2017-12-10 174 瀏覽
今日我和家姐去食火鍋,因為同事講過位於銅鑼灣嘅漁火海鮮刺身火鍋好食,所以今次我同家姐試下呢間,加上天凍凍地,打邊爐啱晒。買左自家製竹蔗茅根,飲完成個人都涼晒,打邊爐必飲。點左芫荽皮蛋豆腐湯底,又吾熱氣又清熱。韭菜餃皮簿餡靚,韭菜好新鮮。另外,雲吞王大大粒,蝦肉爽口彈牙。望到隔離枱嘅漁火特選牛盛薈,非常吸引,所以我地點咗牛盛薈試下。特選牛盛薈有不同種類牛肉,食得出每様牛都係用心選過,色澤鮮味,可以一次過試晒手切本地鮮牛頭脊、手切頂級牛肉、手切本地牛邊位、一口和牛柳,食到Lam Lam 脷。叫左即叫即炸鬆脆響鈴卷,大大條,非常鬆脆。打邊爐一定會點蟹柳。粟米,油墨菜和烏冬係家姐的至愛,我地去邊度食火鍋都一定會叫的,蔬菜非常新鮮。

買左自家製竹蔗茅根,飲完成個人都涼晒,打邊爐必飲。

點左芫荽皮蛋豆腐湯底,又吾熱氣又清熱。

叫左即叫即炸鬆脆響鈴卷,大大條,非常鬆脆。

打邊爐一定會點蟹柳。

2017-12-09 152 瀏覽
因為有朋友講過位於銅鑼灣嘅漁火海鮮刺身火鍋好好食,所以今次朋友生曰就去咗試下呢間。首先,食火鍋當然係要選湯底先。我地就要左芫茜皮蛋豆腐湯。因為我地都想食得清淡D。我地又叫左呢度既招牌菜 - 漁火特選牛盛薈,有唔同類型的牛,例如有手切本地鮮牛頭脊、手切頂級牛肉、手切本地牛邊位、一口和牛柳粒仲有頂級牛舌。每一款牛都係頂級貨色,色澤鮮明,而且每件牛都脂肪比例好均匀,睇得出每款牛都係上等貨,好好食。我地都叫左即炸鬆脆響鈴卷和北海道蟹柳。響鈴卷係手做的,新鮮熱辣,鬆脆可囗。蔬菜點咗油麥菜同我最愛的粟米,當然唔少得,又新鮮又香甜,點咗個雙拼餃, 招牌雲吞王拼韮菜餃,皮薄餡靚,雲吞王入面有大大隻𧎚,好好食。飲品點咗自家製竹蔗茅根,好耐都無飲過甘鮮甜的竹蔗茅根汁,清熱一流。

蔬菜點咗油麥菜同我最愛的粟米,當然唔少得,又新鮮又香甜,

2017-12-09 160 瀏覽
步出銅鑼灣C出口對面看到京都廣場, 燈箱廣告了很多的食店, 其中一間“漁火海鮮刺身火鍋”個名聽起來很像漁家出海捕獲海鮮的感覺, 應該用料很新鮮。我與朋友2人吃不了那麼多, 點了幾款已很飽肚了。 雙併鍋湯看上去兩邊都是奶白色, 看真一點原來一邊是胡椒白果豬肚煲, 一邊是芫茜皮蛋豆腐湯。 食火鍋我覺得牛肉是少不了的, 於是叫了個手切本地牛邊位, 肉質很鮮嫩。 法國生蠔用冰盆附上, 加少少檸檬汁於肥美的生蠔上, 一口吃下去嘩真的很清甜爽脆。鮮打墨魚滑拼鮮打蝦滑2大粒, 黏得很實, 煮熟之後肉質超彈牙。 還有雞脾菇、即炸響鈴……。

2017-12-03 2796 瀏覽
我們三個都很久沒聚一聚,話說我們從沒有一起吃過火鍋,九成飯聚都是吃韓國菜呢,今次來點突破吃火鍋,反正天氣冷,大家都想吃熱的。我們非常苦惱挑湯底問題,有很多口味都想選,不過愛美都是女生的天性,最後敵不過養顏牛乳湯的「養顏」二字,點了它作為今晚湯底的主角。熱滾滾的養眼牛乳鍋,馬上就可以涮鍋吃,瞧這白濃濃的湯底,喝起來不僅濃醇又非常的滑順,而且即使久煮之後,湯底也不會有食材沉澱後的沙沙口感。吃火鍋當然不能少了重要的肉配料,夾取極品黑豚腩肉,放入滾沸的牛乳湯底中,輕涮個數十秒再送入口感時,黑豚腩肉的外層被又白又濃的牛乳湯底包覆住,口感更是軟嫩無比。我們三人都覺得點漁火特選牛盛薈比較化算,428元有多款牛肉可吃,平均只是140元,可謂超值。漁火特選牛盛薈包括手切本地鮮牛頸脊,手切頂級prime牛肉,手切本地牛邊位,一口和牛柳粒及極品牛舌芯。手切本地鮮牛頸脊應該滿多人都愛吃,那種不油膩又有彈性的好口感,火鍋最棒的選擇之一。手切本地鮮牛頸脊真的超彈牙,品質無敵好,大盤之餘厚度足夠,與養眼牛乳湯美妙的合襯。手切頂級prime牛肉當然吃起來口感跟一般的牛肉很不同,油脂很夠,吃完後還有濃濃的肉香殘留在口中

養眼牛乳鍋

極品黑豚腩肉

漁火特選牛盛薈

手切頂級prime牛肉當然吃起來口感跟一般的牛肉很不同,油脂很夠,吃完後還有濃濃的肉香殘留在口中。手切本地牛邊位油花分佈均勻,漂亮的牛肉,在鍋裡涮幾下送入嘴裡,肉質堅實帶軟有嚼勁,口感多汁香嫩。

個人大推極品牛舌芯,雖然牛舌芯屬於相對便宜的牛肉,可是用牛乳湯底燙的牛舌十分脆彈,我超愛呢。一口和牛柳粒油脂雪花肥瘦相間,口感嫩滑,肥而不膩,細緻的肉質和迷人的肉香,入口即化。
日本稻庭烏冬

朋友說吃火鍋一定要讓自己飽足,所以點日本稻庭烏冬,48元有3個,正好一人一個,平均16元一個烏冬可便宜啊。烏冬非常滑彈有嚼勁,添碗養眼牛乳湯,醇厚的牛乳浴讓烏冬更爽口,增添風味。
芝士丸

芝士不離口的朋友當然點了芝士丸吃,接觸到裡頭的芝士時,濃濃牽絲的芝士口感讓朋友亢奮起來。
鮮打靚蝦滑

鮮打靚蝦滑一次過滿足我們的味蕾,蝦滑很扎實,而且還有不少原隻蝦隻,蝦肉爽彈,在我們咀嚼蝦滑的同時,那鮮蝦還在嘴裡搗蛋,層次感極度豐富。
娃娃菜

娃娃菜與菜心苗份量超足,讓人感覺蠻超值。把娃娃菜和菜心苗放入養眼牛乳湯,經過了牛乳鍋的洗禮,娃娃菜吃起來奶香十足,讓人愈吃愈涮嘴,菜心苗吸附了牛乳湯汁超噴汁的,吃時要小心燙口啊。
菜心苗

一口咬下自家韭菜餃,皮薄內餡多汁的口感,再加上滿滿的韭菜香與肉香讓朋友一吃就讚不絕口。韭菜餃皮果然與想像的一樣十分滑溜,由於內餡飽滿又夠味,不用沾醬直接吃已很好吃,令人激賞。
自家韭菜餃

自家竹蔗茅根喝起來甘甜清新,加上茅根調味,讓整體喝起來不會死甜,還讓心裡舒暢起來,吃火鍋果然不能欠缺竹蔗茅根,潤喉一番。
自家竹蔗茅根
娃娃菜
菜心苗
自家竹蔗茅根
2017-12-02 242 瀏覽
訂咗為準時到,點知要等超過45分鐘都冇枱,投訴過,職員態度差,話係咁嫁啦,唔等可以走,跟住冇理我地,一啲唔好意思都冇,完全覺得冇責任需要留枱比我地,我哋俾錢食嘢好似行乞咁樣,結果要自己埋枱邊等先至有爭到個位。約咗個重要朋友敘舊,去到等差唔多一個鐘頭,自己都感覺極不好意思。清潔程度連大排檔都不如,食物比市場價格貴一節,但係完全唔覺特別好食,而且我打咗之後仲要等好耐。完全覺得呢個服務同質素唔值呢個價錢。

2017-12-01
55 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2017-12-01 185 瀏覽
呢日我同男友去完律師樓,只想靜靜地搵個地方大啖食見天氣開始涼涼地,我地兩個滾友就身痕,諗住搵間邊爐烚下烚下,但想搵個靜靜地嘅地方。行過見到呢座野幾多野食,就入去搵間試下啦!呢度上下幾層其實都有好多野食嘅,但今次我地就揀左呢間位於8樓嘅 漁火一出𨋢已經有人出黎迎接,唔洗喺門口企勁耐都無人帶位!可能係閒日同過左食晚飯高峰時間嘅關係,我地兩條友都被安排坐勁闊落嘅卡位,好寬敞舒適!內部亦十分乾淨整潔,唔同一般邊爐嘅餐廳咁,比較「Lau較」呢度啲野食就係散叫嘅,唔係一個價錢任食果種,而且價錢屬中上,所以我地都有所期望架!加上我地唔係勁餓,所以散叫仲岩我地!上菜前,點少得呢個混醬嘅環節呢!呢度有9種材料,而且每樣都好正!打邊爐,湯底最重要!我地揀左中高價嘅「漁火花膠雞湯翅」做湯底!個煲上檯果時,我同男友兩個係嘩左出聲!因為真係好大煲,同埋真係有翅架!當然只係得一「住」仔啦!但個賣相好高貴呀!再上埋其他野食!我地點左個三文魚刺身、魚片頭、午餐肉、蟹柳等普通材料午餐肉明顯不是用普通的質素!三文魚刺身亦十分新鮮!菜的份量亦很多!讚呀!出外用餐,多多少少都要攝取蔬菜嘛!重點來了!個湯底嘅名堂就夠架勢!飲落
呢日我同男友去完律師樓,只想靜靜地搵個地方大啖食

內部亦十分乾淨整潔,唔同一般邊爐嘅餐廳咁,比較「Lau較」

加上我地唔係勁餓,所以散叫仲岩我地!

打邊爐,湯底最重要!
我地揀左中高價嘅「漁火花膠雞湯翅」做湯底!

午餐肉明顯不是用普通的質素!三文魚刺身亦十分新鮮!

菜的份量亦很多!讚呀!出外用餐,多多少少都要攝取蔬菜嘛!

重點來了!個湯底嘅名堂就夠架勢!飲落去.......
點解會好飲到咁架!?

我係一個勁鍾意飲湯嘅人,呢個湯係清甜的黎又養顏!花膠喎!
有邊個女人唔鐘意先?!

我停唔到口咁係咁飲佢啲湯!🙈 真係失禮死人!因為真係好好飲....

埋單最黎呢個數,我地覺得可以接受丫!畢竟呢度係食高級精緻火鍋嘛!

2017-10-18
5 分鐘 (堂食)
2017-11-30 1659 瀏覽
今日Monkeyssss 又出嚟食飯,我地選左去銅鑼灣打邊邊,又係上次同朋友食烤魚既京都廣場。 打邊邊湯底都幾重要嫁!佢依度有成十幾款湯底,由$98至$438都有! 平啲既選擇有芫茜皮蛋豆腐湯,養顏牛乳湯胡椒白果豬肚煲等,中價啲有天麻白芷魚頭鍋,花甲海蝦魚湯鍋,花膠響螺燉豬展等。另外仲有漁火花膠雞湯翅,真係未用過翅打邊爐,我地就無咁豪,情願留返啲錢食刺身!由於有一隻monkey唔食辣,佢自己選左自家鮮魚清湯鍋,個鍋有少少鮮甜而且很濃, 啲配料同依個湯底食,加添不少味道。我就加左$20同另一monkey 食正宗麻辣鍋, 這鍋好多料,大大少少既香料同豬血,唔會太辣食唔到~所以響靚靚9味架上都拎左唔少新鮮辣椒自行加辣! 見到Openrice 好多人點小食,睇佢menu 真係幾吸引,椒鹽海中蝦,椒鹽炸大腸,脆炸蝦餅等,我點左脆炸午餐肉,外面好脆裏面既綿且實,但又唔會好乾身。 鮮打墨魚滑($88),墨魚起曬膠,食到一粒粒墨魚粒,有雙重口感。見到自家帶子餃同雲吞王都有手指公響旁邊覺得應該有保證($78+10), 雲吞隻蝦夠大又爽,調味又啱,帶子餃就係店主將帶子切成粒

鮮打墨魚滑($88),墨魚起曬膠,食到一粒粒墨魚粒,有雙重口感。見到自家帶子餃同雲吞王都有手指公響旁邊覺得應該有保證($78+10), 雲吞隻蝦夠大又爽,調味又啱,帶子餃就係店主將帶子切成粒混合豬肉,增添口感。

手切本地鮮牛頸脊 $248 牛肉切得幾薄,唔會好膩!想讚既係牛唔會好肥但都很有手肉既香味,同麻辣鍋湯底食簡直一流!

龍蝦刺身 龍蝦肉顏色雪白, 切得幾薄,又爽,又新鮮,好耐無食過,依家唔洗叫咁大隻唔洗咁貴,啱曬我地想過吓口癮又唔想食咁貴既我地!

油甘魚刺身 $78

綜合來講,我覺得食材非常新鮮,魚件,牛肉刺身,樣樣都好,魚湯同麻辣湯底各有各特色,辣唔辣都食得happy, 有梳化卡位坐,坐得夠矖舒服,傾得暢快~
2017-10-17
2017-11-30 142 瀏覽
一行四人一齊到銅鑼灣食火鍋,朋友介紹話呢間唔錯,決定一試。點了菜乾白肺燉豬骨湯底,豬骨味道濃郁, 白肺份量也很多。海鮮方面,我們點了大蜆,隻隻都體型巨大,煮完仍然保持10分清甜。鮮味十足。脆骨腩係火鍋中最喜愛的配料之一,除了厚切之外,質感非常之爽脆,吃完一塊就停不下來。另外點了一款其他火鍋店少有的:魚卜隻隻都脹卜卜,很新鮮,附上竹籤可以載着之前吉穿。未到煙煙韌韌,帶點膠質。手切肥牛也是必點的,雖然有花不是很多,但肉香味濃郁。還有竹笙,吸滿火鍋湯底的精華,爽口好吃。
一行四人一齊到銅鑼灣食火鍋,朋友介紹話呢間唔錯,決定一試。

點了菜乾白肺燉豬骨湯底,豬骨味道濃郁, 白肺份量也很多。

另外點了一款其他火鍋店少有的:魚卜

手切肥牛也是必點的,雖然有花不是很多,但肉香味濃郁。

還有竹笙,吸滿火鍋湯底的精華,爽口好吃。
2017-11-25 1883 瀏覽
好耐無同班豬朋狗友傾到天昏地暗啦,何解係豬朋狗友其實就係每一次見佢地都大破戒,食到捧腹而歸!今次生日聚梗要食啲不一樣既,所以揀左依間火鍋慢慢涮慢慢傾!一早訂左枱所以去到就有位坐低,卡位闊落舒服,環境光猛更加印象分,服務員都不時問我地既需要,幾貼心!又到揀火鍋配料環節,每次最頭痛既時間,選擇困難症的苦啊!所以我多數都會比機會其他人發辦,反正吾揀飲擇食haha最後點了菜乾白肺燉豬骨湯底,好居家但又好溫暖既感覺,都吾惹少,入面有好多料,豬骨同好多白肺!白肺好滑,菜乾都係我愛的~火鍋配料我地都點左好幾款,最令我期待既就係魚卜,上枱時真係個個都脹卜卜,好新鮮既感覺附上竹簽比我地自己拮穿佢,好療癒喔!煮完之後口感係好爽脆,外面又好滑既質感!好正~我地order左牛頸脊同極品牛舌芯,但我偏愛後者,牛香重啲又帶獨特爽口厚切口感!另外既亮點係脆骨腩,$78既價錢但都好多塊!而且夠爽又吾難啃骨,好岩我食!另外仲點左珊瑚蚌、墨魚滑、魚腐等等,質素幾高!下次會回頭喔~

白肺好滑,菜乾都係我愛的~
附上竹簽比我地自己拮穿佢,好療癒喔!
煮完之後口感係好爽脆,外面又好滑既質感!好正~

另外仲點左珊瑚蚌、墨魚滑、魚腐等等,質素幾高!
下次會回頭喔~
2017-11-22 130 瀏覽
到咗涼浸浸既季節,就梗係要去打邊爐啦!京都廣場就最多嘢食架啦,我同朋友就選擇去漁火打住邊爐傾下計😊中式既門面,望落好高檔,所以入去試下😏我地2個人,叫左個胡椒豬肚湯底,可以見到真係好大個鍋😍個湯底唔算好辣,材料都算多,真係夾到好多舊豬肚👍🏻我朋友超級鐘意飲個湯,直情要追住飲😂飲得出係淆出黎既湯底,即使我地之後有再加湯,個味道都好keep到,無淡到!醬料有好多選擇,食得出材料好新鮮👍🏻我地人少少所以就只係叫左咁多☝🏻有帶子餃,稻庭烏冬,冰豆腐,手打蝦滑,走地雞件同埋雜菜籃😋我哋最欣賞嘅係蝦滑、走地雞同個烏冬!先講講下話啦,同出面嘅好唔同,咬落去入邊真係有啖啖既蝦肉,口感好豐富👍🏻 稻庭烏冬相信大家都食過,我哋以為三個烏冬會好多,但係原來係唔夠架!好少火鍋店會買咁靚嘅烏冬,非常之滑又彈牙,我食到停唔到!影個雞既近鏡先!可以見到隻雞好新鮮,都幾多肉!我哋煮熟完之後食,都食得出啲雞肉好嫩好滑!所以值得推介俾大家試吓!大家可以睇下上面嘅Menu參考吓,我覺得黎漁火打邊爐真係一個唔錯嘅選擇!
中式既門面,望落好高檔,所以入去試下😏
醬料有好多選擇,食得出材料好新鮮👍🏻
2017-11-20 815 瀏覽
呢一日同朋友走咗去銅鑼灣打邊爐,大家烚吓烚吓,由於係佢生日,所以揀咗間比較高級嘅單點食火鍋,價錢相對較貴,不過食物質素有保證,刺身以及牛肉都是相當吸引!門口見到擺放着新鮮嘅海鮮,讓人吃得放心。我哋嗌嘅自家鮮魚清湯鍋$128,魚湯煮出來的湯汁不會太油膩,涮涮牛肉定必有獨特的風味。我哋叫咗一個漁火特選牛盛薈$428。原來呢個拼盤包括5款牛,分別係手切頂級prime牛肉、手切本地牛頸脊、一口和牛柳粒、手切本地牛邊位和極品牛舌芯,睇落去嘅色水唔錯,令人食慾大增。首先是嘅係手切本地牛邊位,牛邊位是肋骨肉外層部分,佢嘅肉質比較林身,脂肪量唔算好多,食落去有少少un, 肉質具有嚼勁,牛肉勝在夠大塊。仲有嫩滑的手切本地牛頸脊這個手切頂級prime牛肉非常高質,牛肉味非常之香濃,口感林身,一大口嘗試,個人應為質感非常嫩滑,的確是不錯的牛肉。。極品牛舌芯,牛舌粒肉質非常厚身。他不是經過鹽燒,或者醃制和炆煮,因此味道不太入味,主要是以牛味為主,脂肪非常重,建議點上醬油吃會比較好食。一口和牛柳粒肉質非常軟林,牛脂味非常香濃,即是放入鍋裏煮耐左,亦都唔會話好難食。另外叫咗d芝士丸同埋雜菜籃,價錢又唔貴,重點是都

門口見到擺放着新鮮嘅海鮮,讓人吃得放心。

另外叫咗d芝士丸同埋雜菜籃,價錢又唔貴,重點是都幾新鮮同埋好食。

呢間係唔錯的火鍋店,值得推介!特別係牛肉,真是非常高質。
2017-11-20 972 瀏覽
呢個天氣最好就係打邊爐啦, 又方便又暖身, 仲唔使煩添想食乜就點乜。 放工約埋同事兩個女仔落銅鑼灣行完街跟住上咗漁火, 一齊十下十下𨋢門打開就會見到佢有個 魚缸, 雖然唔係好大但係見到裏面啲海鮮全部都好新鮮時間仲早我哋喺第一枱客人, 畀咗張卡位我哋坐, 可以舒舒服服咁一路傾下計一路食嘢餐廳環境好乾淨企理, 而且坐得都好舒服商量之後,我點咗個杏汁豬肺 菜乾 湯底, 呢個湯底平時出邊打邊爐都好少有得點, 而且呢個天氣咁啱曬啦。老闆介紹佢哋嘅湯底係冇味精 淆咗一日嘅老火湯底, 於是我哋兩個拿拿林一人飲咗兩碗湯, 超正呀, 濃沃, 豬肺夠曬林腍好好味, 飲完成個人暖曬。走地雞, 肉質夠曬結實彈牙, 雞味濃, 加埋落個湯底度 連個湯 都更加再甜啲海鮮拼盤 淨係見到都覺得好豐富呀, 龍蝦,珊瑚蚌,帶子,龍躉,聖子,大蜆,大蝦 ,夠曬我哋兩個人食,食完一定飽。貝殼類時間一定要掌握得啱啱好如果唔係就會過咗火韌咗就嘥咗㗎啦, 本身已經夠曬身先再加埋個湯底又甜又好味,成個鮮味當堂提升曬隻龍蝦種啖啖肉, 新鮮又彈牙, 一食即刻愛上呀呢個海鮮拼盤, 一定要點呀,推介!

餐廳環境好乾淨企理, 而且坐得都好舒服

海鮮拼盤 淨係見到都覺得好豐富呀,

隻龍蝦種啖啖肉, 新鮮又彈牙, 一食即刻愛上呀

呢個海鮮拼盤, 一定要點呀,推介!
2017-11-19 128 瀏覽
天氣開始凍,同朋友出街食飯就選擇打邊爐啦一去到火鍋店門口,望去右手邊有大水缸,好多大大隻既海鮮,好似幾生猛門口就大大個寫住漁火兩個字,設計都幾有型餐廳環境都幾闊落,可以坐得舒舒服服咁食餐牌上面嘅火鍋配料同刺身款式都幾多種類,而且價錢合理。就連湯底,都有好多種選擇,令人心大心細醬料方面都有好多款,個人最鍾意就係佢嘅麻醬,味道非常濃郁,點牛食一流湯底方面我哋就揀咗養顏牛乳湯,味道非常清甜,仲有好多雞髀菇喺裏面,都幾足料油麥菜非常新鮮,而且處理得幾乾淨鹹蛋豬肉丸,一望就知道係手打丸,口感非常之彈牙,配埋鹹蛋,豐富左豬肉丸嘅層次,而且增添左鹹香黑豚豬肉片,睇得出師傅嘅刀工非常之好,薄薄既一層,即使唔洗點醬料,就咁食豬肉已經好好味烏冬口感彈牙,索晒牛乳湯嘅精華和牛柳粒,脂肪比例均勻,而且非常重牛味,即使煮左好耐,都唔會好韌。整體來講,食物質素方面幾高,食材新鮮,而且湯底足料,好滿意嘅一餐火鍋。
天氣開始凍,同朋友出街食飯就選擇打邊爐啦

門口就大大個寫住漁火兩個字,設計都幾有型

餐廳環境都幾闊落,可以坐得舒舒服服咁食

餐牌上面嘅火鍋配料同刺身款式都幾多種類,而且價錢合理。

就連湯底,都有好多種選擇,令人心大心細

油麥菜非常新鮮,而且處理得幾乾淨

烏冬口感彈牙,索晒牛乳湯嘅精華

2K
見到朋友之前嚟過呢度打邊爐,之後喺網上分享左啲水之後搞到我流晒口水,好想試吓佢哋嘅特色湯底,今日終於約齊朋友可以一齊試吓啦! 湯底都點左兩個,一個係飲湯為主,另一個就係用來打邊爐! 🍲花膠響螺燉豬𦟌🐷($198) 唔使講都知花膠響螺係自家製,熬足火候,湯底先甜無味精,而且花膠、響螺非常大件,非常足料,女人飲完個人都靚啲! 飲完靚湯係時候打邊爐啦! 另外點左個麻辣鍋拼自家製鮮魚清湯鍋 鮮魚湯真係好鮮甜架! 🌶台式正宗麻辣鍋🍲($128) 配 🐟自家製鮮魚清湯鍋🍲(雙拼加$20) 🥐即炸鬆脆響鈴($48) 即炸響鈴真係熱辣辣架,香脆又好味,上枱時非常熱,大家要小心啲! 🐄牛黃喉($78) 牛黃喉爽脆可口,正! 🐠沙爆靚魚肚($68) 魚肚軟腍又大件,勁吸味! 🐮手切本地鮮牛頸脊($248/中) 吃火鍋點可以唔叫碟靚牛肉?牛頸脊色澤均勻、紅卜卜的非常新鮮吸引! 餃類、丸類、墨魚滑、蝦滑也是店內自家製的,一定要試呢! 🍄冬菇釀墨魚拼鮮打靚蝦滑($98) 🍤招牌雲吞皇拼自家帶子餃($88) 裡

湯底都點左兩個,一個係飲湯為主,另一個就係用來打邊爐!

🍲花膠響螺燉豬𦟌🐷($198)

飲完靚湯係時候打邊爐啦!

另外點左個麻辣鍋拼自家製鮮魚清湯鍋

鮮魚湯真係好鮮甜架!

🌶台式正宗麻辣鍋🍲($128)

配 🐟自家製鮮魚清湯鍋🍲(雙拼加$20)

🥐即炸鬆脆響鈴($48)

🐄牛黃喉($78)

牛黃喉爽脆可口,正!

🐠沙爆靚魚肚($68)

魚肚軟腍又大件,勁吸味!

🐮手切本地鮮牛頸脊($248/中)

餃類、丸類、墨魚滑、蝦滑也是店內自家製的,一定要試呢!

🍄冬菇釀墨魚拼鮮打靚蝦滑($98)

🍤招牌雲吞皇拼自家帶子餃($88)

裡面餡料非常足👍🏻鮮味十足!

🐟順德魚腐($45)

🐽豬皮($38)

豬皮爽滑彈牙,好吃!

🌱健康竹笙($48)

竹笙放在湯底上吸收鍋底內的味道,是每次吃火鍋必點的食物,非常美味!

🐷豬仔午餐肉($45)

午餐肉何時開始變成了火鍋必點的食物

🥗時令雜菜籃($58)

雜菜籃蔬菜夠曬新鮮嫩綠,吸收魚湯鮮味👍🏻

🍜日本稻庭烏冬($48/3個)

稻庭烏冬放在麻辣湯式味道一流!

打邊爐當然要點返渣竹庶茅根清清熱氣啦!

仲有汽水選擇呢!

2017-11-01
2017-11-16 563 瀏覽
行完Sogo,出到嚟涼涼哋就想打邊爐,咁啱見到對面京都廣場有間火鍋店,近近地就呢間啦!漁火海鮮刺身火鍋裝修幾高雅舒適,門口放左一箱生蠔,大大隻,好吸引! 餐廳嘅座位幾好坐,基本上所有都係卡位形式,而且牆身用鏡面,睇落好有空間感。同朋友都肚餓了,揀左湯底先。Menu嘅湯底都有14款,比較平嘅湯底仲可以加20蚊轉雙拼!龍皇海鮮湯、花膠雞湯翅、菜乾豬肺湯,全部都係靚湯底!! 其中一款天麻白芷魚頭鍋$168可以話係我最愛,好彩朋友對藥膳類都ok,終於有人陪我食藥膳湯底15分鐘左右個湯底就上枱了,奶白色嘅湯底,濃郁嘅天麻白芷味見佢啱啱上,滾熱辣,同朋友每人即刻裝左一碗魚湯嚟飲,入口有陣陣甘香嘅藥材味,仲有魚湯嘅鮮甜味! 朋友唔食多骨野,d魚頭益哂我,煲湯魚頭最好食,d肉又香又滑,食極都唔夠!醬料都有9款俾你揀,但食藥膳湯,湯底本身都夠濃了,我同朋友都冇另外加配料~火鍋料選擇都幾多︰因為天氣開始涼了,我哋一致決定唔食刺身。但打邊爐必定要食牛!牛!牛! 點左一份漁火特選牛肉盛薈$428,一上枱發現陣容鼎盛,種類非常多。一口和牛柳粒(左上),極品牛舌芯(右上)- 牛柳唔好睇佢細細粒,其實滾落就有啲難熟

,好彩朋友對藥膳類都ok,終於有人陪我食藥膳湯底

15分鐘左右個湯底就上枱了,奶白色嘅湯底,濃郁嘅天麻白芷味

火鍋料選擇都幾多︰
一口和牛柳粒(左上),極品牛舌芯(右上)
- 牛柳唔好睇佢細細粒,其實滾落就有啲難熟喎。平時火鍋店食嘅牛柳粒煮熟已經又韌又鞋,今次真係煮左好耐,但有咬口之餘又香又鬆軟;
- 牛舌粒打邊爐就真係第一次,口感好好,肉質比平時食嘅燒牛舌更厚實彈牙。
手切頂級Prime牛肉(中) ,手切本地牛邊位(左下),手切本地鮮牛頸脊(右下)
- Prime牛肉、牛邊位同牛頸脊,我覺得牛頸脊好食d牛味濃d;
- Prime牛肉脂肪分佈比較平衡,食落冇咁油,但肉味比較淡;
- 牛邊位其實同牛頸脊差唔多,唯一分別就係牛邊位油脂多啲啲,牛頸脊牛肉味重啲啲。
漁火特選牛肉盛薈
手打墨魚丸$78 真係彈牙!而且入面嘅墨魚粒都比較多同大粒,真材實料,墨魚味超濃。
除左山根之外,順德魚腐$45都係吸湯神器! 今次點左魚腐,煮好之後脹卜卜,一咬開有大大小小嘅窿,可惜我篤穿左,d湯汁漏哂出黎。魚腐炸得靚,油香味十足,而且比較實,唔會又腍又爛。
自家帶子餃$78超正! 呢款都係我第一次食到,左邊肉,右邊帶子粒,而且帶子嘅份量都唔少。豬肉味重,但帶子嘅味道都唔輸蝕,兩種味道加埋更鮮甜。
一下醒唔起鮮鵝腸$78熟左會縮,放完落去之後好後悔,縮到好細件
,成餐都要好刻意去撈鵝腸。鵝腸比雞腸更有咬口同彈牙,而且鵝腸味十足,但記得放入火鍋罩入邊煮!!!!!
即炸鬆脆響鈴$48上台時仲有餘溫,又薄又脆,非常正! 但即炸響鈴唔可以放湯太耐,吸得湯黎就腍晒,真係2秒就夠晒數! 如果唔想腍,唔放湯齋食係最好~
皇帝菜$48,其實係唐蒿嚟,細葉莖長叫皇帝菜,大葉莖短叫唐蒿。而皇帝菜喺味道上,我覺得係比唐蒿淡味,啱一d冇咁重口味嘅人,幼身細葉,食落質感上比較嫩。
店員服務認真好! 煮得多油膩野一定有泡出,尤其煮肉後,店員一見到就幫我地撈泡,服務一流。
原來8:15分前埋單有9折優惠! 變相唔駛加一~