2021-05-26 60 瀏覽
位於觀塘這間榮哥私房菜已經不是第一次食,喜歡這裏食材新鮮,味道一流,所以今次和家人補祝母親節及爸爸生日所以一早訂位。服務員為我們預先準備好餐單。本地水耕沙律菜伴芝麻醬這個頭盤的擺盤已經不錯,沙律菜入口新鮮爽口,加入芝麻醬一齊食,很開胃。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子流心蛋煮得生熟度適中,食落蛋味濃郁,茄子面層炸得香脆可口,伴上魚子醬一齊食,令茄子的味道更加提升。椒鹽豬肺豬肺這樣烹調都是第一次食的,豬肺炸得外脆內裏爽口,加埋炸蒜一齊食,很惹味。原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯材料十足,味道清甜,夠滋潤。招牌茶王燻雞雞的肉質鮮嫩多汁,雞皮香脆,有淡淡茶的香味,味道比較特別,不用沾上任何醬汁已經好入味。他鄉炒米絲米絲用了福建莆田米粉,所以特別幼細,配搭西班牙黑毛豬火腿,火腿帶有少少甘香,煙煙韌韌,好好味😋芝麻湯圓湯圓皮薄,一咬開芝麻即時流出,甜度適中。

原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
材料十足,味道清甜,夠滋潤。

招牌茶王燻雞

芝麻湯圓
湯圓皮薄,一咬開芝麻即時流出,甜度適中。
2021-05-26 62 瀏覽
榮哥係我地屋企大使大節必食嘅餐廳,水準俾一般中餐高級,食材用料新鮮足料。今次為咗慶祝細妹嘅生日左諗右諗,最後都係食返榮哥,WhatsApp聯絡佢哋都非常快回覆然後再選擇自己想要嘅海鮮配搭。私房菜嘅前菜一向深得我哋全家喜愛,墨魚仔同茄子都非常美味。大魚頭湯藥材味略嫌少咗啲,但係見到湯渣都係非常足料,是日餐單最受歡迎就係士多啤梨排骨同埋炒蟹。士多啤梨醬酸味再加排骨同米通,配搭新穎得嚟非常開胃,一人一塊係絕對唔夠喉😍😍炒蟹每舊都係非常多黃油膏,連配菜嘅青椒王朝紅椒都非常野味。我哋再額外加咗炸豆腐同牛柳粒,炸豆腐一向係我嘅最愛鄙薄豆腐滑,牛柳粒非常嫩滑就價錢略貴。
私房菜嘅前菜一向深得我哋全家喜愛,墨魚仔同茄子都非常美味。
炒蟹每舊都係非常多黃油膏,連配菜嘅青椒王朝紅椒都非常野味。
2021-05-26 41 瀏覽
網上睇左好多餐廳,母親節首選一定係中菜,搵左好耐,見到呢間榮哥廚房私房菜,評價唔錯,價錢適中。前菜🌸本地水耕沙律菜伴芝麻醬+茶燻流心蛋伴黑魚子醬配後茄子前菜,沙律洗得十分乾淨,而且非常新鮮。原鼎海椰皇子燉鷓鴣黑毛豚肉湯呢個湯真係好鮮甜,鷓鴣骨細肉厚,肉嫩味鮮,營養豐富,家人都話好飲。👍椒鹽豬肺椒鹽豬肺呢種煮法都係第一次食,味道相當特別,表面鹹鹹脆脆,還帶點微辣,夠惹味。😋油浸時令海魚呢條魚成條都卜卜脆,唔使挑骨,因為脆到骨都可以咬碎,配埋個醬汁,非常好食呀!江南百花雞(半隻)呢個雞肉好特別,表面舖在芝麻,雞肉入邊又夾左蝦,食落爽脆可口。蟹皇瑤柱時令鮮蔬今日既蔬菜係我最愛的菠菜,菠菜瑤柱同醬汁混合很有特色,小朋友都鍾意食❤️。他鄉炒米絲食呢個炒米粉時已經有7成飽,但係由於米線炒得唔油膩,表面仲有d酸蘿蔔,所以食落唔覺飽濟,非常不錯。😋

前菜🌸
本地水耕沙律菜伴芝麻醬+茶燻流心蛋伴黑魚子醬配後茄子
前菜,沙律洗得十分乾淨,而且非常新鮮。

原鼎海椰皇子燉鷓鴣黑毛豚肉湯

油浸時令海魚

江南百花雞(半隻)

2021-05-23 48 瀏覽
榮哥私房菜距離鐵站不到五分鐘、若果約朋友聚餐還是很方便。雖然位於工廠大廈、但環境不錯,而食物質素好,可以一試。本地水耕沙津菜伴芝麻醬店內可以看到水耕沙律菜,清脆爽甜,水份充足,配上芝麻醬更惹味。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子這是店家主打前菜,厚切茄子外皮燒至微脆香口,內里茄肉鮮甜多汁,加上茶燻蛋流心香滑,茶燻味濃,整體來說十分滿意。橙花星班球師傅自家手工製橙果醬、再淋上超大片厚肉星班、底配香口米通,口感豐富多元層次感。橙香帶點薄橙片、香而不澀、星班大片卻較嫩身,並無平日茶樓較老韌的口感。江南百花雞較新穎特色的菜品,燒雞雞皮微脆、雞肉彈牙富肉汁、雞肉下是大顆蝦仁拌芝麻、蝦仁晶瑩透亮爽口、芝麻香鮮味十足。他鄉炒米絲米絲幼細卻不易折斷、口感彈牙煙韌、米絲乾炒香口不濕亦保持水份,整體乾爽不油膩,不錯的主食,不膩不撐胃。整體來說,食物款式多樣化、質素高、味道佳、服務態度良好。在滿佈人口的觀塘區,在一堆沒追求的餐廳里,算是鶴立雞群的存在了。

本地水耕沙津菜伴芝麻醬

橙花星班球

2021-05-20 909 瀏覽
忙完一輪工作,終於得閒同幾位姊妹聚一聚,今次選了位於觀塘的榮哥廚房私房菜。朋友一早已經同老闆傾好今晚的菜單🥰 水耕有機沙律菜伴芝麻醬,沙律菜新鮮,好像早前我們去田園採摘的一樣咁新鮮。 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,賣相很靚,很少吃到茶燻流心蛋,淡淡的茶味,用心之作👍茄子有咬口,配搭得宜。 海椰王燉鷓鴣黑毛豚肉湯, 很香椰子味,入面還有螺頭,材料丰富鮮味十足,雖然已經飲了2大碗,還未夠喉🤪 椒鹽豬肺,未食過咁整豬肺,原來都唔錯,豬肺爽口,配搭上椒鹽,送酒一流。 油浸馬友魚,魚肉很滑,油浸後很脆口👍 百花雞, 很少地方可以吃到這味菜,因為太多 功夫了煎蝦膠舖雞件上, 集合了二種鮮味,配上冰梅醬,  食過返尋味,下次一定會再叫😋😋 蟹黃瑤柱菠菜, 滿滿的蟹肉舖在菠菜上,加上瑤柱的鮮味,不錯。 西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉,很幼滑的米粉, 黑毛豬果然同普通豬肉有分別。 最後梗係有甜品啦!羗汁湯圓,我喜愛的,很夠羗🤣🤣,食完暖笠笠。湯圓煙韌 ,唔太甜。 總括來講,食材上乘, 烹調質素高,定會再來!

水耕有機沙律菜伴芝麻醬

海椰王燉鷓鴣黑毛豚肉湯

椒鹽豬肺

油浸馬友魚,魚肉很滑,油浸後很脆口👍

油浸馬友魚

蟹黃瑤柱菠菜

西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉

薑汁湯圓

總括來講,食材上乘, 烹調質素高,定會再來!
2021-04-19
水耕有機沙律菜伴芝麻醬
海椰王燉鷓鴣黑毛豚肉湯
油浸馬友魚
蟹黃瑤柱菠菜
薑汁湯圓
2021-05-16 138 瀏覽
一直也希望嚐嚐私房菜 ,經朋友介紹後,今天來到觀塘一座工業大廈,發現這間隱世私房菜。由於我們已預先訂座,所以餐單上竟印有訂位者的名字, 感到份外親切體貼。先來一個水耕沙律菜伴芝麻醬, 果然是水耕作的沙律菜,清新的味道加上芝麻醬,配搭得天衣無縫 。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,這個真要試試,單是賣相已經滿分,茄子上放上煙燻的流心蛋,蛋漿滲入茄子內,加上 酸甜的醬汁,混入芫茜和蔥的醬料,使茄子份外入味,可見廚師的心思。再來一個海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯,真的無法形容那種甜味,不帶任何味精,椰皇味豐富, 配上鷓鴣和黑毛豚肉燉出來的湯,肉味濃郁,滋潤非常。接著是一個從未吃過的菜式,就是椒鹽豬肺,怎想到豬肺也可成為一道菜式呢!最初 看餐單時有種疑惑 ,但吃下首件,即馬上改觀,豬肺斬件炸至金黃,加上椒鹽,香氣四溢,豬肺咬起來很有口感,加上微辣是佐酒的最佳選擇 。至於時令海魚,今晚的主角是馬友, 經滾油炸過後 ,竟然一點油膩感也沒有,而且皮脆肉嫩,非常可口。全晚令我最讚嘆的,是這隻江南百花雞,廚師先將雞隻起骨,再在雞皮上釀上蝦膠 ,雞皮香脆,蝦膠彈牙,口感十足,最難得的是雞肉嫩滑,雞隻完全去骨,喜歡
全晚令我最讚嘆的,是這隻江南百花雞,廚師先將雞隻起骨,再在雞皮上釀上蝦膠 ,雞皮香脆,蝦膠彈牙,口感十足,最難得的是雞肉嫩滑,雞隻完全去骨,喜歡濃味的朋友,可蘸上冰梅醬 ,更加酸甜開胃。
至於蟹王瑤柱時令蔬菜,今天是菠菜苗 ,配上豐富的海王瑤柱,味道鮮甜,非一般的蔬菜菜式。
最後來過他鄉炒米絲,用西班牙黑毛豬火腿配上福建蒲田米粉。其實吃了剛才那麼道菜後已經很飽,但見到這個米絲真的不能不試。米絲非常幼細,入口彈牙,最難得是不油膩, 一口接一口,叫人欲罷不能。
雖然真的很飽了,但餐單上的時令甜品來了一個薑汁芝麻湯圓,喜歡吃湯圓的我又貪婪地吃了一粒,芝麻味香,薑湯味濃,為今晚畫上完美的句號。
整體而言,對於今晚的私房菜非常滿意,特別是廚師的精心巧手,每一道菜也見其心思,不但賣相討好, 而且非常美味,每道菜也有其特色,每次上菜時也給予我們驚喜,未嘗過私房菜的朋友,真要來這裏試一試啊!
2021-05-15 70 瀏覽
上次試完呢間抵食私房菜之後一直念念不忘,今次再試已經轉了不少新菜式,但味道依然保持水準。侍應為我們準備好四人份量的餐單。本地水耕沙律菜伴芝麻醬水耕菜很清甜爽脆,特別是蕃茄超甜,配上芝麻醬很開胃。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子流心蛋有淡淡的茶燻味道,茄子經過厚切,吸入了魚子醬的味道,特別惹味。原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯最近轉天氣,喉嚨都比較乾,剛剛好有這盅川貝陳皮海底椰潤一潤,夠晒滋潤又補身。油浸時令海魚(馬友)服務員上枱時,很細心地為我們切開一件件方便食用,魚炸得香脆可口,魚肉鮮甜又嫩滑。金銀蒜香時令鮮蔬蔬菜炒得很有鑊氣,炸蒜香噴噴,味道一流。他鄉炒米絲米絲比起平時見到的幼細很多,,口感幼滑,炒得很乾身,加上配菜及黑毛豬火腿,味道及口感一流。薑汁芝麻湯圓薑汁味濃而不辣,湯圓皮薄芝麻蓉香,不太甜同膩的感覺。
本地水耕沙律菜伴芝麻醬
水耕菜很清甜爽脆,特別是蕃茄超甜,配上芝麻醬很開胃。
原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯
油浸時令海魚(馬友)
金銀蒜香時令鮮蔬
蔬菜炒得很有鑊氣,炸蒜香噴噴,味道一流。
薑汁芝麻湯圓
薑汁味濃而不辣,湯圓皮薄芝麻蓉香,不太甜同膩的感覺。

2021-05-14 46 瀏覽
同家人來工廈品嚐私房菜,上到4樓,大大隻「榮哥」招牌,一定唔會錯!內裡乾淨、企理,食得放心。🌟本地水耕沙律菜伴芝麻醬🌟茶薰流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子清新的前菜~水耕菜非常清甜!茶薰蛋入口淡淡茶味~茄子以天婦羅炸,脆脆不油膩~🌸原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯用原隻鷓鴣,還有螺肉,滋補養生,椰子味濃,喝了喉嚨舒服😌❤️椒鹽豬肺我對豬肺這類食材僅限於豬肺湯,以椒鹽烹調真的非常特別,惹味好食!👍🏻油浸時令海魚今天的是馬友魚,外脆內嫩,魚已經過調味,不點醬汁亦十分味美!😍江南百花雞 (半隻)半雞半蝦~花工夫的一道菜!這味菜有一半是蝦膠,彈牙!面層皮加上芝麻,咬落去卜卜聲,散出芝麻香~另一半雞,皮脆肉嫩!🤩蟹皇瑤柱時令鮮蔬蔬菜係營養價值高的菠菜,加上蟹皇瑤柱,提升層次。😋他鄉炒米粉伴入24個月西班牙黑毛豬火腿加福建莆田米粉同炒,米粉幼細,黑毛豬火腿帶點鹹香,不油膩~非常好味!🥰是日甜品薑汁糖水加芝麻湯圓,夠薑唔過甜~溫心窩~
內裡乾淨、企理,食得放心。
🌟本地水耕沙律菜伴芝麻醬
🌟茶薰流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

🌸原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯

用原隻鷓鴣,還有螺肉,滋補養生,椰子味濃,喝了喉嚨舒服😌

❤️椒鹽豬肺

👍🏻油浸時令海魚

😍江南百花雞 (半隻)
半雞半蝦~花工夫的一道菜!
另一半雞,皮脆肉嫩!

🤩蟹皇瑤柱時令鮮蔬
蔬菜係營養價值高的菠菜,加上蟹皇瑤柱,提升層次。

😋他鄉炒米粉

🥰是日甜品
薑汁糖水加芝麻湯圓,夠薑唔過甜~溫心窩~

2021-04-28
2021-05-13 70 瀏覽
今天和家人外出晚膳,選擇了在官塘地鐵站附近的「榮哥私房菜」。當顧客一踏進餐廳門口,便有一條銀龍出來迎賓了。我們點了個四人套餐,還另加了個“脆皮豆腐”。豆腐特別幼滑,外皮炸得脆卜卜,名副其實,外脆內軟。“本地水耕菜沙律菜伴芝麻醬”, 爽脆的水耕菜,加上惹味的芝麻醬,十分醒胃。“茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子”, 滑溜的流心蛋,鮮甜的茄子,煎香了再配上黑魚子醬,真是絕配。“原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯”, 湯水清甜而帶椰香味,原隻鷓鴣加上黑毛豬肉、螺頭、椰皇仔和椰子肉,材料十分豐富。“椒鹽豬肺”, 微辣帶鹽香,豬肺爽滑可口。“油浸時令海魚”,炸脆外皮的馬友魚,外脆內嫩,魚肉鮮美。“江南百花雞”, 鮮嫩的雞肉夾著爽滑蝦膠,外面還灑滿芝麻,口感很特別:有雞肉的“鮮”,也有蝦膠的“爽”。“蟹皇瑤柱時令鮮蔬”, 菠菜苗加上蟹肉瑤柱獻汁,美味又爽口。“他鄉炒米絲”, 西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉,米粉很幼身,配上火腿的鹹香味,點上辣椒醬來吃,份外美味。最後來到甜品了,是薑汁湯圓,湯圓的內餡是流心黑芝麻,加上薑湯,非常暖胃。一圍盛宴又結束,期待很快有新菜單,下次再來幫襯。

豆腐特別幼滑,外皮炸得脆卜卜,名副其實,外脆內軟。

“椒鹽豬肺”, 微辣帶鹽香,豬肺爽滑可口。

“油浸時令海魚”,炸脆外皮的馬友魚,外脆內嫩,魚肉鮮美。

一圍盛宴又結束,期待很快有新菜單,下次再來幫襯。
今日同屋企人嚟咗觀塘,想食餐超正嘅晚餐,經過官塘工業中心三期,見到有呢間私房菜,於是決定齊齊上去食☺️4位 特選餐單 ($1656)本地水耕沙律菜半芝麻醬- 沙律菜超級新鮮,咬落六卜趣,配搭埋香濃嘅芝麻醬,濃郁同鮮甜嘅味道相互配合,份外開胃😄茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子- 呢道菜都係冇得彈,流心蛋超超超好食,茶燻味非常突出,火候控制得好好,一啲都唔會老,強烈推介大家食😋- 厚切茄子水準都一流,外脆內嫩,炸粉一啲都唔厚,個人超級鍾意食魚子醬,濃郁鮮味,將茄子嘅味道昇華幾倍💛原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯- 啖湯非常清甜,入口細膩順滑,一啲味精味都冇,而且非常足料,湯渣都份量十足,我地食到超級滿足😜椒鹽豬肺- 第一次食椒鹽豬肺,平時都係飲豬肺湯多,好特別,椒鹽香口濃郁,痛有少少微辣,但又唔會蓋過豬肺嘅鮮味,反而帶出咗豬肺嘅鮮嫩😚油浸時令海魚- 呢個都係其中我最鍾意一個菜式,油浸針嘅方式令海魚表皮變得酥脆,但肉質唔會變老,仲保持到其嫩滑,食落卜卜脆,超好味,一啖接一啖🤤江南百花雞 (半隻)- 百花雞都係驚喜滿滿,雞皮非常之好食,而且入邊饟咗蝦,令到口感層次更加豐富, 鮮味十足🤗蟹皇瑤柱時令鮮蔬

4位 特選餐單 ($1656)

江南百花雞 (半隻)

蟹皇瑤柱時令鮮蔬 (菠菜)
- 呢個菜式好有驚喜,見似常見普通嘅菜但整得好好食,菠菜熟度控制得非常好,唔會太軟身👍🏻
- 蟹皇瑤柱簡直係精粹,其鮮甜細膩令到菠菜原有嘅味道更加發揮得淋漓盡致,令我唔太鍾意食菜嘅人都食到舔舔脷❤️
蟹皇瑤柱時令鮮蔬

他鄉炒米絲 (24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)
- 炒米絲好特別,係街外比較少有嘅麵種,米絲幼細得嚟幾有咬口,配搭埋鹹香十足嘅黑毛豬火腿,別具一番風味😆
他鄉炒米絲

時令甜品 (薑汁黑芝麻湯圓)
- 呢個甜品都幾好食,薑味突出,但又唔會過分濃烈,搶咗湯圓嘅風頭;湯圓軟滑,內餡綿密甜美,黑芝麻味格外香濃☺️
薑汁黑芝麻湯圓

食物質素非常高,而且餐廳內部擺設同餐具都非常別緻,而且枱與枱嘅分隔做得幾好,私隱度高,啱晒一家大細聚會😚
2021-05-11
薑汁黑芝麻湯圓
  • 江南百花雞
  • 時令甜品
  • 本地水耕沙律菜伴芝麻醬
因母親節將來臨,我預早約家人到外食晚飯慶祝母親節,就來到家附近榮哥私房菜食晚飯。.早已訂了位, 4位 特選餐單  $1656 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子】 +【本地水耕沙律菜伴芝麻醬】滑滑溜溜的流心蛋上加黑魚子醬點綴, 而底下是炸茄子,外皮炸粉好簿透沾點甜鹹秘醬,十分滋味。在旁新鮮沙律菜灑芝麻醬,入口清脆嫩新鮮口感,味道清新好味。..【椒鹽豬肺】這道椒鹽豬肺菜, 都是首次嘗,香脆得來不油膩,豬肺軟嫩沒腥 ,配上蒜頭酥,十分惹味。..【原盅海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯】這湯好足材料,味濃好甜,又能滋潤補身好潤,連餘下湯渣也不放會食埋呢!..【油浸時令魚】油浸即是將熱油把魚慢慢浸熟,好考功夫的菜。時令魚就是馬油,入口外魚皮脆口,肉質爽滑溜而鮮甜,鮮美無比。..【江南百花雞】(半隻)這菜是多功夫的菜,將雞釀入蝦膠後烤焗。一是來自雞皮的脆、二是來自雞肉的嫩、三是來自蝦膠的彈、四是來自芝麻的香,妙的是咀嚼後帶著不同四種的口感,味道超特別也超美味,回味無窮。..【蟹皇瑤柱時令鮮蔬】時令菜就豆苗, 新鮮豆苗加入蟹皇瑤柱同食,令菜非常更鮮甜美味。..【他鄉炒米絲】(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建蒲田米
因母親節將來臨,我預早約家人到外食晚飯慶祝母親節,
就來到家附近榮哥私房菜食晚飯。
早已訂了位, 4位 特選餐單  $1656

茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子 +
本地水耕沙律菜伴芝麻醬
滑滑溜溜的流心蛋上加黑魚子醬點綴, 而底下是炸茄子,
外皮炸粉好簿透沾點甜鹹秘醬,十分滋味。
在旁新鮮沙律菜灑芝麻醬,入口清脆嫩新鮮口感,味道清新好味。
【椒鹽豬肺】
這道椒鹽豬肺菜, 都是首次嘗,
香脆得來不油膩,豬肺軟嫩沒腥 ,配上蒜頭酥,十分惹味。
原盅海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉
這湯好足材料,味濃好甜,又能滋潤補身好潤,
連餘下湯渣也不放會食埋呢!
【油浸時令魚
油浸即是將熱油把魚慢慢浸熟,好考功夫的菜。
【江南百花雞】(半隻)
這菜是多功夫的菜,將雞釀入蝦膠後烤焗。
一是來自雞皮的脆、二是來自雞肉的嫩、
三是來自蝦膠的彈、四是來自芝麻的香,
【蟹皇瑤柱時令鮮蔬
時令菜就豆苗, 新鮮豆苗加入蟹皇瑤柱同食,
令菜非常更鮮甜美味。
【他鄉炒米絲】(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建蒲田米粉)
這炒幼米粉夠鍋氣,炒得好乾身好惹味又多料,
帶淡淡薑香味,令人會不知不覺不斷地食完一啖又一啖。
【時令甜品
時令甜品就是芝麻湯圓,為晚飯畫上完美的句號。
2021-05-09 131 瀏覽
第一次食私房菜,呢間餐廳嘅菜式係中日混合,但先唔講食物住,因為一開始個體驗已經幾特別:有自己專屬嘅menu,menu上面仲要有自己個名,成個感覺就係專門為我服務咁,好有趣頭盤係沙律+茶熏糖心蛋+厚切茄子,沙律酸甜開胃,正常啦,茶熏糖心蛋嗰個熏香味好重,食落就好似有重煙肉/鰹魚乾嘅香氣咁,溏心程度恰到好處,上面幾點黑色嘅係黑魚子醬,不過分量唔多,所以味道唔明顯😂下面嘅厚切茄子大家都大讚,茄子香味足,色水靚,咬落去又唔會飆油,配埋下面嘅芫西醬油,啱曬我口味之後嘅燉湯火候十足,真係有屋企人花心機燉出黎嘅感覺,調味唔會鹹,可以品嚐到食材燉出黎嘅香氣,店員會好好咁幫我地裝湯同埋分開d湯料,其實湯料鍾意嘅話都可以食,佢特登畀埋豉油畀我地沾,我冇影相啦,湯渣點影都唔會太好睇😂我地食咗少少湯渣啦,畢竟個精華已經一早燉曬去個湯入面之後嘅椒鹽豬肺我覺得好正,平時淨係試過豬肺煲湯,估唔到可以用椒鹽炮製,熱辣辣脆卜卜,椒鹽味香,食到停唔到口,入面嘅豬肺爽口彈牙又唔騷,有d朋友仔係第一次食豬肺,佢地都話接受到油浸海魚都唔差,店員會幫我地分好曬,魚肉嫩滑鮮甜又冇乜刺,容易入口江南百花雞一試難忘,雞肉去骨,外皮脆到

江南百花雞一試難忘,雞肉去骨,外皮脆到好似乳豬皮咁,真係大開眼界,本身爽嫩嘅雞肉釀買蝦膠,令到成個菜式多一種鮮味,口感更Q彈

之後蟹皇瑤柱菜苗賣相真係好靚,菜苗好嫩冇渣,蟹皇瑤柱好足料

呢個炒米粉真係好大份,我地食咗少少呢道已經要打包走,米粉超級幼細,絲絲分明,炒得乾爽彈牙又唔會過火,配埋鹹香嘅黑毛豬火腿肉,色香味俱全

最後以甜品細細份嘅芝麻湯丸作結,滿足嘅一餐

2021-05-08 80 瀏覽
去觀塘食私房菜! 今日同三個朋友搵榮哥!講笑 食榮哥私房菜今次食四人特選套餐前菜,人人有份! 本地水耕沙律菜配芝麻醬 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子!我個人幾鐘意個茄子 外脆內軟 炸粉夠薄 內心煙韌加埋個醬油幾夾! 茶燻蛋 個人覺得還好! 但幾位朋友都不太喜歡 可能係因為煙熏味太重! 椒鹽豬肺,幾特別 平時都係飲開豬肺煲湯!本身大家都比較抗拒就咁食豬肺驚有怪味,但咁樣椒鹽煮過後有幾好食! 冇怪味! 不過口感就唔係個個都鐘意原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯! 好清唔洗撇油, 好有屋企嘅味道!冇味精味! 我細個咳屋企人煲湯比我飲 都似呢隻鷓鴣湯嘅味!油浸時令海魚(馬友)估唔到係咁樣炸 ,仲有轉人幫我地切開佢地! 雖然大部份骨都炸到脆晒 都有少少食唔到要小心d食 ! 個豉油係類似平時我哋火鍋打邊爐嘅嗰種豉油味再加少少生熟油 提升香味同惹味d江南百花雞(半隻)呢個幾特色, 炸子雞釀蝦滑!佢個皮脆到好似乳豬皮咁!!蝦滑夠彈牙。再點過冰梅醬食 唔會覺得油膩蟹皇瑤柱是時令鮮蔬D菜好掛汁,而且都食到一絲絲蟹肉同瑤柱!啲菜唔會好老他鄉炒米絲(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)第一次食咁幼身嘅米粉,
去觀塘食私房菜! 今日同三個朋友搵榮哥!講笑 食榮哥私房菜

今次食四人特選套餐
前菜,人人有份!

本地水耕沙律菜配芝麻醬

原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯!

油浸時令海魚(馬友)

江南百花雞(半隻)

蟹皇瑤柱是時令鮮蔬

D菜好掛汁,而且都食到一絲絲蟹肉同瑤柱!啲菜唔會好老

他鄉炒米絲
(24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)
第一次食咁幼身嘅米粉,食落好有炒過嘅鑊氣味加埋火腿嘅鹹香味唔錯唔錯

薑汁黑芝麻湯圓! 個湯底好薑!如果冬天食好正!

個人覺得食物味道同創意程度整體唔錯,但上菜速度比較慢,要食完一道先上另一道!但正常黎講我地會比較想係放哂上枱 然後打卡 然後開大餐!

Anyway 都推薦大家黎食好野
2021-05-02 233 瀏覽
疫情稍緩 ,終於有人按耐不住 ,四出匯友,吃飯聚舊 。 今晚大伙兒光顧觀塘工廈內一間私房菜 ,這裏裝修簡樸與普通中菜館無異 ,最吸睛是一櫃琳羅滿目的奬座和証書。 我們準時抵步,經一連串基本防疫步驟後,被安排坐其中一張大圓桌,檯與檯之間有垂簾、半身圍欄作間隔,與其他的食客保持距離,吃得自然較安心。令晚菜館提供了九道菜 :本地水耕沙律菜伴芝麻醬沙律菜味道清甜爽口, 捲成花狀夾起來方便,淋上芝麻醬灑少少白芝麻, 味道更香,精緻又美味 ,可謂燻蛋的最佳伴菜茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子菜館的招牌菜之一 ,主角流心蛋以黑魚子作裝飾,淡淡茶燻香伴隨半流心軟滑的蛋漿流入口腔,令人回味。而底、面均略略油泡過的厚切茄子,穏妥地承托著流心蛋,其鬆軟細緻的肉質不但輕易地抓住醬汁;本身偏淡的味道突顯了醬汁的酸甜;而混入了芫茜、蔥的酸甜醬汁又解了流心蛋的膩,設計見心思。倘若在流心蛋的裝飾上再進取點,例如增加黑魚子的份量,更顯貴氣。原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯用椰皇BB燉湯,我也是第一次試,雖然比例上不算多,但椰皇味不減,入口香甜,配上鷓鴣、黑毛豚肉清燉,肉鮮味濃,滋陰潤肺。椒鹽豬肺平時用椒鹽煮海鮮、豬扒就食得多

令晚菜館提供了九道菜 :

椒鹽豬肺
平時用椒鹽煮海鮮、豬扒就食得多,椒鹽豬肺,也是我的第一次,豬肺切件,增加咬口,炸至色澤金黃,椒鹽香氣更盛,豬肺軟熟得來頗有彈性,輕輕一咬會有種回彈感,咸香惹味,用來佐酒應該不俗。

油浸時令海魚 (馬友)
菜館今晚選用名貴的馬友,馬友出名肉質細緻爽口,油脂豐富,雖以滾油浸過,卻又一點也不油膩,皮脆肉嫩,非常香口。
江南百花雞

江南百花雞( 半隻)
百花雞~ 一道工序繁複的粵菜,今次的造法是先將雞隻起骨去肉留皮,刮走皮肉間油脂,雞皮上鋪一層薄雞肉,再釀上蝦膠,洒上黑白芝麻,油泡後斬件,再砌回整隻雞的形狀,當中的細節,極考廚藝功夫及經驗。經油泡過的皮,色潤金黃脆口,蝦膠彈牙、雞肉嫩滑有肉汁,没有多餘的調味,入口淡淡肉,無骨,老少咸宜,蘸上冰梅醬,酸酸甜甜,另有一番風味。

蟹皇瑤柱時令鮮蔬
澎湃的蟹皇瑤柱配嫩綠的菠菜,每一口盡是蟹肉和瑤柱的鮮甜, 菠菜的清新味道。

他鄉炒米絲

他鄉炒米絲 ( 24個月西班牙黑毛豬火腿配褔建莆田米粉 )
在已經有八九成飽的情況下,相信部份人( 如我 ) 都會對即將上場的炒米絲提不起興趣,心想普通的炒米粉,賣相又不見得特別吸引,瞄頭就只有那黑毛豬火腿。膚淺的我原本打算吃幾口便了事,結果反而有驚喜。

坊間形容莆田米粉細如絲、白如雪,的確如新竹米粉般幼細,質感柔韌彈牙,入口爽滑;不過米絲能夠炒至乾爽不粘糊,不油膩,也有懒廚帥的功力。加上黑毛豬火腿的甘香及其他配料的鮮味夾雜進米絲當中,偶而還會吃到一股來自豪不起眼,白芝麻爆炸性的馥郁香味,簡直令人欲罷不能,一口接一口地吃下去。

時令甜品 (湯丸)
吃畢傳統中菜,再來傳統中式糖水,感覺一致。今晚是薑汁湯丸,最驚喜是那薑汁湯,煮得非常辛辣,喜歡薑的人自會明白那股吸引力;香濃的芝麻饀湯丸製作成一口一粒,令客人吃的乾淨俐落。

2021-04-19
2021-05-01 97 瀏覽
食私房菜最緊要係乜,當然係食特式既菜式啊。今次既食左幾道菜都幾特別。本地水耕沙律菜伴芝麻醬可能係水種的關係,菜葉係比較新鮮,伴上芝麻醬再加些少柚子味汁,配搭新鮮又開胃。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子茶燻流心蛋入口好香蛋味,流心程度剛剛好。雖然魚子醬不太多,可能這樣配搭味道才不會被蓋過。而厚切茄子用炸烹調煮理,外層鬆脆,內裡又不會炸得太乾身。而醬汁就帶鹹味,用來配搭炸茄子就剛剛好。原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯一開蓋已聞到好香既椰皇湯味。芳香濃郁豚肉湯,入口啖啖甘香,要慢慢地放入口,品嘗埋鷓鴣肉及豚肉,燉完湯仍然保持鮮嫩味道,回味無窮。椒鹽豬肺豬肺係最難烹調的,因多工夫。而椒鹽炒豬肺就第一次食,入口煙韌爽口,味道夠哂濃郁。油浸時令海魚魚身炸到非常脆,直頭連魚骨都可直接入口。而魚肉又可保持外脆內滑,呢下工夫都值回票價呀!江南百花雞半隻呢道菜我就最欣賞。首先賣相一流。脆皮又加黑白芝麻,雞肉入口嫩滑,味道似炸雞但內裡又能保持有雞肉汁,仲可以同時食到兩種層次既味道。蟹皇瑤柱時令鮮蔬將蔬菜卷成一圈,面層鋪上蟹皇汁再加瑤柱點綴,用瑤柱味道帶出這道蔬菜。家鄉炒米粉24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉呢

江南百花雞半隻

家鄉炒米粉24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉
呢道又係我心水菜式。首先要講下米粉。米粉非常幼滑,幼到似絲一樣,加上黑毛豬既甘香火腿一起炒。把所有甘香火腿香味帶入幼米炒內。一啖啖入口既輕鬆感覺,可以令我吃完一碗又一碗。不會太鹹,又不會太油膩,所以會令人吃多了,哈哈。

時令甜品,到最後甜品係傳統既中式湯丸喇。