西營盤這個舊社區,一巷一弄一磚一瓦均保留了不少的香港味道,但隨著時代巨輪的推動,亦已漸漸的將那股懷舊味推倒重來,很多具特色的建築已不復在,所以當現時仍有那麼一點點歷史見證的時候,大家不妨從急速的都市步伐內抽離一下,放輕腳步慢慢在其中品味那舊日的香港地。 之前跟朋友來到普慶坊太平山街一帶,除了想感受一下這一帶近年發展出來的文青氣息外,亦希望享受一刻份外的寧靜感,而當來到普慶坊掘頭處的樓梯間時,筆者無意中發現了一間小店,門面雖不甚顯眼,但左右石屎外牆的雲中龍和下山虎壁畫,卻十分吸睛;簡約帶Raw的門面掛住一塊寫著「THE HANGOUT CORNER」的黑白招牌,單看還以為是一處Design House。往內探索一下發現原來另有一番景象,西式紅磚牆加上華麗的吊燈,歐式Chill風帶著淡淡的工業味道,但卻創意的配搭上中式的木牌匾、霞虹燈和掛畫,還有一些遊戲風創作貼畫,中西合壁之下令整個環境氣氛溫暖得來滲著年輕玩味。 細閱餐牌,雖然是主打慢煮,但其實選擇還算不少,除了雞牛羊豬之外,還有不同的Side Dish和甜品,而且定價貼地,大部份Side Dish也只是$28,十分吸引。而飲品方面亦不馬
四人燒烤盤盛宴- 24小時煙燻烤頂級安格斯牛肉/16小時美式煙烤豬仔骨/烤紐倫堡香腸/比利時窩夫
細閱餐牌,雖然是主打慢煮,但其實選擇還算不少,除了雞牛羊豬之外,還有不同的Side Dish和甜品,而且定價貼地,大部份Side Dish也只是$28,十分吸引。而飲品方面亦不馬虎,由Mocktail、手工啤到紅白餐酒均有供應,更有任飲Package,只需$98已可享用指定的不同飲料,任君選擇。

而落單形式則有點類似快餐店,當擬定選擇後,便可到收銀處落order和付款,而餐具、調味料和清水也是以自助形式供應,可能因此亦沒有收取加一服務費。

大家率先點來四人燒烤盤盛宴,內裡包括了多款不同的慢煮肉類和菜式,十分豐富。
一端上來吸睛度實在爆燈,兩個木盤上不同的食物堆得滿滿,完全可以用震撼來到形容!
四人燒烤盤盛宴- 8小時蜜糖香草烤雞鎚/公司薯仔沙律/牛油卡真蝦串/香草車厘茄
公司薯仔沙律
率先當然是享用前菜冷盤,原本套餐提供的是椰菜紅蘿蔔沙律,當日店家更改為公司薯仔沙律,薯仔粒火候控制得很好,粒粒完整不會像外邊一般的粉爛,賣相已勝一籌;入口粉軟帶點點咬口,但沒有生爽的難受感覺,類似蜜糖芥末醬的醬汁亦偏向清爽開胃,配搭剛好不會太濃重飽肚。
牛油卡真蝦串
牛油卡真蝦串,卡真(Cajun)是美洲的一種烹調方法,用上了不同的香葉和胡椒作調味。這款蝦肉雖屬雪藏貨式,蝦味相對較淡,但仍算爽口彈牙;加上卡真辣粉和牛油加持,帶上少許煙燻胡椒香,牛油味亦算突出,清爽中滲出淡淡新奧爾良風情。
24小時煙燻烤頂級安格斯牛肉
24小時煙燻烤頂級安格斯牛肉,低溫慢煮賦予了牛肉獨特的柔嫩口感,煙燻香也十分突出,入口軟嫩味道鹹中帶甜,肉香豐盈,十分不錯。

16小時美式煙烤豬仔骨,套餐內原本應該是24小時煙燻烤美式豬腩,造訪當日店家更改了為煙烤豬仔骨,煙燻味同樣濃郁,肉質鬆軟中帶點嚼勁,沒有一般豬肉的臊味,可算濃香甜美。
8小時蜜糖香草烤雞鎚
8小時蜜糖香草烤雞鎚,雞鎚十分大隻,外邊掃上了蜜糖烤香,金黃光澤。入口焦香帶甜,滲著淡淡的香草味,軟滑幼嫩,肉汁豐盈。
烤紐倫堡香腸
烤紐倫堡香腸,傳統的德國豬肉腸切開了小件,外面烤得微焦灑上了香草,入口鹹香帶少許羶味,口感外脆內彈,還算不錯。
香草車厘茄
食過多款肉類,當然要來點菜蔬平衡一下,香草車厘茄份量十足,經烤過後酸甜爆汁,正好清去一下味覺中的濃膩。
比利時窩夫
最後的是比利時窩夫,窩夫一向以甜食為主,但大廚創新配上芝士焗製,入口鬆化軟糯,微甜帶鹹,附著濃濃的芝士香,讓人食過返尋味。

之前提過這裏的配菜大多是$20至$28不等,價錢有夠便宜,既然大家仍意猶未盡,即時加點了焗芝士通心粉和芝士溫泉蛋大啡菇。
焗芝士通心粉
焗芝士通心粉端上來熱哄哄帶著濃濃的芝士香,以懷舊的烤漆金屬碗盛載,滿有外國鄉村風味。不要以為$28就份量欠奉,這道菜相信足夠平時一個午餐的份量,入口鹹中帶甜,軟糯多汁,煙燻芝士香在味蕾間爆發開來,奶香拉絲,濃郁美味讓人招架不住。
芝士溫泉蛋大啡菇
芝士溫泉蛋大啡菇,這道光看賣相已令人垂涎三尺的前菜,烤香的大啡菇上放上溫泉蛋,再鋪滿芝士烤溶燒香,一切開即感受到溫泉蛋洶湧晶瑩的蛋汁,一口吃進去芝士和溫泉蛋那股濃郁在口腔裡縈繞不散,加上大啡菇的濃厚菌香,層次豐富,試過後實在令人不能返轉頭。
荔枝接骨木花特飲/熱情芒果特飲
向來愛好杯中物的筆者,當然來一趟$98 All you can drink。先來2杯Mocktail,熱情芒果特飲,酸甜冰涼,開胃醒神;荔枝接骨木花特飲,清甜帶氣,冰爽怡神。之後還繼續試了紅白酒、Sparkling wine和泰國啤酒,質素也算不錯,飲了幾杯已可回本,性價比高。
這間餐廳隱藏於鬧市當中,單是位處地點已頗引人入性,加上每一道菜式都感受到廚師的用心製作,更是讓人喜出望外!雖然味道未至於驚為天人,但那份堅持與執著實在令人敬佩!而且餐廳環境中西合璧,滿有情調風情,在內用餐放鬆自在,讓人放慢腳步享受寧靜的一刻,實在不錯。
2020-09-21
香草車厘茄
比利時窩夫
荔枝接骨木花特飲/熱情芒果特飲
2020-10-31 496 瀏覽
因疫情的關係,覆診期一拖再拖,終於拖到今日。不知是否大家仍有憂慮? 今次醫院的人不多,不用久等,五時多就睇完,實在太好了,就來一頓Early dinner,反正來到港島,當然趁機覓食。就在醫院附近發現它,一身灰泥的牆身,柔和的燈光照射着門口,搶眼的店名招牌吸引了我。踏上短短的樓梯,走進店內,看見一邊是開放式的廚房,另一邊則設有多張四人枱,而再上幾級還有一個較大空間的用膳區。*****************************細閱三張餐牌,一食品兩飲品。先看看食品類,有慢煮菜式、沙律、配菜和甜品。雖一人來到,吃唔到咁多肉類,但既然來得「我愛慢煮」,無理由不嚐一嚐慢煮菜式,就點了一份8小時蜜糖香草烤雞鎚四隻 8hrs Grilled Honey Chicken Drumstick 4ps ($88)。諗住雞鎚細細隻,應該好岩我份量,點知.....每隻雞鎚都好有份量,仲啖啖肉,相當抵食。以8小時慢煮方式炮製,外皮帶金黃焦燶,淋上亮麗的蜜糖,灑上些香草,相當靚仔。肉質還帶些粉紅,皮滑肉嫩兼有咬口,吃落完全不肥膩,吃時再蘸些木板上的蜜糖,甜甜地,味道不錯!*****************
芝士溫泉蛋大啡菇
來多一客芝士溫泉蛋大啡菇 Cheesy Egg Portorbello ($28),金黃的半溶芝士覆蓋了整隻大啡菇,面頭稍稍輕燒,灑上香草,賣相相當吸引。輕輕把它切開,鮮黃的蛋汁緩緩流出,更加誘人。厚厚的啡菇焗得剛好,腍嫩多汁,滿有菇香,伴着鹹香的芝士和黏滑鮮香的溫泉蛋同吃,很美味,推介!
墨西哥粟米花
還有必吃的墨西哥粟米花 Mexican Corn Elote ($28),熱辣辣上枱,香氣不斷湧進鼻子,不禁令人垂涎。整支拿起,相當墮手,鮮黃色的粟米粒粒圓潤,爽口爆汁,啖啖帶有牛油,加上面頭的香辣芝士粉,鹹香惹味,滿有墨西哥風味,好得!好得! 再吃些爽脆的沙律菜,清新一下,岩晒!
凍水果茶
飲品都有很多選擇,包括一系列的手工啤、其他酒類、汽水、特飲、咖啡和茶。揀了杯凍水果茶 Cold Fruit Tea ($35),入口冰涼透心,味道酸咪咪,滿有茶香,消脂解膩。當然要吃埋所有的鮮果,有檸檬、芒果、荔枝和藍莓,挺有新意的配搭,味道幾fresh,喜歡!
疫情嚴峻時,大家都快吃快走,的確很久沒有在街外慢慢享受過一頓豐富的晚餐.....幸兒現在情況轉好,就讓自己感受慢煮、慢吃、慢慢享受的快樂,我真的愛慢慢享受!
2020-10-27
凍水果茶
//I drink 'til I'm drunk (yeah), smoke 'til I'm high (yeah) Castle on the hill (well damn), wake up in the sky You can't tell me I ain't fly (you can't tell me I ain't fly) I know I'm super fly (I know), I know I'm super fly (I know)//由於疫情關係,近呢半年都好少去中上環食嘢,因為張相話除咗返工之外,可能就係去飲杯嘢chill一Chill。而家趁疫情好返啲就約咗S先生,而佢就推介呢間慢煮小店,佢話價錢合理之餘,而且氣氛仲好好添,所以就約咗佢一齊嚟食啦。其實餐廳位置都唔算話好遠,而且係位於文青地帶,有別於皇后大道德輔道西主要係海味舖,餐廳係喺皇后大道再上啲,想完斜路就發現同皇后大道嗰邊差好遠,附近有好多特色嘅雜貨店、書店、咖啡店等等,係一個會令人好舒服嘅地方,就好似中環半山咁。餐廳其中一個特色係佢係自助付款,即是叫完嘢食要即刻俾錢,店員都會送嘢食上嚟,我認為

餐廳其中一個特色係佢係自助付款,即是叫完嘢食要即刻俾錢,店員都會送嘢食上嚟,我認為咁嘅好處係冇咁大壓迫咁,會食得舒服啲,而且傾偈亦都唔會比其他人影響到。

比利時紅桑子啤($45):入口酒味略淡,而且有淡淡的紅桑子香味,很推介一些不太喜歡酒味重的朋友。
石榴碳酸飲品 ($26):一入口的時候石榴味不是很重,但呷多兩口淡淡的石榴香氣就會從喉嚨中散發出來!配上肉類一流

公司薯仔沙律($28):價錢十分合理,而且薯仔十分香濃,推介!

炸番薯($28):大廚即叫即炸,雖然番薯味不是十分重,但同時有着番薯的香味而且還有薯條的口感。而當中的靈魂就是黑松露蛋黃醬,兩者配上我係整道菜的味道昇華了不少。

芝士溫泉蛋大啡菇 ($28): Size比我想像中細,但大啡菇的菇味香濃而且帶着濃濃的芝士香氣,再加上流心的溫泉蛋,是邪惡之選

西冷牛扒($148):雖然牛扒略簿,但是價錢十分合理,一塊好的牛扒就算全熟都不會影響他的質素,雖然牛扒有大約七成熟,但是仍然有很多肉汁而且牛味香濃,小弟十分推介!

香草丹麥烤雞($88): 雖然烤雞是慢煮,但未見十分嫩滑,值得欣賞的是他肉質厚實,而且醬汁甜甜酸酸層次豐富,食肉獸的朋友可以點這一味啊 。

板主白酒菠蘿配意大利雪糕($30): 超級超級大推!
菠蘿配上白酒而且還有焦糖脆脆,甜得來還帶點酒香,配上雪糕一流。重點是價格十分合理,這個價錢在港式甜品店叫個糖水都不至吧!
感覺而言:價格十分合理,食物出品有誠意,值得一試!
出去食西餐, 常常不小心就吃了人均幾百元埋單, 吃的時候開心, 但過後總會有點懊悔。於是就努力尋找價錢相宜, 又好吃的餐廳, 最好就是西餐啦, 朋友都喜歡! 我們最近就喜歡去這一間!獨食燒烤盤$138令人吃一驚的一人超豐富餐盤, 有24小時煙燻烤頂級安格斯牛肉、24小時煙燻烤美式豬腩、烤紐倫堡香腸、雜菜沙律、公司薯仔沙律、六十三度溫泉蛋香草車厘茄、比利時窩失, 烤牛肉和豬腩都很有香味, 肉又夠嫩, 調味適當, 薯仔沙律特別得我心, 溫泉蛋最適宜配沙律菜和蕃茄吃, 香腸原來有兩款, 店員後補突然送來才知, 真有心, 似all day breakfast但更豐富和飽肚, 有肉有菜平衡營養十分開心。炸蕃薯條$28比炸薯條特別一些, 味道更香甜, 趁熱食最滋味, 外脆內軟, 蘸上特製的沙律醬, 更加惹味。平鐵牛扒$118沒有問生熟度, default給了約7成熟的, 剛好軟嫩多汁, 以胡椒海鹽調味, 帶出肉的香味。芝士通心粉$28烤過的芝士半溶, 令簡單的通心粉不再平凡, 芝道濃郁的通粉。墨西哥粟米花$28大大件粟米, 烤過後口感爽脆, 已配上一些調味, 類似沙律醬的味道, 既飽肚又滋味。燒露

獨食燒烤盤$138

炸蕃薯條$28

平鐵牛扒$118

芝士通心粉$28

墨西哥粟米花$28

燒露筍苗$20
比平日見到的露筍較幼細, 同樣胡椒海鹽調味, 略嫌調味比較多, 但露筍則夠細嫩無渣。

吃得開心, 每人才百幾元, 小食價錢都便宜, 吃到的款式好多啊!

• 獨食燒烤盤
  • 墨西哥粟米花
-之前有介紹過位於孖沙街的我愛慢煮😎今次就去普慶坊的分店~-16小時美式煙烤豬仔骨($98)依個豬仔骨都幾好味😍個醬汁帶點甜,雖然豬仔骨份量不算好多(*'▽'*)但都好多肉,肉質都幾彈牙(*´ー`*)-蟹肉煙三文魚沙律($78)依個沙律份量好多(*´꒳`*)有好多蟹肉和幾片煙三文魚😍滿滿的蟹肉,煙三文魚和菜一齊食都幾飽肚(๑˃̵ᴗ˂̵)開胃又健康的沙律🥗-炸番薯條🍟($28)上次食過,真係念念不忘的炸番薯條😋食個炸番薯條真係必食🤗熱辣辣出爐最好食~好香番薯味,食落外脆內軟口感好正٩(๑❛ᴗ❛๑)۶-芝士溫泉蛋大啡菇🤩($28)依個大啡菇都係必點之一😍同樣好吸引一切開大啡菇(*´ω`*)溫泉蛋蛋汁又流曬出嚟ヽ(*^ω^*)ノ好Juicy🤤要一人一個大啡菇先得🥰-紅酒梨配雪糕($30)依個慢煮紅酒梨幾高質,好入味😍散發著淡淡的紅酒香🤩配埋士多啤梨雪糕😎-熱情芒果特飲🍹($38)依個特飲無咩特別芒果味偏淡~-比利時琥珀啤酒🍻($42)另外仲點埋依個手工啤,易入口😛-Name🏠: 我愛慢煮 (普慶坊) The Hangout Corner (Po Hing Fong)Location📌: 上環普慶

之前有介紹過位於孖沙街的我愛慢煮😎
今次就去普慶坊的分店~

16小時美式煙烤豬仔骨($98)
依個豬仔骨都幾好味😍
個醬汁帶點甜,
雖然豬仔骨份量不算好多(*'▽'*)
但都好多肉,
肉質都幾彈牙(*´ー`*)
16小時美式煙烤豬仔骨

蟹肉煙三文魚沙律($78)
依個沙律份量好多(*´꒳`*)
有好多蟹肉和幾片煙三文魚😍
滿滿的蟹肉,煙三文魚和菜一齊食都幾飽肚(๑˃̵ᴗ˂̵)
開胃又健康的沙律🥗
蟹肉煙三文魚沙律

炸番薯條🍟($28)
上次食過,真係念念不忘的炸番薯條😋
食個炸番薯條真係必食🤗
熱辣辣出爐最好食~
好香番薯味,
食落外脆內軟
口感好正٩(๑❛ᴗ❛๑)۶
炸番薯條

芝士溫泉蛋大啡菇🤩($28)
依個大啡菇都係必點之一😍
同樣好吸引
一切開大啡菇(*´ω`*)
溫泉蛋蛋汁又流曬出嚟ヽ(*^ω^*)ノ
好Juicy🤤
要一人一個大啡菇先得🥰
芝士溫泉蛋大啡菇

紅酒梨配雪糕($30)
依個慢煮紅酒梨幾高質,
好入味😍
散發著淡淡的紅酒香🤩
配埋士多啤梨雪糕😎
紅酒梨配雪糕

熱情芒果特飲🍹($38)
依個特飲無咩特別
芒果味偏淡~
比利時琥珀啤酒🍻($42)
另外仲點埋依個手工啤,
易入口😛

Location📌: 上環普慶坊18號地下G2號舖(港鐵西營盤站 A1 出口, 步行約7分鐘)
價錢💰: 16小時美式煙烤豬仔骨($98)
蟹肉煙三文魚沙律($78),炸番薯條($28),芝士溫泉蛋大啡菇($28),紅酒梨配雪糕($30),熱情芒果特飲($38),比利時琥珀啤酒($42)
16小時美式煙烤豬仔骨
蟹肉煙三文魚沙律
炸番薯條
紅酒梨配雪糕
5天前 0 瀏覽
🔺 𝕋𝕙𝕖 𝕙𝕒𝕟𝕘𝕠𝕦𝕥 𝕔𝕠𝕣𝕟𝕖𝕣 🔺⁣⁣上環半山小巷裏藏着不少餐廳⁣這次來到這間主打慢煮的小店⁣食物質素以呢個價錢來說⁣的確不錯呢 💛⁣ℂℙ值的確很高 👍🏻⁣食肉獸食完這餐 表示十分滿足 🥳⁣⁣/芝士溫泉蛋大啡菇/⁣溫泉蛋煮得啱啱好⁣而且呢三樣嘢加埋⁣應該係一個不敗嘅組合 🤣⁣⁣/墨西哥粟米花/⁣幾有驚喜嘅小食⁣微辣有少少鹹香嘅調味⁣加上超甜嘅粟米⁣非常惹味 👌🏻⁣⁣/安格斯頂級平頭扒/⁣呢個部位始終有少少筋⁣不過都唔會過韌⁣調味濃淡適中⁣仲可以同上面嘅烤蒜一齊食 👍🏻⁣⁣/秘制保濕帶骨豬鞍架/⁣最深得我心嘅主菜❣️⁣豬鞍非常嫩 完全不乾⁣而且味道都配合得好好⁣外面微微煎香⁣大家來到記得點這個 ✨⁣⁣/24小時法式油封鴨髀/⁣長時間慢煮令到鴨髀好入味⁣同時又唔會過乾⁣咬落去啖啖肉⁣仲有煎到脆卜卜嘅表皮⁣非常滿意呢 🥳⁣⁣📍我愛慢煮 (普慶坊) (上環)⁣上環普慶坊18號地下G2號舖⁣⁣
🔺 𝕋𝕙𝕖 𝕙𝕒𝕟𝕘𝕠𝕦𝕥 𝕔𝕠𝕣𝕟𝕖𝕣 🔺⁣

📍我愛慢煮 (普慶坊) (上環)⁣
上環普慶坊18號地下G2號舖⁣
  • 墨西哥粟米花
2020-11-18 0 瀏覽
朋友之前食過,推薦呢間餐廳,一於午餐黎試下。環境燈光非常昏暗,午餐價錢偏高,需要自己係一樓叫餐,唔洗加一服務費。我叫左豬仔骨,食物味道唔錯,不過份量偏小,性價比唔高,試過一次就夠。
某日同同事開完會✏️,走咗上嚟呢間我愛慢煮餐廳環境有風格,食物質素唔錯,最緊要都係果句:價錢超實惠🤣一人一個慢煮主菜薯條餐,套餐包括:主菜🥩🍗、健康沙律🥗、脆薯條🍟、是日伴菜,是日醬汁和凍果茶🍸🍹📍牛板腱扒套餐🥩($100)手板咁大塊牛扒🤚🏻,切開肉嫩多汁,粉紅粉紅。薯條即叫即炸, 10分香脆!📍秘烤雞鎚2隻套餐🍗🍗($65)最鍾意呢個餐,重點夠平😅,兩隻雞鎚好多肉,調味濃郁惹味,配合粗薯條🍟,I like it ! 📍煙三文魚鮮茄沙律🐟🥗($60)我哋懶健康叫多一個沙律,想不到份量咁慷慨大方,咁大盤!仲配送一件窩夫!正
某日同同事開完會✏️,走咗上嚟呢間我愛慢煮

餐廳環境有風格,食物質素唔錯,最緊要都係果句:價錢超實惠🤣

📍牛板腱扒套餐🥩($100)

📍秘烤雞鎚2隻套餐🍗🍗($65)

📍煙三文魚鮮茄沙律🐟🥗($60)
2020-11-14
2020-11-17 8 瀏覽
好食嘅餐廳😍今日好開心食到好耐冇食嘅烤豬仔骨😋叫咗一份慢煮主菜薯條餐配主菜,沙律,薯條,凍果茶我個人本身唔太鍾意沙律但係佢個汁好好味最後我都有食晒🥰主菜我叫做豬仔骨豬仔骨好多肉算大份,嗰醬汁甜甜地類似係bbq sauce,我好鍾意呢個味薯條比較少但炸得好脆凍果茶都唔,不會過份地甜, 配薯條啱晒呢間餐廳唯一扣咗分嘅就係太暗, 睇menu同影相都要有檯燈照住先影到🤣 highly recommended 🙂
好食嘅餐廳😍
今日好開心
食到好耐冇食嘅烤豬仔骨😋
叫咗一份慢煮主菜薯條餐
配主菜,沙律,薯條,凍果茶
我個人本身唔太鍾意沙律
但係佢個汁好好味最後我都有食晒🥰
主菜我叫做豬仔骨
薯條比較少但炸得好脆
凍果茶都唔,不會過份地甜, 配薯條啱晒
highly recommended 🙂
2020-11-17 0 瀏覽
位於普慶坊的西餐小店 店面低調 不太起眼環境及食物質素卻意想不到👍🏻💛 價錢亦平民~環境格調同一般西餐廳差唔多 但就感覺好chill~ 坐得舒服安格斯頂級西冷牛扒(大)$278上碟已經係切好咗 貼心💛 份量兩人食啱啱好慢煮牛扒鎖住肉汁 好juicy亦重牛味 肉質軟諗卻帶點口感特別一點係牛扒邊應該再煎過吓 脆脆地好香芝士通心粉 $28通心粉有口感 芝士毫不吝嗇🤣 好邪惡!!重點係只係$28 $28 $28就有個好食嘅mac n cheese🤩🤩炸蕃薯條 $28即炸嘅蕃薯條🤤 又香脆又甜~ 甜絲絲的💛水果茶值得一讚 水果好足 水果都好鮮甜茶底好飲唔澀 甜度適中

位於普慶坊的西餐小店 店面低調 不太起眼
環境及食物質素卻意想不到👍🏻💛 價錢亦平民

安格斯頂級西冷牛扒(大)$278
上碟已經係切好咗 貼心💛 份量兩人食啱啱好
慢煮牛扒鎖住肉汁 好juicy亦重牛味 肉質軟諗卻帶點口感
特別一點係牛扒邊應該再煎過吓 脆脆地好香

芝士通心粉 $28
通心粉有口感 芝士毫不吝嗇🤣 好邪惡!!

炸蕃薯條 $28
即炸嘅蕃薯條🤤 又香脆又甜~ 甜絲絲的💛

水果茶值得一讚 水果好足 水果都好鮮甜
茶底好飲唔澀 甜度適中
2020-11-16 25 瀏覽
After walking up the slope along hospital road, under the hot sun, we finally reached the restaurant tucked away in a small street in the mid-levels of sheung wan. The staff was friendly and they even provided free hand sanitizers for patrons to take home! It’s a small but very warming thought at times like these. The restaurant was decorated in dim lights with flowers on each table and it gave off a sophisticated vibe. The lunch set was very worth it ranging from 60-80hkd with fantastically cri

The lunch set was very worth it ranging from 60-80hkd with fantastically crisp fries and a cup of refreshing tea. The bbq pork ribs were tender and melted in our mouths and the drumsticks were seasoned with herbs. Will come here again if I can be bothered to walk up the slope haha!
2020-11-09
2020-11-15 23 瀏覽
慢遊上環呢啲甘舒服嘅天氣除左適合行山之外,假日去欣賞一下香港區嘅古舊建築物也不失為一個好去處。將星期一至五嘅急速步伐放慢,感受一下假日嘅寧靜。見到門口幾別緻,入去食個lunch先~室內燈光好悠和,又有啲輕音樂播快,感覺幾relax100%peach🍑 juice, 熱情果芒果🥭特飲炸蕃薯🍠條 $28,鬆脆可口安格斯頂級西冷牛扒 $148,好抵食平時去啲西餐廳食最少都要$200幾~48小時羊後膝 $138 ~ 好稔,好嫰滑重點系吾使加一,真系好抵食
慢遊上環

見到門口幾別緻,入去食個lunch先~

室內燈光好悠和,又有啲輕音樂播快,感覺幾relax

100%peach🍑 juice, 熱情果芒果🥭特飲

炸蕃薯🍠條 $28,鬆脆可口

安格斯頂級西冷牛扒 $148,好抵食
平時去啲西餐廳食最少都要$200幾~

48小時羊後膝 $138 ~ 好稔,好嫰滑

重點系吾使加一,真系好抵食

2020-11-15
  • 炸番薯條
  • 安格斯頂級西冷牛扒
  • 48小時羊後膝
  • 熱情芒果特飲
2020-11-08 54 瀏覽
佢啲食物大部份都係先slow cook再處理,所以肉質都特別juicy,食物全部都CP值高!Foods: Striploin, 煎得啱啱好 drumsticks, 普通偏甜 spinach with cheese, 好味 cherry tomato with cheese, 好味 avocado + mango salad, fresh asparagus, 好味 soft boiled egg on mushroom, grilled shrimps waffle with ice-cream, 比較普通期待再去多次試其他食物

Foods: Striploin, 煎得啱啱好

drumsticks, 普通偏甜
spinach with cheese, 好味

cherry tomato with cheese, 好味

avocado + mango salad, fresh

asparagus, 好味

soft boiled egg on mushroom,

grilled shrimps

waffle with ice-cream, 比較普通

期待再去多次試其他食物

• 芝士溫泉蛋大啡菇