2018-07-05 1505 瀏覽
間唔中都會行吓觀塘,有時都會食拉麵,發現同一個位置的拉麵店轉咗格局,而且門外等候的人可真不少,所以按捺不住等埋一份。近門口的位置有一條長長的吧枱,旁邊的就是方桌,部份仲有卡位設計。職員們的服務態度真係非常好,個個面露笑容,仲會即時遞上餐牌,而且跟客人有交流。神海老沾汁麵正值做緊限量推廣,當然唔可以錯過。神海老好大隻,中間經已開邊,醬汁酸酸甜甜,蝦殼亦非常容易脫開,裡面的肉非常厚和彈牙。沾麵本身是帶點硬,不過浸了沾汁之後,是外軟內爽的。神山湯餃子外面煎得香口,而裡面的餡料很軟熟,索埋個湯更加入味,有點要跟他搶食呢~唐揚豆池魚一條條炸池魚,十分可愛。炸粉是超薄的,不過也會食得到脆脆的口感,而裡面係熱到噴煙,肉質是軟綿綿的,用來佐酒或者伴特色飲品真係一流。講到飲品,他點了雜果特飲,而我的就是菠蘿特飲。裡面的果肉都唔少,而冰唔太多,他那杯味道是甜甜的,而我的是甜中帶酸。茄子披薩以茄子的外邊做薄餅底,非常特別,加上薄餅的配料,味道是有少少辣,是惹味的一種。雙色牛舌就是以不同方式去泡製牛舌,碗上的一邊食到牛舌的原味,是很軟身和香滑。而另一邊以醬汁調製,牛舌索咗不少醬汁,更突顯牛舌的 juicy。

神海老沾汁麵
正值做緊限量推廣,當然唔可以錯過。
沾麵本身是帶點硬,不過浸了沾汁之後,是外軟內爽的。

唐揚豆池魚
一條條炸池魚,十分可愛。

講到飲品,他點了雜果特飲,而我的就是菠蘿特飲。

茄子披薩

雙色牛舌
2018-06-12
人氣沾麵皇國👑 焦點食評
2018-06-27 1220 瀏覽
香港人愛吃日本拉麵,所以無論海外來港或本地品牌都有捧場客,現在連日本沾麵都開始熱起來!!今天得意和家人來到位於觀塘apm的<神山拉麵>一嚐美味沾麵雜果特飲(左),菠蘿特飲(右)炎炎夏日當然要先來兩杯冰凍特飲雜果特飲是味道甜甜的fruit punch,菠蘿特飲汁酸酸甜甜滿滿的菠蘿味,好飲又解渴。<和風蘋果沙律>絕對是喜出望外的沙律!有大量的蘋果粗條,每條都輕輕沾有帶有蟹子的沙律輕汁,再加上面頭撒上粟米脆片和提子乾以增加口感,非常好吃。<藥膳雞>又是令人喜出望外的一道冷盤,帶有淡淡的酒香呢厚切的雞件非常嫩滑而且充滿骨膠原的感覺,超正<唐揚豆池魚>短小而肥嘟嘟的豆池魚經唐揚後外層很鬆化但又不會乾爭爭,成條連骨都可以食埋,鈣質豐富。<神山湯餃子>老公很喜歡吃餃子,無論是煎餃還是湯餃。這個湯餃子有著濃濃的湯汁浸著,非常惹味。<神海老沾汁麵>終於來到戲肉!!!海老沾汁麵一放低已經香氣四溢,蝦味濃郁。肉質彈牙的巨蝦差唔多有成隻碗咁大隻!!沾麵湯汁亦不容小看,質地超濃厚,味道濃郁,充滿蝦膏香,鮮!甜!甘!美

今天得意和家人來到位於觀塘apm的<神山拉麵>一嚐美味沾麵

炎炎夏日當然要先來兩杯冰凍特飲

<和風蘋果沙律>

<藥膳雞>
又是令人喜出望外的一道冷盤,帶有淡淡的酒香呢

藥膳雞

厚切的雞件非常嫩滑而且充滿骨膠原的感覺,超正

<唐揚豆池魚>

<神山湯餃子>

<神海老沾汁麵>
終於來到戲肉!!!海老沾汁麵

一放低已經香氣四溢,蝦味濃郁。

肉質彈牙的巨蝦差唔多有成隻碗咁大隻!!

沾麵湯汁亦不容小看,質地超濃厚,味道濃郁,充滿蝦膏香,鮮!甜!甘!美!

爽滑彈牙的沾麵浸入濃濃的湯汁中,絕對是無比的享受。

溏心蛋亦不容小看,有圖有真相,溏心的程度破表。

<神山沾汁麵>
愛好肉類的老公選了神山沾汁麵。上台的時候我們都被那兩舊大大舊的烤肉嚇了一跳。

肥瘦相間的巨型五花腩經火烤後帶有微微的燒烤香氣,感覺上沒那般油膩,而且肉汁非常香滑,非常邪惡。

沾麵汁同樣非常濃厚,可以緊緊的掛著爽滑彈牙的沾麵上,味道比較濃郁,適合喜愛重口味啲朋友來。
2018-06-26
2018-06-23 923 瀏覽
觀塘嘅APM最近開咗間來自日本過江龍嘅Jim面店,叫神山麵屋。以前呢個鋪位都係不同拉麵店嘅聚腳地,今次亦都唔例外。平時拉麵店都係只有拉麵同埋餃子等小食,比較驚喜就係呢一間嘅小食種類都非常之多。和風蘋果沙律加入左爽脆的青瓜,玉子,份量好多而且又開胃。唐揚豆池魚炸得香脆的小魚最啱趁熱食,有杯啤酒就最好啦雙色牛舌一凍一熱,凍食牛舌係厚切,普通加上少少酸甜嘅沙律醋,熱就是薄切比較重的酸甜。神山湯餃子魚介的湯頭加左餃子,未食麵之前就有得暖下胃。餃子只包子菜和豬肉,簡單但好滿足。鋪在底的菠菜吸哂湯汁,記得食埋!期間限定四隻字從來都係吸引我嘅原因,今次亦都一樣,叫左一個神之海老沾麵。稱為神,相信無論份量同味道都一定同其他蝦差天共地。上台之後簡直就係驚喜,雖然得一隻蝦但超級大隻。入口蝦肉彈牙,分量十足。沾湯幾時都係一碗沾麵嘅靈魂,湯頭用咗蝦殼同埋蝦膏而煲,入口香濃鮮味十足。令人好想再食!而且湯底好熱,不用擔心會像食冷麵的感覺。放置室溫底下的麵質粗身為主,但係入口都係彈牙,有少少煙韌而且掛湯力強,每一啖面都充分沾上蝦湯,一大享受。溏心蛋好入味,金黃色蛋漿令人流哂口水。食完沾麵後記得叫店員添湯,可以飲埋沾

和風蘋果沙律
加入左爽脆的青瓜,玉子,份量好多而且又開胃。

唐揚豆池魚
炸得香脆的小魚最啱趁熱食,有杯啤酒就最好啦

雙色牛舌

神山湯餃子
魚介的湯頭加左餃子,未食麵之前就有得暖下胃。

溏心蛋好入味,金黃色蛋漿令人流哂口水。

食完沾麵後記得叫店員添湯,可以飲埋沾麵個湯,試下另一種食法。不過因為太濃,我飲左幾啖就放棄
$128絕對值得比!

總括來說,過江龍的名字會令人有十足期望,幸好神山沒有令人跌眼鏡。性價比十分高,不說這個限定出品,大部分麵都是八十幾蚊就食到。除左小食之外,主角的沾麵都令人驚喜。期間限定三個月會再轉一次,到時再睇下有咩新出品先!
2018-06-21
  • 唐揚豆池魚
  • 雙色牛舌
  • 神山湯餃子
  • 神海老沾麵
神級。海老沾麵 焦點食評
2018-06-15 970 瀏覽
位於觀塘的神山麵屋,是一間日本東京來的過江龍拉麵店。曾經來品嚐過一次,覺得非常美味,得知餐廳推出全新沾麵,當然要來光顧啦。神。海老沾麵$128全新的神海老沾麵,菜式名中加有 (神)這個字,必定是非常美味,餐廳自信滿滿的重點推介。海老超級大隻,大得佔去磅中的一半位置,太誇張了吧。海老屬大虎蝦,調味充足,蝦殼剪半,色白蝦肉爆殼而出,蝦肉彈牙鮮美,非常滿足阿。香濃蝦味沾湯,是蝦膏,蝦殼,豚骨熬成的濃湯。味道豐富濃郁,不一會兒,湯頭形成一層黏膜,啖啖膠原蛋白,蝦味濃鮮,帶甜頗油。麵條是由日本定製,放久也不易軟腍散爛,質感和味道勻有别於其他餐廳。把蝦湯沾上,快速吃完整碗阿。但個人更喜愛豚骨囗味哦。神山湯餃子$38這裡的湯餃子是必點推介,餃子皮滑溜溜,皮和肉餡吸收湯汁精華,每天新鮮包製,配韮黃菠菜,正中我的喜愛。和風蘋果沙律$45油膩的沾麵湯,除了可以用喝酒消膩,也可以用沙律清新一下。以蘋果條,火腿條,青瓜條,粟米片等組成,囗感豐富美味。
位於觀塘的神山麵屋,是一間日本東京來的過江龍拉麵店。

神。海老沾麵$128

海老超級大隻

香濃蝦味沾湯

神山湯餃子$38

和風蘋果沙律$45

2018-06-14
2018-06-11 302 瀏覽
我地未夠8點來到餐廳, 已經差唔多坐無虛席. 但當我地離開嘅時候, 餐廳門口有好多人排隊等位, 果然係好旺場呀!神海老沾汁麵 $128神海老沾汁麵係限定發售! 當然要試一試啦!嘩! 好大隻蝦呀! 有一隻手掌咁大! 餐廳先將大蝦同多種香料炒香, 再煎至蝦殼香脆金黃! 蝦肉非常彈牙鮮味! 再將蝦肉加入沾汁中, 味道更濃郁鮮甜! 好正呀!沾汁係非常濃厚既混合魚介的蝦湯, 有超濃郁海蝦味, 每一口都好鮮味呢! 沾汁上面灑左少少蔥花,  加埋用印有神山既碗裝住, 賣相有心思!沾麵比一般拉麵粗, 每條麵都有坑, 所以沾麵既掛湯能力非常高! 而且沾麵十分彈牙!仲有溏心蛋, 筍, 蔥作配料!溏心蛋非常流心, 蛋汁香濃, 超讚!和風蘋果沙律 $45賣相好靚, 將材料切成條狀! 材料豐富, 有蘋果, 青瓜, 火腿, 仲加左d粟米片同蟹子, 口感有層次!再加上帶有微微WASABI味的沙律醬, 清新開胃!雙色牛舌 $45小碟內係冷盤牛舌, 薄薄的牛舌, 用鹽醃製, 食到牛舌原有香味!另一味, 三色椒酸甜汁煮牛舌, 味道濃郁!神山湯餃子 $38餃子煎香至表皮金黃, 餃子內有充滿肉汁, 再配合豚骨湯, 味道不錯!

神海老沾汁麵 $128
神海老沾汁麵係限定發售! 當然要試一試啦!

再將蝦肉加入沾汁中, 味道更濃郁鮮甜! 好正呀!

和風蘋果沙律 $45
再加上帶有微微WASABI味的沙律醬, 清新開胃!

雙色牛舌 $45
另一味, 三色椒酸甜汁煮牛舌, 味道濃郁!

神山湯餃子 $38

唐揚豆池魚 $45
豆池魚炸至金黃色, 香脆可口! 再加檸檬汁同醬汁一齊食, 唔油膩!

雜果特飲 $15
雜果特飲有好多雜果, 味道清甜解渴!

菠蘿特飲 $15
同樣味道清甜, 入面仲有菠蘿粒!
2018-06-07
1. Kanzan Menya has been opened for quite some time, and I finally got to visit it during non-peak hour (5pm) to try out their ramen before yoga lesson. No queue, and plenty of seats.2. I spent some time in deciding whether I want a ramen or tsukemen. And my final decision is ramen first.3. This Aka Kanzan Marinated Pork Ramen came with a whole onsen egg (soft boiled egg), which is a delight as most of the time you only get half of it.4. Ramen is al dente, and so enjoyable with the spicy broth w
4. Ramen is al dente, and so enjoyable with the spicy broth which is not super hot and good to drink on its own.
5. The two thick pieces of pork belly are just superb! Tender and juicy, as well as having a strong aroma of fat.
2018-08-10
5天前 24 瀏覽
今日起apm同朋友睇完戲就起附呢間經常大排長龍既日本餐廳食晚餐等候多時既我滿心期待試左豬骨濃湯沾麵沾麵既材料有兩片叉燒 一隻流心蛋 全蛋拉麵 以及沾麵汁 可能期望真係太高呢餐實在失望沾麵汁係夠味既但好水 令麵冇左掛湯既效果 比起其他沾麵呢個真係幾失敗 同埋好快變凍而麵其實都食得出濃蛋香味亦都彈牙 但係沾麵汁已經令人失望減左好多分
今日起apm同朋友睇完戲
就起附呢間經常大排長龍既日本餐廳食晚餐
等候多時既我滿心期待試左豬骨濃湯沾麵
沾麵既材料有兩片叉燒 一隻流心蛋 全蛋拉麵 以及沾麵汁
可能期望真係太高呢餐實在失望
2018-08-05 26 瀏覽
🐹又跟鼠友在觀塘找食店,很久沒有食拉麵,於是隨便選了Apm的神山麵屋。外面雖然很多人,但竟然拿完號碼後,兩個人很快就可以入去了。不知是記錯還是怎樣,總感覺很久之前來食,這家店不是叫現在的名字🤔🐹點了赤神山,鼠友點了白神山,本來想試試沾麵的,但聽到旁邊枱的在說沾麵湯不夠熱,那就算了,還是選熱辣辣的拉麵好了。白神山叉燒拉麵🗻🍜白神山是濃厚豚肉湯底,無論顏色味道都確實是濃厚,不過有一點點油膩的感覺。赤神山叉燒拉麵🌋🍜赤神山是辣味豚肉湯底,食開日本食物的都會知道,日本的辣不會很辣,這個湯底亦然。而且湯底一開始是溫熱的,但很快就涼了。麵條有少許咬勁,彈牙的。雞蛋是放涼了的溏心蛋,不過還好,是溏心就好了叉燒就是一般食開的拉麵叉燒,沒有什麼特別,菜單上亦沒有聲稱是慢煮。鼠友知道自己會不飽,一開始就點了替玉,然而替玉比🐹的麵更快上到,所以替玉比麵先上到是什麼慨念🤔而且,還用了個挺大的碗盛上替玉,結果顯得替玉少很空虛,有種更少的感覺🐹:整體而言,這家拉麵沒有上次很久很久之前食的好食,很一般的感覺,而且湯底不夠熱亦是缺點之一,要知道香港人食飯飲湯都由小就訓練得喜歡熱騰騰的。不過題外話,店長都很熱情很有he

白神山叉燒拉麵🗻🍜
赤神山叉燒拉麵

赤神山叉燒拉麵🌋🍜

加配拉麵  +$13

不過題外話,店長都很熱情很有heart的感覺,一坐下就主動介紹,很日本的服務態度。
星期五晚飯時段,約有二十人等位,等侍半小時方入坐。食具乾淨,茶少香。坐位見廚房四至五位廚師過不停。按時計滾麵,鹵蛋,煎肉,各人分工合作,泡制一碗又一碗拉麵。我的豚肉麵,湯底過咸,肉是新鮮,唯蛋黃流心、香滑,頗令人驚喜。70分餃子皮簿,內裏是淨菜,無肉,咬落有汁但不豐富。75分湯底雖咸,要有衣食,唯有食哂,其實係吞哂。不一會,湯冷卻後表面如打邊爐結尾的凝固,幾令人反胃。想起那種咸味,已經不會再去。各服務員均有禮,食物價格相宜,在APM位置,已算難得。
星期五晚飯時段,約有二十人等位,等侍半小時方入坐。

食具乾淨,茶少香。
坐位見廚房四至五位廚師過不停。
按時計滾麵,鹵蛋,煎肉,各人分工合作,泡制一碗又一碗拉麵。

餃子皮簿,內裏是淨菜,無肉,咬落有汁但不豐富。75分

想起那種咸味,已經不會再去。

各服務員均有禮,食物價格相宜,在APM位置,已算難得。
2018-07-25 70 瀏覽
今日木嘴黎到apm等睇戲,就當然要醫下個肚先啦,一陣套戲成兩粒鐘,容乜易餓死木嘴呀。之前見神山好多人等位,而家熱潮退左,7點黎到都唔洗點等就可以入喇,非常好,木嘴我就係中意香港人乜都羊群心態,人云亦云。因為正因為咁我先可以輕輕鬆鬆試真d呢間過江龍。我地叫左赤神山豚肉片拉麵、蕃茄叉燒拉麵、黑神山叉燒拉麵同埋煎餃。赤神山,麵質幾好,係粗麵,有黏性同彈牙蕃茄拉麵,鍾意清淡d既話就岩晒。入面仲有幾粒薯仔,唔講以為係白椰菜,呢個微妙既size唔知係想比你食定係想溶係d湯度,好尷尬。d叉燒比較瘦所以會韌d,如果你減緊肥,呢碗非常適合你。黑神山,酷愛重口味既我覺得味道唔夠濃,不過尚可接受。雖然我偏好幼麵,但呢個粗麵都唔錯。一開始望落份量唔算多,小木嘴食就岩岩好,男仔可能要加麵底。另外流心蛋真係有流心,最鍾意係隻蛋。煎餃好普通,個底唔夠脆,涵亦唔多。同埋提醒番大家入面係韮菜餃黎,唔鍾意既人就唔好叫啦,喺超市買d雪藏餃子自己整會開心d,起碼平一大截。朋友就覺得呢間好過上一手果間拉麵店,木嘴我就覺得普通,可能佢個沾麵先比較好食。any肥,食完就出發去睇超人特攻隊2,遲d再話比大家聽好唔好睇。

赤神山,麵質幾好,係粗麵,有黏性同彈牙

另外流心蛋真係有流心,最鍾意係隻蛋。

2018-07-23
2018-07-23 92 瀏覽
位於APM的拉麵之選,湯底十分濃郁,最推介既係黑神山湯底,絕對讚不絕口,而且配咩餸都無得輸嫁,另外呢到既溫泉蛋係我食過咁多間溫泉蛋中最好味嫁。小食方面就正正常常啦,無咩特別,但都係唔錯既如果係我呢就唔推介蕃茄湯底啦,因為好普通,感覺肉同湯完全分開,無咩蕃茄味,如果鍾意重口味既人應該會好鍾意呢間這餐廳,但係如果愛清淡既你就絕對不適合啦,因為超級油膩,食到一半已經唔想再食啦。環境方面絕對無問題,服務用心,唯一就係有啲啲迫。去apm 想食拉麵絕對要食呢間
位於APM的拉麵之選,湯底十分濃郁
,最推介既係黑神山湯底,絕對讚不絕口
,而且配咩餸都無得輸嫁
,另外呢到既溫泉蛋係我食過咁多間溫泉蛋中最好味嫁

小食方面就正正常常啦,無咩特別,但都係唔錯既

,食到一半已經唔想再食啦

環境方面絕對無問題,服務用心,唯一就係有啲啲迫。
去apm 想食拉麵絕對要食呢間

2018-07-21 72 瀏覽
Weekend食個快飯, 下午3點鐘walk-in就有位. 叫了白神山叉燒拉麵. 上菜速度算快賣相好吸引不過食落, 個麵的味道一般, 但湯底濃郁, 溏心蛋亦OK好吃. Overall正常, 但如果排好長時間先有得食, 唔worth it.
賣相好吸引
2018-07-18 65 瀏覽
今天同家人一同到觀塘APM食lunch,大家不約而同選擇了食拉麵!神山麵屋係一間有沾麵供應的日本小店!今天覺得非常幸運,不需要排隊就可直入店內!我們點了神山沾汁麵配豚角、赤神山叉燒拉麵、白神山豚角拉麵及湯餃子!神山沾汁麵~~沾麵煙韌無比,濃湯掛在沾麵上,非常美味!怪不得這沾麵是鎮店之寶!🏅其實自己被碗沾麵吸引,急不及待就開始進食,所以忘記影相呢⋯⋯😅家人就選了赤神山叉燒拉麵🍜及白神山豚角拉麵🍜,每款我都試了幾口,豚角非常軟及炆得非常入味!但叉燒就較為遜色!至於餃子🥟⋯⋯餃子外皮煎得非常香口,再放入帶葱味的濃湯中,感覺隻餃子在享受着沐浴呢⋯⋯真的非常美味!😍
2018-07-15
2018-07-15 76 瀏覽
東京的神山麵屋登陸香港,記得初開業時人山人海,連想試名物神山豚角沾汁麵也售罄!現在熱潮冷卻,就算要等位也不用太久,而沾汁麵也沒有售罄。今天除了沾汁麵,也嚐了香港獨有的神山湯餃子,還有藥膳雞。藥膳雞有濃厚的花雕酒味,其實就是我們平常吃的花雕醉雞,而雞肉用了日式叉燒製法,變成了圓形一塊的,整個感覺不錯,涼涼地,配上翡翠苗,清新之選!神山湯餃子就比較一般,湯有點淡,而主角餃子雖然煎過,但由於有湯,所以淋了。神山沾汁麵初吃的時候還不錯,豚角有燒肉香味,而麵質彈牙,但可惜豚角的脂肪太多,加上湯濃厚的油,很快就吃滯了!吃了3份1已經有辛苦的感角,不斷飲茶來消滯!
今天除了沾汁麵,也嚐了香港獨有的神山湯餃子,還有藥膳雞。

• 藥膳雞
琴日同女朋友等睇戲既時候去揾野食,就入左呢間係apm原本麵屋武藏既位置,姐係神山拉麵度試下啦我叫左個黑豚角拉麵,女朋友就叫左白既,侍應既禮貌幾好,但重點係個拉麵。1. 十分咸,正如周星馳係食神入面話齋,啲野食有咁咸得咁咸,最好咸到令佢地叫多幾杯野飲2. 基本上係無黑蒜味既3. 我叫既係豚角,但佢黎到既豬肉好似煲左好耐既湯渣咁,一大舊厚而咬唔開既瘦肉4. 唯一一點唔錯既,就係個湯既温度keep得幾好,不過都處理唔到爆咸既問題所以,如果要我比80蚊食呢個質素既拉麵,得罪一句 我覺得不行。謝謝

2. 基本上係無黑蒜味既

所以,如果要我比80蚊食呢個質素既拉麵,

得罪一句 我覺得不行。

謝謝