2018-06-12 366 瀏覽
老公放工話好累,想係屋企附近食但又想食好啲我好好,即刻book台做到嘢book咗呢間係觀塘工業區(近住地鐵站,唔洗行好遠)裡面嘅「私房菜」同我darling撐檯腳。中式小菜館格局,ok 啦,冷氣有d大,不過好過唔夠冷氣。最重要都係食物同服務。私房菜有度好就係唔洗諗食乜,有人serve正1)前菜:茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子:暖暖的流心蛋,邊個唔鍾意!黑魚子令菜色更高檔!厚切茄子配呢個特別黑色調味汁,勁多配料係入面,有蔥蒜芹菜⋯超惹味!涼拌黑木耳:調味剛剛好,酸妹妹,好開胃岩鹽枝豆:鹹鹹地,唔會太硬,好容易取出豆豆有機沙律菜伴芝麻醬:極爽脆,芝麻醬好惹味2)原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯:超級熱!好香!個湯好清澈,係一盅靚燉湯!甜甜地,加埋肉味鹹香原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯:呢個湯濃啲,肉味同藥材balance得好好👍🏻好滋補!3)蝦球水芙蓉:個名同碟餸一樣咁靚,一人一碟唔洗爭,又唔怕夾夾吓跌咗~ 大大粒蝦球又滑又爽黃色汁配碟底的蛋白滑lulu~ 正!4)士多啤梨豚肉伴草莓:豬肉有少少肥,所以好香好諗好好味,我本身好鍾意咕嚕肉,呢個無炸,少咗油膩感,更加正!個汁都好味,所以碟餸有舊脆卜卜
老公放工話好累,想係屋企附近食但又想食好啲
我好好,即刻book台做到嘢

book咗呢間係觀塘工業區(近住地鐵站,唔洗行好遠
)裡面嘅「私房菜」同我darling撐檯腳。

私房菜有度好就係唔洗諗食乜,有人serve

1)前菜:

涼拌黑木耳+岩鹽枝豆
涼拌黑木耳:調味剛剛好,酸妹妹,好開胃
岩鹽枝豆:鹹鹹地,唔會太硬,好容易取出豆豆
有機沙律菜伴芝麻醬
有機沙律菜伴芝麻醬:極爽脆,芝麻醬好惹味

2)原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯:
原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯

原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯:
原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯
呢個湯濃啲,肉味同藥材balance得好好👍🏻好滋補!

3)蝦球水芙蓉:
蝦球水芙蓉
黃色汁配碟底的蛋白滑lulu~ 正!

4)士多啤梨豚肉伴草莓:
士多啤梨豚肉伴草莓
豬肉有少少肥,所以好香好諗好好味,我本身好鍾意咕嚕肉,呢個無炸,少咗油膩感,更加正!個汁都好味,所以碟餸有舊脆卜卜米通跟埋~

5)蒜香極佳級PRIME牛仔柳:
蒜香極佳級PRIME牛仔柳
的確係高質牛肉,肥香,又諗,同炸到脆晒嘅蒜片係絕配!

6)有機時令蔬菜:
有機時令蔬菜
很明顯係揀過,啲菜勁嫩,完全無渣。煮得啱啱好,無菜青味或者鞋口,但又唔會油。

7)荷香蒜蓉海班片原籠蒸鴛鴦飯:
荷香蒜蓉海班片原籠蒸鴛鴦飯
即係紅白米,所以好煙韌
最鍾意有咬口嘅飯!蒸飯係會好一粒粒,正!淡淡荷葉香令個飯昇華咗!班片都好滑好新鮮,無腥,若果少d蒜仲好!

8)甜品係時令水果盤:
甜品係時令水果盤
切好一粒粒bite size,好細心!西瓜、菠蘿、火龍果樣樣都好甜,同夠凍。完美結束飯局。

餐廳服務一流,上菜速度啱啱好,食完一道又一道。侍應又會自動自覺換碟,整理檯面,細心介紹每一道菜的名。連餐牌都有book台人個名,件事好貼心,專人服務!
2018-06-05
涼拌黑木耳+岩鹽枝豆