2018-01-04 134 瀏覽
今日放假,出動去搵好野食,途徑瓊華,發現一間以泰式為主題既火鍋,二話不說就排隊上去一出Lift已經聞到陣陣泰式香料味道,而且logo有隻大象,包唔會認錯坐位幾寬敞舒適,碗筷以木紋為主,營合返泰式主題坐好第一件事當然係落order點湯底《青咖哩雞湯/椰雞湯》滾起先試飲湯底是常識吧青咖哩湯唔太辣,適合喜歡香料味道又唔太食得辣既人。椰子雞湯椰子味極香,飲落好清甜,配合啖啖嫰滑雞肉,好好飲等湯底滾起同配料上抬既時候,最好當然係周圍巡下啦,原來都提供左好多唔同既泰式小食。為免食得太飽,只小試左生菜包,春卷,咖哩角,肉碎粉絲沙律,味道幾好,而且保持溫度及不停refill,質素超乎想像。仲有提供一D香料,大家再自行將湯底調節到適合自己既味道,個人覺得幾特別同細心首先登場既配料係散叫既<手切牛肩肉>$98,牛肉放係一個牛仔器皿上面,好可愛脂肪比例唔高,勝在牛味濃,有咬口其他配料質素平均,特別推介2款:泰式排骨: 落左唔記得食到夾起時以為會好老啦結果係意想不到既稔滑要同朋友爭食了。咖哩餃: 菜同肉比例剛剛好,皮夠薄但唔會一夾就散,而且有豐富既咖哩香味,推介仲有多款泰式甜品提供,連加一每人

坐位幾寬敞舒適,碗筷以木紋為主,營合返泰式主題

坐好第一件事當然係落order點湯底

《青咖哩雞湯/椰雞湯》
滾起先試飲湯底是常識吧

青咖哩湯唔太辣,適合喜歡香料味道又唔太食得辣既人。
椰子雞湯椰子味極香,飲落好清甜,配合啖啖嫰滑雞肉,好好飲

首先登場既配料係散叫既<手切牛肩肉>$98,
牛肉放係一個牛仔器皿上面,好可愛

脂肪比例唔高,勝在牛味濃,有咬口

其他配料質素平均,特別推介2款:
泰式排骨: 落左唔記得食
到夾起時以為會好老啦
結果係意想不到既稔滑
要同朋友爭食了。

仲有多款泰式甜品提供,連加一每人只需二百零蚊。

食慣左港式邊爐湯底,《泰邊爐》絕對比到一個新衝擊我地