觀塘工廈覓食都唔係第一次喇,之前都有share過幾間餐廳,一個價錢由前菜到水果全部有齊,菜式有特色,重溫一下當日所有菜式。坐低飲杯茶,跟住食前菜係有機沙津伴芝麻醬,呢到個沙津好正,菜非常新鮮之外,仲要係好爽脆清甜,醬汁部分,用左芝麻醬。除左沙津之外,另外仲有涼拌黑木耳,紫薯配准山。 呢個係茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子。蛋保持好滑身,流心黃蛋,茶燻味岩岩好,輕微的煙燻味,厚切茄子配醬汁,畫龍點晴,仲有碎芫茜提升味道層次,有驚喜。 原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯,湯品夠晒熱,香氣撲鼻,呢個湯仲有圓肉,紅棗,准山,陳皮。 清甜得黎帶螺頭香,湯品一點都不會油膩,好好飲,連螺頭都食埋,足晒火喉,呢個燉湯令人好回味。 蝦球水芙蓉,個蛋蒸得好滑, 蝦肉大隻厚肉口感爽口彈牙,可以食到蝦原汁原味,蝦上面是幼幼的薑絲。 遠年新會陳皮骨,陳皮骨,少少甜,甜中帶陳皮香,醃得夠入味,肉質鬆化,肉質炸完入面唔會變得乾身。感覺每一道花上不少心思,私房菜的味道,無論食物賣相同味道同樣令人充滿驚喜。 蒜香極佳級prime牛仔柳,牛仔柳肉質軟林,口感嫩滑,蒜片伴牛仔柳一齊食,特別香,貼心位,碟都整熱左,令食物溫

蒜香極佳級prime牛仔柳,牛仔柳肉質軟林,口感嫩滑,蒜片伴牛仔柳一齊食,特別香,貼心位,碟都整熱左,令食物溫度保溫時間長一點。

魚湯浸碧綠溫室菜苗,用上魚湯伴菜苗,菜苗新鮮翠綠,魚湯味道鮮甜,魚湯令菜苗味道提升。

荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯,食到尾聲有荷葉飯,蒸飯粒粒分明,加入紅米,相當健康,海斑片肉質厚身,唔錯。

整體味道唔會覺得咸同油膩,是一間味道比較健康的私房菜店,推介大家工廈美食。