2020-12-24 551 瀏覽
聖誕節就到,同朋友去銅鑼灣shopping,佢話冇得去日本旅行,好想食浜燒海鮮,佢訂咗「磯燒水產」,因為有七折優惠。餐廳裝修帶點日式居酒屋風格,氣氛幾好。重頭戲浜燒海鮮之前,先食個「蟹味噌蟹肉手卷$88」,香濃嘅蟹膏、蟹肉,配上香脆嘅紫菜和日本米,鮮甜有口感。朋友嘅「吞拿魚腩手卷 $88」,配上青蔥嘅吞拿魚腩,入口即溶,淡淡鮮味。我哋兩個食完,不約而同地對着笑說:好味好味。「依佐木魚刺身$268」🐟師傅嘅刀工很好,把依佐木魚切得晶瑩剔透✨,魚肉的口感鮮嫩細滑,魚味都幾濃郁,配上酸汁更帶出鮮味。「兵燒盛合 $688」,盛合木盤內包括鮑魚、海蝦、生蠔、蜆肉等;店員推介下多加一隻「響螺$328」。原來有專人服侍,唔駛自己燒😆,師傅燒好後一道一道的送上。海鮮很新鮮,鮮甜味亦足;特別係燒鮑魚,燒得剛剛好,很爽滑彈牙;生蠔則很鮮味多汁。我第一次食燒響螺,師傅把燒好嘅響螺切片,加入昆布湯,很嫩滑鮮甜,令人回味😋。「蟹膏海膽三文魚炒飯$128」這絕對係豪華版炒飯,蟹膏、三文魚的炒飯為基底,鋪上海膽、蟹子,讓味道更加有層次,每一啖都吃到豐富的鮮美海味。這裏的店員有禮貌,每道菜上枱也會介紹其精髓。雖然疫情

「依佐木魚刺身$268」🐟

「蟹膏海膽三文魚炒飯$128」

這裏的店員有禮貌,每道菜上枱也會介紹其精髓。雖然疫情下,不能去日本旅行,但這頓飯已令我倆很滿足開心🥰。

2020-12-18 34 瀏覽
今日嚟到磯野水產,難得就放假就食豪啲。好似好耐冇食日本料理。呢間餐廳做緊七折優惠(12-6pm),酒都係買一送一,所以我先食得起。野菜條沙律伴鯷魚醬 $34紅蘿蔔、白蘿蔔、青瓜各幾條,可以點落去啲鯷魚醬到食。幾特別、味道濃厚。佢地仲有個爐仔整熱個醬,唔怕佢凍,仲可以取暖。磯野龍蝦海鮮盛合 $1398呢個餐有一隻龍蝦、兩隻活帆立貝、兩隻生蠔、兩隻刀貝、兩隻赤蝦同埋一條鮮魷魚。食客可以揀刺身或浜燒,而魷魚同蝦更加可以天婦羅。龍蝦:浜燒啲嘢食未整之前,店員會俾我地影咗先。我地影相嗰時隻龍蝦係咁郁,好生猛好有求生意欲。佢比我更加生猛同有求生意欲,係我嘅學習對象。大大隻嘅龍蝦燒熟之後上面仲有啲龍蝦醬,雙重滋味、勁香。赤蝦:刺身隻蝦都唔細,有好多肉。新鮮嘅海鮮好甜,呢個都一樣。帆立貝1:刺身呢隻好甜,好耐冇食過咁新鮮嘅海鮮。同埋佢地幾大粒,好滿足!帆立貝2:浜燒呢隻用黑松露燒,超香!帆立貝嘅味道都仲係好出好甜,唔會俾黑松露掩蓋。生蠔:浜燒生蠔都變咗熟蠔,但一樣好味道。燒得好香,加埋檸檬汁好滋味。刀貝:浜燒咸咸地,應該係海水味;又甜甜地,肉質鮮甜唔係啲平嘢!魷魚:天婦羅係高級嘅炸魷魚圈,彈牙到有拉絲

野菜條沙律伴鯷魚醬 $34

磯野龍蝦海鮮盛合 $1398

龍蝦:浜燒

赤蝦:刺身
隻蝦都唔細,有好多肉。新鮮嘅海鮮好甜,呢個都一樣。

帆立貝1:刺身
呢隻好甜,好耐冇食過咁新鮮嘅海鮮。同埋佢地幾大粒,好滿足!

帆立貝2:浜燒

生蠔:浜燒
生蠔都變咗熟蠔,但一樣好味道。燒得好香,加埋檸檬汁好滋味。

刀貝:浜燒
咸咸地,應該係海水味;又甜甜地,肉質鮮甜唔係啲平嘢!

魷魚:天婦羅
係高級嘅炸魷魚圈,彈牙到有拉絲嘅感覺。

伊佐木刺身(半條)$268
我地仲另外叫咗一碟魚剌食,仲有啲三文魚子,味道新鮮又唔腥。擺盤靚,刀工好,仲有一朵小玫瑰花。
  • 野菜條沙律伴鯷魚醬
2020-12-18 571 瀏覽
由宣布晚市禁堂食開始到依家都差唔多十日。禁堂食除左代表夜晚唔可以出街食之外,更加代表左我會洗少左錢,姐係儲多左錢。今朝上完堂之後,終於可以放返兩三個禮拜嘅假。都超過半年未試過放咁耐假,為左慶祝呢個久違嘅長假期,今日落堂之後就同左同學去左銅鑼灣呢間磯野水產食豪啲,食餐正嘅lunch慶祝下。(其實都係因為見呢到呢排12-6pm主餐牌有七折,難得有日下午得閒就去食。)餐牌寫住「用餐時,會送上收費鮮菜沙律為前菜,如不需要,請向本店職員提出,多謝」問左店員呢個沙律係咩黎,原來好似好特別咁,仲要只係$34,既然今日決定左要食豪啲,咁就唔好慳嗰$34啦,照要!🥗野菜條沙律伴鯷魚醬 $34有紅蘿蔔、白蘿蔔同埋青瓜各幾條。有個爐一路熱住啲鯷魚醬,個醬好濃。將啲野菜條點落啲鯷魚醬到食,都幾特別幾好食。只係$34炸,好彩有加。🦞磯野龍蝦海鮮盛合 $1398七折之後呢個餐一千蚊有找!兩個人食夠食架啦。呢個餐有一隻活龍蝦、兩隻活帆立貝、兩隻活蟶子、兩隻活處女北寄貝、兩隻赤蝦同埋一條鮮魷魚。不過今日蟶子轉左做生蠔,北寄貝轉左做刀貝。全部食材都有得揀要刺身定係浜燒,魷魚同赤蝦仲可以揀要天婦羅添。🦐赤蝦同其中一隻帆立

🥗野菜條沙律伴鯷魚醬 $34
野菜條沙律伴鯷魚醬

🦞磯野龍蝦海鮮盛合 $1398
磯野龍蝦海鮮盛合

🦐赤蝦同其中一隻帆立貝我地揀左刺身。赤蝦同帆立貝都好大隻,同埋好鮮甜,食得出真係好新鮮,唔會腥。

🦑魷魚我地揀左天婦羅,所以有炸魷魚圈食,好彈牙。

🦪生蠔同刀貝都係浜燒,大大隻又有海水味,又鮮甜,都好食。

🐟有一隻帆立貝係黑松露燒嘅,我覺得燒得好香好好食。有好重嘅黑松露味同牛油味,同時又唔會掩蓋左啲帆立貝味。隻帆立貝大隻到切開四份都仲係幾大粒。

🦞活龍蝦一開始未燒之前,有放上檯比我地望一望。嗰陣隻龍蝦好生猛,仲不停咁郁緊,個求生意欲強到我對於自己準備要食佢都覺得有啲內疚。所以我揀左燒呢隻龍蝦黎食,好似燒熟左就會唔記得佢曾經咁生猛嘅一幕咁。
龍蝦大大隻,切開一半咁樣燒熟左。上面滿佈充滿龍蝦味同龍蝦肉嘅醬,再配埋龍蝦味濃郁嘅龍蝦肉食,然後我食得好享受,差啲唔記得自己曾經內疚過咁。

🎣伊佐木刺身(半條)$268
見有七折咁抵,為食嘅我地再叫多左份刺身。呢個刺身同樣係唔腥又鮮甜好食,配上特製嘅酸汁係一流。
伊佐木刺身(半條)

食咗差唔多兩個鐘,食得好飽好滿足。
2020-12-18
磯野龍蝦海鮮盛合
2020-12-13 546 瀏覽
而家晚飯無得出街食咁就同朋友去食lunch提早慶祝聖誕節🎄喇!當然就要食好少少大家一致揀左食日本野呢間既午餐好抵食呀浜燒定食都只係$168咋浜燒定食 $168+$50轉大帆立貝有齊帆立貝、白貝、魷魚、刀貝、赤蝦仲有專人幫我哋燒埋跟餐湯:大蜆湯個湯好清澈,非常鮮甜一碗真係唔太夠好想飲多碗!刀貝燒既時間岩岩好,肉質一啲都唔韌加左清酒浜燒,鮮甜味道更突出!魷魚口感好爽,加左日式醬油,更惹味不過稍有不足之處就係條筋位,如果可以清除先燒會更perfect幫我地開埋邊食落更方便仲可以輕輕鬆鬆咁食埋啲蝦膏赤蝦好新鮮,肉質爽彈之餘,又唔會燒得好老黑松露燒帆立貝帆立貝超大隻鮮甜味十足加左黑松露一齊燒,令味道更有層次!赤貝刺身好肥美呀蟹腳刺身質感好軟滑,極有鮮味生蠔永遠都係我哋嘅最愛原味:口感更爽身,味道有微微既海水鹹味,夠哂新鮮!size起碼有手掌咁大超好食酸砟汁:另一種食法係加左明太子&醬油,成個感覺好日本風,鮮甜度亦好豐富不過我還是更喜歡原味櫻花蝦炸豆腐櫻花蝦炸到好脆,咬開之後就遇上了滑滑既豆腐好正,有雙重口感同埋係熱辣辣架琵琶蝦粥呢個粥不得了個粥甜到呢係滿滿都是蝦既鮮甜味而個粥煮到有啲似risso
而家晚飯無得出街食
咁就同朋友去食lunch提早慶祝聖誕節🎄喇!
當然就要食好少少
大家一致揀左食日本野

呢間既午餐好抵食呀

浜燒定食都只係$168咋

浜燒定食 $168+$50轉大帆立貝

有齊帆立貝、白貝、魷魚、刀貝、赤蝦

仲有專人幫我哋燒埋
跟餐湯:大蜆湯
個湯好清澈,非常鮮甜

一碗真係唔太夠
好想飲多碗!

刀貝燒既時間岩岩好,肉質一啲都唔韌

加左清酒浜燒,鮮甜味道更突出!
魷魚口感好爽,加左日式醬油,更惹味

幫我地開埋邊
食落更方便

仲可以輕輕鬆鬆咁食埋啲蝦膏

赤蝦好新鮮,肉質爽彈之餘,又唔會燒得好老

黑松露燒帆立貝
帆立貝超大隻
鮮甜味十足

加左黑松露一齊燒,令味道更有層次!

赤貝刺身好肥美呀

蟹腳刺身質感好軟滑,極有鮮味

生蠔永遠都係我哋嘅最愛

超好食

不過我還是更喜歡原味

櫻花蝦炸豆腐
櫻花蝦炸到好脆,咬開之後就遇上了滑滑既豆腐

好正,有雙重口感
同埋係熱辣辣架

琵琶蝦粥
呢個粥不得了
個粥甜到呢

係滿滿都是蝦既鮮甜味

而個粥煮到有啲似rissoto,感覺更濃縮、更有精華

2020-11-25 27 瀏覽
大姊生日,疫情看數字有穩定下來,就來一個慶生晚飯選了磯野水產,位置便利,而大姊最愛海產類,就選定了。前菜就先來了野菜併盤配了鯷魚醬,是用了沙旬魚多春魚混合的自家醬,帶有鹹香,用來點西芹,紅蘿蔔很不錯深海池魚簿刺身 食日本野又怎少了刺身,點了深海池魚刺身,可配薑蔥和酸汁,個人喜愛不點醬汁,帶出刺身的鮮甜味道貝類盛盒 有職員幫忙磯燒,十分忙碌,整晚也沒停下來白貝 刀貝 文甲貝 都十分鮮甜美味鮑魚配了胡椒醬,口感爽口彈牙北寄貝是最大的一個,帶有海水味道,十分鮮味酢汁白子 粉嫩的口感 ,開頭還擔心會帶腥味原一點不會腥,配了酸汁,十分開胃鐵板牛舌鋤燒 牛舌夠厚,很有咬口,令人回味白子蒸蛋白子本身沒什麼味道,配上滑溜的蒸沙,就好似棉花一樣軟熟麵豉湯最後用了池魚起出來的魚骨煮成了這麵豉湯,鮮甜無比,也可暖暖胃最後來了一盤點品福餅,大姊十分興奮,打卡又打卡,十分完美的一晚。
大姊生日,疫情看數字有穩定下來,就來一個慶生晚飯
選了磯野水產,位置便利,而大姊最愛海產類,就選定了。
深海池魚簿刺身
貝類盛盒
有職員幫忙磯燒,十分忙碌,整晚也沒停下來
白貝 刀貝 文甲貝 都十分鮮甜美味
鮑魚配了胡椒醬,口感爽口彈牙
北寄貝是最大的一個,帶有海水味道,十分鮮味
酢汁白子
鐵板牛舌鋤燒
牛舌夠厚,很有咬口,令人回味
白子蒸蛋
白子本身沒什麼味道,配上滑溜的蒸沙,就好似棉花一樣軟熟
麵豉湯
5天前 0 瀏覽
前幾天和朋友到銅鑼灣購物,經過「逸園中心」,想起以前曾經在這裏午膳,朋友提議試一試新口味,我們於是選了一間日本餐廳「磯野水產」。顧名思義,這是一間日本海鮮專門店了。我們看過餐牌後,點了菜,大部份都是熱食,因為害怕肚子受不了生冷食物。最先來的是“前菜”,一個小鍋上盛著鯷魚醬,下面有小火加熱,很特色。點上蔬菜如紅、白蘿蔔、青瓜等來吃,有海鮮的味道,十分開胃。“原隻活響螺湯”,湯非常甘甜,鮮味濃郁,螺肉也出奇地爽滑。“活蛤蜆浜燒”,“浜燒”即“濱燒”,就是在海邊搭起小爐,即捕即食,意思是吃最新鮮的味道。果然蜆肉都爽滑彈牙,還有陣陣海水的味道。雖然說不吃生冷,但“吞拿魚腩刺身”也總要嘗嘗。魚肉肥美甘香,入口溶化,美味非常。“鹽燒伊佐木魚”,肉質鮮嫩細滑,具有柔軟的質感,味道濃郁,帶有豐富的油脂,鹽燒更帶出魚的鮮味。“鹽燒白子”,“白子”-----魚的精囊,補身又爽滑可口。最後是“蜆湯稻庭烏冬”, 蜆特別多,所以湯底有濃郁的海鮮味,加上幼滑爽口的烏冬,為這一頓豐富的海鮮餐畫上完美句號。

前菜
原隻活日本蛤蜆浜燒
鹽燒伊佐目魚
蜆湯稻庭烏冬
5天前 0 瀏覽
最近都常到銅鑼灣工作,正好給藉口自己去吃好嘢。今天午餐來到磯野水產 ,之前聽聞這裏的海鮮很出色, 所以今天慕名而來。首先來一個拖羅刺身, 其實我不是很喜歡吃刺身的 ,但這裡的拖羅沒有一點腥味,很有魚的鮮甜味, 所以我也不禁吃了三件。分別點了活響螺浜燒和鹽燒依佐目魚,這兩道菜也很特別 ,廚師會先讓我們拍照, 再為我們烹調 ,味道當然不錯哩! 螺肉鮮甜 ,在寒冷的天氣下學下一口熱湯, 感覺份外美味, 最特別的是用整個響螺來製成, 材料十足,物有所值 。至於鹽燒魚 ,是我喜愛的菜式 ,這條依佐目魚,魚質鮮味,是愛好魚者必食之選。再來一道 文蛤蜆浜燒, 這個可真美味, 非常鮮甜。這頓飯我來了一個突破, 就是叫了一道鹽燒白子, 坦白說以前真的不敢吃, 今天大膽嘗試下,覺得味道比我想像中好, 喜愛白子的朋友, 真的可以一試, 因為味道也不錯 。最後, 我再發揮大胃王本色 ,再來一個蜆湯稻庭烏冬, 蜆肉肥大,湯底清甜, 烏冬幼滑 ,很喜歡呢! 今次已是第二次光顧磯野水產, 水準依然, 大家不妨一試。
今次已是第二次光顧磯野水產, 水準依然, 大家不妨一試。

2021-01-05 6 瀏覽
如果你想食有層次既咸味就去啦。叫佐d燒物(蝦,凡立貝,蠔,包魚等等咩都有)但真係一個比一個咸。除佐咸咪無其他。叫佐d廚房整既野,牛舌,都係又咸又香口膠最後叫佐個tempura同玉子, 無味,最好食,因為唔咸。服務,杯茶叫先沖。埋單都好快。食完出去買佐支野飲。所以,唔好害人,可一不可再,一d都唔日式,十分之咸咸咸咸咸咸咸咸
如果你想食有層次既咸味就去啦。

叫佐d廚房整既野,牛舌,都係又咸又香口膠
最後叫佐個tempura同玉子, 無味,最好食,因為唔咸。

服務,杯茶叫先沖。埋單都好快。食完出去買佐支野飲。

2021-01-01
2020-12-29 19 瀏覽
2020年來到年尾,疫情仍然反覆,晚上禁堂食令又再推出。唯有午餐去吃餐好。我和朋友選了也選了一人浜燒定食,魷魚鬚,赤蝦,帆立貝,貴妃蚌,北寄貝,套餐有野菜烏冬。店員拿海鮮盒給我們拍照,然後送到餐廳中央的磯燒桌,為我們處理食材。首先上前菜,牛蒡漬物好吃,味增湯有鮮甜蜆肉。磯燒帆立貝,黑松露,出奇地夾。燒北寄貝和貴妃蚌,加上酒去燒,更突出鮮甜味。另外再加了刺身壽司盒,裏面有鰻魚壽司,帆立貝壽司,鮑魚軍艦,加州卷兩件,放在九宮格中十分之精美,當然質素也高。三文魚刺身,炙燒左口魚,肉質肥美,一咬下去,油脂在口中溶化,十分幸福。赤蝦刺身,大隻又彈牙。炸魷魚鬚,魷魚鬚肉質厚但不韌。吉列炸蠔,外皮酥脆,蠔肉炸後仍然多汁大大顆。食完野菜烏冬大大碗,真的很飽。最後看到隔離桌點了蟹膏,配上梳打餅和青瓜。我們看到十分吸引,又點了一客,蟹膏濃郁,真的十分推薦。

首先上前菜,牛蒡漬物好吃,味增湯有鮮甜蜆肉。

炸魷魚鬚,魷魚鬚肉質厚但不韌。
吉列炸蠔,外皮酥脆,蠔肉炸後仍然多汁大大顆。

食完野菜烏冬大大碗,真的很飽。

2020-12-12
閏蜜生日,遇上晚上禁堂食,唯有選擇午餐都吃好西。今天選間有特色的,和她好好慶祝一番。我們選了2個一人浜燒定食,帆立貝,魷魚鬚,赤蝦,貴妃蚌,北寄貝,配烏冬。店員會先把套餐的海鮮給我們看看,可以拍個照,然後就會送到開放式的磯燒桌,為我們預備食材。先來的是前菜,泡菜和牛蒡漬物,味增湯有蜆肉,更加鮮甜。吉列炸蠔,外皮酥脆,蠔肉炸後也沒有縮得很小。炸魷魚鬚,炸皮很薄。魷魚鬚肉質彈牙不韌。磯燒帆立貝,上面加了黑松露,十分配合而且燒北寄貝和貴妃蚌,加上酒去燒,又香又鮮甜。野菜烏冬大大碗,男生也不怕不夠飽。另外加了刺身壽司盒,三文魚刺身,炙燒左口魚,肉質非常肥美。赤蝦刺身,新鮮彈牙。鰻魚壽司,帆立貝壽司,鮑魚軍艦,加州卷兩件,不但擺盤精美,食材也高質素。生日一年一次,豪一點也不為過,最後加了蟹膏,配上梳打餅和青瓜,拌著吃,蟹膏香濃,在口中溶化,簡直是人生一大享受🤤

先來的是前菜,泡菜和牛蒡漬物,味增湯有蜆肉,更加鮮甜。

吉列炸蠔,外皮酥脆,蠔肉炸後也沒有縮得很小。

炸魷魚鬚,炸皮很薄。魷魚鬚肉質彈牙不韌。

磯燒帆立貝,上面加了黑松露,十分配合而且

燒北寄貝和貴妃蚌,加上酒去燒,又香又鮮甜。
野菜烏冬大大碗,男生也不怕不夠飽。

2020-12-12
朋友知道我鍾意去居酒屋,包括海鮮居酒屋,咁佢就帶咗我嚟呢度,原來叫「磯野水產」,同喺日本有過百分店嘅「磯丸水産」只差一個字😁- $34嘅前菜係沙律,有青瓜條、紅蘿蔔條、白蘿蔔條,配上用小火爐熱住嘅sauce, 估計係味增蟹肉/蟹膏醬,沾嚟食出奇地好味😋- $268嘅「伊佐目刺身イサキ(半條)」:魚肉新鮮充滿umami, 配ponzu酸汁食更能帶出鮮味😋- $688嘅「浜燒盛合(二人前)」➕ $328嘅「活響螺浜燒」:全部都好味😋;鮑魚肉質結實有咬頭,新鮮美味😋;生蠔比較爽身,帶淡淡嘅海水味,好清新😋;鮮蝦體積巨型,比我嘅手掌更長,非常吸睛😍,肉質鮮嫩,味道鮮甜😋;蜆肉非常飽滿,填滿整個蜆殼😋- $128嘅「蟹膏海膽三文魚炒飯」:海膽放喺炒飯上面,非常新鮮,好creamy;飯裏邊充滿着蟹子同三文魚,每一啖都好似食緊海鮮咁😋,飯炒得香又粒粒分明,呢個係高質炒飯😋呢間係海鮮居酒屋,不過午飯時間我哋冇飲酒,等遲啲可以食晚飯嘅時候再嚟過,試吓佢哋啲清酒🍶。仲有,而家疫情期間有七折,幾抵食😋😁

2020-12-18 43 瀏覽
今日忽然好想食贵嘅😬😬😬因为值得庆祝吓。叫了几款喜欢吃的海鲜。赤贝刺生::两个字:鲜、甜!加多个字:正‼️浜烧活北寄贝:吃了个胃好暖,弹牙,鲜甜,连汁都喝了。黑松露牛油浜烧带子:带子鲜甜弹牙的带子配上黑松露和牛油一起烧,令味道提升了许多,好好味。海之幸丼:种类多,大大只的赤虾,两只长脚蟹蚶,蟹籽,三文鱼,吞拿鱼,每样都鲜甜万分,令人回味非常。除了刺生,竟然有味噌蟹甲罗烧,配上酸酸甜甜的鱼生饭。Prefect !
赤贝刺生::两个字:鲜、甜!加多个字:正‼️

浜烧活北寄贝:吃了个胃好暖,弹牙,鲜甜,连汁都喝了。

• 海之幸丼
2020-12-15 44 瀏覽
又可以同閨密食好野既日子🥰今日食午餐日式浜燒🍱,午餐定食抵食👍🏻「浜燒定食」,內有 大蝦,刀貝,白貝,八爪魚,活帆立貝,每樣都十分新鮮,鮮甜😍😍 尤其 帆立貝,加以黑松露煮理😋😋。「罐酒蒸刀貝」香濃酒味🤗「大蜆湯」湯味好鮮甜手,而且有幾隻蜆「松葉蟹腳刺身」好鮮甜😋「赤貝刺身」好爽脆👍🏻生蠔-分別有2款食法 「醬汁味」「原味」生蠔大大隻,好隻呀😍😍,原味鮮甜👍🏻 醬汁味有另一番味道😋😋😋「琵琶蝦粥」嘩嘩嘩👍🏻👍🏻👍🏻 豐富的蝦肉,粥底結身,夠哂飽肚🤗備註:員工nice🤗內部裝修好有日本風🥰
「罐酒蒸刀貝」香濃酒味🤗
「大蜆湯」湯味好鮮甜手,而且有幾隻蜆
「松葉蟹腳刺身」好鮮甜😋
「赤貝刺身」好爽脆👍🏻