2020-09-13 905 瀏覽
這間磯野水產日本料理位於銅鑼灣澳門逸園中心19樓嘅店舖!店舖環境都唔錯!装修都好特別!地方都好寬闊!感覺都好舒適!👍👍👍.鱈魚魚鮫西京燒定食轉三文魚火山豬扒拼野菜烏冬鱈魚蟹腳追加蟹肉忌廉餅秋刀魚剌身.鱈魚魚鮫西京燒定食轉三文魚:賣相十分之吸引!🤩🤩🤩睇見都想食!真係睇得又食得!鱈魚鮫魚肉好滑身!味道鮮甜!魚鮫部位都好多肉!真係唔錯!👍👍👍😋😋😋.秋刀魚剌身:魚剌身賣相好靚!🤩🤩🤩真係好特别!剌身味道好鮮味!十分之滑身!又有口感係好正!👍👍👍.鱈魚蟹腳:鱈魚腳十分新鮮!當燒完之後!味道好香!食入口好鮮甜!蟹肉又唔會好腍!真係好正😋😋😋.追加蟹肉忌廉餅:外脆內軟!😋😋😋味道相當之唔錯!食入口好滑身!好重蟹肉味!真係唔錯!.火山豬扒拼野菜烏冬:豬扒上面放滿芝士味道香濃!豬扒食入口好鬆脆!外面十分之脆口!裹面豬扒好腍身!味道又唔錯!😋😋😋烏冬軟硬適中!真係好有水準!👍👍👍.

鱈魚魚鮫西京燒定食轉三文魚

追加蟹肉忌廉餅:

火山豬扒拼野菜烏冬:

2020-09-11
2020-09-12 347 瀏覽
再次來到銅鑼灣這棟大覓食,由於整棟也是日料很吸引,所決定再來吃午餐吧,這次去了一家位於19樓的日料🤤。店舖環境雖然不大,但環境舒適很涼快,餐牌上有十多款午餐選擇。💥火山豬扒拼野菜烏冬 HKD$88,豬扒被放到小山丘的賣相,面頭鋪滿芝士很吸引🤤。豬扒肉質煙韌和腍身,配合半溶的芝士來吃更棒😍,另有野菜烏冬拌著來吃。💥三文魚魚鮫西京燒定食 HKD$168 ,這個令靜感到有驚喜,平常吃的魚鮫比較少肉,但這個有很多肉🤤🤤。三文魚肉質腍身而且很香,三文魚的油份在口腔散發,這個用來拌飯確實不錯😍。💥秋刀魚刺身 HKD$298,秋刀做刺身是第一次吃,還要是原條吃吃😎。廚師把原條起骨再擺盤,放到美美的很特別。魚質口感滑身不會感覺到腥味,配合醬油吃更鮮💕。💥鱈場蟹腳 HKD$268,用浜燒方式來慢慢煮熟,上茶時聞到很香的味道,很想快點吃😋。店員會給輔助工具以便食用,蟹腳肉質爽口彈牙,是拌酒不錯的小食。午市套餐還可以用HKD$20加購小食,這次我們選擇了蟹肉忌廉餅,口感外脆內軟,忌廉餅口感滑身,很快就吃清光了🤤。

2020-09-11
2020-08-24 1706 瀏覽
環境明亮、 雅緻, 佈置有心思, 落地玻璃擺放了好多精緻 日本酒樽, 及綠色植物 , 感覺優雅,充滿日本居酒屋風情, 進入廳前,必須量度體溫及提供搓手液,十分貼心。客人坐下,店員友善地送上熱茶, 漬物及蜆肉湯, 蜆肉湯 十分鮮味, 還配上肥美的蜆肉, 美味的餐前小吃。一人濱燒定食配烏冬$168最喜歡濱燒方法烹調海鮮, 店員把海鮮放在小型烤爐上,細心地烹調, 完全可以品嘗到海鮮鮮甜原味道, 別有一番和風滋味。 定食材料豐富,有帆立貝、魷魚、赤蝦、貴妃蚌及 處女北寄貝。 海鮮燒熟後, 上枱時, 熱辣辣之餘, 還散發出陣陣香氣, 令人垂涎 ,帆立貝,貝圓厚身、肥美,質感彈牙滑溜,啖啖鮮甜。 魷魚鮮味中帶嚼勁口感。 赤蝦爽口彈牙, 精華盡在蝦頭, 啖啖的蝦膏十分惹味。 貴妃蚌及北寄貝,純樸的鮮香,啖啖鮮味在口中綻放 ,鮮味十足, 令人食指大動。跟配的烏冬, 煙煙靭靭, 十分彈牙。櫻花蝦炸豆腐(追加$20)炸豆腐外脆內軟 ,入口滿滿的 豆香 ,質感滑溜, 外皮上面鋪滿大量炸香的櫻花蝦, 增添鮮味,更加迷人, 雖然不是貴價食材, 但簡單而滋味。海鮮蒸蛋(追加$30)暖呼呼,震騰騰的雞蛋, 賣相精

一人濱燒定食配烏冬$168

跟配的烏冬, 煙煙靭靭, 十分彈牙。

櫻花蝦炸豆腐(追加$20)

海鮮蒸蛋(追加$30)
暖呼呼,震騰騰的雞蛋, 賣相精緻可愛 , 雞蛋滑溜細緻 , 因為加咗三文魚魚塊, 增添一份誘人鮮香 , 令人津津回味。

總括餐廳食材用料新鮮,價錢親民, 相信好快又會再來享受磯燒の樂。

2020-08-23 985 瀏覽
推開木門,走進日式氛圍的居酒屋,餐廳分為兩個偏廳,中間是浜燒專區,可近距離欣賞師傅燒製新鮮海產,傳來陣陣鮮香。正午時分,和煦的陽光,投射在美味的佳餚上,賣相顯得格外誘人。海之幸丼 $248看着巨型的海鮮丼飯,有一股幸福的感覺。最吸睛是鋪面的蟹鉗、澄黃海膽及蟹膏,墊底還有肥美的雜錦魚生片,實在大飽口福。金黃海膽紋理清晰,入口軟綿、即化,拌合邪惡蟹膏,配搭細緻,加倍的絲滑口感,令人每口窩心。蟹鉗刺身鮮甜,一絲絲的質感,新鮮又滋味。厚切三文魚,入口綿滑,魚脂豐腴。帶子圓潤滑溜,咀嚼時沁出啖啖鮮甜。中拖羅是魚腩肥美的位置,肉質粉嫰,油份極重,豐盈質感,叫人難忘。赤蝦肉身潔白,晶瑩彈牙,配上蟹子的點綴,鮮味大爆發。白蜆湯 (午市套餐跟配)湯頭係精華所在,蜆肉圓潤肥厚,質感彈牙,熱辣辣之餘,連湯呷入口,令人暖上心頭。櫻花蝦炸豆腐(+$20追加)炸豆腐油份充沛,外脆內軟,卻不油膩。豆腐嫩滑綿彈,豆香迷人,配上脆卜卜櫻花蝦,入口呈現鮮香,津津回味。七味魷魚鬚(+$30追加)粉漿薄脆,包裹着有嚼勁的魷魚圈,內裡保持濕潤,沒有油膩感,沾上七味粉蛋黃醬,是不錯的開胃小食。

海之幸丼 $248

白蜆湯 (午市套餐跟配)

櫻花蝦炸豆腐(+$20追加)

七味魷魚鬚(+$30追加)

2020-08-04 1399 瀏覽
今天下班同女朋友係銅鑼灣食飯,本來係打算去Bar and Restaurant,但諗諗下聽日又要返工,驚飲得太多,所以都係揀個日式料理餐廳,我哋既最愛。最後揀左間叫磯野水產既日式居酒屋,位置唔難揾,就係Sogo隔離。去到時好彩都唔洗等位,裝潢都係富有日式既設計,位置唔大,但啱啱好。我地叫左金目鯛刺身、槍魷魚刺身、浜燒二人前盛合、鐵罐酒蒸文蛤二隻、同金目鯛麵豉湯,最後都係忍唔住叫左兩杯葡萄甜酒。金目鯛刺身、槍魷魚刺身,好快就到枱,金目鯛唔成日食,味道唔算好濃郁,但肉質鮮甜,食落好新鮮,唔錯。浜燒二人前盛合,包括鮑魚、白貝、蚌仔、虎蝦、時令蠔浜燒,各有特色,整體都唔錯,無一不鮮甜爽口,當中最特別係虎蝦浜燒,真心有驚喜,本身虎蝦都已經夠鮮味,但估唔到個虎蝦上面仲搽左一大層既蝦膏蝦醬,即刻成個虎蝦昇華左去第二個層次,超級鮮甜、濃郁可口,強烈推介。之後黎到重頭戲,鐵罐酒蒸文蛤,上枱個陣勢已經比我知道唔簡單,又鐵罐、又爐、又酒、又火咁,當然要相機食先啦,成個蒸煮過程大約10分鐘到,未擺落口,已經聞到濃郁既酒香,一放入口,淡淡既酒味,帶出文蛤鮮甜既味道,酒太濃會蓋過文蛤既鮮味,太淡又帶唔出鮮味,要份

之後黎到重頭戲,鐵罐酒蒸文蛤,上枱個陣勢已經比我知道唔簡單,又鐵罐、又爐、又酒、又火咁,當然要相機食先啦,成個蒸煮過程大約10分鐘到,未擺落口,已經聞到濃郁既酒香,一放入口,淡淡既酒味,帶出文蛤鮮甜既味道,酒太濃會蓋過文蛤既鮮味,太淡又帶唔出鮮味,要份量啱啱好先相輔相成,令到個味道昇華。

整體海鮮浜燒盛寔,未滿分都有9分,雖然價錢唔算平,但食物高質已經值回票價,推介。

2020-07-12
  • 虎蝦浜燒
2020-09-21 0 瀏覽
#日本菜約左朋友食好西,太耐冇食日本菜,我地簡左好有日本居酒屋風味既磯野水產!2人叫左3個set再迦加小食刺身!好鬼大食😂。一人濱燒定食($168)一人份量都幾多海鮮,食材新鮮,有魷魚、赤海蝦、貴妃蚌、處女北寄貝。帆立貝我地加$50轉濱燒貝帆立貝,勁大粒我地仲簡左用黑松露汁黎煮,好鮮甜!海鮮係由職員即場燒的,甘我地就唔會因為唔識燒而燒濃海鮮啦!櫻花蝦炸豆腐 (+$20追加)炸豆腐炸得外脆內軟,而且豆腐好滑,配上炸過既櫻花蝦好香口😍。鱈魚魚鮫西京燒定食($168)我地轉了三文魚,三文魚魚鮫位好嫩滑好juicy,燒得剛好,不會乾淨淨。活北寄貝刺身($198)很鮮甜,爽口彈牙!蟹膏海膽三文魚炒飯($128)海膽新鮮量多,炒飯炒到粒粒分明,加了蟹膏好香口。
#日本菜
2人叫左3個set再迦加小食刺身!好鬼大食😂。

一人濱燒定食($168)

海鮮係由職員即場燒的,甘我地就唔會因為唔識燒而燒濃海鮮啦!

櫻花蝦炸豆腐 (+$20追加)

鱈魚魚鮫西京燒定食($168)

活北寄貝刺身($198)
很鮮甜,爽口彈牙!

蟹膏海膽三文魚炒飯($128)
海膽新鮮量多,炒飯炒到粒粒分明,加了蟹膏好香口。
2020-09-14 0 瀏覽
磯野盛盒一聽就知道是必食,只需要$148就可以吃到多款海鮮,包括鰻魚、帶子黑松露跟鮑魚壽司,高級豪華又好吃。更可以加$30吃海鮮蒸蛋,魚肉鮮嫩而蒸蛋是沒有餡料的滑滑蒸蛋~更貼心附上蓋子,吃的時候還是熱熱的。浜燒盛盒也是值得推薦,二人份量不用爭,除了大大隻的海蝦以外,其他每款都可以吃到一隻。蠔既大隻又鮮美,沒有蠔殼碎或沙,只有濃濃海水味,加埋檸檬汁就岩曬。貝類也很出色,新鮮多肉,貴妃蚌口感很好,彈牙爽口。重頭戲鮑魚,配上柚子胡椒特別有日本的風格,也可以沾鼓油,燒得軟軟的鮑魚實在令人回味無窮。最後的虎蝦,最好吃的頭頭部份實在太好吃,多蝦膏,蝦肉也很彈牙。
貝類也很出色,新鮮多肉,貴妃蚌口感很好,彈牙爽口。
2020-09-12
  • 磯野盛盒
2020-09-14 0 瀏覽
逢星期6都想食好啲,今次來到這家在銅鑼灣到磯燒日本餐廳,吃吃新鮮的海鮮。我們叫了一個午餐Set跟一個浜燒盛盒。浜燒盛盒2人前($688)服務員很貼心在未燒之前,會拿到您的桌上讓您先拍照。每款海鮮都大大隻,見到都覺得好期待!而且海鮮不會一次過上,每款上的好處是吃到的都是熱熱的。蠔新鮮大隻,很多時候燒蠔Size都會縮水,但這裡的蠔既新鮮又不會煮得過熟,一點點海水味加上檸檬汁,從舌頭感受那大海的味道~蛤多汁鮮美,能品嚐到淡淡的酒味。貴妃蚌是我最喜歡的一款,很脆口卻又不會很難咬。鮑魚燒了以後更香,但出奇地十分軟嫩,尤其邊邊的位置一咬就斷,很有驚喜。Set K 磯野盛盒拼烏冬($148)另外我們的午市套餐是這個9宮格的盛盒,先來的蜆湯是男朋友盛讚的,很有海鮮味而且有很多的蜆在裡面。我最喜歡的是中間的黑松露帶子,矜貴之餘又好吃,鰻魚也十分有炭燒的味道,這裡的海鮮真的很不錯。
浜燒盛盒2人前
浜燒盛盒2人前($688)
蛤多汁鮮美,能品嚐到淡淡的酒味。

貴妃蚌是我最喜歡的一款,很脆口卻又不會很難咬。
磯野盛盒拼烏冬
Set K 磯野盛盒拼烏冬($148)
2020-09-12
浜燒盛盒2人前
磯野盛盒拼烏冬
很懷念在日本吃的東西。好像每一樣食品也是用最新鮮的食材。最簡單的烹調方法, 就以能夠帶出食物的鮮味。 這次有機會給我遇上磯野水產。一人濱燒定食濱燒定食一賣相吸引,有多款新鮮水產, 當中包括帆立貝,魷魚筒,赤蝦,貴妃蚌和處女北寄貝,適合海鮮熱愛者。我們加了錢升級轉了濱燒活帆立貝,由於是新鮮活帆立貝, 所以真的特別鮮味, 他們用牛油和黑松露輕輕炒香, 已經充分帶出帆立貝的鮮味。活北寄貝刺身刺身當然要新鮮才好吃, 沒有任何醬汁醃料, 就完全只靠食物本身的鮮味和刀功。活北寄貝刺身, 屬新鮮上品水產,薇薇海水鹽味,刀工精準, 含口感爽嫩彈牙。櫻花炸蝦豆腐炸蝦香脆入味,包著軟熟的豆腐, 一脆一軟,層次感豐富。三文魚魚鮫西京燒定食三文魚非常新鮮嫩滑, 幾乎溶在口中,配上燒汁, 令我幾乎把每一片骨頭吃光了。蟹膏海膽三文魚炒飯這個三文魚炒飯用了惹味的蟹膏炒香, 再配上新鮮海膽, 簡直是大滿足。地理位置店舖位於銅鑼灣地鐵站出口對面, 行兩分鐘就到交通非常方便。店舖裝修環境店舖用全日式的裝修 和裝飾, 還有很多日本酒的玻璃樽在窗台襯托, 坐在當中感覺猶如置身日本的居酒屋。

一人濱燒定食

活北寄貝刺身

櫻花炸蝦豆腐
炸蝦香脆入味,包著軟熟的豆腐, 一脆一軟,層次感豐富。

三文魚魚鮫西京燒定食

蟹膏海膽三文魚炒飯

地理位置
店舖位於銅鑼灣地鐵站出口對面, 行兩分鐘就到交通非常方便。

店舖裝修環境

• 一人濱燒定食
2020-09-08 0 瀏覽
食日本嘢係開心既~可以食到美味既日本嘢,就更加開心!之前都有黎過磯野水產,今次就介紹埋朋友一齊嚟☺️☺️午餐選擇都幾多,除咗有好特別、有專人幫你燒埋嘅浜燒定食,仲有刺身丼飯、燒魚定食、炒飯、炒烏冬,就連壽喜燒定食都有👍🏼👍🏼👍🏼總有一款啱嘅😁😁今次我叫左K- 磯野盛盒有刺身又有壽司,大滿足! 赤蝦&三文魚刺身,好肥美,又鮮甜😋😋另外有一件好吸睛嘅黑松露帶子壽司,My all time favourite ❤️❤️隻帶子大粒到!甜!火炙左口魚刺身,超級好味!入口即溶! 而且魚油香氣撲鼻,正呀😭😭😭另外,不得不提嘅係午餐個湯!依度嘅蜆湯係超級好飲!好鮮甜,而且每次嚟,佢哋既蜆都一樣係好大隻,呢樣係真心讚👍🏼👍🏼👍🏼為食既我仲加配左:海鮮蒸蛋份量都幾多,淡淡蛋香,食到暖粒粒😋😋而家餐廳仲做緊清酒買一送一添😎今日成兩三點先食嘢,一於慢慢坐,飲下酒,傾吓計,享受下人生☺️☺️☺️
食日本嘢係開心既~
可以食到美味既日本嘢,就更加開心!

之前都有黎過磯野水產,
今次就介紹埋朋友一齊嚟☺️☺️
午餐選擇都幾多,
除咗有好特別、有專人幫你燒埋嘅浜燒定食,

今次我叫左K- 磯野盛盒
刺身又有壽司,大滿足!
赤蝦&三文魚刺身
好肥美,又鮮甜😋😋

另外有一件好吸睛嘅黑松露帶子壽司
My all time favourite ❤️❤️
隻帶子大粒到!
甜!

火炙左口魚刺身,超級好味!
入口即溶!
而且魚油香氣撲鼻,正呀😭😭😭

蜆湯

另外,不得不提嘅係午餐個湯!
依度嘅蜆湯係超級好飲!
好鮮甜,

為食既我仲加配左:海鮮蒸蛋
份量都幾多,
淡淡蛋香,食到暖粒粒😋😋

而家餐廳仲做緊清酒買一送一添😎
蜆湯
2020-09-05 102 瀏覽
太想去日本,周圍揾日本菜食黎到銅鑼灣,試一試大獲好評ge磯野水產!見佢而家做緊清酒買一送一promotion! 最岩同閨蜜食下野傾下計🥰我叫左 Lunch Set A 人浜燒定食 $168海鮮好多好豐富🤩 仲生生猛猛,好新鮮❤影完相打完卡就即刻拎去燒望見都流晒口水🤤🤤燒完仲吸引~!!唔會overcook! 仲好juicy~食到各海鮮ge鮮味🤤完全唔需要格外調味都已經好好味~ 🥰另外,追加左櫻花蝦炸豆腐❤超級香啊🤤炸到外脆內軟,剛剛好!❤ 雖然係炸物,但完全唔覺得熱氣。大讚~❤
太想去日本,周圍揾日本菜食
黎到銅鑼灣,試一試大獲好評ge磯野水產!
見佢而家做緊清酒買一送一promotion!
最岩同閨蜜食下野傾下計🥰

我叫左 Lunch Set A
人浜燒定食 $168
海鮮好多好豐富🤩 仲生生猛猛,好新鮮❤
影完相打完卡就即刻拎去燒
望見都流晒口水🤤🤤
燒完仲吸引~!!
唔會overcook! 仲好juicy~
食到各海鮮ge鮮味🤤
完全唔需要格外調味都已經好好味~ 🥰

另外,追加左櫻花蝦炸豆腐❤
超級香啊🤤
炸到外脆內軟,剛剛好!❤
雖然係炸物,但完全唔覺得熱氣。
大讚~❤

2020-09-02
  • 櫻花蝦炸豆腐
2020-09-04 40 瀏覽
COVID-19 第3波疫情,非常嚴峻!禁晚市堂食2人限聚令生效1個人來吃午餐全店只有我1個客人店員說午市定食,有3個不供應,我猜是客人不多,減少入貨,避免浪費。還好,不供應的3個,不是我想點的。我點了磯野盛盒定食,看名字就知道是商家招牌菜:#前菜是漬牛蒡,小小的份量!#磯野盛盒有9格,放了3款刺身、3件壽司、2件小卷,還有1格放了酸薑和wasabi#烏冬麵,份量挺多的!#白蜆湯/柚子蜜,2選1,選了白蜆湯,非常鮮,明智之選!以上定價148元,收加一。加配了吉列炸蠔(十20元)和忌廉蟹肉餅(十20元),太油膩,不推薦!會再來的店!
COVID-19 第3波疫情,非常嚴峻!
禁晚市堂食
2人限聚令生效

1個人來吃午餐
全店只有我1個客人

我點了磯野盛盒定食,看名字就知道是商家招牌菜:
#前菜是漬牛蒡,小小的份量!
#烏冬麵,份量挺多的!
#白蜆湯/柚子蜜,2選1,選了白蜆湯,非常鮮,明智之選!
以上定價148元,收加一。

會再來的店!
2020-08-24
2020-08-15 91 瀏覽
7月初限聚令生效之前去食左餐好,到了澳門逸園中心的磯野水產!這種主打各式各樣的日式料理,還有日本直送的活海鮮。小肌壽司,鰭的幼苗,通常在江戶前壽司才能看到的小肌,估唔到呢度都有得食,而且價錢不貴,只使用鹽和醋來調味,很高水準!磯野活魚海鮮盛合豪華生猛的海鮮盛,入面有喜知次,活帆立貝,鮑魚,赤蝦,松葉蟹腳,響螺等等,全部都好啱食,仲好新鮮!如手掌般大的活帆立貝,肉厚鮮甜,牛油活燒非常惹味,赤蝦做上刺身,啖啖蝦肉非常滿足,蝦頭亦不會浪費,會用來炸物,佐酒一流!活鮑魚用上醬油漬的做法,既香又滑!喜知次今晚店長推介喜之次,店長說好少會攞到咁大條,我們當然不能放過啦,魚皮燒得非常香脆,魚肉嫩滑,鹽燒的味道令魚味常出色!響螺刺身,拳頭般大的響螺,又是非常罕有,用來做刺身,螺肉爽實,食極都食唔完!Suntory生啤,用上冰杯,非常細心!全程店員會講解食法和做法,互動十足,非常專業。人均八百多元,能吃到日本直送的活海鮮,很不錯吧!

這種主打各式各樣的日式料理,還有日本直送的活海鮮。

磯野活魚海鮮盛合

喜知次

Suntory生啤,用上冰杯,非常細心!
全程店員會講解食法和做法,互動十足,非常專業。
人均八百多元,能吃到日本直送的活海鮮,很不錯吧!
2020-07-07
2020-07-20 93 瀏覽
全民派錢,當然要吃餐好的支持一下,今次到了澳門逸園中心的磯野水產,很有居酒屋氣氛,坐得舒服!這種主打各式各樣的日式料理,刺身、炸物、壽司、燒物、活海鮮燒,應有盡有!磯野活魚海鮮盛合(喜)極豪華的生猛海鮮盛合,活帆立貝如手掌般大,肉厚鮮甜,清酒煮味道鮮味更出,珍寶大蝦肉厚爽實,用來做刺身最好不過,蝦頭的膏亦絕不能放過,會用來炸物,送酒一流!生猛活鮑魚慢慢燒熟,不用加調味,原汁原味,非常鮮味!另一隻用上醬油漬的做法,又香又滑!蟹腳肉實爽口。全晚主角~喜知次手臂般大的喜知次,香港很少機會可以吃到,燒到魚皮非常香脆,魚肉非常嫩滑,魚頭亦不能放過!Orion 生啤,用上冰杯,非常細心!最後用了部分蟹腳煮的粥,非常鮮甜。全程店員會講解食法和做法,非常專業。人均幾百元,能吃到日本直送海鮮燒,很不錯吧!