2021-03-20 654 瀏覽
想同屋企人食餐好啲嘅 又唔想去到咁遠最後揀咗喺坑口嘅火焰山打邊爐🔥-雖然佢叫重慶火鍋 但絕對唔係只係得個辣字🥵我地叫咗嘅霸王藏嬌鍋($248)真係不得了😳依個鍋底有三黃雞 花膠 南瓜同竹笙個湯充滿雞嘅鮮味 加上蟲草紅棗超養生我係落野食前飲咗兩碗湯😹😹 好正值得一讚係店員會係一定時間後過黎幫我地剪開隻雞以免隻雞滾到老咗 保持嫩滑👀真係好貼心☺️-我地嗌咗五六樣配料 每款擺盤都好靚😗推介大家嗌日本黑豚腩片($108)佢切得超薄身 睇紋就知係靚料😎真係入口即溶😌其他例如萵筍都好好味 但就唔逐一介紹啦因為佢地真係有好多配料選擇😂淨係啲蝦滑同丸都過十款😂-其實依間店除咗火鍋 仲有串燒同烤魚我地貪得意都嗌咗兩串麻辣燒豬頸肉點知係出乎意料地好味!! 超多肉汁又香燒烤味 下次要黎食串燒先得😹-總體黎講係好味又好服務態度😼同埋啲枱都好闊落 坐得好舒服😌Happy dinner jai😗😗
想同屋企人食餐好啲嘅 又唔想去到咁遠

值得一讚係店員會係一定時間後過黎幫我地剪開隻雞
以免隻雞滾到老咗 保持嫩滑👀
真係好貼心☺️

我地嗌咗五六樣配料 每款擺盤都好靚😗
推介大家嗌日本黑豚腩片($108)
佢切得超薄身 睇紋就知係靚料😎
真係入口即溶😌
其他例如萵筍都好好味 但就唔逐一介紹啦
因為佢地真係有好多配料選擇😂
淨係啲蝦滑同丸都過十款😂

其實依間店除咗火鍋 仲有串燒同烤魚
我地貪得意都嗌咗兩串麻辣燒豬頸肉
點知係出乎意料地好味!!
超多肉汁又香燒烤味 下次要黎食串燒先得😹

總體黎講係好味又好服務態度😼
同埋啲枱都好闊落 坐得好舒服😌
Happy dinner jai😗😗
Sichuan Skewers & Characteristic Hot Pot♨️..冬天都是吃火鍋的季節💕。將軍澳區內都新開左一間全新火鍋店♨️,超高質而且服務很好,店員💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️ 都很友善親民又有人情味呢。新裝修店內企理、環境又光猛✨,食材新鮮質素不錯呢,而且價錢又公道,真的很可以呢 值得一試,相信下次一定有機會再來。.l火鍋湯底]l:✨霸王藏嬌鍋 $248一個超滋補既火鍋湯底♨️,材料有:三黃雞🐥、花膠、南瓜🎃、竹笙、紅棗、虫草花🌼,真的超級棒。未吃火鍋之前,我都忍不住喝了好幾碗老火燉湯,超濃郁呢🥰 很滿足。.ll:✨西施愛上老油條 $78名字特別又有趣,當然要一試😋。實情係一款蟹蝦滑釀油炸鬼🦀🦐,一客有6件,每一條都釀上滿滿而且彈牙的餡料,不過老油條會浸淋 口感有另一番風味。.✨手切頂級牛小排 $188 / 328✨紅薯粉 $28✨油麥菜 $28✨重帝菜 $28牛肉🐮 美美的,色澤紅澤帶油香;其他菜類🥬 份量亦很足而且新鮮呢;紅薯粉亦不妨一試,吸盡濃郁湯頭,加上南瓜香甜,我愛吃。.ll:✨鹽燒風鱔 $88✨特式蒜蓉燒茄子 $32✨香辣燒大腸 $38除左吃火鍋🥢,店內仲提供各式

l[私房火鍋湯底]l:

l[燒物地道串燒]l:

✨鹽燒風鱔 $88

✨特式蒜蓉燒茄子 $32

✨香辣燒大腸 $38
除左吃火鍋🥢,店內仲提供各式各樣串燒🍢、小食、川菜🌶。真的不只是一間四川特色火鍋店那麼簡單,連川味串燒都可以吃到,質素一樣不錯呢。
其中燒鱔🐟,肥美肉質彈牙亦帶脆,簡單用鹽燒至剛熟,趁熱吃很好吃呢,真的推薦。而茄子🍆 亦同樣厚肉,蒜蓉超多超香口,燒得不乾亦很juicy💦。這2款都是很推薦吃的喔。

而且店內仲有超多火鍋湯底可以選擇:醉雞、椰子雞、川味辣鍋底、酸菜魚鍋等等,都同樣吸引。聽著隔離枱記酸菜魚鍋🐟 都很不錯,喜歡吃魚的可以一試。
×××[火焰山重慶火鍋]×××
©將軍澳培成里10號明德村明德商場1樓105-106號舖
2020-12-09 66 瀏覽
光是店的名字至全店門內外裝潢佈置都是火紅紅的,已經知道大慨跟重慶四川麻辣有關了。火鍋店的食材新鮮,食物排場精緻。無論湯底、配料,都有很多選擇,菜式名字更有特色,三心兩意,真是不知如何選擇是好呢。外面有醬料調味區,較特別的是一小瓶秘製麻油及魔鬼辣油,旁邊的小提示更標示請勿亂試的警告字眼。嚐辣的我們當然拿了小碗回去淺嚐吧。吃飽後還有水果供客人自取,蠻貼心的。除了主打的火鍋外,還有涼拌小菜,如秘製口水雞。串燒也是另一主角,每款燒物都具特色,燒得很出色。火鍋配料很有特色、難忘的。 三國演義即是三色墨魚魚塊。口感像魚丸,入面還有墨魚粒。廣島冰蠔擺盤精緻,豪華的排場,乾冰放在那個公仔裡面,公仔口中吐出白煙,造成煙霧彌漫的效果。火焰年代 牛丸紅噹噹,上面那一整列辣椒粉,已經覺得火辣辣。還以為只是表面的,但牛肉醃上辣醬,咬一口入面還溢出辣油,的確是非一般的辣。手打的口感更佳,更有嚼勁。
串燒也是另一主角,每款燒物都具特色,燒得很出色。
火鍋配料很有特色、難忘的。
三國演義
即是三色墨魚魚塊。口感像魚丸,入面還有墨魚粒。
廣島冰蠔
火焰年代
牛丸紅噹噹,上面那一整列辣椒粉,已經覺得火辣辣。
手打的口感更佳,更有嚼勁。
2020-12-09 890 瀏覽
將軍澳新開不久的火焰山重慶火鍋,擺盤和刀功極為講究,碟碟都砌到好似藝術品咁,真係令人未食先興奮!而且價錢唔貴,晚市仲做緊全單八折添!正宗重慶麻辣 & 濃蕃茄薯仔 鴛鴦鍋 $148麻辣既香且麻,初初食落冇乜嘢,之後愈食愈刺激,相當過癮!蕃茄薯仔湯充滿了天然的甜美,能突顯食材的原味,啲蕃茄薯仔仲要幾好味!美國安格斯肥牛 $138帶漂亮油花的肥牛整齊地掛起,下邊再以乾冰營造煙霧效果,令人食指大動!牛肉味道濃郁而且軟諗可口,Really Nice!日本黑豚腩片 $108就像年菜的擺盤,十分漂亮!黑豚腩片肥瘦相間,入口油香滿溢!蟹籽包心丸 $36丸子內塞滿了咸鮮脆口的蟹籽,吃時要小心爆漿!伴碟是用蘿白雕出來的鎖鏈,勁!長豆卜 $28長豆卜堆砌得很公整,索湯食一流!中間的杯是用蘿白雕出來的,靚靚!紅薯粉 $28幼身的紅薯粉烚至透明就食得,煙靭可口!蒙古孜然羊肉串 $28/2串風味十足的羊肉串,愛吃羶的一定要點這個啊,羊味超濃郁的!日式鹽烤牛舌 $36/2串牛味相當突出,而且很惹味!重慶燒豚肉片 $32/2串燒到出晒油,夠晒香口!1664 $26可樂 $16

正宗重慶麻辣 & 濃蕃茄薯仔 鴛鴦鍋 $148

麻辣既香且麻,初初食落冇乜嘢,之後愈食愈刺激,相當過癮!

美國安格斯肥牛 $138

日本黑豚腩片 $108

就像年菜的擺盤,十分漂亮!黑豚腩片肥瘦相間,入口油香滿溢!

蟹籽包心丸 $36

長豆卜 $28

紅薯粉 $28

幼身的紅薯粉烚至透明就食得,煙靭可口!

蒙古孜然羊肉串 $28/2串

風味十足的羊肉串,愛吃羶的一定要點這個啊,羊味超濃郁的!

日式鹽烤牛舌 $36/2串

牛味相當突出,而且很惹味!

重慶燒豚肉片 $32/2串

燒到出晒油,夠晒香口!

1664 $26

可樂 $16
2020-12-05 64 瀏覽
今日我哋去咗將軍澳火焰山餐廳食晚餐,呢度嘅食物種類好多,除咗有邊爐之外,又有烤魚又有酸菜魚,又有麻辣鍋,仲有一啲涼拌小食同埋串燒呢度環境非常闊落,以紅色格調為主題,一行入去就會見到配料區同埋水果!都好乾淨衛生另外餐廳仲有重慶火鍋專用麻油,加落去豉油度真係好香!如果食得辣嘅朋友,仲可以加魔鬼辣椒粉!枱面更加有圍裙可以佩戴,食火鍋都唔驚食到成身都係我哋今日食咗椰子雞鍋,雞件非常新鮮同大塊,而且椰子湯味好濃,特別啱冬天暖粒粒食!食椰子雞點少得竹笙$48同炸魚皮$58兩款都係吸盡湯底精華嘅火鍋配料另外呢度嘅柏葉除咗普通牛柏葉之外,更有黑牛柏葉$78,味道爽口彈牙打邊爐點少得食牛肉,於是我哋決定食好d,叫左個手切頂級牛小排$188食完上面嘅食物之後,我哋決定叫第二round八吋長肥爽鮮鵝腸同埋深海大尾鮮魷片,賣相更加非常別緻最後想推介一下佢哋嘅串燒,係即叫即燒,非常之熱辣辣,好正宗,而且價錢好抵,所以我哋叫咗雞皮同埋雞軟骨總括嚟講呢間餐廳性價比非常高,而且位於將軍澳區,交通非常方便,今次淨係試咗椰子雞,好快會再嚟試埋麻辣鍋或者酸菜魚

枱面更加有圍裙可以佩戴,食火鍋都唔驚食到成身都係

食完上面嘅食物之後,我哋決定叫第二round

八吋長肥爽鮮鵝腸同埋深海大尾鮮魷片,賣相更加非常別緻

2020-12-04 48 瀏覽
天氣愈凍就愈想食辣既,行經明德商場見到間紅噹噹既火鍋店二話不說入左去先😝我地兩個人都有卡位坐🤣 環境幾舒服,仲見到有客人喺包廂傾計。醬料選擇繁多,非常特別既係佢地有自家製特色麻油,的確比平時買既更香!而且一罐罐既設計一次性非常衛生。我地點左半隻既雞煲,中辣。用左好多香料又辣又惹味,而且啲雞都煮得非常入味,我地兩個好快就食曬半隻雞😍之後店員俾我哋選擇辣同埋唔辣嘅湯底,可以用黎打邊爐👅必點既係魚皮餃,分量十足而且皮薄多汁👍🏻手切頂級牛小排,雪花分布大部份都好平均,肉同油脂香並重,而且好重既牛肉香👅 有我expect靚牛食落口既味道🦦松板黑豚肉,一樣都係比平時任食邊爐既豚肉更高質,而且每片厚道剛好,食落有口感又唔會濟😛一口豬豬餐肉。看似係普通餐肉,但食落口就知唔簡單!用料唔係平時既cheap cheap罐頭餐肉,食落係真係有肉絲的! !👻呢間火鍋店嘅串燒比我想像中更出色!基本上都無咩好挑剔嘅地方,而且服務態度亦好好,去既時候仲做緊新開張8折優惠😇 必回頭餐廳

我地點左半隻既雞煲,中辣。

必點既係魚皮餃,分量十足而且皮薄多汁👍🏻

一口豬豬餐肉。看似係普通餐肉,但食落口就知唔簡單!

2020-12-03 50 瀏覽
好少過黎到將軍澳黎試一間剛剛開左兩個月既重慶火鍋店本身以為只係食重慶嘅麻辣鍋但原來裡面有好多嘢食可以揀包括酸菜魚,麻辣雞煲,仲有烤魚仲有一啲比較特別嘅鍋底而仲有一啲南北嘅小食因應你個人喜好而選擇不同的湯底而每款材料都係重慶親自送到而佢仲有海鮮比你選擇(預先預約)今次揀咗一個鴛鴦鍋一邊係正宗重慶麻辣鍋(佢有分小辣、中辣、魔鬼辣三個辣度)而今次簡左中辣,唔會過份辣,而再食得比較辣,可以試下魔鬼辣。一邊係蕃茄薯仔🥔湯底打邊爐之前先試一試蕃茄湯底湯水鮮甜可口,十分足料手切頂級風門柳(大$288,小$168)門柳係牛背脊根既位置,無多餘既油脂,睇上去有啲似牛舌嘅外型,但食落去幾爽口彈牙。靚靚牛爽肉$148呢個係牛肋骨既部份,食落去好重牛味,同埋食落去好似質感,好有口感,唔會話太過煙「銀」痴牙,呢個中意食牛既朋友都推得試👍🏻手打黑松露黑蒜墨魚滑🦑$88一黎到既時候有一陣陣黑松露既味道,而食落更加突顯黑松露及黑蒜嘅香味,如果你食麻辣湯底嘅話,我覺得會蓋過黑松露本身嘅味道,所以清淡湯底嘅話會比較推介多啲。手打梅菜鹹蛋豚肉丸$78/8粒食落去有啲似食緊梅菜鹹蛋蒸肉餅嘅感覺,不過手打豚肉丸爽口彈牙,

好少過黎到將軍澳
黎試一間剛剛開左兩個月既重慶火鍋
本身以為只係食重慶嘅麻辣鍋
但原來裡面有好多嘢食可以揀
包括酸菜魚,麻辣雞煲,仲有烤魚
仲有一啲比較特別嘅鍋底
而仲有一啲南北嘅小食
因應你個人喜好而選擇不同的湯底
而每款材料都係重慶親自送到
而佢仲有海鮮比你選擇(預先預約)

今次揀咗一個鴛鴦鍋
一邊係正宗重慶麻辣鍋
一邊係蕃茄薯仔🥔湯底
打邊爐之前先試一試蕃茄湯底
湯水鮮甜可口,十分足料

手切頂級風門柳(大$288,小$168)

靚靚牛爽肉$148

手打黑松露黑蒜墨魚滑🦑$88

手打梅菜鹹蛋豚肉丸$78/8粒
食落去有啲似食緊梅菜鹹蛋蒸肉餅嘅感覺,不過手打豚肉丸爽口彈牙,一口咬落去啲鹹蛋係你口碎開,配上麻辣湯底,簡直係兩種感覺,又鹹又辣🤣

秘製格格肉$78
賣相好似未燒既燒肉一樣,但食落去既味道就同好似厚切嘅豬頸肉一模一樣,食落去勁爽口。

而打完邊爐之後亦都有生果提供,有西瓜同蜜瓜。
而呢間舖頭真係值得推介,店舖內嘅員工10分親切,佢會提提你有啲咩配料可以配搭一下,例如:(食麻辣火鍋必定需要嘅紅油),同埋呢間舖頭亦都有圍裙提供,而當我問到員工呢個係咩部位嘅時候,佢哋都會好熱心解答,同埋會問返你有啲咩意見,呢樣野係我覺得好值得一讚,好耐無試過一間舖頭係咁既招待。👍🏻
今晚天氣越來越凍,最佳的節目便是吃火鍋,在OpenRice內發現有間新開的火鍋店在將軍澳,今晚便專程來到。店內裝修很有四川重慶火鍋的風味,枱與枱之間座位非常舒適,衛生又安全。調味料有多種,亦有自家製的麻油,每款調味料都有用蓋蓋上,非常衛生。四川麻辣雞鍋半隻$168,配料有大量大蔥、芹菜、洋蔥、辣椒、花椒和其他麻辣香料。店員再將雞煲炒一會,便可進食,雞肉吸收了配料的香味之後,又麻又辣,又香又惹味,很快便把所有雞件吃完。吃完雞件之後,就可以加入麻辣湯,開始打邊爐。魔鬼辣牛肉片$78,以魔鬼辣椒醃製的牛肉,爽口嫩滑,辣到至高,令頭皮發癢,是愛辣一族必點的一道配料。台灣鴨血$68,要放在麻辣湯底長一點時間,便可以吃到又辣又香又滑的鴨血了。自選手打丸八粒$88,可選鮮蝦丸、牛肉丸、墨魚丸、豚肉丸,由於是即點即製的,所以等候時間要數分鐘。四款自家製的手打丸,爽口彈牙,其中與牛肉丸最為美味。紐西蘭羊肉卷$98,羊肉帶點羶味又帶點嚼勁。鮮淮山$38,熟了有點像馬鈴薯一樣的口感。酸梅湯一渣$48,酸酸甜甜,非常配合麻辣火鍋。冰粉$38,這個自家製的冰粉,甜度適中,可以解辣作為麻辣火鍋的最後一道甜品,最合

吃完雞件之後,就可以加入麻辣湯,開始打邊爐。

四款自家製的手打丸,爽口彈牙,其中與牛肉丸最為美味。

紐西蘭羊肉卷$98,羊肉帶點羶味又帶點嚼勁。

鮮淮山$38,熟了有點像馬鈴薯一樣的口感。

酸梅湯一渣$48,酸酸甜甜,非常配合麻辣火鍋
冰粉$38,這個自家製的冰粉,甜度適中,可以解辣作為麻辣火鍋的最後一道甜品,最合適不過。
值得一提:現在做緊推廣,晚市八折,抵食又好味。
2020-12-03 505 瀏覽
看到火焰山的名字,就會不期然想到麻辣菜色,對於無辣不歡的我們來說,當然要試!店很企淨企理,火鍋爐採方型式設計,非常特別說到火鍋湯底,本來我們是想點辣湯底的,但看到他們有個超特別的湯底:霸王藏嬌鍋(三黃雞,花膠,竹笙,南瓜) $248,肥美的三黃雞是我的喜愛之物,不會太多肥膏,但又剛好入口不鞋。花膠件頭不大,但怎麼吃還是有,數量多且非常嫰滑。南瓜一大個怎麼吃也吃不完!還有很吸味的竹笙,記得最後才吃啊!可供選擇的醬料不少,辣粉,指天椒,魔鬼辣椒粉,勁辣辣油,另外有油碟解辣,非常吸引!忽必烈孜然手抓羊 細$76原來是羊肉生菜包!風沙大漠烤羊腩一點也不肥,惹味的羊肉再加孜然粉非常好吃!另外還有青瓜絲跟蔥段作配菜,意外的滿好吃喔~配上孜然粉+辣粉,或者京式甜醬,絕對相襯得很冰鎮話梅涼瓜 $32偏甜的調味中和了涼瓜的苦澀,口感清新而爽脆,清甜而不膩,這冷盤的水準非常不錯!手打梅菜咸蛋豚肉丸 $78意外地出色的手打丸,豚肉丸的粉比例不高,所以口感十分正常,不製作假的澱粉丸,加上爽甜的梅菜跟內含咸蛋黃,這搭配很不錯手打黑松露黑蒜墨魚滑 $88墨魚滑超好吃!口感嫰滑而且少粉團,黑松露的調味更提高了它的香

店很企淨企理,火鍋爐採方型式設計,非常特別

忽必烈孜然手抓羊 細$76

配上孜然粉+辣粉,或者京式甜醬,絕對相襯得很

冰鎮話梅涼瓜 $32

手打梅菜咸蛋豚肉丸 $78

手打黑松露黑蒜墨魚滑 $88

墨魚滑超好吃!口感嫰滑而且少粉團,黑松露的調味更提高了它的香味

田園蔬菜盤 $78
偌大的一盤菜,金菇,生菜,皇帝菜,黃芽白,

紅薯粉 $28

很快就煮稔的紅薯粉,記得不要煮太久,本身就已經熟了喔!

牛骨髓 $68

這個又是我的必點菜,牛骨髓既滑又不會有怪異的味道,純粹吃醬而且蛋白質高脂肪又低,超好吃又健康!

酸梅湯 渣 $48

正常水準的酸梅湯

最後加上茶芥 $6 一人,一個大滿足的晚上

4人堂食最後一日😭 約埋屋企人一放工就食餐勁😋 一早book定位黎將軍澳坑口明德商場既「火焰山」.餐廳主打正宗重慶火鍋,亦有麻辣串燒等重慶美食。餐廳新裝修格局 好四正得黎坐位好闊落👍🏻 落單用QR code 自助落單 .湯底擇左「清宮養生醉雞鍋$168」醉雞原碟上 湯底足料 有黨參杞子紅棗大蔥薑片淮山 ... 醉雞好重酒味 相信醃左一段時間所以咁入味👍🏻 .火鍋配料特別推介「鮮蝦瑤柱雲吞$78」同「日本黑豚腩片$108」😍 雲吞仲大粒過沾仔記 成粒大蝦原隻上 加上豬肉碎同瑤柱好入味 😋😋 另外黑豚腩片超滑又薄片 入口即溶 打邊爐正晒 😛.重慶麻辣串先係重點 無咩香港既餐廳有串燒+火鍋食 今次真係大滿足。「香辣燒大腸$38」「蒙古孜然羊肉串$28」「燒雞軟骨串」... 串燒正宗重慶味 辣度可以自己點 串燒一般都係2串 性價比好高👍🏻.食飽飽仲有水果吧(西瓜 蜜瓜)任食任拎😬 埋單價平均200蚊 🍉 ..📌地址:將軍澳培成里10號明德村明德商場1樓105-106號舖💰價錢:約$200👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)———————————————————

清宮養生醉雞鍋

鮮蝦瑤柱雲吞
日本黑豚腩片
西洋菜

香辣燒大腸
香辣手工墨魚餅

水果吧

💰價錢:約$200
👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)
———————————————————

香辣手工墨魚餅
日本手工啤酒
調味料吧
2020-12-01 42 瀏覽
天氣轉涼, 自然很想食火鍋, 友人說呢間火焰山重慶火鍋唔錯, 於是就去Enjoy一下先~ 自助調料區, 整齊衛生, 除了一定會有的醬料外, 重有呢罐”重慶火鍋專用麻油”, 一罐罐的取,十分方便. 個湯底我地叫左鴛鴦湯,分別是莞茜皮蛋湯同番茄薯仔,湯底清甜。 #牛骨髓 唔係度度有得叫,友人見到呢度有,勁like,食落滑嘟嘟🥳。 #鮮魚卜同大魚頭又係勁新鮮同爽脆,食唔停。(店員說每天都叫街市留貨,保證新鮮)#新鮮白鱔片幼滑而且冇骨, 厚薄適中,新鮮滋味。 #頂級手切牛小排牛小排油花分佈平均, 咬落牛味很重以及肥瘦適中, 很正👍。#油麥菜新鮮大份,吸左湯底食落好味😋。除左火鍋, 仲有串燒, 烤魚、小食....,食材又新鮮, 服務員有禮, 唔錯啊~

#牛骨髓
唔係度度有得叫,友人見到呢度有,勁like,食落滑嘟嘟🥳。

#鮮魚卜同大魚頭
又係勁新鮮同爽脆,食唔停。
(店員說每天都叫街市留貨,保證新鮮)

#新鮮白鱔片
幼滑而且冇骨, 厚薄適中,新鮮滋味。

#頂級手切牛小排
牛小排油花分佈平均, 咬落牛味很重以及肥瘦適中, 很正👍。

#油麥菜
新鮮大份,吸左湯底食落好味😋。

2020-11-30
2020-11-26 34 瀏覽
今日經朋友介紹黎到呢間火鍋店,一入門口,職員友善既招呼,抵讚!因為同行既朋友唔食得辣,老闆好細心推介,最後叫左個鴛鴦鍋。湯底上黎既時候,已經聞到好香,同埋眼見好足料。二個人分別叫左:牛骨髓,萵筍,特長蟹柳,花膠,蟹籽蝦滑,手打墨魚丸,蝦丸,竹笙,滑牛,鹽燒牛舌,牛柳。所有材料食落都好新鮮,特別滑牛經麻辣湯煮過之後,鮮味更加出😻好有驚喜係花膠,好厚身,每食一塊都感受到口入面既骨膠原🥰牛骨髓都無偷工減料,我好小見火鍋店有牛骨髓,好開心。D丸都打得好有口感彈牙,唔係出面個d溝晒粉落去😏好小見屋村入面有間甘有心既食店,雖然中間既單有小小亂,但職員有心跟進改善,希望大家呢段時間支持多啲小店啦!
因為同行既朋友唔食得辣,老闆好細心推介,最後叫左個鴛鴦鍋。
湯底上黎既時候,已經聞到好香,同埋眼見好足料。
好有驚喜係花膠,好厚身,每食一塊都感受到口入面既骨膠原🥰
牛骨髓都無偷工減料,我好小見火鍋店有牛骨髓,好開心。
D丸都打得好有口感彈牙,唔係出面個d溝晒粉落去😏
2020-11-25 80 瀏覽
📍地址:坑口火焰山重慶火鍋🧡推薦度:▪️▪️▪️▪️▫️人均消費:————————————朋友生日飯,諗住食豪d,黎到坑口,見到呢間新開既重慶火鍋店,我地19:30入座有8折,決定入去試一試。首先讚下呢間餐廳既環境真的不錯,好闊落,唔會覺得逼。餐廳用中國風設計,好有中國特色,感覺身處內地🤣呢間唔係任食火鍋,要落單點菜的,形式有d似海底撈,價錢都還可以接受。烤魚- 龍躉店員好快咁幫我哋set好個爐,龍躉好大條 冇乜骨,我哋點咗小辣 辣度啱啱好,配上其他配料(蘿蔔、芽菜、金針菇、木耳、仲有巨量花椒辣椒)食落好野味,感覺似返咗大陸一轉🤣🤣(對唔住我太掛住大陸啲麻辣菜啦)。另外再點左其他配菜。鮮滑牛肉片$68識得食一定要食牛肉,肉質鮮嫩,紋路通透,煮得耐唔會老。好食😋魔鬼辣牛肉片$78我地仲另外order份辣既牛肉,同鮮滑牛肉片既唔同係已經提早醃好,表面撒上辣椒,辣味香濃,好辣好好食!水魷魚$48魷魚新鮮彈牙,仲非常大碟,抵食!😋香辣燒大腸$38蒙古孜然羊肉串$28想講呢間既手工串燒真係好正!羊肉冇騷味,香味十足,十分野味☺️☺️
📍地址:坑口火焰山重慶火鍋
🧡推薦度:▪️▪️▪️▪️▫️
人均消費:
————————————

烤魚- 龍躉

鮮滑牛肉片$68

魔鬼辣牛肉片$78

水魷魚$48
魷魚新鮮彈牙,仲非常大碟,抵食!😋

香辣燒大腸$38
蒙古孜然羊肉串$28

2020-11-25
2020-11-25 473 瀏覽
尋晚去將軍澳行街,見到天氣轉涼,就諗住去打邊爐~見到呢間重慶火鍋,感覺幾正😍就入嚟試吓~呢間火鍋店嘅裝修比較中式,同埋幾大間😆坐得幾闊落,幾舒服🥰有自助醬料區,入面有唔同款式嘅醬料~仲有自家製嘅麻油,幾正💕而家堂食仲有8折優惠😄幾抵食👍🏻皮蛋豆腐芫荽鍋$88打邊爐可能會有少少熱氣🙈叫一個清淡嘅鍋底中和翻🤣一嚟冇咩罪惡感,二來又健康👍🏻鍋底有好多皮蛋同埋有芫荽嘅香味🥰清淡得來又幾清甜😋心心相印$88有好靚嘅擺盤😍將蝦滑整到一個心形咁💕仲有啲青瓜嘅擺盤都係心形🥰超級靚☺️蝦滑食落好彈牙👍🏻仲有啲蟹子喺上邊😆幾新鮮,幾好味😋紐西蘭羊肉卷$98好大碟嘅羊肉卷😍紋理分明😆食落好新鮮👍🏻而且啖啖肉🤣幾爽口☺️仲有幾濃嘅羊肉味😋又唔會騷😄鮮魚卜$58好鍾意呢個鮮魚卜😍好彈牙☺️煙煙韌韌😄好有咬口~而且唔會腥🤣其他火鍋店好少見,幾正😋五顏六色田園蔬菜盤$78有唔同種類嘅蔬菜~金菇,南瓜,西洋菜,生菜,冬菇等等~好適合我哋呢啲鍾意食唔同種類蔬菜嘅人🥰避免選擇困難症🤣蔬菜都好新鮮👍🏻幾香甜😋健康之選~新鮮白鱔片$98好爽滑🥰薄薄地嘅白膳片~唔好淥咁耐,唔係就會好淋🙈淥一陣就撈翻上嚟,食落去覺得好彈牙☺️好好味😋燒

皮蛋豆腐芫荽鍋$88

心心相印$88

紐西蘭羊肉卷$98

鮮魚卜$58

五顏六色田園蔬菜盤$78

新鮮白鱔片$98

燒原隻魷魚$88
好新鮮嘅魷魚👍🏻切成魷魚圈同魷魚鬚,幾有咬口☺️配埋芝麻醬,酸酸甜甜😍幾好味😋
2020-11-24
2020-11-23 51 瀏覽
吃過最驚喜的火鍋先叫左幾款前菜串燒好推介串燒juicy彈牙原因係食材新鮮師傅係生燒唔係先炸後燒日式鹽燒牛舌簿身但爽口彈牙蒙古孜然羊肉串羊肉juicy有質感超推介鹽燒風蟮新鮮燒,魚皮脆口肉質鮮嫩,係店員好好推介據說係鋪頭好快買哂既串燒個湯底我地叫左霸王藏嬌鍋霸王藏嬌鍋有三黃雞,花膠,竹笙,南瓜湯底金黃色,火鍋前飲啖先好淥野食湯底清徹清甜湯料非常足料店員剪完一件件飲完落返雞落去浸一陣雞肉滑嫩,湯頭更鮮甜叫呢個湯底真係要試清楚個湯西施愛上老油條個名十分有趣其實係蝦籽蝦滑釀油炸鬼油炸鬼同蝦滑都幾夾油炸鬼吸哂個湯又有感香味十分過隱台灣鴨血厚薄適中,不錯手切頂級牛小排特別推介牛小排牛味超濃牛非常林看似小小一塊卻驚喜不停肥鵝腸爽甜肥美服務招待非常好店員好積極推介唔同招牌菜果然冇令人失望將軍澳既朋友值得來一試
吃過最驚喜的火鍋

簿身但爽口彈牙

羊肉juicy有質感

超推介鹽燒風蟮

新鮮燒,魚皮脆口

肉質鮮嫩,係店員好好推介

據說係鋪頭好快買哂既串燒

個湯底我地叫左霸王藏嬌鍋

霸王藏嬌鍋有三黃雞,花膠,竹笙,南瓜

湯底金黃色,火鍋前飲啖先好淥野食

湯底清徹清甜

湯料非常足料

店員剪完一件件

飲完落返雞落去浸一陣

雞肉滑嫩,湯頭更鮮甜

叫呢個湯底真係要試清楚個湯

西施愛上老油條