2018-01-08 257 瀏覽
每次去到旺角 都會好頭痛因為真係諗唔到同朋友食咩好🧐今次發現旺角新開左一間泰式火鍋店🍲決定黎試下啦😋😋一黎到見環境都幾靚同傳統既火鍋店🍲好唔同所有野都好整齊同乾淨岩哂我呢d有潔癖既港女😂點完火鍋發現出面有個野食bar台有沙津、春卷、椰汁糕🥥、唔同既醬汁除左凍點,熱盆一樣齊😗火鍋🍲方面:我點左個冬陰功湯底又幾好食喎😋湯底係微辣就算食唔到辣都唔洗驚呢個加錢既牛肩頸都幾好食肉質幾爽口當然點少得仲有雜丸食
每次去到旺角 都會好頭痛

同傳統既火鍋店🍲好唔同
所有野都好整齊同乾淨
岩哂我呢d有潔癖既港女😂

點完火鍋發現出面有個野食bar台
有沙津、春卷、椰汁糕🥥、唔同既醬汁

除左凍點,熱盆一樣齊😗

火鍋🍲方面:
我點左個冬陰功湯底
又幾好食喎😋湯底係微辣
就算食唔到辣都唔洗驚

呢個加錢既牛肩頸都幾好食
肉質幾爽口

當然點少得仲有雜丸食
2018-01-08 261 瀏覽
一睇個標題係咪好變態呢?哈哈因為我留住個招牌掉轉次序讀錯了名字,原本係叫做 泰邊爐。但我一眼望落去就讀錯咗 邊泰爐,個音就好似變態佬雖然有啲玩嘢,但我又真係覺得幾得意!$198 任飲任食兩小時,價錢親民。見到有一啲泰式特飲連個名都好特別,Final Fantasy, Mocktail 都係 add$48, 即管又試吓,淨係見到顏色悅目已經好開心,味道清新,同火鍋好夾火鍋未食得之前,可以喺出面嘅自助區食啲小食先,泰式蝦片真係好正,我食咗成碟仲有泰式沙律同埋咖喱角,薯條真係唔錯。店內某些裝修,真係有啲似布吉島嘅酒吧,感覺幾悠閑,座位又夠闊。終於湯底嚟啦!因為想試多啲款式,所以就要左一個鴛鴦鍋,冬陰公湯同埋蕃茄甜湯底,咁唔食辣嘅人就多一個選擇。朋友當中有牛魔王,add $98 就有一隻咁可愛嘅牛牛,手切牛肩肉,咁正唔係唔試呀!脂肪花紋鬼咁靚,肉質鮮嫩,牛味濃郁跟住任點嘅肉類都真係多不勝數,豬牛羊雞樣樣有齊,蝦都幾新鮮,全部都信得過食到差不多,仲可以有泰式甜品自己選擇。雪櫃仲會有飲品,飲啲茶就可以解脂啦!整體感覺真係 good
一睇個標題係咪好變態呢?哈哈

仲有泰式沙律同埋咖喱角,薯條真係唔錯。

整體感覺真係 good
慶祝紀念
除夕
  • 手切牛肩肉
  • Final Fantasy
2018-01-08 121 瀏覽
提早同屋企人做冬,今晚揀左係旺角打個邊爐,䁔笠笠☺️瓊華一向多選擇,趁我未到,佢哋已經揀好心水,見依間新開就決定試新野。我地入到去,真心有點驚喜呀~以為自己落左bar,餐廳個環境設計好特別同創新。有一個調酒嘅水吧~屋企人唔係好食得辣,所以試下個椰雞湯底。椰香味超重,個雞係即時煮10分鐘。飲頭啖湯,發現有冬蔭公味,確係有驚喜。我地叫左墨魚🦑滑、蝦🦐滑、唔同部位嘅牛同豬肉。魚滑蝦滑超彈牙同新鮮必食推介— 豬下青肉片同鮮牛冧肉,味道口感都好得呀!普通的蔬菜、菇類同芋絲加入個湯底,味道超入味同鮮甜!呢d時候,梗係飲番杯mocktail & cocktail啦~我媽叫左杯青頭仔,有青瓜、青檸、接骨花。清新之餘,非常可以解油膩。一路打住邊爐,一路飲,好解渴呀!下次揾埋一大班朋友可以再黎呀!!
提早同屋企人做冬,今晚揀左係旺角打個邊爐,䁔笠笠☺️

我地入到去,真心有點驚喜呀~

必食推介— 豬下青肉片同鮮牛冧肉,味道口感都好得呀!
普通的蔬菜、菇類同芋絲加入個湯底,味道超入味同鮮甜!

下次揾埋一大班朋友可以再黎呀!!
2017-12-21
  • 豬下青肉片
  • 鮮牛冧肉
  • 青頭仔
3K
2018-01-07 168 瀏覽
新年開工不久,未算好忙,約下舊同事出黎食飯,黎左試下泰邊爐。旺角地點方便近大家,加上天氣凍凍地,最好就係打下邊爐啦。晚上正價時段$198一位,除左加一就無其他雜費,可以打兩個鐘,抵食啦自助bar枱上的甜品,算係幾多款,好多泰式糕點正喎。熟食有炸蝦片,生菜包等,雖然搶得好快,但都refill得好快。飲品唔算好多選擇,但一般汽水,茶都有啦,仲可以加錢點下cocktails,泰象啤等。湯底有四款,同同事一致決定要冬蔭功湯底,但怕好辣就加多個蕃茄湯底。冬蔭功湯好香,好足料,最正係香茅味,唔太辣的,而且加湯係加番冬蔭功,唔怕越打越淡。蕃茄湯都好濃茄味,但加湯就係加清湯,店員話蕃茄湯易黐底,不可加番蕃茄湯,咁就無法啦。Encore好幾轉的蝦片同飯焦,喔喔脆勁正。有秋葵食冬式丸類,芝士丸encore左數次~肥牛,唔算好靚,但都有牛味又唔係太肥,可接受。而且落單落幾多黎幾多,都係捨得比人食吖。其他野,一般大路火鍋料都有啦。是日蔬菜盤,菜翠綠,但無得揀要咩菜,個人覺得芥蘭唔適合打邊爐。至愛食甜品,梗係要試下啲糕點先啦,玫瑰糕又靚又好味,係椰汁加班蘭,香軟彈牙。椰汁糕略散,可以硬多少少更佳。最後面個兩塊係

自助bar枱上的甜品,算係幾多款,好多泰式糕點正喎。
Encore好幾轉的蝦片同飯焦,喔喔脆勁正。
有秋葵食

冬式丸類,芝士丸encore左數次~
其他野,一般大路火鍋料都有啦。
至愛食甜品,梗係要試下啲糕點先啦,玫瑰糕又靚又好味,係椰汁加班蘭,香軟彈牙。椰汁糕略散,可以硬多少少更佳。最後面個兩塊係千層班蘭糕,煙煙韌韌好正,值得留肚encore

仲有係糖水,涼粉同椰汁西米露,微甜幾好。

啲位好坐,店亦很乾淨,上菜速度ok,是晚未爆場,同同事吹足兩個幾鐘頭水,賺左時間呀,哈哈,整體滿意
2018-01-04
2018-01-05 1916 瀏覽
泰國食物就吃得多,泰式火鍋真的未試過,泰式火鍋嘅意思就係湯底係泰式feel的湯底,湯底都有幾個選擇,我自己就揀咗椰子雞湯。七點半前結帳可以便宜點,但我因為來不及所以選擇了七點出入咗,七點半後成人收費是198,另收加一。先上台的是椰子雞湯,奶白色的椰子雞湯,記得在享用前先飲半碗,椰子味很濃,內裏的配料除了有椰子肉外,我還看到很多香茅令味道更加濃郁。店員提醒我們等湯滾了以後,要先等10分鐘,才可以吃雞,否則雞會不熟。配料我和太太選擇了很多,先有黑松露墨魚滑,墨魚滑本身已經好彈牙,再加入黑松露味道更濃!是日精選菜籃包括好多菜,通菜、白菜仔、生菜,一次過已經有多種款式。鮮牛冧肉好像一口牛柳粒一樣,都是一口的,但肉質比牛柳粒還要嫩滑,更有牛味。羊肉片賣相雖然一般,但顏色鮮紅,羊肉帶一點蘇味,不是單純的肉味,原來羊肉和椰子雞味道很夾的!豬下青肉片其實即係豬頸肉,切得很厚,味道不錯,泰式排骨和泰式魚餅都幾特別,有一陣似是香茅的香料味,令人一食又食!這裡有種很特別的配菜,叫泰式MAMA公仔麵,跟平日的公仔麵不一樣,但味道我覺得和印尼麵差不多,如果怕辣的要小心包味粉,不要落太多啊!餐廳除了火鍋外,還有少

餐廳除了火鍋外,還有少量熟食,生菜包是泰國菜必吃吧!起初我怕生菜包會很辣,但原來只是微辣,肉碎煮得很林,不會太難咬,另外還有咖哩角、春卷等。另外重點一提炸魚皮,這邊的炸魚皮真的不一樣,跟普通的味道不同,普通的帶點椒鹽/七味粉味,但這個卻沒有了這個味,反而很脆口,熟食區還有一大堆醬料可以取!總括來說,$200一個人享受有特式的火鍋很不錯!
2018-01-05 2273 瀏覽
一向打邊爐都好中意叫冬陰公湯底,覺得好夾好惹味!最近旺角就有家新開嘅泰式邊爐,直情岩哂我口味!一入鋪頭就已經覺得勁有泰國feel!有超靚嘅街頭塗鴉風嘅畫啦,又有近期好興嘅霓虹燈打卡位!食野之外仲可以影相呃下like!呢到有任食嘅邊爐,亦有自助吧推介泰式嘅熱食沙律同甜點咁選擇都幾多咖,等緊邊爐野上時,我地就狂出去拎蝦片食xd呢到嘅醬料區都勁有泰國風味!有好多平時唔會見到嘅選擇好似魚露,泰國甜酸醬,各種唔同嘅香料等!我地要咗鴛鴦湯招牌冬陰公同香噴噴椰雞湯冬陰公係上枱後再加青檸嘅,味道偏甜小小但都十分惹味,用料十足咖,有蝦又有好多配料椰雞湯好有驚喜!奶白色嘅湯底非常濃郁,椰青味非常清甜!湯底偏濃,帶有小小杰身,加上雞嘅鮮味,好出色加咗份海鮮拼盤同手切牛肩肉海鮮拼盤好豐富有蠔,帶子,聖子,鮑魚,蜆,青口同原條烏頭蠔超大隻,又夠哂juicy帶子同鮑魚都係啖啖肉,好彈牙烏頭店員建議我地放落去滾下個湯會令到個湯更加鮮味!手切牛肩肉亦都好出色分量好多,而且件件都厚切好足料雖然厚切但肉質嫩滑,雪花都好平均肉味濃郁,好正!另外仲有其他嘅任食配料,同樣都新鮮選擇多咖!呢到其實仲有樣野好推介就係佢地嘅野飲,店
一向打邊爐都好中意叫冬陰公湯底,覺得好夾好惹味!
最近旺角就有家新開嘅泰式邊爐,直情岩哂我口味!

一入鋪頭就已經覺得勁有泰國feel!
有超靚嘅街頭塗鴉風嘅畫啦,又有近期好興嘅霓虹燈打卡位!

食野之外仲可以影相呃下like!

呢到有任食嘅邊爐,亦有自助吧推介泰式嘅熱食沙律同甜點咁
選擇都幾多咖,等緊邊爐野上時,我地就狂出去拎蝦片食xd

呢到嘅醬料區都勁有泰國風味!
有好多平時唔會見到嘅選擇
好似魚露,泰國甜酸醬,各種唔同嘅香料等!

我地要咗鴛鴦湯

招牌冬陰公同香噴噴椰雞湯

冬陰公係上枱後再加青檸嘅,味道偏甜小小
但都十分惹味,用料十足咖,有蝦又有好多配料

椰雞湯好有驚喜!
奶白色嘅湯底非常濃郁,椰青味非常清甜!
湯底偏濃,帶有小小杰身,加上雞嘅鮮味,好出色

加咗份海鮮拼盤同手切牛肩肉

海鮮拼盤好豐富
有蠔,帶子,聖子,鮑魚,蜆,青口同原條烏頭

蠔超大隻,又夠哂juicy
帶子同鮑魚都係啖啖肉,好彈牙
烏頭店員建議我地放落去滾下個湯
會令到個湯更加鮮味!

手切牛肩肉亦都好出色
分量好多,而且件件都厚切好足料

雖然厚切但肉質嫩滑,雪花都好平均
肉味濃郁,好正!

另外仲有其他嘅任食配料,同樣都新鮮選擇多咖!

呢到其實仲有樣野好推介
就係佢地嘅野飲,店員話bartender係由蘭桂坊請嚟!
師傅調製嘅飲品保證有水準!
我地個日唔想飲酒,所以就試咗兩杯mocktail

薑泰茅

呢一杯係由薑,香茅同荔枝整成
超級大杯個樣又勁吸引
個人覺得好好飲,估唔到香茅都可以沖野飲
荔枝嘅甜味中和薑嘅辣,三種味道都各有特式
但又出奇地夾!

Final Fantasy

呢杯就係Mint,莓同Lime整成
本身對莓嘅飲品有啲抗拒,因為多數都係超級甜
估唔到呢一杯味道好平衡,有一種淡淡好自然嘅莓味
唔會過甜,又唔會好酸
加上薄荷同Lime嘅清新配搭,估唔到莓做主題嘅特飲都可以咁fresh!

非常滿足!各樣野都好出式,有港式嘅邊爐風味外,泰式嘅部分都做得好出式!
2018-01-05 116 瀏覽
曾經我也有的念頭,終於被這間泰邊爐實行了!就是泰式湯式加打邊爐了!還要是任食,真的不得了啦!選擇不少啊!!而且外面可以有自助,見到有生菜包任食我都就激動了!!好好食,不會因為是任食就降底水準,碎肉炒的惹味,我自己再加點辣椒就完美!再夾了青木瓜沙律,好正,爽脆得來酸酸甜甜的,開胃至極!再心急的試了椰汁榚,很香而且彈牙,重點不甜!點了招牌冬陰公和青咖喱雞湯,味道都很濃郁,基本上可以不添加醬汁都夠味。照片只能放12張,所以材料太多沒能盡放,但蝦是必點,新鮮彈牙,與冬陰公湯是絕配!還有粉絲也是必點啊, 簡直是吸盡湯的精華!還有我愛的秋葵,叫了兩次!我記得牛丸都好食的!我很愛吃生蝦,所以來這裏也不忘點一客,不過生蝦是需要另外加錢點的,不是任食的哦!生蝦清甜又非常彈牙,太美味!飲品當然都有任飲,有我喜歡的烏龍茶!現今$198這個價錢可以任食到泰式火鍋,生菜包,椰汁榚等等,我覺得非常超值,而且材料質素不錯,服務員有禮貌,真是個非常美滿的晚上。

選擇不少啊!!
而且外面可以有自助,見到有生菜包任食我都就激動了!!

再夾了青木瓜沙律,好正,爽脆得來酸酸甜甜的,開胃至極!
再心急的試了椰汁榚,很香而且彈牙,重點不甜!

生蝦清甜又非常彈牙,太美味!

飲品當然都有任飲,有我喜歡的烏龍茶!

• 生菜包
  • 椰汁榚
  • 泰式生蝦
  • 青木瓜沙律
2018-01-04 134 瀏覽
今日放假,出動去搵好野食,途徑瓊華,發現一間以泰式為主題既火鍋,二話不說就排隊上去一出Lift已經聞到陣陣泰式香料味道,而且logo有隻大象,包唔會認錯坐位幾寬敞舒適,碗筷以木紋為主,營合返泰式主題坐好第一件事當然係落order點湯底《青咖哩雞湯/椰雞湯》滾起先試飲湯底是常識吧青咖哩湯唔太辣,適合喜歡香料味道又唔太食得辣既人。椰子雞湯椰子味極香,飲落好清甜,配合啖啖嫰滑雞肉,好好飲等湯底滾起同配料上抬既時候,最好當然係周圍巡下啦,原來都提供左好多唔同既泰式小食。為免食得太飽,只小試左生菜包,春卷,咖哩角,肉碎粉絲沙律,味道幾好,而且保持溫度及不停refill,質素超乎想像。仲有提供一D香料,大家再自行將湯底調節到適合自己既味道,個人覺得幾特別同細心首先登場既配料係散叫既<手切牛肩肉>$98,牛肉放係一個牛仔器皿上面,好可愛脂肪比例唔高,勝在牛味濃,有咬口其他配料質素平均,特別推介2款:泰式排骨: 落左唔記得食到夾起時以為會好老啦結果係意想不到既稔滑要同朋友爭食了。咖哩餃: 菜同肉比例剛剛好,皮夠薄但唔會一夾就散,而且有豐富既咖哩香味,推介仲有多款泰式甜品提供,連加一每人

坐位幾寬敞舒適,碗筷以木紋為主,營合返泰式主題

坐好第一件事當然係落order點湯底

《青咖哩雞湯/椰雞湯》
滾起先試飲湯底是常識吧

青咖哩湯唔太辣,適合喜歡香料味道又唔太食得辣既人。
椰子雞湯椰子味極香,飲落好清甜,配合啖啖嫰滑雞肉,好好飲

首先登場既配料係散叫既<手切牛肩肉>$98,
牛肉放係一個牛仔器皿上面,好可愛

脂肪比例唔高,勝在牛味濃,有咬口

其他配料質素平均,特別推介2款:
泰式排骨: 落左唔記得食
到夾起時以為會好老啦
結果係意想不到既稔滑
要同朋友爭食了。

仲有多款泰式甜品提供,連加一每人只需二百零蚊。

食慣左港式邊爐湯底,《泰邊爐》絕對比到一個新衝擊我地

2018-01-04 108 瀏覽
今日同老公喺旺角行左陣,佢竟然主動提議去試新嘢!平時食咩都係老婆諗嘅佢竟然主動提議,咁更係二話不說就去一試去到瓊華樓下排隊搭𨋢,有好多姐姐會派唔同嘅coupon叫你去試呢間嗰間。但當然我地都係無忘初衷入場前職員很有禮貌安排位置。餐內寬敞,中間有個自助bar可以任食泰式美食!除左普通汽水可以任飲,仲可以叫cocktail,mocktail 同泰國啤酒等酒精飲品!於是我就叫左杯Pattaya強烈推介!超好飲!而老公就叫左杯青頭仔自助bar的生菜包,推介! 同場加映是日特式菜籃,種類繁多!我地揀左職員推介嘅主打冬陰功同椰子雞湯底火鍋配料十分新鮮!一點也不麻乎!職員會耐心介紹如何食用湯底十分有禮冬陰功湯底強烈推介!可以飲用!非常香濃!仲可以叫泰國Mama麵!加埋落去一流!再黎自助Bar 泰式小食食完仲可以喺自助bar攞甜品食!好好味所以唔記得影相整體而言,餐廳員工服務非常有禮。而且美食一流!整得再回來多幾次光顧呢!
今日同老公喺旺角行左陣,佢竟然主動提議去試新嘢!
平時食咩都係老婆諗嘅佢竟然主動提議,咁更係二話不說就去一試

於是我就叫左杯Pattaya
強烈推介!超好飲!

而老公就叫左杯青頭仔

自助bar的生菜包,推介!
同場加映是日特式菜籃,種類繁多!

我地揀左職員推介嘅主打冬陰功同椰子雞湯底
火鍋配料十分新鮮!一點也不麻乎!
職員會耐心介紹如何食用湯底
十分有禮

再黎自助Bar 泰式小食

食完仲可以喺自助bar攞甜品食!好好味所以唔記得影相

2018-01-04 103 瀏覽
冬天吃火鍋鍋是必須的,但中式湯底吃得多,總想試不同的湯底。在這找到了家新開的泰式火鍋店,泰邊爐,在旺角瓊華中心,好方便呢!一整層都是這餐廳,裝飾和環境都好有泰國風味~店員推介冬陰功和椰子雞湯~ 火鍋配料除了傳統的,還有些泰式的如魚餅和排骨等等。除了火鍋,外面還有飲品,沙律,熟食和甜品,全部任取啊~ 超級多東西吃。泰式蝦片大塊又脆,好香口,蝦味重好惹味泰醬雞翼香茅味重,整件都包裹着微酸辣的醬汁,皮稍脆,肉嫩,可以吃不停可惜只有一盤沒有refill,想再吃都沒有了...肉碎生菜包的菜大大片又新鮮又爽脆,配鹹香肉碎,微微辣的,口感和味道都豐富~薯條用泰醬煮,不是脆的,酸辣薯肉的味道特別惹味。咖哩角香脆,還有肉鬆米通都必食的,超脆超香口,加上肉鬆好正啊!然後湯底來了~招牌冬陰功:橙黃色湯底有多種香料,配料有車厘茄,雜菌,鮮蝦和大蜆,非常豐富。滾起喝前加鮮青檸汁數滴,味道微酸帶辣也好重香葉的味道香噴噴椰雞湯也是重點推介,白色的椰子湯內有雞件和椰肉及香料,聞起來已經好香椰味,喝起來味道清甜,可中和冬陰功的辣度。加湯時是加乳白色像椰漿的湯啊!湯雞件是生雞,所以要滾十分鐘或以上~火鍋料全部都好新鮮的樣

泰式蝦片大塊又脆,好香口,蝦味重好惹味
可惜只有一盤沒有refill,想再吃都沒有了...

火鍋料全部都好新鮮的樣子~~

牛冧肉又香又軟,好易熟,好吃

泰式魚餅有咬口味道濃,鯇魚片肉質軟又嫩滑,鮮魚味十足,是新鮮的貨色。店家自家製的醬汁酸酸辣辣很好吃

黑松露墨魚滑既香又軟身,飛魚子蝦滑爽口彈牙~

牛肋肉有咬口牛味濃,泰式排骨肉軟又多汁。

甜品有數款,三色糯米飯一球球的好方便,有原味,斑蘭和紫芋味,濃稠杰身的椰漿任舀,內裡有芒果粒,非常幼滑creamy,味道香甜,飯軟糯有咬口~ 想起五月布吉旅行在街邊買的風味。千層糕比較結實,煙靭有咬口,也有香甜椰子味。

這樣豐富的晚餐每人二百多元,吃到好飽啊~
2017-12-28
2018-01-04 115 瀏覽
今日喺大陸放工落嚟,年近歲晚塞晒車,搞到成九點先出到旺角,最後決定同同事食埋晚餐。揀咗泰邊爐係見佢幾特色咁,平時我都鍾意食泰國嘢,貪佢夠惹味,加埋邊爐係點呢?一於試吓。九點上到去,都有8-9成入座率。呢度係任飲任食2小時,晚巿正價係$198,7:30前離座或10:30後入座就$178。近排餐廳做緊優惠,9:00後入座都已經$178搞掂。可能臨近聖誕關係,點火鍋料支筆係支可愛嘅雪人筆嚟,好cutie。自助區有唔少即食嘅泰菜,有生菜飽、泰式蝦片、泰式魚香茄子等等,亦有泰式沙律、甜點。我就揀咗粉絲肉碎沙律,清新中帶點微酸,開下胃,不錯。連醬料都好有泰式風味,有鹹中帶甜嘅泰式黑豉油、魚露、花生碎、泰式甜酸醬,亦有啲好特色嘅例如紅蝦米。自助飲料櫃選擇不多,係普通罐裝汽水同茶。點都要叫杯泰式飲品先得嘅,$10杯抵飲啦。我就叫咗杯【307】,係三種檸檬嘅七喜,有普通黃檸檬、青檸檬同柑桔,開胃解渴。同事就叫咗杯【椰汁冰】。除咗任食嘅火鍋料,仲有幾味可以另點嘅特色風味食物。我地揀咗【串燒拼盤$68】,雞、牛、豬各兩串,都幾大串吓,有成支匙更咁長,味道稍為鹹咗少少,但都幾有泰式風味。湯底有四款選擇【招牌泰
九點上到去,都有8-9成入座率。

我就揀咗粉絲肉碎沙律,清新中帶點微酸,開下胃,不錯。

自助飲料櫃選擇不多,係普通罐裝汽水同茶。

湯底有四款選擇【招牌泰蔭公】、【青咖哩雞湯】、【香噴噴椰雞湯】同【泰式甜番茄湯】。四款都係泰式,我地揀咗易入口嘅【香噴噴椰雞湯】。其實加$20就可以揀鴛鴦湯底,有選擇困難症都唔駛驚。侍應提醒湯入面係鮮雞嚟,水滾咗都要等多陣make sure雞肉係熟晒先好開始。

個湯入面好多椰肉,先飲頭啖湯,果然好香甜。雞肉亦好嫩滑,讚。雖然只有7-8件雞件,不過火鍋料亦有鮮雞件任叫,唔夠就再加~

丸類、魚滑蝦滑同啲比較細件嘅火鍋料都會放喺個長條形嘅器皿上,唔駛吓吓碟上咁嘥位。

【黑松露墨魚滑】口感爽彈,不過黑松露味唔算太突出。

【美國肥牛片】係肥咗啲,不過牛味適中。

【豚肉片】就肥瘦適中,而且肉味豐富,不錯。

【蝦】都算係大隻,而且鮮爽,配合椰汁湯更加倍甜味,正!

其他海鮮料如【鯇魚片】、【墨魚仔】,同個椰汁湯都好夾,感覺好似係泰國食緊海鮮,正!

【炸魚皮】就係出面任攞,可以就咁食,由於好鬆脆,就算淥完食都依然香脆。

【是日精選菜籃】都好大個吓,菜全部都新鮮。

上菜速度都算OK,不過就試過兩三次嚟錯料,例如叫豚肉片俾咗羊肉片,叫鯇魚片俾咗鯇魚骨腩。

食得多,飲吓解茶去油解脂。

最後當然要食泰式甜品,兩個甜品都不錯。
【班蘭千層糕】都夠香甜,軟滑中帶點煙靭。

【三色糯米飯】出面只見兩隻色。要加中間椰漿去食,質感軟腍又粘粘咁,幾得意,甜蜜得嚟又帶點香味。個湯底真係相當不錯,將成個泰式風味帶晒出嚟,下次要同幾位嗜辣朋友試吓冬蔭公湯底先,應該又會有另一番風味。
2018-01-04 94 瀏覽
冬天最好嘅活動就係打邊爐,日式、中式邊爐就打得多,泰式嘅打邊爐真係第一次聽。覺得好OK ,所以就決定同朋友一齊嚟試吓!Menu上面嘅食物真係好泰式,同平時見開嘅好唔一樣, 睇見都想試!因為我同朋友都好為食,所以放題認識嘅邊爐就最適合我哋,唔使就住就住,想食乜就嗌乜,$198一位算係幾平。由於我同朋友都想試多個湯底,所以加左$20轉鴛鴦湯底。我哋揀咗招牌泰陰功同埋香噴噴椰雞湯。冬陰公嘅味道無我想像中辣,相比起來酸味比較重,咁樣會更加適合香港人口味,無咁食得辣嘅朋友都可以試試呢種泰式風味。而且都唔需要擔心辣味太濃cover晒其他食物嘅味道。至於椰雞湯就係清新嘅選擇,除咗雞嘅鮮甜味之外仲加左重重嘅椰汁,好清香。打邊爐必備牛丸、芝心丸。飛魚子蝦滑同埋黑松露墨魚滑幾特別,淥嗰陣記得撈起,唔好俾湯沖款飛魚子同黑松露。蔬菜都一於唔少得,我哋揀咗冬瓜片、秋葵同埋芋絲,建議用椰雞湯果邊淥,更加鮮甜!打邊爐通常食烏冬,因為係泰式邊爐的關係,今次可以食金邊粉,超特別!除咗Menu上面嘅嘢任食之外,出面吧枱都有好多食物選擇。當中我最鍾意係生菜包,平時出去散叫都唔平,依家竟然可以任拎。而且啲肉碎勁香,配埋生菜好

覺得好OK ,所以就決定同朋友一齊嚟試吓!

我哋揀咗招牌泰陰功同埋香噴噴椰雞湯。

打邊爐必備牛丸、芝心丸。

除咗Menu上面嘅嘢任食之外,出面吧枱都有好多食物選擇。

當中我最鍾意係生菜包,平時出去散叫都唔平,依家竟然可以任拎。而且啲肉碎勁香,配埋生菜好爽口,非常推薦!

飲品方面,雪櫃有汽水任飲。但我都揀咗杯特色mocktail.

青頭仔$46
呢杯特飲係冇酒精嘅,材料有青瓜、lime同埋接骨花。
飲落去係好清甜嘅,有好香嘅青瓜味同埋花香味,好解渴。

整體來講係一餐價錢實惠、好有特色嘅泰式邊爐。
趁着冬天適合打邊爐,真係值得一試!

2017-12-20
2017-12-29 1801 瀏覽
天氣凍冰冰,最好既節目就係一家人去打邊爐。普通雞煲或者港式打邊爐已經食到厭,想特別d搞搞新意思,一於來個泰式打邊爐!!今日嘅開餐地點位於瓊華中心嘅9樓,198蚊就有泰式湯底火鍋同自助餐2小時任飲任食,價錢幾吸引!!一入門口就已經超大陣泰式嘅香料湯味,每經過唔同枱就唔同味道,一時冬陰功一時咖哩味,真係未食就已經流口水!!臨近聖誕有特別的裝飾,加上位置都坐得幾舒服。一坐低當然就先要點湯底,我們點了<青咖哩雞湯>(啡色那個),加20蚊可以鴛鴦鍋,另一邊我們點了<香噴噴椰雞湯>。滾咗之後忍不住先飲一啖頭啖湯。不太能吃辣的我都覺得咖哩雞湯不算非常辣,但我最愛<香噴噴嘅雞湯>。湯的味道比較甜,是椰糖的那種清甜,再配上啖啖肉的雞件,香滑而且清甜,好香好好味等緊湯底滾嘅時候當然要睇下有咩飲!雖然種類不算多,但是勝在全部都係出名的飲品,最重要還有無糖茶喝喔而且還有泰式自助餐,以泰式沙律類比較多,吃一點點開胃然後打邊爐最好特別要介紹一下調味料還有煲湯香料!!除了有富有泰式風味的辣醬或魚露等外,我最欣賞是有菜浦粒,加進豉油後鹹鹹脆脆,雖然不是什麼神奇東西,但是
天氣凍冰冰,最好既節目就係一家人去打邊爐。

今日嘅開餐地點位於瓊華中心嘅9樓,198蚊就有泰式湯底火鍋自助餐2小時任飲任食,價錢幾吸引!!

臨近聖誕有特別的裝飾,加上位置都坐得幾舒服。

特別要介紹一下調味料還有煲湯香料!!
除了有富有泰式風味的辣醬或魚露等外,我最欣賞是有菜浦粒,加進豉油後鹹鹹脆脆,雖然不是什麼神奇東西,但是口感好得意

如果嫌湯底唔夠濃味的話可以再另外再取黑胡椒粒等惹味香料再加落湯滾,但我覺得就算唔加都已經好好味。

湯底滾起咗之後急不及待叫咗好多野食,雖然不是全部都是泰國特產,但當中的泰式魚餅和泰式排骨最富泰式風味

講開食物就繼續講,頭先提過既泰式排骨(圖下)真係令我們有意外驚喜!!
排骨完全唔乾唔韌,好滑而且好有肉味,而且唔會大大舊骨,食落口啖啖肉好暢快

而(圖上)的鮮蝦睇相都知肉質好,夠新鮮飽滿不用我多説

食到咁上下要加湯,餐廳好有誠意係加<真正的湯>而不過淡茂茂水,值得一讚

打邊爐有時淨係飲汽水同茶真係唔夠過癮

我同爸爸分別點了泰國啤酒<Singha>和泰式Mocktail<Final Fantasy>。
F.F.當中有很重的薄荷青檸味,冰冰涼涼的好解喝!!打邊爐打到熱辣辣口乾乾飲就最岩!!

食到好飽好飽,但點都要食甜品!!極喜歡左下角的玫瑰糕,椰汁清甜班蘭清香,口感煙煙韌韌好好食

下次一於再來食冬陰功湯底
2017-12-27
5 分鐘 (堂食)
  • 鮮蝦
  • Final Fantasy Mocktail
  • 泰式排骨
  • 玫瑰糕
2017-12-28 1363 瀏覽
旺角彌敦道628號瓊華中心9樓最近新開了一間以泰式湯底作打邊爐的餐廳。其實邊爐店周圍都有,但為何要特別介紹此間店呢?因為這裡除了可以打邊爐之外,還有一個酒吧區,客人可以邊打邊爐邊飲cocktail!基本$198任打邊爐!餐廳的佈置好有風格,除了有一些好有宗教特色的裝飾之外,其燈光效果又好pop好young。完全是好contradict,但又好match。餐廳的空間感好足,座位與座位之間有足夠空間,坐得都好舒服。特別一提它的抽風系統不錯,邊爐味都唔太覺。食物的種類都好多,點餐紙上面有好多不同的食材,林林總總。除了邊爐材料,這裡還有已經煮熟了的食材任供客人選取。在食物吧的食物都不錯,尤其炸物炸得香脆。泰式沙律都不錯。飲品任飲,除酒精類特飲。飲品的種類好多,不過打邊爐都係汽水最夾。咁特別可以用泰式湯底打邊爐,冬蔭公是必選吧!椰子雞湯都可以一試。冬蔭公惹味!椰子雞純香。鴛鴦湯底加$20。大蝦新鮮又任食!食到飽飽都唔肉赤。基本上平時打開邊爐的食材都有。羊肉和豬肉都係任點,肉類都幾新鮮。海鮮盤$138,抵到爛,有鮑魚、蠔、蛽等,以呢個價錢食到呢個食材,都不錯!芭堤雅$68好飲呀,果味濃,酒味醇,值
基本$198任打邊爐!

食物的種類都好多,點餐紙上面有好多不同的食材,林林總總。
除了邊爐材料,這裡還有已經煮熟了的食材任供客人選取。
在食物吧的食物都不錯,尤其炸物炸得香脆。泰式沙律都不錯。
大蝦新鮮又任食!食到飽飽都唔肉赤。
基本上平時打開邊爐的食材都有。
羊肉和豬肉都係任點,肉類都幾新鮮。
芭堤雅$68
好飲呀,果味濃,酒味醇,值得一試。
牛肉用泰式冬蔭公湯滾完好入味,少少辣,多多趣。
PinkCoo PinkCoo $68
一陣橘子味,rum的醇香,在旺角的餐廳飲到高質cocktail令人喜出望外。
新鮮農場菜藍,都好新鮮。

墨魚滑,有黑松露tim,鮮味到爆。
手切牛肉,正,肉嫩鮮味。
有泰國的公仔麵,yum yum。
同場見到家燕媽媽。
2017-12-14
2017-12-28 137 瀏覽
打邊爐成日打, 但呢間泰邊爐食既係泰式湯底既打邊爐 好鬼特別wor ! 每人都係198 蚊。 非繁忙時間178 ! 湯底冬蔭公好香濃 辣得黎又唔會搶左d香料味 要黎打邊爐好襯 ! 跟住嗰個青咖喱湯底都好出色! 咖哩味香 甜甜辣辣甘 放d肥牛落去冇得輸邊爐食物好多選擇!味濃既 肥牛 爽口既 豬頸肉 ! 彈牙既牛丸 墨魚丸 芝心丸 午餐肉 金菇 芝士腸 木耳 雞脾菇 蟹柳 蝦等等都好新鮮 各式麵類 甚至有媽咪麵 都一應俱全 出面既可樂 烏龍茶 汽水 等等 同埋泰式食物好似 春卷 生菜包任食 雖然任食 但味道一d都唔hea 生菜包 夠口感豬肉味香 絕對手拍得住泰國餐廳 ! 以198 黎講真信譽好平靚正!

以198 黎講真信譽好平靚正!
2017-12-18