1K
2021-04-08 1696 瀏覽
夏天開始慢慢嚟到,天氣越嚟越熱,除咗少咗行山同户外活動之外,就連麻辣火鍋都要減少啲,因為又辣又熱真係頂唔順呀!今日捉住冬天的尾巴,嚟到將軍澳嘅火焰山重慶火鍋,齋聽個名就知道呢間係主打食辣嘅地方啦!日式鹽烤牛舌等緊打邊爐嘅時候,我哋叫咗串燒,一邊食一邊等。一碟嘅鹽烤牛舌有兩串,燒到外層夠乾,但仲夠juicy,牛味香濃,值得推介。醬料區醬料選擇好多,除咗常見嘅辣椒粒、蒜茸、芝麻、香蔥、芫荽、豉油、麻油等等之外,呢度仲有魔鬼辣椒粉同勁辣辣油,我只係落咗少少,發覺已經頂唔順。有興趣挑戰嘅,不妨試試。鴛鴦鍋底鴛鴦鍋底一邊揀咗中辣嘅重慶麻辣鍋,比預期中唔算辣,至少都唔使瘋狂飲水,值得一讚係用咗唔少香料,令湯底香味十足;至於另一邊鍋底就揀咗清湯,原來清湯即係菇湯,上枱嘅時候已經有唔少冬菇同金菇,菇味香濃。美國安格斯肥牛掛起嘅安格斯肥牛,配上乾冰營造嘅煙霧效果,擺盤夠晒靚。牛肉油脂分布均勻,肉味香濃,略嫌份量比較少。秘製格格肉所謂格格肉即係厚切粒粒豬頸肉,厚切嘅豬頸肉非常有口感,夠晒彈牙,好好味呀!台灣鴨血食麻辣鍋又點少得鴨血呢,鴨血由台灣空運直送,鴨血嫩滑,索晒麻辣湯,好惹味。竹笙同樣屬於索湯系列嘅

竹笙
同樣屬於索湯系列嘅竹笙,我哋將佢放入清湯,竹笙索晒香菇濃湯嘅味道,非常滿足。

水魷魚
魷魚就梗係要配麻辣湯啦,爽口彈牙,好味。

功夫萵筍
鍾意食厚切萵筍嘅朋友要留意啦,呢度嘅萵筍係薄切,輕輕一淥就已經食得,萵筍新鮮軟腍,接近入口即溶。

西洋菜
西洋菜新鮮翠綠,份量算多。
西洋菜

整體嚟講,餐廳非常講究擺盤同刀功,但我哋就略嫌份量較少喇!

(記住Like同Share畀朋友)

2021-04-07
2021-04-07 36 瀏覽
又有得食燒烤又有得食重慶火鍋?朋友推介之下嚟到呢間坑口明德邨嘅火焰山,朋友同我講原來除咗食重慶火鍋之外仲可以食燒烤,燒烤即叫即燒,我哋就叫咗職員強烈推介嘅,巴蜀燒神仙豆腐 $28 ,蒜蓉味再加上少少蔥花,錦上添花。另外豆腐嘅口感比較特別,係比較爽口嘅有啲似魚蛋。鍋底方面我哋就揀咗麻辣湯底 ,食得辣嘅梗係揀中辣。職員話湯底係直接喺重慶帶過嚟,所以比較正宗 。鮮蝦雲吞 78 六粒,蝦肉大大粒 滿足,入邊有成完整兩隻蝦。黑牛柏葉78即係毛肚 10秒鐘就足夠㗎啦,可能始終唔係喺大陸,所以冇喺大陸食咁爽口 。不過依家冇得上去 解下口癮,我就鍾意夾埋啲魔鬼辣椒一齊食。另外我哋都叫咗其他嘢食例如廣島冰蠔78鮮腐竹38估唔到簡單嘅食材放喺麻辣火鍋,吸晒啲湯汁超入味,食完會再想食。牛小排 188偏瘦少少,肉味都重 ,因為我鍾意食比較肥少少。如果7分瘦3分肥就會好啲啦,呢個價錢我會推介叫魔鬼辣牛肉片78每塊牛肉片沾滿左辣椒粉,再放入麻辣湯底 ,辣上加辣,另外牛肉大大件,識落好滿足。食到最後,湯底就係最精華,叫咗個擔仔麵 ,嗦晒啲麻辣湯底,最後辣一番先離開。
又有得食燒烤又有得食重慶火鍋

巴蜀燒神仙豆腐 $28 ,蒜蓉味再加上少少蔥花,錦上添花。
另外豆腐嘅口感比較特別,係比較爽口嘅有啲似魚蛋。

黑牛柏葉78
不過依家冇得上去 解下口癮,我就鍾意夾埋啲魔鬼辣椒一齊食。

另外我哋都叫咗其他嘢食例如

廣島冰蠔78

鮮腐竹38

牛小排 188

魔鬼辣牛肉片78

上年食過呢間火焰山,食物非常高質,令人回味無窮,今日又嚟咗坑口,聽日又係公眾假期,所以帶咗老媽子嚟打邊爐,encore一下優質嘅火鍋美食🤤四川麻辣雞鍋 (半隻小辣)($268) - 麻辣醬汁真係好有亮點,香辣得嚟有餘韻,雞件索晒香濃惹味嘅醬汁,肉質仲好鮮嫩,食嘅每一啖都係享受,而且大舊肉厚,令人食唔停口😚魔鬼辣牛肉片 ($78)- 牛肉色澤紅潤,切片厚身,一啲都唔馬虎,滿佈辣椒籽,辣得好過癮,一片接一片,真係停唔到口😜紅薯粉 ($28)- 食得麻辣湯底一定要叫埋紅薯粉,份量十足,而且粉條晶瑩剔透,煙韌有咬口,麻辣湯底嘅精華完美融入紅薯粉,非常好食😋美國桶蠔 ($168)- 桶蠔真係超贊,新鮮大隻,內面好juicy,每啖都食都蠔嘅鮮甜味,質地綿滑,超超超超級好味😍💛日式鹽燒牛舌 ($36) - 牛舌燒得幾好食,切得好薄身,牛味濃郁,而且幾有嚼勁😜日本波子汽水 (士多啤利味) ($22)- 波子汽水果然冇有錯,解渴得嚟好好飲,士多啤梨味都香甜突出,啱晒食麻辣火鍋嗰陣飲😋酷爽巨峰葡萄冰 ($36)- 個夏日冰爽特飲真係幾唔錯,冰涼解解渴,葡萄嘅甜味非常突出,同麻辣嘅美食完美配合,勁好飲☺️火鍋

四川麻辣雞鍋 (半隻小辣)($268) [加湯打邊爐]
四川麻辣雞煲(半隻)

魔鬼辣牛肉片 ($78)
魔鬼辣牛肉片

紅薯粉 ($28)
紅薯粉

美國桶蠔 ($168)
美國桶蠔

日式鹽燒牛舌 ($36)
- 牛舌燒得幾好食,切得好薄身,牛味濃郁,而且幾有嚼勁😜
日式鹽燒牛舌

日本波子汽水 (士多啤利味) ($22)
日本波子汽水

酷爽巨峰葡萄冰 ($36)
酷爽巨峰葡萄冰

火鍋店內部設計別出心裁,充滿重慶地道特色,而且有紅燈籠同臉譜作亮點,地方乾淨闊落,冇得彈,食得好滿足 👍🏻
自選手打丸(8粒)
2021-04-01
5 分鐘 (堂食)
魔鬼辣牛肉片
紅薯粉
日式鹽燒牛舌
酷爽巨峰葡萄冰
自選手打丸(8粒)
2021-04-01 494 瀏覽
天氣開始熱啦但都無阻香港人中意打邊爐嘅心今次就去將軍澳搵食—————————————————————成日都食火鍋放題次次都飽到上心口今次試下散叫睇下會唔會好啲🤣呢度選擇都幾多除左火鍋配料都有好多熟食可以一邊烚一邊食之前邊爐食黎食去都係咩沙嗲湯底呢次就叫左椰子雞湯底滋補又養生 清新又唔會越食越咸打邊爐梗係唔少得牛肉同丸啦自從瓜姐介紹過封門柳之後見到有都好大機會食肉味濃又唔會好似肥牛咁肥👍🏻手打丸類可以四款自由選擇蝦丸墨丸彈牙牛丸唔會痴牙另外餐牌有啲好特別嘅菜式三國演義 心心相印 武林聖火令🤣最後揀左三國演義佢係三色墨魚磚 顏色好靚入面睇到粒粒墨魚肉 彈呀彈呀白色原味 黃色應該係雞蛋 綠色味道有啲特別 中島食唔出😅之後叫左啲熟食推介佢哋個大啡菇同燒廣島蠔黑松露啡菇再加芝士成件事唔洗講都知好好食仲要勁ʝυι¢у廣島蠔肥美勁蒜但無蓋過蠔嘅鮮味生熟程度啱啱好😋😋中意食蠔嘅朋友一定唔好錯過最後一定要試佢哋嘅麻油 超香醇—————————————————————⇴ 椰子雞鍋(半隻) $168⇴ 手切頂級封門柳 $168⇴ 三國演義(6件) $88⇴ 自選手打丸 (8粒)$88⇴ 西洋菜 $28⇴ 竹
天氣開始熱啦

⇴ 草原香辣燒魚肉燒賣 $38

⇴ 芝士黑松露燒大啡菇 $38
2021-03-31
2021-03-31 31 瀏覽
今晚朋友約我去食重慶火鍋🍲,問他去邊度食🤔他說跟我來,你一定喜歡💕神神秘秘更驅使我嘅好奇心😯一入到商場、就見到紅紅火焰山在眼前,全店以中國傳統特色為主題,牆壁掛上不同京劇臉譜,更以紅燈籠🏮為點綴。位與位之間有足夠空間,寬敞舒適!🥰🥰老壇子酸菜魚 $268四川酸菜、泡辣椒🌶️、花椒、辣椒滾湯而成,酸辣適中,入口刺激,再喝點湯帶鮮甜、魚片嫩滑,魚排入味,再加上白蘿蔔、蓮藕片、木耳、芽菜、蒜仔芹菜等配菜,惹味開胃👍鮮鵝腸 $78 足八吋長的鵝腸,鵝腸壁上帶有一層油脂,再加上它本身的香脆,這兩種味道吃起來油中帶脆,而油脂香嫩😋😋薑汁黃沙豬膶 $68「黃沙膶」被視為最頂級的,口感如細沙一般,既粉又嫩,回味無窮😍😍秘製牛粉腸 $78牛粉腸雖然口感沒豬粉腸質感,但吃起來,還是有那爽滑彈牙的口感,值得品嚐😋😋新鮮白鱔片 $98白鱔片鮮甜爽脆之外,花造型嘅精緻擺盤,令食物更吸引👍撈起冰涼粉 $38冰凍白涼粉同山楂片、提子乾撈起食,真透心涼😯😯茅根竹蔗水(渣)$48 酸梅湯(渣)$48火鍋後要解解熱氣,一定是必選飲品🥤

老壇子酸菜魚 $268

鮮鵝腸 $78

薑汁黃沙豬膶 $68

秘製牛粉腸 $78

新鮮白鱔片 $98
白鱔片鮮甜爽脆之外,花造型嘅精緻擺盤,令食物更吸引👍

撈起冰涼粉 $38
冰凍白涼粉同山楂片、提子乾撈起食,真透心涼😯😯

茅根竹蔗水(渣)$48 酸梅湯(渣)$48
火鍋後要解解熱氣,一定是必選飲品🥤

2021-03-30
朋友話佢屋企附近新開咗間四川麻辣火鍋,見到做緊優惠有九折,一於一齊試下。入到去就見到醬料吧,有好多選擇,同係唔少麻辣火鍋一樣,有惹味既香油同辣粉乾碟。叫完食物後,湯底第一時間就上檯,我地叫左個鴛鴦鍋,就選擇左小辣既麻辣湯底,同野菌湯底,麻辣口味好地道,用上大量乾辣椒、花椒,真係好刺激。必試既忽必烈手抓羊肉,味道唔錯,唔會有羶味,燒得好香,加埋生菜包起食,唔會油膩。一口牛肉串燒都好香,食落好有牛味,口感結實多汁。安格斯牛肉有牛味,刀功切得好薄。麻辣牛肉片每片都非常爽口,沾滿好多辣粉 ,加上吸曬d麻辣花椒味,好鬼刺激。見有唔少客人都叫既新鮮鵝腸 ,賣相唔錯 ,味道都香濃爽口 ,而且仲脆身 ,唔錯 !我地仲叫左個手打丸,牛丸都幾多汁,墨魚丸有粒粒墨魚,好彈牙。今餐真係食得好飽,係好經典四川口味既麻辣火鍋 ,將軍澳比較少食辣既餐廳,呢間都幾特別。

一口牛肉串燒都好香,食落好有牛味,口感結實多汁。

安格斯牛肉有牛味,刀功切得好薄。

好鍾意食辣住喺將軍澳區得知原來坑口開咗間火鍋店上個星期六日排隊排到不得了放棄咗今個禮拜二特登過嚟試吓鍋底價錢都幾平比起一般火鍋店都算公道叫咗重慶正宗麻辣鍋 $118 一開始叫咗小辣 不過我比較食得辣就稍嫌辣到有啲唔足夠不過朋友呢就話辣到飛起唔夠辣嘅話出邊有好多醬料特別推介一個叫做魔鬼辣椒同埋四川辣椒用呢啲Jim粉即刻頓時加辣叫咗個手切頂級牛小排 $188呢個好抵食 牛小排重牛味 仲要切得厚度適中唔會太薄唔會太厚仲要份量都幾多 另外擺盤都好有心機用咗乾冰咁成個仙境另外仲叫咗個滑牛肉片 $68 價錢好平咁當然質素就冇牛小排咁正未試過咩係牛骨髓今日試吓識落個口感都幾得意好似啫喱味道就冇乜啦 不過擺落麻辣鍋吸左啲辣味都唔錯另外叫咗個大魚頭$98呢個魚頭不得了超級新鮮仲要係真係成個魚頭咁嘅價錢咁足料又新鮮呢間火鍋店真係算係好公道另外最估唔到嘅話原來呢度係有得食燒烤我哋就係職員推介之下叫咗個巴蜀燒神仙豆腐呢個豆腐我比100分首先個豆腐非常之爽口係百葉豆腐嚟嘅另外佢嘅燒烤醬料令到成個豆腐唔會單調冇咩仲充滿晒蒜蓉嘅味道食咗一舊都唔夠喉另外都叫咗個蒜蓉燒廣島號$68有四隻又係好公道嘅價錢好非常之新鮮冇一
好鍾意食辣

蒜蓉加埋少少牛油成件事好香

整體來講咁嘅價錢呢間火鍋店都可以再去試多一次
同埋喺將軍澳區來講算係一個唔錯嘅火鍋選擇
2021-03-28 41 瀏覽
老實說自從封關之後,一些酸菜魚或者重慶火鍋還有羊肉串都已經快要忘記了,原來附近有一家火鍋餐廳,主打這些菜式。我們便深深被他所吸引,嘗試了一會兒。鍋子有點像海底撈那邊一樣,而且整體的氣氛真的很像重慶火鍋一樣,同時有那樣只有在串串香才見到的油罐,真的很有氣氛,而且有些食物名稱很特別,比如是西施愛上老油條,武林聖火令之類。只不過食物吃起來個人覺得有點兒不及,酸菜魚很麻但是味道是足夠,不過辣度可能要將就香港人的口味,所以不太覺得辣,所以一旦開了油罐之後覺得有點兒麻煩。然後食料一來比較少,二來比較昂貴,真的希望他們有半份的選項,可以讓我們揀選多一點美食,然而這樣很容易與海底撈作出比較。同時,因為酸菜魚本身有很多配菜,所以要吃起來或者找回那些烏冬之類都變相很困難,只能說一般的。串燒也不錯,吃起來很有感覺,特別是羊肉串,不過牛舌彷彿有點難咬,但係我承認本身牛舌好難整到好,所以呢個我覺得不需要關心。而且有一個名為聖火令,我們幾乎由火鍋等到所有食物都差不多吃清光都還未來,雖然我們是抱著好奇的心態,但是見到他們弄到有點像炸蟹鉗一樣,相當期待,但是吃完感覺有點兒麻煩,而且味道也是比較普通。我不知道是否因為酸

我不知道是否因為酸菜魚湯底還是應該吃比較麻辣的湯底會有更加好的體驗,起碼我暫時覺得價錢也不算便宜,而且很多都是比較有趣,gimmick 的名稱,不過這樣未必可以長遠。
2021-03-27 174 瀏覽
屋企附近竟然開咗一間好正宗嘅火鍋店,入面價錢雖然唔係任食價,但係份量都幾足,而且服務環境都好好。我哋就嗌左兩杯嘢飲,好大杯而且好解膩。火鍋有唔同嘅湯底可以揀,就算唔食辣嘅我哋,都可以選擇蕃茄湯底 蕃茄湯底比較甜,個味都唔假。佢哋嘅手打丸真係好彈牙,尤其係佢嘅牛肉丸,真係好想不斷點!而佢嘅牛肉片份量都成十幾塊咁多,全部都好新鮮,擺盤都好靚!炸魚皮塊塊都好大塊,好脆!出面亦都有唔同嘅醬料可以俾你配搭,就算好鍾意食芫荽嘅我,都可以不斷咁樣加落去,啲豉油屬於咸嗰種,所以唔使掂好多都已經好夠味!

2021-03-27 26 瀏覽
坑口開咗一間重慶火鍋, 主打食材新鮮, 而且串燒種類多✨, 火鍋湯底及配料也非常多選擇, 小編試咗好多款食物,一啲都冇中伏😎😎。🐂手切頂級封門柳: 肉質非常靚, 一定係 餐廳供應商熟先有嘅牛肉質素, 每一塊牛肉味濃郁, 一啲都冇筋, 大推介 👍🏻🦆台灣鴨血: 店主推薦, 由台灣空運直送, 一啲都冇腥味, 配埋麻辣火鍋湯底, 口味更上一層樓❤️🍢巴蜀燒神仙豆腐: 第一次食豆腐嘅質感好似食魚蛋咁😜, 質感偏硬身而且爽口, 配埋秘製蒜蓉醬料超好味😋~~~~~

~~~~~
2021-03-26 28 瀏覽
趁今日天氣涼涼哋,來坑口明德商場的火焰山食火鍋🍲😋😋覺得呢度地方乾淨企理又光猛👍坐得舒服👍👍員工服務態度熱誠,主動介紹好多食物,餐具係用環保物料做的🥰濃蕃茄薯仔鍋~物如其名,鍋底真係勁濃手切頂級封門柳~火鍋必備配料之一,擺盤好靚✌️鍋底滾起涮2吓撈上來食剛好,非常腍滑😋😋即炸五秒響鈴~店員介紹,係即炸的,熱辣辣脆卜卜,上枱時還有煙出✌️手打黑松露黑蒜墨魚滑~墨魚滑內加左黑松露和黑蒜之外還加了其他配料,食落有層次👍👍香辣燒雞中翼4隻~外皮燒到小小脆,內𥚃嫩滑有肉汁😋日式鹽燒牛舌~牛味相當突出👍雖然比較簿身,但爽口彈牙👍👍蒜茸燒廣島蠔🦪~大隻新鮮肥美😋😋
濃蕃茄薯仔鍋~物如其名,鍋底真係勁濃
香辣燒雞中翼4隻~外皮燒到小小脆,內𥚃嫩滑有肉汁😋
日式鹽燒牛舌~牛味相當突出👍雖然比較簿身,但爽口彈牙👍👍
蒜茸燒廣島蠔🦪~大隻新鮮肥美😋😋
2021-03-25
2021-03-25 32 瀏覽
好耐無同媽媽出街食,刻意選了將軍澳一間特色的火鍋店-火焰山重慶火鍋。來到餐廳門口,後面一大幅火焰山的壁畫,再加上幾排紅椅甚奪目。搵左個舒服位坐低,望望餐牌,開心見到好湯底選,由於老媽子關係,叫左個霸王藏嬌鍋。霸王藏嬌上台啦,哇,材料好豐富,有半隻雞,松茸花,南瓜,花膠,竹笙。湯滾,服務員撈雞起來,切開。之後趁湯最純裝比我們喝,老媽子喝兩碗,湯好純,好喝。南瓜裡面有花膠同桃膠。雞雖然滾過,但雞味依然香,肉還嫩。即渣五秒響鈴趁新鮮渣出來,當然要食先。擺入湯浸3秒即起,果然即渣,無失望,外脆脆地,香口。韭菜餃子好有驚喜,皮薄,韭菜鮮香,皮薄餡靚。田園蔬菜盤有超甜玉米,皇帝菜,金針菇,和津白。玉米真好甜,其他菜新鮮好味。燒物特色蒜蓉茄子好大條,蒜蓉燒得好香,底部但沒有焦。茄肉夠曬入蒜蓉味。蒙古孜然羊肉香辣惹味,值得點。香辣雞中翼香辣肉嫩,表皮唔會肥。整體而言,食物多選擇,味道滋味,服務員甚好服務。

霸王藏嬌

雞雖然滾過,但雞味依然香,肉還嫩。

即渣五秒響鈴

韭菜餃子
好有驚喜,皮薄,韭菜鮮香,皮薄餡靚。

田園蔬菜盤
有超甜玉米,皇帝菜,金針菇,和津白。
玉米真好甜,其他菜新鮮好味。

燒物
特色蒜蓉茄子
好大條,蒜蓉燒得好香,底部但沒有焦。茄肉夠曬入蒜蓉味。

蒙古孜然羊肉
香辣惹味,值得點。
香辣雞中翼
香辣肉嫩,表皮唔會肥。

整體而言,食物多選擇,味道滋味,服務員甚好服務。

2021-03-25 20 瀏覽
今日放假想搵個新景區行下,所以揀咗將軍澳呢個比較少去啲既地方,呢度好多大型商場同食肆,行到差唔多夜晚要搵嘢食嘅時候,遠望坑口明德商場嗰度有個寫住火焰山嘅大招牌,畀個招牌吸引住,跟住就去咗openrice睇下呢一間係食啲咩嘢,原來係識重慶火鍋同串燒。本身都好鍾意食呢個類型嘅菜式,再加上今日天氣轉涼,所以就揀咗呢間餐廳醫下肚呢度嘅裝修好有特色,大紅燈籠高高掛,加上特色牆同埋掛咗好多面譜,環境寬敞坐得又好舒服呢度嘅menu實在太多選擇,又有特色小食,又有串燒,又有烤魚雞煲,好多唔同類型嘅火鍋湯底,火鍋料多不勝數,女侍應唔知係咪見到我哋揀到頭昏腦脹,所以行過嚟問我哋鍾意食咩類型既野,然後介紹咗兩三款適合我哋口味嘅火鍋湯底,仲誠意介紹呢度嘅串燒好出色。經過悉心嘅介紹之下,我哋終於有頭緒,order 所以下嘅菜式:小黃雞遇上魚大少 ($298)呢個火鍋湯底裏面有一條生魚再加上雞件,有魚又有雞,湯底自然濃郁美味,湯裏面仲有好多粉絲,索晒啲湯嚟食非常好味手切頂級牛小排(小)($188) 牛小排上枱嘅時候有乾冰煙霧出嚟,好似仙境一樣。牛肉味非常濃郁,有油香,正深海大尾鮮魷片 ($68)不得不讚呢度嘅

小黃雞遇上魚大少 ($298)

手切頂級牛小排(小)($188)

深海大尾鮮魷片 ($68)
不得不讚呢度嘅廚房擺碟非常之有心思,魷魚嚟到嘅時候以為自己order一碟貴價嘅食材,擺放得好靚。味道方面當然新鮮,鮮味十足,無得彈

秘製牛粉腸 ($78)
呢度嘅必食推介,牛粉腸好新鮮食落有少少油香,又爽又滑

香燒秘製一口牛舌 ($48)
重慶燒既味道,牛舌醃得好入味,食落好有口感同彈牙

蒙古孜然牛肉串 ($28)
食串燒點可以唔食羊肉串呀,羊肉好香好入味,正
總括嚟講呢度嘅環境裝修,食物質素,美味程度,服務態度,食物選擇,都無械可擊,呢間餐廳可以攞曬大滿貫
2021-03-22
2021-03-24 22 瀏覽
上次約邊爐約唔成,今日終於算有時間,所以就帶去朋友屋企附近嘅邊爐店,時間我哋兩個都非常之鍾意食重慶麻辣鍋,所以一見到呢間就二話不說入咗去食~正中重慶麻辣鍋 $118呢度嘅湯底好似幾吸引,尤其係麻辣鍋,點完先知原來呢度仲有鴛鴦鍋揀,仲要只係加30蚊,幾抵嗌架~麻辣湯嘅湯底食材好足,同其他邊爐點嘅湯底與眾不同,而且辣味更加重,啱晒我地呢啲麻辣鍋既忠實粉絲呀~四色手打丸 $118四色即係只墨魚丸丶鮮蝦丸丶豚肉丸同埋牛丸,四款食落去都幾彈牙,感受到手打滿滿嘅誠意,而入面有真材實料,例如係有啲鮮蝦顆,食完之後仲想食多啲添!西施愛上老油條 $78一睇個名就覺得好搞笑好吸引,其實係蟹籽蝦滑釀油炸鬼,之前冇見過呢個配搭所以覺得幾新穎決定試吓,浸過麻辣湯底嘅油炸鬼外層少少脆,覺得你個配搭比想像中更加好味,簡直係必點呀~美國安格斯肥牛 $218呢個擺盤好吸引,望落去就好有食慾,你做嘅肥牛好在冇咁多肥肉,偏多瘦肉為主,而佢厚薄適中,牛味頗濃,呢個份量兩個人食啱啱好~紅薯粉 $28呢度嘅紅薯粉有成一大碗好抵嗌,即係話佢都幾煙韌,加上浸過麻辣湯,所以更加入味,一定要嗌,必定食過返尋味!

正中重慶麻辣鍋 $118

四色手打丸 $118

西施愛上老油條 $78

美國安格斯肥牛 $218

紅薯粉 $28
2021-03-22 767 瀏覽
之前已經黎過一次火焰山重慶火鍋,覺得好正,決定再encore !餐廳除咗火鍋之外,串燒都非常有特色架!蒙古孜然羊肉串(兩串)$28入口充滿孜然香味,羊味濃郁,好惹味!日式鹽烤牛舌(兩串) $36牛味突出!燒雞軟骨串(兩串) $22雞軟骨燒至金黃色,油香四溢,而且好香口!巴蜀燒神仙豆腐(兩串) $28豆腐燒至外脆內嫩,加上蒜蓉及孜然香味,好味道!鴛鴦鍋底$148一定要試正宗重慶麻辣鍋!我地揀咗少辣!湯底既麻且香,但又唔會搶咗食材鮮味!濃蕃茄薯仔鍋蕃茄味真係好濃郁,酸酸甜甜,好開胃!手切頂級封門柳 (細)$168賣相吸引!烚一陣就食得!牛肉味道濃郁,肉質軟淋,好正呀!秘製格格肉$78係厚切粒狀豬頸肉呀!估唔到別有一番風味,特別爽口彈牙!香脆炸魚皮$58炸魚皮香脆可口!紅薯粉$28與麻辣湯底超夾,變麻辣紅薯粉!日本手工啤酒( 500M L ) $38無糖可口可樂$18

蒙古孜然羊肉串(兩串)$28

入口充滿孜然香味,羊味濃郁,好惹味!

日式鹽烤牛舌(兩串) $36

牛味突出!

燒雞軟骨串(兩串) $22

雞軟骨燒至金黃色,油香四溢,而且好香口!

巴蜀燒神仙豆腐(兩串) $28

豆腐燒至外脆內嫩,加上蒜蓉及孜然香味,好味道!

鴛鴦鍋底$148

濃蕃茄薯仔鍋蕃茄味真係好濃郁,酸酸甜甜,好開胃!

手切頂級封門柳 (細)$168

賣相吸引!烚一陣就食得!牛肉味道濃郁,肉質軟淋,好正呀!

秘製格格肉$78

係厚切粒狀豬頸肉呀!估唔到別有一番風味,特別爽口彈牙!

香脆炸魚皮$58

炸魚皮香脆可口!

紅薯粉$28

與麻辣湯底超夾,變麻辣紅薯粉!

日本手工啤酒( 500M L ) $38

無糖可口可樂$18