2022-08-30 20 瀏覽
餐廳Menu好多元化,燒物、串炸、小食熟性、酒類都非常多款式,店員仲同我地介紹時令刺身,如果揀唔到仲有廚師發板Omakase文化燒牛脷🥩🥑大大推薦必試文化燒牛脷,牛肌先炆5-6個鐘,再用牛油果慢火燒🔥牛脷食落口感有少少似牛腩,比平時牛舌更爽,牛味好出好香第一次試原來牛油果同牛味配搭非常夾,令味道同口感都多一種層次🍢串炸我地叫左鮑魚+明太子蓮藕師傅用左秘製豬扒汁配搭,食落香味更出亦都減低油膩感燒大啡菇好厚身,菇味好出,燒完仍然好Juicy多汁🍢🥚免治雞肉棒係我最必叫既燒物,配合埋日本雞蛋同秘製醬油,雞肉棒入面加左軟骨增加爽脆口感

文化燒牛脷🥩🥑
牛脷食落口感有少少似牛腩,比平時牛舌更爽,牛味好出好香

🍢串炸我地叫左鮑魚+明太子蓮藕
師傅用左秘製豬扒汁配搭,食落香味更出亦都減低油膩感

燒大啡菇
好厚身,菇味好出,燒完仍然好Juicy多汁

2022-08-30
  • 牛脷文化燒
2022-08-30 26 瀏覽
耐不耐都會相約友人去居酒屋吃東西,因為想吃他們的串燒,來到天后,知道這裡前排起了一座新大廈,裡面有很多美食,還有一間居酒屋呢,所以就來到這裡會一會它!入到去環境都很舒適,有一個大大的吧枱,坐在吧枱可以看到廚師的刀功和烹調手法,所以我們都主動向店員要求坐吧枱,店員都很樂意地安排。坐定後就急不及待的點食物了,我們都叫了很多東西,其中幾款都是我喜歡的。其中一個是豚肉露筍,等等一層豚肉包著一條條的露筍,豚肉的油脂滲入露筍入面,食露筍時都會吃到油甘香味,令到露筍不會燒乾,又有豚肉的香氣,露筍又會中和了豚肉的油膩感,露筍還很爽脆,配合得啱啱好!第二道是梅水晶,就咁聽個名其實不知是什麼,所以就叫來試下,原來是鯊魚骨用上梅子做成的小吃,白色有少少透明,所以叫水晶,入口鯊骨骨非常爽脆,配上梅子酸酸味味的,口感又特別,不要看它份量好像很少,但因為每啖都爽爽脆脆的,可以令人慢慢享受著,所以都很耐食的。第三個是梅貝煮,原來即是東風螺,來風螺用上梅子醬汁烹調,吃上去有種酸酸甜甜的味道,東風螺大大粒,肉質帶點爽,不靱,一粒一粒都吃下,都不自覺的吃了半碟,哈哈!!跟著就是三個串燒一齊上,一個是燒一口蕃薯,一個是牛舌

跟著就是三個串燒一齊上,一個是燒一口蕃薯,一個是牛舌串,另一個是雞腎串。雞腎一串大約有4至5粒,味道很爽,不乾,又不會吃到雞腎的腥味,燒得很好,好好食!
一口蕃薯入口香甜,一串有三粒,一口一粒,又方便,又好吃,細細粒可以吃埋蕃薯皮,燒得也很好,不乾,皮也不會燒焦,廚師的技術都很到家!
牛舌串是我其中一樣最喜歡的食物,這裡將牛舌切細細件,串起一齊燒,厚薄適中,牛舌又不會靱,廚師燒時加上少少鹽調味已經可以非常可口,又會吃到最天然的味道,很出色!
跟著就是免治雞肉棒,一上枱就被那日本蛋吸引著,因為蛋黃實在很紅很大,加上大大舊的雞肉棒,將雞蛋和醬油混合,再把雞肉棒沾上蛋黃吃,雞肉很多汁,蛋黃醬油令雞肉份外香滑,一路吃,一路沾蛋漿,啖啖肉的雞肉棒裡面有一些雞軟骨,令口感軟滑又爽口,口感一流!
這個立鱗揚甘鯛是是日推介,也是最後一道上的,一上枱除了甘鯛吸引外,還有他們用上麵條炸食扇狀做裝飾,很美麗。甘鯛炸至金黃色,每一片魚鱗都炸到全做都是站立著,很得意,一口咬落去,魚鱗很脆很脆,不硬,很容易吃,甘鯛雖然是炸,但一點也不乾,還吃到魚汁的鮮味,怪不得是推介之選,吃完令人再三回味!
吃完一餐滿足的一餐,都不禁覺得原來天后真的是美食天堂,周圍都是美食,下次再來試下其他先得!
2022-08-23
今日呢食 日本野啦!入到去都幾靚d 裝修 感覺幾舒服 柔光開餐黎個前菜黎個 酒盜芝士(右邊)係醃過嘅鰹魚內臟 佢係凍嘅 有埋芝士同餅乾 要夾住一齊食好咸香 送酒一流!之後黎個熱小食炸明太子雞翼!好飽滿 都有明太子味繼續食炸野! 呢個係忌廉蟹餅都好難唔好食!好creamy 熱辣辣黎個炸春卷,呢個特別嘅個餡料 係娃娃菜同年糕但好易散開同埋有d汁 好易 滴出嚟! 食得比較狼狽。味道還可以 個人都係比較鐘意傳統嘅酒樓 鮮蝦春卷到串燒啦雞翼正 必須點架!幾入味 外脆內軟嘅肉燒西班牙黑毛豬! 肉質幾爽口 肥瘦均勻呢串豚肉芝士,幾驚喜!好芝士 濃到一食成口都係芝士 而且同個豚肉好夾 炸煙肉鵪鶉蛋串! 好特別同埋個個炸皮 完全唔係好厚果種! 最後食埋個 炸雞飯就飽哂啦呢間食日整野都唔錯! 不過少少扣分佢今日居然冇燒蠔 得炸蠔整體食物味道都唔錯推一推
今日呢食 日本野啦!

入到去都幾靚d 裝修 感覺幾舒服 柔光

開餐

好咸香 送酒一流!

之後黎個熱小食炸明太子雞翼!好飽滿 都有明太子味

黎個炸春卷,呢個特別嘅個餡料 係娃娃菜同年糕

到串燒啦
雞翼正 必須點架!幾入味 外脆內軟嘅肉
燒西班牙黑毛豬! 肉質幾爽口 肥瘦均勻

炸煙肉鵪鶉蛋串! 好特別同埋個個炸皮 完全唔係好厚果種!
最後食埋個 炸雞飯就飽哂啦

呢間食日整野都唔錯! 不過少少扣分佢今日居然冇燒蠔 得炸蠔

整體食物味道都唔錯

推一推
2022-08-28 38 瀏覽
最近發現原來天后果邊都有唔少好野食,今次就同朋友去左呢間申、居酒屋食串燒同炸物❤️餐廳環境都唔錯,我同朋友就揀左坐吧枱,感覺比較有feel. 環境上有個小小嘅缺點就係唔太通風,燒野食嘅煙有少少攻眼。餐廳有齊晒各種炸串同串燒,我地就各揀左啲,下面呢啲係令我印象比較深刻嘅:✨燒牛舌($68)燒牛舌都幾好味,口感彈牙有油香。✨炸鰻魚($68)我地分別叫左燒鰻魚同烤鰻魚,兩樣都好好味,但炸鰻魚就相對更有驚喜!新鮮炸起嘅鰻魚外脆內嫩,上面加左甜甜嘅鰻魚汁,非常出色。✨炸蠔($48)超推薦佢地嘅炸蠔❤️生蠔食落好大隻同新鮮,炸得岩岩好熟。上面加左他他醬,同炸蠔嘅味道好夾。整體黎講野食嘅味道都唔錯,價錢唔算特別貴,都值得一試。

✨燒牛舌($68)
燒牛舌都幾好味,口感彈牙有油香。

✨炸鰻魚($68)

✨炸蠔($48)

整體黎講野食嘅味道都唔錯,價錢唔算特別貴,都值得一試。
2022-08-24 21 瀏覽
前菜唐揚魷魚鬚,魷魚豐富嘅海鮮味,從未被脆卜卜嘅炸粉所掩蓋,點啲唐揚醬食異常地合。串燒有:自家製免治雞肉棒、文化牛脷、豆腐田樂、原條喜之次鹽燒。最值得一提嘅喺原條喜之次鹽燒,整個魚頭咁難燒都未見有唔熟嘅味道,一上碟氣勢非凡,入口魚油溶化喺口腔中,肉質非常肥厚!另外,牛舌亦相當出色,厚切而不生,牛味好出,再配搭調味相當惹味,燒過後更可口!炸物我哋叫咗西班牙黑豚串,黑豚串嘅外面炸得十分鬆脆,豚肉肉味非常重,口感彈牙,同外層做到好強烈鮮明嘅對比,口感層次豐富。主食就叫咗穴子飯,雖然碗飯唔算大,但勝在每一粒飯粒,都好有嚼口好入味,加上之前食完整頓油膩感重嘅大餐,平衡返個口感。蜆味噌湯,更做到呢個效果!蜆肉大粒,多肉湯甜。再配芝麻雪糕甜品劃上完美句號。

2022-08-24 298 瀏覽
同老婆都有一段時間冇出去行街食飯了,今次過去天后行下街搵下野食,原來這邊都已經有一兩幢新起的商業大廈,內裡都有好幾間食店,入去睇下,到最後搵到這間日本居酒屋試下先。【乳酸梳打】夏日炎炎,都係叫了杯乳酸梳打,味道酸酸甜甜,清新又冰凍。【雞中翼】雞翼燒到外皮的表面勁香脆,但內裡又有肉汁,非常鮮甜美味。【生燒鰻魚】一來到比想像中厚身,肉身夠厚又夠彈牙,魚皮表面燒得非常香脆。值得推介。【豚肉芝士】豚肉包住原粒芝士,口感不錯,仲有拉絲的感覺。【炸蛋】眼見親手整炸蛋,見他將一隻流心蛋放入蛋汁再加上麵包糠先放入爐炸,炸起了,內裡非常流心,仲要深橙黃色,勁有蛋味,外脆內軟,真不錯。【唐揚池魚仔】近期愛上左這個池魚仔,同朋友老婆去吹水送飲品一流,炸得又夠乾身又不覺有油膩感,食落非常香脆又脆卜卜。【炸雞飯-南蛮炸雞丼】南蠻炸雞口感十分有特色,每件炸雞都算大件,外皮炸得勁香脆,內裡勁juicy,再加上自家制他他醬,真不錯,真係好餸飯。

【乳酸梳打】
夏日炎炎,都係叫了杯乳酸梳打,味道酸酸甜甜,清新又冰凍。

【雞中翼】
雞翼燒到外皮的表面勁香脆,但內裡又有肉汁,非常鮮甜美味。

【生燒鰻魚】

【豚肉芝士】
豚肉包住原粒芝士,口感不錯,仲有拉絲的感覺。

【炸蛋】

【唐揚池魚仔】

炸雞飯-南蛮炸雞丼】
2022-08-17
2022-08-19 284 瀏覽
天后地鐵站附近新開的食廈一直好想去,今晚捉埋好姊妹陪我一齊探索新事物,地點就決定在這裏。餐廳環境寬闊開陽,bar枱位置還可以直接望住師傅整個燒烤過程,所以平常最喜歡坐bar枱位置。泡菜每位客人都會送上一小碟泡菜作前菜,沒有平常韓國餐廳吃到的濃口味道,味道反而比較淡口清爽,我反而特別喜歡。梅貝煮用上醬油清酒等調味醃製而成,入口貝肉爽口鮮甜,鮮味十足,令人越食越開胃。手造豆腐豆腐口感偏實淨,但豆味香濃,面頭加上自家製味噌肉碎醬,咸香惹味,鮮味提升不少。唐揚池魚仔炸得金黃的池魚仔口感酥脆香口,做餐前、佐酒小食 都非常適合,。文化燒牛脷師傅鋪上大量麵包糖在牛脷上面燒,面頭香脆有淡淡牛油香氣,牛脷預先醃製過,咸香軟綿,味道鮮美,做法非常特別,但口感味道都好出色。炸煙肉鵪鶉蛋外皮脆薄金黃,煙肉保持肉嫩多汁,夾住鵪鶉蛋同吃,蛋香軟綿,非常之夾。炸明太子蓮藕蓮藕中間夾住明太子做成串炸,蓮藕爽脆清甜,明太子辛辣鹹香,整體不錯喔!炸蛋原隻糖心蛋上粉炸,雖然蛋黃比較熟,但都有少許流心狀態,蛋黃呈橙黃色,蛋味特別濃郁。

泡菜

炸明太子蓮藕

炸蛋
  • 文化牛脷
2022-08-16 19 瀏覽
餐廳: 申 , 居酒屋 (天后)標題: 串串燒又係姐姐妹妹共聚好時光,今晚去了天後嘅一間日式料理店,主打串燒,炸物。有吧枱,有普通坐。入到店內,己傳來焦香味,另胃口大增。各人點了飲品。我的是巨峰提子梳打。生燒鰻魚,好正。皮脆肉嫩。厚切牛舌有嚼感,灑上少許鹽作調味。豚肉露筍,露筍可中和豚肉的膩感。燒菠蘿爆汁。手造豆腐豆味香濃。一口蕃薯軟熟好滋味。炸穴子漿衣薄薄,佐酒一流。炸煙肉鵪鶉蛋好夾味。炸明太子雞翼,餡料明太子豐厚,有少許辣味,勁惹味, 正。
餐廳: 申 , 居酒屋 (天后)
標題: 串串燒

有吧枱,有普通坐。入到店內,己傳來焦香味,另胃口大增。

各人點了飲品。我的是巨峰提子梳打。

生燒鰻魚,好正。皮脆肉嫩。
厚切牛舌有嚼感,灑上少許鹽作調味。
豚肉露筍,露筍可中和豚肉的膩感。

燒菠蘿爆汁。

手造豆腐豆味香濃。
一口蕃薯軟熟好滋味。

炸穴子漿衣薄薄,佐酒一流。
炸煙肉鵪鶉蛋好夾味。

炸明太子雞翼,餡料明太子豐厚,有少許辣味,勁惹味, 正。

2022-08-15
2022-08-15 23 瀏覽
一串串,一邊食,一邊傾,享受歡樂時光。友人最叻捐窿捐罅搵好嘢食,今晚帶去了一間串燒專門店,位於天后站附近,方便。梅貝煮梅貝有點似花螺,肉質厚實,夠入味。豆腐淋上麵豉醬,非常夾味。一口蕃薯軟糯,滋味。極黑牛小排肉味濃厚,肉汁滿溢。生燒鰻魚好正,皮脆卜卜,啖啖魚香。厚切牛舌有嚼口。豚肉配露筍,好拍擋。燒菠蘿甜美,勁爆汁。炸明太子雞翼,雞翼皮香脆,明太子有少少辣,香口惹味。炸煙肉鵪鶉蛋,穴子,南瓜漿衣不會太厚,恰到好處。
一串串,一邊食,一邊傾,享受歡樂時光。

梅貝煮
梅貝有點似花螺,肉質厚實,夠入味。

豆腐淋上麵豉醬,非常夾味。
一口蕃薯軟糯,滋味。

極黑牛小排肉味濃厚,肉汁滿溢。

生燒鰻魚好正,皮脆卜卜,啖啖魚香。
厚切牛舌有嚼口。
豚肉配露筍,好拍擋。

燒菠蘿甜美,勁爆汁。

炸明太子雞翼,雞翼皮香脆,明太子有少少辣,香口惹味。

炸煙肉鵪鶉蛋,穴子,南瓜
漿衣不會太厚,恰到好處。
2022-08-15
今日同同事放工 喺天后度做完啲嘢19:00左右經過電氣道 有間食日式串燒嘅居酒屋 咁就想去試吓啦 上到去5樓 一打開個𨋢 覺得裹面好靚好華麗 咁同我個同事嘩入到去我哋坐卡位 侍應好有禮貌咁遞上Menu 俾咗兩杯熱茶 同埋一個前菜係泡菜嚟嘅 佢話係free架 打開個Menu 相片好吸引 咁我先來嗌左個1️⃣西班牙黑豚🍢🍢2️⃣免治雞肉棒3️⃣炸蛋🥚4️⃣凍蕃茄5️⃣炸魷魚鬚6️⃣雞泡魚乾7️⃣芝士年糕8️⃣生燒鰻魚9️⃣炸雞飯🔟梅貝煮講講個西班牙黑豚先 師傅佢燒到剛剛好 肉汁好Juice 好有豬肉味之後係個免治雞肉棒 佢配埋一隻日本雞蛋 上枱之前呢佢叫我哋打一打隻雞蛋之後再點一點 哇雞蛋同埋免治雞肉棒原來係咁夾㗎仲有講講個炸雞飯先 佢揸到啲雞件啱啱好 咬落去有啲汁滴出嚟嘅 再配埋佢啲日本珍珠米 加埋佢秘製嘅醬汁 正呀
今日同同事放工 喺天后度做完啲嘢19:00左右

2022-08-03
  • 西班牙黑豚串
  • 炸雞飯
2022-08-09 20 瀏覽
今日朋友帶咗我去天后一間樓上居酒屋傾吓計。𨋢門一開就見到一個環境寬敞嘅開放式廚房同吧枱。整體環境時尚舒服。我哋今次散嗌咗啲串燒黎邊食邊傾。⭐️極黑牛小排 - 肉質柔嫩,牛小排上的牛油令肉味更香濃⭐️雞肉大蔥 - 雞肉嫩滑,大蔥清爽⭐️炸帆立貝 - 帆立貝非常大粒⭐️炸忌廉蟹餅 - 外脆內軟⭐️雞泡魚乾 - 口感煙韌,下酒一流~甜品最為驚艷😋!⭐️牛油蕃薯伴雪糕🍠 - 蕃薯即時燒好,配上雪糕。一熱一凍非常滋味!加上蕃薯軟綿香甜。絕對係非常傑出的飯後甜品~✨

我哋今次散嗌咗啲串燒黎邊食邊傾。

⭐️極黑牛小排 - 肉質柔嫩,牛小排上的牛油令肉味更香濃

⭐️雞肉大蔥 - 雞肉嫩滑,大蔥清爽

⭐️炸帆立貝 - 帆立貝非常大粒

⭐️炸忌廉蟹餅 - 外脆內軟

⭐️雞泡魚乾 - 口感煙韌,下酒一流~

甜品最為驚艷😋!

今日放工後,約左一個姊妹聚一聚。黎到依間餐廳,環境、氣氛真係好適合大家靜靜咁好好傾下大家近況👍🏻傾計點可以無酒呢😆 我點左一杯黑生啤,而朋友就點左一杯梅酒🍻首先我地叫左一個雞泡魚乾,燒到好香脆,送酒一流👍🏻串燒方面,我地叫左一串極黑小牛排。牛肉燒到啱啱好,肉質好嫩,牛味十足!另外我地都叫左一串雞肉大蔥。雞肉加埋照燒汁真係好惹味。炸味方面,我地叫左忌廉蟹餅&炸鮑魚。炸物配有一個專屬嘅炸物醬,食完之後無咁膩。蟹餅外皮好酥脆,裏面嘅忌廉蟹餅口感豐富。炸鮑魚亦都鎖到鮑魚嘅鮮味,食起黎都好彈牙。另外,我地都叫左炸帆立貝。因為餐廳嘅炸味都唔錯,所以主食方面,我地叫左炸雞飯。炸雞咬落去都有好多肉汁,配埋上面嘅沙律醬食,酸酸地,真係越食越開胃😋😋😋

首先我地叫左一個雞泡魚乾,燒到好香脆,送酒一流👍🏻

另外我地都叫左一串雞肉大蔥。雞肉加埋照燒汁真係好惹味。

另外,我地都叫左炸帆立貝。

2022-08-08 27 瀏覽
今晚約了一位很久冇見的朋友吃飯,想找間環境舒適同寧靜的餐廳,上Openrice Search下,見到這間符合要求,到達入去,感覺十分寧靜舒服西班牙黑豚特别厚身同嫩滑,好香豚肉味免治雞肉棒雞肉好霖同軟熟,點蛋黄味道特別炸蛋少見,炸得脆口,一咬蛋黄好流心凍番茄番茄凍凍地,涼塊感,蔬菜爽口新鮮梅貝煮貝肉彈牙,入口好有嘴爵感炸尤魚鬚好脆口,有厚度感炸雞飯大碗,雞件嫩滑脆,飯特別,軟軟硬硬雞泡魚乾入口好有雞泡魚乾香芝士年糕圓形狀,軟滑,入口即溶生燒鰻魚特別鮮鰻魚香
西班牙黑豚

特别厚身同嫩滑,好香豚肉味
免治雞肉棒
雞肉好霖同軟熟,點蛋黄味道特別
炸蛋

少見,炸得脆口,一咬蛋黄好流心
凍番茄
番茄凍凍地,涼塊感,蔬菜爽口新鮮
梅貝煮

貝肉彈牙,入口好有嘴爵感
炸尤魚鬚
好脆口,有厚度感
炸雞

大碗,雞件嫩滑脆,飯特別,軟軟硬硬
雞泡魚乾
入口好有雞泡魚乾香
芝士年糕

圓形狀,軟滑,入口即溶
生燒鰻魚
特別鮮鰻魚香
2022-08-03
  • 炸尤魚鬚
  • 西班牙黑豚串
2022-07-31 40 瀏覽
媽媽生日當然要食好d!做足功課的我今日就帶媽媽去天后新開的一幢美食大廈食居酒屋!居酒屋係開放式,客人可以睇住廚師煮野食!全程員工都好好服務,不停加茶同問有咩需要!見到餐廳好多人都叫2人餐,所以就叫左試試唔使自己選!前菜:泡菜+海草沙律泡菜同沙律都係酸酸甜甜,絕對係開胃的佳餚!主菜方面都好豐富!唐揚魷魚鬚魷魚份量都幾多,口感外脆內軟!自家製免治雞肉棒雞肉棒係自家製,口感好鬆軟,加入蛋汁令到雞肉更香滑!豆腐田樂豆腐串鋪上滿滿麵豉醬,再配埋唔想浪費左的蛋汁,好juicy!文化牛俐牛俐非常軟熟,入口即溶甘,再配埋上層的炸蒜同麵包糠,口感更加豐富!西班牙黑豚串薄薄的脆衣包裹住豚肉,豚肉肉質幾爽嫩,一咬落去會有小小爆汁!穴子飯穴子淡淡肉,配埋甜甜的鰻魚汁,就算幾飽都食得落!蜆味增湯+甜品最後送上大大隻蜆味增湯,配埋朱古力雪糕,今晚可以飽飽訓覺了!

見到餐廳好多人都叫2人餐,所以就叫左試試唔使自己選!

前菜:泡菜+海草沙律
泡菜同沙律都係酸酸甜甜,絕對係開胃的佳餚!

主菜方面都好豐富!

唐揚魷魚鬚
魷魚份量都幾多,口感外脆內軟!

自家製免治雞肉棒
雞肉棒係自家製,口感好鬆軟,加入蛋汁令到雞肉更香滑!

豆腐田樂

文化牛俐

西班牙黑豚串

穴子飯
穴子淡淡肉,配埋甜甜的鰻魚汁,就算幾飽都食得落!

蜆味增湯+甜品
It was fantastic for my first dining in this restaurant. The second time was… lousy. So, no third time.The price doesn’t match the food quality.

So, no third time.