2018-01-04
今日喺大陸放工落嚟,年近歲晚塞晒車,搞到成九點先出到旺角,最後決定同同事食埋晚餐。揀咗泰邊爐係見佢幾特色咁,平時我都鍾意食泰國嘢,貪佢夠惹味,加埋邊爐係點呢?一於試吓。九點上到去,都有8-9成入座率。呢度係任飲任食2小時,晚巿正價係$198,7:30前離座或10:30後入座就$178。近排餐廳做緊優惠,9:00後入座都已經$178搞掂。可能臨近聖誕關係,點火鍋料支筆係支可愛嘅雪人筆嚟,好cutie。自助區有唔少即食嘅泰菜,有生菜飽、泰式蝦片、泰式魚香茄子等等,亦有泰式沙律、甜點。我就揀咗粉絲肉碎沙律,清新中帶點微酸,開下胃,不錯。連醬料都好有泰式風味,有鹹中帶甜嘅泰式黑豉油、魚露、花生碎、泰式甜酸醬,亦有啲好特色嘅例如紅蝦米。自助飲料櫃選擇不多,係普通罐裝汽水同茶。點都要叫杯泰式飲品先得嘅,$10杯抵飲啦。我就叫咗杯【307】,係三種檸檬嘅七喜,有普通黃檸檬、青檸檬同柑桔,開胃解渴。同事就叫咗杯【椰汁冰】。除咗任食嘅火鍋料,仲有幾味可以另點嘅特色風味食物。我地揀咗【串燒拼盤$68】,雞、牛、豬各兩串,都幾大串吓,有成支匙更咁長,味道稍為鹹咗少少,但都幾有泰式風味。湯底有四款選擇【招牌泰
九點上到去,都有8-9成入座率。
我就揀咗粉絲肉碎沙律,清新中帶點微酸,開下胃,不錯。
自助飲料櫃選擇不多,係普通罐裝汽水同茶。
湯底有四款選擇【招牌泰蔭公】、【青咖哩雞湯】、【香噴噴椰雞湯】同【泰式甜番茄湯】。四款都係泰式,我地揀咗易入口嘅【香噴噴椰雞湯】。其實加$20就可以揀鴛鴦湯底,有選擇困難症都唔駛驚。侍應提醒湯入面係鮮雞嚟,水滾咗都要等多陣make sure雞肉係熟晒先好開始。
個湯入面好多椰肉,先飲頭啖湯,果然好香甜。雞肉亦好嫩滑,讚。雖然只有7-8件雞件,不過火鍋料亦有鮮雞件任叫,唔夠就再加~
丸類、魚滑蝦滑同啲比較細件嘅火鍋料都會放喺個長條形嘅器皿上,唔駛吓吓碟上咁嘥位。
【黑松露墨魚滑】口感爽彈,不過黑松露味唔算太突出。
【美國肥牛片】係肥咗啲,不過牛味適中。
【豚肉片】就肥瘦適中,而且肉味豐富,不錯。
【蝦】都算係大隻,而且鮮爽,配合椰汁湯更加倍甜味,正!
其他海鮮料如【鯇魚片】、【墨魚仔】,同個椰汁湯都好夾,感覺好似係泰國食緊海鮮,正!
【炸魚皮】就係出面任攞,可以就咁食,由於好鬆脆,就算淥完食都依然香脆。
【是日精選菜籃】都好大個吓,菜全部都新鮮。
上菜速度都算OK,不過就試過兩三次嚟錯料,例如叫豚肉片俾咗羊肉片,叫鯇魚片俾咗鯇魚骨腩。
食得多,飲吓解茶去油解脂。
最後當然要食泰式甜品,兩個甜品都不錯。
【班蘭千層糕】都夠香甜,軟滑中帶點煙靭。
【三色糯米飯】出面只見兩隻色。要加中間椰漿去食,質感軟腍又粘粘咁,幾得意,甜蜜得嚟又帶點香味。個湯底真係相當不錯,將成個泰式風味帶晒出嚟,下次要同幾位嗜辣朋友試吓冬蔭公湯底先,應該又會有另一番風味。