2018-06-08 232 瀏覽
朋友推介觀塘一向好多嘢食位於工業大廈上面,今次走去試吓私房菜,正值我哋有四個人可以試多啲嘢食。餐廳環境好大,一出電梯已經見到招牌Banner,位置容易搵。裝修以木為主,座位大多數以圓枱設計,適合一大班朋友,如果兩個人更加有二人枱提供。店員服務親切,隨即俾咗一壺茶水我哋,同埋向我們介紹私房菜推介小菜。有機沙律菜伴芝麻醬蔬菜好新鮮,食落去好爽口鮮味,撈埋芝麻醬一齊食,味覺多重享受。另外仲有涼拌黑木耳同埋岩鹽花枝豆。燉湯有兩款,朋友揀選左原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯,我就要原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯。平時就咁食哈密瓜當水果咁食,真係好少喺湯入面食到哈密瓜,估唔到味道都一樣鮮甜美味,哈密瓜同埋螺肉質感好林,食落去好軟熟。茶薰流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子賣相非常吸引,雖然都好好食,但係我比較鍾意遠年新會陳皮骨。驟眼睇陳皮骨賣相已經非常滋味,食落去外脆內軟,而且半肥瘦,食落去肉質鮮嫩之餘,味道仲好Match。仲有蝦水芙蓉、生猛海班可以兩吃,包括首先係黑松露醬炒斑球同埋明梅醬燘頭腩。魚湯浸碧綠溫室菜苗飲一啖魚湯試吓一啲都唔腥,而且好鮮甜,魚味道非常濃郁,菜苗爽口冇喳,而且好入味。最後有荷葉蒜蓉海斑片原

有機沙律菜伴芝麻醬

另外仲有涼拌黑木耳同埋岩鹽花枝豆。

魚湯浸碧綠溫室菜苗

最後有荷葉蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯同埋甜品水果,為呢一餐豐富嘅私房菜畫上句號。

估唔到價錢非常抵,四個人都只係$1500有找,平時去酒樓食飯都係差唔多咁嘅價錢,但係呢度就坐得舒適,屬於高質素嘅私房菜,真係值回票價。