2017-07-18 57 瀏覽
總愛吃日本鐵板燒, 比較多國食品, 感覺日本鐵板燒很特別, 好欣賞鐵板師傅的即席煎燒技藝.  今晚去了尖沙咀亞士厘道 心鉄板燒, 此餐廳是樓上 舖,  在18 樓,  坐享 270 度維港景.  所以先要訂位.餐廳分兩個用餐區,  有一間只設一張鐵板燒檯, 像 VIP 房.   座位闊落, 適合小型 party 聚会, 餐廳内, 可見新鮮日本運到牛肉, 店員好有禮,  話我們只有兩位, 會安排我們在主廳坐於六人鐵板檯, 座位闊落無拘束, 也可遠望中環夜景.接著送來餐牌, 我們點了,   鐵板燒特選二人套餐  $1,780-日本名醸很多選擇, 今天要開車, 下次再來飲杯好了.我點了沖繩啤酒,   朋友 點了巨峰梳打 $30-店員替我們掛上圍裙, 保持衣服清潔, 好細心.先來頭盤;火炙吞拿魚腩, 北海道螺肉沙律配紅梅汁好健康又吸睛的頭盤.  火炙吞拿魚腩放在精緻的盆子,   北海道螺肉又放開在玻璃小杯上,  沙律菜, 車厘茄在中央, 紅梅汁在旁點缀著, 擺設很討好, 有點像吃懷石料理. 吞拿魚腩細細塊,, 外面煎得香, 內裏仍鮮嫩, 入口溶化,  加點酸甜醋汁, so good.沙律菜新鮮
座位闊落, 適合小型 party 聚会,
餐廳内, 可見新鮮日本運到牛肉,

日本名醸很多選擇, 今天要開車, 下次再來飲杯好了.
我點了沖繩啤酒,   朋友 點了巨峰梳打 $30-
店員替我們掛上圍裙, 保持衣服清潔, 好細心.

先來頭盤;
火炙吞拿魚腩, 北海道螺肉沙律配紅梅汁
沙律菜新鮮翠綠, 加了紅梅汁,  醒胃 !
北海道螺肉, 爽甜, 有少咬口, 肉味鮮.
下一道是餐湯.   師傅把餐湯放在鐵煲, 再於鐵板弄熱.
松露蘑菇湯,  配意大利多士,
湯夠熱, 蘑菇味濃, 碟邊準備了黑松露醬, 可自行加入湯內, 口感豐富.
龍蝦湯,  龍蝦味濃,  有數粒蝦肉, 真材實料, 好肉彈牙.  Tasty !
意大利多士,  每人一小方塊,  有番茄粒和香草, 小食多滋味.
季節野菜:   有 紅椒, 翠玉瓜, 茄子,  口感清爽.
翡翠鮑魚配柚子醋汁
活鮑魚好活躍, 在鐵板上不停轉動, 鐵板太熱
,  師傅慢慢煎, 把內臟除去,  背後切花, 鮑魚厚肉鮮甜彈牙.
碟圖案有藝術感, 伴菊花, 柚子醋, 好滋味.
西班牙紅蝦配蕃茄辣汁
鮮紅的西班牙紅蝦一對, 每人各一隻,  大大隻顏色靚, 師傅用工具把蝦頭和身分開,
蝦身燒得通紅, 餘下蝦身和尾, 好好肉,
蝦頭的膏抽出炒蛋.  蝦腳燒得香脆,   擺碟美觀, 上檯有蝦香. 點些蕃茄辣汁, YUMMY !
牛肉主菜有三味:    美國肉眼薄燒
師傅很細心, 一塊一塊加內餡, 圈好再煎, 牛味香, 肉質滑.
和牛肉眼心    厚切但脂肪不多,  肉質優顏色鮮
師傅依我們要求煎到五成熟, 火候控制不錯, 燒得好.
牛舌心,    煎得香口, 肉質有濃牛味. 有咬口. 用麵包墊油更好.
季節野菜:   銀芽, 椰菜絲, 甘筍絲,  清淡得宜.
小女子炒飯
不明白為何名為小女子炒飯, 是否小女子較細心?
剛好今晚的師傅是女的, 頗配合啊 !
鐵板炒飯, 炒得粒粒好味, 有蛋, 甜魚乾, 蘿白, 蔥, 甘荀碎, 口感豐富, 肚飽也要吃啊.
甜品:  反烤蘋果撻伴日式雪糕
柚子日式雪糕和法式蘋果批, 組合佳, 既有 蘋果香也有抽子甜, 夏日優美甜品.
心鉄板燒的食物新鮮, 師傅廚藝好, 今個晚餐不只好吃, 鉄板燒表演又好看.  價錢公道.  套餐食品豐富.