2019-10-19 56 瀏覽
同老公慶祝週年紀念,一年終於可以豪食一餐身為海鮮控的我地決定黎呢間日式浜燒豪食海鮮大餐店內裝潢十分日式,中間仲有個open area比店員即席浜燒海鮮,很有氣氛。我哋一坐低店員就送上一個鯷魚醬嘅前菜,味道鹹鹹香香,十分開胃!我好鍾意呢個小食~話明慶祝周年紀念梗係要開支日本清酒呢個係浜燒一人前~點完餐之後店員會送上未煮前嘅拼盤,睇落都覺得好豐富!我最鍾意食嘅雞泡魚乾,燒得很香脆。清酒煮沙白,沙巴很肥美!清酒湯底亦十分鮮甜,我連個湯都飲埋!浜燒嘅貝殼類海產都燒得恰到好處,生熟度剛好,不會過熟,味道鮮甜,食得出食材好新鮮!除咗海鮮之外我哋仲叫咗一個燒豬腩片,味道鹹鹹香香,有啲似煙肉,配埋生菜一齊食非常之夾~燒魷魚筒嘅醬汁甜甜地,味道不錯。燒龍蝦值得一讚嘅係佢嘅海膽汁入邊都有龍蝦粒,非常豐富
同老公慶祝週年紀念,一年終於可以豪食一餐
身為海鮮控的我地決定黎呢間日式浜燒豪食海鮮大餐

話明慶祝周年紀念梗係要開支日本清酒

我最鍾意食嘅雞泡魚乾,燒得很香脆。

燒魷魚筒嘅醬汁甜甜地,味道不錯。

燒龍蝦值得一讚嘅係佢嘅海膽汁入邊都有龍蝦粒,非常豐富

2019-10-09
慶祝紀念
紀念日
  • 磯野浜燒貝類盛合
  • 野菜條沙律伴鯷魚醬
2019-10-18 42 瀏覽
開始入秋一大清早已是間竭性刮起大風,去完Sogo同 auntie買披肩,係呢頭搵下食先。夜晚的銅鑼灣,四處卷起涼涼的秋意希望來些熱辣辣的食物,暖下身子。俾menu入邊既磯燒嘢食引起左高度關注,不時不食暢快並短暫既季節,卻係美食大道既開始。鐵罐酒蒸岩蠔,D蠔熱到不得之了連蠔汁一齊食,肥美鮮甜。汁燒赤鯥魚魚皮跟肉柔軟滑溜溜的。姜絲醬料甜甜地,帶肉味,同豐富實在既魚肉勁夾,旁邊既大根則無渣甜又帶幽香,好少我會食咁多熟既魚,不能言喻的新鮮。呢頭係YouTube 睇完人地點捉龍蝦,嗰頭見呢度有得食就即刻落order,呢道就有活龍蝦食,佢成隻咁拎去濱燒,彈牙又大件,醬汁甜中夾雜龍蝦羔之咸鮮大海確實係人類既寶藏。係居酒屋,好難唔叫番枝酒飲下既!呢枝易入口偏甜,女仔一樣好啱👄 飲我地嗌既幾個菜唔止惹味,地段黎講價性比都唔錯。香港人都好識食下,係全場爆滿既情況下,浜燒速度花時,吃到忘記時間,不過,可以放慢腳步,徐徐食個慢飯,咁都唔錯

開始入秋

夜晚的銅鑼灣,四處卷起涼涼的秋意
希望來些熱辣辣的食物,暖下身子。

俾menu入邊既磯燒嘢食引起左高度關注,不時不食
暢快並短暫既季節,卻係美食大道既開始。

鐵罐酒蒸岩蠔,D蠔熱到不得之了
連蠔汁一齊食,肥美鮮甜。

汁燒赤鯥魚魚皮跟肉柔軟

大海確實係人類既寶藏。

2019-10-16 53 瀏覽
小妹今日放假,心情份外愉快輕鬆,近幾個月好少過海食飯,在為食同事強烈推介下,訂好枱,慢慢行街行到晚飯時間。我常常路盲,所以好喜歡去澳門逸園中心吃飯呀,因為交通好方便,易達到簡直滿分。鯷魚醬沙律由多春魚和沙甸魚混合而成,用上洋燭台保持溫度暖和,蔬菜條爽脆兼有咬口,沾了咸又鮮味的醬汁吃,味道特別,菜條當中,我就最喜歡吃清新的沙葛呀!比平時齋蔬菜條前菜美味多了!手握壽司盛盒八款賣相最適合打卡放IG,因為實在是可愛。用上鮮磨的山葵,格外有意思。八爪魚🐙擺得有起勢。深海池魚樣子精緻,魚香味四散。海膽入口即化,紫菜脆卜卜。黑松露帶子質素高,飯粒不散。磯煮鮑魚有嚼勁,入味。三文魚顏色分明,橙白交替。吞拿魚新鮮黏口,魚味濃厚。赤蝦面頭的蟹籽好爽口,蝦頭還可叫廚房幫忙炸,即叫即炸,椒鹽很香口,加入鮮榨檸汁,更加醒神。梳打水爽喉有汽,健怡無負擔。姜汽水淡黃色的回憶味,冰凍🥶喝後冷氣更顯強勁。食後感:提議帶上外套,皆因冷氣十足。P.S. 大家要互相鼓勵共勉之,好好的吃餐飯,關心一下身邊的人啦!

鯷魚醬沙律

手握壽司盛盒八款

八爪魚🐙擺得有起勢。
深海池魚樣子精緻,魚香味四散。
海膽入口即化,紫菜脆卜卜。
黑松露帶子質素高,飯粒不散。

磯煮鮑魚有嚼勁,入味。
三文魚顏色分明,橙白交替。
吞拿魚新鮮黏口,魚味濃厚。

梳打水
爽喉有汽,健怡無負擔。

姜汽水
淡黃色的回憶味,冰凍🥶喝後冷氣更顯強勁。

食後感:提議帶上外套,皆因冷氣十足。

• 鯷魚醬
2019-10-12 53 瀏覽
高質日本料理燒三文魚魚鮫三文魚魚油豐富油脂,燒香脆的魚皮微焦帶香氣,魚肉嫩滑,對皮膚好,醬汁開胃,愈吃愈滋味。沙律用上特別的配料,菇菇比較爽彈,醬汁酸酸的,沙律菜爽甜。前菜也不簡單,用上鯷魚醬,味道帶點鹹香味,想不到配上蔬菜條清新。天婦羅炸過香脆,蕃薯甜而不膩,海膽口感特別,冬菇彈牙。餐廳的服務到位,每個員工都主動為客人,裝潢舒服,吃完一餐日本料理就可以傾上一個晚上。銅鑼灣的餐廳選擇不少,但高質的不多,下次可考慮下。
高質日本料理
燒三文魚魚鮫

沙律用上特別的配料,菇菇比較爽彈,醬汁酸酸的,沙律菜爽甜。

天婦羅
炸過香脆,蕃薯甜而不膩,海膽口感特別,冬菇彈牙。

銅鑼灣的餐廳選擇不少,但高質的不多,下次可考慮下。
2019-10-10 1680 瀏覽
餐廳地方非常寬敞舒適, 空間感十足。清新簡約的日式裝修令人感覺舒服。 餐廳中間是浜燒區,由專人負責,令客人輕鬆嘆水產!野菜條沙律鯷魚醬 $30~特製自家醬, 鹹香惹味,放在精緻蠟燭台上保持溫度,頗有心思呢!配搭爽脆蔬菜,令人食慾大振。赤鯥魚刺身$880~嘩!極其鮮美,晶瑩剔透, 充滿獨特的火炙香氣,清香味美,令人一試難忘!七味燒魚翅$88~鬆化香口,口感類似雞泡魚乾,佐酒一流!磯野壽司盛合$328~共有8款,兩款時令壽司、黑松露帶子、赤蝦、海膽、三文魚、吞拿魚及磯煮鮑魚壽司。壽司飯質感輕盈軟綿,增加整體的豐潤感覺!全都光澤誘人,肉質通透,真的令人難以抗拒,一再回味!!磯野浜燒貝類盛合$788~貴妃蚌,北寄貝,北寄貝仔,文蛤,鮑魚。為了凸顯食材鮮味,全部都是即叫即燒。個人至愛是鮑魚,軟腍又不失煙韌, 風味濃厚 !菠蘿雪葩~口感清新,為味蕾帶來消滯清膩的感覺!大滿足的一晚,一定會再來!

赤鯥魚剌身

七味燒魚翅$88~鬆化香口,口感類似雞泡魚乾,佐酒一流!

磯野壽司盛合$328~共有8款,兩款時令壽司、黑松露帶子、赤蝦、海膽、三文魚、吞拿魚及磯煮鮑魚壽司壽司飯質感輕盈軟綿,增加整體的豐潤感覺!全都光澤誘人,肉質通透,真的令人難以抗拒,一再回味!!

磯野壽司盛合

磯野浜燒貝類盛合

菠蘿雪葩~口感清新,為味蕾帶來消滯清膩的感覺!

大滿足的一晚,一定會再來!
2019-10-03
赤鯥魚剌身
磯野壽司盛合
磯野浜燒貝類盛合
2019-10-10 819 瀏覽
最近身邊朋友都説支持香港經濟,我就直接少少,支持了香港食市。 😋😋今晚和太太找到了銅鑼灣樓上日式美食店 磯野水產餐廳大部份是大玻璃窗,可以清楚欣賞銅鑼灣夜景。前菜野菜條沙律伴鯷魚醬多款新鮮野菜條,配上自家製的鯷魚醬,以吞拿魚加沙甸魚打成的醬料,口感似偏咸,但配合蔬菜既鮮甜味道,就恰到好處。亦鮭魚刺身火炙亦鮭魚刺身,炙熱帶甘香、肉質鮮味👍🏻。炸魚骨、七味燒魚翅炸魚骨香脆可口,七味燒魚翅惹味,用來佐酒嘅最佳選擇。磯野壽司盛合八款八款不同口味的壽司,款款吸引,特別係帶子和赤蝦壽司, 鮮甜好味, 太太比較喜歡粒粒鮑魚壽司,份量十足,入口豐富,鮑魚味香濃。磯野浜燒貝盛合浜燒貴妃蚌浜燒北寄貝浜燒北寄具仔浜燒文蛤浜燒鮑魚新鮮貝類海鮮原來通過浜燒煮嘅方式烹調,可以保持海鮮原汁原味,而且肉汁完全保留在貝殼內,一點都沒有流失👍🏻。鮑魚帶點軟熟又少許彈牙,配合磯燒味道,吃多多也不夠。😁蘋果雪葩完全可以啟動我第二個胃來吃這個蘋果雪葩,精華在蘋果中間位置冰凍雪葩,充滿清香的蘋果味,微軟柔嫩。巨峰梳打豐富美食,應該多撐

今晚和太太找到了銅鑼灣樓上日式美食店
磯野水產

餐廳大部份是大玻璃窗,可以清楚欣賞銅鑼灣夜景。

前菜
野菜條沙律伴鯷魚醬

亦鮭魚刺身
火炙亦鮭魚刺身,炙熱帶甘香、肉質鮮味👍🏻。

炸魚骨、七味燒魚翅
炸魚骨香脆可口,七味燒魚翅惹味,用來佐酒嘅最佳選擇。

磯野壽司盛合八款

八款不同口味的壽司,款款吸引,特別係

磯野浜燒貝盛合

浜燒貴妃蚌
浜燒北寄貝
浜燒北寄具仔
浜燒文蛤
浜燒鮑魚

鮑魚帶點軟熟又少許彈牙,配合磯燒味道,吃多多也不夠。😁

蘋果雪葩
必吃

豐富美食,應該多撐
2019-10-03
必吃
2019-10-04 64 瀏覽
同好姊妹响銅鑼灣Hysan place shopping 完,行去對面澳門逸園中心一間磯野海産吃浜燒海鮮。餐廳佈置充滿日式風格,在窗明几淨的玻璃窗旁邊擺放多支精緻的酒樽、柔和燈光,環境整潔舒適。我倆都是嗜酒之人,叫了一樽天之户純米大吟釀,酒醇清香,令人不期然一飲再飲,配搭香脆不膩的燒鱈魚,真是絕配!磯野龍蝦海鮮盛盒包括有嘣嘣跳龍蝦、海蝦、鮮魷魚、處女北寄貝、帆立貝、蟶子皇等等....鮮甜美味!師傅在熊熊火焰的爐端旁,為我們代勞細心浜燒新鮮食材。鮮魷魚和帆立貝兩款都有兩種口味的浜燒,各具滋味!美酒佳餚,令我們感到無比滿足!

師傅在熊熊火焰的爐端旁,為我們代勞細心浜燒新鮮食材。
鮮魷魚和帆立貝兩款都有兩種口味的浜燒,各具滋味!
美酒佳餚,令我們感到無比滿足!

• 磯野龍蝦海鮮盛合  天之户純米大妗釀
  • 燒鱈魚
2019-10-04 77 瀏覽
近月香港四週的氣氛令人感到心煩意亂,難得週末前夕,好友相約一起去銅鑼灣地鐵站隔離的澳門逸園中心樓上的一間磯野水產吃日本料理。門外和門內裝潢都充滿日式的風彩,仿似置身在日本。每枱都有一款用沙甸魚和多春魚混合一起的魚醬,蘸點清脆爽口的紅蘿荀、西芹和青瓜條,提升鮮味。磯野龍蝦海鮮盛合,可以選擇浜燒或剌身兩種食法,我們選擇了浜燒。侍應端上枱龍蝦生猛周身郁,令我們費盡吹灰之力才可以打卡。帆立貝用清酒和牛油兩種口味,味道同樣鮮甜,各有特色。😋最令我感到驚喜是處女北寄貝,肉質鮮嫩帶爽彈口感。👍賣相精緻的特色四色福餅有四種口味,焦糖布甸、黑芝麻、鹽漬櫻花和哈密瓜,甜度適中,外皮煙韌餡料濃郁。天之戶純米大吟釀入口啖啖清純。一邊摸著酒杯底傾喝;一邊亨受師傅為我們浜燒生猛活海鮮,真是大快人心!❤️

門外和門內裝潢都充滿日式的風彩,仿似置身在日本。

帆立貝用清酒和牛油兩種口味,味道同樣鮮甜,各有特色。😋

最令我感到驚喜是處女北寄貝,肉質鮮嫩帶爽彈口感。👍

天之戶純米大吟釀入口啖啖清純。

• 天之户純米大吟釀  磯野龍蝦海鮮盛合  特色四福餅  處女北寄貝
2019-10-03 84 瀏覽
放工之後想同朋友去居酒屋食下野傾吓計減吓壓,我哋兩個都係住港島區,所以就揀咗銅鑼灣食晚飯!我哋主要想飲番幾杯,於是就去咗磯野水產!餐廳會安排前菜比每枱客人,係野菜條伴鯷魚醬,感覺係日式嘅咸魚醬,咸咸地,令爽脆嘅蔬菜條更惹味!我地都想食d比較特別嘅刺身,點咗一條飛魚,飛魚係白身魚,即劏即食,好考師傅刀工,魚肉甘香清爽帶鮮甜!酸搭薑蓉加酸汁,好適合悶熱天氣食!磯煮鮑魚係我嘅最愛,將鮑魚燜腍,以昆布、有些加入鰹魚片、日本醬油燜到鮑魚入味,又腍又煙韌,美味!我地點咗支七本鎗渡船純米大吟釀,七本鎗係有名的清酒品牌,米味道屬於濃醇,微帶甘口,口感細緻清爽!朋友好中意清酒,飲得比我多!呢個鹽燒三文魚水撥好特別,水撥係魚鰭魚骹位,用煎的方式煮,油脂豐腴,嫩滑有鮮味!磯野海鮮茶碗蒸不是蒸蛋呀,其實是湯來的,茶壺載住熱呼呼嘅湯,加入香菇、蝦、魚片、蜆等海鮮,每口都有海鮮精華,好清,一d都唔肥膩!最後點咗椰子雪糕做飯後甜品,好香椰子味,又滑!
我哋主要想飲番幾杯,於是就去咗磯野水產!
酸搭薑蓉加酸汁,好適合悶熱天氣食!
最後點咗椰子雪糕做飯後甜品,好香椰子味,又滑!

2019-09-29
2019-10-02 69 瀏覽
很喜歡去居酒屋,平時比較少跟媽媽去,媽也喜歡吃日本菜,今次就請媽媽去居酒屋!店內的裝潢與外觀幾日式!想跟媽小酌一下,這裡日式清酒、啤酒一應俱全!我們點了蘋果甜酒和梅子甜酒。梅子酒比較甜一點,帶微酸,充滿梅子的香氣。蘋果就很清新,兩款都不重酒味!一坐低就會有前菜,是野菜條伴鯷魚醬,以為吃沙律就很單調嗎?不是!附上咸鮮的鯷魚醬,簡單開胃又充滿高纖!沙葛很清甜!點了兩隻時令活蠔刺身,分別是原味和酸酢汁。蠔好大隻厚身,鮮甜無比,酸酢汁可以提升蠔的鮮味!這條是飛魚,很少機會吃到這種魚刺身,魚味濃郁,爽身,我特別喜歡這種不會有油膩感的魚肉,每片都切得好薄,還有三文魚子,把薑蓉、蘿蔔蓉混合酸汁吃,令人回味!媽媽最喜歡是這個鋤燒煙熏黑豬腩肉,經過醃製和煙熏的黑豬腩肉,有點像煙肉,但口感卻相對豐富得多,豬腩肉的油脂也被燒得甘香,油而不膩。蟹膏海膽炒飯,炒出香氣四溢,份量不少的海膽,超級鮮甜!粒粒分明的炒飯,還有一條條蟹肉、蝦肉、蟹子,好不吝嗇,非常豪華,太幸福了!最後點了個柚子雪葩,酸酸的,可解膩!
店內的裝潢與外觀幾日式!

想跟媽小酌一下,這裡日式清酒、啤酒一應俱全!
我們點了蘋果甜酒和梅子甜酒。

附上咸鮮的鯷魚醬,簡單開胃又充滿高纖!沙葛很清甜!

最後點了個柚子雪葩,酸酸的,可解膩!
2019-09-18
2019-10-01 56 瀏覽
琴日見今日放假夜晚就食返餐好嘅。去咗銅鑼灣呢一間食磯燒嘅日本料理店。日本風嘅裝潢一定唔少得食返個前菜先,蔬菜配麵鼓醬叫左一支天祿光臨嘅青酒飲下,味道都幾易入口,用嚟送下酒物就一流醬油漬吞拿魚根壽司,超肥美,加埋配製嘅醬汁非常之好食赤鯥魚刺身,好爽口彈牙,係正常嘅白魚味道,清甜新鮮海膽炸豆腐,裏面好似玉子豆腐咁,好滑溜,同埋有好濃郁嘅海膽味炸魚骨,雖然啲魚骨好大條,但係炸到好鬆脆,唔會食唔到,又唔會好油膩聖子賓燒,新鮮炸蝦天婦羅,連個蝦頭都可以食埋, 裏面仲要好多膏鹽燒牛小排,個牛脂肪比例都幾多,煮到五成同七成中間,非常好食,吾會太生或者太熟,又見唔到有血水,加埋佢上面嘅芥茉醬,同埋令一個甜甜酸酸嘅醬,有啲似食緊西餐跟住食埋呢個西京燒說魚鮫,甜甜嘅醬汁將個魚頭燒到燶燶地,魚頭本身好鮮成餐飯兩個字形容,新鮮

食返個前菜先,蔬菜配麵鼓醬

醬油漬吞拿魚根壽司,超肥美,加埋配製嘅醬汁非常之好食

赤鯥魚刺身,好爽口彈牙,係正常嘅白魚味道,清甜新鮮

聖子賓燒,新鮮

炸蝦天婦羅,連個蝦頭都可以食埋, 裏面仲要好多膏

成餐飯兩個字形容,新鮮
2019-09-30 1273 瀏覽
由於香港區返工,多數都係約人去銅鑼灣食飯,放工過去又比較方便,今日就去咗銅鑼灣食日本菜。朋友話散叫好煩,就直接叫左個磯野活魚海鮮盛合:嚮螺、鮑魚、赤鮭、帆立貝、松葉蟹腳等。服務員首先會將新鮮的海鮮放上枱俾我哋睇,職員服務態度友善,細心介紹食材。好大隻活蠔刺身,唔覺得腥,滑而多汁。活蠔濱燒,燒完無令個蠔縮水,呢個好考燒蠔既技術,證明師傅控制得好好。磯燒鮑魚,這個煮法的確好出色,完全保留左鮑魚既鮮味,而且口感好好,有咬口得黎唔會過硬;濱燒鮑魚同樣鮮甜。赤鮭大條又滑,肉質軟身,魚肉連皮食可以不點醬油都好夠味,如果只有肉就可點少少醬油,帶出鮮味。濱燒帆立貝,可以用牛油或清酒煮,個人比較鍾意清酒煮,較為清淡更加可以食出海鮮嘅鮮味。松葉蟹腳,以打邊爐形式,再配上新鮮嘅蔬菜,蟹殼預先剪開,容易將佢骨肉分離,而煮完後,蟹依然保留住好重既鮮味。食日本菜,最好就配番支清酒,呢支大吟釀好易入口,食完海鮮,覺得酒味更加重,服務員真係冇介紹錯。

2019-09-29 52 瀏覽
先來了野菜條沙律伴鯷魚醬鯷魚醬汁好杰身,綠綠的,食落有陣咸香原來是多春魚和沙甸魚整出來野菜條占了鯷魚醬,味道就不會過咸感覺新穎 忍不住叫了支京姬 一酌一景 大呤釀京都既米酒入囗清甜,回甘仍帶米香易入口,味道也比較容易接受伴野菜條一流日本用既水產做法有趣,叫浜燒 hamayaki一盤生猛海鮮,是新鮮食材由日本空運過來的,用浜燒可以保留了食材既鮮感活龍蝦好大隻,食落龍蝦肉質爽口彈牙,入口肉汁多汁,不會燒得太乾廚師燒得很有創意,將龍蝦嘅膏放在龍蝦上面燒,令到龍蝦膏嘅香味,可以滲入龍蝦肉內,很美味海螺好大隻,用酒煮海螺,味道鮮甜爽口,鮮味十足,酒味濃郁白貝好厚肉,保持鮮味,入口滑又鮮香,juicy多汁,海水嘅鮮味仍然保持到,煮法功力十足來到刺身,岩手生蠔刺身兩食好正我本身肉厚肥美,入口creamy ,仲有海水味加左酸醋汁,味道濃郁了,但又冇遮蓋蠔本身嘅鮮味,味道感覺十分夾四色福餅味道特別,有綠茶櫻花等味道,有估唔到嘅新鮮感, 味道不是太甜,剛剛好食完海鮮,做過美好嘅總結
先來了野菜條沙律伴鯷魚醬
鯷魚醬汁好杰身,綠綠的,食落有陣咸香
原來是多春魚和沙甸魚整出來
野菜條占了鯷魚醬,味道就不會過咸
感覺新穎

忍不住叫了支京姬 一酌一景 大呤釀
京都既米酒入囗清甜,回甘仍帶米香
易入口,味道也比較容易接受
伴野菜條一流

日本用既水產做法有趣,叫浜燒 hamayaki
一盤生猛海鮮,是新鮮食材

由日本空運過來的,用浜燒可以保留了食材既鮮感

海螺好大隻,用酒煮海螺,味道鮮甜爽口,鮮味十足,酒味濃郁

來到刺身,岩手生蠔刺身兩食好正
我本身肉厚肥美,入口creamy ,仲有海水味

食完海鮮,做過美好嘅總結
  • 龍蝦濱燒
  • 鯷魚醬
2019-09-28 36 瀏覽
前菜好特別喎,野菜條沙律伴鯷魚醬,紅蘿蔔、西芹、洋蔥好新鮮,入口仍有蔬菜鮮味點著微咸的鯷魚醬,好特別,食完好似開左胃咁黑松靈滑子菇蟹肉沙律就好突出到黑松露的特式味道,滑子茹入口好滑,蟹肉好鮮嫩,配合蕃茄、沙律菜、紫菜,味道好夾好好本身喜歡刺身的我絶不能錯過,這裡的水產好新鮮,食材的新鮮度完全可以由刺身反映出來大盤刺身,種類繁多,有至愛的牡丹蝦,大隻,入口爽甜,還有很juicy,鮮味十足三文魚腩大件又厚身,味道鮮甜,口感十足Toro 鮮而肥美,入口滑而鮮活北寄貝真的估不到那麼新鮮,即開即食,味道鮮而爽口深海池魚好少係香港食番日本那邊的鮮味赤身呑拿魚、三文魚子也份量十足,新鮮美味最好的留到最後,是馬糞海膽海膽一梳一梳,入口滑滑,鮮度一流生蠔二食,是好特式的岩手縣過來的生蠔刺身,沒有錯過,實在好大好大隻原味生蠔保持了鮮味,口感爽中帶creamy, 味道鮮甜而生蠔刺身帶酸醋汁的,口味又唔同,另一種食法,酸酸的醋帶出蠔味,突出鮮度四式福餅外型好靚,吸引到唔捨得食顏色和入面味道有點估計不到,特別又好食尢其喜歡櫻花味,好滿足的甜點

三文魚腩大件又厚身,味道鮮甜,口感十足
Toro 鮮而肥美,入口滑而鮮
活北寄貝真的估不到那麼新鮮,即開即食,味道鮮而爽口
深海池魚好少係香港食番日本那邊的鮮味
赤身呑拿魚、三文魚子也份量十足,新鮮美味
最好的留到最後,是馬糞海膽
海膽一梳一梳,入口滑滑,鮮度一流

生蠔二食,是好特式的

岩手縣過來的生蠔刺身,沒有錯過,實在好大好大隻
原味生蠔保持了鮮味,口感爽中帶creamy, 味道鮮甜

四式福餅外型好靚,吸引到唔捨得食
顏色和入面味道有點估計不到,特別又好食
尢其喜歡櫻花味,好滿足的甜點
  • 野菜條沙律伴鯷魚醬
  • 滑子菇蟹肉沙律
  • 磯野刺身盛合
2019-09-28 47 瀏覽
我喜愛吃日本料理,對刺身和磯燒海鮮,更趨之若鶩,今晚約了友人來到銅鑼灣一間頗負盛名的居酒屋 ‘磯野水產’。我們先來一杯冰凍飲品,今天的前菜是蔬菜條點特製醬汁,沙甸魚加多春魚醬,味道非常討好。刺身是我至愛的赤睦魚,此魚赤紅色,魚身光亮,魚皮滑溜,肉質鮮甜無比,由於不能飼養,所以特别矜貴,更被日本人視為刺身中的極品。磯燒海鮮:巨型虎蝦烤至香噴噴,蝦頭的膏香味濃郁,蝦肉爽口彈牙。聖子皇烤至剛剛熟,鮮甜滑溜。西班牙石蠔鮮甜肥美,含有海水味。鮮活鮑魚燒至半生熟,肉質柔軟香甜。北寄貝和貴妃蚌新鮮爽口,咀嚼時鮮甜的汁液流出,非常美味。
磯燒海鮮:
巨型虎蝦烤至香噴噴,蝦頭的膏香味濃郁,蝦肉爽口彈牙。
聖子皇烤至剛剛熟,鮮甜滑溜。
西班牙石蠔鮮甜肥美,含有海水味。
鮮活鮑魚燒至半生熟,肉質柔軟香甜。
北寄貝和貴妃蚌新鮮爽口,咀嚼時鮮甜的汁液流出,非常美味。
2019-09-23