2019-07-06
之前同朋友仔傾開慢煮,有提過下呢間餐廳,咁啱同媽媽去左上環,就行多兩步過黎試下啦!我愛慢煮主題好清晰,主打就係慢煮唔同既肉類啦,牛、豬、羊、鴨都有。慢煮係近年好受歡迎既烹調方式,首先就係用中低温度將食物加熱一段比較長的時間,令食物整體,包括中心達到一致既温度,殺菌,同時避免令食物因高溫散失水份,保持肉類軟嫩。然後外層用高温煎香,增加口感,並產生梅納反應為食物添加香氣。不過原來除左慢煮,呢到仲有好多唔同既選擇,可以自由加sides, 仲有意粉、小食,同成版既飲品!我地五點到係冇乜人,但好快就坐滿,加埋冇時限,難怪有好多家庭同朋友仔係到小聚。呢到係半自助式,先在cashier 點餐,餐具自取,所以唔收加一。我地難得黎到,所以叫左兩個肉類做主菜: 慢煮牛面肉同法式豬鞍架,配牛油炒野菌,另叫左窩夫配雪糕,同荔枝接骨木花特飲和椰子水橘子特飲。飲品用紙飲管,nice~我覺得荔枝骨木花好飲呀,不會過甜又飲到接過木花味。豬鞍架當然唔乾啦,有少少蒜香,好多肉汁。配埋炒野菌,好滿足,好多蛋白質!牛面肉真係好淋,原來十安士真係好多,我地食到一大半,真係食唔完。最後上既窩夫,熱辣辣上桌。外表硬脆,薄得黎入面都
最後上既窩夫,熱辣辣上桌。外表硬脆,薄得黎入面都做到鬆軟口感,同雪糕一冷一熱,兩三下就掃晒啦。
店大,不限時,選擇多,價格實惠~~ 聽講就快附近會開多間分店!