2022-07-09 28 瀏覽
前菜唐揚魷魚鬚,餐廳喺拿捏麵粉同火勢去炸,手勢剛剛好,若然鋪滿太厚硬的炸漿,炸出嚟嘅口感會變得乾硬死實。酥脆嘅外層,入面喺鮮味十足嘅魷魚,再沾上唐揚醬,非常合味。海草沙律就酸酸甜甜,味道清新宜人,實為一道開胃小菜。惹味有串燒:自家製免治雞肉棒、文化牛脷、豆腐田樂、原條喜之次鹽燒,同好朋友一串接一串食,非常痛快!每一串燒物採用日本炭去烤製,每一啖都带着迷人嘅炭香,我見有啲燒物例如原條喜之次鹽燒,會將整條魚放入爐去燒,保留魚嘅鮮味同原汁原味。另外,餐廳嘅明星串燒,自家製免治雞肉棒、,餐廳特意在雞肉裡頭加入少少雞軟骨,令客人食落增加口感層次,外層再塗上混入自家醬汁嘅雞汁,配搭日本生雞蛋汁相當滋味。炸物西班牙黑豚串,串燒外層脆卜卜,豚肉爽彈,每口都多重口感。主食有穴子飯,細細碗但每粒飯粒都煮得好有嚼口!蜆味噌湯,蜆肉異常的大,汁物嚟講多肉湯甜,配搭蜆肉等材料鮮甜又飽足。芝麻雪糕甜品😋

海草沙律就酸酸甜甜,味道清新宜人,實為一道開胃小菜。

主食有穴子飯,細細碗但每粒飯粒都煮得好有嚼口!

芝麻雪糕甜品😋
2022-07-06 246 瀏覽
環境5分:新大廈入面嘅新潮日式居酒屋,門口公仔擺設好得意,中間有吧位可以對住師傅睇住佢煮野食,側邊有散枱,可以畀五分。衛生5分:廚房同廁所都好乾淨,衛生可以畀五分。服務5分:樓面服務員快手快腳,仲不停加茶,畀佢滿分。味道5分:1)      D串燒同串炸全部都係集埋拼盤咁上,免治雞肉棒又嫩又脆,個橙色嘅蛋黃先正,好滑好香好甜,呢個真係一定要食。2)      串燒雞腎好爽脆。3)      串燒豆腐原來切好曬,燒到外脆內軟,加埋上面D汁非常惹味。4)      生燒鰻魚一串有四塊,全部都冇骨,D皮燒得好脆,D肉好鮮甜。5)      串燒雞中翼一串有兩隻,雞翼非常肥美,燒得非常香,又唔會太乾身。D串炸係有個特別汁跟埋另上,好香好嘢味。6)      串炸明太子雞翼一隻連翼尖,雞皮好脆好香,入面D明太子超多,好食。7)      串炸冬菇好厚肉。8)      串炸忌廉蟹餅D忌廉非常香口同creamy,食到蟹肉味。9)      串炸沙椎魚啖啖都係魚肉。10)  串炸牛骨髓長長的,食落煙煙韌韌好特別。11)  串炸炸蛋係流心嘅,中間D蛋黃流曬出嚟,非常吸引。抵食5分:日式串燒同串炸好多款
環境5分:
衛生5分:
廚房同廁所都好乾淨,衛生可以畀五分。
服務5分:
樓面服務員快手快腳,仲不停加茶,畀佢滿分。
味道5分:
2)      串燒雞腎好爽脆。
串燒免治雞肉棒,串燒雞腎,串燒豆腐
串燒豆腐
生燒鰻魚,串燒雞中翼
D串炸係有個特別汁跟埋另上,好香好嘢味。
串炸汁
7)      串炸冬菇好厚肉。
9)      串炸沙椎魚啖啖都係魚肉。
10)  串炸牛骨髓長長的,食落煙煙韌韌好特別。
串炸明太子雞翼,串炸冬菇,串炸忌廉蟹餅,串炸沙椎魚,串炸牛骨髓
11)  串炸炸蛋係流心嘅,中間D蛋黃流曬出嚟,非常吸引。
抵食5分:
日式串燒同串炸好多款式又好食,廚師响你面前即叫即燒,絕無花假,抵食畀滿分。
2022-06-28
串燒免治雞肉棒,串燒雞腎,串燒豆腐
串燒豆腐
生燒鰻魚,串燒雞中翼
串炸汁
串炸炸蛋
整個市集有齊日本菜、韓國菜、意大利菜、川菜~~我哋就揀左日式爐端燒🍢呢間餐廳有好多日式嘅擺設,裝潢以木系為主並帶有時尚感🤩前菜:海草沙律海草帶有啲爽脆嘅口感,好沙律菜好夾😋唐揚魷魚鬚係即叫即炸的,每件大小均一,炸衣唔會好厚,外脆內Q彈❤️燒物:文化牛脷牛脷非常軟腍,完全唔韌的👍🏻面頭鋪咗一層炸蒜及麵包糠,有唔同嘅口感層次😋燒物:豆腐田樂麵豉醬係自家製,味道咸甜好適中👍🏻豆腐嘅豆香都幾突出‼️燒物:自家製免治雞肉棒用雞肉捧沾上蛋黃醬油,感覺好療癒😆 不過就建議唔好點咁多醬油,醬油偏濃味!免治雞肉棒肉質軟嫩,中間仲有脆口嘅軟骨口感😍鹽燒喜之次魚皮燒得香脆富有鹹香,魚肉豐腴嫩滑,正呀😋炸物:西班牙黑豚串豚肉串鎖汁鎖得好好🤩 咬開就已經爆汁❤️肉質非常爽彈,完全無豬蘇味👍🏻穴子飯雖然穴子有啲幼骨,不過細骨柔軟,唔會影響口感,蓬鬆嘅肉質用炸衣包住,令口感更實在👍🏻最後由蜆味噌湯+紅豆雪糕作結尾😍

整個市集有齊日本菜、韓國菜、意大利菜、川菜~~
我哋就揀左日式爐端燒🍢

呢間餐廳有好多日式嘅擺設,裝潢以木系為主並帶有時尚感🤩

前菜:海草沙律
海草帶有啲爽脆嘅口感,好沙律菜好夾😋

唐揚魷魚鬚
係即叫即炸的,每件大小均一,
炸衣唔會好厚,外脆內Q彈❤️

燒物:文化牛脷
牛脷非常軟腍,完全唔韌的👍🏻
面頭鋪咗一層炸蒜及麵包糠,有唔同嘅口感層次😋

燒物:豆腐田樂
麵豉醬係自家製,味道咸甜好適中👍🏻
豆腐嘅豆香都幾突出‼️

燒物:自家製免治雞肉棒
用雞肉捧沾上蛋黃醬油,感覺好療癒😆
不過就建議唔好點咁多醬油,醬油偏濃味!
免治雞肉棒肉質軟嫩,中間仲有脆口嘅軟骨口感😍

鹽燒喜之次
魚皮燒得香脆富有鹹香,魚肉豐腴嫩滑,正呀😋

炸物:西班牙黑豚串
豚肉串鎖汁鎖得好好🤩 咬開就已經爆汁❤️
肉質非常爽彈,完全無豬蘇味👍🏻

穴子飯
雖然穴子有啲幼骨,不過細骨柔軟,唔會影響口感,
蓬鬆嘅肉質用炸衣包住,令口感更實在👍🏻

最後由蜆味噌湯+紅豆雪糕作結尾😍
2022-06-30 205 瀏覽
天后有一棟全新嘅美食大廈,全棟都係餐廳嚟架日式串燒岩哂慢慢食、慢慢傾、慢慢飲餐具設計都好有心思坐低一陣,就有泡菜我哋點左2人套餐,有齊串燒及炸串‼️海草沙律沙律菜好新鮮,海草爽爽的口感,好特別沙律汁係芝麻榛子醬,食落會有少少金莎嘅味道唐揚魷魚鬚呢個炸得非常香口,炸衣唔會一咬就散,好實淨香脆用嚟佐酒一流自家製免治雞肉棒+豆腐田樂+文化牛脷免治雞肉捧遇上橙黃色的蛋黃,非常吸睛雞肉捧內嘅軟骨好有口感「文化牛脷」呢個名好得意,食落同一般爽彈嘅牛脷好唔同,口感非常鬆軟,咬開會見到一絲絲肉嘅纖維‼️鹽燒喜知次喜知次係日本高級嘅深海魚用鹽燒嘅方式,可以食到外皮脆而肉質嫩滑肥美中間嘅內臟都完全清走晒西班牙黑豚炸串豚肉非常爽口有彈性,一咬開,有好多肉汁滴出嚟師傅炸得好有水準‼️穴子飯金黃的炸衣包裹住穴子,可令瘦薄嘅穴子增加油脂感大蜆味噌湯蜆肉好肥美甜品:紅豆雪糕
天后有一棟全新嘅美食大廈,全棟都係餐廳嚟架

日式串燒岩哂慢慢食、慢慢傾、慢慢飲

餐具設計都好有心思
坐低一陣,就有泡菜

我哋點左2人套餐,有齊串燒及炸串‼️

海草沙律
沙律菜好新鮮,海草爽爽的口感,好特別

沙律汁係芝麻榛子醬,食落會有少少金莎嘅味道

唐揚魷魚鬚
呢個炸得非常香口,炸衣唔會一咬就散,好實淨香脆

用嚟佐酒一流

自家製免治雞肉棒+豆腐田樂+文化牛脷

免治雞肉捧遇上橙黃色的蛋黃,非常吸睛

雞肉捧內嘅軟骨好有口感

「文化牛脷」呢個名好得意,
食落同一般爽彈嘅牛脷好唔同,口感非常鬆軟,
咬開會見到一絲絲肉嘅纖維‼️

鹽燒喜知次
喜知次係日本高級嘅深海魚

用鹽燒嘅方式,可以食到外皮脆而肉質嫩滑肥美

中間嘅內臟都完全清走晒

西班牙黑豚炸串
豚肉非常爽口有彈性,
一咬開,有好多肉汁滴出嚟

師傅炸得好有水準‼️

穴子飯
金黃的炸衣包裹住穴子,
可令瘦薄嘅穴子增加油脂感

大蜆味噌湯
蜆肉好肥美

甜品:紅豆雪糕
2022-06-29
  • 鹽燒喜知次
2022-06-27 25 瀏覽
依間喺天后嘅居酒屋串燒店🏮環境裝修都唔錯~超鍾意食炸帶子 估唔到呢一度竟然有🤩炸帆立貝外皮炸到金黃色 勁香脆!帶子勁厚肉 食落鮮甜爽口嫩滑 再加埋面頭嘅三文魚籽同沙律 賣相味道都好高質!
2022-06-23 39 瀏覽
疫情關係,好耐冇去過晚市堂食,而且太耐冇返鄉下🇯🇵,所以就約咗朋友食日本嘢,食咗當去咗!我哋都喺午餐只係食咗勁少嘢,見到menu有套餐,同埋好似都幾啱食,就即刻決定order呢個二人餐。前菜-泡菜平時好少食泡菜,因為唔係太好韓國食品,但喺朋友鼓勵下,最後都食咗。原來泡菜都幾好味同埋開胃。唐楊魷魚鬚魷魚鬚份量都幾多,炸得非常香口,配埋沙律醬,食到我lam lam脷。海草沙律竟然有我最鍾意嘅海葡萄!而其他沙律菜同車厘茄都好新鮮!免治雞肉棒通常食開牛肉或者豚肉串燒,今次試咗雞肉,除咗肉質好鮮嫩,配埋雞蛋黃汁嚟食,仲提升埋雞肉嘅鮮味添!牛脷其實我本身都唔太鍾意牛脷,但又係喺朋友鼓勵下我試完又幾ok,D牛脷被燒過後唔會太韌,所以都食咗兩三件。豆腐串燒上面鋪咗啲醬汁後令到本身比較平平無奇嘅豆腐特別好味。原條喜之次鹽燒我最鍾意呢條鹽燒魚,因為冇overcooked,而且條魚好鮮甜,我同朋友每人半條份量好足!西班牙黑豚串雖然係炸黑豚串,但係一啲都唔油膩,外面好脆好香口。穴子飯穴子飯都覺得幾特別,即是我好飽好飽,都竟然食得晒!蜆味噌湯碗湯都好足料,見到有蜆肉,海鮮控嘅我即刻心心眼。芝麻雪糕芝麻味同奶味都

前菜-泡菜

唐楊魷魚鬚

海草沙律
竟然有我最鍾意嘅海葡萄!
而其他沙律菜同車厘茄都好新鮮!

牛脷
其實我本身都唔太鍾意牛脷,但又係喺朋友鼓勵下
我試完又幾ok,D牛脷被燒過後唔會太韌,所以都食咗兩三件。

豆腐串燒
上面鋪咗啲醬汁後令到本身比較平平無奇嘅豆腐特別好味。

西班牙黑豚串
雖然係炸黑豚串,但係一啲都唔油膩,外面好脆好香口。

穴子飯
穴子飯都覺得幾特別,即是我好飽好飽,都竟然食得晒!

蜆味噌湯
碗湯都好足料,見到有蜆肉
,海鮮控嘅我即刻心心眼。

芝麻雪糕
芝麻味同奶味都好濃,呢排天氣咁熱最啱就係食雪糕啦!

總結呢個套餐食物非常豐富
我同朋友都食到非常飽
如果鍾意食日式燒物同炸物
一定要嚟試試!!!
2022-06-22 224 瀏覽
最近陸續約唔同嘅朋友見吓面,由於大家都太耐冇見,所以都想食好啲!於是就喺揀咗一間位於天后而且仲非常出色嘅居酒屋。居酒屋的裝潢舒適,桌子不算太多,而店員都好貼心,時刻為我們添茶。前菜日式泡菜不算太辣,但絕對是開胃的佳餚!唐楊魷魚鬚魷魚鬚份量多,絕對是即叫即製,上碟時熱騰騰,外皮香脆,有口感,我同朋友都好鍾意食!海葡萄沙律呢碟沙律令我即時諗起沖繩,味道鹹鹹香香,口感清新,同樣非常開胃。自家製免治雞肉棒有別於別的居酒屋🏮,雞肉棒是自家製的,口感有嚼勁,沾染生雞蛋進食增添了香滑!豆腐串豆腐村上面鋪有一層的醬汁,頓時增添了不少風味。牛脷唔知幾時開始越嚟越鍾意吃牛舌,牛舌有肉質的口感,品嚐得到油脂,卻沒有油滋滋的膩,非常讚👍🏻!原條喜之次鹽燒呢個喜之次一夜干有嫩白的肉質,味道鮮甜,好香口!西班牙黑豚串黑豚串好高質,表面加有一層薄薄的炸粉,配搭可口的豬扒汁。廚師都擔心這串燒會比較油膩,所以底層都有椰菜絲沙律🥗,好貼心!穴子飯未食呢碗飯之前已經覺得好飽,但由於呢碗飯嘅味道真係太好食,所以結果都係食晒🤣!最後還有足料美味的蜆味噌湯!芝麻雪糕是本餐的甜品!雪糕極重芝麻香,味濃而不膩,好好食😋,完全推翻以往

前菜
日式泡菜不算太辣,但絕對是開胃的佳餚!

唐楊魷魚鬚

海葡萄沙律

自家製免治雞肉棒

豆腐串
豆腐村上面鋪有一層的醬汁,頓時增添了不少風味。

牛脷

原條喜之次鹽燒
呢個喜之次一夜干有嫩白的肉質,味道鮮甜,好香口!

穴子飯

最後還有足料美味的蜆味噌湯!

芝麻雪糕是本餐的甜品!雪糕極重芝麻香,味濃而不膩,好好食😋,完全推翻以往我對芝麻味道嘅感覺!
  • 免治雞肉棒
  • 文化牛脷
  • 西班牙黑豚串
2022-06-19 38 瀏覽
近日突然就下一場大雨,突然又可以停雨,天有不測之風雲,好在沒有影響吃飯的雅致。前菜的泡菜沒有過辣。海草沙律,海草爽配沙律醬酸酸甜甜使人非常開胃,沙律菜也很新鮮。唐揚魷魚鬚,魷魚炸得很脆,而且脆漿很薄,肉質富有彈性。西班牙黑豚串,油脂充沛,但沒有油膩的感覺,配上師傅特別配製的燒汁更使味道提升,醬汁帶微酸的。自家製免治雞肉棒,雞肉嫩滑,而且有些軟骨,每一啖都有卜卜脆的感覺,配上蛋黃汁使肉質更滑溜。豆腐田樂,外面燒得結實,裏面的豆腐綿滑,配上雞肉碎混合麵豉醬,微微的甜味。文化牛脷,肉沒有騷味,而且帶有鮮味,肉質細滑,外面的脆脆增加口感。穴子飯,穴子炸得脆脆的,有少許甜味,沒有骨是最值得讚賞的。原條喜之次鹽燒,魚肉魚油充足,帶點鹹味使鮮味更突出,另外配上酸汁可減低油膩感及提升味道層次。蜆味噌汁,味噌湯沒有過鹹。日本特級朱古力雪糕。味道: 可以一試環境: 可接受衛生: 整潔服務: 殷勤價錢: 合理
前菜的泡菜沒有過辣。
唐揚魷魚鬚,魷魚炸得很脆,而且脆漿很薄,肉質富有彈性。

穴子飯,穴子炸得脆脆的,有少許甜味,沒有骨是最值得讚賞的。
蜆味噌汁,味噌湯沒有過鹹。
日本特級朱古力雪糕。
味道: 可以一試
環境: 可接受
衛生: 整潔
服務: 殷勤
價錢: 合理
2022-06-18 43 瀏覽
之前都好想來這棟大廈的市集,今晚放工後就行一行市集,順便在這幢大廈的餐廳吃晚飯。幸好還有一張枱,建議來之前要訂位。看見有二人餐,不想煩吃什麼就選定了。唐揚魷魚鬚魷魚味很濃郁,彈牙有嚼勁,有淡淡的鹹味。海草沙律羽衣甘藍、紫椰菜都幾新鮮,而且芝麻醬很香很濃。左: 自家製免治雞肉棒雞肉嫩滑,裹面還吃到軟骨,蛋味香濃,蛋漿濃烈得一滴一滴流出來。右: 豆腐田樂豆腐外皮頗脆,豆腐質感比較結實,有免治雞肉和麵豉醬鋪滿在面層,味道甜甜。文化牛脷牛舌熱到出煙,牛味濃郁,入面一絲絲好軟滑,麵包糠香脆帶牛油香。原條喜之次鹽燒外邊乾身,魚肉滑,點酸汁最配合,冇油膩感。西班牙黑豚串西班牙黑豚肉質軟滑,脆漿唔會太厚,點了自家製燒汁,微酸的味道令人開胃。穴子飯穴子薄身,炸得香脆可口,外邊有少許甜嘅醬汁點綴。最後喝碗蜆味噌湯和食雪糕。
之前都好想來這棟大廈的市集,今晚放工後就行一行市集,
順便在這幢大廈的餐廳吃晚飯。
幸好還有一張枱,建議來之前要訂位。
看見有二人餐,不想煩吃什麼就選定了。
唐揚魷魚鬚
魷魚味很濃郁,彈牙有嚼勁,有淡淡的鹹味。
海草沙律
羽衣甘藍、紫椰菜都幾新鮮,而且芝麻醬很香很濃。
左: 自家製免治雞肉棒
右: 豆腐田樂

文化牛脷
原條喜之次鹽燒
外邊乾身,魚肉滑,點酸汁最配合,冇油膩感。
穴子飯
穴子薄身,炸得香脆可口,外邊有少許甜嘅醬汁點綴。
最後喝碗蜆味噌湯和食雪糕。
2022-06-16 45 瀏覽
位於天后嘅高格調日式居酒屋-申 居酒屋🏮 主打串燒及炸串🍢而且仲有Omakase人氣熱選🤩餐廳更請咗葛民輝親自設計,以日式木系嘅設計配搭大理石吧枱,相當型格😎今次我試咗餐廳主打嘅Omakase Set😚有時令前菜三點、季節沙律、塩釜焗鮑魚、燒物、炸物、湯及甜品🤩相當豐盛😍🔴鯊魚軟骨、小女子合桃、煮梅貝呢一個係前菜三點,鯊魚軟骨酸酸地幾開胃😆 小女子合桃脆口,煮梅貝選用大花螺,相當鮮味😛🟠海葡萄沙律沖繩最出名嘅海葡萄,咬落爽口😛沙律醬汁酸酸地加埋蕃茄🍅夠晒開胃😝🟡香魚炸香魚好香口,魚肉亦好多🐟好鮮甜😚🟢極黑牛小排牛肉嫩口,上面有粒小牛油,令到食落去唔會咁乾👍🏻🔵自家製泡菜醃過嘅泡菜好入味,辣辣地好惹味🌶🟣塩釜焗鮑魚外層用咗蛋白包住,當卜碎咗外層嘅蛋白之後,就會見到昆布焗住鮑魚😍 鮑魚咬落彈牙,用鹽焗過好好味😋切好咗好方面食👍🏻⚪️廣島蠔炸廣島蠔外層脆口,炸得好好一啲都唔油膩👍🏻配他他醬及三文魚籽,他他醬由師傅親自調製,好特別唔會好酸,連埋蠔一齊食都好夾🤩上面仲有三文魚籽喺上面🤩🟤櫻花蝦炸彈、明太子蓮藕餅櫻花蝦炸彈係炸雞蛋🥚雞蛋外層用櫻花蝦炸咗,入面係流心蛋,蛋黃爆滿😍好好味👍🏻明太子蓮藕餅

🔴鯊魚軟骨、小女子合桃、煮梅貝

🟠海葡萄沙律

🟡香魚
炸香魚好香口,魚肉亦好多🐟好鮮甜😚

🟢極黑牛小排
牛肉嫩口,上面有粒小牛油,令到食落去唔會咁乾👍🏻

🔵自家製泡菜
醃過嘅泡菜好入味,辣辣地好惹味🌶

🟣塩釜焗鮑魚

⚪️廣島蠔

🟤櫻花蝦炸彈、明太子蓮藕餅
櫻花蝦炸彈係炸雞蛋🥚雞蛋外層用櫻花蝦炸咗,入面係流心蛋,蛋黃爆滿😍好好味👍🏻明太子蓮藕餅係炸蓮藕餅,入面係兩塊蓮藕片,夾住咗明太子醬,好特別🤩味道亦好好味🤤

⚫️炸蒲燒鰻魚飯
炸蒲燒鰻魚香口多汁🤤飯上面淋有鰻魚醬汁,仲有麵豉湯🥣最後食飽有朱古力雪糕或者豆腐雪糕可以揀🍦😍

見到食評不錯,第一次嘗試呢間居酒屋。但比expectation 差太遠了。叫嘅嘢同平時差唔多。串燒真係好一般,上菜嘅時候有一兩串係熱嘅,有一兩串係凍嘅。牛舌一樣比較簡單煮得會好食嘅嘢,煮得比平時低質,肉質比較韌,牛小排都係,overcooked. 個炸帆立貝,啲肉質又唔新鮮,用成舊蛋黃醬放上去,好似出面放題嘅質素。想要蠔又得炸蠔無面豉蠔,想要車厘茄無車厘茄。友人問粟米有無得唔要炸既要串既,個阿姐話,問過好多次喇冇啊,心諗第一次問你,幾時有問過好多次,唔需要俾啲茶餐廳答案我。同場仲有個gathering 係超級嘈,有十幾個人係度大叫,係大叫,我地隔離幾台係咁望住啲醉酒嘅人,其實佢地真係可以安排間房比佢地。我同朋友食飯都好似要大叫咁。總結而言食物一般,服務一般,價錢中上,附近咁多好嘢食,唔會再去。

2022-06-13
呢間位於天后地鐵站幾分鐘路程嘅居酒屋以黑色高雅嘅裝修為主調Bar枱對住開放式廚房 可以見住師傅燒串燒除此之外 餐廳大部份都係4人以上嘅大枱坐位寛敞 啱曬一班Fd ReU🍻☼☼☼☼☼☼☼☼ ☼☼☼☼☼☼☼☼📌♒︎♒︎♒︎ ✈︎ 地區 ✈︎ ♒︎♒︎♒︎#couple_fooddiary天后 ♒︎♒︎♒︎ ❀ 食物類別 ❀ ♒︎♒︎♒︎#couple_fooddiary_日本菜🇯🇵 ✍︎︎ ༄༄ 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 ༄༄❀ 串燒 ❀♡︎ 極黑牛小排 $68上面加左粒牛油 味道比普通更香濃咬落好juicy 三粒都好多肉汁 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)好重牛味 超推介👍🏻☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟴/𝟭𝟬♡︎ 免治雞肉棒 $48師傅話係自製嘅免治雞肉 裏面包含咗雞軟骨 雞肉碎等食嘅時候點埋生雞蛋 滑之餘有啲雞軟骨嘅爽脆口感生雞蛋好高質 蛋黃呈橙色 蛋味好濃 加上有少少醬油調味 就咁食都好正!☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟴/𝟭𝟬❀ 生燒鰻魚 $78外脆內軟 因為燒到脆嘅關係 細骨唔多 ☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟳/𝟭𝟬❀ 牛舌 $68厚薄適中 爽口有肉汁 附檸檬調味
呢間位於天后地鐵站幾分鐘路程嘅居酒屋

༄༄ 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 ༄༄

❀ 串燒 ❀
♡︎ 極黑牛小排 $68
上面加左粒牛油 味道比普通更香濃
咬落好juicy 三粒都好多肉汁 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
好重牛味 超推介👍🏻

♡︎ 免治雞肉棒 $48
師傅話係自製嘅免治雞肉
裏面包含咗雞軟骨 雞肉碎等
食嘅時候點埋生雞蛋
滑之餘有啲雞軟骨嘅爽脆口感
生雞蛋好高質 蛋黃呈橙色 蛋味好濃
加上有少少醬油調味 就咁食都好正!

❀ 生燒鰻魚 $78
外脆內軟 因為燒到脆嘅關係 細骨唔多

❀ 牛舌 $68
厚薄適中 爽口有肉汁 附檸檬調味 不錯
☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟳/𝟭𝟬

❀ 茄子田樂 $38
味噌茄子串燒 味噌加左少少炸醬 偏重口味
茄子比想像中淋同埋多汁👍🏻
☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬

❀ 羊架 $68
和牛烏冬
燒鵝肝
  • 極黑牛小排
2022-06-07 44 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 天后 - 申、居酒屋 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 高級日式居酒屋🏮本身諗住叫啲omakase set不過揀飲擇食嘅我又唔係樣樣都食注定散叫🔹豚肉芝士 $48豚肉包住超濃郁嘅芝士 食完之後都仲感覺到芝味滿溢🔹極黑牛小排 $78超香濃嘅牛味 肉質柔嫩 唔老 燒得啱啱好🔹免治雞肉棒 $48雞肉棒口感豐富 軟硬兼施 有雞軟骨亦有雞肉配埋「曉」生蛋黃 加 豉油 超濃蛋香味 🔹茄子田樂 $38個名好日式feel (係咪因為四個字🤣🤔?)之後可以食埋師傅精心設計及調味嘅青瓜花花🔹雞軟骨 $38🔹炸忌廉蟹餅 $38蟹餅酥脆 🔹炸尤魚酥 $68份量充足 雖然係炸物 但係仍保持到魷魚彈牙不油膩🔹炸鱈魚乾 $38 (推薦! )估唔到咁好食 望落好似平平無奇 一塊餅乾咁實際係暖暖哋 啖啖鱈魚香氣🔹申 春卷 $58(推薦! )呢個係即包即炸!食過最薄嘅春卷皮 入面好特別咁包咗菜、肉碎、年糕煙韌咸香🔹鱈魚餅 $38咬落去有少少芝士🔹炸牛骨髓 $48未食過呢隻牛骨髓 質感比較軟稔🔹炸蠔 $48好豐富嘅大大粒蟹籽舖面 帶點可愛🔹炸墨魚咀 $38呢度嘅墨魚咀係一串串 唔係一粒粒食完可以試下放底嘅椰

高級日式居酒屋🏮

雞肉棒口感豐富 軟硬兼施 有雞軟骨亦有雞肉
配埋「曉」生蛋黃 加 豉油
超濃蛋香味

🔹茄子田樂 $38
個名好日式feel (係咪因為四個字🤣🤔?)
之後可以食埋師傅精心設計及調味嘅青瓜花花

🔹雞軟骨 $38

🔹炸忌廉蟹餅 $38
蟹餅酥脆

🔹炸尤魚酥 $68
份量充足 雖然係炸物 但係仍保持到魷魚彈牙不油膩

🔹炸鱈魚乾 $38 (推薦! )
估唔到咁好食 望落好似平平無奇 一塊餅乾咁
實際係暖暖哋 啖啖鱈魚香氣

🔹申 春卷 $58(推薦! )
呢個係即包即炸!
食過最薄嘅春卷皮 入面好特別咁包咗菜、肉碎、年糕
煙韌咸香

૮₍´˶• ᴥ •˶`₎ა :總評
估唔到碟上嘅小配菜都好有驚喜
別出心裁 咁好食絕對唔會成為角落生物

2022-06-06 53 瀏覽
<Hong Kong 🇭🇰•Tin Hau>“咬我唷!南蠻炸雞”二月份黎個刁蠻過公主嘅南蠻炸雞🤤「申」呢間居酒屋位置都幾闊落,餐廳設有一個方形吧,清楚見到師傅喺度準備緊我哋嘅美食🤤亦有梳化座位可選擇!居酒屋除咗提供Omakase,仲有午市定食😗最平嗰款$98就有交易啦!我地就揀二重定食😋定食套餐真係非常豐富,有粟米沙律、蜆肉海帶味增湯、茶碗蒸、主食、白飯、甜品。粟米沙律非常新鮮,除咗粟米爽甜,仲有我最鍾意嘅羽衣甘藍🥰茶碗蒸製作非常用心,表層滑蛋包住豐富嘅乾瑤柱,鹹香味香;繼而會發現底層係先豬肉粒同香菇,鮮味十足!呢個茶碗蒸真係一啲都唔馬虎❤️👍🏻蜆肉海帶味增湯用新鮮大蜆煮製嘅味增湯,一個字「甜」!二重定食 HKD 188🔸南蠻炸雞🔸蒲燒鰻魚🔸極黑牛小排🔸炸豬扒(二選一)極黑牛小排+ 南蠻炸雞 配白飯極黑牛小排2串,即叫即燒,特別香口! 牛肉味濃,啖啖都是肉汁😚南蠻炸雞每件都大大舊,炸得香脆又Juicy🤤正!熱辣辣 要攤涼少少先食,小心辣咀🤣呢個自家他他醬係師傅特製,裏面勁多洋蔥🧅有醬的炸雞更juicy!👍🏻送飯一流!因為我哋都係愛牛之人,另外一份套餐都係極黑牛小排😝至於蒲
<Hong Kong 🇭🇰•Tin Hau>
“咬我唷!南蠻炸雞

粟米沙律非常新鮮,除咗粟米爽甜,仲有我最鍾意嘅羽衣甘藍🥰

蜆肉海帶味增湯
用新鮮大蜆煮製嘅味增湯,一個字「甜」!

二重定食 HKD 188
🔸南蠻炸雞
🔸蒲燒鰻魚
🔸極黑牛小排
🔸炸豬扒
(二選一)

極黑牛小排+ 南蠻炸雞 配白飯

因為我哋都係愛牛之人,另外一份套餐都係極黑牛小排😝
至於蒲燒鰻魚,味道剛好,如果一整條我就更開心😝 特別欣賞嘅係旁邊嘅青瓜小點,原條青瓜絲…酸酸甜甜,好開胃!想再問可唔可以order👀原來係非賣品😮‍💨振店之寶😗

食飽飽之後當然要食埋甜品😚係芝士蛋糕味雪糕,芝士味都幾重,食完心情靚靚💕

知道天后咁多好野食,天后相對冇咁多人,放假又再去逛逛😌
#chantaljj天后
#天后日本菜
#抵食日本菜
#omakase #omakasehk
#izakaya
近期大愛去居酒屋!這家居酒屋非常高質,在我個人的居酒屋🏮排名榜上暫居第一!🥰 除咗可以品嘗到豐富的和食套餐,環境、裝潢和餐具的設計亦獨出心裁,別具特色。日式木系的設計配搭大理石吧枱,加上鑲嵌在牆裡的酒牆極富現代感,締造出奢華低調的用餐氛圍。✨ My recent fav high-end izakaya dining space with a contemporary stylish atmosphere! 📍#dia_天后/ 食物 Food /🤎 雜錦串燒定食 Kushiyaki Set $168 ☆ 茄子、雞頸肉、黑豚肉、雞骨腸和鰻魚 ~燒物由主廚按當天時令發辦,烤製水準非常高。黑豚肉隱約滲出油脂,緊鎖肉汁,賣相好吸引,讓人垂涎欲滴!!!🤤 茄子串燒前後兩面都塗上滿滿的麵豉醬,燒得很香很juicy!🔥雞骨腸外皮烤得香脆,入口爽韌。擠點檸檬汁可以加添香氣,更有滋味!🍋 🤎 文化燒牛脷 $108第一次聽「文化燒」,之前完全沒有吃過這種做法!牛脷以低溫55度烹煮4至5小時,上面塗上用牛油果蒜頭打成的蛋黃醬,最頂層再蘸點炸得香脆、經牛油炒過的麵包糠,極富層次感!🧈🍘 麵包糠薄透酥脆,牛脷肉

/ 食物 Food /

🤎 雜錦串燒定食 Kushiyaki Set $168
☆ 茄子、雞頸肉、黑豚肉、雞骨腸和鰻魚 ~

🤎 文化燒牛脷 $108
第一次聽「文化燒」,之前完全沒有吃過這種做法!牛脷以低溫55度烹煮4至5小時,上面塗上用牛油果蒜頭打成的蛋黃醬,最頂層再蘸點炸得香脆、經牛油炒過的麵包糠,極富層次感!🧈🍘 麵包糠薄透酥脆,牛脷肉質軟腍,入口鬆化,近乎半融化,兩者二合為一,完美達至外脆內軟的境界!🥰🥰🥰
🤎 燒油甘魚鮫定食 Grilled Hamachi Kama Set $168
店員推介油甘魚,因為它屬於白身魚,肉質細嫩,魚味清鮮。上菜時見到魚鮫燒得魚油甘香,黏著不少魚肉,肉質肥美嫩滑,很好吃!🐠

🤎 串炸 · 炸蛋 Deep Fried Egg (半熟卵) $28
第一次食原隻爆漿流心蛋!它的做法與「蘇格蘭蛋」無異,炸得金黃酥脆,切開看見蛋黃爆漿,超級療愈!🥚🍳🔥

🤎 比利時朱古力雪糕 🍫🍨
雪糕口感幼滑,入口即溶,巧克力味道香濃,還能吃到小顆的朱古力粒,喜歡朱古力的朋友一定會覺得超幸福!🥰🥰🥰

/ 環境 Environment /

餐廳裝潢設計很有心思,用上開放式廚房和L型吧桌設計,盡現型格時尚的格調,有別於一般傳統的居酒屋設計。

/ 價錢 Price /
餐廳設有omakase廚師發辦,午市也有提供特色午市套餐,如「二重定食」($188)等。

/ 服務 Service /

餐廳收加一服務費。店員的服務態度熱情積極,不時會幫你斟熱茶,更會向你推介是日精選。

/ 其他 Others /

▪️餐廳落場時間為3點,大家記得預早時間過來。

▪️餐廳洗手間🚾位於餐廳門口入面,只有一格,清潔程度良好乾淨。

申 居酒屋
天后電氣道54號亨環天后5樓