2017-08-11
朋友生日當然要食豪d,我簡左係尖沙咀既心鐵板燒,其實都係聽人講過但自己就無物點做功課都係膽粗粗book左先算,上到去餐廳大多數係以吧枱型式,一個鐵板燒既爐前面可以坐到六位客人,而有一個大廚負責係爐前面幫我地預備食物,我地仲可以睇到大廚既手勢添咁岩我地坐個個位仲有機會望到維港海景添而餐廳既餐牌好簡單,有一人餐,二人餐或者係單點既海鮮,肉類等等,當然美食又點會少得美酒,除左餐廳有酒可以點之外我見好多客人都自己帶左酒上去餐廳,呢個都不失為一個好選擇,而且店員既服務好細心咁我地兩個人就叫左二人餐,其實套餐已經好豐富頭盤火炙吞拿魚腩、北海道螺肉沙律配紅梅汁龍蝦湯配意大利多士西班牙紅蝦配蕃茄辣汁呢隻紅蝦有我手掌咁長,上碟前大廚已經係鐵板上去除埋蝦殻,而蝦頭既蝦膏都無浪費,大廚用蝦膏炒蛋,做多一味配菜,好鮮甜翡翠鮑魚配柚子醋汁我地仲親眼見到大廚係水缸入面拎起活生生既鮑魚,真係好新鮮啖啖肉既鮑魚配合柚子醋汁,酸酸甜甜,特別開胃,搞到我仲想食多隻添神戶黑豚厚燒配蘋果蓉我地主菜係三選一,我地簡左神户黑豚,黑豚肉好嫩好淋再配合埋好清新既蘋果蓉真係幾夾季節野菜,食完d主菜可以清一清個味蕾小女子炒飯,黎到炒飯已
咁我地兩個人就叫左二人餐,其實套餐已經好豐富
頭盤火炙吞拿魚腩、北海道螺肉沙律配紅梅汁
龍蝦湯配意大利多士
西班牙紅蝦配蕃茄辣汁
翡翠鮑魚配柚子醋汁
我地仲親眼見到大廚係水缸入面拎起活生生既鮑魚,真係好新鮮
神戶黑豚厚燒配蘋果蓉
季節野菜,食完d主菜可以清一清個味蕾
小女子炒飯,黎到炒飯已經好飽
最後甜品係反烤蘋果撻伴日式雪糕
我簡既雪糕味海鹽,一球藍色甜甜地既雪糕又帶小小咸味,個感覺好清新而且仲好特別添