2017-10-08
經朋友介紹,早幾日預訂咗榮哥廚房私房菜,佢哋精心準備咗個二人餐畀我哋。 頭盤有四個,分別係有機沙律菜拌芝麻醬,涼拌黑木耳,紫薯配鮮淮山,茶燻流心蛋拌黑魚子醬厚切茄子。 首先係有機沙律菜拌芝麻醬。啲沙律菜好新鮮,番茄都好鮮甜同多汁。跟住係涼拌黑木耳,黑木耳好爽脆。 仲有紫薯配鮮淮山,淮山口感好爽同實,唔會有粉嘅感覺,紫薯都好甜。茶燻流心蛋拌黑魚子醬厚切茄子,流心蛋好有茶味,同隻蛋好滑。 跟住兩個湯都送上,分別係完盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯,原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯,兩個湯啲料都好足,有肉有配料。蜜瓜豚肉湯,比較鮮甜,鱷魚肉湯,肉味比較濃。 蝦球水芙蓉,有兩份,賣相好精緻,有大蝦喺中間,有燉蛋喺下面,中間有黃色嘅湯。 另外,蒜香芝士焗老外蠔王亦都送上,隻蠔好大隻,下面有薯蓉托住,隻蠔表面充滿芝士同蒜香,而且隻蠔好大好新鮮同甜。 跟住係遠年新會陳皮骨,上碟個樣同樣好精緻,入邊有舊厚嘅排骨,味道好新鮮同特別。 魚湯浸碧綠溫室菜苗,魚湯好鮮甜,溫室菜苗好清新。 最後係荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯,海斑片好鮮甜,而且下面係紅米飯,啲飯都吸咗海斑嘅鮮甜,呢個配搭唔錯。
魚湯浸碧綠溫室菜苗,魚湯好鮮甜,溫室菜苗好清新。