2018-08-30 2605 瀏覽
因為友人想試下呢間東京人氣沾麵店,等位需時又唔耐,就黎試下呢間嘅沾麵啦!兩人被安排bar 枱座位自成一角都唔錯!餐具都印有富士山🗻圖案。呢個位置視覺效果都幾好!雜果特飲 好飲嘅雜果賓治菠蘿特飲唔會太甜,都幾多菠蘿果肉。和風蘋果沙律$45食材新鮮爽口,味道開胃。將蘋果、青瓜、火腿扒均切成粗條,配上蜜餞、粟米片、蟹子增加口感,醬汁係沙律醬帶點wasabi ge調味。藥膳雞 $38有花雕香,但酒味唔濃。估唔到竟然會日本拉麵店食到醉雞。高菜叉燒小碗炒飯 $42呢度嘅炒飯係即叫即炒, 粒粒飯都俾蛋包裹到,主要有雪菜、叉燒,食落啖啖配料!神山湯餃子 $38第一次將煎過嘅餃子再放湯食,又真係另一種感覺!神山沾汁麵$85麵質粗身彈牙,唔會漿住一團,沾汁濃稠唔咸有魚介粉,掛汁能力強。份量雖一人前,有兩塊激厚豚角,肥膏部分係爽口嘅,好惹味。好彩脂肪共享 概念一碗兩人share岩岩好!

兩人被安排bar 枱座位自成一角都唔錯!

餐具都印有富士山🗻圖案。

呢個位置視覺效果都幾好!

雜果特飲
好飲嘅雜果賓治

菠蘿特飲
唔會太甜,都幾多菠蘿果肉。

和風蘋果沙律
食材新鮮爽口,味道開胃。

藥膳雞 $38
有花雕香,但酒味唔濃。估唔到竟然會日本拉麵店食到醉雞。

高菜叉燒小碗炒飯 $42

神山湯餃子 $38
第一次將煎過嘅餃子再放湯食,又真係另一種感覺!

神山沾汁麵$85

一碗兩人share岩岩好!
2018-08-27
  • 神山湯餃子
  • 神山沾汁麵
  • 和風蘋果沙律
2018-07-05 3667 瀏覽
間唔中都會行吓觀塘,有時都會食拉麵,發現同一個位置的拉麵店轉咗格局,而且門外等候的人可真不少,所以按捺不住等埋一份。近門口的位置有一條長長的吧枱,旁邊的就是方桌,部份仲有卡位設計。職員們的服務態度真係非常好,個個面露笑容,仲會即時遞上餐牌,而且跟客人有交流。神海老沾汁麵正值做緊限量推廣,當然唔可以錯過。神海老好大隻,中間經已開邊,醬汁酸酸甜甜,蝦殼亦非常容易脫開,裡面的肉非常厚和彈牙。沾麵本身是帶點硬,不過浸了沾汁之後,是外軟內爽的。神山湯餃子外面煎得香口,而裡面的餡料很軟熟,索埋個湯更加入味,有點要跟他搶食呢~唐揚豆池魚一條條炸池魚,十分可愛。炸粉是超薄的,不過也會食得到脆脆的口感,而裡面係熱到噴煙,肉質是軟綿綿的,用來佐酒或者伴特色飲品真係一流。講到飲品,他點了雜果特飲,而我的就是菠蘿特飲。裡面的果肉都唔少,而冰唔太多,他那杯味道是甜甜的,而我的是甜中帶酸。茄子披薩以茄子的外邊做薄餅底,非常特別,加上薄餅的配料,味道是有少少辣,是惹味的一種。雙色牛舌就是以不同方式去泡製牛舌,碗上的一邊食到牛舌的原味,是很軟身和香滑。而另一邊以醬汁調製,牛舌索咗不少醬汁,更突顯牛舌的 juicy。

神海老沾汁麵
正值做緊限量推廣,當然唔可以錯過。
沾麵本身是帶點硬,不過浸了沾汁之後,是外軟內爽的。

唐揚豆池魚
一條條炸池魚,十分可愛。

講到飲品,他點了雜果特飲,而我的就是菠蘿特飲。

茄子披薩

雙色牛舌
2018-06-12
2018-06-27 2515 瀏覽
香港人愛吃日本拉麵,所以無論海外來港或本地品牌都有捧場客,現在連日本沾麵都開始熱起來!!今天得意和家人來到位於觀塘apm的<神山拉麵>一嚐美味沾麵雜果特飲(左),菠蘿特飲(右)炎炎夏日當然要先來兩杯冰凍特飲雜果特飲是味道甜甜的fruit punch,菠蘿特飲汁酸酸甜甜滿滿的菠蘿味,好飲又解渴。<和風蘋果沙律>絕對是喜出望外的沙律!有大量的蘋果粗條,每條都輕輕沾有帶有蟹子的沙律輕汁,再加上面頭撒上粟米脆片和提子乾以增加口感,非常好吃。<藥膳雞>又是令人喜出望外的一道冷盤,帶有淡淡的酒香呢厚切的雞件非常嫩滑而且充滿骨膠原的感覺,超正<唐揚豆池魚>短小而肥嘟嘟的豆池魚經唐揚後外層很鬆化但又不會乾爭爭,成條連骨都可以食埋,鈣質豐富。<神山湯餃子>老公很喜歡吃餃子,無論是煎餃還是湯餃。這個湯餃子有著濃濃的湯汁浸著,非常惹味。<神海老沾汁麵>終於來到戲肉!!!海老沾汁麵一放低已經香氣四溢,蝦味濃郁。肉質彈牙的巨蝦差唔多有成隻碗咁大隻!!沾麵湯汁亦不容小看,質地超濃厚,味道濃郁,充滿蝦膏香,鮮!甜!甘!美

今天得意和家人來到位於觀塘apm的<神山拉麵>一嚐美味沾麵

炎炎夏日當然要先來兩杯冰凍特飲

<和風蘋果沙律>

<藥膳雞>
又是令人喜出望外的一道冷盤,帶有淡淡的酒香呢

藥膳雞

厚切的雞件非常嫩滑而且充滿骨膠原的感覺,超正

<唐揚豆池魚>

<神山湯餃子>

<神海老沾汁麵>
終於來到戲肉!!!海老沾汁麵

一放低已經香氣四溢,蝦味濃郁。

肉質彈牙的巨蝦差唔多有成隻碗咁大隻!!

沾麵湯汁亦不容小看,質地超濃厚,味道濃郁,充滿蝦膏香,鮮!甜!甘!美!

爽滑彈牙的沾麵浸入濃濃的湯汁中,絕對是無比的享受。

溏心蛋亦不容小看,有圖有真相,溏心的程度破表。

<神山沾汁麵>
愛好肉類的老公選了神山沾汁麵。上台的時候我們都被那兩舊大大舊的烤肉嚇了一跳。

肥瘦相間的巨型五花腩經火烤後帶有微微的燒烤香氣,感覺上沒那般油膩,而且肉汁非常香滑,非常邪惡。

沾麵汁同樣非常濃厚,可以緊緊的掛著爽滑彈牙的沾麵上,味道比較濃郁,適合喜愛重口味啲朋友來。
2018-06-26
2018-06-23 1887 瀏覽
觀塘嘅APM最近開咗間來自日本過江龍嘅Jim面店,叫神山麵屋。以前呢個鋪位都係不同拉麵店嘅聚腳地,今次亦都唔例外。平時拉麵店都係只有拉麵同埋餃子等小食,比較驚喜就係呢一間嘅小食種類都非常之多。和風蘋果沙律加入左爽脆的青瓜,玉子,份量好多而且又開胃。唐揚豆池魚炸得香脆的小魚最啱趁熱食,有杯啤酒就最好啦雙色牛舌一凍一熱,凍食牛舌係厚切,普通加上少少酸甜嘅沙律醋,熱就是薄切比較重的酸甜。神山湯餃子魚介的湯頭加左餃子,未食麵之前就有得暖下胃。餃子只包子菜和豬肉,簡單但好滿足。鋪在底的菠菜吸哂湯汁,記得食埋!期間限定四隻字從來都係吸引我嘅原因,今次亦都一樣,叫左一個神之海老沾麵。稱為神,相信無論份量同味道都一定同其他蝦差天共地。上台之後簡直就係驚喜,雖然得一隻蝦但超級大隻。入口蝦肉彈牙,分量十足。沾湯幾時都係一碗沾麵嘅靈魂,湯頭用咗蝦殼同埋蝦膏而煲,入口香濃鮮味十足。令人好想再食!而且湯底好熱,不用擔心會像食冷麵的感覺。放置室溫底下的麵質粗身為主,但係入口都係彈牙,有少少煙韌而且掛湯力強,每一啖面都充分沾上蝦湯,一大享受。溏心蛋好入味,金黃色蛋漿令人流哂口水。食完沾麵後記得叫店員添湯,可以飲埋沾

和風蘋果沙律
加入左爽脆的青瓜,玉子,份量好多而且又開胃。

唐揚豆池魚
炸得香脆的小魚最啱趁熱食,有杯啤酒就最好啦

雙色牛舌

神山湯餃子
魚介的湯頭加左餃子,未食麵之前就有得暖下胃。

溏心蛋好入味,金黃色蛋漿令人流哂口水。

食完沾麵後記得叫店員添湯,可以飲埋沾麵個湯,試下另一種食法。不過因為太濃,我飲左幾啖就放棄
$128絕對值得比!

總括來說,過江龍的名字會令人有十足期望,幸好神山沒有令人跌眼鏡。性價比十分高,不說這個限定出品,大部分麵都是八十幾蚊就食到。除左小食之外,主角的沾麵都令人驚喜。期間限定三個月會再轉一次,到時再睇下有咩新出品先!
2018-06-21
  • 唐揚豆池魚
  • 雙色牛舌
  • 神山湯餃子
  • 神海老沾麵
黎緊暑假會同媽咪去日本旅行,好期待大吃大喝。仲有成個月先出發,忍唔住要食下日本野止下癮先。早前依間拉麵新開張時,已經黎過一次,對佢地既沾麵念念不忘。知道佢地有新款推出,仲要係我至愛食既蝦😍 帶媽咪黎試下先。每次經過依間餐廳,都會俾螢幕依幅畫吸引著。-除左必點既沾麵,我地還叫左好幾款小食呢🥗和風蘋果沙律嫩綠新鮮既沙律菜配上蘋果🍎、火腿、青瓜、提子乾蘋果及青瓜切條,又甜又多汁!加埋粒粒爽口既蟹籽整份沙律材料豐富、賣相又不錯👍🏻-🥟神山湯餃子 餃子這種手作美食,是媽媽的至愛呢媽媽大讚豚肉餃子皮薄餡多除了豬肉,還有韮菜餃子先煎香,再浸入香濃的豚骨湯這樣的食法很特別,而且味道不錯-🐟唐揚豆池魚一向都鍾意食香口煎炸野唐揚豆池魚炸至金黃酥脆,加上檸檬汁味道昇升雖然是炸物,但魚肉質都挺細滑帶鮮甜,令人吃不停口-🐓藥膳雞藥味不算很濃,但雞肉腳很滑嫩帶甜而且去了骨,啖啖肉,吃得爽😁-‼️ 神海老沾汁麵‼️海老就聽得多,但「神海老」又是什麼呢見到poster這樣寫,當時第一下有這樣的想法見到實物之後,完全明白了!這是我暫時吃過最好食的海老呀❤️神海老既size 真的是殿堂級數接近手掌✋般的大,而且相當厚肉及重秤想

除左必點既沾麵,我地還叫左好幾款小食呢

🥗和風蘋果沙律

嫩綠新鮮既沙律菜配上蘋果🍎、火腿、青瓜、提子乾
蘋果及青瓜切條,又甜又多汁!
加埋粒粒爽口既蟹籽
整份沙律材料豐富、賣相又不錯👍🏻
🥟神山湯餃子

餃子這種手作美食,是媽媽的至愛呢
媽媽大讚豚肉餃子皮薄餡多
除了豬肉,還有韮菜
餃子先煎香,再浸入香濃的豚骨湯
這樣的食法很特別,而且味道不錯

一向都鍾意食香口煎炸野
唐揚豆池魚炸至金黃酥脆,加上檸檬汁味道昇升
雖然是炸物,但魚肉質都挺細滑帶鮮甜,令人吃不停口

🐓藥膳雞

藥味不算很濃,但雞肉腳很滑嫩帶甜
而且去了骨,啖啖肉,吃得爽😁
‼️ 神海老沾汁麵‼️
海老就聽得多,但「神海老」又是什麼呢
見到poster這樣寫,當時第一下有這樣的想法
見到實物之後,完全明白了!

這是我暫時吃過最好食的海老呀❤️
神海老既size 真的是殿堂級數
接近手掌✋般的大,而且相當厚肉及重秤
想把它夾起🥢,都要花一點氣力
神海老色澤新鮮
經煎香後,蝦殼脆卜卜
蝦肉相當鮮甜,蝦膏既多且香🤤
神海老固然係有份量既主角
其他配角都出色的 有大愛既溫泉蛋、爽口既筍、香蔥

至於,沾汁麵也是相當的柔韌有彈性,嚼勁十足。媽媽邊食邊讚👍🏻
湯底也是靈魂之一呢
用蝦膏、魚介等多種材料熬製成的湯汁
相當濃郁亦帶鮮香!

1.菠蘿特飲
2.雜果特飲
微甜不錯呢
今餐大滿足❤️
2天前 4 瀏覽
其實我自己就幾鍾意食沾麵嘅,但女朋友自上次係三田製麵食完之後就blacklist左佢,攪到我都冇得再食😫。///要令自己有啖好食,除左自己走去食之外,就係要搵一間好味嘅店去令佢改觀🤔。///黑神山 1. 黑蒜豚骨湯底2. 湯底微暖,如果熱多少少就好。3. 湯底好香黑蒜味,好味!女朋友係咁有意無意咁食我果碗🤭。4.叉燒好薄,好「淋」,正呀!5. 溏心蛋好流心🤩。///辛味咖哩魷魚足唐揚 1. 一碟唔係好多條🤑。2. 炸得好脆,好香口👍,一d都唔厚粉。3. 見佢碟邊有d 咖哩粉,但完全食唔出咖哩味。4. 女朋友好鍾意食,都真係幾好味!
黑神山

1. 黑蒜豚骨湯底
2. 湯底微暖,如果熱多少少就好。
4.叉燒好薄,好「淋」,正呀!
5. 溏心蛋好流心🤩。
辛味咖哩魷魚足唐揚

1. 一碟唔係好多條🤑。
2. 炸得好脆,好香口👍,一d都唔厚粉。
3. 見佢碟邊有d 咖哩粉,但完全食唔出咖哩味。
4. 女朋友好鍾意食,都真係幾好味!
2018-12-03 24 瀏覽
星期天就是要去談談戀愛的啊~ 我是個扭蛋控,我原本跟男朋友說我想要去APM扭蛋,因為有限量的奸夫扭蛋機,誰知道一扭,就3個同款哈哈哈,男朋友就看著我可憐兮兮的樣子,決定帶我去吃美食扳回一城,我們就去吃神山麵屋的沾麵。我們大概2點左右過去,不用等位,門面看上去也蠻美的,很有日色風情,還有聖誕樹啦!! 我們一進去就被安排到兩人座位,而我們兩個都心意已決要吃這裡很有名的沾汁麵,我點的是神豚肉沾汁麵, 而男朋友點的是神山沾汁麵(限量款),然後還加了一份雙色牛舌和神山手高餃子。先說說兩款沾汁麵, 麵條的質感很棒,乾身但不會混成一團,夾起來去沾汁完全沒有問題,我們都蠻喜歡吃的。說到我點的燒豚肉,這個完全是我吃過最愛吃的肉啊~而且很大份的,厚厚的! 我平常吃其他拉麵的時候,配上的肉我是覺得沒辦法吃完的,但這個燒肉, 肉和脂肪的比例是完美的啊,而且吃上去的口感有點入口即溶, 雖然是燒,但完全沒有焦的味道,簡直燒得剛剛好! 而男朋友點的那個肉,薄薄的,不過一樣的可口美味! 但是,我男朋友好笨啊,他說把麵條慢慢地去沾汁,有點麻煩,後來就把整碗汁倒進麵裡面,咸到不行哈哈…雙色牛舌,我和男朋友也是個牛舌控,
雙色牛舌,我和男朋友也是個牛舌控, 質感很不錯,但配上的兩個醬汁,我們都很不喜歡啊…完全跟牛舌不搭,我覺得這點真的需要改善一下,雖然看到周邊都沒有人點這個,但還是很想要吃一下,誰知道就真的差了一點點L
談到餃子的部分,我個人覺得HKD10一隻的餃子,有點不值得,餃子原身的味道不重,必須要加上醬汁去調味,而每隻餃子都是黏著另外一隻,一用筷子挾起來皮就爛了,底部有點點焦了,但完全沒有香口脆脆的感覺,有點失望了…
整體來說,我還是會去的,但只為了他們家的麵而不會點小吃的了哈哈,而且服務真的很好,因為我們吃到一直喝茶,服務員就在一邊一直幫我們加茶,好好喔。
2018-12-02
2018-12-01 24 瀏覽
味道其實好一般,無想像中咁好食,但價錢又較貴。首先講講炸雞,$38。同普通炸雞無乜分別,但味道仍然不錯,價錢也合理。牛油炒雜菌,$45。付出與收穫不成正比,完全係失望,而且好淡味,根本品嚐唔到邊到有牛油味。神豚燒沾汁麵,$85。omg!差!差!差!價錢仲要咁貴,個沾汁真係好難食!好後悔揀左呢間舖頭黎食,認真付出收穫不成正比,價錢又貴!唯一好噶地方我覺得就係,店入面噶侍應態度都幾好。
味道其實好一般,無想像中咁好食,但價錢又較貴。

炸雞
牛油雜菌
2018-11-26 34 瀏覽
今日eatmug9 #3放假行街撞正落雨,就入APM 避雨順便搵啲嘢食吓,女友咁啱想食拉麵,跟住就入依間日式拉麵店填一填飽個肚先。依度同大部分日式拉麵店一樣,都有幾款湯底畀你揀:我地就叫咗一客飯,一客拉麵同沾麵。明太子玉子小碗飯個玉子係炒得幾滑架✨,但試問點估到成碗飯係得個明太子係有味😥黑神山豚肉片拉麵豚肉片夠薄肉質夠腍,肉味略淡🙄隻蛋係溏心蛋😋留意返食開濃味嘢嘅手足,黑蒜湯底未必適合你哋,成碗麵係香但味道唔重。神山沾汁麵招牌菜果然係招牌菜,個沾汁嘅魚汁好出,好醒胃。一口咬落舊豚肉,肥而不膩,醬汁完全鎖係肉入面。但係如果沾汁夠熱就perfect喇,睇返其他食評原來都有提到依個問題,希望下次食個時見到有改善喇。不得不提係店員嘅服務都好有禮貌好nice,見個 杯冇水即刻九秒九斟返滿。
今日eatmug9 #3

依度同大部分日式拉麵店一樣,都有幾款湯底畀你揀:

我地就叫咗一客飯,一客拉麵同沾麵。

明太子玉子小碗飯
明太子玉子小碗飯

黑神山豚肉片拉麵

豚肉片夠薄肉質夠腍,肉味略淡🙄
隻蛋係溏心蛋😋

2018-11-25
2018-11-26 26 瀏覽
啱啱係附近買完美少女野😍😍😍就見肚餓喇 又落大雨冇得周圍搵野食嚕 心血來潮想食拉麵又係apm就揀左呢間神山麵屋行到門口😀嘩幾有feel喎 職員都幾nice幾有禮貌 一坐低即捧上滾燙嘅熱茶嘻嘻嘻行到凍冰冰啱哂打開menu發覺原來選擇唔係話好多 主要分三種湯底我唔知大家點睇🤪🤪🤪但我絕對係個大懶人 覺得少啲選擇但相當清楚啱哂我呢啲選擇困難症嘅人 我就叫咗✊🏻神山沾汁麵 男朋友叫咗✊🏻黑神山豚肉片拉麵 大家睇倒相忍唔住叫多個✊🏻明太子玉子小碗飯🤤首先嚟左個小碗飯 都唔小碗架喎其實 拿拿林影完張相就狗衝勺咗一啖隊入口 嗯😐? 冇味嘅 食多啖 都係冇味 嗯........ 撈下啲明太子同落鼓油 噢!好食好多 點估倒你叫個飯要自己diy 好啦唔笑佢喇 蛋好滑好滑 但好似完全冇調味過 可能預你要撈埋面啲明太子食啦 但咁細pea明太子點夠撈成碗蛋飯呢🧐之後係我個沾麵bb唷~✨ 喂不負所望呀師兄 雖然一望就覺得個沾麵汁係翻叮 不過好多間都係咁預咗喇 但係個調味好鮮🤑🤑🤑🤑 麵嘅質地好煙韌 一浸落去每條都掛滿汁 最最最鐘意嘅係舊厚切豬腩肉 你地睇下幾厚!!!!嗚啊啊啊啊 最大問題係入口即溶🧚🏻‍♀️ 好啦其
啱啱係附近買完美少女野😍😍😍就見肚餓喇

好啦其實都冇咁誇張
但好嫩好好咬燒得一啲都唔馬虎
而且明明見倒大大part肥膏但又唔覺肥膩㗎喎好神奇
好想成碗都係豬腩肉😭😭😭😭
可惜! 沾麵最緊要係咩呀各位?
係夠熱呀!

我食咗豚肉肉覺得好有豬肉味好食
但男朋友細細聲話:好淡呀
佢不嬲勁咀叼
俾佢三粒星啦🤪🤪🤪🤪
最後有樣野好好笑
日本餐廳個背景音樂唔知點解係starbucks果啲歌嚟
一路食一路好想笑🤓
2018-11-18 54 瀏覽
一直對係日本試過的沾麵念念不忘, 雖然回港後也有試過幾間的沾麵,但發覺味道和口感都係一般。今日去神山麵屋,叫咗佢嗰款神山沾汁麵和期間限定的神豚燒沾汁麵。我覺得神山沾汁麵比神豚燒沾汁麵好食好多 入面的湯好濃烈,又有兩舊很大的豬腩肉, 其中一嚿有一半係肥膏,另外一嚿全部都係瘦肉。 當然有肥膏的豬腩肉係好肥美,香口,而且豬腩肉有少少甜味配上微粗的麵, 加埋嗰款有少許骨膠原和葱的湯,美極了! 記住唔好將所有麵放曬落湯度,因為會好鹹㗎! 只係沾小小,已經ok!如果要係期間限定上面加一個限期,不如只有1日啦! 佢塊肉好鞋好韌,即使沾上湯都唔覺得肉質軟滑左, 紫菜係脆,湯的味道不太濃郁, 蛋都做到流心的,可是味道唔係好夠。

我覺得神山沾汁麵比神豚燒沾汁麵好食好多

神豚燒沾汁麵

2018-11-18 55 瀏覽
這店剛開張時來過一遍,心血來潮週日下午茶時段來食拉麵,但實在太失望了。一進店見推介神豚燒沾汁麵,便叫來試試,端來的一碗麵,一碗沾汁。沾汁上面是厚厚的一層油,以為是保溫作用,因此食時先把它飛走。但越食越不對勁,宣傳單上寫旳豚肉是180度火燒的,但入口是凍的👎麵加入沾汁後,由於沾汁只是微溫,麵入口後是涼的,真的是差得很。男友叫的是黑山豚角拉麵,他說沒大問題,我的沾汁麵是遲他的一會才來,但他也是等我一齊起筷的。這間店推介的都是差劣的,不要信,我也不會再來👎👎👎
這間店推介的都是差劣的,不要信,我也不會再來👎👎👎
2018-11-18
OK
2018-11-16 35 瀏覽
無得book位, 周四晚去食, 3個人, 7點鬆D果陣好快有位可惜人未齊不能入座, 等到人齊大約7:25, 再等左大約10分鐘先有台拉麵呢樣野口味一般都係偏重, 而且多油, 都預左店員推薦神豚沾麵, 係幾好食, 食完唔會口渴, 但係好"漏"下, 炸小池魚一般, 蘋果沙律既蘋果好食但我覺得火腿唔係好夾, 湯餃子一般快靚正價錢也相宜, 但不是很適合久坐聊天, 店員態度不錯但食完會勁快幫你收收收晒D碗碟
拉麵呢樣野口味一般都係偏重, 而且多油, 都預左
2018-11-16
2018-11-10 57 瀏覽
每次經過神山都有好多人等候,今次見人不是太多,那我也就等一會兒試試看吧!見到神山沾汁麵是限量發售的,二話不說就選了這個。我沒有想過,這麵的豚肉會這麼肥!是厚切五花腩?不愛肥肉的我只咬了瘦肉的部分⋯味道其實是不錯,有燒過的香氣,只是太、肥、了!不合我口味。湯底很濃陏,不會死咸,麵條彈牙。我的溏心蛋也煮得剛剛好呢。下次會試其他沒有肥豚肉的沾麵,免得浪費了食物。另外還有山葵手羽先(HK$ 38), 是單骨雞翼,都算惹味。

2018-11-04 84 瀏覽
說起觀塘拉麵,得不提神山麵屋,原因那個地區神山完全一支獨秀的多人排隊,我常以一個人的姿態吃拉麵,絕多時間根本不需要等候,但在神山我居然要排隊輪籌等十多分鐘,可見其人氣之旺。稍有查閱,神山麵屋其實就是麵屋武藏·神山,麵屋武藏的一個分支,亦即是香港區味千拉麵的一個品牌,在神山的招聘廣告內找到的聯絡電話就是味千拉麵的人事部招聘組電話。入內可看到的裝修和以前麵屋武藏時期幾乎一模一樣,那麽點解要刻意隱藏武藏兩個字呢?其實神山和其他麵屋武藏是有分别的,我在這間APM這間分店吃過三次,到改名叫神山今次第一次吃,首先第一個分别是餐牌,麵屋武藏主打的是拉麵,神山主打的是沾麵。另外神山的餐牌副菜或小食亦較為多種類,有豬脚Pizza藥饍雞沙律及炸鱈魚棒等等。第二個分别是服務方面,武藏店舖都是每更得一至兩個店鋪主管,都是廿歲後生仔為主要,而神山卻有三個主管,仲要係大叔,大叔較為老經驗,亦會亂發脾氣,加上西裝骨骨打呔外觀,服務印象較為領先一籌。當然我仍然滿神山還是要學武藏那樣要加一服務費。神山的廚工和武藏時期的幾乎一樣,所以出菜的效率仍是十分之快,但同樣的侍應收杯收碟亦是一樣的快,剛吃完放下麵碗即會詢問

當然我仍然滿神山還是要學武藏那樣要加一服務費。神山的廚工和武藏時期的幾乎一樣,所以出菜的效率仍是十分之快,但同樣的侍應收杯收碟亦是一樣的快,剛吃完放下麵碗即會詢問你還要要。

未吃沾麵前吃了一個蘋果沙律開開胃口,份量不大不少,蘋果新鮮爽脆,沙律汁和脆脆少少作點綴,菜葉幾塊,配搭還好。

沾麵我要了限定神豚燒沾麵,加多半份替玉,整體感覺很好,除了沾汁太熱及老是要找人添湯之外。

炒洋葱香氣四溢,橙色的麥粒味噌加上綠色的紫菜及青葱視覺顏色豐富,味噌味道不濃。

叉燒肥瘦均衡分佈,其燒過的坑紋增進食慾,好味多汁。

之前說過沾汁熱,未幾已凍掉,特濃豚骨沾汁濃而稠亦太咸,味道還好。

幸好我叫多了半份替玉,否則一個男人剩吃沾麵根本吃飽,這裡提供的是坑紋麵,由於接觸沾汁的面積多了,亦能掛起沾汁,所以食得頗有咬感。

神山的整體印象比起其他麵屋武藏較有好感,其在於有獨特的服務外,同時菜色亦稍稍同,其收起武藏兩個字,是刻意建起新品牌,還是抹掉麵屋武藏雙湯頭的特色,那就不得而知。
2018-11-04
  • 神豚燒沾汁麵