2018-01-29 41 瀏覽
呢排天氣又轉涼,最啱就係打邊爐啦,不過香港人一年365日都最鍾意打邊爐架啦!平日食開嘅都係放題打邊爐,今日朋友生日就食好啲啦,揀咗呢間係銅鑼灣嘅「漁火」,之前睇過唔少食評都對呢間讚不絕口,今日一於試吓佢。一出𨋢門口就見到好日式嘅裝修,旁邊仲擺着個水池養住啲龍蝦同埋其他海鮮,十分新鮮!可能嗰日我哋都比較早上去食飯,無book位嘅我地等左一陣都已經可以入座。坐低後,店員好快就過來招呼我哋,同我地介紹餐牌,之後捧上一盤有九種火鍋醬料,十分細心,客人可以自行在座位中調味,並唔需要行去其他地方拎,呢個位抵讚!我哋嗌左個「芫荽皮蛋豆腐湯底」,味道香濃、清甜,一啲都唔油膩,而且十分足料,有大量嘅皮蛋、豆腐、芫荽,我好鍾意呢個湯底,直情可以就咁飲啲湯!火鍋配料方面嗌左漁火特色四色丸、漁火特色牛盛薈同時令雜菜籃。四色丸包括手打墨魚丸、手打牛筋丸、手打鮮蝦丸、手打鹹魚豬肉丸。一次過可以試晒四隻味道,呢隻丸係生上的,並唔係預先整定,十分新鮮,煮熟後爽口彈牙,尤其是鮮蝦丸,好濃蝦味,咬入去仲有好多細細隻嘅蝦,正!而漁火特色牛盛薈令我更加驚喜,有齊餐牌上嘅牛頸脊、牛邊位、頂級prime牛、牛舌芯、和牛粒。一上枱

而漁火特色牛盛薈令我更加驚喜,有齊餐牌上嘅牛頸脊、牛邊位、頂級prime牛、牛舌芯、和牛粒。一上枱後,老闆提醒左我哋牛頸脊同牛邊位呢兩款唔使整到全熟,如果唔係會比較韌。

聽咗老闆講,烚左十多秒就拎起,真係岩岩好,食得出牛嘅鮮味同埋原本嘅味道,完全唔需要其他嘅配料已經好好味,好足夠。

個人最喜歡prime牛,脂肪同瘦肉分佈得好好,牛味濃郁,入口即溶,真係食停到停唔到口!

另外仲嗌左個潮式冷南非鮑魚,辣辣地好惹味,十分新鮮,鮮味十足,爽口彈牙,一啲都唔韌。

最後嗌左一榨呢到自家製嘅竹蔗茅根,十分清熱,解膩。

總括而言,今次呢餐食得好滿足,朋友都十分滿意,下次會再叫多啲朋友一齊試吓!
平時去京都廣場,都已經見到呢間「漁火海鮮刺身火鍋」好多人等位見到咁多人食,心諗一定質素不會差,所以決定今次上去朝聖下!因為怕夜晚時間太多人等位,加上灣仔返工既我就是放工比人早六點鐘就入座。火鍋最著重湯底,這裡的精選特色湯底有好多款式。由於今次得我同朋友兩個人,叫咗「芫荽皮蛋豆腐湯底」試吓。「芫荽皮蛋豆腐湯底」賣相十分吸引,遠處已經聞到鍋入面有好濃郁嘅芫荽味道,而且非常足料,入面有好多芫荽、皮蛋同埋豆腐!飲左一啖湯,非常之清甜!之後我地叫左啲火鍋配料打邊爐,食物上枱速度都幾有效率,落單後冇幾耐就上菜啦。我們簡左漁火特選牛盛薈,個賣相好靚,份量十分多而且味道真係超級正!特別係手切PRIME牛肉,牛肉色澤紅潤,紅白相間,不肥不瘦剛剛好,口感幼嫩,牛肉味香濃,連平日唔鐘意食肥牛既朋友都食到停唔到口!另外仲有自家製嘅肉丸,涮熟左之後夠爽口彈牙,值得一試!餐廳更有多款飲品、啤酒提供,呢度仲有自家製嘅竹蓆茅根水,打邊爐當然唔少得要叫啦,我就叫左一榨,一邊打邊爐一邊飲,完全唔驚會熱氣啦!呢間餐廳嘅食物價錢屬於中上,但食物質素確實高,完全對得住個價錢!另外仲有好多食物想試,下次會再約多啲人一齊試多啲火鍋
怕夜晚時間太多人等位,加上灣仔返工既我就是放工比人早
六點鐘就入座。

漁火特盛火薈

漁火特色四色丸

另外仲有自家製嘅肉丸,涮熟左之後夠爽口彈牙,值得一試!

呢間餐廳嘅食物價錢屬於中上,但食物質素確實高,完全對得住個價錢!另外仲有好多食物想試,下次會再約多啲人一齊試多啲火鍋配料。
2018-01-18
漁火特盛火薈
漁火特色四色丸
2018-01-28 39 瀏覽
天氣凍就梗係又要去打邊爐啦! 之前聽朋友講漁火的刺身海鮮火鍋質素高, 今日去開銅鑼灣就過嚟試下啦!座位好闊落!先來一渣自家竹蔗茅根,大大渣$48,好清甜唔係街邊超甜糖水。淨係睇個菜單啲湯底都覺得勁! 所以我哋冇揀到一般火鍋店都有嘅湯底,反而㨂左個花膠響螺燉豬展!個湯好甜,唔覺有味精!因為落左好多料!足料之甜到我未落火鍋料就已經飲左幾碗湯!好有屋企阿媽煲湯嘅味道!呢度刺身價格合理,我哋見象拔蚌刺身今日特價$588,就叫了一客,非常新鮮爽口鮮甜!仲要讚下個鮮打靚蝦滑,非常爽口彈牙,仲食到有粒粒蝦粒係入面!打邊爐又點可以少咗靚牛,我地乜牛都想試就要揀漁火特選牛盛薈$428, 有齊頂級靚牛肉牛舌牛頸脊牛柳粒,好香牛味,好正!

座位好闊落!

先來一渣自家竹蔗茅根,大大渣$48,好清甜唔係街邊超甜糖水

2018-01-23 72 瀏覽
天氣凍凍地最岩打邊爐🤩本身預約左9:15分宵夜時段,點知早左收工,結果一行四人9:05分就到左。職員二話不說就安排左座位俾我地,等我地唔洗等到夠鐘。員工有禮,用笑臉迎接每一位客人,值得一讚。食之前最緊要混醬!呢度醬料選擇都幾齊全,而且無限供應,我可以盡情多蔥多莞西再加沙嗲醬啦!湯底係打邊爐既靈魂。平時黎黎去去都係沙嗲 同麻辣,有時都想試吓啲特別嘅湯底。呢度竟然有雞湯魚肚做湯底,幾特別,就試下佢啦!個湯上到黎既時候面頭仲有D翅,誠意十足。雞有雞味,食得出係新鮮雞,個湯飲落仲好鮮甜。原本返工返到頹頹地,心情即刻靚晒,飲碗靚湯,為今餐揭開序幕。唔好睇佢係平平無奇既四寶丸,原來內有乾坤。墨丸入面包多陣蝦膠,咬落去滋味DOUBLE,好有驚喜。而豬肉丸入面有咸蛋黃,總之粒粒新奇又好玩!打邊爐點少得牛肉。佢份PRIME牛肉真係無得輸,色澤好靚,一咬落去肉汁四溢,肉味好香濃。壓軸出場係主角海鮮拼盤,盡左力張相都影唔晒成盤野,份量好大,好豐富。有蝦,多種貝類,聖子同龍蝦。龍蝦啖啖肉,龍蝦膏爆晒出黎,充滿鮮味,必食!其他仲有即炸響鈴,帶子餃,跪魚片全部都有咁上下水準。埋單望下張單,仲有8折優惠,非常抵讚!
天氣凍凍地最岩打邊爐🤩

其他仲有即炸響鈴,帶子餃,跪魚片全部都有咁上下水準。埋單望下張單,仲有8折優惠,非常抵讚!多謝你呀漁火,下次見!
2018-01-23 48 瀏覽
呢幾日天氣咁凍梗係要搵班豬朋狗友放工去打邊爐啦。點解叫豬朋狗友?咪因為次次見到大家都會大破戒,食同飲到飽哂先走人!由於有朋友要OT,我地就決定等到9點半先入座,因為仲有8折優惠!等齊人上到去漁火海鮮刺身火鍋,係門口已經見到有一桶桶新鮮西班牙空運既巨型生蠔同元貝,龍蝦係哂魚缸入面。真係睇見都令人流哂口水。之後服務員帶佐我地去卡位。卡位闊落舒服,環境光猛,服務員不時問我地既需要,好貼心!------------------------------------------------------------我地叫佐花膠雞湯翅湯底,同朋友一齊補下!吹佐成日水,大家都好口乾。就叫佐我最鍾意嘅竹蓆茅根水,飲落去好清,唔會好似糖水咁甜。之後到打邊爐無可能唔叫既牛肉,牛魔王嘅我哋見有樣係"手切頂級PRIME牛肉",我地就決定叫來試下有幾PRIME。果然PRIME牛肉吃起來口感跟一般的牛肉很不同,油脂很夠,吃完後還有濃濃的肉香殘留在口中,真係令人愛不釋手,隻手不停夾牛肉落去淥!不過去得海鮮刺身火鍋又點少得食海鮮呢。識叫一定叫海鮮拼盤,可以樣樣都試哂。有蝦,龍蝦,元貝,蟶子,珊瑚蚌等,真係要咩有咩。而且仲
呢幾日天氣咁凍梗係要搵班豬朋狗友放工去打邊爐啦。

真係睇見都令人流哂口水。之後服務員帶佐我地去卡位。
卡位闊落舒服,環境光猛,服務員不時問我地既需要,好貼心!

我地叫佐花膠雞湯翅湯底,同朋友一齊補下!

有蝦,龍蝦,元貝,蟶子,珊瑚蚌等,真係要咩有咩。
而且仲好新鮮,好似岩岩係出面個魚缸伶出來咁!

珊瑚蚌食落好彈牙,味道都唔錯。

龍蝦很有肉味,好後悔點了醬汁,應該原汁原味食仲好食!

元貝夠哂大粒,色澤晶瑩剔透。食落口都好有鮮味。

除此之外都仲有叫佐其他火鍋配料,有響鈴,四色丸,魚皮,帶子餃等。

響鈴同魚皮都好脆身,建議淥1至2秒就可以食用。順帶一提係鹹蛋豬肉丸,平時係出面一定食唔到,咬落去中間有鹹蛋黃,外層嘅豬肉咬落去有好香濃嘅豬肉味道,好特別。

2018-01-22
2018-01-21 80 瀏覽
是日係project deadline,同幾位同事ot到九點幾先收工,辛苦左成日,第一時間緊係去醫下五臟廟先啦!銅鑼灣食野都係去京都廣場啦,朋友鐘意食海鮮,所以就揀左漁火,就咁睇個樣好似唔錯咁!上到樓見到環境非常好,我地四個人坐卡位就岩岩好,坐得又幾舒服,成班朋友傾住計食野最重要就緊係舒服!不過黎得食野重點緊係點食物啦!講到食物真係唔得了!話明鐘意食海鮮,見menu有海鮮拼盤,我地二話不說就點左先啦。不得不提個拼盤,可以話係世界級!有今生無來世!正到爆!拼盤入面要乜有乜,全部都係高級海鮮食材,有元貝,龍蝦,蝦,聖子!仲要全部都係勁新鮮!係一啲腥味都無,仲要勁鮮甜!連最簡單既蝦,都好鮮甜彈牙,完美!聖子原條直上,鮮甜彈牙,有口感得黎唔會太韌,鮮甜得黎又有口感,食到一半已經忘記左返一日工既疲勞元貝大大隻,係勁大隻,勁鮮,海水味全無,可謂上品中既上品,淨係見到個樣都令人食指大動😍,大佬龍蝦真頭係邪惡,肉質鮮嫩,口感彈牙,重點係,蝦膏超多,直頭係爆晒出黎,食到我jaja聲,口水都忍唔住,邊食邊流出黎,實在係太幸福啦😍!如果有朋友打算黎食,海鮮拼盤係一定一定一定唔可以錯過既一道菜!鐘意食海鮮既朋

不過黎得食野重點緊係點食物啦!講到食物真係唔得了!話明鐘意食海鮮,見menu有海鮮拼盤,我地二話不說就點左先啦。不得不提個拼盤,可以話係世界級!有今生無來世!正到爆!拼盤入面要乜有乜,全部都係高級海鮮食材,有元貝,龍蝦,蝦,聖子!仲要全部都係勁新鮮!係一啲腥味都無,仲要勁鮮甜!連最簡單既蝦,都好鮮甜彈牙,完美!聖子原條直上,鮮甜彈牙,有口感得黎唔會太韌,鮮甜得黎又有口感,食到一半已經忘記左返一日工既疲勞元貝大大隻,係勁大隻,勁鮮,海水味全無,可謂上品中既上品,淨係見到個樣都令人食指大動😍,大佬龍蝦真頭係邪惡,肉質鮮嫩,口感彈牙,重點係,蝦膏超多,直頭係爆晒出黎,食到我jaja聲,口水都忍唔住,邊食邊流出黎,實在係太幸福啦😍!如果有朋友打算黎食,海鮮拼盤係一定一定一定唔可以錯過既一道菜!鐘意食海鮮既朋友唔可以錯過,唔鐘意食海鮮既朋友更加唔可以錯過!佢會令你愛上海鮮😘

除左海鮮,打邊爐最緊要係乜,緊係牛肉,我地點左手切prime牛肉。請容許我長氣提多次,依道菜又係好正好正好正!脂肪分佈非常之均勻!肉質細嫩,入口即融,真係!一入口,啲脂肪就立即係嘴裡邊化開!好耐無食過咁高質既牛肉,果陣油香味係嘴入邊進去左一場笑妙既演奏,久久不能散去,齒頰留香四個字個我腦海中浮現,實在係太正啦!

手打四色丸亦個餐廳另一誠意之作,四色丸係餐廳自家手制,每一款都好有特色好特別。我最愛既係豬肉丸,餐廳係手打豬肉丸入面加入左小量既咸蛋,咸蛋蒸肉餅大家都食過,但咸蛋肉丸真係諗都未諗過,兩樣野既合奏真係好美妙,好完美,故唔到丸都可以做得咁出色,當然另外三款丸都好好食而且各有特色同驚喜,至於有幾正,就自己去發掘下啦😏

其他常見既火鍋配料好似魚皮,響鈴等等餐廳都有,而且亦都做得比出面其他餐廳好,但我依個就唔講太多,等大家自己出發掘發掘😏😏但如果有興趣試下,記得唔好放過我上面提過既菜式,漏一不可呀。
2018-01-20 63 瀏覽
今夜跟好姊妹慶祝生日,女主角說要來吃火鍋,地點選了在她工作地方附近的漁火海鮮刺身火鍋,就在銅鑼灣地鐵站c出口 sogo後面食店臨立的京都廣場,很容易就找到。見到門外的海鮮就很期待呢!還見到很大的西班牙生蠔,今晚就要吃定你呢!忍不住先叫了兩個西班牙生蠔(每隻$68),開起來比手掌還大, 配合檸檬汁海鮮醬辣椒仔同吃,新鮮又鮮甜。好姊妹注重養生,少吃辣和味精,特意挑了一個滋潤湯底, 花膠響螺燉豬展$198,非常足料,花膠響螺和大量豬展蟲草花包含在內,非常清甜得我們都飲了幾碗湯,完全不覺得有味精。牛方面選了個特選牛盛薈,因為我們都喜歡試不同的牛部位,有牛頸脊,牛舌,牛柳粒等等,紋理漂亮, 牛味超濃!推介!飲品價格相宜,這個自家竹蔗茅根才$48, 我們最愛他味道清清的不太甜。

2018-01-14 96 瀏覽
今日男朋友帶左我去銅鑼灣打邊爐,話佢嘅活魚刺身好好食。一向鐘意食刺身嘅我又點會放過!餐廳唔算好大,但環境就好舒服,坐位之間好闊落,坐得好鬆動。湯底選擇都好多,我地就叫左麻辣湯底同魚湯。花金古刺身。條魚超級新鮮阿!刺身嘅最高境界係上檯個陣條魚仲識得郁。不得不贊師傅刀功好勁,每一片都切得好平均。佢唔同一般出面嘅刺身得個凍字無鮮味,會食到魚嘅鮮甜,唔點豉油啲味都好突出。食完刺身條魚可以選擇椒鹽或者斬件拎黎打邊爐,我地就揀左斬件,一樣鮮味十足。手切本地鮮牛頸脊中size嘅份量都算多,佢每一片都切到好大塊好厚,唔係市面上成日見到嘅勁薄牛肉。肉質較實,好重牛味,魚湯可以吊一吊牛肉嘅鮮味,而辣湯就有小小香茅同彊味,遮左牛肉嘅味。肥水大花甲花甲有我半隻手掌咁大,啲肉脹卜卜。食落係爽口嘅,好鮮味,而且吐沙吐得好乾淨。走地清遠滑雞雞件肉質實正,但好嫩滑。雞皮唔會好肥,脂肪唔會太多,即使係雞胸位,肉質都仲滑。鮮打靚蝦滑蝦滑真材實料,打完仲會見到有一粒粒嘅蝦肉係到。落左唔夠一分鐘就會浮面,食落係爽口彈牙,有啲似魚蛋嘅感覺。另外仲叫左蘿蔔同冬瓜等蔬菜,全部都好新鮮。服務好好,上菜速度同收碟來好快,員工好有禮貌。

花金古刺身

手切本地鮮牛頸脊

肥水大花甲

走地清遠滑雞

鮮打靚蝦滑

另外仲叫左蘿蔔同冬瓜等蔬菜,全部都好新鮮。服務好好,上菜速度同收碟來好快,員工好有禮貌。老闆娘仲好nice,會問下我地啲野食岩唔岩口味等,好好❤️
  • 花金古刺身
2018-01-14 100 瀏覽
服務態度好,交通方便。只是真心唔明為何這麼多好評?本身不喜吃太濃味食物,但所有食物連湯底(胡椒猪肚湯)味道均十分淡味,從未飲過味道這麼淡的自家竹蔗水(似是全部加入大量清水),最勁係連豉油都係淡味既⋯⋯只有蝦丸最讚👍🏻
2018-01-12 105 瀏覽
呢間漁火海鮮刺身火鍋嘅環境幾大幾舒適,最岩同朋友黎,吹下水,可以慢慢享受打邊爐烚下烚下嘅樂趣!不過是日就同細佬一齊黎!近排因為佢要成日開夜車温書,所以個芫茜皮蛋豆腐湯底清真係岩晒佢!我地點左個例牌清遠鷄,肉質好新鲜同好滑。魚皮餃就煙煙韌韌,同埋吾會好似出面有啲食食下入面個餡好似有魚刺咁,吉到啲牙肉。佢個咸蛋豬肉丸亦幾特別同幾好食,我地都係第一次係火鍋店食到咸蛋豬肉丸!😍另外值得一提嘅係呢度店員嘅服務態度比起其他火煱店嘅效率高!👍
2018-01-10 133 瀏覽
天氣凍,打邊爐是常識吧😁今日選擇到呢間餐廳,因為之前有朋友嚟過,話覺得呢間餐廳嘅食物質素係比較高,但價位都相對地高少少(我都明白一分錢 一分貨,最緊要係真係高質素)咁我覺得2018年第一餐出街食,都必須要食得好嘅,所以都決定呢度試吓啦。餐廳除咗火鍋之外仲有d炸物小食同埋刺身提供,但因為天氣凍,所以我直接就衝向選擇火鍋配料我哋一行二人,點左番茄薯仔粟米湯底,同埋五種火鍋配料。其實整體來講呢個湯底同埋五種配料我都覺得相當滿意,但係當中特別鍾意嘅就係漁火特選牛盛薈$428,鮮打墨魚滑$88,同埋竹笙$48漁火特選牛盛薈賣相無得輸,紅紅綠綠咁,令人眼前一亮😍我哋係有問過店員呢幾種牛肉會係牛嘅邊部份,店員都有詳細咁解釋比我哋知,只係我自己已經唔記得咗....不過我想講嘅係,無論邊一款牛肉都好,都真係會食得出好新鮮,烚完嘅牛肉會睇得好清楚牛嘅紋理好靚,肥瘦均勻,而且好簿身墨魚滑真係好滑,滑到有幾次我都夾唔實,墨魚滑入口感覺好扎實彈牙,加上有d飛魚籽,好正呀竹笙過往去打邊爐,好多時候d竹笙上枱都係好多水,好濕咁款;但係呢度,竹笙上枱嘅時候係比較乾身,比我嘅感覺餐廳廚房應該係好乾淨企理😁竹笙烚完之後仍

火鍋醬料

蕃茄薯仔粟米湯

鮮打墨魚滑

墨魚滑

竹笙
過往去打邊爐,好多時候d竹笙上枱都係好多水,好濕咁款;但係呢度,竹笙上枱嘅時候係比較乾身,比我嘅感覺餐廳廚房應該係好乾淨企理😁竹笙烚完之後仍然好爽口,當然吸埋個湯底增加左佢美味嘅程度啦

最後我想講個湯底都帶到一啲驚喜俾我,我飲落口第一啖,居然唔係覺得番茄或者係粟米味好突出,而係薯仔個味係最出😳薯味十分重(令我諗起英國嘅薯仔,係特別薯架!)滾左一段時間之後,薯仔變仔好腍,入口好滑,感覺似薯蓉😁

整體嚟講,呢間餐廳嘅食物質素的確係偏高,價錢雖然比我平時食嘅嘢貴少少,但都係值得嘅

蕃茄薯仔粟米湯
鮮打墨魚滑
2018-01-06 1825 瀏覽
朋友推介今晚去食漁火海鮮刺身火鍋,位於銅鑼灣鬧市區非常方便,而且好容易搵到餐廳。好彩之前都有打去餐廳訂位,上到去已經好多人等緊位,喺門口位置更有座位坐比客人等候,餐廳真係非常體貼。等座位嘅期間,睇到餐廳嘅餐牌上有好多火鍋湯底選擇,係入座之前我哋就揀好晒食乜嘢湯底同埋火鍋配料。一入到去坐低,好快啲嘢食就嚟晒啦,芫荽皮蛋豆腐湯好香,個鍋底好大,用匙羹舀起入面嘅食物果然非常足料,入面有豆腐、皮蛋同埋芫荽,份量都比較多,飲一啖湯都好清甜。醬汁配料都有九款選擇,對於喜歡吃辣椒嘅我,自己混合醬汁,將啲食物點小小辣椒,更加滋味。我最鍾意食雲吞,如果叫一碟驚食唔到其他食物,所以餐廳配有雙拼選擇,只需要加錢就可以叫雙拼食物。雲吞王拼帶子餃好有份量,驟眼睇見到帶子餃非常大隻,脹卜卜的。食落去入面果然有好大隻嘅帶子肉,皮薄饀靚,非常新鮮。除此之外,順德魚腐有八件,食落去入面嘅魚肉非常多,而且口感軟滑,魚肉非常新鮮入味,好正,必叫。重頭戲當然要叫手切PRIME牛肉,肉嘅條紋分明,食落去有質感,新鮮牛肉味香濃無比。另外,餐廳自家製嘅鹹蛋豬肉丸非常特別,外面係新鮮嘅豬肉,入面中央位置係鹹蛋黃。另外仲叫咗深海龍躉片

另外仲叫咗深海龍躉片、炸魚皮、油麥菜、蘿蔔片同埋滑豆腐等。

餐廳更有多款飲品、啤酒提供,仲有鮮榨橙汁、加多寶涼茶同埋竹蓆茅根水,打完邊爐都唔使驚會好熱氣啦。

總括而言,食物質素高而且有水準,最重要係海鮮新鮮,食物份量都幾多,我哋兩個人食完真係非常滿足,下次一定會再光臨。
2018-01-02 1413 瀏覽
秋冬天最適宜打邊爐,我哋兩個人就去咗銅鑼灣嘅漁火海鮮刺身火鍋專門店試吓佢嘅火鍋。入到去全場滿座,等左10分鐘先有座位。餐廳有大嘅卡位座位,同埋近窗邊嘅座位選擇,座位空間都比較闊,坐得幾舒適。火鍋湯底超過10款選擇,最後我哋選咗芫荽皮蛋豆腐湯,先飲一啖湯好清甜,平時唔鍾意食芫荽嘅我,都唔會覺得湯底味道好反感。首先要叫我最鍾意嘅竹蓆茅根水,飲落去好清甜,唔會好似糖水咁甜。牛魔王嘅我哋叫咗中份量嘅手切PRIME牛肉,牛肉質感好軟身,食落去非常濃郁新鮮。除此之外,仲叫咗其他火鍋配料,包括深海龍躉片、雲吞王拼帶子餃、鹹蛋豬肉丸、炸魚皮等等。當中嘅深海龍躉片厚厚切片,食落去口感好滑,完全唔會腥,味道非常新鮮。還有餐廳推介嘅鹹蛋豬肉丸,平時係出面一定食唔到,咬落去中間有鹹蛋黃,外層嘅豬肉咬落去有好香濃嘅豬肉味道,非常特別。食到最尾真係非常滿足,埋單兩個人都只係$1000,平均每人消費$500,食物質素高,價錢合理,必定會再次光臨。

入到去全場滿座,等左10分鐘先有座位。

2018-01-01 142 瀏覽
同幾個月無見既朋友一齊打邊爐,三個女仔一齊食通常我打邊爐都喜歡叫竹蔗矛根水飲,我覺得最難夠解熱氣^^今次見餐牌有,仲寫住自家制,夠曬新鮮,唔會太甜醬料自行調較,料足,整齊湯底選左牛乳,非常特別,濃度適中黑豚肉,色澤均勻,口感唔錯烏冬亦是我常點的主食之一最能夠索到湯底的精華,入味又填肚成餐我覺得最驚喜呢碟牛盛薈啦﹗我比100分份量超足,肉的色澤鮮紅,證明非常新鮮,又好味種類有五款,不得了又大份,抵食,好食^^ 大滿足另外仲有叫芝士丸,午餐肉,蝦滑呢幾款都係打邊爐必點的食物之一索味 食肉 滿足感最後仲有幾款菜,均衡一下唔可以只食肉喔成餐都好抵食^^特別是牛盛薈,我最喜歡一碟食物﹗我都會介紹朋友食呢間,影相打卡位置又方便 ,一出站對面就係

同幾個月無見既朋友一齊打邊爐,三個女仔一齊食
通常我打邊爐都喜歡叫竹蔗矛根水飲,我覺得最難夠解熱氣^^
今次見餐牌有,仲寫住自家制,夠曬新鮮,唔會太甜

醬料自行調較,料足,整齊
湯底選左牛乳,非常特別,濃度適中

黑豚肉,色澤均勻,口感唔錯

烏冬亦是我常點的主食之一
最能夠索到湯底的精華,入味又填肚

成餐我覺得最驚喜呢碟牛盛薈啦﹗我比100分
份量超足,肉的色澤鮮紅,證明非常新鮮,又好味
種類有五款,不得了
又大份,抵食,好食^^ 大滿足

另外仲有叫芝士丸,午餐肉,蝦滑
呢幾款都係打邊爐必點的食物之一
索味 食肉 滿足感

最後仲有幾款菜,均衡一下
唔可以只食肉喔

成餐都好抵食^^特別是牛盛薈,我最喜歡一碟食物﹗
我都會介紹朋友食呢間,影相打卡
位置又方便 ,一出站對面就係
2017-11-26
5 分鐘 (堂食)
2017-12-23 150 瀏覽
銅鑼灣有間刺身火鍋店《漁火海鮮刺身火鍋,是有海鮮 刺身 火鍋,原來食店裡的湯底有很多款選擇, 數下都有14款, 漁火龍皇海鮮湯、漁火花膠雞湯翅、花膠響螺燉豬展、菜乾白肺燉豬骨及自家鮮魚清湯鍋都是店主推薦。刺身也有十多款, 海鮮不用說了。胡椒白果豬肚煲,天氣少少涼, 胡椒的辣味非常暖胃,加入蟹柳,芝士丸......手切本地牛,沒有肥牛的肥膩, 很適合健康一族鮮打墨魚滑拼,發覺雙滑的肉被打到起膠的質感很重,用湯匙撥出放落滾水到時, 滾多兩滾其本身的鮮味亦沒有溜失餃子一起浸入鍋煮,乃是以新鮮肉碎菜碎粒作內咸,並以靚質簿皮包著成餃子粒,浸入火鍋中加以一煮,也熱辣更醃味得很,入口嫩熟質爽味道確零舍好的。招牌雲吞王,招牌雲吞王大大粒, 放入湯底撈起更加大粒, 咬落好大

手切本地牛,沒有肥牛的肥膩, 很適合健康一族