2021-06-30 60 瀏覽
限緊令繼續,不過此店員工打晒針,所以可以6人一枱。雖然係屋村餐廳,但係食物質素唔馬虎。6人仲有房座,相對私隱度同社交距離都做得比較好 6個人點左兩個湯底。一個正常芸茜皮蛋,另一個係花膠蟲草雞湯。雞湯當然係飲左先。湯好濃,雞好滑,一人都有兩碗暖落肚 由於太耐無相聚,掛住食同傾,食左幾碟燒烤 但係忘記了拍照 當中燒鮑魚最正 火鍋唔少得牛肉同海蝦。其他食材大致新鮮。係無影相囉

由於太耐無相聚,掛住食同傾,食左幾碟燒烤 但係忘記了拍照
當中燒鮑魚最正

火鍋唔少得牛肉同海蝦。其他食材大致新鮮。係無影相囉

2021-06-26
慶祝紀念
生日
2021-06-18 75 瀏覽
4個人突然想食火鍋,但又要就我呢個住得遠既人,就揀左係坑口食,全晚得3檯客點頂得順呀,叫左麻辣湯底同埋椰汁雞通底,因為有一個唔食辣!牛肉上枱嗰陣時好靚仔有啲乾冰咁樣,但係有啲鞋囉,鴨血都幾滑,蜂巢豆腐索晒啲湯好正,仲叫咗個黑松露墨魚滑,反而呢個有啲驚喜,最後仲加咗寬粉同埋韭菜餃,出面個醬料櫃都有好多選擇,佢仲有自家製麻油同埋有啲超級辣嘅辣椒粉同辣椒油,我好食得辣食少少都覺得好勁!服務都幾好啦差唔多私人房咁,估唔到喺屋村啲商場都有咁好食人均消費大概係$300!
火鍋湯底
乾冰牛肉
韭菜餃
蜂巢豆腐同鴨血
2021-05-19 93 瀏覽
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$400-500+📍Address: Huo Yan Shan Hotpot, Hang HauSorry guys for this lately post🥺🥺🙏🏻I am preoccupied with work recently... so just got time to write food reviews(and dine out as well)If you are Sichuan food hot fans and you love spicy hotpot! Then I would definitely recommend you visit this place!!! First, regarding the service of the waiters, their attitude were really impressive and polite!Second part is about the food. Just order their Sichuan hotpot base($118
🇭🇰Hong Kong

Second part is about the food. Just order their Sichuan hotpot base($118)is okay, it was real local Sichuan taste!! For ingredients, there are a variety of choices for you!!!Food were fresh and of high standard.. As usual, we ordered top beef short ribs ($188), goose intestines($78) and duck blood ($68)! Dun worry, they really tasted amazing and we kept ordering more and more. They had one unique dish called “Xi Shi fell in love with the old fritters” 西施愛上老油條($78)hahaha. The name is funny, isn’t it? So basically it is fried bread stick with some shrimp slip filled in!!! Strongly recommend you guys to order this as you cannot taste this elsewhere.

They also offered some skewers🥰🥰The Shish kebab($28)and roasted ox-tongue ($38) are cheap and exceptionally good. I would say the quality is comparable to normal Japanese BBQ shop. What really surprise us is the grilled eel, pls swipe to the 3rd pics for your reference($88) This is important so i have to repeat once again! Please order their grilled eel!!!!!!🤯 Pricey as it may seem, but definitely worths it!!!! The eels were grilled to perfection with a good balance of flavours. I think i will revisit this place for the grilled eel hahahaha

That’s all! I will update more frequently later and feel free to dm me if you want to write any specific food/restaurant reviews! Good night guys!😚
2021-05-11 151 瀏覽
將軍澳區冇咩辣嘢食,見呢間新開,個裝修好似好大陸咁,諗住去試一試,冇乜期望。出乎意料地好食,今次主去食串燒同頭盤,下次會試埋打邊爐,燒豆腐,豬頸肉,煎餅都要encore, side dish 就有辣豬手同酸辣土豆絲。佢冇一串串燒嘅辣都有少少唔同,有驚喜!另外一讚係d呀姐好有禮貌同細心,好難得,會再去!i believe this is the best Sichuan restuarant in tko area, recommended if you like spicy food

佢冇一串串燒嘅辣都有少少唔同,有驚喜!

另外一讚係d呀姐好有禮貌同細心,好難得,會再去!

• 串燒豆腐
  • 豬頸肉
2021-05-09 135 瀏覽
今天母亲节,开车去了将军澳吃火锅,5:00人比较少,环境挺好,装修也不错,做的挺舒服的,菜也挺新鲜,种类繁多,有烤鱼,有烧烤,还有火锅。味道真的挺好,全人家吃得挺开心,还会再去。
2021-05-06 69 瀏覽
這天因為工作的需要,前往將軍澳區,餐廳位於坑口,距離坑口地鐵站路程需要五分鐘左右,位於平民商場之下,也就是在屋邨商場內,本來還有點擔心會不會食物出了大問題, 沒想到平民餐廳也有平民美食, 這家餐廳的性價比極高,挑選也有很多,而這天我和朋友挑選的就是雞煲,全因為雞煲吃完過後,也可以作邊爐使用,一鍋兩用。 沒有不挑選牛肉的理由,當然是挑選本地鮮牛肉,性價比高,味道一流,另外, 我們還挑選了一些串燒,但當中令我最驚喜的就是燒茄子,味道香濃,性價比極高,原條茄子奉上,毫不吝嗇。

XXG發現坑口呢邊新開左間大型火鍋店⚠️ 門面華麗 晚市爆哂棚 勁遠已經聞到好香麻辣味🤤 一於試試佢🏃🏼‍♀️🏃🏼▪️8.5/10▫️<< 霸王藏嬌鍋 >> $248 包括原隻三黃雞、大量花膠、紅棗、蟲草花等~ 真心不得了‼️雞鮮味極重 濃而不濁 原個南瓜令湯底更甜 啖啖真材實料👍🏻 雞隻肉質嫩滑 唔鞋🐓 養生滋補之選😍▪️8.5/10▫️<< 西施愛上老油條 >> $78 油炸鬼入面釀入蝦滑同粒粒蟹子 配搭新奇🤪 焯後油炸鬼吸晒啲雞湯 外軟內脆 蝦滑彈牙 口感尤其特別 原來油香加上鮮蝦味道咁match🤣▪️8/10▫️<< 牛切頂級牛小排 小 >> $188 份量好多 厚切 色澤紅潤 脂肪分佈呈雪花紋路 超嫩滑☺️ 唔落醬都食到超重牛味 牛魔王必叫🐮▪️8/10▫️<< 即炸五秒響鈴 >> $78 大大舊新鮮現炸響鈴 仲係熱辣辣脆卜卜🤤 建議焯5秒即撈起 可保持軟中帶脆嘅感覺~ 油豆香重 焯後索滿雞湯 超讚👍🏻▪️8/10▫️<< 香辣燒大腸 x2 >>

▪️8/10▫️<< 香辣燒大腸 x2 >> $38 夠晒肥美 外皮燒至香脆 入面竟然多汁軟嫩😮 食落口充滿油香 面層灑上芝麻同辣粉 超惹味 香口😋

🌿大型火鍋店格局 紅色為主 裝潢偏宮廷式🇨🇳 玻璃房設計吸睛 座位十分寬躺🎑

🐽總括嚟講 食物價錢唔算好平 但質素真係驚喜一浪接一浪 個花膠雞鍋真心上癮 肚再飽都飲咗4碗😂 推介冬瓜青檸薏米水 超清涼解渴❤️ 老闆娘態度十分親切 下次嚟再試麻辣湯底😎 回頭率99%‼️
2021-04-23 108 瀏覽
之前睇食評都知道將軍澳有間食川味火鍋及串燒嘅店舖叫【火焰山重慶火鍋】幾好,今日終於有機會去試吓。火鍋底我哋叫咗花膠雞煲,配料叫咗鯇魚腩、出前一丁、枝竹、同埋一個叫三國演義嘅菜式,係由墨魚同墨魚滑合成嘅材料。湯底就真係好滋補,而且隻雞又滑又有雞味,鍋內裏嘅花膠大塊又多,絕對係滋補養顏嘅恩物。火鍋配料都好新鮮,魚腩就夠爽脆,三國演義就夠特別同埋好有鮮味。 店員推介我哋要試佢哋的串燒,所以亦點咗鹽烤牛舌、蒙古羊肉串及巴蜀燒新鮮豆腐。牛舌同羊肉串調味啱啱好,好有蒙古嘅特色風味,最緊要肉質夠柔嫩。豆腐就燒到外脆內軟,加埋蒜蓉、孜然香味,絕對夠惹味值得推介。

2021-04-21 81 瀏覽
火焰山重慶火鍋門口特別設計咗一座「火焰山」牆,真係未食已感受到陣陣麻辣風味。店內裝修簡潔,採用咗一啲特色面譜作裝飾,好有特色,坐位寛闊,坐得舒適。係主菜未到之先,先食吓有名氣嘅串燒- 黑椒安格斯一口牛、香辣秘製一口牛舌,雖然係串燒,但一啲都唔乾,保留到肉汁,加上2款串燒嘅調味都十分惹味,真係有助刺激食慾四川麻辣雞鍋,先食雞煲,後再放湯再打邊爐,正!雞肉肉質鮮嫩,好嫩滑,食到用咗多種香料烹調,麻辣既麻具香,真係好有四川風味;雞肉煮得好入味牛骨髓係我嘅至愛,唔係度度都有得食,難得見到餐牌有緊係要叫。 牛骨髓吸收咗四川麻辣湯底嘅精華,軟綿嘅牛骨髓吸收咗刺激嘅四川麻辣湯底,將味覺提升到最高層次鯇魚腩肉質鮮嫩,非常新鮮,喺麻辣湯底中只要滾兩下就可以吸收到湯底麻辣精華,同時又可以食到鯇魚腩嘅鮮味黑牛柏葉非常爽口,加上吸收咗湯底麻辣味道,真係相得益彰火焰山嘅服務值得一讚,換骨碟活換得好密,而且亦都會好主動加水,同時好有禮貌。揚揚整體評分:8.5/10揚揚環境評分:8.5/10揚揚味道評分:8.5/10揚揚服務評分:9/10揚揚抵食程度:8/10揚揚返食機會:8.5/10

黑牛柏葉非常爽口,加上吸收咗湯底麻辣味道,真係相得益彰

揚揚整體評分:8.5/10
揚揚環境評分:8.5/10
揚揚味道評分:8.5/10
揚揚服務評分:9/10
揚揚抵食程度:8/10
揚揚返食機會:8.5/10
Tasty & High Quality Hot Pot♨️ Highly Recommend💫..火焰山🔥 將軍澳區內一間高質又養生既火鍋♨️ × 特色風味串燒小食🍢,一次過真係可以滿足你既胃啊啊啊。而且食材選料新鮮優質,只用靚料,海鮮都係即日劏確保質素,食完真係會不斷想回頭吃呢。另一點,而且餐廳經理💁🏻‍♂️ 又nice 又talkative,Staff 服務都很好。選擇多元化又好吃,令你食得愉快,體驗都一樣十分Good🥢。其中幾款都係必點,想養生 or 吃麻辣都一樣可以照顧到你呢。l[🐥椰子雞鍋]l $168吃火鍋一定必點既湯底之一,無味精既養生鍋。岩晒我呢d 平日少湯水既人,用上椰子🥥、雪耳、杞子、桃膠、紅棗、雞🐥。材料十分足,勁滋補養生,清甜好味道。記得先喝湯後打邊爐🥢 唔係就晒左鍋靚湯底了喔。l[🐮手切頂級牛小排]l $188l[🐟鯇魚腩]l $68l[🥬皇帝菜]l $28l[🍜紅薯粉]l $28打邊爐又點少得靚牛,雪花紋路清晰又平均,肉質富光澤感,吃下肉質嫩滑、牛味濃又香,正是上品。而鯇魚腩即叫即劏,新鮮肉質有彈性又有魚油香,吃出新鮮。其他菜麵吸收湯底精華,一樣好吸引啊。l[🐚

l[🐥椰子雞鍋]l $168

l[🐮手切頂級牛小排]l $188

l[🐟鯇魚腩]l $68
l[🥬皇帝菜]l $28
l[🍜紅薯粉]l $28

l[🐚蒜蓉燒廣島蠔 (4隻)]l $68

l[🐟鹽燒風鱔 (2串)]l $88

l[🍆剁椒蒜蓉燒茄子]l $38

除左火鍋配料,串燒小食🍢 都係火鍋店皇牌之選💫。蠔當然要燒先好味道,配上蒜蓉香口惹味,蠔肉亦夠新鮮呀😍。風鱔每次都必點‼️ 肥美厚肉、肉質爽脆,真係好正。

而茄子亦係我最愛💜 滑嘟嘟既肥茄子軟淋,配上剁椒蒜蓉超好吃。

最後茶芥☕️ $6 位,價錢好公道🥰 & 再點左杯夏日特飲乳酸多多水蜜桃🍑,酸酸甜甜好開胃。

呢間高質又優質既火鍋店,價錢大眾化,你地都唔好錯過啊啊啊。哈哈哈 食到餐廳經理都認得我了👻。
×××[火焰山重慶火鍋 -Huo Yan Shan Hotpot]×××
©將軍澳培成里10號明德村明德商場1樓105-106號舖
2021-04-16 50 瀏覽
呢間火鍋餐廳唔止有邊爐,仲有幾十款小食、串燒🦑🌽🍍🍗。忽必列孜然手抓羊肉 $76羊肉表面烤得焦香,半肥瘦帶有少少羶味。以生菜包起羊肉、大蔥絲、青瓜絲,以及各式醬料。辣醬、孜然粉、辣椒粉香氣十足,整體味道層次豐富。蜜糖燒菠蘿 $26酸甜開胃而且多汁,蜜糖味道較輕。椰子雞鍋 $168椰子湯頭呈現奶白色,除咗椰子,亦有紅棗、杞子、雪耳。湯頭味道清甜,越滾越濃郁。半隻雞另上,雞肉嫩滑鮮味。手切頂級牛小扒(小)$188肥瘦適中,油花分佈平均。肉味濃郁,油膩感低。功夫萵筍 $38萵筍切成薄片,淥一淥就食得。味道清甜而且口感細嫩爽脆。竹笙 $48口感爽脆而且營養豐富,吸滿清甜嘅湯汁好惹味。多多乳酸白桃冰 $48味道酸甜開胃。沙冰口感綿密,解辣一流。
呢間火鍋餐廳唔止有邊爐,仲有幾十款小食、串燒🦑🌽🍍🍗。

忽必列孜然手抓羊肉 $76

蜜糖燒菠蘿 $26
酸甜開胃而且多汁,蜜糖味道較輕。

椰子雞鍋 $168

手切頂級牛小扒(小)$188
肥瘦適中,油花分佈平均。肉味濃郁,油膩感低。

功夫萵筍 $38
萵筍切成薄片,淥一淥就食得。味道清甜而且口感細嫩爽脆。

竹笙 $48
口感爽脆而且營養豐富,吸滿清甜嘅湯汁好惹味。

多多乳酸白桃冰 $48
味道酸甜開胃。沙冰口感綿密,解辣一流。
2021-04-16 71 瀏覽
火焰山重慶火鍋 📍將軍澳前幾晚去見朋友,之後近近地喺附近商場食飯估唔到呢間喺屋邨商場嘅火鍋店都幾好食😋麻辣湯 + 皮蛋芫荽湯🍲 $148麻辣湯叫咗小辣,好夠麻香,推介😛 皮蛋芫荽湯底清甜,好多皮蛋,好足料😍手切頂級牛小排 $188呢個牛小排絕對值得再食,牛味濃之餘仲一d都唔韌,雪花好平均,唔使點調味都已經好好食🤩除左牛 仲叫左貢丸同韮菜餃,打邊爐點都要食返d丸同餃。貢丸好大粒,有肉味,唔錯🥰 韮菜餃有八粒,皮薄多饀,好香韮菜味。另外西施愛上老油條比較特別,係自家製嘅油炸鬼釀蝦膠,可以一試🥰除咗火鍋之外,估唔到仲有串燒食。我地就叫咗鹽燒風膳試下😛 魚皮燒得好香 肉質鮮嫩 唔錯😋
火焰山重慶火鍋 📍將軍澳

麻辣湯 + 皮蛋芫荽湯🍲 $148

手切頂級牛小排 $188

2021-04-14 33 瀏覽
想食火鍋唔需要理由,喜愛佢配料多元化,就算經常食都唔會覺悶。餐廳嘅自助調料區, 處理得整齊衛生,各樣都有蓋蓋住,取得安心,大愛生蒜🧄加麻油,勁香☺️。 價錢親民,食材新鮮擺盤靚,令人更加開胃。因今晚想食海鮮類,故叫左個莞茜皮蛋湯,可以嘗真食材鮮味,而且湯底十分清甜。#手切頂級封門柳牛肉氣色唔錯😊,色澤紅潤,紋理分佈平均, 肥瘦適中, 牛味濃郁油花小且嫩口。#牛骨髓 很滑嘟嘟冇腥味,輕輕點上醬汁已很好味😋。 #鮮大魚頭。新鮮大舊同爽滑。#新鮮白鱔片新鮮美味,厚薄適中。#火紅年代係手打安格斯牛丸加上麻辣料,廚司即叫即制,故等到最後才出場,真材實料的很正,越咬麻辣味越出,我覺得幾好味😋。#油麥菜新鮮大份,洗得乾淨,索埋湯底食落好味😋。除左火鍋, 仲有其他串燒小食、烤魚...,食材新鮮, 服務員效率唔錯啊~

#手切頂級封門柳

#牛骨髓
很滑嘟嘟冇腥味,輕輕點上醬汁已很好味😋。

#鮮大魚頭。
新鮮大舊同爽滑。

#新鮮白鱔片
新鮮美味,厚薄適中。

#火紅年代

#油麥菜
新鮮大份,洗得乾淨,索埋湯底食落好味😋。

2021-04-13
2021-04-12 28 瀏覽
餐廳門面已明確表明自己來自重慶的火鍋 裝修比較中式 座位舒服自助醬料區 入面有唔同款式嘅醬料內有重慶火鍋專用麻油真係好香重慶火鍋當然不可缺辣辣粉 指天椒 魔鬼辣椒粉 勁辣辣油提供選擇火鍋湯底:妃松茸花膠蹄花鍋 $168健康湯底 不會太油花膠件雖然不大 但量都可接受妃松茸 加大量大蔥 調晒味出黎可以飲幾碗 再落餸手切頂級封門柳 $168(小)必點之選 擺盤靚 色彩鮮艷鍋滾 放入2-3下 撈起 剛好重點 牛味 非常之濃 鮮滑牛肉片 $68肉質嫩滑 色澤紅潤有牛味 但相比封門柳差少少手打黑松露黑蒜墨魚滑 $88特色墨魚滑加入黑松露和黑蒜有層次 高檔墨魚滑口感嫰滑 黑松露調味日本玫瑰黑豚肉 $128廚師精心擺碟 黑豚肉玫瑰花肉切得薄身 紋路特顯入口即溶手工蟹籽鮮蝦丸 $88蝦味濃 蟹籽有咬口彈牙 爽口黑牛柏葉 $78打邊爐唔少得既牛柏葉大塊 爽口 7秒即食混醬一流
餐廳門面已明確表明自己來自重慶的火鍋

健康湯底 不會太油
花膠件雖然不大 但量都可接受
妃松茸 加大量大蔥 調晒味出黎
可以飲幾碗 再落餸

手切頂級封門柳 $168(小)
必點之選 擺盤靚 色彩鮮艷

打邊爐唔少得既牛柏葉
大塊 爽口 7秒即食
混醬一流

2021-04-09 39 瀏覽
天氣突然轉凍,又是火鍋的時候到了,想起這裏的魔鬼辣牛肉,便坐車來到了。霸王藏嬌鍋$248 ,三黃雞、花膠、南瓜、竹笙和桃膠,雞湯味道鮮甜味美,加上南瓜的味道,更加滋潤,未打邊爐,先喝兩、三碗清湯是常識。魔鬼辣牛肉$78,牛肉鮮嫩,放在鍋底內,只需10數秒,便可以吃,辣椒的辣道很高,連頭皮都會發麻,非常好味。武林聖火令$48,蝦膠爽口彈牙,表面沾滿了三文魚籽,不需任何添加醬料,味道已經很適中。鮮蝦瑤柱雲吞$78,用瑤柱做的雲吞,配搭上鮮蝦的味道,簡直是一絕。油麥菜$28、鮮淮山$38,放托在雞湯來,吸收了湯底的味道,清甜又可口。酸梅湯$48,甜到適中,酸味不會過濃,打邊爐必選飲品之一。燒菠蘿$26,經過燒烤的菠蘿,肉質鬆軟,味道甜美。蒜蓉燒茄子$32,茄子🍆肉身軟腍,蒜香味道很重,很有在大陸吃的風味。

酸梅湯$48,甜到適中,酸味不會過濃,打邊爐必選飲品之一。

燒菠蘿$26,經過燒烤的菠蘿,肉質鬆軟,味道甜美。