2017-12-21 105 瀏覽
天氣轉涼了, 最近都是雞煲和火鍋, 所以都食到覺得悶了.......聽朋友介紹, 旺角新開了一間泰式火鍋, 即去試試, 轉轉口味!餐廳佔全層, 所以很大, 不會擠迫, 坐得舒適~198任飲任食, 更有自助小食, 所以價錢不貴喔!我們點了冬陰功湯底, 本來不太抱任何期望, 因做火鍋湯底通常都比較簡單。誰知, 飲了一口冬陰功湯底, 完完全全改觀了!!!雖然, 不是最好的冬陰功湯, 但一定是最好的冬陰功湯底。味道就像大部分泰國餐廳點的冬陰功湯, 味道十足!落料亦非常豐富, 冬陰功湯有的蝦, 草菇, 蜆.......都齊全!配料方面, 有肥牛, 羊肉片, 餃子, 飛魚子蝦滑, 黑松露墨魚滑, 豬下青, 芋絲跟生菜藍等等。肥牛質素普通, 沒有什麼特別, 但味道是好的! (所以可以點啦!)羊肉片羊騷味十足, 口感都好好, 愛騷味的必定要試試!餃子很大粒, 一人一粒剛剛好!飛魚子蝦滑, 飛魚子數量不夠, 所以沒有"卜卜"的口感, 但愛蝦的人都要點喔!黑松露墨魚滑, 黑松露足夠, 所以啖啖都有黑松露味, 配上墨魚滑 豬下青好爽好好味, 好味到我只吃了一件就被清光了....芋絲必點, 原因是芋絲可以吸更
天氣轉涼了, 最近都是雞煲火鍋, 所以都食到覺得悶了.......聽朋友介紹, 旺角新開了一間泰式火鍋, 即去試試, 轉轉口味!
餐廳佔全層, 所以很大, 不會擠迫, 坐得舒適~
198任飲任食, 更有自助小食, 所以價錢不貴喔!

誰知, 飲了一口冬陰功湯底, 完完全全改觀了!!!
雖然, 不是最好的冬陰功湯, 但一定是最好的冬陰功湯底。
味道就像大部分泰國餐廳點的冬陰功湯, 味道十足!

羊肉片羊騷味十足, 口感都好好, 愛騷味的必定要試試!
餃子很大粒, 一人一粒剛剛好!

豬下青好爽好好味, 好味到我只吃了一件就被清光了....
芋絲必點, 原因是芋絲可以吸更多的湯!!!
生菜藍有三款菜, 明顯有挑選過的, 所以所有菜都可以放入口, 不怕有爛啦!
其實還有牛柳粒, 都好好味, 但忘了拍照~

之後加了$138點了海鮮船~超多料! 有鮑魚, 生蠔, 扇貝, 蟶子, 半條烏頭, 蝦和蜆。
烏頭配泰式酸辣汁真是意想不到地好味!
生蠔超大, 大到有點恐怖, 本來以為煮熟後會縮, 但竟然 維!持!原!狀!

其他海鮮雖然不致於超新鮮, 但都新鮮, 又甜又不會腥~

最後, 出去看看有什麼熟食啦~
款式不多, 有大約十多款吧, 但味道不會因為自助而變差~
雞翼味道好好, 而生菜包的肉碎我覺得乾了點....
紫米露好好味, 不會太甜, 又足料! 但溫度有點尷尬, 不凍又不熱~

另外, 因食泰國菜就想飲椰汁的關係, 點了一杯椰汁(($10)。
好好味, 椰汁味好濃, $10一杯超抵!!!
2017-12-21 91 瀏覽
收工約左朋友出旺角準備聖誕禮物,行到攰當然去搵食。收到張傳單話有新泰式任食火鍋,即時上網睇又唔算差,而且又未試過係點,所以就膽粗粗兩個女仔走上去食~~個豉油吧有唔少選擇,有魚露、泰式辣醬等泰式醬料。熱燻唔算多選擇,不過原來refill出黎唔一定係同一樣食物,咁款式咁就多左了(笑)。所以大家見鍾意的食物可以拎多DD先。餐廳提供幾款甜品,今次我就食左紫米露同粟米露,質地唔會稀框框,甜度都岩岩好。見到唔少人都有拎甜品,職員都密密refill。雪櫃內的飲品係任飲,另外可以加錢叫杯特式飲品。主角椰雞湯上了...... 超~香~!不過好多餐廳嗅落咁香,食落就無乜味,不過…… (圖為岩岩放落黎,滾起左就唔係咁樣)個湯飲落係超級甜,椰子味非常重!用呢個湯底打邊爐,D野食都有椰子味。而且加湯係加返椰子湯,唔係清水或者普通雞湯!肥牛差唔多,起碼唔係肥多過肉,煮完都ok。其他配料都唔會比太多,都係大路火鍋料。但就有幾款海鮮,尤魚仔、蝦、鯇魚片等。朋友想食佢個泰Fresh船,所以加錢叫左個。啲海鮮都幾好,隻蠔好肥美,同埋有半條暫件烏頭好少見。店員都唔少,亦都好好禮貌,招呼幾好,再揾次約多幾個朋友再上黎食

個豉油吧有唔少選擇,有魚露、泰式辣醬等泰式醬料。

雪櫃內的飲品係任飲,另外可以加錢叫杯特式飲品。

香噴噴椰雞湯

肥牛差唔多,起碼唔係肥多過肉,煮完都ok。

2017-12-19
香噴噴椰雞湯
2017-12-20 66 瀏覽
<泰式邊爐湯底 第一次試 好味!>😃🙆🏽‍♂今日天氣甘凍 梗係去打下邊爐啦😃 經過瓊華 見到樓下d姐姐不停派傳單 話「泰邊爐 好味到變泰」甘😂 講到甘 甘咪黎試試佢囉 一上到去已經聞到好大陣泰式香味 好鬼肚餓 入面陳設有卡位 有長枱 以任食為主 😃🍲泰式打邊爐湯底 🍲任飲任食兩小時 每位198 蚊 加20 蚊可點鴛鴦鍋🌶招牌冬蔭公 配 青咖喱雞湯 🐥冬蔭公湯底真係好似平時食泰菜嗰d湯甘 可以任用 😃 辣度適中 有好多香料 蕃茄🍅 少量辣椒 磨菇 葱花 要黎打邊爐 酸酸辣辣甘好開胃 😃 另一邊既青咖喱湯底真係第一次試 咖喱味濃 但唔會太辣 😃 打邊爐倒d雞 牛落去就好似食緊泰菜既咖喱雞 牛甘😃 好特別🌶出面有個水吧 可以隨意拎各式小食 有香脆既春卷 咖喱角 魚香茄子 🍆 估唔到仲有生菜包 生菜包既肉碎辣辣地 肉質夠煙靭 好香 連埋清新既生菜🐷 好match 🥗若想食多d menu上面既美食例如串燒 泰式生蝦等就再加錢側邊可以自己調配既打邊爐豉油汁 除左一般葱花 蒜 辣椒等等 我最鍾意係佢會有泰式香料 好似花椒 花生 八角 砂糖等等 令到打邊爐料點落去好有泰式風味😃另外
<泰式邊爐湯底 第一次試 好味!>😃🙆🏽‍♂

🍲泰式打邊爐湯底 🍲
任飲任食兩小時 每位198 蚊 加20 蚊可點鴛鴦鍋
🌶招牌冬蔭公 配 青咖喱雞湯 🐥

另外 出面各式汽水 烏龍茶 可樂 都可以任拎 🥤☕ 想點啤酒 泰式飲品 或者特製cocktail 就再加錢😃

講番任點既野食 其實都幾多選擇 豬牛羊雞 腸菜餃丸 等等應有盡有 主要講講我覺得好正嗰d ! 😃

美國肥牛片 肥瘦適中 幾有肉味🐮 泰式排骨好彈牙入味 帶有d筋位有口感🐷 午餐肉片 夠濃味 墨魚丸好彈牙新鮮🦑 韭菜餃韭菜新鮮 皮夠薄🌿 包仔豆腐好香豆味 同粟米都好香甜 🌽 估唔到任食既質素會甘ok物超所值!😍

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#泰邊爐
旺角彌敦道628號瓊華中心9 樓
~~~~~~~~~~~~~
2017-12-20
2017-12-20 61 瀏覽
有朋友喺外國返黎,約左去旺角食,指明要打邊爐,咁就search下有無啲特別少少既任食店,好好彩咁搵到呢間泰式邊爐,唔洗每次都係食日式/廣東火鍋。都有少量熟食,始終肚餓一坐低都無咁快有野食,可以醫下肚先!另外一提係啲炸魚皮好大塊,唔會太碎。甜品有4款,最後我剩係食左紫米露。幾好味,搞到我食左幾碗~我地叫左鴛鴦鍋 (椰香雞+青咖哩雞)。佢寫話飲湯先,個椰子雞出奇地超好飲!青咖哩我就無飲了。兩個湯底煮完既野食都好入味,唔會係白烚!肥牛普通,不過抵贊係我寫6碟真係黎6碟。仲有幾款海鮮,咁我地叫左大路既蝦,都幾大隻,煮完都好鮮。火鍋配料都係大路野,所以都無特別影了蝦滑同墨魚滑,幾彈牙,唔係食擦膠。

都有少量熟食,始終肚餓一坐低都無咁快有野食,可以醫下肚先!
另外一提係啲炸魚皮好大塊,唔會太碎。

甜品有4款,最後我剩係食左紫米露。
幾好味,搞到我食左幾碗~

我地叫左鴛鴦鍋 (椰香雞+青咖哩雞)。
佢寫話飲湯先,個椰子雞出奇地超好飲!青咖哩我就無飲了。
兩個湯底煮完既野食都好入味,唔會係白烚!

肥牛普通,不過抵贊係我寫6碟真係黎6碟。

仲有幾款海鮮,咁我地叫左大路既蝦,都幾大隻,煮完都好鮮。

火鍋配料都係大路野,所以都無特別影了

蝦滑同墨魚滑,幾彈牙,唔係食擦膠。

2017-12-19
2017-12-18 122 瀏覽
#Lucas小食家 又試新餐廳啦~這一次更是全新的概念如其名—泰式火鍋 當泰國菜 遇上 中式火鍋,到底有甚麼化學作用呢?等我向大家報告一下!一進場,那個裝修帶著芭堤雅的熱帶風情,配合著泰國音樂,仿如置身泰國! 這裡的Cocktail(雞尾酒)甚有名氣,當然要點一杯啦!點了冬陰Thai,既清新又開胃! 這是菜單,我們點了湯頭後,馬上出去自助餐區域拿些前菜。 款式很多,除了泰式沙律外,還有生菜包、蝦醬炒通菜等泰菜~平時吃一碟都要數十元,這裡任你吃到飽,真的很划算! 但大家請手下留情,吃太飽的話就吃不下接下來的火鍋!!先說湯頭吧,我們一行五人點了四個湯頭,各有特式。冬陰公:另有青擰點掇,屬清新輕口味!青咖哩:我最喜歡的一個,湯底比較濃厚,火鍋後,像在吃青咖哩肥牛、青咖哩魚餅蕃茄:很濃郁的茄味,另有豬骨和香矛,頗特別的!椰子雞湯:真的香噴噴,有足料的椰子跟雞件! 我們另外加了錢吃海鮮拼盤,種類都不少,有原條魚、蝦、聖子、青口跟帶子! 手切牛肩肉盤子很有特式XD牛肉很厚切,很有嚼勁! 其他配料:泰式魚餅、雜菜、肥牛應有盡有~特別一題,他們家都用竹的餐具,店主應該喜歡崇尚
#Lucas小食家 又試新餐廳啦~
這一次更是全新的概念如其名—泰式火鍋
當泰國菜 遇上 中式火鍋
到底有甚麼化學作用呢?
等我向大家報告一下!

一進場,
那個裝修帶著芭堤雅的熱帶風情,
配合著泰國音樂,仿如置身泰國!

這裡的Cocktail(雞尾酒)甚有名氣,
當然要點一杯啦!
點了冬陰Thai,既清新又開胃!

冬陰Thai
這是菜單,我們點了湯頭後,
馬上出去自助餐區域拿些前菜。

款式很多,除了泰式沙律外,
還有生菜包、蝦醬炒通菜等泰菜~
平時吃一碟都要數十元,
這裡任你吃到飽,真的很划算!

雞翼/茄子
炒通菜
但大家請手下留情,吃太飽的話就吃不下接下來的火鍋!!

先說湯頭吧,我們一行五人點了四個湯頭,各有特式。
冬陰公:另有青擰點掇,屬清新輕口味!
蕃茄:很濃郁的茄味,另有豬骨和香矛,頗特別的!
椰子雞湯:真的香噴噴,有足料的椰子跟雞件!

蕃茄/青咖哩湯低
我們另外加了錢吃海鮮拼盤,
種類都不少,有原條魚、蝦、聖子、青口跟帶子!

泰Fresh船
手切牛肩肉
盤子很有特式XD
牛肉很厚切,很有嚼勁!

手切牛肩肉
其他配料:泰式魚餅、雜菜、肥牛應有盡有~
特別一題,他們家都用竹的餐具,店主應該喜歡崇尚自然吧?

2017-12-11
冬陰Thai
蕃茄/青咖哩湯低
  • 青咖哩湯底
話說今日天寒地凍,友人提議去打邊爐,上網搜尋一番之後,找到這間食店,見大家都未去過,一於去試下啦。至於這間食店食物有幾好食,暫不作詳細解說了⋯⋯(想知的話,看看其他食評吧)!其實這間食店的食物,不會有一些「主打」、「特色」、「驚喜」的食物供應,供應的品種都是其他店舖有所供應的。但不能否認,食物品質都係好的,雞夠滑、肥牛不太肥、蔬菜夠新鮮。可能你會話「外面都有這樣質素啦,使乜幫襯佢喎!」佢地贏就贏在個「湯底」,泰式湯底一般好小有食店供應,佢地就有四款湯底比顧客選擇。小弟今次選擇「冬陰功」及「椰鷄湯」做湯底。你試諗下,你淥D食物時,平凡嘅牛肉,變咗冬陰功牛肉,普通嘅蔬菜,變咗椰香蔬菜,你話幾特別呢。如閣下食厭咗普通湯底,不防去試下,可能會有另一番風味呢。可能間店舖仲係算新開卦,仲有好多可以改善嘅地方,例如........木筷子、木碗配鐡湯匙,點解唔配返木湯匙呢?人客想淥嘢之前飲啖湯,咪好容易淥到個口囉🤔可能我地成10點半才去,好多品種都冇係可以理解。但自助BAR上嘅食物及配料冇人去補給囉,既然要做夜場,就要顧及人客需要。由其係原先有紫米露糖水,但手快有手慢冇囉。其實依家大部份食店都只供應杯

可能我地成10點半才去,好多品種都冇係可以理解。但自助BAR上嘅食物及配料冇人去補給囉,既然要做夜場,就要顧及人客需要。由其係原先有紫米露糖水,但手快有手慢冇囉。其實依家大部份食店都只供應杯裝雪糕,難得有糖水供應,但只有得睇囉😔

音響太大聲啦,與朋友傾談都有D辛苦,直至叫員工較細聲D才好好多!

以上意見亦已向店員反影,希望會有所改善啦。總括嚟講,都係值得再去嘅,順帶一提,D店員都幾有禮貎架😊
2017-12-17
$190 (宵夜)
食物方面,特別推介蝦滑同墨魚滑,其他食物都新鮮。最欣賞餐廳有個自助吧,自助吧的食物都好好食,有甜品,蝦片,泰式小吃都好好味。如果有埋雪糕會更加好。但自助吧d泰式菜都放涼左,如果d菜係一路保暖或翻熱會更好。同埋甜品(e.g.涼粉)都應該加上蓋子,會更加衛生。春卷可能放耐左,食落d皮已經唔脆口。服務方面,員工可能是新人,經驗有代改善,但都算用心服務。價格方面,價格稍貴,如果新開張優惠再長d會更好,但一試無妨。
服務方面,員工可能是新人,經驗有代改善,但都算用心服務。
2017-12-17
  • 泰式蝦滑
自問是個邊爐怪,一年四季都愛打邊爐,冬天更加係個個星期都去,食完暖粒粒,感覺真係好,今日旺角逛完街,朋友話瓊華中心新開左間泰式邊爐,食得多傳統邊爐,呢間咁有特色,諗都唔諗即刻去試。餐廳主打泰式邊爐,每位$198,各式火煱生料,任點任食,飲品櫃仲有很多飲品無限量供應,叫得泰式邊爐,唔少得各樣泰式小食,炸蝦片,肉碎生菜包都夠晒泰式地道風味。飲品櫃選擇頗多,各式汽水齊備,最正係有道地茶,食得太飽可以飲包消下滞三款追加特色風味精選美食,我點左海鮮泰Fresh 船,有八類海鮮,都幾大堆頭,影相呃完like即開始食,生蠔成個拳頭咁大,有濃濃海水味,肉質夠厚,淥熟晒都仲有成隻湯灼咁大,口感一流,青口很新鮮,淥熟左仍不失鮮味,半條烏頭魚,呢個係我嘅至愛,平時食泰菜必點,今次有得自己控制火候,點埋佢地嘅泰式酸辣汁,真係好美味湯底有四款選擇,都是泰式風味,我地點左椰子雞湯,椰香撲鼻,令人食指大動,雞湯內有新鮮雞件,肉質嫰滑。餐廳同樣供應泰式飲品,我就點左椰汁冰,椰汁夠濃,清甜好味,朋友試左店長推介嘅青頭仔,原來係青瓜汁混和菠蘿汁,無介紹錯,非常清新可口其他火煱生料都很新鮮,牛肋粒淥熟爽口夠腍,牛味好出,最

其他火煱生料都很新鮮,牛肋粒淥熟爽口夠腍,牛味好出,

最好味嘅係手打蝦膠同墨魚膠,爽口彈牙不特止,蝦味同墨魚鮮味相當夠,推介

最尾當然要試泰式糕點及甜品,玫瑰花形狀糕點有兩種味道,紫色是香芋,綠色是椰子味,個人最愛當然是椰汁千層糕,椰味香之餘,質地仲非常煙韌。

香芋西米露,甜度適中,而且有很多芋頭及西米,夠晒香滑。

食飽埋單每人三百多元就可以任飲任食泰底海鮮火煱及甜品,相當超值。

2017-12-17 67 瀏覽
終於又到happy friday 搵啲好野食下先男人話想打邊爐 見到呢間泰邊爐有我最鐘意食嘅泰國菜x打邊爐 岩晒啦店員好快安排我地入座 出面好多野食咁坐低即刻出去睇下有咩正野先樣樣都拎左啲 雖然係放題 但一啲都唔差喎火鍋湯底我地加左$10 轉鴛鴦鍋冬陰公少不了 加埋椰雞湯 呢個冬陰公湯底俾出面個啲紅好多 不過味道好好 好有泰色味道重叫埋海鮮拼盤 啲蠔好大隻 味道好好至於任食個啲火鍋料 雖然唔係超級多不過樣樣都好精 質素完全唔會失色 有驚喜
終於又到happy friday 搵啲好野食下先

重叫埋海鮮拼盤 啲蠔好大隻 味道好好

至於任食個啲火鍋料 雖然唔係超級多
不過樣樣都好精 質素完全唔會失色 有驚喜

2017-12-15 1907 瀏覽
If you like Thai food, I think this is a great place for hotpot because the appetizer, dessert and drinks cabinet is all you can eat including chicken, Thai salad, etc.For the main hotpot broth, you get a choice of Thai style soups such as tom yum kung, coconut chicken, curry etc.I chose two because it is only $10 more for two different pots.For me, the best bit were the noodles because they have Thai Mama noodles and Cambodian noodles which I had first before the broth get oily.With the Cambodi

With the Cambodian noodles, I like the way, the softness of the noodles is up to me.

It was nice eating out of bamboo bowls for a change.
Both noodles were good but I prefer the Instant noodles.
After having the noodles, it was time for the beef and seafood.

You get half a grey mullet which goes nicely in the tomyumkung as the strong broth balances the strong flavour of this fish.

The huge oysters didn't shrink in the hotpot and they had a very strong taste to it.
As well as the hotpot I was really satisfied with the appetizer bar so I hope to come again soon.
For drinks had the fizzy cucumber which was refreshing and soothes the spicy food.
2017-12-14 1594 瀏覽
這半年,已經前後去了泰國三次, 而下個月尾,又會再出發去泰國了,但也已經很懷念泰國的口味,忍不住要在香港繼續四處尋找泰國的影子。 與朋友在旺角逛街,無意中讓我們發現了這間泰式火鍋的食肆, 令我們晴天霹靂,興奮至極!想也不用多想,便馬上進店內準備開餐。環境上十分有泰式體驗,墻上有不同的大象裝飾, 水吧亦有漂亮的霓虹燈。這裏有不同的湯底,而它的湯底都是以泰式為主題,真的十分有特色! 說實話,這是我與朋友第一次在香港吃泰式邊爐呢!湯底我們選了青咖哩湯和香噴噴椰雞湯。青咖哩和椰雞湯裡的雞肉超嫩滑, 即使是煮了超過一小時,當中的雞肉仍然是十分嫩,一點也不鞋。椰子雞湯,當中的椰子也很多,十分有咬口,味道很清甜。另外,這裏的老闆調製了特色泰國醬汁, 味道很重青檸味, 混合了磨碎的辣椒仔,很開胃。 我們點了不同的打邊爐配料。美國肥牛片每片肥牛也十分大片, 脂肪與肉的比例十分好。另外還有鮮牛冧片和牛柳粒,都是十分新鮮的食材,沒有牛的騷味。我們還點了泰式魚餅,龍蝦丸,炸魚蛋,拉絲芝心丸。魚餅的味道十分,特別推薦大家一試。而芝心丸當中的芝士激多,味道很重芝士味。這裡的咖哩餃子很好吃,黃咖哩的香甜,但又不會辣

湯底我們選了青咖哩湯和香噴噴椰雞湯。

椰子雞湯,當中的椰子也很多,十分有咬口,味道很清甜。

我們點了不同的打邊爐配料。

美國肥牛片
每片肥牛也十分大片, 脂肪與肉的比例十分好。

我們還點了泰式魚餅,龍蝦丸,炸魚蛋,拉絲芝心丸。
魚餅的味道十分,特別推薦大家一試。

而芝心丸當中的芝士激多,味道很重芝士味。
這裡的咖哩餃子很好吃,黃咖哩的香甜,但又不會辣,很合我口味。而它的韭菜餃子裡,內有超豐滿的韭菜和肉碎,很足料。
去泰國一定要吃它的金邊粉吧,這裡的泰式放題,改名做金邊fun。 金邊粉十分彈牙嫩滑,沒有雜質,口感不會覺得粗曠, 是很優質的金邊粉。
熟食亦有很多款不同的選擇, 而我特別想介紹的是,它的檸蜜雞翼。

檸蜜雞翼的味道很香甜,香濃的蜜糖味,配合青檸的芳香味,超好吃。 而雞翼的肉也是十分嫩滑的!當中煮得夠熟,沒有血水。

此外,還有甜品區和飲料區。

他的椰汁紫米露十分足料,可見紫糯米十分多, 而不是水汪汪的。

以上的都是任飲任食,但因為看見別人點了大力手切牛肩肉和泰fresh船,超吸引的,所以我們也忍不住加單。

大力手切牛肩肉 $98

大家可以看見他的牛肉真的是十分十分新鮮,肉質軟綿綿, 顏色又鮮紅, 最重要的是他的脂肪是黃金比例。 口感上,真的超級嫩滑,入口不用多咬,肉便已融化。味道上,十分鮮甜, 不用下任何調味料,都已經十分好吃! 絕對值得大家一試!

泰fresh船 $138
當中有蠔、鮑魚、蟶子、元貝、青口烏頭、花甲和蝦。 可見蠔和烏頭的十分大份量。
它的海鮮類都十分新鮮, 腥味不會很重,鮑魚咬落口感十分彈牙。而蝦仍十分生猛。
薑泰茅 $48
透明帶點白色,杯上有粒荔枝和香茅。 味道上, 荔枝味不會過份的甜, 反而他的香茅味很重, 很有泰國的特色,十分好喝。
青頭仔 $48
透明帶點青綠色,杯上有數片青瓜片。 味道上,很重的青瓜味,當中還 混合了菠蘿汁,去襯托出青瓜本身的瓜味。
FF $48
紅色配點綠,很配合聖誕的氣氛。可見主要是紅莓和薄荷葉。 味道上,它的 紅莓不會很酸,而味道比較著重在 薄荷葉上, 看起來有點像喝cocktail mojito的風味。

整體而言,這裏的食材十分新鮮,而湯底也超級好吃和足料了, 這是我第一次在香港能夠找尋到泰國風味的餐廳! 環境上亦十分有泰式的氣氛,另外店員的服務也超級友善, 會主動提供協助,並且願意聆聽客人的需要,超讚呢! 希望這裡水準能夠繼續維持水平!
2017-12-14 997 瀏覽
 就因為見到 充滿玩味嘅一句,成功喺瓊華中心咁多間食店之中脫穎而出而出,吸引到我同朋友上去睇吓有幾變"泰"! 最重要喺因為餐廳新開無耐,做緊優惠價! 7:00前賣單 $138(原價$178) 7:30—10:30 $158(原價$198) 10:30後入座 $138(原價$178) 點菜紙上面嘅野食又真係幾泰式!唔係得個名~ 主要有6款湯底,招牌泰陰公, 椰雞湯, 青咖哩湯, 蕃茄湯, 泰式豬骨筒湯, 泰嬤辣湯 主食方面就分為:肉類, 丸類, 沙律及粉麵蔬菜類 加碼項目就有串燒拼盤,大刀手切牛肩肉,泰Fresh船3款 場內環境好光猛闊落~水吧位置仲整到好似一間泰式酒吧咁!好有氣氛~ 有得打邊爐之外,喺餐廳正中位置仲有一排沙律,熱食,小食同甜品! 沙律有:青瓜沙律,木瓜沙律,肉碎粉絲沙律,蕃茄沙律等等... 木瓜沙律都幾辣弄下!青瓜沙律就會清少少~ 熱食同小食類就有炒菜,蝦片,咖哩角,茄子,雞翼同生菜包等等... 我最中意嘅就係生菜包~!平時食泰國野叫一份都幾十蚊! 而呢到就可以任食!!生菜細細片而且夠新鮮~ 肉碎嘅辣度中等,以我唔太食得辣嚟計,每次只要唔好加太多肉碎都接受到~ 喜歡食
 就因為見到 [好食到變"泰"] 充滿玩味嘅一句,成功喺瓊華中心咁多間食店之中脫穎而出而出,吸引到我同朋友上去睇吓有幾變"泰"!
最重要喺因為餐廳新開無耐,做緊優惠價!
7:00前賣單 $138(原價$178)
7:30—10:30 $158(原價$198)
10:30後入座 $138(原價$178)

點菜紙上面嘅野食又真係幾泰式!唔係得個名~
主食方面就分為:肉類, 丸類, 沙律及粉麵蔬菜類
加碼項目就有串燒拼盤,大刀手切牛肩肉,泰Fresh船3款

木瓜沙律都幾辣弄下!青瓜沙律就會清少少~

我最中意嘅就係生菜包~!平時食泰國野叫一份都幾十蚊!
而呢到就可以任食!!生菜細細片而且夠新鮮~

喜歡食極辣極重口味嘅話,台面上一大埋嘅調味料絕對岩晒你!
又指天椒...又辣椒粉...仲有啲花椒八角同泰式香料比你調味!

飲品方面以自取形式,有汽水,檸茶,菊花茶,烏龍茶同解茶等等~
如果想飲特別啲嘅都可以加錢叫特色飲品。餐廳唔止有特飲,連Mocktail,cocktail,Beer都有得叫!

Cocktail-冬蔭THAI $68
[分數:8/10]
貪得意同朋友叫咗Set Shoter 玩下!放心~其實佢地嘅Shoter只係濃少少嘅Cocktail,所以飲落去甜甜地,我地呢Set就有少少蜜桃味,不過飲落都會感受到一股熱力,少飲酒嘅人士都要小心啲,唔好覺得甜甜地幾好味,飲飲下就醉咗!XD

泰陰公拼椰雞湯 +$10
[分數:7.5/10]
雙拼湯底要加$10蚊,個個湯底都好想試下,最後揀咗招牌泰陰公同椰子雞湯底~其實好想試埋青咖哩湯底!不過無得3拼,唯有等下次啦~泰陰公湯底比我相像中無咁辣,可能就反唔太食得辣嘅客人,如果想辣啲就可以拎啲指天椒加落去~而椰子雞湯底都幾濃味,未食已經聞落淡淡嘅椰子香~唔食得辣嘅朋友可以叫呢個試下!

大刀手切牛肩肉(半磅) $98
[分數:9/10]
牛肩肉我會比8.5分,有0.5分其實係比隻牛牛!用嚟裝牛肩肉嘅牛牛真係好可愛!!其實都幾重下,睇落肥嘟嘟,表面仲好光滑添!好喇,講反重點...牛肩肉肥瘦好平均,可以睇得到一條條肉同脂肪間嘅幼紋,肩肉軟腍有肉香,細嚼之下帶陣陣脂香!打邊爐真係一定要食牛肩肉!

泰Fresh船 $138
[分數:9/10]
唔好睇佢要加成百幾蚊覺得好貴,但其實真係物有所值!而我地就比佢嘅 [烏頭] 所吸引~
拼盤入面有: 生蠔x2, 鮑魚x2, 元貝x2, 青口x2, 海蝦x2, 花甲x4, 蟶子x4 ,烏頭半條

食泰菜你一定會食過明爐烏頭!所以講起"烏頭"一係就會諗起潮州打冷,一係就諗起泰菜!
雖然我唔太食得辣,但都會建議放入冬陰公湯底,味道真係會夾啲同成個感覺泰式晒!
生蠔同鮑魚亦好新鮮,生蠔熟咗都仲係大大隻!好肥美,好鮮甜!

美國肥牛,羊肉片,豚肉片
[分數:7.5/10]
肉片類主要食呢3樣,肥牛嘅脂肪比重唔會失衡,唔會好似出面有啲放題係脂肪多過肉,入口幾嫩滑。羊肉片會有啲騷味,對於中意食羊嘅我嚟講係非常適合,但如果你唔中意羊騷味嘅話就最好試細細啖先。至於豚肉片比我想像中滑,不過始終我都係牛肉愛好者,所以主力都係食牛多~

其他配料
[分數:7.5/10]
除咗有肥牛之外,其實仲有鮮牛片,牛肋粒。比較特別嘅就有泰式魚餅同泰式排骨,而豬下青肉就即係豬頸肉,餐廳切到一條條好粗身嘅肉條咁,睇落非常肥美,食落當然都邪惡到極啦!食到差唔多係時候食啲粉麵類,佢地有提供泰式MAMA公仔麵同金邊粉!兩樣都好好食!公仔麵細細個,每人食一個都得~!

[分數:8/10]
甜品有紫米露, 西米露, 千層糕, 大菜糕, 椰汁糯米飯 任食!最好食竟然係椰汁糯米飯!雖然呢款甜品都幾飽肚下,但我竟然食左6粒!記得加多啲椰汁,佢整到好似椰漿咁好傑身,佢椰子味唔算好重,淡嘅椰香,口感順滑,加上甜甜地咁,真係好好食!椰汁入面嘅黃色粒粒原本以係粟米或大樹波羅粒,但原來係芒果嚟!認真講...真係可以一個人食晒碗椰漿...

泰邊爐
服務:8.5/10
衛生:8.5/10
抵食:8.5/10
2017-12-14 613 瀏覽
今日搵個朋友係旺角食野,跟住周圍行搵地方食野,跟住收到呢間餐廳嘅傳單,朋友話平平地想去試下,於是走左入去試下。跟住經店員介紹,原來餐廳係岩岩開業,不過由於我地第一次食泰式火鍋,而且餐廳裝修都幾有特色,所以有啲期待 前菜餐廳唔係淨係食任食邊爐架,仲有好多唔同嘅前菜!而且連生菜包都係任食架,生菜包嘅肉一啲都唔會乾身,啖啖都好惹味,而且連生菜都夠晒新鮮,餐廳果然係夠泰式風味。牛肩肉拼盤牛肩肉首先切得夠好,肉嘅顏色夠鮮色艷,份量亦都好足唔會太小,煮完之後肉味夠濃,又夠嫩海鮮拼盤海鮮拼盤裡面有蠔,有鮑魚,有蟶子仲有半條烏頭,真係超級豐富架!特別係烏頭,烏頭入口唔會霉,肉質真係唔錯,餐廳應該係即日開嘅魚,味道夠鮮味,唔會煮完一夾就散晒。任食肉類肥牛等肉類都算質素唔錯,每次出嘅份量又夠,味道都算唔錯,唔會淨係得雪味甜品餐廳有提供幾款泰式甜品,俾客人從頭到尾都有泰式享受我最鐘意嘅就係糯米飯同埋大菜糕,糯米飯軟度岩岩好,配埋餐廳自家製芒果椰汁,真係好食到停唔到大菜糕唔會太甜,入口口感唔錯又唔會太軟身,而且形狀成朵玫瑰咁真係好靚二個人每人兩百蚊已經食到飽晒,真係好滿足,搵日再黎食先得

前菜
餐廳唔係淨係食任食邊爐架,仲有好多唔同嘅前菜!

任食肉類
甜品
餐廳有提供幾款泰式甜品,俾客人從頭到尾都有泰式享受

甜品
二個人每人兩百蚊已經食到飽晒,真係好滿足,搵日再黎食先得
2017-12-13 488 瀏覽
今日同姊妹一齊黎到旺角瓊華中心食好野有朋友介紹這間新開泰式自助火鍋餐廳,話好抵食又好正,我地當然要黎試一試地點好方便就腳,近地鐵站!上到9樓就見到啦,好大又舒服的環境,有泰國音樂播放,sofa又大又軟,好適合朋友家人一齊食飯分享👩‍👩‍👦👨‍👩‍👧我地一坐底服務生就比紙我地,選擇湯底,佢細心推介每個湯底的特色,最後我們選擇了鴛鴦鍋(招牌冬蔭公、椰子雞湯) 冬蔭公唔會好辣,好香香茅味,材料有:番茄、菇菇、蝦;好香好吸引,先飲湯暖暖胃,好正好飲!另外,椰子雞湯好香濃,好重椰子香,好潤;雞好滑,是新鮮雞哦,所以服務生都提醒我們要湯得等多10分鐘才食雞同飲湯我們還叫了好多配料,如:羊肉片、肥牛、生根、拉絲芝士丸、咖哩餃子、鮮黑木耳、炸魚皮我喜歡羊肉片,好香羊味,好腍好薄生根吸了湯汁,熱汁滿滿咖哩餃子好特別,好香咖哩味,皮薄,encore了;秋葵都好正,好適合火鍋哦不是常會有的拉絲芝士丸好正,同出面的不同口感,芝士味香濃、好易燙口,拉出絲的海鮮拼盤:好大好吸引,送到黎都嚇了一跳,好大隻蠔呀,超巨型還有烏頭,好喜歡魚的我最開心啦,火鍋好少有魚還有鮑魚、聖子、蜆、蝦....好滿足好豐富哦⋯⋯熱食好豐
今日同姊妹一齊黎到旺角瓊華中心食好野

地點好方便就腳,近地鐵站!

招牌冬蔭公及椰子雞湯

羊肉片

我喜歡羊肉片,好香羊味,好腍好薄
生根吸了湯汁,熱汁滿滿
不是常會有的
拉絲芝士丸

海鮮拼盤

海鮮拼盤:好大好吸引,送到黎都嚇了一跳,好大隻蠔呀,超巨型
還有烏頭,好喜歡魚的我最開心啦,火鍋好少有魚
還有鮑魚、聖子、蜆、蝦....好滿足好豐富哦⋯⋯

熱食好豐富,有3種沙律:柚子、青木瓜、胡椒肉粒生菜粉絲;各有不同,柚子清新、青木瓜爽脆、胡椒肉好香好濃(朋友好喜歡這個沙律,好特色好特別)
又有蝦片(好脆又唔油)、肉鬆飯焦(好味道呀好地道)、咖哩角(好脆、小小一塊)、木耳苦瓜(好爽脆好清新);咖哩紅蘿蔔薯仔豬肉(好香咖哩味、不會太辣,好腍)
仲有生菜包:有肉粒配,不油不膩,好香好夾)

還有甜品:熱芋頭西米露(暖暖的,好滑好腍的芋頭,細細粒,好香椰子味);班蘭千層糕(好香椰汁及班蘭味,又軟又有口感,不會太甜,
2017-12-13
  • 肉鬆飯焦
  • 沙律
  • 芋頭西米露
2017-12-13 127 瀏覽
係瓊華中心食肆林立,要出奇制勝真係唔容易,大部份都係連鎖大集團餐廳。今日經過旺角,喺樓下見到派傳單,同屋企人去試吓呢間新店,冬天最鍾意就係打邊爐,但係泰式打邊爐真係第一次試,湯底有冬陰公、泰式椰子雞湯等。。。個價錢仲幾實惠,七點半之前離座就最抵,$138泰式打邊爐加自助放題,任食兩個鐘,呢個價錢喺旺角真係無得輸。入到餐廳個感覺幾舒服,環境幾光猛,一入門口就見到一排任食bar 檯, 有熱食,沙律、甜品,仲有生菜包添。牆上嘅以紅色為主調嘅塗鴉好特別,店員話係老闆專登請咗一位塗鴉比賽獲奬奇人為餐廳畫上一幅咁有特色嘅壁畫。另一邊嘅場就有一隻金屬嘅大象,充滿泰國嘅特色。湯底揀咗冬陰公湯,同埋椰子湯底(鴛鴦鍋要加$10)湯底一黎到,就聞到好香嘅椰子味,一邊有好多椰子條,同埋真係有雞,唔似係用湯包沖繩嘅湯底呢,另一邊鍋係冬陰公,用料好豐富,仲有蝦添。不過冬陰公湯底略嫌不夠辣。食到一半,先發現任食吧枱上面有不同嘅香料,俾食客可以自己調較適當嘅味道,真係好貼心。 牛冧片、牛肋粒(任點)打邊爐有肥牛一啲都唔出奇,但係可以任點任食牛冧片同埋牛肋粒真係值回票價。牛冧片-其實係牛臀部位置,雖然瘦肉多肥肉少,不過

牛冧片、牛肋粒(任點)
牛冧片-其實係牛臀部位置,雖然瘦肉多肥肉少,不過質地柔軟,而且肉味濃。柔軟彈牙。

加錢項目:
牛肩肉$98(半磅)
牛肩肉脂肪含量低,色澤深紅帶有光澤,質地堅實,富有彈性,好味呀,再配埋一個咁特別嘅盛器,真係好吸晴啊。

Mocktails $48@
呢度嘅飲品都好特別,單憑佢個名,真係唔知道係乜嘢啲飲品呢,詢問左店員之後就揀咗四款試吓,每一款Mocktail $48@有500毫升,真係好大杯好抵飲。

青頭仔-青瓜、菠蘿、接骨花
味道好清新,菠蘿亦都帶出飲品嘅甜味,成杯飲完都有一種refresh 嘅感覺

FF - 由Raspberry、cranberry juice 等材料組成,幾倍之中呢一杯較為酸,但係佢嘅賣相係四杯之中最靚嘅,顏色好鮮艷,

薑太茅-香茅薑
呢杯係四杯之中最好飲,因為香茅味好濃郁,如果單以香茅沖水,並唔會咁出味,所以應該以香茅一齊煲,先會發揮到香茅嘅味道,真係誠意十足,另外配合薑味,恰到好處,唔會太辣,但係味道有不同層次。