2017-12-29
天氣凍冰冰,最好既節目就係一家人去打邊爐。普通雞煲或者港式打邊爐已經食到厭,想特別d搞搞新意思,一於來個泰式打邊爐!!今日嘅開餐地點位於瓊華中心嘅9樓,198蚊就有泰式湯底火鍋同自助餐2小時任飲任食,價錢幾吸引!!一入門口就已經超大陣泰式嘅香料湯味,每經過唔同枱就唔同味道,一時冬陰功一時咖哩味,真係未食就已經流口水!!臨近聖誕有特別的裝飾,加上位置都坐得幾舒服。一坐低當然就先要點湯底,我們點了<青咖哩雞湯>(啡色那個),加20蚊可以鴛鴦鍋,另一邊我們點了<香噴噴椰雞湯>。滾咗之後忍不住先飲一啖頭啖湯。不太能吃辣的我都覺得咖哩雞湯不算非常辣,但我最愛<香噴噴嘅雞湯>。湯的味道比較甜,是椰糖的那種清甜,再配上啖啖肉的雞件,香滑而且清甜,好香好好味等緊湯底滾嘅時候當然要睇下有咩飲!雖然種類不算多,但是勝在全部都係出名的飲品,最重要還有無糖茶喝喔而且還有泰式自助餐,以泰式沙律類比較多,吃一點點開胃然後打邊爐最好特別要介紹一下調味料還有煲湯香料!!除了有富有泰式風味的辣醬或魚露等外,我最欣賞是有菜浦粒,加進豉油後鹹鹹脆脆,雖然不是什麼神奇東西,但是
臨近聖誕有特別的裝飾,加上位置都坐得幾舒服。
特別要介紹一下調味料還有煲湯香料!!
除了有富有泰式風味的辣醬或魚露等外,我最欣賞是有菜浦粒,加進豉油後鹹鹹脆脆,雖然不是什麼神奇東西,但是口感好得意
如果嫌湯底唔夠濃味的話可以再另外再取黑胡椒粒等惹味香料再加落湯滾,但我覺得就算唔加都已經好好味。
湯底滾起咗之後急不及待叫咗好多野食,雖然不是全部都是泰國特產,但當中的泰式魚餅和泰式排骨最富泰式風味
講開食物就繼續講,頭先提過既泰式排骨(圖下)真係令我們有意外驚喜!!
排骨完全唔乾唔韌,好滑而且好有肉味,而且唔會大大舊骨,食落口啖啖肉好暢快
而(圖上)的鮮蝦睇相都知肉質好,夠新鮮飽滿不用我多説
食到咁上下要加湯,餐廳好有誠意係加<真正的湯>而不過淡茂茂水,值得一讚
打邊爐有時淨係飲汽水同茶真係唔夠過癮
我同爸爸分別點了泰國啤酒<Singha>和泰式Mocktail<Final Fantasy>。
F.F.當中有很重的薄荷青檸味,冰冰涼涼的好解喝!!打邊爐打到熱辣辣口乾乾飲就最岩!!
食到好飽好飽,但點都要食甜品!!極喜歡左下角的玫瑰糕,椰汁清甜班蘭清香,口感煙煙韌韌好好食
下次一於再來食冬陰功湯底