2019-09-02 64 瀏覽
上環超級抵食噶我愛慢煮,價錢定位非常適合大眾,點了幾個菜,其中慢煮36小時紐西蘭牛面肉多汁嫩滑,味道濃郁,肉質很厚實,另外還有一個野菌菠菜薄餅,好多芝士,搭配野菌和菠菜,味道一流,芝士味好香,口感鬆脆!
2019-08-29 113 瀏覽
男朋友從雜誌上看到慢煮食物的介紹 便但我到上環一帶尋寶 這間店在大馬路盡頭的小巷 雖然位置深藏 但仍然滿座到埗後店員有善地向我們介紹這間店的特色菜 餐牌簡單 分慢煮肉類 配菜 和甜品 還有不少手工啤酒和special cocktail 我們點了USA安格斯頂級平鐵扒($118) 和法式的豬鞍架($138) 配菜數量不受肉類的order限制 所以如果像我們一樣點了兩份肉的 不要以為只可要兩份配菜呢 低溫慢煮由分子料理發展出來 穩定緩慢地加熱至熟 能保持食物原味及鮮嫩口感 所以熟度是不能自行決定的 記得不要問可以幾成熟的問題!哈哈平鐵扒保留牛肉鮮味元素 質地格外柔嫩 相信餐廳在肉類慢煮後用了大火將表面煎至金黃 所以吃起來冇外香內嫩的效果 味道相當有保證 豬鞍架的口感和味道都帶給我驚喜 咬口十分嫩滑 但卻帶一點爽的口感 食完後味道有焦香的回甘 很特別 想不到豬比牛更出色 扒類平均受熱 不要因為是豬而覺得慢煮不安全 溫泉蛋大蘑菇 溫泉蛋半凝固 蛋黃呈凝固的半熟狀態 完美 配合起來很好吃 爆汁!至於鮮蝦串牛油味香濃 沾上少量海鹽更好味 感覺就像西班牙的TAPAS般!

2019-08-28
2019-08-27 82 瀏覽
安格斯頂級西冷牛扒(小) $138好好食 好香 肉嫩多汁 厚切爆汁 性價比好高 好juicy 美式煙烤豬仔骨 $118肥美肉多,配上BBQ醬,燒烤醬好均勻,好入味。 六十三度溫泉蛋 $8蛋黃半熟,蛋白半凝固,好似豆腐花😍溫泉蛋暖暖地,咕一聲食落肚,好正🤤炸番薯條 $28先入口好香脆,後越食越甜, 無論熱食定係凍食都好好食🤤配埋蛋黃黑松露醬,真係好夾好好味。草莓醬比利時窩夫配意大利雪糕 $38窩夫軟綿綿,好足料,咬落去啖啖肉。雪糕味道淡淡地,唔會太甜,岩晒啲唔食得太甜嘅朋友仔。士多啤梨特飲 $38絕對唔係藥水味,除咗有粒粒果肉,仲有原隻士多啤梨,士多啤梨唔太酸。青檸薄荷特飲 38飲落去好醒神,透心涼,啱晒夏天飲。
安格斯頂級西冷牛扒(小) $138
好好食 好香 肉嫩多汁 厚切爆汁 性價比好高 好juicy

美式煙烤豬仔骨 $118
肥美肉多,配上BBQ醬,燒烤醬好均勻,好入味。

六十三度溫泉蛋 $8

炸番薯條 $28

草莓醬比利時窩夫配意大利雪糕 $38
窩夫軟綿綿,好足料,咬落去啖啖肉。
雪糕味道淡淡地,唔會太甜,岩晒啲唔食得太甜嘅朋友仔。

士多啤梨特飲 $38

青檸薄荷特飲 38
飲落去好醒神,透心涼,啱晒夏天飲。
2019-08-27
  • 黑松露蕃薯條
👭我愛慢煮(上環)👭1⃣US安格斯頂級平鐵扒 $11838第一次見有平鐵扒食,所以今次就試試佢。平鐵扒啲肉好嫩滑,每一啖肉都可以食到筋膜。因為平鐵扒特色係筋膜分佈比較多,但呢種筋膜唔係平時食落好韌個種,而係比較容易咬斷,再配上特製嘅醬汁,十分滋味。食曬都唔夠喉好想繼續食🤤2⃣48小時羊後膝 $138羊後膝大大件,啲肉好飽滿,肉嘅表面鋪滿曬孜然粉好香。切開啲肉顏色好粉嫩,而且好多肉汁流出黎,睇到流曬口水🤤嫩嫩的羊肉帶有輕微羊羶味,同孜然粉配合得好好!呢道菜同38之前係北京食既燒羊腿有得揮😍3⃣芝士忌廉波菜苗 $32經過焗製工序處理後嘅波菜,葉邊呈金黃色,食落嘅口感好似薯片一樣咁脆🥰配合芝士同忌廉汁食,帶來前所未有嘅新體驗。4⃣慢煮白酒菠蘿配意大利雪糕 $38白酒配菠蘿係比較少見嘅甜品配搭,白酒味好香濃但又唔會蓋過菠蘿香味❤切開菠蘿表面包住一層帶有白酒味既糖衣。菠蘿嘅果香味+糖衣+白酒味超夾,真係一種味覺衝擊😍令38忍唔住一啖接一啖。意大利雪糕方面,食落每一啖都充斥著香濃牛奶味😋而且口感好滑,配搭白酒菠蘿令味道更上一層樓🥰5⃣士多啤梨特飲 $38呢杯特飲係底部有啲士多啤
👭我愛慢煮(上環)👭

1⃣US安格斯頂級平鐵扒 $118

2⃣48小時羊後膝 $138

3⃣芝士忌廉波菜苗 $32

4⃣慢煮白酒菠蘿配意大利雪糕 $38

5⃣士多啤梨特飲 $38
呢杯特飲係底部有啲士多啤梨果漿,飲用前先將佢攪拌,出到黎既顏色好靚😁飲落味道亦唔假,而且好冰涼解渴,如果可以大杯啲就更好👍🏿

6⃣檸薑啤特飲 $38
青檸同薑比例剛剛好,淡淡薑味唔會搶左青檸既風頭,再加上小小啤酒味,唔太鍾意薑既朋友仔都接受到。

推薦度:8/10

🏠上環普慶坊18號地下G2號舖
🕐12:00noon-10:00pm
2019-08-21 97 瀏覽
我這類九龍人平時不多去中上環地方,今天去上環辦點事,逛個圈,找到這家主打慢煮的小店,喜歡慢煮的我就決定和老公試一試。店內分兩層,職員都很有禮貌,價錢相宜,我和老公點了幾款食物試試。樓梯右邊就可以見到這家店安格斯頂級西冷牛扒牛扒有分大中小三款,我們選了小份,女生來說,小份再叫其他食物都夠飽。牛扒大約五成熟,外香內腍,扒面有黑椒、鹽等作調味,調味適中,不遮去牛肉香味。芝士忌廉波菜苗芝士有燒烤過,加上嫩的波菜苗,很配襯,老公也讚煮法有趣好吃。牛油卡真蝦仁串有兩串,蝦很爽脆,牛油汁令蝦很香,值得一試的小食。芝士溫泉蛋大啡菇大啡菇載著煮得剛剛好的溫泉蛋,蓋上芝士再燒,吃的時候直切就可以嘗到三個味道,好喜歡。雜菜沙律價錢很相宜但份量卻不少,蕃茄和紫洋蔥切粒令整個沙律的味道豐富很多,菜也很新鮮,很值得吃。總結上菜速度快,食物價錢相宜又有質素,推薦!
樓梯右邊就可以見到這家店

安格斯頂級西冷牛扒

芝士忌廉波菜苗

牛油卡真蝦仁串
有兩串,蝦很爽脆,牛油汁令蝦很香,值得一試的小食。

芝士溫泉蛋大啡菇

雜菜沙律

總結上菜速度快,食物價錢相宜又有質素,推薦!
2019-08-20 76 瀏覽
我愛慢煮 The Hangout Corner⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ 慢煮US安格斯頂級西冷牛扒 (小) $138 牛扒有三個size可選 我們選了小的 牛扒厚切 慢煮至Medium 脂肪比例好 肉質滑 好香牛味。 性價比高,會為左呢個牛再黎食。香草丹麥烤雞半隻 $128表層塗上蜜糖和香草 燒得好有色澤 皮帶點甜甜的蜜糖味 。切開雞肉好嫩滑。半隻雞肉量多 2個人絕對夠食。芝士忌廉波菜苗 $32煮到好稀的忌廉浸住波菜苗,蓋了波菜苗的苦澀味,焗溶左既芝士鋪係上面 好吸引~草莓醬比利時窩夫配意大利雪糕 $38比利時窩夫口感結實,外邊脆,超重牛油味 。vanilla雪糕好大球,同窩夫一起吃,冰火交融。呢個價錢好抵食!P.S. 唔洗加一收費⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ #monstergirlshk_上環⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ ⁎ 地址 上環普慶坊18號地下G2號舖Shop G2, G/F, 18 Po Hing Fong, Sheung Wan電話號碼24680090
我愛慢煮

地址
上環普慶坊18號地下G2號舖

電話號碼
2019-08-20 81 瀏覽
朋友話我聽呢間嘢好味, 於是來試試, 本身我都住上環, 所以都大約知道餐廳位置望下餐牌, 價錢實在好優惠, 沙律菜只係廿蚊, 一般餐廳嘅沙律菜係頗貴, 而且呢度嘅仲好大碟!炸蕃薯條出面都間中食到, 但呢度嘅蕃薯條比出面吃到嘅更甜一點, 我很喜歡!芝士溫泉蛋大啡菇第一次試, 之前只吃過芝士大啡菇, 今次加咗溫泉蛋特別滑, 而且濕濕地更易入口!US 安格斯頂級西冷牛扒有大中小三個份量可供選擇, 由於以慢煮方式烹調, 將肉汁鎖住, 牛扒亦很厚切, 加上一點鹽在外調味, 做得非常出色!

2019-08-18
  • US 安格斯頂級西冷牛扒
  • 芝士溫泉蛋大啡菇
  • 炸蕃薯條
2019-08-19 83 瀏覽
黎之前已經好想試網上面好多人講嘅牛面肉,但原來近排轉左Menu所以冇得食😭😭地鐵行過去都要差不多10分鐘,斜路嚟嘅,好彩鋪頭入邊嘅冷氣都夠涼👍🏻裝修係半工業風👍🏻打卡都ok好影啊我哋兩個人叫左兩個扒和兩個🥰🥰🥰👑🥢安格斯頂級西冷牛扒和🥢燒蘆筍苗是一起上的可能是慢煮的關係,所以要等20分鐘才上的牛扒切開好多肉汁,好有肉味,好juicy!是剛好五分熟既🥰🥰扒上面既香草同調味都岩岩好,唔會重口味!👍🏻👍🏻👍🏻好有牛香!蘆筍苗是第一次食,感覺新鮮,感覺沒有太多調味🥢法式豬鞍架👍🏻👍🏻肉質唔算好韌,但係有口感,唔似牛咁軟淋。切開同咬落去有肉汁,味道不錯,頗有豬味。但香料略嫌有點多,會覆蓋左豬本身嘅味道🥢芝士忌廉菠菜感覺芝士和忌廉配搭菠菜很好,菠菜沒有完全煮熟,還是很新鮮的感覺🍹澳洲檸檬青檸特飲好清新,但不太酸, 幫助到解膩🍹荔枝接骨木花特飲❤️❤️有淡淡的荔枝清香,個底係梳打,所以很爽,和牛扒很配😍其實是想飲手工啤酒的,但朋友不讓,所以選了這個梳打😂😂這間店還提供很多手工啤酒下次可以一試🤤🍹外賣好似好平添
裝修係半工業風👍🏻打卡都ok好影啊

我哋兩個人叫左兩個扒和兩個🥰🥰🥰
👑🥢安格斯頂級西冷牛扒和🥢燒蘆筍苗是一起上的
可能是慢煮的關係,所以要等20分鐘才上的
牛扒切開好多肉汁,好有肉味,好juicy!

蘆筍苗是第一次食,感覺新鮮,感覺沒有太多調味

🥢法式豬鞍架

🥢芝士忌廉菠菜

🍹澳洲檸檬青檸特飲
好清新,但不太酸, 幫助到解膩
🍹荔枝接骨木花特飲❤️❤️

這間店還提供很多手工啤酒下次可以一試🤤🍹

外賣好似好平添
2019-08-08
公司突然發生了點變化,星期日無奈地OT工作,幸好大家夠齊心,lunch前放工。由於不知放工時間,本來約好了朋友吃飯,時間亦要一改再改,最後,就到她上環家附近開餐。「我愛慢煮」是她非常推介的餐廳,餐廳分了上下兩層,磚牆襯上木製餐桌及高腳椅子,感覺簡約時尚。餐牌只有二張,卻綜合了主菜、小食、飲品及甜品,對於有選擇困難症的我來說,已經非常足夠。芝士忌廉菠菜苗個人非常推介這個芝士忌廉菠菜苗,入裏放了大量忌廉,味道甜甜的,足夠將波菜苗全部浸泡著,而波菜苗非常幼嫩,沒有草腥味,上層還放了芝士,味道一鹹一甜,非常惹味。US安格斯頂級西冷牛扒(細)推介! 西冷牛扒雖然不算厚身,但味道非常好,牛肉味超濃郁,入口甘香,油脂豐腴,加上廚師早已調味,吃時即使不加任何醬汁,亦已經非常好吃。法式油封鴨髀鴨髀共有2隻,全都大大隻,入口啖啖肉,入口有滿滿的香草味,而鴨髀肉質細緻,帶有淡淡的鹹香,個人認為很對胃口,不過,如果外層可能弄得再香脆一點會更好吃。咸焦糖醬朱古力布朗尼蛋糕Brownie外層微脆,內層結實,蛋糕內還加了點果仁,令口感變得豐富,最重要是甜度適中,不過過火,配上滑捊捊的焦糖忌廉,簡直是perfect

芝士忌廉菠菜苗

US安格斯頂級西冷牛扒(細)

法式油封鴨髀

咸焦糖醬朱古力布朗尼蛋糕
Brownie外層微脆,內層結實,蛋糕內還加了點果仁,令口感變得豐富,最重要是甜度適中,不過過火,配上滑捊捊的焦糖忌廉,簡直是perfect match。

Latte 及水果茶
Latte沒有美美拉花,咖啡師只是隨心地加入牛奶,賣相不討好,而味道方面,咖啡味道雖濃,但味道偏苦澀,喝時有點像喝著黑咖啡,而水果茶方面,味道倒時不錯,甜甜酸酸,帶有果香味。
2019-08-18
2019-08-17 73 瀏覽
🤙《慢煮48》🤙一直以為港島區既餐廳會好貴,呢間位於上環同西營盤站之間既餐廳,晚市竟然唔洗加一😨食物質素仲要幾好👍—————————————————————#安格斯頂級西冷牛扒 💰138佢有大中細三個size 揀,同人share 揀細size 就岩岩好,賣相好吸引,西冷切開呈現粉紅色,煮得岩岩好,食落唔會好韌,相反係好juicy ,cp值都幾高。#48小時羊後滕 💰138 好大隻腿啊😨有少少香草調味,唔會好重口味。食落肉質好嫩滑,本身仲以為羊會有陣羶味,呢款完全無,好正。#炸蕃薯條 💰28炸得好香脆,食落甜甜地,再加埋黑松露加沙律醬既sauce ,食落更香。飲品:#水果茶(熱)💰30飲落味道唔係死甜,杯裏有啲藍莓。呢度有唔同既手工啤,價錢都係介乎$38-48都有一枝。甜品:Chocolate Brownie 💰38賣相好靚,除咗有一舊brownie 蛋糕之外,仲有一堆cream同一啲蜜糖,成件事變到唔同左,無咁單調。
🤙《慢煮48》🤙
—————————————————————
#安格斯頂級西冷牛扒 💰138

#48小時羊後滕 💰138

#炸蕃薯條 💰28

飲品:
#水果茶(熱)💰30
飲落味道唔係死甜,杯裏有啲藍莓。
呢度有唔同既手工啤,價錢都係介乎$38-48都有一枝。

甜品
Chocolate Brownie 💰38
2019-08-13
今日走訪另一食店在上環普慶坊18號地下,地點偏遠,穿梭樓梯,街道和斜坡才到達。環境寧靜近半山區,周邊是住宅和樓梯,食物質素唔錯,可惜座位是Bar 檯椅不太舒服,是一間有水準和抵食的小店。這店最出名慢煮和聞名已久,我想來品嚐慢煮牛肉,可惜店舖已轉了餐牌,我只好點其他慢煮食物,店員推介一款午餐是慢煮主菜薯條餐有主菜,沙律,黑松露蛋黃醬脆薯條連飲品,我選一個《慢煮牛板腱扒(平鐵)》和《1/4丹麥烤雞》,想一次試兩款不同味食。《慢煮牛板腱扒》肉質夠腍不太硬,我估有5 成熟,可惜不夠熱; 另一款《1/4丹麥烤雞》肉質嫩滑,香料特別連雞皮都夠入味,加上午餐包黑松露蛋黃醬脆薯條,可惜黑松露醬太少唔夠,但薯條香脆可口,食到停唔到口;特飲種類多連手工啤酒都有,適合一邊食薯條一邊飲啤酒特飲夠爽;最後,我至愛甜品《草莓醬比利是窩夫配意大利雪糕》,我最喜歡這款窩夫,因餅底香脆不會硬身而且蛋味香,再配搭意大利雪糕,簡直美味可口。總結,一間店有齊慢煮美食,加上小食: 香脆可口薯條,特飲,咖啡,朱古力,手工啤酒,窩夫甜品,一次有齊多款食物,可滿足不同人士的需要。

慢煮 牛板腱扒(平鐵)連飲品
鮮奶咖啡(跟餐)
1/4丹麥烤雞連飲品
西柚薑啤特飲(跟餐)
草莓醬比利是窩夫配意大利雪糕
鮮奶咖啡(跟餐)
1/4丹麥烤雞連飲品
草莓醬比利是窩夫配意大利雪糕
2019-08-15 61 瀏覽
今日去咗西營盤做嘢順便約咗朋友喺呢頭食晚飯。朋友介紹咗一間位於好隱世嘅西式慢煮餐廳,上open rice 睇下menu,價錢算幾抵,所以就二話不說選定依間餐廳。今次叫左一個鐵板牛扒,細嘅西冷牛扒,炸番薯條配黑松露醬。講下個鐵板牛扒,都幾厚切,一切開肉汁就流出嚟,留到個碟都接唔住。裏面肉質非常鮮嫩,加上黑椒同香草,都幾惹味。另外我哋仲叫咗個西冷牛扒,雖然博新少少但份量比頭先鐵板牛扒帶雖然薄左少少,但份量比頭先鐵板牛扒大。雖然冇鐵板牛扒咁多肉汁,但生熟程度啱啱好。最後講下個炸蕃薯條,好脆好熱辣辣,配埋個黑松露醬,非常之夾,值得一試!總括嚟講,如果大家預算冇咁多又想試吓慢煮餐廳,不妨去試一試!
今日去咗西營盤做嘢順便約咗朋友喺呢頭食晚飯。
今次叫左一個鐵板牛扒,細嘅西冷牛扒,炸番薯條配黑松露醬。
2019-08-14 52 瀏覽
位於西營盤既西餐廳,地點都幾唔就腳,係地鐵站都至少要行15分鐘。。。講下呢間餐廳,係半自助服務,比左錢先,再等員工送埋位。 餐具都係自己拎,因為佢無收加一既關係,所以我覺得好合理鍾意食牛嘅我,一如既往叫左西冷牛扒,非常juicy,但建議餐廳可以換一換個有深度既碟,因為肉汁不停流出張枱。肉質都算幾嫩滑。 生熟程度掌握得幾好另外我哋仲叫咗個蕃薯條,新鮮炸出黎,加埋個黑松露沙律醬,好好味😀
鍾意食牛嘅我,一如既往叫左西冷牛扒,
2019-08-10 80 瀏覽
上環多cafe就大家都知,今天就去了一間cafe吃個午餐,看店名應該是出名慢煮菜式啦。先來個燒蕃薯條,即叫即炸熱騰騰的,配有黑松露醬,醬汁香濃,蕃薯條又香脆,不消一會我們吃得一掃而空😂我們點了一個安格斯頂級平鐵扒,上面有rosemary, 帶來淡淡香草味,牛扒肉質腍滑,不會煮得過老過生,中間呈粉嫩紅色,牛肉味滿重的。法式豬鞍架、燒露筍,這個豬鞍也慢煮得出色,平時吃到的豬扒會煮得過老,但原來慢煮豬鞍可以慢得如此腍滑入味的。芝士忌廉菠菜苗用西蘭花煮就吃得多了,第一次吃這樣煮的菠菜,也是熱騰騰,芝士忌廉的吃法也很配合。布朗尼蛋糕也很外脆鬆軟可口總括也就食物水準不錯,坐位寬闊適合約會聚舊的,最難得的是它不收加一服務費👍🏻
上環多cafe就大家都知,
今天就去了一間cafe吃個午餐,
看店名應該是出名慢煮菜式啦。

先來個燒蕃薯條,即叫即炸熱騰騰的,
配有黑松露醬,醬汁香濃,
蕃薯條又香脆,不消一會我們吃得一掃而空😂

我們點了一個安格斯頂級平鐵扒,
上面有rosemary, 帶來淡淡香草味,
牛扒肉質腍滑,不會煮得過老過生,
中間呈粉嫩紅色,牛肉味滿重的。

法式豬鞍架、燒露筍,
這個豬鞍也慢煮得出色,
平時吃到的豬扒會煮得過老,
但原來慢煮豬鞍可以慢得如此腍滑入味的。

芝士忌廉菠菜苗
用西蘭花煮就吃得多了,
第一次吃這樣煮的菠菜,也是熱騰騰,
芝士忌廉的吃法也很配合。

布朗尼蛋糕也很外脆鬆軟可口

總括也就食物水準不錯,
坐位寬闊適合約會聚舊的,
最難得的是它不收加一服務費👍🏻
2019-08-04
  • 加拿大法式豬鞍架
2019-08-10 48 瀏覽
裝修好獨特,外牆有條龍,牌匾係木製,裏面枱和椅子有吧枱,有中有西。餐牌中英對照,英文打橫睇,中文打直睇,好得意。芝士溫泉蛋大啡菇一切開後,蛋黃汁流曬出黎,隻菇好香又多汁。法式油封鴨髀真係好驚喜,有兩隻鴨髀,肉質呈粉紅色,肉質很滑,味道鹹香。香草丹麥烤雞半隻雖然係半隻,但係都幾大隻,雞的皮好薄,雞髀位可說是皮薄餡靚,雞肉係有少少甜甜地和一啲好微的辣味,味道特別,雞肉非常滑,雞胸位都入到口。水果茶水果茶裏面有一片檸檬和很多藍莓,味道有蜜桃香味,飲後好潤。冇收加一服務都不錯,食物又唔貴,抵食。
裝修好獨特,外牆有條龍,
牌匾係木製,
裏面枱和椅子有吧枱,有中有西。
餐牌中英對照,英文打橫睇,中文打直睇,好得意。
芝士溫泉蛋大啡菇

一切開後,蛋黃汁流曬出黎,隻菇好香又多汁。
法式油封鴨髀
真係好驚喜,有兩隻鴨髀,肉質呈粉紅色,肉質很滑,味道鹹香。
香草丹麥烤雞半隻
水果茶
水果茶裏面有一片檸檬和很多藍莓,味道有蜜桃香味,飲後好潤。
冇收加一服務都不錯,食物又唔貴,抵食。