2018-06-14
父親節快到,所以開始尋覓新的地方跟爸爸慶祝。爸爸是傳統的人,只喜歡中菜、最愛海鮮,但普通中菜又好像沒有什麼特別,找著找著就找到榮哥私房菜,見之前的食評不錯,就一行十人去試試。 確認訂枱後就從whatsapp收到了本月菜單,需先預訂菜式及付訂金,以便準備食物。看了覺得預設菜單選擇少,所以決定散點,可以多試幾個菜式! 因人多,而家散點是例牌的份量,我們幾乎點了menu上每一個菜。 脆皮豆腐滷水鴨舌開煲菜 亂炒王 藍龍蝦湯煮 / 上湯龍蝦煮椒鹽鮮魷 盤龍鱔 黑毛豬叉燒 清湯蝴蝶腩 茶王燻雞 手撕雞 脆皮牛仔腩 配咖哩 海斑爆米泡飯 奄仔蟹粥 P.S 原本還點了九轉豬大腸,但付責人稱最近沒有供貨,與豬大腸無緣。 服務實在有待改善 - 訂枱是7pm, 當日下午5點幾通知我所訂的4 隻藍龍蝦的其中一隻質素不太好,建議我轉普通龍蝦,這一點我是appreciate的。 - 菜單上其實還有上湯浸時蔬,當天到達餐廳,他們已將印好的菜單放桌上,並著我們double check,我已即時告知付責人漏左,而他亦回應廚房的菜單是有的,著我放心,但最後上湯浸時蔬沒有出現過。 - 分海斑爆米泡飯的小姐好似第一天
脆皮豆腐
海斑爆米泡飯
奄仔蟹粥
P.S
服務實在有待改善
- 分海斑爆米泡飯的小姐好似第一天番工咁,1 鍋泡飯分9 碗,頭一兩碗滿到瀉但無泡飯,最後嗰兩三碗無唒湯得啲飯,佢分完就轉身走左,最後我地自己再分過
- 分奄仔蟹粥的另一位小姐仲好笑,一樣係1 鍋奄仔蟹粥,我地有9個大人1個BB,佢拎左7個碗就開始分,咁我同佢講我地有9個人,佢完全沒有回頭,只回「呢個蟹粥係4個人份量」,於是我問「咁你諗住比邊7個人食、邊兩個人無得食?」,佢又係頭也不回「咁我去拎兩個碗囉」。完全唔明佢嘅logic?????????
- 賬單混亂,埋單時已經再一次提上湯浸時蔬是沒有出現過,5分鐘後賬單上還是有,再印第兩次,仲係有。第三次,佢delete 左個菜名,但總數無變,只show 一個總數,老實講,我都唔知佢最後有無計我錢。(我站在櫃台等重印賬單時,聽到旁邊桌的賬單一樣是出錯重印.......
最後埋單約$650一個人,唔算好貴,但以這價錢,食物份量偏少、服務差,只此一次,唔會想再黎。以$650/head 質素更好的中菜多的是。
藍龍蝦湯煮
上湯龍蝦煮