最近略略睇到有雜誌介紹D間餐廳食泰式邊爐已經好想試BOXING DAY同朋友食餐好是常識吧, 咁我地就好好彩咁BOOK到BOXING DAY仲有位去到先知其實佢改個名唔夠全面, 除左邊爐外, 仲有唔少熟食, 甜品係任食對我黎講係一個大驚喜!$198加一任食任飲兩個鐘, 價錢合理佈置得幾有聖誔氣氛, 氣氛一流!任點食物都有唔少選擇, 而且仲有唔少係泰國特色食材, 唔係得個湯底係泰式D醬油都唔止一般打邊爐果D, 仲有唔少泰式既醬油, 咁食野果陣可以增加左唔少泰國風味個任食餐係包埋飲品的, 成個雪櫃既汽水都係任扲雖然汽水係任扲的, 但係見到特色飲品都係$10蚊, 我地就忍唔住叫埋, 左手邊係荔枝冰, 右手邊係椰汁冰, 飲落都幾岩味, 唔錯, 而且唔算好甜, $10係超值個餐包埋唔少熟食比你任食, 當中包括有咖哩角, 生菜包, 薯條, 蝦片, 咖哩飯, 木瓜沙律, 甚至有埋韭菜豬紅, 真係估你唔到, 而且樣樣食落都唔錯, 淨係生菜包出去食都唔少錢啦, D度任你食, 抵呀而湯底我地就揀左鴛鴦湯底, 都係加$20啫, 咁就可以試晒冬蔭功同椰子雞湯底, 有辣有唔辣, 滿足晒我地每一個人既要求而D配料
最近略略睇到有雜誌介紹D間餐廳食泰式邊爐已經好想試

對我黎講係一個大驚喜!

$198加一任食任飲兩個鐘, 價錢合理

佈置得幾有聖誔氣氛, 氣氛一流!

個任食餐係包埋飲品的, 成個雪櫃既汽水都係任扲

而D配料都幾鮮, 其中最好食係肥牛, 好有牛味, 任食餐黎講D個牛既質素係好好;而羊有少少SO味, 但係令人完全接受到果種SO, 冇少少SO味又點似食緊羊呢? 另外我地仲有叫左墨魚滑同蝦滑都好唔錯, 彈牙之餘又幾有墨魚/蝦味, 但美中不足係墨魚滑話係黑松露
, 但基本係食唔到黑松露味, 可能有期望就會有失望, 佢淨係墨魚滑既話我收貨有突
最後食飽飽梗係要食埋甜品, 而當中最好食係玫瑰糕, 煙靭得黎又唔會太甜, 甜度岩岩好, D個要另外比錢叫都值呀, 更何況係任食!

總結黎講有齊晒泰式邊爐, 熟食, 甜品, 可以一次過滿足晒三個願望真係唔錯, 食物質素都好好, 可以再戰!
2017-12-26
慶祝紀念
聖誕節
2017-12-28 104 瀏覽
今日行過旺角瓊華中心,收到呢張單張,見到泰式火鍋幾特別,於是就上去試試。火鍋兩小時任食$198,都叫做抵。我地揀左鴛鴦湯底,一半係椰子雞湯,一半係冬陰公湯,我覺得冬陰公湯好惹味。火鍋一定要有飲品,佢有一部份飲品係任飲,包括汽水菊花茶等等。但係打邊爐點可以少得飲啤酒,於是我哋就叫左泰啤, $48有半打,非常抵飲。小朋友就叫咗杯加$10嘅荔枝冰,飲落係沙冰嘅感覺,非常清涼。任食嘅有2,30款選擇包括肉類,丸類蔬菜等等而最正嘅係牛冧肉同牛肋粒任叫,真係超值,任食嘅食物質素非常唔錯,我最鍾意墨魚🦑滑同蝦🦐滑,咬落非常爽口彈牙,好新鮮仲要加埋黑松露,非常惹味。哋仲加左錢試佢哋嘅手切牛肩肉$98同埋泰Fresh船$138,手切牛肩肉放在一隻既碟上,滿滿的一盤,肉質鮮嫩,好有牛肉味,咬落鬆軟,就算滾得耐左都唔會鞋,以這價錢,這份量,這質素,超讚。泰Fresh船其實係海鮮拼盤$138居然有一條原條烏頭、鮑魚、聖子、扇貝、好、青口、仲有蜆同蝦,真係超級抵,海鮮都新鮮,烏頭放在冬蔭公湯內煮,無晒腥味,好正。其實間餐廳重有好幾款熟食同甜品任食,但由於火鍋已選擇已經好多,所以個肚已無咩空間再試其他,每人二百幾

其實間餐廳重有好幾款熟食同甜品任食,但由於火鍋已選擇已經好多,所以個肚已無咩空間再試其他,每人二百幾元既價錢食到飽飽,下次一定會再來。
2017-12-28 56 瀏覽
同中同聖誔梗係要聚下啦, 近期好HIT既泰邊爐我地都想試下,中式, 日式既邊爐我地試得多, 泰式真係未試過, 咁我地打去BOOK位, 咁好彩又有位喎, 收工大家狗衝上去開大餐D個泰邊爐位於瓊華中心, 位置都幾方便我地每一個, 係樓下見到"好食到變泰"就冇錯啦入到去見到充滿左聖誔氣氛, 空間感都幾大, 枱櫈都幾有泰國FEEL, 令到我地好似去左泰國過聖誔咁今晚任食SET都係$198加一, 冇因為年尾加價, 值得一讚連點餐支律都係聖誔老人, 好有心思Pinkcoo Pinkcoo- $68: 見到間餐廳有個位成個酒吧咁, XMAS聚又想飲下酒, 叫職員介紹下邊隻好, 先知原來D職員好多都係老蘭果邊黎, 500ML既COCKTAIL先$68, 就飲到老蘭質素, 梗係叫啦, D杯Pinkcoo Pinkcoo都幾岩女仔飲, 甜甜地之餘酒味夠濃, 唔錯D度除左邊爐外, 飲品, 熟食都係包埋免費任扲, 唔錯, 包括有生菜包, 木瓜沙律, 蝦片等等, 生菜包任食我又係第一次食, 食落辣辣地, 幾開胃;而蝦片係我最鐘意食果隻, 香脆得黎有蝦味;木瓜沙律酸辣得黎幾爽口, 又係一個必食既開胃之選雙拼湯底+
中式, 日式既邊爐我地試得多, 泰式真係未試過,

連點餐支律都係聖誔老人, 好有心思

雙拼湯底+$20: 我地諗左好耐食咩湯底好呢, 最後揀左雙拼, 有齊我地想食既冬蔭功同椰子雞, 冬蔭功少少辣, 幾開胃, 而且真係有"功", 之係蝦去煮個湯底, 感覺正宗;而椰子雞幾清甜

配料都有唔少選擇, 其中我最鐘意係食肥牛, 係任食火鍋黎講, 佢D個肥牛質素算唔錯, 肉都脂肪既比例岩岩好, 食落又唔會好似萬年雪藏肉咁冇味, 幾有牛味;而個湯底因為幾唔錯, 我地叫左好多次粉絲去索佢個湯底;個咖哩餃好有咖哩味, 我真係第一次食, 愛好咖哩既人士必叫

總結黎講環境幾舒服, 食物係任食火鍋黎講算係不錯, 可以有下次
2017-12-27
慶祝紀念
聖誕節
2017-12-28 56 瀏覽
聽講 旺角新開左一個任食既泰式打邊爐同事一早約左我收工一齊食地鐵站附近,位置超方便識叫一定叫鴛鴦湯底,貪心D試足兩款湯底, 咁先夠喉架MA我就叫左椰子雞/ 冬陰功湯底滾大約兩個字,就可以試下頭淡湯兩款湯底我都好喜歡 ,味道夠濃, 足料, 香呢D薯片都係我喜愛之一,新鮮炸, 脆,夠大塊,又有口感又係幾香口醬料自行調配,我最喜歡自己較醬料咁先係最岩個人口味,仲有選擇夠多,仲有香料TIM.好特別熟食會有蔬菜同肉類, 必定有一款係蔬菜呢樣我都好欣賞我最喜歡食咖哩薯仔.我食薯仔多.哈.任食方面呢, 肉緊係要肥牛/豚肉 仲有芝心丸, 蝦滑^^食物放入湯底度, 熟左就食發覺湯底好濃,完全唔需要靠醬料食物已經吸曬湯底, 好足味出面好多打邊爐都做唔到架,大部份湯有味, 但食物吸收唔到所以呢間泰邊爐 湯底 我超喜歡^^100% 推薦要試下,價錢又平,食物質素唔錯,好抵食
聽講 旺角新開左一個任食既泰式打邊爐
同事一早約左我收工一齊食
地鐵站附近,位置超方便

識叫一定叫鴛鴦湯底,貪心D
試足兩款湯底, 咁先夠喉架MA
我就叫左椰子雞/ 冬陰功湯底
滾大約兩個字,就可以試下頭淡湯
兩款湯底我都好喜歡 ,味道夠濃, 足料, 香

呢D薯片都係我喜愛之一,新鮮炸, 脆,夠大塊,又有口感

又係幾香口

醬料自行調配,我最喜歡自己較醬料
咁先係最岩個人口味,仲有選擇夠多,仲有香料TIM.好特別

熟食會有蔬菜同肉類, 必定有一款係蔬菜呢樣我都好欣賞

我最喜歡食咖哩薯仔.我食薯仔多.哈.

任食方面呢, 肉緊係要肥牛/豚肉
 仲有芝心丸, 蝦滑^^

食物放入湯底度, 熟左就食
發覺湯底好濃,完全唔需要靠醬料

食物已經吸曬湯底, 好足味

出面好多打邊爐都做唔到架,大部份湯有味, 但食物吸收唔到
所以呢間泰邊爐 湯底 我超喜歡^^
100% 推薦要試下,價錢又平,食物質素唔錯,好抵食
2017-12-18
5 分鐘 (堂食)
2017-12-26 120 瀏覽
早兩日聽媽媽講 旺角有間食泰式火鍋唔錯嘅餐廳今晚即刻同男人上去開個餐先勁多人 好彩我地有book位食泰國菜唔洗諗 湯底一定係冬陰公啦忍唔住飲左一碗 好惹味 唔會太辣 店員加湯都係加返冬陰公湯 唔會溝淡 正出要有多款飲品任飲 同埋一啲熱食 幾全面任食嘅火鍋配料我地每樣叫左啲 以任食嘅價錢黎講 呢款肥牛唔差喎重有豚肉 菇啊 丸啊等等 都幾多野㨂而且份量岩岩好 唔會太多 大家可以惜食我地重加左個海鮮拼盤 啲蠔勁大隻 竟然有烏頭 有驚喜 魚肉好鮮甜 果然係新鮮野拼盤重有鮑魚 青口 帶子 同蝦 勁豐富
早兩日聽媽媽講 旺角有間食泰式火鍋唔錯嘅餐廳

我地重加左個海鮮拼盤 啲蠔勁大隻
竟然有烏頭 有驚喜 魚肉好鮮甜 果然係新鮮野
拼盤重有鮑魚 青口 帶子 同蝦 勁豐富

2017-12-25 92 瀏覽
今日同屋企人去打邊爐,經過旺角瓊華中心樓下,見到傳單幾吸引喎,上到去餐廳地方寬敞,佈置有特色,連餐具都係悉心安排。冬陰功湯湯底足料唔辣,另外個椰子雞湯底好濃味,二個湯底都值得推介。喜歡吃牛人士就有 大快朵頤, 肥牛片,牛冧肉、牛肋粒及牛肩肉,四款都唔韌,仲可以任點任叫添,爽口有肉味,值得一讚。海鮮船內有大蝦,帶子,聖子,青口,生蠔及烏頭魚。每款都好鮮味。特別好欣賞芋頭打邊爐,因為真係好好味。沙律吧有好幾款泰式甜品,海南雞都好滑,生菜包都唔錯,如果可以辣小小就好啦。還有最喜歡是泰式特飲,幾清新。

還有最喜歡是泰式特飲,幾清新。
2017-12-25 84 瀏覽
大家好,又係我美食神探出現的時候。最近同朋友們試左間新野,名叫泰邊爐。大家可能泰菜就試得多,泰式火鍋就真係少聽D我平時都係聽過日式、中式火鍋為主,究竟泰火鍋味道又如何呢?上星期係朋友介紹下,去左食依間餐廳。首先地理位置非常好,就係旺角瓊華之上人流都相當多,睇黎都有保證但樓上樓下都有火鍋店,咁佢有咩特別呢?就係個火鍋湯底係泰式風味,有椰子雞、冬蔭公湯底口味比大家選擇而且有泰式負食自助bra ,好多選擇我當日叫左個椰子雞湯底,堅係有鮮甜味道另外叫左個海鮮火鍋盤,真係不得了,個蠔有成隻手掌咁大,仲要係滾完之後個size都keep得多勁有蠔味,好好食。當日仲有隔離檯隻蝦生猛到跳左出來佢比左條魚,可惜我個人就唔食,冇乜意見比到整體食物質素都不錯(蝦滑、牛肉),自助bra食物又幾OK餐廳仲有泰式特飲,我同朋友們就叫左杯泰式梅果類飲品,係真心好飲嫁!

大家可能泰菜就試得多,泰式火鍋就真係少聽D
我平時都係聽過日式、中式火鍋為主,究竟泰火鍋味道又如何呢?

上星期係朋友介紹下,去左食依間餐廳。
首先地理位置非常好,就係旺角瓊華之上
人流都相當多,睇黎都有保證
但樓上樓下都有火鍋店,咁佢有咩特別呢?
而且有泰式負食自助bra ,好多選擇

我當日叫左個椰子雞湯底,堅係有鮮甜味道
勁有蠔味,好好食。當日仲有隔離檯隻蝦生猛到跳左出來
佢比左條魚,可惜我個人就唔食,冇乜意見比到

整體食物質素都不錯(蝦滑、牛肉),自助bra食物又幾OK
2017-12-19
  • 海鮮拼盤
  • 泰式飲品
  • 蝦滑
2017-12-25 160 瀏覽
臨近聖誕不一定要跟吃聖誕大餐才算是浪漫打邊爐同樣可以是一頓美滿愜意的聖誕飯泰國菜和打邊爐都試過了不少次但二合為一卻是新嘗試在網上看見介紹新張期間每人$158的優惠但當致電預約時已變回正價$198了環境方面相當乾淨整潔不像一般火鍋店般油煙味濃熱盤方面選擇不多個人推介生菜包剛入口時覺得不是太辣但吃多兩口辣味便漸漸滲出去到最後原來也頗辣的嚐辣的朋友不要錯過至於其他熱盤就沒有試了建議可以多加一兩款食物如果有泰式鳳瓜就更好了湯底方面可以選單拼或雙併味道也頗濃只是調味好像有點過火例如椰子雞湯甜味十足甜得吃得出下了很多糖另外湯內的香茅也有點阻了夾食物如果改以一個小煲湯包形式放置香料可能會較方便食物方面比起一般的任食邊爐好蝦滑、黑松露墨魚滑等食材也能任點牛肉的質素也不錯 (肥牛第一轉很好,第二轉差了)而且也有一些較為特色的食物如金邊粉、泰式公仔麵(雖然很難食)、秋葵等等雖然偶有漏單的情況出現但整體的食物質素也不錯唯一美中不足就是沒有響鈴吧另外有一個加$1的聖誕老牛優惠牛肉的質素也很不錯只是領取優惠的時候經理的態度有點不耐煩另外無論去到那裡都看到經理的身影要麼教訓員工執枱的技巧要麼告誡員工不要再忘了東西
臨近聖誕

蝦滑
、黑松露墨魚滑
等食材也能任點
牛肉的質素也不錯
(肥牛第一轉很好,第二轉差了)
而且也有一些較為特色的食物如金邊粉
、泰式公仔麵(雖然很難食
)、秋葵

• 生菜包
  • 黑松露墨魚滑
  • 聖誕老牛
2017-12-24 1291 瀏覽
今日係旺角行完街,去左瓊華搵食,見到樓下好大個燈箱寫住【泰式主題】嘅任食火鍋,幾新奇一於試食上到去已經好多人,好快就有位俾我地,入到去好似置身於泰國咁,充滿着泰國嘅擺設,旁邊有一個吸睛嘅霓虹燈酒水吧頭,餐廳嘅中間有一個小食甜品前菜區,座位相當闊落,兩個人黎食可以坐到一張四人枱,平時任食嘅話多數都只會獲分到一張二人嘅枱,擺嘢食嘅話位置會相當狹小,而呢度可以有四人座位非常好嘅安排服務員非常有禮貌好有耐性咁樣講解佢哋有啲乜嘢特色嘅湯底,話比我哋知出邊有小食吧可以任食。我哋睇咗一陣決定加20元要鴛鴦鍋,分別揀咗服務員推介嘅青咖喱雞湯底同埋香噴噴椰雞湯。落咗Order要湯底之後,即刻就去小食吧拎嘢食啦,有好多選擇,分別有檸檬炸雞翼,雞翼肉質鮮嫩非常脆口,好鬼好食,仲有任食生菜包,辣度適中惹味,生菜新鮮,咖啡魚旦,韭菜朱紅,炸蝦片,蜜豆朱頸肉,炸薯等等,款式頗多,食前食已經令我很滿足,旁邊仲有調味料區同飲品區,一般既飲料都有,最喜歡佢有解茶呢款飲品,可以消去打邊爐既熱氣油膩!非常適合!等左陣,其實都係10分鐘到,就已經有服務員問你地個湯底好似好耐未泥,幫我催催,非常体貼同好細心!好快就有湯底,一埋

等左陣,其實都係10分鐘到,就已經有服務員問你地個湯底好似好耐未泥,幫我催催,非常体貼同好細心!好快就有湯底,一埋枱即刻嗅到濃濃既椰子湯既香味。青咖哩湯真係好新奇,先試味,真係微辣既青咖哩味加左好多香茅等既香料。至於講到食物,我地點左一般邊爐既配料外,仲有特色咖哩餃,泰式黃金袋,魚餅,牛冧肉,黑松露墨魚滑,飛魚子蝦滑等等,想不到既新鮮同好食

最後結尾要左金邊粉,煮一煮即刻食得,爽口滑嘟嘟,吸入哂椰子雞湯既味,非常非常非常好食!大大大推

見到特制飲品例如椰汁冰荔枝冰都係$10雞,冇睇錯係$10!真係超級平!
點左兩杯!真係超好飲仲要係大大杯,絕無欺場!荔枝冰係沙冰泥,仲有粒荔枝點綴,賣相精緻。而椰子冰就椰香味類似椰奶。
2017-12-19
2017.12.11 😊【泰邊爐 太變泰】食在旺角天氣冷冷冷 火鍋控又是時候出動旺角這個人龍混集的地方說到打邊爐的店鋪亦有不少🍲要突為而出 看來要花上一點巧思這間在瓊華新開的餐廳空間寬敞主打少見的泰式風味火鍋😮佈置具有地道特色 全店不乏影相位播著泰式音樂 感覺放鬆任食火鍋2小時 $158/人小店主打市面較為少見的泰式火鍋另外套餐亦包括泰式自助放題汽水任飲 價錢還算頗經濟放題方面有提供不少泰式的小食及前菜例如有泰式沙津、生菜包、炸雞翼、炒茄子、炒馬拉盞、 咖喱角等等🥗種類除了款式多外 質素還很不錯單是這個泰式放題已經值回票價說到主角泰式火鍋 一共有6款特式湯底選擇:招牌冬陰公、香噴噴椰雞湯、青咖喱湯、泰式豬筒骨湯、泰嫲辣湯、泰式蕃茄湯而後兩者更是素食之選我們則選擇了冬陰公及椰雞湯🐔由於小妹喉嚨痛當日就未能一嗜冬陰公湯底不過大愛的椰雞湯亦是不錯冬日之選湯頭不只清甜 還真的足料的配上椰子及雞件除了一般的火鍋料外食客亦可以加錢一嘗升級之選😋泰fresh船 $138: 海鮮拼盤裡的種類都幾豐富: 蠔、鮑魚、蟶子、元貝、青口、烏頭、花甲、蝦大刀手切牛肩肉 $98: 幾乎每一枱都有一隻牛牛在枱面 原
2017.12.11 😊

湯頭不只清甜 還真的足料的配上椰子及雞件

除了一般的火鍋料外
食客亦可以加錢一嘗升級之選😋
牛肩肉

大刀手切牛肩肉 $98: 幾乎每一枱都有一隻牛牛在枱面 原來就是牛肩肉 份量足半磅 肉質新鮮略帶咬勁🐄
串燒拼盤

串燒拼盤 $68: 拼盤包牛雞豬各2串 沙嗲汁略甜 不會太辣 串燒是個不錯選擇

另外小店亦有出售自家mocktail、cocktail
各具特式 別家都沒有 不仿一試🍸

2017-12-11
牛肩肉
串燒拼盤
2017-12-23 93 瀏覽
一入門口,已經好鐘意餐廳的擺設,好似即時至身於泰國甘。座位係個種簡潔得黎又闊落,可以舒舒服服坐係度食兩個鐘,食完咩壓力都冇哂啦今日,試咗個吾辣的香噴噴椰雞湯底,邊個話吾食得辣吾可以食泰國菜湯底入邊除左有椰汁同雞,仲加入咗泰國的香料同香茅,吾好以為會好大陣味,食落係另一番滋味,會令一的腥嘅食物食落更先甜。今日太餓啦,一埋芽落完單等緊的時候,緊係黎試咗前菜先啦,可以省番的時間,又可以食住等個邊壚黎。吾試吾知好味道,牛肉肥瘦適中,放落邊壚入邊煮完,再放入口試真的牛的鮮味,果然冇令我失望,肉汁鮮,脂肪肥瘦比例都好適中,半磅對我黎講真係吾係好夠喉我都覺得好fresh 呀,又多野食,有烏頭、青口、鮑魚、蝦、蟶子、帶子、生蠔,生蠔真係新鮮得黎又大,又大,又大,好重要!所以,講三次個湯底真係好正,落D生蠔,羊肉都吾會話整到個湯底成陣穌味,反而,令食物的鮮味更出更鮮甜,羊肉方面切得好薄,容易入口,味道又吾會話好穌。鳥頭放落椰子雞湯煮完,反而冇咗平時個種泥味,仲帶出咗魚本身鮮甜的味,同時食落比平時更滑身,更嫩。我黎依間餐廳前,係未試過飲一杯由冬蔭公調製的shooter,依杯野俾我感覺係又新鮮又特別。調酒師

一入門口,已經好鐘意餐廳的擺設,好似即時至身於泰國甘。

前菜

手切牛肩肉

脂肪肥瘦比例都好適中,半磅對我黎講真係吾係好夠喉

泰fresh 船

加拿大生蠔

羊肉方面切得好薄,容易入口,味道又吾會話好穌。

烏頭

冬蔭Thai

調酒師送依杯shooter黎之前話我知,要一啖飲哂佢,我諗應該係依杯飲品的特色呢。甘我當然有照做啦,飲完係由個咀火辣辣,跟住,D火又好快落到我喉嚨,心口,之後係個肚度停留咗陣,好似有嘢係入邊郁下郁下,好盞鬼。

係對話間,無意知道,原來,調酒師之前係係蘭貴坊做開的,見多識廣,做出的飲品都真係獨特的。

Final  fantasy  &青頭仔

吾飲酒的人就可以試下叫依兩杯令令的mocktail .

左邊個杯有少少酸咪咪,岩哂女仔的口味。右邊個杯有種好fresh的青瓜感,清清地又甜甜地,男仔就最岩飲啦。

話說,地方真係好大,裝潢又幾有風格,開party 包場又多個選擇,平時,打開中式邊壚悶悶地,就可以試下依間,泰式打邊壚,感覺吾錯。
手切牛肩肉
泰fresh 船
加拿大生蠔
烏頭
冬蔭Thai
Final  fantasy  &青頭仔
  • 牛肩肉
2017-12-22 62 瀏覽
環境幾好,幾有節日氣氛,餐廳Staff都幾重視客人,問咗幾次我哋食物啱唔啱胃口,火鍋湯底幾濃味,尤其係椰子雞湯底,正!一家大細、良朋歡聚就啱哂,推介🤟推介食物: 椰子雞湯底,雞件,豬面青,粟米,牛肋粒,紫米露,沙律
2017-12-22
香港氣溫突然驟降,又係時候拎返啲沙煲冷餐出嚟打邊爐。覺得係屋企烚烚下冇新意?咁今日介紹嘅呢間,絕對係夠哂稀有創新,因為你有幾可係泰式打邊爐呢!首先唔講新意,其實價錢都極商宜,絕對係旺角打邊爐值得一試嘅好選擇!分別有四個湯底揀一款,最後我哋加錢叫咗鴛鴦湯底,分別係冬陰功同椰汁雞湯。其次少少地柯打住第一轉食物、另外加手切牛肩肉同海鮮拼盆。不稍一回湯底送到,椰汁雞因爲雞肉係生肉,所以需要滾十分鐘先可以食。所以我哋先選擇飲品,分別叫咗荔枝冰同307,然而由於侍應熱烈推介,叫我哋試吓mocktail,於是我哋就夾份叫咗一杯青頭仔!湯都滾起,我地當然馬上夾定幾件雞,再落火鍋料。店內提供咗一隻泰式酸辣醬,係有少少似海南雞飯嘅嗰隻汁,除咗點椰汁雞,估唔到點火鍋料都幾好食,酸辣味其實幾開胃,而辣度係過癮個隻,唔會太辣,唔食辣嘅我都食得到。唔好睇少火鍋料,唔知點解普通韮菜餃、墨魚滑、蝦滑乜乜乜都好好食,個醬汁又勁夾個冬公湯;吖,旁邊仲有個大湯羹可以不啲湯飲,其實椰汁雞都好香帶甜,最岩落啲冬瓜豆腐夾住個湯食。可惜太多野食,我地只係叫到一輪火鍋料咋!陸陸續續,牛肩肉同海鮮拼盤都嚟到,成張枱放滿哂野食,真係好墟
冬陰功湯底 + 椰汁雞湯底
陸陸續續,牛肩肉同海鮮拼盤都嚟到,成張枱放滿哂野食,真係好墟撼。一片片牛肩肉好新鮮感咁擺放左係隻牛上面,夾一片浸落冬陰功湯。牛肩肉奇妙之處就係,即使焯得耐咗,佢都依然保持着個種口感,唔老又有牛肉味。
而海鮮拼盤陣容就都相當多,分別有美國桶蠔、帶子、象拔蚌、花甲、鮑魚等等。相信鍾意食海鮮嘅人,又點少得叫個海鮮拼盤,簡直係你諗得出都可以試混哂!
食咁多嘢都有啲口乾,所以荔枝冰就啱晒解渴,沙冰嘅口感,味道有少少似小學時期鐘意飲嘅椰果荔枝冰;而青頭仔入口非常清新,味道有少少似西瓜糖嘅味道,但絕對唔突兀,清清甜甜幾好飲,而且份量超大杯,個人認為一杯已經足夠飲兩個鐘,非常抵飲。
荔枝冰
青頭仔
雖然飲品唔夠嘅話,可以喺外面雪櫃度揀罐裝飲品;而且其實外面仲有好多款熟食選擇任你揀。順帶一提,原來醬料都係放左係中間,俾你自助式咁調配。而左手邊仲有甜品添!
總結一下,每位198打邊爐,任叫火鍋配料、任拎熟食、飲品任飲,仲有甜品不繼供應,相比一般火鍋店價錢同食物質素,簡直就係性價比高到超群。唔需要猶豫,下次攪活動都幾推薦呢間。
冬陰功湯底 + 椰汁雞湯底
荔枝冰
青頭仔
2017-12-21 117 瀏覽
泰菜控的我,食左好多唔同類型的泰菜,但泰式火鍋真係第一次試,估唔到一試就愛上。呢間餐廳係旺角瓊華中心,好方便。餐廳光猛,座位寬闊,枱面夠大,足夠放食物,裝修很有泰國色彩坐得十分舒服。2小時任食,於7:30前結帳,每位$178,11歲以下兒童半價,呢個價錢可任叫好多類食物,真係幾抵,重有d泰國特色食物,包括:泰式魚餅、泰式黃金袋、泰式MAMA公仔麵,最正係可以無限添加鮮牛冧片、牛肋粒,剩係呢兩樣已經抵晒,無得輸。我地揀左最有泰國特色既招牌泰陰功同香噴噴椰雞湯。用冬蔭公做湯底打邊爐真係第一次,配料滲入冬蔭公既味,真係好正,少少辣辣地,超級好味。椰子雞好香,啲湯飲落去好清甜,淨係飲湯都好滿足。鯇魚腩滲入冬陰公湯味,真係好滑好香好正每款肉都好鮮鮮,全部手切,最好味係牛肋粒同埋牛冧肉😋😋😋肥牛亦非常唔錯,肥瘦適中重有飛魚子蝦滑,黑松露墨魚滑兩樣都好好味,蝦滑同墨魚滑都係手打,爽口彈牙,黑松露好香、又係好好味,其他丸類既質素都好唔錯,食完之後重有泰式甜品,實在好滿足,重有汽水飲品任飯,食完暖笠笠既火鍋有甜品同飲品,舒服晒。不過今次重有好多野食未試,下次一定會再來試多d,重有這間餐廳的職員超nice
餐廳光猛,座位寬闊,枱面夠大,足夠放食物,裝修很有泰國色彩

坐得十分舒服。

鯇魚腩滲入冬陰公湯味,真係好滑好香好正
每款肉都好鮮鮮,全部手切,最好味係牛肋粒同埋牛冧肉😋😋😋
肥牛亦非常唔錯,肥瘦適中

食完之後重有泰式甜品,實在好滿足,重有汽水飲品任飯,食完暖笠笠既火鍋甜品同飲品,舒服晒。
不過今次重有好多野食未試,下次一定會再來試多d,重有這間餐廳的職員超nice,超有禮貌,經理好主動同每枱客人傾偈,感覺非常重視客人的意見、好有理由相信這間泰國火鍋會成日我這個泰國控日後的飯堂。
  • 牛冧肉
2017-12-21 98 瀏覽
服務一流@泰邊爐 趁住天氣轉冷,早幾日和朋友去旺角打邊爐,原本打萛去的那間裝修中,唯有轉陣。路過瓊華中心,樓下大批熱情的姐姐派傳單, 其中一家是最新開的泰邊爐在派COUPON,一張人頭計每位減$30,計落$200左右埋單~ 不時不食,便上去試一下啦 可能新開的關係,客人不萛很多,因此員工招呼更為欣勤,而且好有禮貌!秒速送菜下單,不停為你換碟,經理又會親自和客人交流,感覺不似在旺角食放題 有點似在泰國芭提雅酒吧街頭 播住輕鬆的泰國音樂,座位夠舒適 飲料是自助形式,啤酒也是任飲 經理推介的特飲Final Fantasy$48 是由鮮士多啤梨加入梳打水和香料打出來,味道很香,入面有粒粒士多啤梨,是女孩子喜歡的味道 薑泰茅$48,故名思義就是薑和香茅的組合,味道好THAI!!頗辣的,喜歡薑的朋友必試 湯底都有好多款,有椰子雞湯,冬陰公,蕃茄薯仔和 青咖哩 可以點混合,一次過試到兩款湯底!我們點了椰子雞湯和冬陰公。椰子雞湯非常清香!入面竟然還放了新鮮的雞件,因此食的時候要注意火侯~煮得太老就會浪費了新鮮雞件了 用冬陰公打邊爐這可是我的第一次,湯底一滾四圍充斥著陣陣冬陰公香氣
服務一流@泰邊爐

不時不食,便上去試一下啦

有點似在泰國芭提雅酒吧街頭

播住輕鬆的泰國音樂,座位夠舒適

飲料是自助形式,啤酒也是任飲

經理推介的特飲Final Fantasy$48

湯底都有好多款,有椰子雞湯,冬陰公,蕃茄薯仔和
青咖哩

用冬陰公打邊爐這可是我的第一次,湯底一滾四圍充斥著陣陣冬陰公香氣,那陣酸味令人口水不禁直流,用來涮海鮮真是一流!味道就是平時食海鮮冬陰公的那個感覺啦

生料~

在等食(等水滾)的過程中還可以自取大量泰式小食,蝦片,春卷,蝦餅...

泰式沙律都有好多款

超正的柚子沙律,平時幾十蚊才一小碟,這裡可盡情食盡情取!!!
大把大把的柚子,酸酸辣辣好開胃

泰式混醬 CORNER~

店員熱情推介下我們加了一份海鮮拚盤,果然無介紹錯!大大的一份~
泰FRESH船一份$138
入面包括蠔呀、烏頭、、青口、鮑魚、聖子、蜆、蝦....

海鮮都非常新鮮,蠔更是大得驚人,

肥美的烏頭用冬陰公涮是最PERFECT的

蟶子涮的時候要注意火喉~

大蝦非常鮮甜而且充滿彈性,蝦羔令人回味

其他生料都非常新鮮,首選牛肉粒,手切牛肉粒脂肪比例適中,涮一下就可以食,口感腍而且充滿肉味,不禁點完一圈又一圈
而鯇魚骨腩也很新鮮,肉質鮮甜!如果再大件少少就更好了

菜籃~

黑松露手打墨魚丸也非常吸引,食起來帶點咸香,黑松味濃郁,口感Q彈令人回味

泰式甜品是自助式的,非常精美

班蘭千層糕,口感彈牙又滑溜,椰汁味好香濃而且不會太甜,必食