2018-11-18 122 瀏覽
觀塘這間私房菜吃了次覺得很不錯,剛好公司有活動在附近下班,於是在我推介下,便跟同事一起去榮哥私房菜吃晚飯。因有位很能吃的同事,所以叫了4位樂和融套餐,$338/位~這店其中一樣好是座位較寬闊。有機沙律菜伴芝麻醬作為前菜很不錯,菜很鮮甜,特別是車厘茄水分多又清甜~用青瓜綁成一紮紮,方便大家分來吃。茶燻流心蛋伴墨魚子醬配厚切茄子。茶燻味很香,皮很煙韌。蛋黃是流心很香口。茄子也是寫得剛好軟硬適中,汁很入味燒得茄子皮挺香脆。原盎燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯跟原盎燉姬松茸甘荀黑毛豚肉湯一共兩款,兩款湯味道稍有不同但都是極之足料甘甜。蝦球水芙蓉,上湯下的蛋蒸得極滑嫩,上湯清香配上蛋香剛剛好,不會賺。蝦球挺大顆,彈口。海斑兩吃,弄了個黑松露醬炒斑球跟明梅醬燜頭腩。斑肉很嫩滑,第一款炒過後的魚肉既不散又有點爽身。第二款則炸過口感香脆。蒜香極佳級prime牛仔骨,蒜香味重,牛仔骨的牛肉又不會煮得太久而太老。肉挺多很飽肚。魚湯有機時令蔬菜,這次是小棠菜,很嫩,咬下去挺爽脆,配上上湯很香濃清甜。海白玉青蔥燴飯,燴飯但不會很濕,飯粒分明又有點清爽的口感。不會太濃卻又夠味。最後是甜品,非常小巧清甜~不錯。

原盎燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯跟原盎燉姬松茸甘荀黑毛豚肉湯
一共兩款,兩款湯味道稍有不同但都是極之足料甘甜。

炒過後的魚肉既不散又有點爽身。第二款則炸過口感香脆。

最後是甜品,非常小巧清甜~不錯。
2018-11-16 4084 瀏覽
食中菜要人多一齊食比較好,但中式私房菜就計人頭的,就算2個人都可以試到多款菜式。今晚就去了搵榮哥食私房菜。榮哥處於一座舊式的工廈當中,舊得連電梯門仍是用人手開關的。餐廳的裝修簡單,但最重要是舒服乾淨,仲要不得不讚每位waiter都好有禮貌同服務周到。 最欣賞就是門口的那個水耕菜,見到每棵菜都好新鮮。今晚有3 個前菜,涼伴黑木耳,岩鹽花枝豆及有機沙律菜伴芝麻醬。最欣賞有機沙律菜,相信是用門口自己種的那個,所以感覺特別新鮮乾淨,好像即摘即食一樣。除了食得,仲睇得,他們用心將青瓜包著沙律菜,青瓜是脆的,沙律菜又是爽脆的,再包上芝麻醬,好味,這個前菜我要給5星星。小食有茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,這道菜我都要給5星星,有少少茶燻味道的流心蛋,再配上黑魚子醬,令本身淡味的雞蛋變得更香更濃味。而厚切的茄子有輕輕的炸過,令到外層有少少脆,而內面仍然軟身,好味得想再encore。湯品有原壺舞茸菇杞子螺頭黑毛豚肉湯,這個湯好像功夫茶一樣,要倒於功夫杯中逐杯飲用。打開茶壺,見到湯料很足,有齊舞茸菇,杞子,螺頭及黑毛豚肉,平常用瘦肉燉湯,燉完的瘦肉會很鞋口,但這裡是用黑毛豚肉,燉完的肉都是滑的,燉出來的

涼伴黑木耳

茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

湯品有原壺舞茸菇杞子螺頭黑毛豚肉湯,這個湯好像功夫茶一樣,要倒於功夫杯中逐杯飲用。打開茶壺,見到湯料很足,有齊舞茸菇,杞子,螺頭及黑毛豚肉,平常用瘦肉燉湯,燉完的瘦肉會很鞋口,但這裡是用黑毛豚肉,燉完的肉都是滑的,燉出來的湯都比較清甜,所以我同老公連湯料都食清。
原壺舞茸菇杞子螺頭黑毛豚肉湯

主菜有溫室南瓜北海道帶子,賣相精美,北海道特級帶子真的很大粒厚肉,帶子輕輕的煎過,配上三文魚子一齊食,口感更加丰富。細細個的溫室南瓜好可愛,起了南瓜肉,再放入青瓜粒,哈密瓜粒,紅椒及青椒粒,好爽甜。
溫室南瓜北海道帶子
四品胡椒澳洲皇帝蝦王,澳洲皇帝蝦大隻,肉爽口,有少少胡椒的辣,但略為咸了少許。
四品胡椒澳洲皇帝蝦王

士多啤梨黑豚肉排骨,將士多啤梨放入中菜中,感覺有點兒格格不入。但每事都要創新,發覺食落新鮮特別,士多啤梨醬的甜甜酸甜配上排骨上,可以減少排骨的油膩感。再配上脆脆的米餅一齊食,又是另一種食法。
士多啤梨黑豚肉排骨
金銀蒜香有機時令蔬菜,今晚是令是小白菜,雖然沒有之前的菜式那麼吸引,但配上金銀蒜一齊炒的小白菜,很惹味‧
金銀蒜香有機時令蔬菜

最後當然要湊米氣,來一個脆雪映漾海中鮮,菜式名字很吸引,其實是一個用了海斑魚粒做的湯飯,再配有芫茜蔥及爆米,芫茜蔥令魚湯更香,爆米就令米飯更有咬口。
脆雪映漾海中鮮

今晚這個私房菜由服務到菜式都十分滿意。
2018-11-15
金銀蒜香有機時令蔬菜
脆雪映漾海中鮮
  • 有茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
2018-11-15 3273 瀏覽
心思思想食私房菜,又黎搵榮哥啦.....................食開都知精心配 (每位$348),係幾咁多嘢食,所以專登晏就食少D留肚涼伴黑木耳及岩鹽花枝豆呢兩款作為小食前菜都幾岩胃口茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子配有機沙律菜伴芝麻醬流心蛋未食已經見到流心狀,蛋黃味香,有點兒蓋過左茶燻味; 而炸茄子從來都係"索汁奇才",配個加埋芫茜碎嘅惹味醬汁真係一絶,以濃味助淡味!  而個沙律菜捲成一束,容易放入口,亦可當作清洗味蕾作用,以準備飲湯!原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯 :  熱辣辣原盅上枱,超足料,有哈密瓜嘅香甜味,即使加左黑毛豚肉,亦無肥膩感!原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯 : 近埋有幾聲咳,飲呢個就岩啦!  又係超足料,飲到陳皮味,加埋螺肉及元肉,啖湯點有得輸呀?!  正呀!!蝦球水芙蓉好似成幅畫咁,超嫩滑蛋上放上爽口彈牙蝦球,兩種口感!呢款時令甘香秋刀魚三食 (香草/胡椒/咸蛋黃) ($268)係新菜式原條秋刀魚拆骨,先慢煮然後再煎香,每條魚肉外分別加入香草/胡椒/咸蛋黃啖啖肉無骨,食到內裏魚肉仲嫩滑,香草味係最出,然後到胡椒,最後係咸蛋黃咁嘅秋刀魚食法都係第一次食,又唔錯喎!遠

涼伴黑木耳及岩鹽花枝豆呢兩款作為小食前菜都幾岩胃口
涼伴黑木耳及岩鹽花枝豆

茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子配有機沙律菜伴芝麻醬
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子配有機沙律菜伴芝麻醬

原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯

蝦球水芙蓉

好似成幅畫咁,超嫩滑蛋上放上爽口彈牙蝦球,兩種口感!

時令甘香秋刀魚三食 (香草/胡椒/咸蛋黃)

咁嘅秋刀魚食法都係第一次食,又唔錯喎!

遠年新會陳皮骨

一客一件,厚薄度適中,炸至金黃色,入口幾重陳皮香味,肉唔嚡口!

蒜香極佳級PRIME牛仔柳
蒜香極佳級PRIME牛仔柳

以大量甜椒碎,炒/炸蒜片一齊炒,香味十足; 牛仔柳口感幾腍滑,夾一片炸蒜片伴食,抄一下韓國食法先.......哈..哈..!

魚湯有機時令蔬菜

今晚時令蔬菜係小棠菜,浸於香濃魚湯中,鮮甜清新,清洗一下之前嘅肉食菜式嘅濃味!

荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯

白飯加入少量紅糙米,增添咬口,有些少荷葉香; 海斑片啖啖肉放心食,加埋蒜粒嘅味道,即使已經好飽都食到

薑茶湯丸
薑茶湯丸

踏入秋冬季,有啖薑茶暖下胃,加埋皮薄餡香甜嘅芝麻湯丸,唔太大粒,3粒食晒岩岩好!
原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯
時令甘香秋刀魚三食 (香草/胡椒/咸蛋黃)
2018-11-07 2192 瀏覽
朋友知我除了是"牛魔王",就是"湯怪",所以專登 book 呢間私房菜俾我試下喎 原盅燉花膠猴頭菇黑毛豚肉湯 ~ 花膠是老少咸宜的食物,含豐富“骨膠原",女性至愛 有抗衰老及加快傷口癒合功效; 而且它的蛋白質有助骨骼強健、改善血虛及貧血。。.係我朋友都知我是行常捐血者,補血喎啱哂我 我的天, 好大只啊! 咬落非常有質感, 好有嚼頭! 還有很多猴頭菇, d湯燉得很香 我充滿能量了,呵呵! 友人另一款湯是 "原盅燉土茯苓鑽地鼠黑毛豚肉湯", 功效是去濕, 尤其適合香港的環境, 濕氣重令人很累的,喝多些啊!蝦球水芙蓉 不是一般蒸水蛋,是蒸"蛋白",上層的是甘芛汁+蛋黃製成的, 非常健康有營養呢! 很綿很滑溜,隻蝦球也超大彈牙!蒜香芝士焗老外蠔王 隻蠔好肥美,個名叫''老外",甘一定是坐飛機過來的遠年新會陳皮骨 Wowwww... 好香陳皮味,咸咸的, 令肉質變鬆化,很特別的一道菜式!荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯 真係好香荷葉味! 我愛吃籠仔飯的,加上籠的竹子香,又有蒜蓉香,過肚好飽都要食埋佢! 多謝一班員工,很有禮兼服務細心周到,私房菜就像家一樣,吃得舒適!

原盅燉花膠猴頭菇黑毛豚肉湯

我的天, 好大只啊!
我充滿能量了,呵呵!

原盅燉土茯苓鑽地鼠黑毛豚肉湯

蒜香芝士焗老外蠔王
隻蠔好肥美,個名叫''老外",甘一定是坐飛機過來的

原盅燉花膠猴頭菇黑毛豚肉湯
原盅燉土茯苓鑽地鼠黑毛豚肉湯
2018-11-06 161 瀏覽
嚟過榮哥私房菜好幾次, 咁多次經驗都完全沒有失望, 今日帶台灣同事嚟試一試榮哥手勢, 台灣同事讚不絕口! 老實說外圍環境由於是工廠大廈所以相對差了一點, 但內部裝修擺設及餐廳室內裝潢 相對好一點, 但是我們主要是來吃飯所以食物質素質量味道是最重要的! 在榮哥晚餐吃飯簡直是一個 中式fine dining 的感受, 每道菜一碟一碟慢慢上 不會趕鴨仔, 所以吃得不急之餘亦都十分舒服! 食物方面前菜沙律 十分新鮮木耳味道亦都十分配合! 特別是茶燻 流心蛋 茄子 一如既往味道十分香及 品質保證! 而煮食茶燻雞, 皮脆肉嫩 亦有茶的味道 滲透雞內! 甜品 桂花糕 簡直是 尾聲的一絕!
2018-10-22
2018-11-05 1135 瀏覽
今晚有幸朋友邀請食私房菜, 就在地鐵店旁的工廈, 一般這種格局, 都是禾桿冚珍珠的這間榮哥私房菜, 朋友試過十個讚, 去到見到餐廳內部也放了多個飲食獎, 令人更加期待需要預約的訂菜, 所以每道菜也是份量洽到; 首先上桌的是前菜 - 涼伴黑木耳, 少少的酸甜, 木耳有嚼口, 先來叫一叫醒大家的胃口另一道前菜也是菜類 - 有機沙律菜伴芝麻醬, 咬下去口感清新, 雖然自己較愛配黑醋, 不過芝麻醬也很不錯.主角上場 - 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子, 除了 present 突出, 味道也非常一流, 尤其配以黑魚子醬的提鮮, 令流心蛋的蛋漿鮮濃分明, 下面的茄子吸索了黑魚子醬, 也更鮮甜是夜有三款足料老火燉湯 - 姬松茸淮山燉甘荀黑毛豚肉湯, 川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯及哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯; 單看名字已經材料豐富, 不過喝下去更加不得了我飲的是哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯, 帶著點點哈蜜瓜的清甜, 還有螺頭的鮮, 湯盛在燉盅裡一直保持火熱, 湯的鮮味一直keep 到最後一啖喜出望外的帶子水芙蓉, 口感軟滑如玉子豆腐, 帶著蛋的清香, 帶子也鮮美要小心奕奕, 否則蛋會滑得不停從匙上滑下碗裡去大孖頭抽煎澳洲
要小心奕奕, 否則蛋會滑得不停從匙上滑下碗裡去
大孖頭抽煎澳洲皇帝蝦王- 孤陋寡聞的我未聽過澳洲蝦王, 不過今晚這蝦厚肉彈牙還要很滑! 加上港式頭抽煮, 非常惹味, 所以不客氣的吃了兩隻
簡單但考功夫的清蒸沙巴龍躉, 蒸煮時間拿掐很到家, 魚肉滑得像蒸蛋, 滑嫩非常
有趣的賣相 - 奶油日本小南瓜, 也有出色的味道, 南瓜加上香菇的鮮甜, 令這個麵包盒最後被五馬分屍, 半點不留
招牌茶王燻雞, 已經很飽的我只能嘗一口, 茶葉味齒頰留香, 滲在雞肉裡減少了油膩 (其實油已經不多)
最後兩道菜 - 米王湯浸溫室菜苗 - 以為最後的菜會較平凡? 不了, 這個菜的湯也被不斷品嚐, 沒有放過, 不是簡單的湯底呢
海白玉青蔥薈飯, 用薈的煮法而不用炒, 很好的安排, 因為吃到最後也真有點很飽, 所以薈飯讓人吃來較舒服
最最後的甜品, 還是叫人難忘 - 桂花糕內拼椰汁糕, 雙重甜味兩種清香, 好吃得想連朋友那件也想吞併
難怪朋友要給十讚, 因為單單上述的菜單, 也不用四百元的收費, 實在太超值了.
  • 大孖頭抽煎澳洲皇帝蝦王
  • 帶子水芙蓉
  • 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
2018-11-02 170 瀏覽
朋友係觀塘地膽成日捐窿捐罅搵美食,今日就帶我們嚟工廈食私房菜。走到舊式工廈好有懷舊feel 按四字一出就到好方便。大大招牌榮哥好搶眼一入內看見大魚缸旁邊一個自制水耕菜自給自足見到餐牌已經好期待,我哋Happy Halloween 歡樂聚餐私房菜終於上菜喇!yeah。。。頭盆 “有機沙律菜伴芝麻醬”沙律菜好清新好爽鮮甜配埋芝麻醬好野味。“涼伴黑木耳” 同 “岩鹽花枝豆”“茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子” 這款超驚喜流心蛋好香茶燻味而茄子好特別同平時食到既茄子做法好唔同...正。跟住到燉湯喇,我揀咗原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯,哈密瓜好清甜配埋螺頭飲了一口喉嚨已經好舒服。另外兩款係原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚湯,又是潤肺潤喉之選。原盅燉姬松茸淮山燉甘筍黑毛豚肉湯,黑毛豚肉好入味好腍。主菜出場喇“帶子水芙蓉” 這款好靚帶子鮮甜蛋好滑好似食緊豆腐咁“清蒸生猛沙巴龍躉斑” 大大條好嫩滑好鮮甜。“大孖頭抽煎匯澳洲皇帝蝦王” 真的係蝦皇好大隻夠彈牙好爽口。“奶油日本小南瓜” 同 “招牌茶王燻雞” ,南瓜汁配麵包好夾南瓜好鮮甜,茶王雞好香茶味雞肉好滑。“米王湯浸碧綠溫室菜苗” 同“海白玉青蔥薈飯” ,溫室菜

走到舊式工廈好有懷舊feel 按四字一出就到好方便。

頭盆 “有機沙律菜伴芝麻醬”
沙律菜好清新好爽鮮甜配埋芝麻醬好野味。

“涼伴黑木耳” 同 “岩鹽花枝豆”

另外兩款係原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚湯,又是潤肺潤喉之選。

原盅燉姬松茸淮山燉甘筍黑毛豚肉湯,黑毛豚肉好入味好腍。

“清蒸生猛沙巴龍躉斑” 大大條好嫩滑好鮮甜。

“米王湯浸碧綠溫室菜苗” 同“海白玉青蔥薈飯” ,溫室菜苗好嫩身夠清新而青蔥飯好有特色飯粒分明唔油膩

最後到甜品呀!已經好飽但見到這個甜品咁靚唔食唔得呀!

清甜蔗汁配椰汁嘅糕點好香甜。

這餐超豐富好滿足呀!

• 有機沙律菜伴芝麻醬
  • 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
  • 帶子水芙蓉
2018-10-31 124 瀏覽
今天和朋友吃私房菜,非常期待!有機沙律菜拌芝麻醬涼拌黑木耳岩鹽花枝豆這三個前菜讓人耳目一新。 首先是他們的新鮮沙律菜, 非常fresh,加起芝麻醬味道更好。木耳非常健康醒胃。茶燻流心蛋拌黑魚子醬配厚切茄子流心蛋帶有茶香,黑魚子讓它更有貴氣。原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯很甜很足料蝦球水芙蓉水芙蓉其實是蒸蛋,大大的蝦球於水芙蓉當中,蛋蒸得很滑很易入口。士多啤梨豚肉草莓很喜歡這個菜。 士多啤梨的果香和酸味與豚肉很夾,不會過酸,反而讓豚肉更好肉感。蒜香極佳PRIME級牛仔柳這個級數的牛仔褸非常香軟,配起蒜頭一起吃,盡發揮了牛柳的味道! 荷葉蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯荷葉飯非常香, 新鮮海斑原龍一起蒸, 讓整個飯也帶有海鮮的鮮味, 鴛鴦飯比白飯更為健康。甜品這個椰汁糕不會太甜 ,味道剛剛好。
今天和朋友吃私房菜,非常期待!

有機沙律菜拌芝麻醬
涼拌黑木耳

茶燻流心蛋拌黑魚子醬配厚切茄子
流心蛋帶有茶香,黑魚子讓它更有貴氣。

原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯
很甜很足料

士多啤梨豚肉草莓

蒜香極佳PRIME級牛仔柳

荷葉蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯

甜品
這個椰汁糕不會太甜 ,味道剛剛好。
  • 蝦球水芙蓉
  • 荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯
2018-10-26 238 瀏覽
上年黎榮哥食過一次 之後一路都想再黎食, 因為D野食真係唔錯、而且服務都好好!私房菜都係由餐廳發辦~食下時令野咁~ 黎榮哥要早D訂位, 張菜單右上角已經有我名啦^^餐前小食雲耳~有機沙律菜伴芝麻汁~ 個沙律菜個樣都幾有心思, 好似一紮花咁! 個汁除左有芝麻之外, 仲加左小小芥末、令到佢有小小辣~ 好開胃!!流心蛋伴黑魚子醬茄子! 首先流心蛋真係好有流心效果! 配埋黑魚子醬黎食 一流阿、因為黑魚子醬味道相對較濃而流心蛋味道較淡、兩個加埋一齊令到成件事岩哂~ 而茄子就炸到脆脆地、同黑魚子醬一樣係絕配!兩個中湯分別係鑽地老鼠土伏苓同埋松茸淮山湯~兩個都真材實料、飲完無口干、應該無加味精啦~ 但都夠哂鮮甜美味阿!蝦球水芙蓉~ 加左雞湯落去煮。令到個蛋好香~而且佢唔會蒸得過老、好滑阿! 而個蝦球就好彈牙 正!新會陳皮骨~好香陳皮味、舊骨都炸到好香! 呢個配搭好新鮮 不過得一舊小左D香煎北海道帶子海中寶~ 佢係蝦膠+帶子! 大大舊阿! 煎得好香~~金銀蒜時蔬~ D菜煮得好林 金銀蒜又好香!荷香海斑原籠蒸飯~ 呢個相對淡口D 但有淡淡既荷葉香味~ 海斑一D都唔腥! 都唔錯甜品出面係桂花糕入面係椰汁糕

餐前小食雲耳~
有機沙律菜伴芝麻汁

流心蛋伴黑魚子醬茄子

兩個中湯分別係鑽地老鼠土伏苓同埋松茸淮山湯~

新會陳皮骨

香煎北海道帶子海中寶

香煎北海道帶子海中寶~ 佢係蝦膠+帶子!
大大舊阿! 煎得好香~~
金銀蒜時蔬~
金銀蒜時蔬~ D菜煮得好林 金銀蒜又好香!
荷香海斑原籠蒸飯~
甜品出面係桂花糕入面係椰汁糕: 出面清香入面香甜、一濃一淡、出奇地好食、因為佢地中和到個味道, 令到成件事岩岩好! 唔太甜唔太膩!
呢個私房菜埋單348一位、食物高質同埋佢上菜好有心思: 因為佢會見你食完之前個樣先上下一樣! 咁就唔會食得太急 可以慢慢食、吹下水!!
有機沙律菜伴芝麻汁
流心蛋伴黑魚子醬茄子
新會陳皮骨
香煎北海道帶子海中寶
金銀蒜時蔬~
荷香海斑原籠蒸飯~
2018-10-25 1256 瀏覽
有朋友生日,有人提議食私房菜,於是提議果位就搵到觀塘的榮哥。因為中式私房菜通常都要預早訂,同埋無甘多人你都唔好去食,所以隊長今次都係第一次去試私房菜⋯⋯觀塘的工廠大廈都唔expect會係咩靚裝修,入到餐廳,都真係無乜裝修,有點舊酒樓果種格局添。一早訂好菜單,坐係到都係等食,先黎4個冷盤,賣相最靚一定係麻花青瓜,唔知點樣可以條條都整到脆麻花甘既樣,當然,有3個都係靠醬汁撈,味道唔會差太遠,至於燻蛋,都燻得幾香既,食到真係用茶去燻過。跟住上燉湯,料係足,不過燉得唔夠時間,飲慣阿媽老火湯既隊長覺得唔入味。至於3款海鮮,帶子水芺蓉會唔會太多水呢?筆起d蒸蛋,連埋d高湯一齊筆,好似飲緊雞蛋高湯甘;蝦碌同蒸魚都ok,蝦碌入味、蒸魚都滑。奶油南瓜盒還可以,略嫌唔夠汁食埋個麵包。燻雞就唔夠燻蛋整得甘好,燻得唔夠香,同埋好淡味。黑蒜炒飯,隊長認自己有d bias,因為我唔太鍾意食蒜頭,特別係黑mon mon既黑蒜,而且個飯唔似炒過,食落好濕⋯⋯同埋甜味過重,好奇怪。最後上生果⋯⋯我唔係expect有咩日本哈蜜瓜、美國士多啤梨呢d貴價生果,一上檯就知浸糖水浸得好緊要,仲要係雪左好耐,雪到d生果傷左果種,我
最後上生果⋯⋯我唔係expect有咩日本哈蜜瓜、美國士多啤梨呢d貴價生果,一上檯就知浸糖水浸得好緊要,仲要係雪左好耐,雪到d生果傷左果種,我寧願你比d個樣無甘紅既西瓜、酸酸地既菠蘿比我食,起碼唔係食呢d糖水生果!
$348一個人都唔平,無裝修唔緊要,無服務都算⋯⋯食物質素真係唔值呢個價錢,我去其他小炒王,食物味道同質素都可以好過佢⋯⋯同埋最難受係果個公家洗手間,真心嚇死人,自問有潔癖的,記得係附近商場去左洗先好上去食。同埋離開時,因為工廠會鎖大門,一定要兜停車場出入,所以要兜大個圈先出到去,要留意呢!
2018-10-20 341 瀏覽
以往都食過私房菜,有法式和泰式,感覺係地方裝修有風格和整潔,大廚同客人會在餐前餐後有交流,服務殷勤。而呢次朋友邀請嚟榮哥廚房私房菜館試下圍菜,覺得地方似老式茶樓,地方凌亂和不整潔,洗手間更加唔開胃,服務冷淡,以$348/位嘅圍菜,其他選擇都有好多,我試過喺尖沙咀iSquare有一間酒樓都係$3xx/位嘅圍菜,嗰度地方整潔,裝修企理,服務細心,又有無敵海景,食物味道和食材都更加好,榮哥就顯得相形見絀。榮哥廚房私房菜整晚嘅菜式以原盅燉哈蜜瓜螺頭黑豚肉湯最出色,其他都感覺係為咗特別而特別,味道和賣相就麻麻地。如果我自己選私房菜,我覺得唔會揀呢間。
如果我自己選私房菜,我覺得唔會揀呢間。

茶燻流心蛋配黑魚子醬
原盅燉哈蜜瓜螺頭黑豚肉湯
2018-10-09
原盅燉哈蜜瓜螺頭黑豚肉湯
2018-10-02 221 瀏覽
放工去左觀塘食「榮哥廚房私房菜」,位於工廈入面,一出地鐵站行一分鐘就到好方便!$348一位 包左11道菜,略貴 但好抵食! 前菜有「有機沙律菜伴芝麻醬」,「涼伴黑木耳」「枝豆」!位量剛好,黑木耳是有少少醋伴上,酸酸地好開胃!之後有原盅燉湯,有2款的,包括有「姬松茸淮山黑毛豚肉湯」同埋「燉鮮土茯苓鑽地老鼠黑毛豚肉湯」!個湯好足料 好鮮甜 夠熱之外,仲有好多湯料可以食埋!好正!上主菜都有幾款,佢分樂晒每人一碟,唔使麻煩自己分!有「蝦球水芙蓉」「士多啤梨豚肉伴草莓」「蒜香牛仔柳」「蒜香時令蔬菜」「海班片原蘢蒸紅米飯」!一定要講下「蝦球水芙蓉」,好有藝術感,上有有隻大蝦肉,下面係蒸蛋白,滑溜滑溜的,對皮膚好吧哈哈!個「個人最愛既係海班片原蘢蒸紅米飯,超級有蒸香味四溢,上面有幾塊大班片,紅米飯加上少少醬油把魚的鮮味帶出來,咸淡剛剛好!食埋就飽晒!最後上了甜品 把整餐飯點綴了!11道菜後 我們也吃飽了!剛剛好!提一提,用現金付款可以免菜芥,抵d!

$348一位 包左11道菜,略貴 但好抵食!

2018-09-23 3792 瀏覽
久仰榮哥私房菜大名,今天終於有機會吃到,一吃便知道名不虛傳了。榮哥私房菜位於觀塘的工廈,地點便利,就在地鐵站旁。工廈雖然舊,但就正正因為舊,才會有我最喜愛的拉閘電梯。這兒的點餐,可以點位上的套餐或是碟上的散點。套餐方面,由每位$300 多至$600 多元不等。這次來,我則選擇了比較經濟的每位$348 套餐。套餐內容非常豐富,連甜品一共有十一道菜。款款都外型精緻,用心製作。有機沙律菜伴芝麻醬雖然只是以普通的沙律菜,但師傅把沙律菜打造成外觀獨特的菜式,心思滿分。涼伴黑木耳黑木耳爽爽脆脆,醋香令這菜式味道很開胃,用來作為前菜不失為好選擇。岩鹽花枝豆枝豆是新鮮卜卜,用來做前菜同樣不錯。茶燻流心蛋伴黑魚籽醬配厚切茄子流心蛋的蛋黃呈深橙色,凝膠狀態的質感,加上茶燻的味道,教人難忘。下面的厚切茄子,炸得酥脆而不油膩,配上甜酸醬汁,味道相當不錯。原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯家裡一般都用乾的鱷魚肉煲湯,用濕的鱷魚肉煲湯還是第一次試。鱷魚肉的味道跟雞肉的味道頗相似,配合海底椰等配料燉湯,味道清甜又滋潤,四季都適合飲用。蝦球水芙蓉單是看到這道菜的賣相已經會給超高分。橙黃色的「水」相信是甘筍加雞湯做的芡。而「

涼伴黑木耳

岩鹽花枝豆
枝豆是新鮮卜卜,用來做前菜同樣不錯。

茶燻流心蛋伴黑魚籽醬配厚切茄子

蝦球水芙蓉
單是看到這道菜的賣相已經會給超高分。橙黃色的「水」相信是甘筍加雞湯做的芡。而「芙蓉」則是蛋白,滑溜到不得了。爽脆的蝦球上面放了炸薑絲。整道菜式在造型和味道上,都極花心思,值得欣賞。

蒜香芝士焗老外蠔王
蠔王果然很巨型!大如成人手掌!蠔王本身很新鮮,味道本已很鮮味。再加上蒜蓉和芝士焗,味道更豐盛。

遠年新會陳皮骨
這是我本晚最喜歡的一道菜。陳皮骨,用上了陳皮粉醃,我本身對陳皮一般,但這肉的陳皮味道很香,非常好味。加上豬扒炸得很鬆脆,而且豬扒肉質很鬆軟,上乘之作!

魚湯有機時令蔬菜
魚湯浸菜,任何時候都是最佳選擇。

荷香蒜蓉海斑片原籠蒸飯
能以這蒸飯為本晚美食作結實在是最好選擇。海斑片味道很鮮嫩,魚汁加上蒜蓉味,單是聞到,已經令人食指大動。魚片厚身得像蜂巢糕,質感帶爽,膠質豐富,萬勿錯過。飯中加入了紅米,高纖有營。

能在觀塘的工廈,吃到這頓高質盛宴,很有卧虎藏龍的感覺。精緻美味的食物,能在觀塘區吃到,觀塘人有福了。
2018-09-05
2018-09-14 402 瀏覽
餐廳位於觀塘,地鐵站步行不用10分鐘便到,地點方便易搵有小食同飯後果,涼拌黑木耳好爽脆👍🏾👍🏾👍🏾讚有機沙律菜,啲菜用青瓜捲住好新穎😍😍😍啲菜好新鮮茶燻流心蛋拌黑魚子醬配厚切茄子,好香茶燻過嘅味,個茄子嫩滑多汁👍🏾👍🏾👍🏾兩個原盅燉湯足料夠火候👍🏾👍🏾蝦球水芙蓉,大蝦球爽滑鮮味😍😍😍蒜香芝士焗老外蠔王,超級讚👍🏾蠔王肥美,焗完仲保持好有肉汁,蠔味十足,難得😍遠年新會陳皮骨,第一次食陳皮骨,好入味,充滿陳皮香味😍😍魚湯有機時令蔬菜😌😌😌新鮮翠綠荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯,夠哂入味熱辣辣,海斑片超鮮甜肉質厚實好味👍🏾👍🏾👍🏾

餐廳位於觀塘,地鐵站步行不用10分鐘便到,地點方便易搵

前菜加水果

有小食同飯後果,涼拌黑木耳好爽脆👍🏾👍🏾👍🏾讚

有機沙律菜

有機沙律菜,啲菜用青瓜捲住好新穎😍😍😍啲菜好新鮮

茶燻蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

燉湯

兩個原盅燉湯足料夠火候👍🏾👍🏾

蝦球水芙蓉

蝦球水芙蓉,大蝦球爽滑鮮味😍😍😍

蒜香芝士老外焗蠔王

遠年新會陳皮骨

遠年新會陳皮骨,第一次食陳皮骨,好入味,充滿陳皮香味😍😍

魚湯有機時令蔬菜😌😌😌新鮮翠綠

2018-08-30
前菜加水果
有機沙律菜
茶燻蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
燉湯
蒜香芝士老外焗蠔王
2018-09-14 257 瀏覽
一家大細難得放假帶埋阿爸阿媽去觀塘工業區食私房菜,睇過啲網上食評,好似都唔錯,咁我哋就去試一下去到餐廳就見到門口種滿有機蔬菜,幾有心機前菜有有機沙律芝麻醬, 沙律好清新又清甜,識落鮮味十足每款都係開胃菜食慾大增煙燻蛋半黑魚子醬厚切茄子,分蛋蛋漿流晒出嚟,配上獨家醬汁, 食落十分惹味蝦球水芙蓉鮮蝦十分鮮甜蛋牙爽口大大隻,if用水蛋蒸得10分亂畫入口順滑,清清淡淡,幾好味山晚海鮮斑兩食黑松露炒班球,黑松露係人都知味道10分霸道,但是配上魚味十足的班腩又好夾,魚肉肉質嫩滑!

去到餐廳就見到門口種滿有機蔬菜,幾有心機

山晚海鮮斑兩食