐腴,瘦肉部份同樣美味,甘甜帶鮮,令人陶醉令肉香當中,大讚不已。

沾麵條是粗身直面,質素較拉麵麵條好,但麵條應有的嚼勁度不足,換上其他麵條的話必定屬超班沾麵呢。

神山湯餃$38

同樣以神山二字為名的菜式,同樣採用沾麵豚骨湯頭,只是湯餃的湯較沾麵湯的稀薄,同樣的甘甜,同樣令人陶醉,較易入口,加入韮菜和菠菜,鮮甜度清爽度大大提升,我喝不停口阿。

豚肉湯餃先煎煮後,放入湯中,餃子吸滿湯頭的精華,豚肉餡料油脂肉量比例合配,每口達至高階水準,必定要試阿。
2017-11-06
2017-11-08 150 瀏覽
聽說APM新開了神山沾麵,趁着今天有時間,先和朋友來試一試。一來到門口已經有長長的人龍,可見其吸引力好大。菜單選擇不算好多,我和友人各點了拉麵和沾麵。番茄叉燒拉麵 $85番茄湯濃到恰到好處,湯中大量新鮮番茄,鮮甜不酸。配料除了日式叉燒和流心蛋,還有薯蓉。起初還以為薯蓉與拉麵不夾,但在番茄湯的襯托下,薯蓉的出現就好似平時飲番茄薯仔湯一樣,沒想到拉麵和薯蓉的組合也不錯。燒鱈魚棒 $38香脆的燒鱈魚棒搽上大量醬油,再加上蔥花,香口又惹味,一塊接一塊停唔到口。沖繩風味豚足 $48好大隻的和風豬腳,口感軟腍。拉麵確實是不錯,但嚐了一口朋友的沾麵後,發現超級好吃,麵條帶有坑紋令掛湯力超好,而且湯底好creamy,是我吃過數一數二的沾麵。

一來到門口已經有長長的人龍,可見其吸引力好大。

菜單選擇不算好多,我和友人各點了拉麵和沾麵。

番茄叉燒拉麵 $85

燒鱈魚棒 $38

沖繩風味豚足 $48
好大隻的和風豬腳,口感軟腍。