招聘中
應徵
$15,000-$18,000
月薪
2019-09-13 226 瀏覽
受政治影響, 大部分香港食肆生意大受影響 ,好多核心地帶食肆叫苦連天, 支持本地消費, 今晚跟朋友到在銅鑼灣心臟幾帶的磯野水產晚飯, surprised , 意外嘅係佢哋嘅生意影響不太大, 仍然高朋滿座, 所以食肆要走得穩, 講嘅始終係質素, 只要keep住質素就有回流客, 只要有一班熟客長期支持就不用怕市場的變化,磯野水產就係一個好例子,磯野水產 係一間耐唔時就心掛掛想去食嘅日本餐廳。餐廳面積不太, 日本地道特色裝潢, 香單舒服,  餐廳雖少,  但座位闊落舒服, 完全冇壓迫感。 是日時令廚師推介及精選當然還有很多我喜愛的日本美食淺間梅子甜酒 ($65)等朋友放工之際先來一杯冰凍梅酒, 梅酒蜜味重,酒味輕,帶少許梅子的果香,加冰飲, 冰涼爽快。前菜配多春魚及沙甸魚醬好特別的沙律醬,用多春魚及沙甸魚攪拌加油加醬油調味, 味濃有魚嘅鹹鹹香香, 用嚟拈較清脆青瓜條/紅蘿蔔條/沙葛條/西芹食, 幾特别, 日本餐廳就是如此細心, 魚醬冷怕變腥, 用熱爐座住便沒有此問題了, 讚!時令活生蠔 ($68/隻)今日時令来自西班牙的生蠔,生蠔脹卜卜有光澤 , 外表圓潤新鮮。中間非常creamy, 蠔群口

是日時令廚師推介及精選

當然還有很多我喜愛的日本美食

淺間梅子甜酒 ($65)

前菜配多春魚及沙甸魚醬

時令活生蠔 ($68/隻)

中間非常creamy, 蠔群口感帶點爽脆, 海水鹹味很輕, 適合初學食蠔的朋友。

火炙吞拿魚腩筋壽司/左口魚壽司(白色)

左口魚壽司 ($58/2件)
先食淡口的 左口魚 , 肉質軟油有少許微彈, 壽司飯長長一小舊, 煙韌富醋香.

火炙吞拿魚腩筋壽司 ($78/件)
火炙過的吞拿魚腩筋油分豐富 ,入口即溶,滑不溜口 ,未食過咁滑既吞拿魚, 吃吧滿口油香, 令人忘懷

鋤燒煙燻黑猪腩肉配生菜芥茉酱 ($88)

黑毛豬腩肉煙肉過, 瘦肉肥肉層層疊 , 好香嘅煙燻味道,似軟腍版既雲南火腿, 鹹香結實, 肉香四溢, 送酒勁正,以爽脆生菜包住食感覺無咁肥膩,不過我都係鐘意獨享猪油香

蟹膏海膽炒飯 ($268)
完全係鐵板炒飯嘅香氣, 碟飯放上枱香氣沖天, 拿拿林影印張相, 開飯喇餵

炒飯材料非常豐富 , 除咗海膽及甘香蟹膏外, 還放了很多鮮甜的長腳蟹肉、爽口蝦粒、紅蘿蔔粒、雞蛋及鹹香爆脆三文魚籽, 當然唔少得提香嘅蔥花及提鮮提味嘅醬油,蟹膏海膽炒飯就是這樣煉成的, 呢個炒飯真係冇得頂 ,米飯炒得乾爽鮮美, 混合甘香的蟹膏, 可口到不得之了,近期must eat 新作

不得不提當然還有香甜軟滑的新鮮海膽,  仲要係大大碟, 有四~五小碗之多, 絕對係值回票價的新出品

師父巧慷慨,放左好多鮮甜爽口既長腳蟹肉, 不是那些合成蟹柳, 係堅蟹肉呢。

磯野海鮮茶碗湯 ($96)
海鮮茶碗湯以茶壺盛上, 很別緻。

海鮮沙以各類海鮮煲成, 所見有花甲、魚件、海蝦及菇菌等, 湯頭清澈, 有花甲鹹鮮。

柚子雪葩 ($58)
摯愛甜品, 柚子雪葩用柚子打造, 酸酸甜甜,  解膩清煩。

幸福的一個晚上 ,期待下次再聚。
  • 蟹膏海膽炒飯
  • 火炙吞拿魚腩筋壽司