2018-02-22 56 瀏覽
今個星期寒流襲港天氣特別寒冷, 最好是打邊爐了。經朋友介紹旺角瓊華中心9樓有一間“泰邊爐”與傳統的打邊爐不同, 這裡是泰式火鍋加放題, 最大特色是酸酸辣辣的泰國醬油, 一些泰式小食。火鍋湯式有四款選擇,招牌泰陰公、青咖哩雞湯、香噴噴椰雞湯、泰式甜蕃茄湯。 另加$168泰fresh船, 另加$68串燒拼盤(牛、雞、豬各2串), 及另加$98手切牛肩肉隨客人喜愛而點食。在店內霓虹光管的另一邊可以見到一個酒吧枱專為大家調製一些特別飲品。 今天我選了個招牌泰陰公拼香噴噴椰雞湯火湯一紅一白‚泰陰公比好印象中沒有那麼辣很適會香港人口味, 裡面還有2只大蝦 ; 椰雞湯很濃椰香味, 裡面有雞塊及切成一條條的椰子肉可食, 另附上青檸讓客人自己加進火鍋。 我最為欣喜的是泰fresh船裡面有2隻生蠔、2隻鮑魚、2隻元貝、2隻青口、2隻海蝦、2隻花甲、2隻蟶子、烏頭一條, 海鮮用料新鮮, 且隻隻非常大件。生蠔灼熟後竟然還有隻碗那麼大, 咬落口爽甜鮮甜豐富。蟶子、青口、鮑魚口感彈牙帶鮮味, 但不要灼得太久否則會縮得太細件且變硬。烏頭魚加了檸檬汁後更覺鮮味。 其他還有泰式小食、玟瑰糕、千層糕等甜品完全可以滿足我的
今個星期寒流襲港天氣特別寒冷, 最好是打邊爐了。
經朋友介紹旺角瓊華中心9樓有一間“泰邊爐”與傳統的打邊爐不同, 這裡是泰式火鍋放題,

其他還有泰式小食、玟瑰糕、千層糕等甜品完全可以滿足我的口感。

2018-02-22 43 瀏覽
最近和朋友在旺角瓊華中心9樓一間“泰邊爐”吃了個泰式火鍋加放題, 這裡提供多款泰式醬料、香料、魚露等給客人享用。泰式小食, 如玟瑰糕、千層糕、泰式沙津、脆魚皮、生菜包、蝦片、咖哩角、甜品等任食!另一邊的酒吧枱可以點cocktail飲或泰式特飲。我叫的鴛鴦湯底一邊是香噴噴椰雞湯, 因為外面太冷, 忍不住打邊爐前, 先飲了一碗椰雞湯, 即感覺到一圑曖流在心, 被一陣陣的香濃椰子味溶化了; 另一邊是招牌泰陰公, 辣到適中對一些不吃得太辣的人又多一個選擇了。 餐廳很有心思, 牛肩肉用一隻牛牛盛載上台, 非常特別。牛肩肉肥瘦間可以睇得到一條條幼紋,灼熟後食落口的肉軟腍中帶有陣陣肉香。 羊肉片放入泰陰公湯涮煮後完全感覺不到羊肉的腥味, 食落軟嫩中有少少泰陰公香味。 泰Fresh海鮮船, 有七種海鮮配搭, 生蠔、鮑魚、元貝、青口、海蝦、花甲、蟶子、烏頭, 價錢公道可給2位食用。用料新鮮又大件, 足意滿足我的味覺。 其他還有五十多種火鍋可以享用如: 肉類、丸頪、蔬菜類……。
最近和朋友在旺角瓊華中心9樓一間“泰邊爐”吃了個泰式火鍋放題,
這裡提供多款泰式醬料、香料、魚露等給客人享用。

其他還有五十多種火鍋可以享用如: 肉類、丸頪、蔬菜類……。
打邊爐一向都係香港人至愛,冬天要打,夏天都要打,特別係一班朋友齊齊出黎食野的時候,打邊爐通常都係唔錯的選擇之一。今次我地揀左呢間比較特別的邊爐,以泰式湯底為主打,出面好似無咩地方見過,原先都有擔心湯底會唔會好奇怪,搞到所有野食淥完都唔好食,點知一試發現有驚喜,大家都一致覺得唔錯,可以下次再黎食。餐廳乾淨企理,空間感唔錯,有分為圓檯及四人檯,就算多朋友黎都可以一圍咁坐,而熟食就放左係店面中間位置,款式都幾多,例如:生菜包、蝦片、雞翼、春卷、茄子、千層糕、紫米露、椰汁涼粉……同樣都係包埋任食價錢度,唔使再另外俾錢。個人覺得生菜包好食,肉碎炒得香口唔油膩,少少辣辣地咁,而生菜就夠爽脆,唔會滴水。湯底叫左青咖哩雞湯同椰雞湯:前者辣味比想像中低,唔食得辣的朋友都話接受,香料味都濃郁,試飲一啖有泰國風味;椰雞湯好濃郁椰汁味,濃到似真係落左好多椰汁,飲一啖係偏甜的感覺,但意外地打邊爐做湯底唔錯,配料煮完都好香椰汁甜味。以打邊爐配料黎講,選擇就無其他中式打邊爐咁多,不過好在應有都有,而且最重要係配料質素唔錯,食得出係新鮮,就算雪藏料都唔會有陣雪味,呢樣好難得,有時真係寧願貴少少、選擇少少,都想食物質素

湯底叫左青咖哩雞湯同椰雞湯:前者辣味比想像中低,唔食得辣的朋友都話接受,香料味都濃郁,試飲一啖有泰國風味;椰雞湯好濃郁椰汁味,濃到似真係落左好多椰汁,飲一啖係偏甜的感覺,但意外地打邊爐做湯底唔錯,配料煮完都好香椰汁甜味。以打邊爐配料黎講,選擇就無其他中式打邊爐咁多,不過好在應有都有,而且最重要係配料質素唔錯,食得出係新鮮,就算雪藏料都唔會有陣雪味,呢樣好難得,有時真係寧願貴少少、選擇少少,都想食物質素好,呢個值得讚。

除左任食配料之外,我地仲加左個手切牛肩肉同泰Fresh船:前者上檯造型夠得意,成隻牛牛咁,牛肉雪花紋相當吸引,鮮紅的牛肉睇得出好新鮮,淥幾下轉色就食得,入口軟軟地,肉味比想像中濃郁,真心推薦要加點;泰Fresh船即是海鮮拼盤,有蝦、蟶子、青口、元貝、鮑魚、蠔,最震撼係有半條烏頭橫放,除左擺盤霸氣,其實海鮮都唔差,當然唔會100%係新鮮海鮮,不過食落CP值都高,一試無妨。

2018-01-23
2018-02-16 63 瀏覽
香港凍左成個星期有多啦。。呢d天氣最適合不過去打邊爐!但今次去呢間火爐店真係同平時既有 d唔同,就係最主要既湯底係充滿住泰式情懷既冬陰功湯底!我地仲加多20蚊轉鴛鴦湯底~香噴噴椰雞湯!!絕無後悔加多20蚊~因為 d湯底真係好濃郁!唔係水稀稀個隻,所以真係令到 d食材加哂分!我地9時入閘,只係$178,泰象啤仲有得任飲~實在抵到爛!當然最重要係有質數先介紹比大家~難怪9時後都咁多人排隊等開餐啦。自助區有熟食可以隨便拎,生菜包豬肉少少乾身,但勝左夠惹味~生菜都晶瑩剔透幾新鮮!蝦片亦仲係脆的,唔會淋哂。至於火鍋配料以呢個價錢黎講亦係超額完成,種類簡而精!牛肉片雖然唔係上等貨,但係絕對放得入口有餘!再有湯底既加持~更滋味!!蝦爽彈有質感,丸類唔會雪到結冰咁!feel到餐廳係有heart的!!

2018-02-12 70 瀏覽
平常和朋友多吃港式邊爐,這次是第一次試泰式火鍋,旺角這一間泰式火鍋任飲任食都只是$198/位。吃泰國菜,湯底當然要選冬蔭公湯,為配合香港人口味,湯底的辣度只是少辣。湯底十分足料,有蕃茄、菇等蔬菜和新鮮蝦,材料豐富。加$98的手切牛肩肉,質量無容置疑,肉質鮮嫩,肥瘦分明。美國肥牛片、豚肉片、羊肉片同樣美味。特別推薦一定要點豆卜,豆卜把冬蔭公湯的精華吸盡,滋味十足。手打烏冬很夠誠意。旁邊的飲品櫃有各式飲品可供自取,也可以加錢要泰式飲品和啤酒。餐廳內有自助區,有炒飯、春卷等、還有各式的泰式甜品。生菜包十分搶手,生菜新鮮爽脆,豬肉略為乾身,帶點辣味。千層糕十分煙韌,甜度剛剛好。湯水方面,椰汁涼粉是推介之選。

加$98的手切牛肩肉,質量無容置疑,肉質鮮嫩,肥瘦分明。

美國肥牛片、豚肉片、羊肉片同樣美味。

特別推薦一定要點豆卜,豆卜把冬蔭公湯的精華吸盡,滋味十足。

手打烏冬很夠誠意。

餐廳內有自助區,有炒飯、春卷等、還有各式的泰式甜品

生菜包十分搶手,生菜新鮮爽脆,豬肉略為乾身,帶點辣味。

千層糕十分煙韌,甜度剛剛好。

湯水方面,椰汁涼粉是推介之選。
2018-02-09 173 瀏覽
上OpenRice 搵下旺角有咩新泰國野食,見到呢間新開好似幾吸引,即刻致電訂位試下,點知話維修7點先開舖一ok都試下,每位員工非常有禮貌,值得一讚👍🏻👍🏻。不過⋯⋯前菜完全沒有泰國風味,熟食只有四款,瓜,椰子雞,唔知炒什麼肉,碎十十的😑😝餃子🥟難食,生菜包,D肉鞋到死,涼粉硬個你條命😫下單的食物一大半是叫你自己出去拎😓👍🏻只想講喜歡食泰國菜的不好去,完全不合格👎🏻👎🏻👎🏻喜歡肉食者也不好去,只有小款式肉類👎🏻👎🏻👎🏻帶著小孩子的一樣不要去,只有烏冬啱食😑😑😑2個字(把鬼)價錢$198加一
價錢$198加一
2018-02-09
2018-02-07 176 瀏覽
聽朋友講在旺角有間新既泰式邊爐有別於其他 ,在7度既低溫下決定同老公又去會一會. 上到去先知道原來係任食嫁. 泰式邊爐加任食真係令到我地好好好好好好期.上到去既環境都好有泰國Feel, 地方都好寬敞我地2個人都可以安排到坐4人枱. 唔洗叫完野冇地方放. 以呢個價錢任食冇價錢既食物仲有出面自助既食品飲品醬料都算好抵. 發現到個drink list上有杯好cute既飲品我地叫左2種湯底, 冬蔭湯底好好會俾定青檸我地自己加, 可以調教自己鐘意既酸度. 我就當然係一野車晒落去啦!!!另一個係椰子雞湯底. 椰子雞湯底真係好足料好多雞在鍋底!!重要係雞肶黎嫁. 火鍋料未到前我地就出左去睇下有咩可以醫住肚先, 一凍就特別肚餓嫁.都有唔小既熱盤, 我見到我最鐘意既生菜包當然我都唔會執輸攞左2個同老公share啦!任食包既飲品選擇都唔小. 不過我個煩老公見到menu有泰啤仲要係咁平, 因為平時去九龍城泰國菜都講緊$20左右呢度只係$6 佢又點會放過!佢話仲要係金裝堅抵呀!醬汁都好有泰國風味,我最欣賞佢有紅蝦米,泰國菜脯同埋泰式甜豉油, 係食海南雞三寶呀...呢碟係我地叫既肉類, 其實都只係叫左5種真係冇
發現到個drink list上有杯好cute既飲品

任食包既飲品選擇都唔小.
呢碟係我地叫既肉類, 其實都只係叫左5種真係冇諗過任食會俾咁多既份量. 而且樣樣質素好唔錯. 豬頸肉係厚切食落係有口感的. 特別一題牛肉係手切款唔會急凍肥牛食落好有牛味仲有咬口,呢個真係誠意之選.放肉去冬蔭個邊又香又野味... 真係正到暈呀
我地食咁多肉當然都唔會小得菜類. 我地放晒去椰子雞湯個邊感覺上好似冇咁油. OMG~所有菜同豆腐吸晒所有椰子雞湯的味道好味到真係唔識形容呀. 真係估唔到白白地既湯底可以令到條菜的味道推到咁極至.

題外話/補充資料: 邊食仲有店員邊加湯執野收碟, 個個都態度好好會問下野食啱唔啱食呀,夠唔夠呀.... 非常親切!唔似出面個D任食扮聽唔到你叫佢呀, 叫多兩聲就黑面呀... 佢地完全冇呢D情況讚讚!!
2018-02-06
  • 椰子雞湯底
  • 生菜包
2018-02-06 1331 瀏覽
天氣持續寒冷,足足凍了差不多兩星期,前幾天還發出霜寒警告,真係凍得我騰騰震,騰到入...心呀!繼上星期一人的溫暖,台式火鍋雖令我很滿足,但兩人總比一人好,所以趁今日又低至八度便約拍檔去溫暖一下。一人就台式火鍋,兩人吃什麼火鍋?友人建議泰式火鍋,咁有特式,真係未吃過,當然有興趣。一出升降機門便看到一個大型的紫燈光店名招牌, 好搶眼! 門口亦掛上不少賀年飾物, 已為新年作好準備, 很有氣氛。餐廳正正方方的格局, 中間一排是自助區。一邊設有多張四至六人圓枱, 另一邊則有兩三排長高枱, 亦有多張普通座的四人枱。 地方雖不算很大, 但枱與枱之間都有一定距離, 坐得舒舒, 而出入自助區的通道都幾闊落, 環境不錯。每枱均放了一台電磁爐、火鍋餐具、一碟酸酸辣辣的泰式醬汁和一疊下單紙。細閱下單紙, 只有一張, 前後兩版, 清晰簡單。晚巿設兩個收費, 均是任飲任食2小時, 分別有正價$198/位, 另有7:30pm前離座或9:00pm後入座$178位。******************************在湯底和火鍋配料上枱之際, 先走到自助區取些食品醫醫肚。自助區有火鍋醬料、凍食和熱葷, 款式不算
凍食有兩款沙律
泰式甜品
熱葷有八款
在湯底和火鍋配料上枱之際, 先走到自助區取些食品醫醫肚。自助區有火鍋醬料、凍食和熱葷, 款式不算, 但大部份都很有泰式風味。凍食粉絲肉碎沙律、青木瓜沙律 和一些泰式甜品, 包括泰式涼粉、芋頭西米露、斑蘭千層糕   玖瑰糕; 而熱葷則有生菜肉碎包、魚香茄子、椰香雞、翠玉瓜四季豆排骨、炒涼瓜、白飯、春卷 咖喱角, 旁邊還有一個任取的凍飲品櫃
自助區食品
只取了少許凍食和熱葷淺嚐, 因為留肚主力火鍋, 哈! 香辣惹味的粉絲肉碎沙律和爽口辛辣青木瓜沙律都很討我倆歡喜, 挺美味! 熱葷則取了生菜肉碎包、魚香茄子 翠玉瓜四季豆排骨。最吸引是魚香茄子, 不會太辣, 又很入味, 佐白飯一流, 唯一美足是熱度不足。
火鍋醬料
再看看火鍋醬料, 選擇都不少, 足足約有十五款, 包括砂糖、碎花生、泰國菜脯、泰國魚露、泰國黑豉油、辣椒粉、紅蝦米、泰國甜酸醬、指天椒, 還有六款煲湯香料, 可讓客人DIY湯底, 咁有新意?
鴛鴦鍋
招牌泰陰功
不出一會, 湯底隨即上枱, 兩款都紅通通, 但並非兩款都火辣, 因為所選的鴛鴦鍋 (+$20)招牌泰陰功 泰式甜蕃茄湯, 一辣一甜, 取個平均, 唔駛擔心啦! 一滾起, 交集着酸咪咪的蕃茄香和酸辣的泰陰功香, 很誘人! 急不及待先一嚐湯底的原味, 泰陰功 湯料十足, 有蝦、蜆、蕃茄、雜菌 泰式香料 等, 味道酸酸辣辣, 辣度不至嗆喉, 既美味又有風味, 非常滿意,忍不住想再來一碗, 但還有泰式甜蕃茄湯。
泰式甜蕃茄湯
原來泰式甜蕃茄湯 湯料不止有多件鮮甜的蕃茄, 還有一大舊豬骨, 味道酸酸甜甜, 同樣美味, 而且很開胃。兩款泰式湯底都值得推介!
泰陰功
每人都飲了兩大碗湯, 還未開始涮配料, 湯底已沒有了一半…..服務員隨即加湯, 幸兒泰陰功 是同樣添回原味湯, 所以從不失香濃的味道, 讚! 而泰式甜蕃茄湯 就是添清湯, 但由於本身味道濃郁, 所以添了兩三次也沒有完全失味。
火鍋配料
輪到下火鍋配料時間, 配料選擇類別只有四款, 選擇不算多, 分別有肉類、丸類、蔬菜其他類, 每類有十多種。我倆都不太好肉, 所以只揀了蟹棒、鯇魚片 鯇魚骨腩, 鯇魚骨腩 鯇魚片 嫩滑鮮味, 故再encore。
火鍋配料
丸類就點了拉絲芝心丸、咖喱餃、泰式黃金餃、飛魚子蝦滑 黑松露墨魚滑拉絲芝心丸 很有驚喜, 咬一口, 真的可拉出長長的芝士絲, 芝味香濃; 最喜歡則是咖喱餃, 皮薄饀多, 滿有咖喱香; 而黑松露墨魚滑 挺彈牙, 內裏混入不少墨魚粒, 很有口感。
火鍋配料
蔬菜類就要了是日精選菜籃、毛茄 粟米, 全部都幾新鮮。大大籃的日精選菜籃 有三款蔬菜, 包括唐生菜、娃娃菜和西洋菜, 翠綠爽嫩, 不錯! 但最歡喜還是粟米, 粒粒鮮黃飽滿, 爆出清甜的粟米汁, 必是encore之選。至於毛茄, 即是健康有益的秋葵, 用來涮就有點奇怪, 味道和口感都馬馬。
火鍋配料
第二輪來一個大集匯, 除了encore了鯇魚骨腩 粟米 外, 還加點了海膽丸、魚皮餃、蘿蔔片、鮮雲耳 豆卜。最吸引是豆卜, 索盡兩款湯底, 相當入味, 各具特色, 好味! 鮮雲耳 也不錯, 非常爽身, 涮耐一點也可以幾入味。
火鍋配料
最後還發現自助區添加了炸魚皮, 超級大塊, 既香脆可口, 又鹹鮮, 淨食已吸引, 但再涮一涮, 腍脆之間, 又吸了湯底的味道, 更好吃! 吃落還無咁熱氣, 自然忍不住涮多幾塊。
椰汁冰和泰式咖啡
雖然天氣寒冷, 理應不會喝凍飲, 但越吃越火辣, 慶烚烚, 故我們分別點了一杯泰式特飲降降火。友人要了一杯椰汁冰 ($10), 入口冰涼透心, 啖啖椰香, 很香濃。我就點了一杯泰式咖啡 ($10), 但看其深濃的色澤, 就知咖啡味很濃。很喜歡它少奶, 咖啡味濃郁, 但就甜了少少, 少甜會更好。
「兩人總比一人好」這句話的確無錯, 上次一人火鍋雖也很滿足, 但今次火鍋有人陪伴, 邊談邊涮, 吃得更開懷, 亦可吃更豐富, 自然會吃得更多, 吃飽飽就暖笠笠, 所以兩人更溫暖。
2018-02-05
火鍋醬料
鴛鴦鍋
招牌泰陰功
泰式甜蕃茄湯
椰汁冰和泰式咖啡
2018-02-06 53 瀏覽
遅來的食評! 之前睇到有facebook介紹, 既然大家都係比較好打邊爐, 咁就唔使諗,節日就打邊爐聚聚!其實我地人多時間又太趕, 我就直接係佢官方facebook 訂檯, 果時已經好好禮貌, 有問必答, 超好服務!當晚去到食野, 佢有餐前小食, 最愛白雲鳳爪, 真係泰式風味!另外佢個薯條因為係剛炸起, 仲要係粗果隻又係好好味!其他野仲有甜品呀, 春卷等, 正常小食都好多選擇, 但我地係主力打邊爐, 所以都唔敢食太多小食!重點來了, 我地叫左個冬陰公+椰子雞湯..先講下個湯..兩個湯都偏淡..前者會好少少, 因為佢越煮越入味..其他火鍋料, 同港式/日式火鍋都係一樣, 不過佢有埋金邊粉好正, 可以索下d湯, 好味!飲品係任拎o既, 特飲就要畀錢, 不過我地都覺得夠飲所以無特別試特飲了

2018-01-01
2018-02-06 48 瀏覽
火鍋吃得多、中式、台式甚至日式的,但是泰式倒沒有。這次和朋友又到旺角逛逛,原本打算吃雞煲的,怎知卻被一間開業沒多久的泰式火鍋吸引著,而且價錢也是跟雞煲差不多,湯底以冬蔭功、青咖喱雞、椰子雞及甜番茄湯四款選擇。友人和我都心思思想試試不同的湯底,所以便加$20換個鴛鴦鍋,試盡兩種湯底的味道,最後挑選了青咖喱雞及椰子雞,清甜帶濃濃的椰子香,鍋中都是一塊塊的椰子肉及雞肉,真材實料;青咖喱有泰式香葉及雞胸肉,淡淡清香的青咖喱撲鼻,令人垂涎欲滴,帶點辣味特別惹味。串燒拼盤:牛、豬、雞肉各兩串,剛於爐上燒完十分香口,混上沙嗲醬,最佳配搭。泰Fresh船:蠔、鮑魚、聖子 、元貝、青口、烏頭、花甲、蝦,新鮮豐富的海鮮船,夠鮮味。泰式特飲:餐廳自家調製,天氣那麼冷,飲杯薑特飲,更暖身,加入泰式香茅香料,第一次試飲這個飲品,挺特別的。除了紙上火鍋材料的選擇,外面還有提供其他熱葷及甜品、飲品選擇。熱葷及冷盤有各款泰式沙拉、炒雜菜、茄子、生菜包肉碎、蝦片、炸物等等。 另外值得推介的還有多款泰式甜品如椰汁糕、芋頭西米露、玫瑰糕、涼粉等等,泰式甜品主要以椰汁為主,所以大部份椰汁味道特別重,那些糕點真令人停不了口。真
真是一次泰滋味的泰式火鍋體驗~
2018-02-06 48 瀏覽
天氣咁凍最岩就係打邊爐,最近朋友介紹左呢間泰邊爐俾我地,聲稱有得打邊爐之餘,仲有埋泰國野食,所以今日就同老婆黎試下了。上到黎見到全場爆滿,好彩我地book左位,如果唔係真係有排等。入到去第一時間就出去拎d泰國小食醫下個肚先種類有十款左右,我同老婆主打食生葉包同埋蝦片😂火鍋湯底叫左鴛鴦湯底,分別係泰式甜蕃茄湯同埋香噴噴椰雞湯蝦新鮮大隻豚肉肉質鮮嫩呢到既火鍋配料款式多,用料新鮮其中牛肉、豚肉和蝦這3樣平時去食其他火鍋放題,叫一次追三次先俾到,但呢到剛剛相反,係叫一次俾3、4份我地,所以我地食左一轉就夠哂飽另外值得一讚既係,呢到既店員都好主動服務我地,加湯、換碟、汁碟呢d我地完全冇提出過,全是店員主動來幫忙食到飽飽最後仲可以食埋甜品,不過我同老婆都食到太飽放棄左個西米露同涼粉下次黎一定要食到佢總結:$200左右既價錢食到泰菜同用料新鮮既火鍋,再加上好好的服務態度,絕對超值,下次要叫埋朋友一齊再黎先得

入到去第一時間就出去拎d泰國小食醫下個肚先

種類有十款左右,我同老婆主打食生葉包同埋蝦片😂

火鍋湯底叫左鴛鴦湯底,分別係泰式甜蕃茄湯同埋香噴噴椰雞湯

蝦新鮮大隻

豚肉肉質鮮嫩

呢到既火鍋配料款式多,用料新鮮

下次黎一定要食到佢

2018-02-04
2018-02-04 50 瀏覽
I was looking for hotpot with this super cold weather but tired of those typical Chinese hotpot,remembered I saw a recommendation in internet so I look this up in the openrice,unbelievably there's only smiley face of this place???really?then I really would love to try especially I'm so tempting about Thai sour spicy flavors.Me and my husband is the first customer which is nice cause we can enjoy the quiet moment,we ordered 2 cocktails and coconut soup for our base.the soup is so super freaking rich and delicious not like most of the hotpot restaurant with those watering soup with few drops of flavors.fresh items are not much choices but quality is so good.i love the idea of the salad bar.the best of the best is the crispy fish skin.i never eat so yummy fish skin anywhere else,so thin and crispy.services are very good.i will definitely visit again.
  • crispy fish skin
2018-01-30 122 瀏覽
平時喺旺角掃街掃得多,今日去瓊華搵食,見到一間新開嘅泰國菜,泰邊爐。喺門口睇入去好有氣氛,就同朋友一齊入去試吓。坐低之後,員工會好主動向你推介店裏唔同嘅食物,當湯底到咗之後,又會建議我哋試吓頭啖湯。冬陰公湯底夠開胃,如果酸少少味道會更好。椰子雞,真係好足料,有好多椰子同埋真係有好多雞件係入邊,味道清甜。店內除咗有不同嘅邊爐料之外,仲有唔同嘅小食,比客人可以自助去領取。菠蘿抄飯米香又有咬口。泰式雞翼,雞翼炸得脆香,醬汁開胃。叫咗份手切牛肩肉,用隻牛嘅擺設放住,感覺好得意,啲肉質好嫩滑。肥牛瘦肉偏多,嗰邊有少少油脂,啱晒我呢啲鍾意食比較瘦嘅人。而且望落都好新鮮,完全冇雪藏感。蔬菜拼盤,啲菜全部都好新鮮,而且洗得好乾淨,食落都好鮮甜。你都梗係要試吓啲特色嘅泰國嘢飲,我叫左一杯Final fantasy。好足料,入邊有好多野莓,望落都好靚。飲落酸酸甜甜,感覺幾清新。最後梗係要試吓啲甜品啦,熱嘅芋頭西米露,芋頭好軟,入口即溶,甜度啱啱好。啲椰汁糕賣相整得好靚,都好好味,但係有啲放得比較耐,有少少硬。總括今次試新餐廳,感覺都唔錯,下次可以再嚟試吓。

泰式雞翼,雞翼炸得脆香,醬汁開胃。

蔬菜拼盤,啲菜全部都好新鮮,而且洗得好乾淨,食落都好鮮甜。

總括今次試新餐廳,感覺都唔錯,下次可以再嚟試吓。
2018-01-28 128 瀏覽
最近增肥大行動,差不多晚晚都岀去食晚餐,今晚又選擇左打邊爐,今次食任始終可以放縱咁食,唔洗再睇住個價錢啦泰式打邊爐未食過,所以今晚經瓊華附近見到大大個泰邊爐招牌,所以就直接上去食呢間。一上到去等左一陣就有位啦,侍應好快安排我地坐低。我地加20蚊叫左個鴛鴦湯底,招牌冬陰公同香噴噴椰子湯。湯底一上到台滾左5分鐘後我地就先試飲湯底,真係不得了,冬陰公湯底真係好好飲,任令都算多野食,仲可以加錢叫野食同其他野食,我加左98蚊叫左個手切牛肩肉上到台我估到份量咁多,仲要係真係好新鮮,98蚊可以有咁嘅質素,真係成本價,超值牛肉大大塊,雪花平均,而且一d都唔肥,好香牛味我地2個人唔想浪費食物,所以每次都叫少少,唔夠叫太多,雞件好食,仲有牛肋粒,好有咬口之後我地又再叫多一轉肉,第一次見到有金邊粉打邊爐,放係冬陰公湯底個度,完全就變左一碗冬陰公金邊粉第一次見到有香料可以放入湯底,有八角,花椒,桂皮等等,仲有好多泰國香料岀面仲有好多熟食可以拎,侍應加得好快,唔怕無得食呢個泰式醬好正,我全程用呢個醬點野食!我9點後入底178一個人,價錢合理,熟食多,仲有甜品糖水,又可以打邊爐,又可以食泰國熟食,真係2種享受

牛肉大大塊,雪花平均,而且一d都唔肥,好香牛味

之後我地又再叫多一轉肉

第一次見到有香料可以放入湯底,有八角,花椒,桂皮等等
,仲有好多泰國香料

岀面仲有好多熟食可以拎,侍應加得好快,唔怕無得食

呢個泰式醬好正,我全程用呢個醬點野食!

2018-01-25
2018-01-25 93 瀏覽
When my friend and I first arrived at 泰邊爐, the quick and excellent service was the first thing that caught my attention. Despite having a busy night, the staffs were very welcoming which really made the experience much more enjoyable. 泰邊爐also offers a wide range of meat and seafood for the hotpot that is available for us to choose from. The handful of selection of meat types ranges from chicken to pork and to beef and the seafood includes prawn, squid and shellfishes! There is also a modest list

There is also a modest list of vegetables and mushrooms to choose from too. The restaurant also offers a few different soup bases to choose from (you can choose up to 2!) Naturally, as a lover a of Thai cuisine, I couldn’t miss the Tom Yum soup base while my friend opted for the tomato soup for a less spicy choice. We also ordered their signature Thai milk tea to go with our meal.

It was indeed an exceedingly pleasant and a most gratifying experience to be able to cook and enjoy our food.
The meat and seafood were all very fresh and all came in a very generous portion (be careful not to over order!) I really enjoyed myself and this restaurant is surely a good place for a dine-in!