2019-09-25 55 瀏覽
我喜愛吃海鮮,中式的烹調以清蒸和白灼為主,目的是要吃海產的原有鮮味,今晚約了朋友來到銅鑼灣一間優質的居酒屋吃日式的烹調方法,磯燒海鮮。來到居酒屋,當然要飲杯啤酒,跟著點了至愛的海鮮,赤鯥魚刺身、虎蝦、活鮑魚、聖子、西班牙石蠔、北寄貝和貴妃蚌。赤鯥刺身 - 俗稱紅喉的赤鯥,近幾年它的美味在日本發光發熱,好像醜小鴨變天鵝,一飛沖天,打響名號,今晚有幸在此店吃到,雖然價錢略貴,但它的嫰滑和鮮甜味道,確實令人印象難忘。磯燒海產:活鮑魚鮮甜味美兼彈牙西班牙石𧐢有海上味,燒至半生熟,非常嫩滑。虎蝦相當大隻,蝦頭的膏香口嫰滑,蝦肉爽口彈牙。北寄貝和貴妃蚌同樣出色,入口鮮甜不黏牙。意猶未盡還點了魷魚鬚和甜品,盡享豐富完美的一餐。
磯燒海產:
活鮑魚鮮甜味美兼彈牙
西班牙石𧐢有海上味,燒至半生熟,非常嫩滑。
虎蝦相當大隻,蝦頭的膏香口嫰滑,蝦肉爽口彈牙。
北寄貝和貴妃蚌同樣出色,入口鮮甜不黏牙。
意猶未盡還點了魷魚鬚和甜品,盡享豐富完美的一餐。
2019-09-23
2019-09-24 60 瀏覽
寂寞,又一個空虛的晚上,孤寂的風聲,看著那門口,等了一個又一個晚上。日本理料總是最好的,朋友愛吃日本菜,今晚選擇在這邊用膳,望住銅鑼灣的夜景,可以享受一晚。牛舌鋤燒牛舌在鐵板上煎熟由生慢慢煎香至微焦,牛舌比較薄身加上蔥粒更香,口感脆身有嚼頭。岩手縣和牛鋤燒和牛鋤燒,和牛牛肉細嫩,油分滿溢入口即溶。鐵板炒魷魚鬚魷魚鬚炸至乾脆,在鐵板的乾蒜粒更惹味,魷魚彈牙。海膽野菜天婦羅海膽作刺身食用更豐腴,炸過作天婦羅炸皮薄身,海膽香濃,入口不會太軟腍。酒蒸文蛤文蛤清甜帶鮮味,文蛤肉質新鮮。特色甜品友入生日所以點了個特色甜品,造型設計特別,份量也不少。

牛舌鋤燒

岩手縣和牛鋤燒
和牛鋤燒,和牛牛肉細嫩,油分滿溢入口即溶。

鐵板炒魷魚鬚
魷魚鬚炸至乾脆,在鐵板的乾蒜粒更惹味,魷魚彈牙。

海膽野菜天婦羅

酒蒸文蛤
文蛤清甜帶鮮味,文蛤肉質新鮮。

特色甜品
友入生日所以點了個特色甜品,造型設計特別,份量也不少。

2019-09-24 57 瀏覽
燒海鮮一向都係我既最愛,香港既磯燒海鮮通常都唔會令人失望,呢間都唔例外。食物種類有好多,壽司刺身燒物飯丼都有,真係花多眼亂。刺身盛合做得極為出色,厚切,一d雪味都無,溶雪做得好好。最鐘意海膽,鮮甜無比!燒海鮮又係超水準,三文魚頭大大個,無欺場,燒得洽到好處!聖子大大隻,同埋聖子通常都係有沙,但係呢度一粒沙都無!係一粒都無!不過今之燒海鮮龍虎榜既第一位係鮑魚,我一向麻麻地鮮鮑魚,因為覺得無咩味,質感似橡筋。但係呢度食呢隻就唔係,鮮甜程度同乾鮑有得fight,質感爽口,上乘之作!其他叫左既壽司、小食同甜品都好正,無得彈呀今餐真係!

食物種類有好多,壽司刺身燒物飯丼都有,真係花多眼亂。

其他叫左既壽司、小食同甜品都好正,無得彈呀今餐真係!
2019-09-23 31 瀏覽
有親戚外國返嚟,10年先至返嚟一次,真係好耐冇見,佢話想食日本野,今日就帶佢去呢間貴啲嘅日本餐廳磯野水產食。前菜係野菜條沙律伴鯷魚醬,蔬菜新鮮,其中紅蘿蔔特別鮮甜,配上自家製煮成的醬,口感似蟹膏,偏咸,配合蔬菜既鮮甜味道,就恰到好處。磯野活魚海鮮盛合,裏面有好多海鮮,鮑魚、帆立貝、嚮螺、魚、松葉蟹腳等。其中磯燒鮑魚,一食就愛上😋之後上網睇原來係用醬汁慢火去炆,所以好入味,又夠淋,非常好食。活帆立貝好大隻,食落去口感紮實,食得出好新鮮,而且肉同貝殼大小成正比。嚮螺刺身,好新鮮甜美,都好大隻,雖然細細片都食咗好耐。最後仲有個松葉蟹腳野菜鍋,蔬菜新鮮又鮮甜,今日真係食得好開心😂

嚮螺刺身,好新鮮甜美,都好大隻,雖然細細片都食咗好耐。

2019-09-16
2019-09-19 881 瀏覽
放工之後,同埋同事攪埋啲野後帶左佢去了位於銅鑼灣站上面崇光百貨附近食飯,貪佢有新菜單有各種日式料理。一入到去𥚃面嘅陳設非常之舒服,光鮮乾淨,擺放了不同嘅浜燒爐,好好Feel!打開餐牌,主要似刺身壽司同浜燒作主打。既然同事請客,一於樣樣都叫來試下先!酒類 - 天女之舞不錯的日本酒,有少少甜的口感在口中淡淡去化開,推介!前菜店員首先送上前菜,特別推介佢地特制既提魚醬,好香魚味㗎,比大家開下個胃,清一清先。刺身盛合五款一場來到當然食下佢既刺身了,一於就一次過食足佢地既五款刺身!三文魚鮮甜美味,肥瘦適中,非常香口。舌拿魚用上了大卜口中卜口製作,入口即溶,有去到了東京築地市場的感覺!其他刺身,鮮貝以及蝦都是唔錯的,一樣都系咁新鮮,咁大件,十分推介!舌拿魚筋/黑松露帶子壽司既然佢哋嘅刺身咁好食,就再注文了其他壽司。佢地既吞拿魚筋壽司一樣咁香口,有入口即溶的感覺。黑松露帶子壽司用咗名貴嘅黑松露做配料,個感覺個味道好高級,好清爽,一個字,正! 鹽燒喜知次到左是日嘅另外一個重點,原條鹽燒喜知次了!估唔到俾咁大條魚我哋,好有氣勢,食落非常之香口軟滑,除咗有鮮魚味之外,仲有淡淡的鹽味,配合得非常之好!推介,

酒類 - 天女之舞
不錯的日本酒,有少少甜的口感在口中淡淡去化開,推介!

舌拿魚筋/黑松露帶子壽司

鹽燒喜知次
到左是日嘅另外一個重點,原條鹽燒喜知次了!估唔到俾咁大條魚我哋,好有氣勢,食落非常之香口軟滑,除咗有鮮魚味之外,仲有淡淡的鹽味,配合得非常之好!推介,心思之選!

白蜆湯
很特別的,熱辣辣上桌,用上了原隻白蜆來的,也是很不錯的選擇。

椰子雪糕
最後叫店員注文了啲一樣佢哋既特色甜品,用了原個椰子做成的雪糕,為我和同事完美的一餐畫上一個完美的句號了!

2019-09-10
2019-09-17 61 瀏覽
今晚老婆話要預祝生日,帶我去食好野,原來係磯野水產,呢間餐廳有朋友都食過,評價都唔錯。入到去就已經有熱情款待,裝潢好似日本既舊式居酒屋,第一印象唔錯。Menu入面食物既種類繁多,所以我地咩都叫左d試下。頭盤係沙津配鯷魚醬。第一次食呢種醬,原來係好好味,有一種鹽鮮既感覺我地叫左d刺身同燒海鮮,不過太多客,無咁快黎,小食同壽司反而黎先——七味燒魚翅同火炙吞拿魚腩筋壽司。呢舊壽司係我暫時係香港食過最好食既火炙壽司!腩筋多油,燒一燒之後魚油香全面提升!海鮮我地就叫左鮑魚、聖子同三文魚鮫。各樣都好新鮮,不過最出眾係鮑魚。size 雖然唔係好大,但係鮮味十足,唔會有一絲腥臭味,又爽口得黎唔會好擦子膠。一絕!刺身盛合真係世界級!件件都成寸厚,toro油脂分佈平均,無根,非常唔錯!每塊刺身既刀工亦精美,刀口都無咩瑕疵,除左師父手勢好之外,魚既新鮮程度都好大影響。總括而言呢個拼盤係上上等既佳作!最後一個想讚既係海膽炸豆腐,第一次食,有驚喜!豆腐既清新加上海膽既甜美好配襯,雖然豆腐炸過,但係無油淋淋,反而香口左呢餐食得好開心,朋友們都無fake我
Menu入面食物既種類繁多,所以我地咩都叫左d試下。

呢餐食得好開心,朋友們都無fake我
  • 野菜條沙律伴鯷魚醬
  • 磯煮鮑魚
2019-09-17 760 瀏覽
磯野水產磯野水產是我一直都很想很想試的日式餐廳,由於還是月頭的關係,而且工作壓力實在大得讓人喘不過氣來,所以決定要豪一晚!幸好早了兩星期訂座,即使是星期一晚,竟然坐滿食客,有情侶、有一大群朋友、也有一家幾口的,好不熱鬧!前菜 吞拿魚加沙甸魚自家醬料配蔬菜條這個前菜只售hkd34實在是太抵!醬料用火在底部燒著、暖暖的,味道鹹鹹地,似蟹膏。配上凍冰冰的蔬菜條更加覺得好好味,蔬菜條包括紅蘿蔔、青瓜、西芹,生菜全部都好爽口!黑松露滑子菇蟹肉沙律第一次食滑子菇感覺好新鮮好有趣,用筷子夾絕對感到滑嘅程度。不是一般雪藏的仿蟹柳,加上黑松露和酸甜醋汁,很醒胃!磯野刺身盛合七款重頭戲來了!蝦和魚類刺身各有兩份,不用爭!牡丹蝦超大隻、好新鮮。拖羅很厚實、夠肥美!海膽配紫菜簡直絕配。三文魚、池魚都水準之上,帆立貝亦很鮮美,食完都飽了一半。磯野浜燒貝類盛合另一亮點!即叫即燒嘅貝類盛合!店員用心向我們介紹每款貝類,有幾款我自己都未食過呢!蟶子不會太難咬、好鮮味。鮑魚超級軟熟又彈牙,很重磯燒味。貴妃蚌比想像的更多汁,很有份量!白石貝完全沒有沙,一口可以食完,容易咀嚼。四式福餅這個甜品可説是一大驚喜。上碟時只以為是
磯野水產

磯野刺身盛合七款

重頭戲來了!蝦和魚類刺身各有兩份,不用爭!
牡丹蝦超大隻、好新鮮。
拖羅很厚實、夠肥美!
海膽配紫菜簡直絕配。
三文魚、池魚都水準之上,帆立貝亦很鮮美,食完都飽了一半。

磯野浜燒貝類盛合

另一亮點!即叫即燒嘅貝類盛合!
店員用心向我們介紹每款貝類,有幾款我自己都未食過呢!
蟶子不會太難咬、好鮮味。
鮑魚超級軟熟又彈牙,很重磯燒味。
貴妃蚌比想像的更多汁,很有份量!
白石貝完全沒有沙,一口可以食完,容易咀嚼。

四式福餅

這個甜品可説是一大驚喜。
上碟時只以為是普通一口福餅,怎料一吃發現兩個驚喜位:
1. 味道 福餅平常味道不外乎綠茶、紅豆、草莓,不過這餐廳的口味竟然是: 鹽漬櫻花 密瓜 焦糖 黑芝麻,好新穎!密瓜味好像真密瓜、鹽漬櫻花真是鹹鹹地的!
2. 餡料是雪糕來的,像雪米糍一樣,沒有一般福餅般甜!

雖然這裏的上菜速度不算快,但看得出每道菜都是用心的,而且食材不求其、對上碟也有要求,服務也不錯,下次一定會來再豪一次!
2019-09-16 389 瀏覽
磯野以水產美食為主,不單浜燒,還有料理刺身等等,以水產海鮮為題,做出不同的美食,確實一夜之間,可以品嚐不同烹調方式的水產,讓人吃得滿足又難忘。******************************磯野水產位於銅鑼灣區,鄰近地鐵站,絶對容易前來。從電梯而出,便能看見店中的名字。 磯野水產地方座位甚多,還有吧枱讓食客入座。日本餐廳多以酒類飲品供應,包括了清酒梅酒果酒啤酒等。除了酒類,還有汽水,不想飲酒,便選上這杯巨蜂果味汽水 HKD38。 巨峰果味汽水有著清香巨峰提子的味道,又不會很甜,最重要是很冰涼又解渴。前菜 HKD34,用上多春魚和沙甸魚製成醬,配上蔬菜條。自家製成的魚醬鮮味十足,非常惹味,用火溫熱著而吃,一點都不腥,確實美味。紐西蘭生蠔刺身HKD68/隻,生蠔都幾大隻,口感Creamy,海水味不算很重,蠔肚飽滿又肥美,絶對是鮮甜美味。 深海池魚 HKD268,池魚切成薄片,肉質晶瑩剔透,池魚魚味很清,加了少許三文魚子,鮮味便提昇了不少。選上了2款壽司,包括了左口魚翅邊壽司和火灸吞拿魚腩筋壽司。左口魚翅邊壽司 HKD58/2件,翅邊口感滑溜,味道鮮甜無比,還把左口魚翅邊輕燒,又

磯野水產地方座位甚多,還有吧枱讓食客入座。

選上了2款壽司,包括了左口魚翅邊壽司和火灸吞拿魚腩筋壽司

左口魚翅邊壽司 HKD58/2件,翅邊口感滑溜,味道鮮甜無比,還把左口魚翅邊輕燒,又多了點燒過的香氣又美味。

火灸吞拿魚腩筋壽司 HKD156/2件,單看賣相完全相像不了是吞拿魚魚腩位置,魚腩筋還是第一次吃上。沒想到魚腩筋口感滑溜之外,咸鮮味無比,配了點蔥花,多了蔥花的香味,有點意外驚喜。

刀貝,都幾大隻,味道還是鮮甜的。

鹽燒赤睦魚 HKD880,魚鮮只需簡單用上鹽燒便足夠,因為這樣才可以吃出魚鮮的美味。赤睦魚油脂雖然沒有金目鯛豐厚,但肉質一樣鮮味嫩滑。魚皮較為薄身,但都燒得夠香脆好味,又是一道必吃之選。

磯燒海鮮茶碗湯 HKD98,茶碗內放了菇粒、蝦和蜆,所以整個茶碗湯味道鮮美,加了少許青檸汁,味道多了點酸的感覺,鮮味又有所不同。一份磯燒海鮮茶碗湯足夠2人享用。

椰子雪糕 HKD48,椰子清甜又香濃,奶味都幾重,吃上椰子雪糕非常潤喉,完全讓人吃得很滿足。

• 火灸吞拿魚腩筋壽司
  • 椰子雪糕
  • 磯燒海鮮茶碗湯
  • 鹽燒赤睦魚
2019-09-16 523 瀏覽
早大半年前都有食過呢間餐廳,念念不忘,今日再戰。平日星期一嘅七點半,呢到全場滿座,座無虛席,好彩有預先訂位。最近飲食業生意比較低迷的時期,都可以full house,一定有佢嘅原因。呢度嘅裝潢極具日本居酒屋嘅風格, 我哋坐係吧枱, 可以睇住師傅準備唔同嘅菜式。呢度嘅氣氛亦都好適合情侶或者一大班朋友聚餐。前菜 【黑松露滑子菇蟹肉沙律】 $118首先係好香嘅黑松露味,配上酸酸地嘅醬料,幾特別,又非常開胃。而我本人好鍾意食蟹柳,啲蟹柳食得出唔係一味用粉造,真係有蟹肉嘅香味,呢一道我沙律食得好開心。【磯野刺身盛合七款】 $636(牡丹蝦 拖羅 池魚 呑拿魚 帆立貝 三文魚 海膽)一上枱真係心心眼,憑觀感都已經覺得好新鮮。我個人最鍾意係拖羅,好肥美,食入口好香油脂嘅味。牡丹蝦肉質彈牙,一啲腥味都冇,好想encore。帆立貝好大粒,食落口好鮮甜,啖啖肉海膽,好creamy,非常鮮甜,佢仲配埋紫菜俾我哋包住食。池魚吞拿魚同三文魚都係水準之上,呢度嘅刺身非常有誠意!【磯野浜燒貝類盛合】 $788(北寄貝,刀貝,白石貝,文蛤,鮑魚,蟶子)全部海鮮都好新鮮,同埋係即叫即燒,好鮮甜,冇一款令我失望㗎!因為有
早大半年前都有食過呢間餐廳,念念不忘,今日再戰。

【黑松露滑子菇蟹肉沙律】 $118
滑子菇蟹肉沙律

【磯野刺身盛合七款】 $636
(牡丹蝦 拖羅 池魚 呑拿魚 帆立貝 三文魚 海膽)
牡丹蝦肉質彈牙,一啲腥味都冇,好想encore。
帆立貝好大粒,食落口好鮮甜,啖啖肉
海膽,好creamy,非常鮮甜,佢仲配埋紫菜俾我哋包住食。
池魚吞拿魚同三文魚都係水準之上,呢度嘅刺身非常有誠意!
磯野刺身盛合

【磯野浜燒貝類盛合】 $788
(北寄貝,刀貝,白石貝,文蛤,鮑魚,蟶子)
磯野浜燒貝類盛合

因為有太多款海鮮,我特別推介以下幾款。
鮑魚:肉質非常彈牙,好食。燒得剛剛好,而且size都唔細,好滿足。

貴妃蚌:多肉而且好多汁,食落新鮮,有淡淡的海水味,好正。

蟶子:入口肉質結實,用料新鮮,絕對冇雪藏味。

【四式福餅】$48
食到好飽但都想食少少甜品,呢款甜品非常有日本風味,個名平平無奇,但一上枱擺碟已經有驚喜。好有心思,真係要打一打卡。四款唔同口味嘅福餅,包括鹽漬櫻花 密瓜 焦糖 黑芝麻。食落口有少少似雪米糍,不過就再煙韌啲,口感好QQ。個人來講好鍾意鹽漬櫻花,好特別甜甜鹹鹹嘅感覺,食極都唔會滯,好清新。

特色四式福餅

呢度嘅侍應非常友善同體貼,有禮貌,自動自覺加茶。特別係一個女經理(應該是),不停keep留意住我哋嘅需要,介紹菜式都非常清晰,態度親切和藹,今餐整體來講食得好開心同滿意。
2019-09-09
20 分鐘 (堂食)
滑子菇蟹肉沙律
磯野刺身盛合
2019-09-13 244 瀏覽
受政治影響, 大部分香港食肆生意大受影響 ,好多核心地帶食肆叫苦連天, 支持本地消費, 今晚跟朋友到在銅鑼灣心臟幾帶的磯野水產晚飯, surprised , 意外嘅係佢哋嘅生意影響不太大, 仍然高朋滿座, 所以食肆要走得穩, 講嘅始終係質素, 只要keep住質素就有回流客, 只要有一班熟客長期支持就不用怕市場的變化,磯野水產就係一個好例子,磯野水產 係一間耐唔時就心掛掛想去食嘅日本餐廳。餐廳面積不太, 日本地道特色裝潢, 香單舒服,  餐廳雖少,  但座位闊落舒服, 完全冇壓迫感。 是日時令廚師推介及精選當然還有很多我喜愛的日本美食淺間梅子甜酒 ($65)等朋友放工之際先來一杯冰凍梅酒, 梅酒蜜味重,酒味輕,帶少許梅子的果香,加冰飲, 冰涼爽快。前菜配多春魚及沙甸魚醬好特別的沙律醬,用多春魚及沙甸魚攪拌加油加醬油調味, 味濃有魚嘅鹹鹹香香, 用嚟拈較清脆青瓜條/紅蘿蔔條/沙葛條/西芹食, 幾特别, 日本餐廳就是如此細心, 魚醬冷怕變腥, 用熱爐座住便沒有此問題了, 讚!時令活生蠔 ($68/隻)今日時令来自西班牙的生蠔,生蠔脹卜卜有光澤 , 外表圓潤新鮮。中間非常creamy, 蠔群口

是日時令廚師推介及精選

當然還有很多我喜愛的日本美食

淺間梅子甜酒 ($65)

前菜配多春魚及沙甸魚醬

時令活生蠔 ($68/隻)

中間非常creamy, 蠔群口感帶點爽脆, 海水鹹味很輕, 適合初學食蠔的朋友。

火炙吞拿魚腩筋壽司/左口魚壽司(白色)

左口魚壽司 ($58/2件)
先食淡口的 左口魚 , 肉質軟油有少許微彈, 壽司飯長長一小舊, 煙韌富醋香.

火炙吞拿魚腩筋壽司 ($78/件)
火炙過的吞拿魚腩筋油分豐富 ,入口即溶,滑不溜口 ,未食過咁滑既吞拿魚, 吃吧滿口油香, 令人忘懷

鋤燒煙燻黑猪腩肉配生菜芥茉酱 ($88)

黑毛豬腩肉煙肉過, 瘦肉肥肉層層疊 , 好香嘅煙燻味道,似軟腍版既雲南火腿, 鹹香結實, 肉香四溢, 送酒勁正,以爽脆生菜包住食感覺無咁肥膩,不過我都係鐘意獨享猪油香

蟹膏海膽炒飯 ($268)
完全係鐵板炒飯嘅香氣, 碟飯放上枱香氣沖天, 拿拿林影印張相, 開飯喇餵

炒飯材料非常豐富 , 除咗海膽及甘香蟹膏外, 還放了很多鮮甜的長腳蟹肉、爽口蝦粒、紅蘿蔔粒、雞蛋及鹹香爆脆三文魚籽, 當然唔少得提香嘅蔥花及提鮮提味嘅醬油,蟹膏海膽炒飯就是這樣煉成的, 呢個炒飯真係冇得頂 ,米飯炒得乾爽鮮美, 混合甘香的蟹膏, 可口到不得之了,近期must eat 新作

不得不提當然還有香甜軟滑的新鮮海膽,  仲要係大大碟, 有四~五小碗之多, 絕對係值回票價的新出品

師父巧慷慨,放左好多鮮甜爽口既長腳蟹肉, 不是那些合成蟹柳, 係堅蟹肉呢。

磯野海鮮茶碗湯 ($96)
海鮮茶碗湯以茶壺盛上, 很別緻。

海鮮沙以各類海鮮煲成, 所見有花甲、魚件、海蝦及菇菌等, 湯頭清澈, 有花甲鹹鮮。

柚子雪葩 ($58)
摯愛甜品, 柚子雪葩用柚子打造, 酸酸甜甜,  解膩清煩。

幸福的一個晚上 ,期待下次再聚。
  • 蟹膏海膽炒飯
  • 火炙吞拿魚腩筋壽司
2019-09-12 89 瀏覽
是日Girl Talk揀了一間好有氣氛的日式磯燒居酒屋談天說地同食好東西,我們去了位於銅鑼灣澳門逸園中心的磯野水產,這裏地點好方便,由銅鑼灣地鐵站D2出口一出就到。一入到店舖內就像置身於日本的居酒屋,氣氛好好,店員亦十分有禮貌,有如去了日本的感覺。這裏餐點有好多選擇,有磯野海鮮、酒肴、刺身、沙律、握壽司、手卷、浜燒、鐵罐酒蒸、一品料理、鋤燒、燒物、揚物和食事。話明居酒屋,當然唔小得飲番兩杯sake,店員細心介紹了「鈿女天女之舞純米吟釀」給我們,店員果然無介紹錯,支酒味道帶有芳柔的果香味及有恰到好處的辛口。野菜條沙律伴鯷魚醬前菜都不失霸氣,店舖會用小蠟燭座全程座熱鯷魚醬。鯷魚醬是磯野水產以沙甸魚及多春魚自家調配而成的,味道帶咸咸哋,充滿鮮香,將又新鮮又爽口的青瓜、紅蘿蔔、沙葛和西芹醮上鯷魚醬食,味道咸鮮得來又清鮮,絶佳的配搭。刺身盛合五款刺身盛合五款有厚切紋理清晰食落肥美而且入口即溶的吞拿魚腩、有魚味細膩香濃的池魚、有厚切肥美鮮甜的三文魚、有肉厚味鮮而且嫩滑富彈性的珍寶級帶子和有大大隻新鮮爽滑鮮甜的牡丹蝦。炸牡丹蝦頭這裏好貼心,食過牡丹蝦刺身後,唔會浪費,會把牡丹蝦的頭炸得香脆,來一個一

「鈿女天女之舞純米吟釀」

刺身盛合五款 - 吞拿魚腩
刺身盛合五款 - 池魚
刺身盛合五款 - 牡丹蝦

炸牡丹蝦頭
這裏好貼心,食過牡丹蝦刺身後,唔會浪費,會把牡丹蝦的頭炸得香脆,來一個一蝦兩食。炸過的牡丹蝦頭,入口酥脆不油膩,用來送酒確實不錯。
刺身盛合五款 - 炸牡丹蝦頭

左口魚邊刺身
左口魚邊肉質非常滑溜,入口時魚味香濃細膩,魚油豐富。

黑松露帶子壽司
帶子是珍寶級的,肉厚味鮮,口感鮮嫩滑溜富彈性,配上黑松露醬更顯滋味。
黑松露帶子壽司 ($36/件)

火炙吞拿魚腩筋壽司
經火炙燒後的吞拿魚腩筋變得爽脆,入口即溶,連同附近的吞拿魚肉,入口軟綿綿,而且脂香充滿了口腔。

汁燒喜知次

是日時令的鮮魚為喜知次,師傅首先以鹽燒的方法處理,將魚的外皮燒得香脆,再加上秘製的汁,煮焗一下。出來的肉質依然保持幼嫩,而味道則清爽鮮甜,油份適中,不膩不腥。

柚子雪葩及椰子雪糕
最後當然唔少得食甜品,我們要了好似食緊原個椰子般的椰子雪葩和酸酸甜甜好清新的柚子雪葩,為今餐劃上完美的句號。
柚子雪葩 ($58) 椰子雪糕 ($48)
2019-09-10
「鈿女天女之舞純米吟釀」
刺身盛合五款 - 吞拿魚腩
刺身盛合五款 - 池魚
刺身盛合五款 - 牡丹蝦
刺身盛合五款 - 炸牡丹蝦頭
左口魚邊刺身
黑松露帶子壽司 ($36/件)
汁燒喜知次
柚子雪葩 ($58) 椰子雪糕 ($48)
2019-09-11 30 瀏覽
同男朋友來到磯野水產享受海鮮盛宴,happy friday!鐵罐酒蒸岩蠔 清酒帶出了蠔的鮮味。有專人負責料理,菜式視覺效果一流。磯野海鮮盛合-極 有各種時令海鮮,每種都很新鮮。鱈場蟹腳 浜燒 蟹肉鮮甜美味。

鐵罐酒蒸岩蠔
清酒帶出了蠔的鮮味。有專人負責料理,菜式視覺效果一流。

磯野海鮮盛合-極
有各種時令海鮮,每種都很新鮮。

鱈場蟹腳 浜燒
蟹肉鮮甜美味。
2019-09-10 56 瀏覽
鍾意食新鮮海鮮的人一定要來這裡😀店員細心地炮製各樣海鮮~確保燒到剛剛好😀新鮮滾熱辣送上面前🐟🐠🦀🦞🦐有幾樣食物特別推介😍👍🏻磯燒浜燒貝類盛盒⭐️⭐️⭐️⭐️一個盛盒有多款不同貝殼類海產,喜歡食貝殼類的朋友一定要嘗一嘗。包括刀貝、鮑魚、蛤、貴妃蚌、北寄貝等......海鮮燒到剛剛好,鮮甜多汁不會乾👅原汁原味品嚐到鮮味👍🏻伊佐目刺身⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️店員會先把魚給客人過目一下,然後再切成刺身,把刺身吃完後,店員可以幫客人將魚骨用炸的方法烹煮~👍🏻👍🏻刺身肉質很新鮮,味道很鮮甜,同行朋友不喜歡吃刺身,她嚐一口之後發覺沒有魚腥味,還對刺身改觀~😋😋松露明太子玉子燒❤️大大啖的松露,香味直接湧入食到,玉子笑得很嫩滑,很香雞蛋味✨海膽炸豆腐👍🏻每一口炸豆腐數都有海膽,這個配搭很新鮮,賣相亦很吸引😀還有,豆腐很滑,跟平時的豆腐不一樣,平常的會有渣~但這裡做得很出色❤️最後店員還送上寫着名字的甜品碟,為我慶祝生日,很驚喜,這裏的店員服務態度亦很好👍🏻經理亦很細心,其中一位店員由遠處留意到我的筷子掉了一隻到地上,我還沒有舉手,他已經遞上一對全新的~很細心❤️🧡💛💚💙絕對值得推薦的餐廳🍴
鍾意食新鮮海鮮的人一定要來這裡😀
店員細心地炮製各樣海鮮~
確保燒到剛剛好😀
新鮮滾熱辣送上面前🐟🐠🦀🦞🦐
有幾樣食物特別推介😍👍🏻

磯燒浜燒貝類盛盒⭐️⭐️⭐️⭐️
包括刀貝、鮑魚、蛤、貴妃蚌、北寄貝等......
海鮮燒到剛剛好,鮮甜多汁不會乾👅
原汁原味品嚐到鮮味👍🏻

• 鯷魚醬
  • 磯煮鮑魚
  • 黑松露明太子玉子燒
2019-09-09 40 瀏覽
磯野水産至岩黎慶祝,因為浜燒響香港又未至於周圍都有得食,所以幾special下,而且呢度啲裝修好似居酒屋咁,店內熱鬧得黎真係好有氣氛!今次Order左個磯野浜燒貝類盛盒,入邊有四款貝類包括時令貝,北寄貝,鮑魚同文蛤。全部都好大隻,但店員燒完之後一啲都唔會似食擦膠咁!除左保持到肉質既鮮嫩,仲好Juicy添,啲汁好清甜!平時鍾意食左口魚群邊既,一定唔好錯過呢度既火炙吞拿肉腩筋壽司!輕輕燒過好香,食落仲有啲油脂流出黎,唔係道道有得食!海膽炸豆腐幾搞鬼,豆腐剛炸好,熱辣辣,外脆,配埋海膽,又脆又軟既感覺幾有趣。黑松露明太子玉子燒,份量好慷慨,黑松露落足料,每啖都有重重既松露味!最後甜品叫左四式福餅同椰子雪糕,椰子雪糕真係好出色,椰奶好香,真材實料!

2019-09-09 30 瀏覽
朋友說最近心情不太好,所以我們就約出來喝喝酒聊聊天,他說銅鑼灣有一家居酒屋聽說很好吃,他想試試看,於是我們當天就訂位了~天之戶45%純米大吟釀瓶蓋一打開就聞到一陣陣果香味,但口感卻又很清爽,上菜前先喝個兩杯,心情都變好了~活日本白貝濱燒白貝在香港比較少吃到,產地主要在日本跟韓國,看來起寬寬偏偏,濱燒過吃起來非常鮮甜,完全不用加任何的調味料就已經很好吃!岩手縣A4和牛鋤燒對比A5和牛,個人比較喜歡A4等級的,入口即化的同時又不會滿咀油,就算不沾旁邊的醬就已經很好吃,牛味滿滿的~清酒煮蜆比較沒有很重的酒味,偏香香的,蜆也很鮮甜~海膽蟹味噌炸豆腐本來我是沒有很喜歡吃豆腐,但朋友說想吃就點了,本來我也是說吃一個就算了,結果吃了一口我就想把全部吃完!!外層炸得咸咸脆脆的,裡面的豆腐充滿著海膽跟蟹的鮮味,而且還超級無敵滑~~現在邊打食評又邊流口水了….醬油漬吞拿魚筋壽司雖然它的名字是吞拿魚筋,但絕對不會有咬不開的感覺,反而是入口即溶!!完全為之驚豔!!差點忍不住再點一份!!!!
朋友說最近心情不太好,所以我們就約出來喝喝酒聊聊天,
他說銅鑼灣有一家居酒屋聽說很好吃,他想試試看,
於是我們當天就訂位了~

天之戶45%純米大吟釀
瓶蓋一打開就聞到一陣陣果香味,
但口感卻又很清爽,
上菜前先喝個兩杯,心情都變好了~

活日本白貝濱燒
白貝在香港比較少吃到,產地主要在日本跟韓國,
看來起寬寬偏偏,濱燒過吃起來非常鮮甜,
完全不用加任何的調味料就已經很好吃!

岩手縣A4和牛鋤燒
對比A5和牛,個人比較喜歡A4等級的,
入口即化的同時又不會滿咀油,
就算不沾旁邊的醬就已經很好吃,牛味滿滿的~

清酒煮蜆
比較沒有很重的酒味,偏香香的,
蜆也很鮮甜~

海膽蟹味噌炸豆腐
本來我是沒有很喜歡吃豆腐,但朋友說想吃就點了,
本來我也是說吃一個就算了,結果吃了一口我就想把全部吃完!!
外層炸得咸咸脆脆的,裡面的豆腐充滿著海膽跟蟹的鮮味,
而且還超級無敵滑~~
現在邊打食評又邊流口水了….

醬油漬吞拿魚筋壽司
雖然它的名字是吞拿魚筋,但絕對不會有咬不開的感覺,
反而是入口即溶!!完全為之驚豔!!
差點忍不住再點一份!!!!