第一次食沾麵!好開心遇上了神山麵屋😍來自東京神田的人氣拉麵店,沾麵經常售罄😱今天中午到訪,等了5分鐘左右就有得入座🇯🇵神山沾麵 $85 🍜湯底係豚骨同秘製醬油,非常稠身濃郁👍🏻好濃味,但我個人接受得到,沒有過咸😁配兩塊厚燒五花肉🐷個醬好味,淡淡焦香🤤 都幾香脆👍🏻 肉質都算鬆化 不過一次過食2舊感覺好heavy呀🤣肥豬肉更加係入口即溶!太邪惡了麵條又煙韌而且掛湯力強🍜 係性價比高的沾麵❤️溏心蛋也值得一讚,是原隻上😍 很流心最後還叫了只售$15 的 巨峰椰果特飲🥂🥂🥂由於一碗沾麵已經食到我捧住個肚呢道好出名的神山湯餃子今次無叫到呀😭😭😭下次再試試
第一次食沾麵!好開心遇上了神山麵屋😍
來自東京神田的人氣拉麵店,沾麵經常售罄😱
今天中午到訪,等了5分鐘左右就有得入座

🇯🇵神山沾麵 $85 🍜
湯底係豚骨同秘製醬油,非常稠身濃郁👍🏻
好濃味,但我個人接受得到,沒有過咸😁

不過一次過食2舊感覺好heavy呀🤣
肥豬肉更加係入口即溶!太邪惡了
麵條又煙韌而且掛湯力強🍜 係性價比高的沾麵❤️

溏心蛋也值得一讚,是原隻上😍 很流心
最後還叫了只售$15 的 巨峰椰果特飲🥂🥂🥂

由於一碗沾麵已經食到我捧住個肚

呢道好出名的神山湯餃子今次無叫到呀😭😭😭
下次再試試
2017-12-26
5 分鐘 (堂食)
  • 神山沾麵
2018-01-07 56 瀏覽
起日本旅行返黎之後 對沾麵念念不忘,每次見到有沾麵食,未睇食評已經想去到底係真係對沾麵情有獨鍾,抑或是一慰思旅遊之情?社交平台上看見神山的新開張,明明唔順路都要拉住人過海陪我試🤣🤣第一次放工去 勁多人,加上肚餓,就走了;第二次,應該六點鐘左右吧,影下相打下卡..粗略估計等了半小時吧?呢個定價跟飯差不多的蘋果沙律..口感和味道都頗為有創意~加入蟹籽和芥末籽(?)🤔除了一般沙律加入沙律醬後的酸,還隱約食到少許青芥末味能與飯類近乎同價,我有想過是不是貴在蘋果..不過甜度不是特別的高,也沒有特別爽脆就是用上早餐的脆脆和青芥末為口感同味覺加分了沾麵的精髓在於湯,呢碗表面浮著一層油的豬骨湯味道不算濃,若然將麵條一沾入湯就入口,味道略為不足,仍然有點淡..雖然食客絡繹不絕,相比某次我食到入面的蛋黃全是液體,這裡的半熟蛋還算合格...Be fair隔了一段時間,其他細節一直未打就由佢了, 看哪天經過不用排長龍的話,也許我會再度一試其實我真的不明白香港人常說的一句「時間就是金錢」,偏偏每每一些薄有名氣的或者被媒體吹噓報導一番,添上「必試」「限定」什麼的字眼,就使人著了魔般蜂擁而至。為食一餐飯,不惜排隊等
到底係真係對沾麵情有獨鍾,抑或是一慰思旅遊之情?

呢個定價跟飯差不多的蘋果沙律..
口感和味道都頗為有創意~加入蟹籽和芥末籽(?)🤔
除了一般沙律加入沙律醬後的酸,還隱約食到少許青芥末味

就是用上早餐的脆脆和青芥末為口感同味覺加分了

其實我真的不明白香港人常說的一句「時間就是金錢」,偏偏每每一些薄有名氣的或者被媒體吹噓報導一番,添上「必試」「限定」什麼的字眼,就使人著了魔般蜂擁而至。為食一餐飯,不惜排隊等候個多小時...

當然各花入各眼,值唔值得就留番大家自己細想了~

睇番相簿其實係上年10月2號去食🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️無奈懶懶的一直未寫好,新一年要好好認真的記錄自己食過的同大家分享😋🤗💪🏼💪🏼
2017-10-02
星期六放咗工,等埋大佬嚟到大概15:00到達,仍然有大概十人等位,等咗3個字左右就可以入,不過帶位職員問卡位搭枱有冇問題,心諗是但啦,食拉麵好快啫,點知喺兩個人坐埋一邊,對面係另一對情侶,感覺怪怪,雖然張卡位櫈都幾長,但係長枱唔夠闊,而且櫈同枱之間距離好窄,坐得唔太舒服。當日因爲都算多人,職員都好忙,擾攘咗一陣先至可以點菜。一心嚟試佢個沾麵當然點咗啦,仲叫咗個辣叉燒拉麵同牛蒡小食。沾麵到先,望落個碗好大,麵份量只有唔到一半,麵條粗,濃湯汁好香,好滑,仲充滿昆布同疑似鰹魚汁味,配上粗粗嘅拉麵,掛上湯汁,真係會令你不停食,配料有筍、蛋,同燒豬腩肉兩件,個腩肉真係冇得輸,入口即溶,一陣陣燒烤味,豬肉香濃,每一啖都好有罪惡咁,因為件肉係一層嫩肉一層肥肉,齒頰留香。辣叉燒拉麵都係碗大,麵唔到半碗,就唔覺有辣味,明顯個湯同沾麵個湯汁味道有分別,當然相對冇咁濃,麵條比沾麵幼,叉燒簿簿三四片,味道普通同比較啖,唔知係咪食咗沾麵先嘅關係。兩碗麵裡都有一隻糖芯蛋,原隻上,唔會切開一半,保持流芯蛋黃,口感一流,一咬落去,蛋汁飛出,滿足非常。牛蒡食落真係甘甘甜甜,初時睇相以為口感食落會脆脆,但係食落煙煙靭靭,有一片蓮藕就真係脆卜卜啦!

唔好睇碗麵份量好似細咗啲,可能油份比較多,加上如果食埋豬腩肉,真係唔只食飽你,大佬都覺得好飽。

是日食咗唔夠半個鐘,已經見到開始冇人排隊加有吉枱,享餐時冷氣超唔充足,一啲風都冇,不過當人少嘅時候個冷氣突然大開,啲風吹到呼呼聲,感覺有啲想趕客咁囉!
赤神山叉燒麵
神山沾汁麵
牛蒡甘辛煮
麵中蛋
2017-12-30
15 分鐘 (堂食)
赤神山叉燒麵
神山沾汁麵
麵中蛋
2018-01-05 62 瀏覽
之前在網上見到這間店的介紹,已經很想試下這間店的沾麵😋但感覺真是麻麻,無想像中這麼好味和特別😐我們1pm到達,見到等入座的人不多,入面也有少量空位。估計應該很快可以入座😊不過我們站在店外大約三四分鐘還未有人負責派籌😕這個位有少少扣分🙄我們等了一會,明明見到有幾枱人走了,都無叫籌☹️☹️我們向那個負責派籌的職員了解下情況,他一聲不吭就入回店來工作😦😦就算未準備好,講一聲更可以吧😥之後他又出返來店外,我們立即上前追問😐😐他才帶我們入去😑😑服務差勁👎🏻入到去即刻有店員遞上熱茶👍🏻very good👏🏻二人枱空間很大,坐得很舒服😌不過茶味很淡,好似清水😅而且不停有侍應更換調味料樽...😅店內有bar枱提供,保留日本小店的風味👍🏻一個人坐較合適👧🏻很快就有食物來了😘這個就是此店最有名的沾麵👏🏻👏🏻👏🏻好豐富😍有肉有蛋有蔥有荀有麵😋只是肉看起來較燶之外,賣相真是好吸引👏🏻令人很期待😋麵身較粗,可以讓麵條有較大的空間吸收濃郁的汁👍🏻味道我個人就覺得汁不算太咸,只是油較多😅很多油浮面。由於肉和脂肪比例平衡👍🏻因此才可以做到入口即溶的感覺😋另外我們還叫了一個叉燒拉麵👧🏻叉燒雖然好薄,但好乾好tough😥有少

另外我們還叫了一個叉燒拉麵👧🏻叉燒雖然好薄,但好乾好tough😥有少少失望😢更重要是我不喜歡流心/温泉蛋之類的食物,我一夾那隻蛋就整個湯底都是蛋漿😱😱😱🙈🙈破壞了整個湯底🙈個湯超咸超油🙈🙈🙈我食完立即和朋友一起衝入WC🙈🙈🙈🙈之前很快無事🙈

麵身較沾麵幼,但食完都幾飽肚。

肉乾就一個點

🙈🙈🙈🙈流心蛋。。。。

整體我對沾麵印象不錯,但拉麵真是不太推薦。
2017-12-30
20 分鐘 (堂食)
窩夫與蝦子餅日前去試了觀塘apm新開的、來自日本東京的神山麵屋。餐牌除了食品介紹,還印了很多神山(即富士山)的畫,美得像一本畫冊。窩夫點了蕃茄叉燒拉麵($85),蕃茄湯裡加了一球薯蓉,配搭很特別,窩夫個人覺得蕃茄湯底不夠濃厚,叉燒和拉麵都沒有很大的驚喜,蛋的生熟程度也控制得不夠好,窩夫的蛋太生呢。蝦子餅點了白神山豚肉拉麵($78),白神山即濃厚豚骨湯底,其餘的選擇有赤神山(辛味豚骨湯底)和黑神山(黑蒜豚骨湯底)。小食方面,雙色牛舌($45)的水準不錯,小碟上的牛舌是冷盤來的,調味比較輕手,較能突出牛舌本身的味道,另一款牛舌的醬汁較濃,各有各精彩。神山湯餃子($38)是神山麵屋首創的,比較少見,值得一試。廚師每日以豚肉新鮮包製,並於熱鍋煎香至表皮金黃,再放入加了韭黃和菠菜的秘製豚骨湯裡,趁新鮮吃才可吃到最佳的口感,但要小心燙口。總括而言,窩夫與蝦子餅對神山麵屋的湯拉麵有點失望,或許它的招牌神山沾汁麵會做得比較出色。

蕃茄叉燒拉麵

白神山豚肉拉麵

雙色牛舌

神山湯餃子

2017-12-11
30 分鐘 (堂食)
雙色牛舌
神山湯餃子
2017-12-28 76 瀏覽
避開了忙碌的午飯時間,去到餐廳都不用輪候位置,平日是美好的。近門口的位置有半開放式廚房,很有日本拉麵店的感覺!餐桌簡單整潔,店員拿來了兩杯熱麥茶,茶很香。($85)神山沾汁麵,餐牌寫著是限定發售!有兩大塊的豚肉,像是五花腩,表面燒得非常香脆而裡面很稔,有入口即融的口感,非常好味道。但麵量不是很多,加份小食才有點飽肚感,不過都可以另外麵底的。麵是沾汁坑紋麵掛湯力十足,麵條本身是凍的,令到咬上去份外有口感彈牙,而且配上十分濃郁的湯底,真的很滿足!流心蛋的流心效果不錯👍🏻($79)赤神山叉燒沾汁麵,看到餐牌寫著🌶🌶🌶有三條辣椒都有點卻步,再問問店員大約是小辣左右,就放心一試。湯底相對沒有另一款的濃郁稠度,但勝在小小香辣味開胃十足。有兩叉薄薄的叉燒,一樣軟身好味,肥瘦適中。($38)神山湯餃子🥟,一份有4隻。雖然浸在湯上,但餃子皮都不會軟得散開,餃子都先煎過,香脆而不怕熱氣!($15)巨峰椰果特飲,葡萄味濃,椰果是星星形狀的,可愛度滿分!餐廳都設有加一服務。

近門口的位置有半開放式廚房,很有日本拉麵店的感覺!

餐桌簡單整潔,店員拿來了兩杯熱麥茶,茶很香。

($85)神山沾汁麵,餐牌寫著是限定發售!

流心蛋的流心效果不錯👍🏻

($38)神山湯餃子🥟,一份有4隻。

餐廳都設有加一服務。
2017-12-28
2017-12-27 67 瀏覽
本太子近來多到觀塘,今次就要試試這家拉麵館味道如何。這家拉麵店人流不少,繁忙時間是需要等待候的啊。進來後事不宜遲,點菜,蕃茄豚肉片拉麵~菜單設計不錯繁忙時候等候吃也要時間啊。終於來了。。。看起來賣相還不錯啊~對本太子來說,拉麵最重要的就是湯底跟麵條。這個湯底算是不錯了,不過個人感覺這湯還是不夠濃味,不夠入味,不達高上的水平。拉麵水準不錯的,不過我想因為拉麵製作已經機械化的原因,拉麵質素不會差,也不是特別好。最後主菜豚肉也是嫩口的,質感不差。總括來說,這家拉麵的水準絕對不差的,不過就缺乏了一種驚艷的感覺,缺乏我想返來再吃的原因。

進來後事不宜遲,點菜,蕃茄豚肉片拉麵~

菜單設計不錯

蕃茄豚肉片拉麵

繁忙時候等候吃也要時間啊
。終於來了。。。看起來賣相還不錯啊~

5 分鐘 (堂食)
午餐
2017-12-26 82 瀏覽
Apm開左間新的拉面店,應該好過舊果間掛🤤🤤🤤神山沾汁麵($85)係佢地的招牌,梗係要試下啦,果然冇失望💕💕💕湯好香濃,拉面沾上湯後唔會太油膩。仲有一整隻的溏心蛋,好邪惡!!雖然我本身鐘意食熱野、但呢個沾麵凍左都唔會太難入口、算唔錯啦!成碗面的重點係豚角煮😍😍😍 整碗面有兩塊豚角煮,份量十足!佢地肥瘦均勻,煮得又入味。肉間的脂肪入口即溶,真係十級邪惡😈😈😈 朋友試左黑蒜拉面,同樣有果兩舊豚角煮,溏心蛋同埋筍~ 熱辣辣岩曬鐘意食熱野的朋友!🤤🤤🤤 不過好似沾面個感覺特別少少~ 大家黎可以因應自己口味同喜好選擇😊😊😊

2017-12-19 125 瀏覽
之前想試好耐架啦~今晚返學就試下啦!滿心期待入去,一入到去,由於我得1個人,所以女職員就叫我坐吧枱位。我見間店仲有3份2都係空位,仲要好多2人枱,加上我覺得坐吧枱唔舒服,我又唔夠高會吊腳,同埋我拎住好多野,極唔方便。咁我就問職員(女)可唔可以坐2人位,唔想坐吧枱位。女職員黑面,佢就問上司,可唔可以比我坐其他位,佢既女上司就問我幾多位,我話1位,佢都好想我坐吧枱位,極唔願意我坐其他位。。。咁我就諗咁大間野仲有咁多位,如果一定要迫我坐吧枱位,咁我唯有唔幫襯。最後佢地都比我坐2人枱。咩心情都冇晒。點解1個人就要限人地要坐吧枱位,唔比人選2人位。其實果個時間5點30,仲要係閒日,真係有咁多人食嗎?好多人都未放工啦!而且我都唔係坐成世,我唔明點解唔比坐2人位,點做生意的@@?唔建議1個人去食!!算了,坐低左後,心情開始平復番就叫野食。我叫左番茄叉燒拉麵同埋炸池魚(唔記得個名。)番茄叉燒拉麵等左1陣就黎,都算快。外觀唔錯,色澤漂亮。首先食好似薯仔既波狀食物,就咁食冇咩味,要沾埋番茄湯(湯汁一流)就好好食,佢又唔係薯蓉,只係切左好細個砌成既圓形薯仔,幾有特色。叉燒食落好入味,口感相當唔錯。雞蛋。。。
之前想試好耐架啦~今晚返學就試下啦!
。咁我就問職員(女)可唔可以坐2人位,唔想坐吧枱位。

女職員黑面
,極唔願意我坐其他位

最後佢地都比我坐2人枱。

番茄叉燒拉麵

等左1陣就黎,都算快。外觀唔錯,色澤漂亮。
。叉燒食落好入味,口感相當唔錯。雞蛋。。。應該係唐心雞蛋,超好食呀
!拉麵口感煮得岩岩好,有彈牙,相當好味。
值得推介,好好食。整體

炸池魚

外觀美,口感都算唔錯,第一啖好鬆脆同幾好食
,但食食下覺得好喊同有魚腥味,最後有食淨。。。(試過右上角應該有少少芥辣既醬油,沾過黎食,麻麻地
,最後都係榨少少檸檬汁好食d),整體見仁見智,但我覺得麻麻。

建議:服務需改善,究竟1人黎光顧,是否首要坐吧枱位置,係唔係店規定的,我第一次遇到。咁樣經歷,就算食物好食都會被扣分,如果唔好食,cp值更低。今次幸好番茄叉燒拉麵極好食,如果唔係,唔會比cp值4分,希望下次能改善。

(5點30入去,最後我6點05分左右食完走人,我都係食左30至35分鐘,所以我唔係坐成世
2017-12-19
  • 番茄叉燒拉麵
2017-12-16 136 瀏覽
呢間沾麵前身係連鎖日式拉麵麵屋武藏,現在變成神山麵屋!收左工去試下!叫左個招牌 豚角沾麵! 等左十五分鐘先嚟,上左菜賣相唔差。豚肉沾麵,同湯分開兩個碗上菜!豚肉有肥有瘦,每件都切得均勻,下面放左沾麵粗度都適中,湯底色水好濃面頭放啲香蔥。一開始我就飲少少湯先,幾香豬骨味但入口唔會好肥膩,有啲甜甜地咁添。不過暖暖地唔夠熱,沾上啲麵都凍凍地。沾麵唔夠熱真係敗筆,試下佢個豚角。豚角同麵屋武藏個豚角一模一樣味咁,好味!豚角煮到好入味,仲有三四大塊,但同湯沾麵唔多夾,因為個湯唔夠熱 沾麵唔夠熱辣辣咁。食到三分二覺得口感唔多好,凍得好快!下次唔會再食
呢間沾麵前身係連鎖日式拉麵麵屋武藏,現在變成神山麵屋!

收左工去試下!

叫左個招牌 豚角沾麵!

沾麵唔夠熱真係敗筆,試下佢個豚角。

食到三分二覺得口感唔多好,凍得好快!

下次唔會再食
豚肉沾麵
2017-12-16 108 瀏覽
由於時間每人各點一個麵,四個湯麵2個限定湯麵,一個红一個黑,日本人湯麺功夫真的名不虚传,糖心蛋做到剛剛好湯底濃淡適中,食到嘴😋😋,想食其他小食但因時間太短冲冲食完趕返工,会再来幫趁,太好味啦👍👍👍
2017-12-15
15 分鐘 (堂食)
2017-12-16 135 瀏覽
今日去呢間食晏,約1點鐘,1個人不用等位。叫咗白神山沾麵,煎餃子。沾麵隻糖心蛋好正,外層有點彈,內裡係糖心,一口咬落有蛋黃咇出。湯好濃但味剛好不太咸。餃子🥟都好正。聽聞呢個麵屋湯餃子好正,不過今日好想食煎餃。唯有下次再試。
今日去呢間食晏,約1點鐘,1個人不用等位。

白神山沾麵,煎餃子
白神山沾麵,煎餃子
2017-12-13 120 瀏覽
觀塘又一來自日本東京既過江龍拉麵店,就係位於apm2樓既神山麺屋我叫左呢個黑神山豚角拉麵湯底好似黑沉沉但食落無咩味,亦都好稀下..個碗就好精美啦叫多左個雞軟骨,細細粒有點像炸雞未必有第二次
觀塘又一來自日本東京既過江龍拉麵店,
就係位於apm2樓既神山麺屋
我叫左呢個黑神山豚角拉麵
湯底好似黑沉沉但食落無咩味,亦都好稀下..

個碗就好精美啦
叫多左個雞軟骨,細細粒有點像炸雞
未必有第二次
2017-12-12 141 瀏覽
叫左個沾麵。拉麵同餃子。餃子到來的時候只是暖。餃子是淋的😞😞😞...皮...都是厚的...自問本人十分喜歡食餃子,我只是勉強強吃了三隻。失望😞⋯⋯拉麵的黑蒜湯底太油了...失望😞沾麵。來的時候係䁔的,可能冷氣太強啦⋯⋯湯同麵即刻變凍。唉.我唔係食冷麵啊⋯⋯我想。不會再光顧了。
叫左個沾麵。拉麵同餃子。
拉麵的黑蒜湯底太油了...失望😞
沾麵。來的時候係䁔的,可能冷氣太強啦⋯⋯湯同麵即刻變凍。
唉.我唔係食冷麵啊⋯⋯
我想。不會再光顧了。
2017-12-12
20 分鐘 (堂食)
2017-12-10 152 瀏覽
難得一次過去觀塘,咁聽聞e間拉麵店係日本過黎香港,開左係apm,而且日日都要排大隊,咁我心唸夜晚9點幾,又一個人應該都唔洗點排隊瓜,於是就上左去試下啦!去到之後,餐廳都坐滿人,好彩bar枱重有一個位,一個毒男位,咁我就被安排左攝入去。咁就坐低望下個餐牌,佢地都係有飯同麵,但係我就飯果幾頁都無望過,只係集中睇麵,因為我真係好鍾意食麵,第一頁就見到佢地個招牌沾麵,但係可能太夜啦,店員話賣晒,咁我就睇下d湯麵啦!咁湯麵佢就有分豚角同埋叉燒,而每款麵都有三款湯底,有白豚,濃厚豬骨湯底,辛味豚骨湯底,即是辣味,另外有黑蒜豚骨湯底,咁我最後就選擇左白豚叉燒拉麵,另外再加多半個麵。咁等果陣望下佢個廚房,廚房都非常乾淨,而且分工都好分明,好有系統。所以出餐都好快。咁麵就上枱啦,賣相都非常好,咁我第一啖就飲啖湯先,啖湯真係好濃,好香豬味,而且佢就濃得黎完全唔會感覺到佢好咸,佢配菜就有d蔥同筍條,筍條食落去就有d凍,我唸都係一早整定啦!之後就到麵啦,餐廳選擇左較幼嘅麵,而麵食落去就非常彈牙,非常香口,有口感,跟住就叉燒,叉燒都好大塊,但係就得兩塊,份量就少左d,食落去都可以,雖然就薄左d,但係都好有豬味,

,份量就少左d,食落去都可以,雖然就薄左d,但係都好有豬味,到左溏心蛋啦,隻蛋係最讚呀,我輕輕咁用筷子吉一吉隻蛋,d溏心真係流出黎,隻蛋食落去就好滑,好香蛋味,但係都係有少少凍,跟住成碗麵我就成碗都食晒啦,連湯都飲埋。

最後埋單一百蚊,價錢算係咁啦!